2021-08-01 429 瀏覽
一間比較出名嘅香港雲吞麵店,標示用左大地魚熬湯底,所以都好期待黎試。.整體覺得幼麵夠爽口,質感唔錯有咬口又唔會好大陣鹼水味👍🏽不過份量真係好少,正餐嘅話要食2碗先夠飽😅味道就真係好淡,大地魚湯麻麻,牛腩湯就可以,覺得佢無乜味精成份,清清地食完一啲都無口渴👍🏽👌🏽雲吞麵:湯底顏色比較深,但係無乜食到大地魚味亦都唔鮮甜。雲吞方面,雲吞皮夠簿夠爽口,雲吞餡只有幾隻細細嘅鮮蝦,蝦肉爽脆但無乜鮮甜味。整體食落去覺得幾淡口,無乜味。👍🏽牛腩麵:清甜嘅牛腩汁湯底,味道唔太濃,清清地有牛香味又唔會太鹹。有大約3件牛腩連白膜、2件牛筋,牛腩淨瘦肉所以比較瘦同鞋、唔夠腍,牛筋就夠腍又好食,一件好腍滑,一件有啲咬口仲痴住小小腩肉。相對黎講,牛腩麵真係好食好多,整體都ok只係比較淡口。
整體覺得幼麵夠爽口,質感唔錯有咬口又唔會好大陣鹼水味👍🏽
不過份量真係好少,正餐嘅話要食2碗先夠飽😅
雲吞麵

👌🏽雲吞麵:

牛腩麵

👍🏽牛腩麵:

牛腩麵
2021-07-16 341 瀏覽
叫左豬腰粥,第一口粥入口,嗰浸“額”味真係好難頂,食完一啖都覺得自己口臭,好明顯啲豬腰冇洗乾淨,亦冇辟味。放棄豬腰粥,食魚腩粥,初時覺得正正常常,只係魚腩得3小件,份量小都預左既。好多食評都講過份量小。但魚腩竟然有鱗,係一整塊冇清,咁岩有塊細既流左落喉龍,幾乎啃死!呢樣真係完全不可接受。雲吞麵細到一個點,好多食評都講過唔使多講既。麵質ok既。服務完全不像樣,員工大把,但個個企埋舖頭內裏既一角,完全冇人企响門口,知訂既自己入黎隨便坐就得,亦完全冇人添茶。

雲吞麵細到一個點,好多食評都講過唔使多講既。麵質ok既。

唔清魚鱗既魚腩粥
2021-07-16
Shopping行到攰攰地,完全唔知有間雲吞麵舖頭,以前食開佐敦分店,覺得佢哋嘅麵質特別爽口但係份量就極細碗,咁似我哋兩個人為咗快速填飽個肚,並且可以用商場優惠券,差不多等於半價超抵!我哋叫咗蝦子蝦球撈麵、水餃撈麵、北菇滑雞粥我因為知道如果食湯麵,一碗絕對唔夠喉,叫撈麵就好好多啦,佢啲水餃大大隻,唔算太多蝦,豬肉比例差不多!至於蝦子蝦球撈麵就係俾佢嘅海報吸引住,上次幫襯已經好想食,今次真係叫咗黎食,比想像中唔係咁滿意,可能鮮蝦沒有調味、亦不太新鮮,唯獨是蝦子麵好多蝦子,免則比較滿意及豐富!雖然疫情關係佢哋枱面都唔係抹得乾淨,我自己好彩有濕紙巾自己清潔多一次比較安心!
我哋叫咗蝦子蝦球撈麵、水餃撈麵、北菇滑雞粥
2021-05-03
用餐優惠
優惠券
2021-06-10 441 瀏覽
在海港城行街🛒, 到麥奀雲吞麵世家吃午餐🥢, 店內員工招呼周到,服務親切。我們點蜆蚧鯪魚球$56、 鮮蝦水餃撈麵$77、 鮮蝦雲吞撈麵$73。▫️蜆蚧鯪魚球🧆~ 外層酥脆,裏面肉嫩味鮮,蘸上蜆蚧醬,更加惹味。▫️鮮蝦水餃撈麵🍜~飽滿大粒的鮮蝦水餃,麵沒有鹼水味,口感爽中帶韌,做得不錯。▫️鮮蝦雲吞撈麵🍜~雲吞皮又薄又滑, 湯底鮮甜。食物的質素確實幾好👍🏻, 但份量就比較少, 對於男士來說可能一碗不夠飽。

▫️鮮蝦雲吞撈麵🍜~雲吞皮又薄又滑, 湯底鮮甜。

鮮蝦水餃撈麵$77、 鮮蝦雲吞撈麵$73

鮮蝦水餃撈麵
蜆蚧鯪魚球
  • 鮮蝦水餃撈麵$77、鮮蝦雲吞撈麵$73
2021-06-06 277 瀏覽
去完海港城行街就諗住用Dining B Coupon 食嘢,最後揀咗呢間。兩個人叫咗一碗雲吞麵同埋一碗牛筋麵,真係細得可憐🥺 大過個飯碗少少咁多🤏雲吞同牛筋味道都唔錯,雲吞係一蚊銀嘅size 😒如果想食得飽起碼每人要叫兩碗。衛生方面有待改善,收碗職員帶住同一對手套比調味架我,感覺唔係咁良好,睇住佢收碗然後又再比嘢我。
2021-06-06
2021-06-03 232 瀏覽
每次去麥奀都有吃不飽的感覺,若以正餐來說至少要吃三碗世家雲吞麵 (HKD48) 才能夠飽。雖然如此,我還是會為他們的雲吞麵回訪,雲吞皮很薄,鹼味也很淡,鮮蝦嚼起來十分Q彈,湯頭是可以喝到底的那種,好好吃!柱侯牛腩撈麵 (HKD57) 味道不錯,牛腩很入味,但整體味道偏咸了點。小食點了一份炸雲吞 (HKD56),炸雲吞外層有點炸太久⋯⋯外層很粗很難入口,還吃到臭油味,內裡的蝦也是少得可憐⋯⋯下次還是吃雲吞麵好了。
2021-05-29 226 瀏覽
今日去海港城買嘢,攞左張dining coupon。行過麥奀記見吾駛等位,心諗即管試試,勢估吾到就中伏。叫左牛腩雲吞麵同豬潤粥。先講碗麵,湯底ok, 牛腩都ok淋,但係面就吾夠彈牙,雲吞好細粒,蝦又吾夠爽,又冇乜大地魚味,如果主打雲吞麵,真係完全吾合格,失敗不過估吾到碗豬潤粥仲衰,豬潤煮過籠好硬,好似食緊舊擦紙膠咁,又冇鮮味,粥底好稀同冇乜味,失敗☹真係中晒伏,以後吾再幫襯🙅‍♂️🙅‍♂️🙅‍♂️
不過估吾到碗豬潤粥仲衰
2021-05-29
用餐優惠
現金券
2021-04-19 293 瀏覽
一個人的晚餐,已經係晚上7點幾8點很肚餓,唔想等位,見一枱客都沒有,應該很快上菜,而我又突然非常想吃豬腰膶,所以選擇了這裡。看餐牌係要$112 (未加一)一碟白灼豬腰膶,以為咁嘅價錢都會有返咁上下份量,點知一上菜嚇親,細碟到連細食的我都嚇一跳😂 總共得豬腰4舊+豬膶4舊,味道還好,普普通通。我每餐都要有菜,所以另外叫了一碟蠔油生菜,冇特別。服務方面冇特別,只係收錢呀姐一直同另外一位呀嬸傾計。埋單一共$170,非常唔值,沒有下次。😌

我每餐都要有菜,所以另外叫了一碟蠔油生菜,冇特別。

服務方面冇特別,只係收錢呀姐一直同另外一位呀嬸傾計。

埋單一共$170,非常唔值,沒有下次。😌
2021-04-19
叫左個雲吞牛腩撈麵其實個麵我覺得幾好食,無乜梘水味雲吞細細粒,啲皮好滑不過,鋪入面其中一個男侍應不停用粗口大聲同其他員工傾偈由我坐低,講粗口講到我埋單收錢嗰陣又非常之冇禮貌
叫左個雲吞牛腩撈麵
其實個麵我覺得幾好食,無乜梘水味
雲吞細細粒,啲皮好滑
不過,鋪入面其中一個男侍應
不停用粗口大聲同其他員工傾偈
由我坐低,講粗口講到我埋單
收錢嗰陣又非常之冇禮貌
2021-01-21 770 瀏覽
在疫情下,要趕著在六點前完成堂食。在海運大廈泊車要取得優惠,最低的門檻是在食肆消費100元。我選擇了吃雲吞麵和炸鯪魚球,這樣就滿足了以上的條件。這店命名為雲吞麵世家,當然有她的歷史。不過今天我覺得麵條有點梘水味,雲吞的皮不夠薄、不夠滑!他們的雲吞似乎是沒有豬肉的,純蝦?雲吞包得太實!整體而言,不是好的雲吞麵。只有蝦的雲吞其實是沒有了豬肉的香味,是一種不平衡,是一種走火入魔。鯪魚球做得很好!鯪魚球外面沾了些米粉來炸,外面有些脆脆,配上蜆芥,熱辣辣上桌,非常美味。老字號,要維持水準,不容易。雲吞麵世家,要做好本業。
在疫情下,要趕著在六點前完成堂食。
在海運大廈泊車要取得優惠,最低的門檻是在食肆消費100元。
我選擇了吃雲吞麵和炸鯪魚球,這樣就滿足了以上的條件。
老字號,要維持水準,不容易。雲吞麵世家,要做好本業。
2021-01-19
2020-11-28 674 瀏覽
在佐敦晚飯之後,和老公寶寶到海港城閒逛購物,很快又感到一絲餓意,男朋友提議簡便地吃點雲吞,我便想起麥奀記,而且地點亦與我們相近,於是便一同到此用膳。牛筋雲吞麵雲吞麵湯底色澤清澈見底,蝦子分量使用充足,飲用時大地魚味濃郁,鮮味十足,飲用後喉嚨亦絲毫沒有乾澀感。麵條選用竹升麵,食用時彈牙爽口,富有口感,而且沒有鹼水味。牛筋製作得足夠軟腍,入口爽滑煙韌,綿軟香嫩。雲吞則皮薄餡足,鮮嫩濃郁,滑溜爽口。首創鮮蝦雲吞首創鮮蝦雲吞湯底色澤清澈深啡,伴隨有蔥粒,雲吞分量充足,外層雲吞皮製作薄身呈半透,內裏餡料可見飽滿充足,食用時一口一粒,內餡每顆均配搭有一隻鮮蝦和豬肉餡,蝦肉大只新鮮,結實彈牙,整顆雲吞製作正宗,鮮美嫩滑。清香桂花露清香桂花露是朋友點選的,它色澤呈現深啡,上桌時桂花味香甜清新,馥郁撲鼻,而且更有滋補生津等功效,是養生的佳品,味道方面我沒有品嚐就不作詳細說明瞭。花旗參蜂蜜花旗參蜂蜜選擇了凍飲,其色澤金黃清澈,飲用時花旗參味濃郁,微苦帶甘,尾韻持久,味道同時伴隨有淡淡蜂蜜的清甜芳香,可見用料真材實料,而且此飲品更具有益氣養陰、清熱生津等功效。整體而言,餐廳裝潢簡約樸素,設計帶有懷舊味道,環
牛筋雲吞麵
首創鮮蝦雲吞
清香桂花露
花旗參蜂蜜

整體而言,餐廳裝潢簡約樸素,設計帶有懷舊味道,環境整潔衛生,菜式真材實料,製作用心正宗,味道出色可口,是與朋友們吃雲吞麵的好選擇。
2020-10-04 446 瀏覽
星期日周圍餐廳都好多人,宏觀佢係稍稍冇咩人,行到太累,要搵個落腳點,於是入左去,叫左佢地既皇牌淨雲吞,一碗有8粒,雲吞皮很簿很滑,成粒雲吞都係蝦,蝦好爽,唔錯。

• 雲吞
2020-09-17 324 瀏覽
今晚想清清地, 就去左食麵見到佢有套餐, 嗌左個套餐佢仲送五花茶, 岩晒咁岩有的熱氣嗌左招牌雲吞麵佢個麵, 雲吞同湯底都好好味另外+15$轉左要鹹肉粽佢GE鹹肉粽多飯少肉, 岩我口味鹹肉粽GE糯米同綠豆系最好食的可惜佢碗雲吞麵真系細到兩淡就食晒所以唯有嗌兩碗
今晚想清清地, 就去左食麵
見到佢有套餐, 嗌左個套餐
佢仲送五花茶, 岩晒咁岩有的熱氣
嗌左招牌雲吞麵
佢個麵, 雲吞同湯底都好好味
另外+15$轉左要鹹肉粽
佢GE鹹肉粽多飯少肉, 岩我口味
鹹肉粽GE糯米同綠豆系最好食的
可惜佢碗雲吞麵真系細到兩淡就食晒
所以唯有嗌兩碗
2020-09-12 285 瀏覽
因為人多所以就外賣,細細碗雲吞麵要48幾蚊唔平,我叫咗一碗凈水餃要成$53,外賣雖然湯同水餃係分開裝上,但食落鮮蝦不太彈牙好一般,我食過好多間嘅粥粉面店都有蜆蚧鯪魚球,一般都做到少粉而好彈牙,呢間比較特別鯪魚球滾了些米粉碎去炸,咬落米粉酥脆但鯪魚球並非很彈牙,味道一般都要收$56,可能我期望太大,所以好失望,咁嘅價錢唔值
2020-09-12
15 分鐘 (外賣自取)
2020-08-16 354 瀏覽
基本上香港18區應該起碼有一檔好好食嘅雲吞麵檔,而呢間老號位於老尖,應該可以代表香港介紹俾外地旅遊人士,雲呑麵係香港嘅地道美食,所以估計服務同出品應該唔會太差。今日一試,比較失望,知道舖租貴,但個份量真係出奇地比較少,而麵條嘅去梘水味真係唔得,非常梘水,一定要落醋食,我係叫咗蝦籽撈麵,咁就破壞晒d蝦籽味道,浪費金錢又浪費蝦籽。重申,我食麵唔係食梘水。豬手就普普通通,菜新鮮但個上湯若水,食品的而且確係差。埋單HK$355 真係四字形容『浪費金錢』!而服務亦唔見得好,隔枱食客已叫餐,他們有朋友同來想改餐,但員工說電腦下單改不了,究竟人控電腦還是電腦控人? 唔識電腦就手寫單,係尖沙咀就肯定要有好好嘅代客之道。總結,為咗香港不會失禮人前,員工禮貌,出品水準必須要急需提升。不建議香港人來

重申,我食麵唔係食梘水。

豬手就普普通通,菜新鮮但個上湯若水,食品的而且確係差。
埋單HK$355 真係四字形容『浪費金錢』!
不建議香港人來
2020-08-16