2018-04-08 185 瀏覽
今日去買早餐,買左個新出魚柳餐,飲濃滑奶茶,返到屋企一開,濃滑奶茶變左茶包奶茶都算,糖同奶都無,魚柳無沙律醬,又無餐具,真係好嬲😡😡😡😡已經唔係第一次架啦,今次最離譜我先咁嬲😡😡😡
2017-12-07 172 瀏覽
原本打算是但叫個餐食就算,快餐嘛。點知去到麥當勞俾個好有Christmas feel嘅和風廣告吸引咗🎄叫咗個北海道三文魚‧牛堡。個盒真係好吸引🎅🏻好有歡樂氣氛個包係Normal size 中間夾住塊三文魚柳、漢堡扒、生菜個醬係和風明太子醬三文魚柳🐟係炸過的,金黃色的,外層脆卜卜咁,入面啖啖三文魚肉。牛🐂就係平時嗰啲明太子醬少少辣,點綴咗成個包。不過略為少咗啲,無咗咬落去啲汁咇出嚟嘅效果。整體來說不錯。
原本打算是但叫個餐食就算,快餐嘛。
叫咗個北海道三文魚‧牛堡。
個盒真係好吸引🎅🏻好有歡樂氣氛
北海道三文魚‧牛堡
個包係Normal size
中間夾住塊三文魚柳、漢堡扒、生菜
個醬係和風明太子醬

牛🐂就係平時嗰啲
明太子醬少少辣,點綴咗成個包。
不過略為少咗啲,無咗咬落去啲汁咇出嚟嘅效果。
整體來說不錯。
北海道三文魚‧牛堡
2017-09-09 177 瀏覽
哩晚屋企冇煮飯,於是我去附近M記打算買個晚餐,嚟到先發現有好多新嘢,因為有散光又冇戴眼鏡嘅關係,我只睇到餐牌照片同埋價錢,字我就睇唔清,咁我見到有個分享盒嘅嘢,但價錢得29個幾,於是我問店員我:「哩個有冇跟餐?」佢話:「有」然後停咗,真係好唔醒目,所以我就再問佢我:「跟餐幾錢?」佢話「31個幾」我心諗咁平,咁我就同佢講我:「要個新嘅分享盒餐」佢:「啊,分享盒四十二個幾」慢半拍先知自己講錯價錢囉⋯⋯然後我又見到薯條有個大圖,前面有支辣椒醬,又見到好多shake shake袋,咁我就問佢我:「係米加大先有得轉薯條?」佢話:「係」咁以往可以加兩蚊買粉,我又再問佢我:「冇得加錢轉咩?」佢話:「加兩個半」我:「咁我加兩個半啦,要凍檸茶少冰」佢就話:「凍檸茶冇得走冰」我話:「要少冰」佢問:「係米拎走?」我:「係」然後佢就收左我錢啦,我食完之後同朋友分享,先知原來shake shake薯條有兩隻味,但佢冇問我要咩味,就是旦俾咗包粉我就算囉⋯⋯其實彩園哩間嘅員工真係不停轉,唔知係米一直都轉新人,啲員工手腳慢又成日做錯嘢,執錯餐、收錯錢⋯⋯要客人提點。好似今次咁,我問一句佢答一句,我唔問佢唔講我知,咁唔
我:「哩個有冇跟餐?」
佢話:「有」
然後停咗,真係好唔醒目,所以我就再問佢
我:「跟餐幾錢?」
佢話「31個幾」
我心諗咁平,咁我就同佢講
我:「要個新嘅分享盒餐」
佢:「啊,分享盒四十二個幾」
慢半拍先知自己講錯價錢囉⋯⋯
我:「係米加大先有得轉薯條?」
佢話:「係」
咁以往可以加兩蚊買粉,我又再問佢
我:「冇得加錢轉咩?」
佢話:「加兩個半」
我:「咁我加兩個半啦,要凍檸茶少冰」
佢就話:「凍檸茶冇得走冰」
我話:「要少冰」
佢問:「係米拎走?」
我:「係」

其實彩園哩間嘅員工真係不停轉,唔知係米一直都轉新人,啲員工手腳慢又成日做錯嘢,執錯餐、收錯錢⋯⋯要客人提點。好似今次咁,我問一句佢答一句,我唔問佢唔講我知,咁唔係個個都成日食麥當勞,熟晒哩個模式加嘛,我覺得基本出咗新嘢主動問客人有冇興趣,係飲食業嘅常識,店長有必要訓練一吓新人先俾佢哋出嚟面對客人會比較好。
2017-09-08
10 分鐘 (堂食)
2017-07-02 115 瀏覽
話說呢排McDonald's 出在傻蛋孖牛堡、芝喳喳芥末雞堡同脆薯嘜...為食既我...急不及待又要走去試下....芝喳喳芥末雞堡裡既雞扒略為鹹在少少...脆薯寶仲有埋minions 樣子,好特別呢....咬落都好脆....加分加分

芝喳喳芥末雞堡裡既雞扒略為鹹在少少...

2017-06-29
下午茶
2016-02-15 286 瀏覽
,今日去到老遠見客,早餐都末食就衝番公司,執好嘢就出發,其實好餓,不過冇計,第一次見lee個客,唔好遲到丫麻去到上水,見仲有dd早就食d嘢,但又怕等得耐,最後買兩個包頂住10蚊包,更係魚柳同蛋柳蛋包啦魚柳小醬,魚仲有d邊邊脆不過偏乾,包都係軟熟微暖豬柳蛋就包唔得,硬硬地,豬柳即食嘢,調好味,齋煮,咁都夠熱,蛋都係達標,整體即時點,即時切嘅質素加上10蚊個,算係咁架喇
10蚊包,更係魚柳同蛋柳蛋包啦
魚柳小醬,魚仲有d邊邊脆不過偏乾,包都係軟熟微暖
2016-02-03
2016-01-26 227 瀏覽
今日大凍凍天諗住搵粉絲唻個溫小HIGH TEA,點知搵佢唔到,只好喺附近自己處理~平日好少食牡丹樓的我,今日見佢有新出品,就決定黎幫襯下~呢到的人流管理真係非常之差~落單同等餐的客人都堆喺同一位置,愚昧的我真係唔分唔清那條隊係買野,那堆人係等野,排左一兩個之後就知中伏排錯隊,要行另一邊再排過,D服務員又呆下呆下咁唔識叫人過去買野~好似做少一個得一個的心態~終於買好,為方便其他人買野,我自己就好快咁閃埋一二邊等,唔加入人堆等了又等,心諗我只係點少少野唔洗等咁耐掛,咁就前去望下~點知服務員居然話: 我地已經叫左好多次了,是你遲來取…仲要接收左佢不悅的眼神,…噢..是我錯~ ~__~”拿好包就去搵位,一個人去搵位食野真係超級唔方便~我真心唔享受呢個感覺,任何地方的牡丹樓相信都唔及呢到咁多長期支持者,每人每日都一杯飲品坐大半日~我初到貴境只好配合配合~求其見位就坐了~一個人不要太計較了~坐下開餐招財福堡牛 – 一開包~又一次證明公司的廣告一向都係只供參考~真包同上鏡往往有點距離,廣告永遠是吸引好多的~!一啖咬落去,嗯~~明白家陣牡丹樓提倡即點即整的出品,標榜新鮮,亦如佢所願,各材料真係新鮮得各

平日好少食牡丹樓的我,今日見佢有新出品,就決定黎幫襯下~
等了又等,心諗我只係點少少野唔洗等咁耐掛,咁就前去望下~
點知服務員居然話: 我地已經叫左好多次了,是你遲來取…
仲要接收左佢不悅的眼神,…噢..是我錯~ ~__~”
招財福堡牛 – 一開包~又一次證明公司的廣告一向都係只供參考~真包同上鏡往往有點距離,廣告永遠是吸引好多的~!一啖咬落去,嗯~~明白家陣牡丹樓提倡即點即整的出品,標榜新鮮,亦如佢所願,各材料真係新鮮得各有味道,整體入口覺得互不協調,安格斯牛塊雖然有點厚道,但冇乜牛味同埋感覺好乾身,唔期望好有肉汁,但都希望比一般的漢堡重牛味一D~原本只有早餐時段先可以品嚐到的薯餅而家夾埋落個包到,呢個FEEL同我多年前喺大英帝國時食過一次~感覺仍舊肥膩~薯餅一D都唔熱又唔脆,好明顯係炸起好耐再夾入個包中間,上下兩層的包更係不用多提~整體都係件令人有點失望的作品
熱朱古力 – 話晒今日都係香港59年黎最凍的日子~太凍天時緊係要點杯熱飲啦~未入口都想先比手仔取取暖,唔知係佢的隔熱杯質地太好定係太氣太凍,定係佢D熱水根本唔熱呢~完全FEEL唔到溫度, 失去左那種暖笠笠的感覺~望真D,煙絲都冇條,太室溫了~吹都唔洗吹,一啖飲落去..好結實的朱古力味,且比較甜,我本身都係個比較喜歡黑朱古力的人呢杯對我黎講甜左少少~我明白喺呢到唔應該有過份高的要求!~
總括黎講.~見識過就好…
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話要去商場的洗手間..門口轉個彎就好,
好彩的話會遇到清潔姐姐,咁就會有一刻的清潔洗手間用了~!其他時段不願致評

2016-01-23
5 分鐘 (堂食)
2016-01-25 192 瀏覽
紫薯扭紋新地 $7呢幾日天氣好凍,不過都無礙我暴食既決心紫薯最近真係好紅紅到連麥當勞都要出一系列紫薯甜品今次試既係紫薯扭紋新地本來怕個紫薯味會好怪,好人工不過食落又幾香甜同真既紫薯味幾似,只不加再甜D唯一要挑剔既係個醬既Texture好杰有dd似黏液 (哈哈)如果個質感可以改進下會更好。雖然天氣真係好凍不過呢個雪糕真係值得一試呀!!!
紫薯扭紋新地 $7
呢幾日天氣好凍,不過都無礙我暴食既決心
紫薯最近真係好紅
紅到連麥當勞都要出一系列紫薯甜品
今次試既係紫薯扭紋新地
本來怕個紫薯味會好怪,好人工
不過食落又幾香甜
同真既紫薯味幾似,只不加再甜D
唯一要挑剔既係個醬既Texture好杰
有dd似黏液 (哈哈)
如果個質感可以改進下會更好。
雖然天氣真係好凍
不過呢個雪糕真係值得一試呀!!!

2016-01-22
$7 (其他)
2016-01-25 105 瀏覽
麥當勞新出品,紫薯新地,食正寒冬既潮流,不過呢杯紫薯甜左少少,另唔夠香滑,上面既紫薯醬無好過有,太甜了!就算呢杯雪糕比出面既平,但下次都唔會再食,冬天食雪糕真係好凍!
麥當勞新出品,

紫薯新地,

食正寒冬既潮流,

不過呢杯紫薯甜左少少,

另唔夠香滑,

上面既紫薯醬無好過有,

太甜了!

就算呢杯雪糕比出面既平,

但下次都唔會再食,

冬天食雪糕真係好凍!

2016-01-02 228 瀏覽
2015年的最後一夜, 我都係要返工, 早到左車站, 上車前要食個甜品報答下自己既辛勞工作最近既MCDONALD'S 出左新既新地, 特濃咖啡新地, 其他次次出新嘢都有試, 今次都唔例外出餐係分開既一杯熱既外賣ESPRESSO同一杯雪糕, 好奇怪咁, 心諗唔通中伏.......一倒落去, 係咁出BUBBLES, D 雪糕溶緊, 不過又幾得意, 呢個ESPRESSO 再加雪糕又幾好味, 低層仲有OREO 碎, 唔錯, 但就係溶得太快, 但個配撘都幾有創意, 值得一試

特濃咖啡新地
$14.8

2015-12-31
$14.8 (其他)
2015-12-12 139 瀏覽
突然想食甜品又剛巧經過牡丹樓,就試試它新出的snoopy心太軟吧~本人不是snoopy fan,但對紅莓餡感興趣。心太軟不太流心,只可說有一抹厚厚的紅莓醬。紅莓醬酸酸甜甜,平衡了朱古力蛋糕的甜膩。一個人吃也不會又滯又漏。

本人不是snoopy fan,但對紅莓餡感興趣。

2015-12-12
2015-07-23 182 瀏覽
.............麥當當 的 香蕉批 $7👍👍👍👍(5分滿分).............我對 #迷仔兵團#minions 一點興趣都沒有🙈希望無得罪你😂但我對香蕉極有興趣😝😙🍌💋Bananannnnnnnnna🍌🍌🍌👉香蕉批內:並不是我所想的香蕉溶而是香蕉醬 有點像果醬的感覺由於無香蕉溶令我有點失望👉不過批身依然脆 熱辣辣很好吃麥當當中 紅豆批 和 香蕉批 推介✌💋
.............
麥當當 的 香蕉批 $7👍👍👍👍(5分滿分)

.............
但我對香蕉極有興趣😝😙🍌
💋Bananannnnnnnnna🍌🍌🍌
由於無香蕉溶令我有點失望
👉不過批身依然脆 熱辣辣很好吃
麥當當中 紅豆批 和 香蕉批 推介✌💋
2015-07-23
$7 (宵夜)
2015-07-08 167 瀏覽
好耐無食麥當勞早餐,今期開心樂園餐換小小兵,公司同事為此瘋狂,我又盡下綿力幫手食個餐啦。原來早餐嘅開心樂園餐係無漢堡包嘅,咁叫熱香餅啦,加錢轉乳酪,再加錢要鮮奶,成個餐要成三十蚊,唔平,但有個玩具都算抵食啦。熱香餅鬆軟香口,加埋牛油同糖漿食又真係幾正。乳酪同鮮奶都係現醒野,無驚喜啦。再去已經無得換了,全城瘋狂中。

再去已經無得換了,全城瘋狂中。
2015-07-03
5 分鐘 (外賣自取)
$30 (早餐)
2014-08-06 218 瀏覽
香芋雪糕一向都是我最愛的口味之一,最近見麥當勞推出了香芋口味的麥旋風,當然要試一下。雖然明知香芋的味道是來是香油等化學品,但還是覺得非常清香美味。 可惜這杯麥旋風並沒有拌勻,部分雪糕還是雪白的,而深紫色的香芋添加劑則在雪糕上面流動。 那些沒有拌進雪糕的添加劑甜得有種苦澀味,但拌勻了的部分味道則不錯,加上oreo餅碎就更佳。 原來麥當勞的出品也是要考功夫的,這次遇著不熟手的員工令這杯麥旋風減分了。
題外話/補充資料: 吃於還未發生福喜事件之前
2014-03-30 354 瀏覽
我昨日去麥當勞買外賣,叫一個雞扒律,因為雞扒沙律有很多菜,D菜好爽,好清甜,賣相很美麗,好鮮艷,好彩色繽紛,十分吸引!又有我最喜愛吃的車理茄,而雞扒亦去皮,健康,不錯! 誰知一早話沒有沙律,話未入貨,我發火,為何不把"暫停供應"貼在當眼地方?跟著,我要求侍應立刻把"暫停供應"貼在當眼地方!那侍應立刻和經理反映,但那經理聽了後,接受了但很久也沒貼。 之後,我黑面的問另一位侍應,問她可否問一問新都的麥當勞有否有沙律供應?那個侍應竟話唔識!我火滾,說打電話問咪得囉!於是那應便死死氣的問經理,那經理又話有沙律供應,於是我便立刻買沙律後走人。不久,沙律來到,那侍應現廚房執漏雞扒,於是便立刻對那廚房的職員講,話他執漏雞扒!誰知那侍應說了這句話:「快些加回雞扒,費事一會兒又俾個客鬧!哇!這是什麼態度? 竟背後話個客?根本係你們做錯事在先!
竟背後話個客?根本係你們做錯事在先!
雞扒沙律
2014-03-24
20 分鐘 (外賣自取)
雞扒沙律
2011-11-17 33 瀏覽
很久沒吃M記了,這次友人點了雙層芝士漢堡加大餐配BBQ粉SHAKE FRIES,可6,而我點了新推出那個豬柳包配HOT CHO.YUMMY.YUMMY,個包好好食.唔油,值得試.,不過而家加晒架,要27蚊,好貴..HOT CHO,係暖,岩晒入口,但感覺都應該係要熱D先岩.BBQ味SHAKE粉幾好.LIKE服務方面,叫先有茄汁同泰式辣醬,都好既環保~另外,當然笑得唔夠啦...可能個個做到攰晒..冇表情啦/./
很久沒吃M記了,
而我點了新推出那個豬柳包配HOT CHO.
YUMMY.YUMMY,個包好好食.唔油,值得試
.,不過而家加晒架,要27蚊,好貴..
HOT CHO,係暖,岩晒入口,但感覺都應該係要熱D先岩.
BBQ味SHAKE粉幾好.LIKE

服務方面,叫先有茄汁同泰式辣醬,都好既環保~

2011-11-14
  • 豬柳包