2025-02-18 0 瀏覽
諗住黎試下呢間既新菜單 豆乳雞白湯拉麵真係寧願自己買華御結個豆乳雞湯都好味過佢佢啲叉燒仲要一陣蘇味。。。根本擺唔入口上面仲有一舊咬唔開既腐皮咁既野講真咩配菜都無 得幾塊咁既叉燒都收一舊水 真係中伏 仲要廚房慢到 等碗咁既麵等半個鐘叫嘢飲又係一肚氣 叫個菠蘿冰沙個侍應就話賣曬 點知新一檯客一坐低叫菠蘿冰沙就話有貨以為佢都算係出名少少既鋪頭 點知竟然係有咁低質既服務個環境又差 又逼又焗 講真食得非常唔舒服食拉麵真係唔需要黎呢間垃圾
諗住黎試下呢間既新菜單 豆乳雞白湯拉麵
真係寧願自己買華御結個豆乳雞湯都好味過佢
佢啲叉燒仲要一陣蘇味。。。根本擺唔入口
上面仲有一舊咬唔開既腐皮咁既野
講真咩配菜都無 得幾塊咁既叉燒都收一舊水 真係中伏
仲要廚房慢到 等碗咁既麵等半個鐘
以為佢都算係出名少少既鋪頭 點知竟然係有咁低質既服務
個環境又差 又逼又焗 講真食得非常唔舒服
食拉麵真係唔需要黎呢間垃圾

叉燒豆乳雞白湯拉麵
2025-02-17 0 瀏覽
▫️正宗全料東京撈麵 👉🏻材料有有超肥美嘅腩肉、生蛋黃、辣肉碎、溏心蛋、紫菜同竹筍等等,非常之豐富!撈麵硬度適中,口感煙靭彈牙,撈埋蛋黃同辣肉碎超級惹味!🤭另外,撈麵加入秘製香醋,可以中和偏濃嘅醬汁味道,大大減低咗油膩感🤫.▫️黑松露鴨胸拉麵👉🏻呢款係期間限定,作為黑松露控一定要試試佢!店家用上自家特制製黑松露醬,一入口就食到濃郁嘅黑松露味,之後鴨肉鮮味慢慢咁滲出,湯底充滿鴨油嘅鮮味,拉麵好有咬口非常之掛汁!無諗過黑松露同拉麵可以咁夾🤗.▫️鳳凰啤酒 🍺👉🏻呢款日本啤酒賣相好有型!入口清甜,之後帶微微嘅苦澀,感覺好Refresh
▫️正宗全料東京撈麵
▫️黑松露鴨胸拉麵
▫️鳳凰啤酒 🍺

2025-02-04 428 瀏覽
麺屋こころ (新城市廣場一期) (沙田)------------------------------🫶🏻咖喱炸雞撈麵炸雞外脆內嫩,搭配香濃咖喱汁,麵條吸收了醬汁的味道,令整碗面都充滿香氣🫶🏻叉燒撈麵叉燒肉質軟滑,味道鮮甜,撈麵的口感彈牙,搭配特製醬汁,每一口都令人陶醉 🫶🏻鳳凰啤酒清爽解渴,與餐點搭配得宜,提升了整體用餐體驗 🫶🏻焙茶latte茶味濃郁,配上奶泡,口感滑順,絕對是完美的結尾。——————————————————📍沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖—————————-—————————-Overall 💗💗💗💗
麺屋こころ (新城市廣場一期) (沙田)
🫶🏻咖喱炸雞撈麵
🫶🏻叉燒撈麵

🫶🏻鳳凰啤酒
清爽解渴,與餐點搭配得宜,提升了整體用餐體驗

🫶🏻焙茶latte
茶味濃郁,配上奶泡,口感滑順,絕對是完美的結尾。
——————————————————

—————————-—————————-
Overall 💗💗💗💗
2025-01-15 971 瀏覽
今日同媽咪去沙田行新城市廣場,見到有間麺屋こころ,之前喺新宿歌舞伎町🇯🇵見到已經想試,但嗰日啱啱食完燒肉太飽食唔落,今日緣份到就試下。我order左個原味撈麵,但媽咪覺得好奇怪一時唔能接受,點都唔肯試,就叫左個雞白湯拉麵。撈麵食法係先撈生蛋黃🍳食三份一,再加鮮磨黑胡椒再撈,再食三份一,今次撈昆布醋,第三個食法係我至喜歡,非常醒胃。職員話淨返的麵汁可以再加白飯🍚,雖然我近期盡量減少食白飯,但都問職員添左四份一碗仔白飯試下,果然汁都唔好嘥,好味。

2025-01-05 1135 瀏覽
之前在荃灣食過印象都好深刻,因為當時第一次食到日式撈麵。路過沙田分店,這次一個人,有機會可以享受一下獨食,也是挺難得的。選了一麵4食的明太子忌廉撈麵,好像挺有趣的,外加1份單骨雞翼,還配上一杯抹茶,一人獨享,和味之最😋。🍜明太子忌廉撈麵1碗麵4種體驗,上桌有給一個牌子,教4種吃法,挺特別的。配料也很多,生雞蛋,肥瘦相間的日式叉燒,還有紫菜碎,辛辣的明太子,撈在一起非常惹味。最後我只顧着吃,第1種就讓我把麵吃得着不多了😝🤪。其他3種吃法就留待下次吧。🍖單骨雞翼炸得酥脆,很香口,蒜香味濃,獨食就是好。🍵伊勢抹茶一杯凍抹茶,清爽解膩,日式料理就是要配上一杯抹茶才對味。總結,這家撈麵時時有驚喜,而且難得享受一下獨食真的好爽。下次要慢慢來,好好享受一下不一樣的吃法。
之前在荃灣食過印象都好深刻,因為當時第一次食到日式撈麵。

🍜明太子忌廉撈麵

🍖單骨雞翼

炸得酥脆,很香口,蒜香味濃,獨食就是好。

🍵伊勢抹茶

一杯凍抹茶,清爽解膩,日式料理就是要配上一杯抹茶才對味。

2025-01-04 890 瀏覽
今日同屋企人行開沙田shopping 突然好想食拉麵!見到呢間餐廳裝修用左日式木系風格仲可以透過玻璃睇到製面嘅過程就一於試吓!原味撈麵要試緊係都要叫個最原始嘅撈麵啦!口味較為清淡,唔係好多配料店員仲建議可以加黑椒或者昆布醋令味道更昇華~~山椒麻辣撈麵超濃嘅山椒麻辣,食落好惹味辣椒嘅香味一放低已經聞到啦係我最愛嘅麻辣!推薦💕正宗全料東京撈麵呢碗撈麵用料超豐富!!入面有微辣肉燥、火炙叉燒同雞蛋🥚麵質食落好彈牙又有咬口伊勢抹茶🍵超濃抹茶味,飲落仲好滑添!📍 麺屋こころ (新城市廣場一期)地址: 沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖電話: 34228662#沙田美食 #香港美食 #香港美食推介 #新界美食 #拉麵 #日本菜 #茶控
今日同屋企人行開沙田shopping
突然好想食拉麵!
見到呢間餐廳裝修用左日式木系風格
仲可以透過玻璃睇到製面嘅過程
就一於試吓!

原味撈麵
要試緊係都要叫個最原始嘅撈麵啦!
口味較為清淡,唔係好多配料
店員仲建議可以加黑椒或者昆布醋
令味道更昇華~~

山椒麻辣撈麵
超濃嘅山椒麻辣,食落好惹味
辣椒嘅香味一放低已經聞到啦
係我最愛嘅麻辣!推薦💕

正宗全料東京撈麵
呢碗撈麵用料超豐富!!
入面有微辣肉燥、火炙叉燒同雞蛋🥚
麵質食落好彈牙又有咬口

伊勢抹茶🍵
超濃抹茶味,飲落仲好滑添!

📍 麺屋こころ (新城市廣場一期)
電話: 34228662

2024-12-16 1041 瀏覽
🍜 沙田麵屋Kokoro | 正宗東京撈麵 + 伊勢宇治抹茶!🍜 正宗全料東京撈麵這碗撈麵真係份量十足!彈牙麵條拌上濃郁醬汁,仲有叉燒、溫泉蛋、紫菜、玉米等配料,層次豐富。一拌之後,每一口都充滿日式風味~叉燒肉質鮮嫩,加上溫泉蛋嘅滑溜蛋黃,簡直係完美搭配,喜歡濃味撈麵嘅一定唔可以錯過!🍵 伊勢宇治抹茶來自伊勢的宇治抹茶,濃郁茶香中帶有天然甘甜,口感細滑,完美平衡撈麵的濃郁味道,為整餐增添一份清新感。Kokoro絕對係日式麵食愛好者的朝聖地,無論係濃厚撈麵定係清新抹茶,都展現出品牌對食材和味道嘅用心!

🍜 正宗全料東京撈麵

🍵 伊勢宇治抹茶

2024-12-08 1344 瀏覽
同朋友黎試新野,日式撈麵香港真係比較小見。最正係店員送上指示牌,教埋我地點樣食~🍜 原味撈麵個麵擺盤都好精緻。上面嘅生蛋撈埋入個麵,再搭配特製的醬汁,香氣撲鼻。麵條入口有小麥味,煙韌有咬口,都算好掛汁,而且仲有好多紫菜碎~ 每一啖都好夠味🍗 炸雞球簡簡單單已經好夠~ 新鮮出爐,外皮炸到金黃酥脆,內部鮮嫩多汁。再搭配沙律醬就好正🍵 伊勢抹茶做出鮮豔的綠色,口感絲滑~ 味道濃郁且回甘唔會太苦,唔錯喎🍵 靜岡焙茶呢杯就深黃色,香氣濃郁,口感柔和。最鍾意佢比綠茶更加醇厚,都好正~

🍜 原味撈麵

🍗 炸雞

🍵 伊勢抹茶
做出鮮豔的綠色,口感絲滑~ 味道濃郁且回甘唔會太苦,唔錯喎

🍵 靜岡焙茶
2024-11-02
2024-11-17 1634 瀏覽
突然好想食日本撈麵就嚟依間 裝修都好有日本特色員工有禮貌但店舖偏細 好快就滿場椅偏硬 唔適合坐太耐 叉燒撈麵,日式東京撈麵,雞軟骨餃子,純綠茶,紅豆綠茶牛奶東京撈麵同叉燒撈麵的分別就係欠叉燒其他材料都是一樣的雞蛋,蔥,肉鬆,辣肉碎,紫菜等等撈麵係有特別方法食 張枱有個教學食到最後可以免費要一碗小飯撈叉燒正常厚度,偏林 也唔錯辣肉碎係偏辣 如果平時唔食辣的人 真係好似我咁辣到面紅 但都可以勉強接受係好食的撈麵梗係要篤蛋黃先 撈好可以加少少黑胡椒增加香味 然後蝕到三份二左右可以加少少醋食落無咁漏 食晒啲麵 啲餸係多到剩低咗可以免費拎一碗小飯撈真係啱啱好份量 而且係好食好特別,食晒麵加小飯 岩岩好飽晒但味道偏鹹 真係要飲返杯茶解油膩雞軟骨餃子好特別係值得一試外脆內軟 整體餐廳都好食
突然好想食日本撈麵
就嚟依間 裝修都好有日本特色
員工有禮貌
但店舖偏細 好快就滿場
椅偏硬 唔適合坐太耐

叉燒撈麵,日式東京撈麵,雞軟骨餃子,純綠茶,紅豆綠茶牛奶

東京撈麵同叉燒撈麵的分別就係欠叉燒
其他材料都是一樣的
雞蛋,蔥,肉鬆,辣肉碎,紫菜等等
撈麵係有特別方法食 張枱有個教學
食到最後可以免費要一碗小飯撈

叉燒正常厚度,偏林 也唔錯
辣肉碎係偏辣 如果平時唔食辣的人

食落無咁漏
食晒啲麵 啲餸係多到剩低咗
可以免費拎一碗小飯撈

真係啱啱好份量 而且係好食
好特別,食晒麵加小飯 岩岩好飽晒

但味道偏鹹 真係要飲返杯茶解油膩
雞軟骨餃子好特別係值得一試
外脆內軟
整體餐廳都好食
2024-11-07
有一日嘴饞,真係真係好想食咖喱,但係又唔想食味道太重嘅印度咖喱,諗諗下只好食味道比較淡比較甜嘅咖喱,但係應該要去邊度搵日本咖喱呢?喺openrice 上隨手翻一翻,俾我搵到呢間【麺屋こころ】,係一間日式撈麵專賣店,喺佢哋嘅餐單上面見到有一款叫做【咖喱炸雞撈麵】嘅。就引起咗我嘅好奇心,到底日式咖喱,再配日式撈麵,到底係一種點樣嘅體驗。然後又咁啱,喺我沙田屋企附近就有一間分店,於是就安排即刻去食【咖喱炸雞撈麵】。嚟到新城市廣場,可以見到佢哋嘅招牌【Kokoro Tokyo Mazesoba】,然後櫃檯仲見到佢哋嘅製作過程,環境算係唔錯,仲幾乾淨。唔耽誤時間,即刻點上一碗。睇住賣相都幾唔錯,跟住旁邊嘅指示牌撈一撈。日式咖喱味道非常正,好正宗,炸雞好香脆可口,油味好香,拉麵可口彈牙,唔會食起嚟好糯好軟,搭配其他小料食,別有一番風味。日式咖喱搭配撈麵味道真係好好食,非常推介大家都嚟呢度試一試!!!!(沒有用餐優惠)
唔耽誤時間,即刻點上一碗。
睇住賣相都幾唔錯,跟住旁邊嘅指示牌撈一撈。

(沒有用餐優惠)
題外話/補充資料: (沒有用餐優惠)
位於沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖的麺屋こころ,實在係一個令人期待的拉麵天堂!今次我來試咗幾款特色撈麵,真係食到心滿意足。首先,我嘗試咗山椒麻辣撈麵,呢款撈麵真係令人驚豔!獨特的麻辣風味,將麵條與山椒油等調味料拌勻,食落去味道香辣爽滑。山椒帶來的麻味令整個撈麵層次分明,彈牙的麵條配合濃郁的醬汁,絕對係辣味愛好者嘅首選!每一口都讓人感受到辣椒的香辣,食到口腔都火辣辣,卻又令人欲罷不能。接著我試咗咖哩撈麵,香濃的咖哩醬香氣撲鼻而來,令人一試就愛上。味道相當豐富,細膩的口感與Q彈的麵條形成完美對比,吃落去有一種驚喜的感覺~最後,當然要試試炸雞球!這款炸雞球外脆內嫩,炸至金黃色,外皮香脆,內裡保持肉質鮮嫩!搭配特製醬汁,香甜又惹味,食落去完全停不下來,令人一口接一口,幸福感滿滿!總括而言,麺屋こころ不單止提供美味的撈麵,還有令人驚喜的炸物,環境舒適,非常適合與朋友聚會或家庭用餐。

2024-10-18
2024-10-20 1656 瀏覽
今次食呢間又繫日本過江龍,主打撈面,起香港已經開左4間分店沙田呢間位於新城市廣場第一期7樓,電梯一上就見到鋪面唔算大,一眼睇曬,粗略估計大概坐到20-30人左右我地兩個人點左一人一個面,加多杯野飲(點面有飲品2折優惠)因為之前已經試過佢地既signature 東京撈面,呢次我地試左兩款唔同既 🍜明太子忌廉撈麵 $99叫呢款係因為我朋友極之鍾情於明太子,個面亦都不負眾望,好大Pat 明太子,加埋其他五顏六色既配料,一見到已經勁開胃味道黎講絕對一流,起本身配料已經有既味道上再加多一層鹹鮮味,帶微微既辣,第一啖之後真係停不到,有種味蕾爆炸既感覺,推薦比試過原味而且喜好明太子既人 🍜肉之地獄山椒麻冷撈麵 $129睇相就知個名點黎,除左基本配料外,加左蒜片同腰果,最重要係超多塊叉燒個撈麵既味主要來至中間個蛋黃下面果pat 山椒醬,山椒味都幾出,無記錯係有花生同胡麻既味,推薦加埋青檸汁落去個面度,可以提供清新感同中和翻少少個口味D叉燒睇樣都知嫩口,入口口感唔錯,厚薄適中,亦都重肉味,個人幾鐘意腰果我覺得就可有可無,加左少少口感層次落整體度,但係硬係有少少格格不入既感覺佢話會辣但係其實係有少少提一提
今次食呢間又繫日本過江龍,主打撈面,起香港已經開左4間分店
沙田呢間位於新城市廣場第一期7樓,電梯一上就見到
鋪面唔算大,一眼睇曬,粗略估計大概坐到20-30人左右
我地兩個人點左一人一個面,加多杯野飲(點面有飲品2折優惠)

🍜明太子忌廉撈麵 $99

🍜肉之地獄山椒麻冷撈麵 $129
佢話會辣但係其實係有少少提一提味,絕對係正常人可以食到既辣度,絕對唔洗驚食唔到

🍵芝士奶蓋靜岡培茶 $38
培茶味偏淡,奶蓋反而幾好味,可試可唔試,折完之後合理價錢啦
如果你喜愛麻辣味道不妨來嘗試一下這裡的撈麵絕對不會讓你失望〰︎✍🏻💭真心不騙的評價山椒麻辣撈麵這碗撈麵的特色在於山椒的使用帶來了獨特的香氣和微微的麻感麵條的彈性恰到好處 吸附了濃郁的醬汁讓人忍不住一口接著一口推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡山椒胡麻辣撈麵相比普通的麻辣撈麵這道菜在口味上多了一層胡麻的香濃胡麻的香氣與山椒的麻辣交織在一起 形成了獨特的風味這道撈麵的醬汁也十分濃郁 讓人難以忘懷推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡日本產水果茶這款茶的清新口感完美中和了麵條的辛辣茶中融合了多種水果的清甜 令用餐體驗更加豐富推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡

如果你喜愛麻辣味道

日本產水果茶
這款茶的清新口感完美中和了麵條的辛辣
茶中融合了多種水果的清甜 令用餐體驗更加豐富
2024-10-05
10 分鐘 (堂食)
2024-10-06 1620 瀏覽
今天去了沙田一間日本菜餐廳叫麺屋こころ,主打撈麵等日本菜式,環境寬敞,設有多張木枱山椒麻辣撈面🍜 炸豆腐香脆可口,外脆內嫩,口感絲滑,炙燒叉燒肥瘦均稱,肉味濃郁,麵條煙靭彈牙而且吸哂麻辣汁精華,香溢濃郁,辣得過癮 ,加上溏心蛋,口感豐富😚雞皮餃子🥟 餃子炸至金黄香脆,裡面的雞肉嫩滑,沾上自家調醬汁,十分開胃😝鹽味撈麵🍜叉燒的鮮味,配上竹筍的嫩脆、海苔的風味、青蔥的清新,令鹽味撈麵口感豐富😚🎇麺屋こころ (新城市廣場一期)🎈沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖

山椒麻辣撈面🍜

雞皮餃子🥟

鹽味撈麵🍜

🎇麺屋こころ (新城市廣場一期)
🎈沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖
麺屋こころ連沙田新城市廣場都有分店架😆專賣日式撈麵😆 之前已經介紹過元朗分店同埋荃灣分店🥰 真係食物質素唔錯㗎而且小編去曬3間分店之後 發現佢哋嘅餐廳設計全部都好有心思 🥰 採光亦都好好😚😆😆 所以真係間間餐廳入到去坐都好舒服 小編諗唔到食咩跟住見到附近有呢間就會直衝😝.🐷明太子忌廉撈麵
呢碗撈麵真係夠濃郁😆 明太子醬濃郁 撈得勻勻淨淨既麵條勁入味 每一口都有香濃奶香😍.🐷鳥軟骨餃子
餃子包得幾靚 咬開一口 鳥軟骨質感滑嫩 外皮脆脆 裡面嘅餡料味道香濃 味道夠曬surprise🥰.麺屋こころ
麺屋こころ連沙田新城市廣場都有分店架😆

🐷明太子忌廉撈麵