2024-04-21 156 瀏覽
新出的早餐深海狹鱈魚堡整個包好大,中間夾住了一條長長的炸鱈魚,芝士,菜,沙律醬鱈魚好脆,但食到後面魚從包突出的部分會好干因為冇醬因為有菜食哂整個包都唔會覺得會太油膩包表面係同其他系列的包唔同,個人覺得呢款包比較好吃,夠軟熟
新出的早餐
深海狹鱈魚堡
整個包好大,中間夾住了一條長長的炸鱈魚,芝士,菜,沙律醬

鱈魚好脆,但食到後面魚從包突出的部分會好干因為冇醬

因為有菜食哂整個包都唔會覺得會太油膩

包表面係同其他系列的包唔同,個人覺得呢款包比較好吃,夠軟熟

2023-09-18 139 瀏覽
昨天晚上吃得太少了,今早早起來就想吃麥當勞早餐,相信很多人從小認識麥當勞的話,時或會有這說法,麥當勞的推廣已入每個人的腦海,難以刪除。現在要去麥當勞更需要早起床,到麥記買早餐的人太多,人山人海的境況,買外賣也有機會遲到。這次順利地買了豬柳蛋扭扭粉,享受過薯餅,吃好了扭扭粉,便把咖啡帶走。誰知咖啡旁沒有奶精,於是到櫃檯取,居然服務生說「無奶」。吓!相信很多人都不是喝純咖啡的,「無奶」怎辦!為何以服務至上為目標的麥當勞,不借旁邊的mc cafe的瓶裝奶,臨時解決問題!全球性大連鎖店處理問題就這程度!
吓!相信很多人都不是喝純咖啡的,「無奶」怎辦!
全球性大連鎖店處理問題就這程度!
2023-06-15 328 瀏覽
見到麥當勞出咗滋味蝦堡套餐優惠,即刻試試佢!📌滋味蝦堡套餐配脆薯格 + Double 芒果冰雪🍔用APP 落單,大約10金鐘左右就收到通知有得拎。麵包皮都算軟熟,蝦餅炸得硬左少少,不過蝦肉份量都OK,食到粒粒蝦肉的口感,配埋酸酸地嘅沙律醬幾開胃,加左$3 由薯條轉脆薯格,薯格炸得夠脆,唔會因為外賣就淋哂。另外,跟餐再加咗$14 野飲轉Double 芒果冰雪,芒果蓉份量夠多,食到粒粒芒果肉,芒果亦都夠新鮮,好甜!
見到麥當勞出咗滋味蝦堡套餐優惠,即刻試試佢!

📌滋味蝦堡套餐配脆薯格 + Double 芒果冰雪🍔

2021-09-26 492 瀏覽
剛好一大早星期日要到觀塘做嘢,諗住飲番杯咖啡食返個靚靚嘅早餐!但係時間又唔足夠地鐵站附近嗰啲全部都好多人排隊!突然間搵到麥當勞竟然有一間喺左近但係竟然又唔多人!最重要嘅係有麥Cafe!仲要星期日都仲係$25套餐真係正到不得了!👍👍講緊係$25有一杯優質咖啡飲你仲想點!尤其是唔多人嗰度好!

講緊係$25有一杯優質咖啡飲你仲想點!
尤其是唔多人嗰度好!
2020-11-23 439 瀏覽
第一日出既地獄包見到係用韓國辣面既辣醬,應該有d 料到個包用盒裝住,但無再用紙包,依家疫情期間,真係有少少驚洗手消毒先敢拎黎食而個邊食,入面d 料會邊跌出黎,食到有d 狼狽個地獄醬係有番甘上下辣,但偏鹹,可能因為本身個醬用係湯面度既關係個辣溝埋菠蘿同沙律醬,都ok, 唔會死辣甘塊雞真係正常,但唔係脆,偏實想挑戰下辣度都可以一試既
第一日出既地獄包

見到係用韓國辣面既辣醬,應該有d 料到

地獄菠蘿脆辣雞腿包

個包用盒裝住,但無再用紙包,依家疫情期間,真係有少少驚

洗手消毒先敢拎黎食

而個邊食,入面d 料會邊跌出黎,食到有d 狼狽

個辣溝埋菠蘿同沙律醬,都ok, 唔會死辣甘

塊雞真係正常,但唔係脆,偏實

想挑戰下辣度都可以一試既
2020-11-23
2020-08-03 261 瀏覽
Mcdonalds出新野點都想心思思試下,夜晚嘅疫情下唯有Takeaway啦<麥樂雞18件餐>再配新嘅四大醬除左<蜜糖芥末>同<香草檸檬>以前試過之外新嘅有<韓式辛辣>同<星洲咖喱>,兩隻醬都有少少辣嘅,韓式辛辣再加新嘅<韓式泡菜>Shake粉,感覺真係好似食緊韓國料理咁星洲咖喱醬反而唔算好辣,但咖喱味就好濃郁個人覺得最好味就係蜜糖芥末醬,少少甜配埋麥樂雞係幾夾嘅香草檸檬就會有淡淡嘅檸檬味酸酸地咁

18件麥樂雞餐

Dip

星洲咖喱醬反而唔算好辣,但咖喱味就好濃郁

個人覺得最好味就係蜜糖芥末醬,少少甜配埋麥樂雞係幾夾嘅

香草檸檬就會有淡淡嘅檸檬味酸酸地咁
2020-07-31
18件麥樂雞餐
Dip
2020-04-16 269 瀏覽
「香港」處於抗疫非常時期的四月裡面,就連平日有不少食客光顧的快餐店「麥當勞」,都遇上限定推廣未能於短時間內售清,被迫延長推長時間,結果幾款「麥當勞」限定推廣食品被迫「共處一室」。上次我在新蒲崗「越秀廣場」分店「麥當勞」裡面,就曾經見過「麥當勞」同時推出「農曆新年」限定食品「招財福堡」,跟新年後限定推廣食品,下午晚上時間都有供應的「全日扭扭粉」。好不容易終於見到「麥當勞」「招財福堡」終於完成任務,功成身退離開「麥當勞」了。「麥當勞」在「招財福堡」完成歷史任務和下架之後,取而代之的漢堡食品又變成「麥當勞」近年的常客「將軍漢堡」。「將軍漢堡」之所以近年經常成為「麥當勞」限定推廣漢堡包食品,最主要的原因就是「將軍漢堡」裡面擁有一個味道非常甜美,廣受食客歡迎,「化腐朽為神奇」的日式「照燒」醬汁。後來「麥當勞」看似嫌「將軍漢堡」裡面的日式「照燒」醬汁味道還未夠甜,於是還在「將軍漢堡」推廣期裡面,推出了新「將軍漢堡」系列食品,在甜味照燒「將軍漢堡」裡面加入甜味白色醬汁玉子煎蛋,變成「玉子將軍漢堡」。結果到了二零二零年「農曆新年」檔期過後,「麥當勞」甚至在甜味照燒醬汁漢堡包「將軍漢堡」概念裡面,再加重

結果到了二零二零年「農曆新年」檔期過後,「麥當勞」甚至在甜味照燒醬汁漢堡包「將軍漢堡」概念裡面,再加重「將軍漢堡」的照燒醬汁豬柳漢堡份量,變成了「玉子雙層將軍漢堡」。

今次我在星期日下午,在晚上光顧觀塘某間工廈台灣菜餐廳之前,在旁邊的某觀塘商場裡面,光顧「麥當勞」在觀塘新開張的分店,享用我平日不會食,但是一到四,五月又非試不可的甜味豬肉漢堡包食品。

雖然我平日比較少食豬肉,但是「將軍漢堡」始終是「麥當勞」少有能夠長期造出甜味,吸引大量食客長期幫襯「麥當勞」,和購買的豬柳漢堡包食品。

難得「麥當勞」推出了雙層豬柳漢堡加玉子煎蛋,醬汁則是甜味蛋黃醬汁,再加甜味日式照燒醬汁,再加一條點綴作用居多的蔬菜,加佈滿芝麻的漢堡麵包,變成只有甜味的「玉子雙層將軍漢堡」。

雖然「麥當勞」「玉子雙層將軍漢堡」裡面的大量白色甜味蛋黃醬汁,再加上大份量的甜味照燒醬汁之後,兩款醬汁塗抹在漢堡包裡面,兩款甜味醬汁份量多得遺留在「麥當勞」包裝紙,食也食不完。

相對「麥當勞」近期推出不同款式食品,反而「麥當勞」最近在套餐薯條裡面推出的調味料「Shake Shake粉」,反而顯得沒有什麼新意可言,只有「和風紫菜」跟「美式BBQ」口味而已。

「麥當勞」「和風紫菜」跟「美式BBQ」口味薯條「Shake Shake粉」,幾乎已經成為「麥當勞」最近長期有提供,在自助點餐機裡面長期發現到的薯條調味「Shake Shake粉」。

結果我在當時「麥當勞」,在沒有限定新口味薯條「Shake Shake粉」面世的時候,只能提供最受食客歡迎,近乎「麥當勞」長期供應的口味薯條「Shake Shake粉」。

兩款「麥當勞」長期有供應的薯條「Shake Shake粉」,我還是比較喜歡甜味相對比較濃厚的「美式BBQ」薯條「Shake Shake粉」多一點。
白提子雜果梳打

至於「麥當勞」當時推出的限定口味「大大杯」飲品,是提子味道相對比較濃厚,再加上白檸酸味汽水飲品「雪碧」作為底層飲料的「白提子雜果梳打」飲品。

「白提子雜果梳打」飲品雖然被稱呼叫做「白提子雜果梳打」,但是實際上飲品其實是沒有任何「白提子」,或者其他跟「提子」、「葡萄」有關的水果,飲品裡面的水果其實只是罐頭雜果而已。

至於「麥當勞」「白提子雜果梳打」飲品的實際味道,其實還是一般青檸汽水「雪碧」裡面的酸甜味道,加上來自白提子甜味的糖漿,合體製作而成。

所以食客若然以為在「麥當勞」裡面購買,和享用「白提子雜果梳打」飲品,就可以食到新鮮「白提子」的話,今次最後恐怕可能會失望而回了。
玉子雙層將軍漢堡

反而「麥當勞」「玉子雙層將軍漢堡」有兩層味道同樣很甜,但不同顏色的日式醬汁,雖然未至於令「玉子雙層將軍漢堡」實際味道變得層次多樣化。

但是兩款不同顏色的甜味醬汁,卻令「玉子雙層將軍漢堡」實際味道,比以前的「將軍漢堡」或者「玉子將軍漢堡」更加濃厚,更加複雜就是鐵一般的事實。

「玉子雙層將軍漢堡」裡面的照燒醬汁味道雖然很甜,豬柳漢堡扒又變成了雙層份量,但是始終改變不了我,平日正餐少食豬肉的習慣,所以「玉子雙層將軍漢堡」味道就算很甜,也是偶然食一次就夠,正餐不會再試了。
2020-03-10
5 分鐘 (堂食)
玉子雙層將軍漢堡
2020-02-02 179 瀏覽
番屋企見到麥當勞出咗龍蝦湯😍😍😍就即刻fing 開咗減肥嘅念頭衝咗入嚟買宵夜😂😂😂我買咗安格斯餐配龍蝦湯安格斯保持到水準,肉汁豐富!👍🏽👍🏽有陣時未必成日食得起出面啲手工靚burger😂食下麥記signature,咬下厚牛肉過下口癮都唔錯🤔最重要係龍蝦湯!好似好高級咁有cream 係面而今次都唔稀身,飲落濃香又滑口!唔會太咸口。仲有唔少嘅龍蝦仔肉加 $8蚊一碗真係好抵👍🏽👍🏽👍🏽

番屋企見到麥當勞出咗龍蝦湯😍😍😍
就即刻fing 開咗減肥嘅念頭
衝咗入嚟買宵夜😂😂😂
我買咗安格斯餐配龍蝦湯

安格斯保持到水準,肉汁豐富!👍🏽👍🏽
有陣時未必成日食得起出面啲手工靚burger😂
食下麥記signature,咬下厚牛肉過下口癮都唔錯🤔

最重要係龍蝦湯!
好似好高級咁有cream 係面
而今次都唔稀身,飲落濃香又滑口!
唔會太咸口。

仲有唔少嘅龍蝦仔肉
加 $8蚊一碗真係好抵👍🏽👍🏽👍🏽
2019-12-12 97 瀏覽
見到麥當勞出左新產品,本身帶左飯既我,又好想試下喎...於是今日lunch 就周圍買黎試下,我覺得好好味,可能夠晒熱辣辣,一咬落去好有口感,外脆內軟,而且好多肉汁...同埋我覺得佢個紙袋設計好有心,用心設計方便食用,但如果賣平d 就更加好啦...

2019-10-24 96 瀏覽
今朝一早就收到朋友send黎麥當勞安枱格斯d包餐造優惠嘅link, 即刻send比平時個飯友,今日出發麥當勞。1點多d就嚟行到去,朋友send whatsapp話超多人,呢間分店平時都好多人嘅,今日真係逼到爆好彩都搵到位,我叫咗蘑菇安格斯,朋友叫咗個芝士安格斯,之後等咗都幾耐,耐過平時都幾多。平時四十幾就唔係好想叫嚟食,三十四蚊就真係抵食嘅,裡面真係靚仔過平時D包好多。另外薯條我走咗鹽,但同我朋友果包一樣味嘅?

2019-09-17 83 瀏覽
上幾個星期做咗一次優惠,免費試飲芝士奶蓋系列,印象中係有菠蘿、提子同珍珠奶茶定係latte??我自己就比較偏愛菠蘿,而且平時都比較少見菠蘿嘅手調飲品,好似幾得意咁由於係免費優惠,所以都好多人排隊,不過條隊都清得好快,但都等咗大概半個鐘先有得飲🧐🧐🧐上一次喺朗豪坊試飲過芝士奶蓋四季春,印象係好差,因為上次嘅芝士奶蓋係非常淡,直情係冇味只有口感,而茶都好淡所以今次嘅芝士奶蓋菠蘿,都令我幾驚訝,因為真係進步好多非常之好飲芝士奶蓋味道非常之突出,好香芝士味,而且都濃密,而菠蘿唔會太甜,酸酸甜甜正好可以解左芝士嘅油膩感👍🏻

用餐優惠
優惠券
2019-09-09 69 瀏覽
今晚放工想食個麥當當先返屋企,去到餐廳冷清清,人唔多,唔洗排隊,好多吉位。買完餐之後,唔洗兩分鐘巳經執好個餐,我仲係度望緊個顯示屏以為自己眼花,因為店員無叫號碼,於是我走上前望下枱面上個餐同對下號碼係咪自己,當時下意識地摸下薯條個盒既溫度,係微暖既,再望下D食物睇下有無遺留,我好奇地問店員: 依家麥樂雞係咪無醬汁點架?跟住店員望我一眼再望下個餐,就拎盒醬放反落去,我再問可否比多兩包茄汁醬,同樣地店員望我一眼再望下個餐,跟住依然目無表情地執左包茄汁比我,拎住個餐我去搵位,但每張枱唔係見到有紙巾、就有水、醬汁或未執野,好啦,諗住當睇唔到嗱嗱聲食完走人,點知食左兩條薯條時,薯條係凍凍冰冰的,重要巳經係硬硬地,我再食件麥樂雞,溫度係微暖可接受的,於是我拎返個餐去同店員表示個薯條係凍既,想換D熱D既,今次哩個店員就有返表情,佢即時面帶微笑,更換新既比我。我再次坐低食野,食食下有個店員執枱,佢係我面前將幾個紙杯既飲品同埋冰倒埋落一個杯度,距離我只有幾cm近,張枱係4人坐位,我唔明點解唔可以係我隔離位或拎走先倒呢?我將D薯條倒哂落個盤內,佢甘近距離倒,彈倒入去我D食物度我應唔應該食呢?我不斷甘移開個
我不斷甘移開個盤避開佢,佢倒完之後印下張枱就走左,但張枱仲有成灘水係度,我食到都無哂心機,於是走左了。
2019-09-06
2019-07-27 78 瀏覽
18件麥樂雞 𝘾𝙝𝙞𝙘𝙠𝙚𝙣 𝙈𝙘𝙉𝙪𝙜𝙜𝙚𝙩𝙨 (18pcs) $50 🥳🐔 全部都係🐔🤩麥樂雞醬幾時都係重點🤩!今次味道有:1. 「鹹蛋黃醬」 sᴀʟᴛᴇᴅ ᴇɢɢ ʏᴏʟᴋ🥚- 🙅🏻‍♀️ 唔夾!唔似! Doesn’t match & not alike!2. 「南乳燒雞味醬」ʀᴇᴅ ʙᴇᴀɴ ᴄᴜʀᴅ ʀᴏᴀsᴛ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ғʟᴀᴠᴏʀᴇᴅ🐔- 🙅🏻‍♀️南乳味唔重!唔睇都唔知咩味!Not alike!3. 「香草檸檬醬 」ʟᴇᴍᴏɴ ᴀɪᴏʟɪ🍋- 😍最愛!少少酸酸地嘅cream sauce配雞係match!4. 「蜜糖芥末醬」 ʜᴏɴᴇʏ ᴍᴜsᴛᴀʀᴅ🍯- 安全之選!👍🏻但就會無驚喜!🙍🏻‍♀️👩🏻餓妹子之選:🍋>🍯>🐔>🥚仲有 BBQ薯片味調味粉 Shake Shake薯條,老實說,不過不失!🙈好似以前但唔濃嘅燒烤味!😟·#HungryMeizi #餓妹子

🐔 全部都係🐔
- 安全之選!👍🏻但就會無驚喜!🙍🏻‍♀️
👩🏻餓妹子之選:🍋>🍯>🐔>🥚

#HungryMeizi #餓妹子
2019-07-11
5 分鐘 (堂食)
說起來已經很久沒有食麥當勞了。昨日經過觀塘興業街,原本是地舖的麥當勞原來已經搬遷到對面街商場。新鋪裝修十分乾淨企理,需要新增了兩部自動售賣機,但我還是喜歡人手下單,哈哈!順帶一提服務員們都很有禮貌!也許真的太久沒吃了,原來現在有下午茶餐,只需要$18邊有兩款小食或飲品。我點了一個芝蛋脆雞飽和我的至愛「蘋果批」也許是新開張人流不多的關係,食物都沒有預先整定,整個包都不會涼掉,而是新鮮滾熱辣。雞扒十分香脆juciy,蛋亦相當恰到好處,每吃一口都十分滿足。蘋果批水準依然,是我由細到大最喜愛的麥當勞小食。食完有點口渴,當我見到麥當勞最近新推出的那個系列,便點了一杯芝士奶蓋四季春來試試。那個味道很淡,喝完數口後便差不多沒有奶蓋味了,很一般
我點了一個芝蛋脆雞飽和我的至愛「蘋果批」

蘋果批水準依然,是我由細到大最喜愛的麥當勞小食。

那個味道很淡,喝完數口後便差不多沒有奶蓋味了,很一般

2019-05-20 79 瀏覽
每次北上必定買芝士奶蓋飲料, 那又厚又香的質感想必也迷到不少人, 奈何於香港的分店也不是每一次都能保持水準. 有見麥當勞跳出框框, 還於推廣期內有買一送一的優惠, 於是膽識過人的我倆便衝著去試了.♀♂▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴芒芒芝士奶蓋 $36• 由於買一送一優惠需於手機App下單, 心急如焚的我早在到達目的地前已付款• 到達之時我看到的是店員在洗東西, 旁邊攪拌器內放着剩餘的"芒芒"與"莓莓" 並沒有把蓋蓋上• 極之後悔又不能取消訂單• 芝士奶蓋是痰的口感🤢• 飲料部分的芒果糖漿與茶的混合, 很難喝• 兩杯均喝了兩口就支持不了⓵
♀♂
▴ ▾ ▴ ▾ ▴ ▾ ▴
芒芒芝士奶蓋 $36
• 極之後悔又不能取消訂單
• 芝士奶蓋是痰的口感🤢
• 飲料部分的芒果糖漿與茶的混合, 很難喝
• 兩杯均喝了兩口就支持不了