2023-02-25 160 瀏覽
試咗麥當勞🍔 新推出的台灣夜市風味 鹽酥雞排包。點了和風紫菜shake shake薯條及細奶茶。塊雞扒灑了椒鹽粉,食落都似食台灣小食 - 鹽酥雞,都幾香口。個包都軟熟,口感可以。夾在雞扒與包之間的沙律醬,我覺得比脆辣雞腿包個沙律醬好味。最後略嫌個啲菜及包細咗啲。

2023-01-15 62 瀏覽
一年得一段時間有得食,梗係要食多幾次,今次順便試埋紅豆🫘吉士批同龍蝦🦞湯今次呢間既招財牛堡熱好多,汁濃好多,雖然薯餅都係唔脆既,但整體就好食左龍蝦🦞湯真係有龍蝦肉係裏面,雖然細隻啲,但都幾彈牙幾有龍蝦味,飲落去都唔會話苦,飲落去幾順幾滑,係鹹左少少,但都唔錯紅豆🫘吉士批,外殼係粉紅色既,可能配合新年,但就冇特別味道裏面就係一半紅豆一半吉士,吉士味唔係好重,食落去好似普通紅豆批咁樣,但係因為紅豆🫘好食,個批好脆好熱好食,所以成個批都幾好,最鍾意食個批嘅外殼,但唔鍾意食蘋果批,每次一出紅豆🫘係咁食再一次證實麥當勞每間分店都係唔同質素,食到好唔好食真係撞手神

紅豆🫘吉士批,外殼係粉紅色既,可能配合新年,但就冇特別味道

2021-02-21 260 瀏覽
午餐我剛剛在「尚德廣場」裡面享用完一份價錢不算便宜的「咖喱牛腩飯」食品,還有價錢也不算便宜冰凍「奶茶」飲品,「雞肉」小食食品價錢也不便宜,令我決定在商場附近找其他食店,享用午餐裡面的「雞肉」本身食品。恰巧「麥當勞」當時仍然在推出「招財福堡」,包括有原塊「雞腿扒」在裡面的「黃金脆薯雞堡」,所以我購買了一客「黃金脆薯雞堡」配「大大啖組合」,包括「開運橙雜」和「扭扭薯條」在內的套餐。不過相對上次在「西貢」購買享用「黃金脆薯牛堡」套餐體驗,我發現「尚德商場」「麥當勞」提供的「扭扭薯條」實際製成品沒有「西貢」分店的「扭扭薯條」那麼完整,有很多支離破碎的「扭扭薯條」散佈在包裝盒裡面。而且「尚德商場」「麥當勞」的「扭扭薯條」沒有「西貢」「麥當勞」那麼能夠捲曲成一整條,「尚德」分店製造的「扭扭薯條」實際賣相,沒有預計那麼捲曲,不似上次我食過的「扭扭薯條」。至於「黃金脆薯雞堡」的實際構造和味道,還是跟「黃金脆薯牛堡」大同小異,「黃金脆薯雞堡」裡面的「雞腿」跟「板燒雞腿包」的「雞腿」相差無幾,兩者唯一的分別還是在肉類餡料,雞腿始終不是漢堡扒。所以「黃金脆薯雞堡」實際製成品裡面的結構,就比「黃金脆薯牛堡」實

所以「黃金脆薯雞堡」實際製成品裡面的結構,就比「黃金脆薯牛堡」實淨和結實得多了。食客反而需要擔心享用「黃金脆薯雞堡」期間,「脆薯餅」會比「雞腿」更早隨著享用過程而崩潰瓦解和四分五裂。

黃金脆薯雞堡

至於「黃金脆薯雞堡」裡面的辣味黑椒醬汁實際辣味程度,相對之下就沒有「黃金脆薯牛堡」裡面的醬汁辣味那麼強烈,或許是我食過辣味「黃金脆薯牛堡」,對辣味醬汁適應力大大增加吧。

至於「尚德商場」「麥當勞」製造出來的「開運橙雜」酸味,相對沒有我之前喝過的「開運橙雜」酸味那麼強烈,這可能跟飲品實際構造有關,因為我發現「尚德」「麥當勞」「開運橙雜」裡面有很多甜味「蜜桃」和「櫻桃」。

「開運橙雜」飲品的底層材料其實只是一般「雪碧」汽水,所以「開運橙雜」裡面的水果種類不同,對「開運橙雜」實際酸味和甜味比例都會有影響,而我比較幸運,在「尚德」喝到「蜜桃」甜味比較濃厚的「開運橙雜」。

扭扭薯條

反正「麥當勞」隨著進入農曆新年,「麥當勞」也逐漸宣告「黃金脆薯牛堡」、「黃金脆薯雞堡」、「扭扭薯條」和「開運橙雜」售罄,我試過「尚德」體驗之後,下次還不知道還有沒有機會再購買享用了。

開運橙雜

2021-01-31
黃金脆薯雞堡
開運橙雜
2020-11-08 142 瀏覽
甜品站終於換新嘢,黑糖珍珠奶茶雪糕,即時去試!左邊麥旋風,右邊新地,價錢相差好多,新地只要六蚊,麥旋風要十幾,但其實大家都係同一款雪糕,同一堆珍珠,當然麥旋風會有埋曲奇碎增添口感,但如果初試嘅唔建議試麥旋風啦,啱食又係麥旋風fans先再叫。講番正題,黑糖味唔算重,但係雪糕嘅珍奶味好足,珍珠都唔少,頗煙韌,堅好味,幾值得試!雖然呢類合作唔係無出現過,但總有人覺得幾伏,但試完真心值得試!記得係新地,平太多...
甜品站終於換新嘢,黑糖珍珠奶茶雪糕,即時去試!

Came to McDonald’s for breakfast one morning. There were plenty of seats and people usually left after they were done with their meals. Ordered the scrambled egg with beef bun - the beef and the bun were quite disgusting and I only finished the scrambled eggs. Hash brown and soy milk were nice as usual.

2019-12-09 70 瀏覽
收工後寶寶餓了,在煮飯前去左麥當當買左個優惠餐:25蚊既麥樂雞餐今次還加$2.5轉左雲尼拿奶昔,早前聽朋友介紹好耐以前麥當勞出過雲尼拿味但平時飲開朱古力味覺得呢個復古新口味不適合我,份量也沒有平時多大約杯既7成滿,已經溶灑不起沙,好似飲奶咁但又冇奶香味,雲尼拿味道也很微薯條份量足夠,剛剛炸起 外脆卜卜非常好食麥樂雞微暖,也不會影響品質剛剛新出了麥炸雞,見還沒有人推介便沒有order,等有時候再次購買嚐試一番味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介
薯條份量足夠,剛剛炸起 外脆卜卜非常好食
麥樂雞微暖,也不會影響品質

賣相

衞生

推介

2019-11-22 72 瀏覽
今朝試咗個限定嘅沙嗲通粉,利申唔鍾意通粉亦唔愛沙嗲,但為咗試新嘢都係硬住頭皮點。個湯一打開好清,通粉有雜豆同碎咗嘅茶,上面有幾片切咗都仲有一邊連住嘅牛肉片,牛肉質地同出面食開嘅唔同(請看圖)上面就有沙嗲汁。我撈勻咗佢,意外地個沙嗲味好港式,好惹味,個牛有牛肉味,口感有少少似舌,唔難咬開,通粉就當然一般般啦,一嚟本身唔鍾意,二嚟佢真係每次都overcooked,M記可以哩一世都唔會control到通粉煮嘅時間或者用料。
2019-11-03 46 瀏覽
放假突然好想食麥當勞早餐,係早上十點幾就去麥當勞點個早餐食,點左豬柳蛋漢堡加薯餅,配個橙汁,好想有個醒神開心d既早上,點知足足等左超過半個鐘,呢間麥當勞既等候時間實在耐得太緊要,之前都係咁的,而且店員都不太得閒清潔桌子,呢間麥當勞真係要加強服務和人手,改善等候時間同清潔度,令食客愉快用餐。

早餐
2019-08-05 45 瀏覽
M記多人都食過而有人經常食我就係成日食既人🤣今日心血來潮想食脆香雞翼就帶埋個女去食可惜個女怕辣 食吾到脆香雞翼所以叫左雪碧新地樂又有雪糕又有汽水總數都要三十幾蚊但咁樣叫都幾貴下建議都係叫返個餐再加錢啦🤣
M記多人都食過

2019-08-05
下午茶
  • 脆香雞翼
2019-04-26 75 瀏覽
終於食到麥當勞既新產品但今次所有都好伏😑全部都唔駛試..🍦海鹽新地筒($6.5)咸咸地真係好怪🤢食多兩啖真係有少少反胃見其他ig都負評如潮..🍔牛仔安格斯超值套餐($46.5)個包裝盒幾靚但係個包太乾 舊肉又乾 洋蔥圈又乾 Dry到爆 汁就麻麻地 又少 真係唔駛試..🍟雙層芝士孖堡shake shake粉打開有好大陣孖堡味攻出黎一開始食落都唔錯但食多兩條就🤮 食唔落可取之處係包裝好靚 好有美國隊長feel🇺🇸 📍麥當勞
終於食到麥當勞既新產品
但今次所有都好伏😑
全部都唔駛試.
🍦海鹽新地筒($6.5)
咸咸地真係好怪🤢
食多兩啖真係有少少反胃
見其他ig都負評如潮.
🍔牛仔安格斯超值套餐($46.5)
個包裝盒幾靚
但係個包太乾 舊肉又乾 洋蔥圈又乾 Dry到爆
汁就麻麻地 又少 真係唔駛試.
🍟雙層芝士孖堡shake shake粉
打開有好大陣孖堡味攻出黎
一開始食落都唔錯
但食多兩條就🤮 食唔落

可取之處係包裝好靚
好有美國隊長feel🇺🇸 📍麥當勞
2019-04-10 67 瀏覽
今日中午食得唔係太飽,行過麥當勞餓餓地,見佢有下午茶又幾抵喎⋯⋯就入去試下,$16,A類及B類各選一款,A類多數係包、B類係飲品/甜品等,我叫左個魚柳包碗蘋果批。兩樣都似新鮮做,熱烘烘的,有啲燙口。$16真係抵食,而且自由配答,下次可以食其他款。
2019-04-10
2019-03-21 81 瀏覽
今朝早左返工,所以一落車去左買早餐,好耐無食麥當勞,所以去左。入到去見到有新推出既魚柳早餐,原本想食豬柳早餐,但見新野想試下就叫左魚柳早餐。可以由於外賣,返到公司啲早餐開始凍凍地,最熱既薯餅都只係暖。個炒蛋同魚柳雖然一啲都唔油,直頭有啲乾,而麵包就一般啦,搽左提子果醬,雖然比好耐之前既士多啤梨醬差好遠,但都食得落,好過就咁食。塊魚柳比魚柳包大,但唔知點解好乾同唔脆,個蛋就唔多滑,以前覺得佢啲蛋炒得好滑,薯餅係最好味的,無加飲品,$24個人覺得算抵食。
2019-03-21
3 分鐘 (外賣自取)
$24 (早餐)
2018-11-15 85 瀏覽
個日下午茶諗住平平地食少少野就去左食麥當勞好耐冇食麥當勞 都唔知原來而家有下午茶餐2-6點都有 都幾平 有D餐有包10幾蚊仲有埋野飲我就叫左脆香雞翼 麥當勞既脆香雞翼一向唔錯加埋甜辣醬一流另外因為想食薯條 又廢事食成個餐就買左包細薯條呢間都算炸得唔錯拎到番屋企都仲脆脆地有時候一餐半餐食下麥當勞都係唔錯既選擇
個日下午茶諗住平平地食少少野就去左食麥當勞

拎到番屋企都仲脆脆地
有時候一餐半餐食下麥當勞
都係唔錯既選擇
2018-11-14
10 分鐘 (外賣自取)
下午茶
2018-05-08 174 瀏覽
M記新推出的黑松露風味醬薯條,下午茶時間還配有細汽水,只要$10,十分便宜,黑松露風味醬是由兩款醬汁組合而成,其中一款是白色的黑松露醬,但味道比較像沙律醬,另一款則是啡色的、味道應該是燒烤醬,味道好像是「點jack」麥樂雞中的燒烤醬,味道普普通通,兩款醬放在一起又不算很夾,還算可以嚐一嚐。$10這個價錢是下午2時到6時才有的優惠,原價是薯條就要$16,而且還有細汽水,薯條份量亦十分足夠,做一個下午茶小吃,真的不錯。
2018-04-30
15 分鐘 (外賣自取)
2018-02-24 136 瀏覽
自己一個食lunch老麥真係首選,仲有出返個個都like嘅板燒雞腿包同shake shake薯條系列,真係抗拒唔到其實認真講句,$24板雞餐真係幾抵,好似無良企業賺咗我哋咁多年錢,終於肯順應民意做回贈咁板燒雞腿好滑好juicy,配埋有黑胡椒嘅沙律醬,微辣得嚟好惹味不過老老實實shake shake粉越嚟越貴,依家要加$4加大先有,加大薯條又唔係多,汽水又飲唔哂所以都係加$2.5要包BBQ蜜糖shake shake粉,再將杯嘢飲轉橙汁算食完呢個餐唔夠飽,出去甜品站買埋期間限定嘅士多啤梨新地筒就啱啱好