[ 麺屋こころ Kokoro ]最近呢間人氣東京撈麵推出季節限定海膽系列,每日限量發售,售完即止‼️海膽控必試呀🧡✿ 海膽撈麵 $168海膽汁超濃郁,入口CREAMY,加上大量飛魚籽,可以提升鮮味,令人食唔停口🤤。✿ 明太子忌廉撈麵 $99明太子鹹香同忌廉奶滑平衡得剛好,醬汁稠度適中,掛麵力強。明太子微辣,另外仲加入黑胡椒,非常惹味🫶🏻。✿ 追加海膽 原價$75 追加$32追加價錢實惠,新鮮度同主菜一樣,可以直接加落麵拌勻,滿滿奢華感🤩。✿ 抹茶拿鉄加抹茶牛乳雪糕 $52抹茶控必試🍵香濃而不甜膩,頂層雪糕綿密帶微苦,融化後變成冰涼奶蓋,雙重享受。記得先吃雪糕再攪拌🙂‍↔️。✿ 焙茶奶蓋拿鉄 $52焙茶香氣撲鼻,奶蓋鹹香,尾韻有烘焙茶嘅焦香,搭配濃郁麵食非常解膩👍🏻。✿ 雙色蕨餅 $32蕨餅口感Q彈不黏牙,抹茶同黃豆粉味甜度適中,面頭再淋上黑糖醬點綴。總結🫦海膽系列創意兼具,海膽撈麵令人驚艷,推薦海膽控必試‼️店內座位有限,建議早d嚟排隊呀🙌🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿麺屋こころ Kokoro地址:香港沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖電話:342
[ 麺屋こころ Kokoro ]

電話:3422 8662
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • 明太子忌廉撈麵
2025-08-11 139 瀏覽
提到日本麵食🇯🇵除了拉麵與冷麵🍜原來還有一款新興的選擇:日式撈麵😮沒有湯底的設計令麵條味道更為濃郁,配上煙韌手製麵條,是近年愈受歡迎的日本麵食之一🔥————————————————————————撈麵配料非常豐富,鋪滿麵條表面🤩明太子份量十足,味道鹹鮮微辛😋與生蛋黃、忌廉拌勻後口感濃郁順滑🥰加上紫菜碎、唐辛子絲、生蒜、魚粉等調味,味道層次更顯豐富👍🏻如吃到中段覺得稍膩,可加入附上的醋汁,酸香清新,中和膩感🍃最後加入迷你飯,將剩餘醬汁拌勻,所有精華都毫不浪費😇沾麵濃湯剛上枱就散發着濃濃的海膽鮮味🤩質感濃稠,完美掛在麵條上🤗入口味道鮮甜香濃,鹹度適中,配搭海量飛魚子🐟口感和鮮味都更上一層☝🏻除了海膽濃湯外,麵上還附有新鮮海膽🥹味道鮮甜不腥,令人更為滿足😍在沒有添加糖份之下,抹茶甘苦味道相當明顯🍵芝士奶蓋濃郁,單吃時偏鹹🧀但與抹茶混合後互相中和😲平衡清爽,與台式奶蓋飲品風格截然不同,配搭濃味的麵食亦非常適合👌🏻牛油果天然的奶油感與忌廉融合🥑口感順滑細膩,質地雖然厚實但不會過重,微甜口味亦令奶昔更加清新☘️————————————————————————KOKORO 的麵食香濃得來不會過鹹,食材
————————————————————————

芝士奶蓋伊勢抹茶

————————————————————————
KOKORO 的麵食香濃得來不會過鹹,食材豐富之餘互相平衡😎整體表現令人驚喜,是值得一試的日式風味👍🏻
芝士奶蓋伊勢抹茶
2025-08-16 0 瀏覽
天氣咁熱冇咩胃口,就諗起去食沾麵。見到佢地每日限量嘅海膽沾麵好吸引即叫黎食吓先⋯⋯🔸海膽沾面滿滿蟹籽海膽生蔥撈埋拉面一齊食,口感滑流麵質彈牙海膽鮮味,配埋海膽魚介湯非常掛汁。價錢188但有質素嘅🔸抹茶新地食完拉麵仲想食吓甜品,抹茶新地上枱已好吸晴又大杯,好在同朋友share 冇咁guilty 。牛乳雪糕配上mochi 同綠茶柿餅口感QQ加埋濃味抹茶雪糕非常滿足👍📍麺屋こころ (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖

🔸海膽沾面

🔸抹茶新地

📍麺屋こころ (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖

2025-08-15 0 瀏覽
依間東京過江龍人氣麺屋Kokoro 💗之前食過好好味~見到佢最近推出咗期間限定嘅海膽濃湯系列💗有海膽撈麵同海膽沾麵🥰啱曬鍾意食海膽嘅我~淺木色裝修感覺十分舒服,貫徹日系小清新感覺~🌟海膽沾麵海膽系列揀咗沾麵~100%新鮮空運海膽💗鮮甜滿滿口感Creamy~還附上一滿碗海膽汁用來沾麵吃😋 麵條夠煙靭彈牙,盡是海膽味鮮濃香!加埋巨量飛魚籽~鮮上加鮮👍🏼🌟正宗全料東京撈麵店家的招牌撈麵😋 配料豐富有燒豬腩丶溏心蛋丶日本蛋黃丶香蔥丶紫菜⋯~餐枱上附有圖示介紹建議吃法喔。第一步先戳破日本蛋黄,完全攪拌享用撈麵原味~麵條入口好煙韌,再加埋各款配料撈埋一齊食👍🏼味道層次豐富!第二步可可按照個人喜好加入黑胡椒提升香氣。第三步可加入埋秘製香醋汁💗更香口醒胃。最後~還可加入迷你白飯~吃盡汁醬。一碗麵還可有幾款吃法💗滿滿日式風味~令人很滿足。🌟海鹽菠蘿沙冰🌟白桃沙冰非常香甜清爽,大大杯口感細滑,最啱熱熱夏天~消暑開胃。

淺木色裝修感覺十分舒服,貫徹日系小清新感覺~

🌟海膽沾麵

🌟正宗全料東京撈麵

一碗麵還可有幾款吃法💗滿滿日式風味~令人很滿足。

🌟海鹽菠蘿沙冰🌟白桃沙冰
非常香甜清爽,大大杯口感細滑,最啱熱熱夏天~消暑開胃。
🍜海膽撈麵 ($168)海膽撈麵一上枱,賣相已經好吸睛👀新鮮海膽呈橙黃色好鮮艷吸引,配生蛋黃、紫菜、肉鬆、蟹籽同洋蔥絲,視覺同味道都好豐富🥰海膽鮮甜濃郁,入口即化,配上生蛋黃嘅creamy同肉鬆嘅鹹香,口感層次好正!麵條煮得彈牙,掛滿醬汁同配料,每啖都好滋味!洋蔥絲同紫菜增添清新感覺同香脆口感,食落完全唔膩,呢碗撈麵真係海膽控嘅天堂😍🍜明太子忌廉撈麵 ($99)呢碗撈麵嘅主角明太子,鹹香同微辣好突出,配上忌廉醬好順滑,入口濃郁但唔會太重~麵條同樣彈牙,吸滿醬汁,仲有生蛋黃、火箭菜、豚肉片、洋蔥絲、紫菜同肉鬆,配料多到爆🤣豚肉片灸燒過好香🤩火箭菜清新解膩,肉鬆同紫菜增添口感,層次豐富😋餐廳建議嘅食法係:先食三分一原味,感受明太子嘅鮮香;再加即磨黑椒碎,增添陣陣辛香;食到三分二落特製醋,清爽酸味即刻提味;最後叫碗免費迷你白飯,撈晒剩餘醬汁,呢個食法真係好有心思,有多重嘅口感享受😋免費迷你白飯既貼心又驚喜!飯粒軟硬適中,撈上明太子忌廉撈麵嘅醬汁,濃郁嘅忌廉同明太子嘅鹹香同白飯好夾🥰🍨海鹽雪糕焙茶Latte ($54)呢杯焙茶Latte好有特色,焙茶嘅焦香同海鹽嘅微鹹好match😍奶泡滑順,甜
🍜海膽撈麵 ($168)

🍜明太子忌廉撈麵 ($99)

🍨海鹽雪糕焙茶Latte ($54)
呢杯焙茶Latte好有特色,焙茶嘅焦香同海鹽嘅微鹹好match😍奶泡滑順,甜度調得啱好,好似飲得嘅甜品咁~上面球海鹽雪糕冰涼涼,增添咗creamy嘅口感,配濃味嘅撈麵十分解膩👍🏻

🍧白桃沙冰 ($46)
白桃嘅香甜多汁,沙冰冰凍綿密,甜度啱好,飲落好清新!配濃味撈麵,加上夏天飲特別正,影相打卡都好靚🥰

東京撈麵過江龍😙雖然佢出名係撈麵,但食品並唔單一😌除咗有多款特色撈麵,仲有沾麵同拉麵🍜不過我哋黎得當然要試撈麵啦😆😆😆🥘海膽撈麵 ($168)期間限定‼️再加埋100%新鮮空運海膽🤤港女最愛嘅元素都齊哂點可以唔試🤣勁吸睛😍鮮黃嘅海膽配大量蟹籽🤭想再奢華啲仲可以另加$32追加海膽😗自家製太麵掛滿濃濃嘅海膽醬,鮮甜味十足🤤🍜正宗全料東京撈麵 ($109)第一次嚟叫佢嘅signature就一定冇錯😌撈麵配料勁豐富🤩燒豬腩軟熟,溏心蛋生熟啱啱好😙餐廳有建議食法四步曲☺️先將生蛋、辣肉碎同麵撈均😋一啖食落去真係風味滿滿,辣度十足🤣好惹味👍🏻之後加即磨黑胡椒提升香氣🤤再嚟可以加秘製香醋,消除飽濟感🤭最後可以加入迷你白飯,同餘下汁醬攪拌😝食盡每一啖滋味🥰🥰🥰☕️焙茶奶蓋拿鐵 ($52)🍵芝士奶蓋伊勢抹茶 ($48)

🥘海膽撈麵 ($168)

🍜正宗全料東京撈麵 ($109)

☕️焙茶奶蓋拿鐵 ($52)

🍵芝士奶蓋伊勢抹茶 ($48)

• 正宗全料東京撈麵
2025-08-08 0 瀏覽
🍜 明太子忌廉撈麵必試!超creamy,而且明太子咸香味同豬腩肉、溫泉蛋溝埋食,啖啖滑溜,帶淡淡辣,加埋蔥花、紫菜碎同水菜,口感層次勁豐富,拌麵汁掛麵好正!🦀 海膽沾麵— 矜貴推介~新鮮空運海膽+濃厚海膽醬拌自家太麵,每啖都勁鮮甜,海膽fans一定要試!🍍 沖繩海鹽菠蘿沙冰 — 夏天解暑恩物!酸酸甜甜好refresh,仲有淡淡海鹽味,清新解膩,食完麵後飲一杯最啱!正價$68,堂食主食可以折扣加購,數量有限要快手🍵 芝士奶蓋靜岡焙茶 — 立體茶香配埋濃郁奶蓋,好Chill又特別,打卡首選!焙茶溫和不苦澀,加芝士奶蓋鹹甜交錯,飲落有驚喜

2025-08-05 197 瀏覽
KOKORO在這個夏天推出了2款季節限定海膽濃湯麵食,分別是海膽撈麵及海膽沾麵,廚師團隊以100%新鮮空運海膽製作,鮮味十足呀!✿ 海膽沾麵 $168沾麵的海膽汁大滿碗口感濃郁香滑,好creamy!配搭海量飛魚籽,鮮度、口感都🆙🆙🆙海膽沾麵價錢雖貴少少,但是物有所值~ 而且yo最後無忍住,以$32追加鮮甜海膽一份🤭真是令身為海膽控的yo既開心又滿足呀!✿ 正宗全料東京撈麵 $109這人氣撈麵是yo每次必食的配料超~ 級~ 豐富!而且可以一麵四吃~ 根據餐廳建議,先食原味之後品嚐即磨黑胡椒口味再來加入KOKORO秘製香醋,是開胃的滋味最後加入一口飯混合餘下配料、醬汁食盡每一份美味~~✿ 牛油果奶昔 $48✿ 抹茶拿鐵加抹茶牛乳雪糕 $52牛油果奶昔清新香甜且口感滑溜原汁原味的感覺真好!抹茶拿鐵的抹茶味很突出再配上香濃的抹茶牛乳雪糕口感豐富,好滋味!

✿ 海膽沾麵 $168

沾麵的海膽汁大滿碗
口感濃郁香滑,好creamy!
配搭海量飛魚籽,鮮度、口感都🆙🆙🆙
海膽沾麵價錢雖貴少少,但是物有所值~
而且yo最後無忍住,以$32追加鮮甜海膽一份🤭
真是令身為海膽控的yo既開心又滿足呀!

✿ 正宗全料東京撈麵 $109

這人氣撈麵是yo每次必食的
配料超~ 級~ 豐富!
而且可以一麵四吃~ 根據餐廳建議,先食原味
之後品嚐即磨黑胡椒口味
再來加入KOKORO秘製香醋,是開胃的滋味
最後加入一口飯混合餘下配料、醬汁
食盡每一份美味~~

✿ 牛油果奶昔 $48
✿ 抹茶拿鐵加抹茶牛乳雪糕 $52
牛油果奶昔清新香甜且口感滑溜
原汁原味的感覺真好!
抹茶拿鐵的抹茶味很突出
再配上香濃的抹茶牛乳雪糕
口感豐富,好滋味!
  • 正宗全料東京撈麵
  • 海膽沾麵
2025-08-03 255 瀏覽
海膽撈麵 - $168海膽加上大量飛魚籽撈埋一齊令到啲麵口感滑溜得嚟又有咬口個底都有好多海膽汁口感好濃郁同埋CREAMY😋原來仲要係每日限量發售好彩今日早去姐🤣我哋仲有追加咗海膽-追加海膽 - $75🌝🌝🌝/5新鮮空運海膽所以都想加多少少嚟品嚐下😋都幾清甜明太子忌廉撈麵 - $99🌝🌝🌝🌝/5個麵嚟嘅時候仲會有埋教學首先攪勻個蛋黃食咗個原味先之後再加入黑胡椒最後加入醋不過個人覺得加咗醋之後就有啲鹹🤣仲可以加多碗迷你白飯嚟撈汁不過食完都有啲飽所以就冇試到呢個食了🙈柚子咖啡梳打 - $38🌝🌝🌝🌝/5咖啡味幾香加上柚子醬帶有少少清香而且仲要有原條柚子皮😍焙茶奶蓋拿鐵 - $52🌝🌝🌝🌝/5焙茶味都幾濃個奶蓋甜甜鹹鹹咁都幾豐厚
海膽撈麵

海膽撈麵
柚子咖啡梳打
焙茶奶蓋拿鐵
2025-06-28 873 瀏覽
好耐冇飛日本🇯🇵好掛住鄉下嘅野食,行開沙田覺得肚餓,搜尋下附近有咩日式餐廳,見到有間拉麵店評價唔錯走去試下❤️🫶🏻黑松露鴨胸醬油拉麵黑松露鴨胸肉鮮嫩多汁,為拉麵增添左獨特香氣,搭配醬油湯底,令整體風味更加豐富👍🏻🫶🏻正宗全料東京撈麵呢道撈麵條選用傳統東京風味,配料豐富,能充分滿足對日式撈麵既期待😋🫶🏻肉之地獄-山椒胡麻冷撈麵冷撈麵既山椒mix胡麻搭配帶來左麻辣與香濃既雙重享受,肉質鮮美,口感獨特🤤🫶🏻山椒麻辣撈麵撈麵辛辣十足,山椒既香氣與麻辣的刺激感非常吸引,適合喜愛重口味既人🥰🫶🏻日本水果茶水果茶清新解渴,水果既天然甜味令人心情愉悅,特別適合搭配重口味既野食🤩🫶🏻牛油果奶昔飲品口感滑順,牛油果濃郁與奶香完美融合,既能消暑又能提供豐富營養💕🫶🏻 麺屋こころ (沙田)沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖

🫶🏻黑松露鴨胸醬油拉麵

🫶🏻日本水果茶
日本水果茶

🫶🏻牛油果奶昔
牛油果奶昔

🫶🏻 麺屋こころ (沙田)
沙田沙田正街18-19號新城市廣場一期7樓704號舖
黑松露鴨胸醬油拉麵
正宗全料東京撈麵
肉之地獄-山椒胡麻冷撈麵
山椒麻辣撈麵
日本水果茶
2025-06-19 769 瀏覽
「山椒麻辣撈麵」入口個山椒味「攻」上嚟,麻到嘴唇跳舞💃,但辣度好克制(唔會噴火),麵質超彈牙,撈埋啲肉碎同竹筍,食到「嗦嗦聲」!「野菜盛」呢碟野菜菜新鮮到「滴緊水」🥗,脆脆地嘅烤南瓜同埋紫薯,加埋溏心蛋,蔬菜嘅清甜,完美中和返個麻辣麵嘅重口味。 「柚子抹茶」驚喜位!以為係普通抹茶,點知飲落有柚子皮碎🍊,酸甜+抹茶甘苦撞到正!總結:呢個set 味道有驚喜,適合想試新嘢又唔怕貴嘅吃貨。必翻嗌:山椒麵同柚子茶!(P.S. 侍應提我哋影相要先,因為個麵撈勻就冇咁靚🤳) 餐廳亦都坐得非常舒服,非常適合與友人一齊放工食個便飯,誠意推薦!

2025-06-19 680 瀏覽
日本過江龍,記得啱啱開張嗰陣大排長龍,而家基本上唔駛點等就有位,今次食同以前比質素差左豆乳味噌野菜白湯拉麵:新出嘅款式,野菜有炸南瓜、蓮藕、茄子,幾爽甜嘅,豆乳湯都濃味,正常發揮🥛鹽味撈麵:面頭有海苔、荀、蔥,撈埋個麵食,另外有兩塊腩肉,感覺油左啲,食到尾加埋醋同黑胡椒都係好膩🍜抹茶:飲落好稀冇乜味,而且冇套餐價錢要單嗌,唔抵整體質素冇以前咁好,撈麵本身又好快食滯,而且價錢貴,今次感覺有伏嘅味道

豆乳味噌野菜白湯拉麵:

鹽味撈麵:

抹茶:
飲落好稀冇乜味,而且冇套餐價錢要單嗌,唔抵

豆乳味噌野菜白湯麵
鹽味撈麵
抹茶
豆乳味噌野菜白湯麵
  • 豆乳味噌野菜拉麵
2025-06-13 630 瀏覽
每次路過都話下次食🤤今次終於食到之後叫左咖哩炸雞同埋招牌落完單之後員工會比推薦食法會推介你食1/3再加少少野令到個麵唔同味咁一個麵食到唔同味道感覺都神奇😂整體泥講都唔錯~可以一試
每次路過都話下次食🤤
一個麵食到唔同味道
感覺都神奇😂
整體泥講都唔錯~可以一試
2025-05-14 894 瀏覽
一直都好鍾意食撈麵,但係香港好少正宗日式撈麵,朋友介紹,話呢間日式餐廳好出色,咁就一於嚟試吓啦。一嚟到已經見到呢度嘅客人好多,新城市廣場已經咁多好嘢食,但係呢度都坐滿,咁就知道呢度一定好好食啦。本身就係為咗熔岩芝士撈麵而嚟既,一上枱果然冇令我失望呀!賣相好靚好適合打卡,上面嘅一隻蛋簡直係畫龍點睛,朋友唔鍾意食撈麵都忍唔住係咁影相。隻蛋非常流心,拎嚟拌麵啱啱好!除咗流心蛋之外,佢仲有好多芝士同埋肉碎,拎黎撈麵真係一流。除咗蛋之外,佢既面質都好掛汁,鍾意食芝士或者撈麵嘅人都一定要嚟試吓啊。呢間餐廳除咗沾麵好食之外,環境都坐得好舒服,非常推薦大家獨食或者同朋友一齊嚟試吓。

今日喺沙田撞正間寶藏拉麵店!一入去就被木質裝潢+暖黃燈光治癒到陣陣湯香飄過嚟 即刻餓到肚打鼓🤤✨主角登場:【豆乳白味噌拉麵】一上枱就WOW!奶白色湯底濃到會掛杯 飲落...豆乳清甜✖味噌鹹香 完美balance💯麵條煙韌到彈牙 掛湯能力MAX🥬配菜豪華到似藝術品:✅爆漿溏心蛋(流心程度100分)✅綿密紫薯+粉糯南瓜(甜到入心)✅爽脆蓮藕(卡滋卡滋聲治癒)口感豐富到似坐過山車🎢🍗必加item:蒜香炸雞球 外脆內嫩到犯規!咬落肉汁多到要用手接(冇誇張)📸打卡位:暖黃燈光下碗拉麵自帶柔焦效果木製吧枱超有日本feel🇯🇵💁‍♀服務:店員笑容甜過紅豆湯仲會教你點食最正宗💰性價比:配料多到滿瀉絕對值得專程過嚟!
今日喺沙田撞正間寶藏拉麵店!
一入去就被木質裝潢+暖黃燈光治癒到
陣陣湯香飄過嚟 即刻餓到肚打鼓🤤

✨主角登場:
【豆乳白味噌拉麵】一上枱就WOW!
奶白色湯底濃到會掛杯 飲落...
豆乳清甜✖味噌鹹香 完美balance💯
麵條煙韌到彈牙 掛湯能力MAX

🥬配菜豪華到似藝術品:
✅爆漿溏心蛋(流心程度100分)
✅綿密紫薯+粉糯南瓜(甜到入心)
✅爽脆蓮藕(卡滋卡滋聲治癒)
口感豐富到似坐過山車🎢

🍗必加item:
蒜香炸雞球 外脆內嫩到犯規!
咬落肉汁多到要用手接(冇誇張)

📸打卡位:
暖黃燈光下碗拉麵自帶柔焦效果
木製吧枱超有日本feel🇯🇵

💁‍♀服務:
店員笑容甜過紅豆湯
仲會教你點食最正宗

💰性價比:
配料多到滿瀉
絕對值得專程過嚟!