2015-06-11 124 瀏覽
一早起身好想食甜野,但一向早餐不吃甜的我,為了滿足自己口福,同時又不想改變自己的固執所以選擇了MC記熱香餅,15蚊既早餐,比起2個不飽的麵包店麵包,事實上多了幾分透意回到公司,打開來仍然是熱的,一小盒一小盒的牛油已經溶化了可能也是因為天氣太熱的緣故吧一係就不吃,一吃就要吃得開心,所以開左盒糖漿,二話不說....cut開一件件就點落去糖漿度了不知怎的,我這怪人特別喜歡MC記的糖漿,其他怎也比不了,它的甜,它的簡單,它的香氣,它有著的個性,總有特別的感覺或許跟本人一向作風一樣固執吧,喜歡的不會改變。

回到公司,打開來仍然是熱的,一小盒一小盒的牛油已經溶化了
可能也是因為天氣太熱的緣故吧

或許跟本人一向作風一樣固執吧,喜歡的不會改變。
2015-06-08
3 分鐘 (外賣自取)
早餐
2015-06-09 159 瀏覽
仲記得細細個果時,焦糖新地係我考完試拎高分先可以食既,但突然有一日佢唔知點解下左架。苦等左十幾,焦糖新地終於返黎啦!即刻走去公司附近間老麥試試呢個童年回憶啦!一個焦糖新地當然要多花生,味道同細個參唔多,夠甜,焦糖亦夠多,真係非常滿足!

2015-06-04
2015-06-05 240 瀏覽
話說今日帶狗狗去觀塘狗公園散步,回程時途經觀塘麥當勞,夏日炎炎,當然就休息下,食個雪糕啦。適逢今日新出焦糖新地,買左個同男友分,再加多個甜筒比狗狗食。新出焦糖新地維持一貫新地特色:奶味濃,口感也很幼滑,但焦糖醬就麻麻,單食焦糖醬偏甜,但加埋雪糕食就無咩特別,沒有焦糖味,我想我都係中意朱古力新地多啲。不過我都幾中意呢間麥記,因為佢個露天茶座可以比我帶狗狗一齊用餐。

焦糖新地
2015-06-04
$10 (其他)
2015-05-02 271 瀏覽
又到又攰又餓嘅下午茶時段,個肚唔打鼓都唔醒起自己唔記得食午餐,做野返工就係咁,快快脆落樓下買個麥記餐。將軍漢堡餐+熱朱古力自細已經開始鍾情於將軍漢堡嘅甜燒汁,配埋生菜爽脆嘅口感,真係好正。加杯熱朱古力幫我充充電,好味,啲朱古力沉晒底,所以最正一定係最尾果啖。22蚊超值啦!

又到又攰又餓嘅下午茶時段,
個肚唔打鼓都唔醒起自己唔記得食午餐,
做野返工就係咁,
快快脆落樓下買個麥記餐。
將軍漢堡餐+熱朱古力
自細已經開始鍾情於將軍漢堡嘅甜燒汁,
配埋生菜爽脆嘅口感,真係好正。

22蚊超值啦!
2015-04-28
2015-04-16 90 瀏覽
芝士煙肉牛角包焗得剛剛好,溫度不錯。脆口,芝士亦好香。伯爵咖啡飲到底先飲到茶粉,茶粉沉晒底,又無比攪攪羮。。。咁杯啡點會飲到茶味呢?。。。兩樣野就成$37蚊。。。真知都係食返早晨全餐滿足啲啦!

芝士煙肉牛角包
焗得剛剛好,溫度不錯。脆口,芝士亦好香。

伯爵咖啡
飲到底先飲到茶粉,茶粉沉晒底,
又無比攪攪羮。。。咁杯啡點會飲到茶味呢?。。。

兩樣野就成$37蚊。。。
真知都係食返早晨全餐滿足啲啦!
2015-04-16
5 分鐘 (外賣自取)
$37 (早餐)
2014-12-10 174 瀏覽
下午茶時間想吃點冰凍的食品,看到麥記推了限定口味的雪糕,立即跑去試試。金榛朱古力脆脆新地 Golden Nutty Crunch Sundae ($7)榛子朱古力醬的味道怪怪,榛子味不夠香,朱古力味也不夠濃,而且甜度很髙,吃幾囗已經覺得很膩,上面的威化脆脆超細薄,沒什麼囗感,還是平時的朱古力新地比較好吃。
2014-12-10
2014-11-23 221 瀏覽
今晚去左食男友最愛嘅綠燈俠套餐呢排攪嘅超人套餐個包裝係幾靚嘅!不過老麥依家愈黎愈孤寒!薯條愈黎愈少今次呢款包有薯餅+煙肉+漢堡扒係入面不過唔係足三両/黑椒漢堡個啲靚啲嘅漢堡扒,都係普通漢堡扒個包有兩隻醬汁係入面,味道其實ok不過薯餅又唔整餅圓形嘅,食食下又無晒薯餅以呢個市道黎講,老麥係比較平嘅快餐,都可以俾啲heart掛?!
今晚去左食男友最愛嘅綠燈俠套餐
呢排攪嘅超人套餐個包裝係幾靚嘅!
不過老麥依家愈黎愈孤寒!
薯條愈黎愈少
今次呢款包有薯餅+煙肉+漢堡扒係入面
不過唔係足三両/黑椒漢堡個啲靚啲嘅漢堡扒,
都係普通漢堡扒

個包有兩隻醬汁係入面,
味道其實ok
不過薯餅又唔整餅圓形嘅,
食食下又無晒薯餅

以呢個市道黎講,
老麥係比較平嘅快餐,
都可以俾啲heart掛?!
2014-11-19
2014-11-19 257 瀏覽
我宗旨是早餐盡量吃好, 單身寡老家中廚房一直維持沒半點油煙,乾淨衛生的無火空間。快餐店照顧我一日三餐, 早晨全餐令我有新開始,朝氣勃勃。蛋味淡也不嫩的說,灑上黑椒已成習慣.兩片muffin 中間彈牙,表面成日有d 乾粉, 一片夾豬柳, 另一塊會塗上厚牛油及果醬, 把乾涸感降低。熱香餅遲過11點就無得食, 吃到覺得好幸福,香軟鬆化又多氣泡,面帶金啡家中買過現成pancake,也試過無數次不同牛油牛奶同雞蛋比例,就是煎不出麥記一樣效果, 只好乖乖兼甘心情願來吃買個餐來.牛油加糖漿, 嘩鬼佬用麵粉雞蛋牛奶發明出pancake, 好比中國粥粉麵飯可以名流青史
快餐店照顧我一日三餐, 早晨全餐令我有新開始,朝氣勃勃。
蛋味淡也不嫩的說,灑上黑椒已成習慣.
2014-11-14 129 瀏覽
換湯不換藥, 把手上有的材料重新組合,換個新醬汁就是一個新產品。食麥記不外乎貪快, batman盒用卡通來包裝,只是marketing手後。 有炸雞肉堡, 煙肉同生菜絲,包入面芝士完整沒有融化的意願, 因為包太冷漠了。 甜度非常高的蜜糖芥末汁, 我真是接受唔到, 如batman 吃到這玩兒,會英名盡失,那可把這包同英雄連繫一起!個芝士薯球只有6,7小顆,中間的確有芝士, 但太少又做不到拉絲或芝味濃郁, 表面亦不脆身, 薯條有茄汁這天作之合的伴侶, 吃炸芝士薯球是齋食孤苦伶仃,就是我而家一個人食麥記的苦況,眼淚暗地心裡流的孤家寡老一個。
食麥記不外乎貪快,
10 分鐘 (堂食)
2014-10-22 182 瀏覽
fish o fillet自從福喜事件後...麥記真係好靜...十二點鬆D都冇乜人十一點開始嘅'售完即止'promotion 十二點鬆D都仲大把有得賣?fish fillet very crispysauce was nice and creamy!yum!service very goodhave to give them a good review this time;p
fish o fillet
自從福喜事件後...
麥記真係好靜...
十二點鬆D都冇乜人
fish fillet very crispy
sauce was nice and creamy!
yum!

service very good
1 分鐘 (外賣自取)
2014-10-15 162 瀏覽
麥記既新地蘋果脆一直見到都無買黎食,因為覺得好搵笨,新地加蘋果批當新野…但今次難得有人請客就試下,反正又唔係我既錢,哈哈!杯細細,但放得落一舊完整既蘋果批(serve既時候係開半既),同埋雪糕同漿對呢隻杯黎講都算比得多,整體味道唔會太甜,蘋果批同雪糕既甜度都幾balance,重點係蘋果批同雪糕一冷一熱真係幾正 食完今次之後,下次搵張買一送一卡再自配個新地蘋果脆先
麥記既新地蘋果脆一直見到都無買黎食,
因為覺得好搵笨,新地加蘋果批當新野…
但今次難得有人請客就試下,反正又唔係我既錢,哈哈!

同埋雪糕同漿對呢隻杯黎講都算比得多,整體味道唔會太甜,
蘋果批同雪糕既甜度都幾balance,
重點係蘋果批同雪糕一冷一熱真係幾正

食完今次之後,下次搵張買一送一卡再自配個新地蘋果脆先
2014-10-09 191 瀏覽
我最喜歡吃麥當勞的雙層芝士孖堡。先說包的口感,軟而彈牙,是新鮮的。再說配料,芝士香味撲鼻,酸酸的青瓜爽而脆。接著討論的才是重點,厚厚的牛肉和配料加在一起,簡直是天作之合,令飢餓的我垂涎三尺。這時候,我一定要喝一杯鮮橙汁,雖不能止渴,卻涼透心。橙的清香和雙層芝士孖堡豐富的味道,令人食慾大增,是每星期都不可或缺的。
2014-09-14 223 瀏覽
麥香雞好味麥香雞very crispysauce was nice! vergatables were OK fresh ...service very goodhave to give them a good review this time;p
麥香雞好味
麥香雞very crispy
sauce was nice!
vergatables were OK fresh ...
service very good
2 分鐘 (外賣自取)
2014-08-15 147 瀏覽
自從福喜事件後...麥記真係好靜...十二點鬆D都冇乜人十一點開始嘅'售完即止'promotion 十二點鬆D都仲大把有得賣?french fries are really greasy淋pat pat... not crispy...都唔明點解細個咁鍾意食定係而家牡丹樓冇以前咁掂service is very good可能想平衡番...
自從福喜事件後...
麥記真係好靜...
十二點鬆D都冇乜人
淋pat pat...
not crispy...
都唔明點解細個咁鍾意食
定係而家牡丹樓冇以前咁掂
service is very good
可能想平衡番...
$18.3
2014-07-09 170 瀏覽
Al fresco 者, 在戶外露天之地方進餐也。想不到在工廠區的麥當勞也有如此風景。天氣那麼熱,我還是坐室內算啦。本期推介 Tiramisu Latte,另配蕃茄蛋沙律意式包。為了跟餐 Tiramisu Latte 要了中杯裝的,其樣子看來還真的挺像 Tiramisu 甜品的,但除此之外便是一杯甜甜的奶味咖啡(我想不到更好的形容)。蕃茄蛋沙律意式包是 McCafe 內除了沙律之外其中一樣正餐是素食的選擇,先烤過才奉客所以會有些烤紋,也令到意式包 (panini) 三文治更加香脆,餡料都頗多,沙律醬的份量適中。天氣涼一點的時候,坐室外位應該幾享受。
天氣那麼熱,我還是坐室內算啦。

天氣涼一點的時候,坐室外位應該幾享受。