想要吃快靚正的午餐,當然是麥當勞是你最佳的選擇。每次出生的漢堡包款式時候,我都會去嚐一嚐。今次他最新的出品是三重芝士牛肉漢堡,我想來想去也想不明白第三重是在哪裏?無論如何,我也抱着獵奇的心態去試一試。他那個三重芝士牛肉的芝士條條將整個漢堡升華了不只一點,與漢堡組成一個非常奇妙的組合,雖然感覺非常好吃,吃完之後會有一種滯滯的感覺,可能就是正常吃快餐店後的感覺吧,感覺相對油膩,另外就是他新出的薯格,也很好吃。

實在不想排一小時,再遇提早斷供等正式開始販售,又要早餐時段⋯⋯其實之前有下過一次單,但付款時按密碼後跳回app時跳11點,結果單沒下成功還要搞退款!Finally, 心心念念的McGriddles!下單到放進口吃相距差不多2小時,但凍了的McGriddles還是滿好吃~最初以為楓糖漿是煎好了熱香餅飽才下,原來是混進粉漿裡弄,所以不會吃到濕濕的飽(可是包裝紙上卻有糖漿漬?)不過吃到中間會看到飽中間有一層啡色,不知是不是楓糖層?🥞熱香餅飽比想像中厚!是m記熱香餅的味道沒錯!不過可能因為太厚,感覺不夠濕潤,會有一股麵粉的味道對於比較嗜甜的我來說,飽本體沒有大家說的很甜,是能夠吃到甜味而已。豬柳是正常,也沒大家說的很鹹。意外的是芝士加進去滿夾的~還是比較喜歡吃jumbo時,把果醬塗滿muffin再夾豬柳和蛋吃,鹹甜比較平均~(雖然不太喜歡muffin的硬口感)或者可以試試在McGriddles裡再塗果醬或糖漿,鹹甜的對比比較大會比較好吃~或者熱香餅飽夾芝士火腿扒,應該也會很好吃的感覺!
實在不想排一小時,再遇提早斷供
等正式開始販售,又要早餐時段⋯⋯

Finally, 心心念念的McGriddles!

🥞熱香餅飽比想像中厚!
是m記熱香餅的味道沒錯!
不過可能因為太厚,感覺不夠濕潤,會有一股麵粉的味道
豬柳是正常,也沒大家說的很鹹。意外的是芝士加進去滿夾的~

或者熱香餅飽夾芝士火腿扒,應該也會很好吃的感覺!
2024-08-17
$35 (早餐)
2023-11-04 120 瀏覽
今日放假唔使返工,來香港仔麥當勞食個飽早餐,再搭船入南丫島。叫咗個嘅蕃茄濃湯板燒雞腿扭扭粉再加埋一杯加大Latte.價錢都唔平, app點餐減$3都要$45. 蕃茄湯酸度啱啱好,適合食早餐,雞扒都幾大件。
2023-09-05 69 瀏覽
尋日收到消息,六點後麥當勞咖啡停售,趕唔切去飲番杯最後咖啡。今日決定去麥當勞睇睇,發現原來所有咖啡免費升級McCafe。麥當勞咖啡退休後第一杯咖啡,升級左做McCafe,轉左哥倫比亞咖啡豆,咖啡味道更加香濃,成個朝早唔同晒。
2023-08-25 30 瀏覽
幾好食嘅馬來西亞榴槤麥旋風🥹琴日同Tyler去麥當勞排隊試食最近好大風嘅榴槤麥旋風😆一杯$28蚊,如果+1個榴槤球就加多$15✨我哋只係食咗$28嗰杯~榴槤肉好香甜!沒有苦澀味,同軟雪糕配搭得幾好👍🏽可以試下~等嘅時間唔會好耐,雖然條隊好長龍🤣但佢哋製作得好快🤣好有效率啊真係~如果鍾意食榴槤嘅人,一定要試下佢🥰...
幾好食嘅馬來西亞榴槤麥旋風🥹

琴日同Tyler去麥當勞排隊試食最近好大風嘅榴槤麥旋風😆

一杯$28蚊,如果+1個榴槤球就加多$15✨

如果鍾意食榴槤嘅人,一定要試下佢🥰

2023-06-25 79 瀏覽
我今天點了一個蝦堡,但是我對這道菜的口感並不滿意。蝦餅太薄了,幾乎沒有什麼蝦肉的口感,讓整個蝦堡的口感很失衡。希望這家餐廳能夠加強對食材的控制和處理技巧,提升菜品的品質。薯條有些太過焦了。雖然薯條還是可以吃,但口感和味道都有點受影響。希望餐廳能夠更加仔細地控制烹飪時間,讓薯條的口感更好。
2022-08-31 251 瀏覽
𝗠𝗰𝗖𝗮𝗳𝗲́ 全新推出期間限定🍠紫薯珍珠鮮奶🧋淡淡紫色好夢幻,望住心情都靚啲🥰上層香滑嘅紫薯溝埋中層嘅鮮奶味道香濃,底層嘅珍珠口感煙韌又有咬口,夠晒飽肚🤭珍珠系列仲有另外三款口味,不過紫薯珍珠鮮奶係期間限定,所以買左黎試吓先
𝗠𝗰𝗖𝗮𝗳𝗲́ 全新推出期間限定🍠紫薯珍珠鮮奶🧋
淡淡紫色好夢幻,望住心情都靚啲🥰
紫薯珍珠鮮奶
2022-08-20
5 分鐘 (外賣自取)
紫薯珍珠鮮奶
2020-07-27 480 瀏覽
疫情擴散下,生活變得不一樣;口罩下的嘴巴卻依然忙碌,吃飯飲湯;讚美詆毀。覺得麥當勞的廚房衛生,控制和管理應較好,我早早來到。人很少,我買了個4號餐外帶,減少堂食是政府提醒市民,應付肺炎的其中一個對策。回家後發覺早餐有點涼了,趕緊開動,而所謂的4號熱香餅精選套餐,其實就是薯餅、豬柳、熱香餅和汽水的組合。《薯餅》-手上的薯餅其實已經半涼,不再香脆,趕緊吞下,幸好味道還不錯,未覺油膩。《豬柳》-厚薄大小適中,質鮮味美,口味略咸,肉汁豐富,是減肥人士的死敵;我的大愛。《熱香餅》-3個熱香餅是4號餐的主角,切開時尚有微溫。抹上牛油、糖漿後,味道先入口再上心,甜蜜漸沁。日子雖然艱難,幸有美食帶來安慰、療癒,何不把疫情放下,嗅著蛋香,品嚐著糖粉一樣甘甜美好的麵粉烙餅。牙縫溢出細膩的油脂,胃口亦格外擴張。一個、兩個、三個蛋餅,愈吃精神愈旺,終於叫醒了我所有的神經和肌肉,準備迎接這一天的磨練和挑戰。《汽水》-足夠冰,帶勁。如果不發胖,我會天天報到,把早晨睏倦的四肢百骸,都浸泡在熱香餅的糖漿油膏裡,蜜釀著每一天的分分秒秒!

《薯餅》

《豬柳》

《熱香餅》

《汽水》
-足夠冰,帶勁。

2020-07-18
5 分鐘 (外賣自取)
早餐
  • 薯餅
2020-07-02 241 瀏覽
平時應該冇乜機會係香港仔m記食野,難得放假先會落黎食,香港仔太多難食既早餐,所以今次揀左m記。$16 一個早餐,一個火腿扒芝士漢堡加杯茶包奶茶,$20有找,要埋個薯餅要$28.5,乜依家啲薯餅咁貴要$12.5,細個食$5架咋喎😂😂😂真的老了。我都幾鍾意飲茶包奶茶,個茶味濃啲,比港式奶茶好飲。雖然係用奶精,但係茶味出啲。火腿扒都係咁啦,麥當勞既味道😂點解會咁講呢?食過大窩口個間你就知咩叫難食既麥當勞😂
2020-05-28 125 瀏覽
自從室內設計風格銳變,麥當勞叔叔一干人等離職後,香港仔麥當勞的兒童餐廳形象,便開始變得不一樣。沒有了漢堡神偷、滑嘟嘟、小飛飛…,感覺上連顧客群裡的小孩子也少了。現在重點在賣麥cafe! 餐廳傢俬、裝潢不停轉變,多了很多高腳凳及單人座位,很明顯地照顧著上班族的需要,畢竟你很難要求小孩子爬上酒吧高腳凳或自己一個人幫襯這店吧!沒有最差;只有更差,說的恐怕就是這家老麥了。職員士氣低落,服務水平參差,長期閙職員荒。杯盤狼藉;枱面肮髒…香港人就是學不會自行清潔、處理用餐餐具,而要職員協助善後。賣的包size愈來愈小,連巨無霸的尺寸也隨年月縮水了!還有哪些夾在中間的酸瓜、番茄、洋蔥、生菜絲也珍貴起來,運氣好的話,這包還是'可以'的,有齊各種口感和滋味。小時候,巨無霸是兩個人share的份,現在一個人吃,仍感覺意猶未盡。附餐的牛油粟米也太老、太'淋'了,像是多煮了幾個小時…只有汽水是正正常常的,勝過那些咖啡、奶茶。當年這家麥當勞,有兒童專屬區域,有二人枱、四人枱,有個阿姨每天親切地問小朋友:' 小明,今天又吃魚柳包嗎?'…孩子愛觸摸那些充滿童趣的壁畫,數著漢堡神偷的數目…現在的麥當勞是大人的,是個人的
現在的麥當勞是大人的,是個人的…沒有好與不好,只是時光水逝,老物件不再。情懐落寞;叔叔退休了!
  • 麥樂雞,熱香餅,豬柳
2019-10-15 254 瀏覽
其實McCafe嘅咖啡都幾好飲有時經過都會去買杯飲下最近出咗黑糖珍珠買咖啡都可以加珍珠又幾得意所以諗住買杯試下黑糖珍珠就唔係好甜都ok嘅貪得意試下都係一個唔錯嘅選擇黎!
其實McCafe嘅咖啡都幾好飲
有時經過都會去買杯飲下

最近出咗黑糖珍珠
買咖啡都可以加珍珠
又幾得意
所以諗住買杯試下

黑糖珍珠就唔係好甜
都ok嘅
貪得意試下都係一個唔錯嘅選擇黎!
黑糖珍珠拿鐵
2019-05-28 200 瀏覽
芝士奶蓋熱潮愈黎愈強,好多食店都紛紛推出奶蓋特飲係市場上分一杯羹。近排麥記推出左6款奶蓋特飲,色彩繽紛,望落都幾吸引。不過一杯飲品都要三十幾蚊,比起一個套餐仲要貴🙀。不過近排做緊promotion, 下載麥當勞app有買一送一coupon,足足平成一半,當然要試下喇。今次我就試左莓莓同岩鹽焦糖咖啡。奶蓋上面畫左啲圖案,望落都幾靚幾吸引。大杯裝其實都唔太大杯。奶蓋薄薄一層,飲落去咸咸地,芝士味就唔夠濃。焦糖咖啡好甜,味道都正常。莓莓比預期中好飲,唔算太甜,同奶蓋味道夾到。飲到最尾芝士奶蓋味道好出,整體味道比想像中好。

2019-05-19
外賣自取
用餐優惠
優惠券
2019-04-17 141 瀏覽
曾經比2 個以上嘅住港島男仔講過,我好似佢地嘅阿媽。而今日黎到連鎖的麥記麥當勞,我環觀周圍嘅人,都慢條斯理咁食自己嘅早餐,有一刻我覺得港島嘅麥記同九龍嘅迫迫貢好唔同⋯而呢期sell 嘅蛋治好full 嘅蛋,足料呀,同埋有唔林嘅hash brown,一D 都唔Harsh 咁度過一個早上。
曾經比2 個以上嘅住港島男仔講過,我好似佢地嘅阿媽。

2019-04-09 109 瀏覽
話說前幾日去拜山,阿姨話要食蘋果批,因為順路就諗住順便買左先!餐廳內還不算太多人...怎知道買一個蘋果批竟然足足我了20分鐘!!!!!!!OMG!!本身都覺得排隊買野食同拎野食分開兼有號碼是不錯的,可惜似乎員工並未有善用.....她們竟然......以叫號形式叫人取食物....!試問我企遠d以為員工會按領取號碼但原來係唔會按的時候,我豈不是要等到天荒地老.....?還有,站近這裡的人不算多呢......重點係....我見到有人買左雪糕....員工只大聲問”邊個買左雪糕?” 問了數次無人回應後....可憐的雪糕就被放在一旁.......慢慢溶化.....未溶化開始溶雪糕頂無左.......個雪糕起碼擺左係我眼前10分鐘.....我走既時候,佢既主人仲未黎認領😟阿姨見到就話呢個雪糕送俾佢都唔會食漫長的等待過程中.....仲見到人買左N個餐...經典黎喇!!一杯野飲用一個膠袋真的好嗎?我真心佩服那位買了這麼多的叔叔一個人拎咁多杯野飲.....等到阿姨個蘋果批時我地都已經遲大到喇唉!

還有,站近這裡的人不算多呢......

Ice  cream1

未溶化

Ice  cream  2

開始溶

Ice  cream  3

雪糕頂無左.......

個雪糕起碼擺左係我眼前10分鐘.....
我走既時候,佢既主人仲未黎認領😟

阿姨見到就話呢個雪糕送俾佢都唔會食

漫長的等待過程中.....仲見到人買左N個餐...
經典黎喇!!
一杯野飲用一個膠袋真的好嗎?
一杯一膠袋

我真心佩服那位買了這麼多的叔叔一個人拎咁多杯野飲.....

等到阿姨個蘋果批時我地都已經遲大到喇唉!

2019-04-05
2018-10-16 150 瀏覽
朱古力脆皮雪糕終於番番黎😗😗😗記得細個都食過,印象中係唔錯,今次再度歸來,所以我一定去食,絕對係一個美好回億💓💓💓✌🏻雪糕可選朱古力/原味/扭紋,今次我就選擇全朱古力味🍫🍫 $12來做飯後甜品確實不錯,難怪晚晚香港仔都既甜品站大排長龍😋😋全黑既朱古力窩夫筒好大,食落好脆,朱窩古力味唔會好重,但係雪糕唔算多🤣🤣🤣🤣最中意係旁邊有啲oreo脆脆條,朱古力脆皮都好好食🤪🤪💓