2005-10-17 9 瀏覽
20051016 4pmshopping shop 到很累, 緊男友在此稍事休息一下.2人order-*男友- 黃金粉甚麼甚麼刨冰(名字忘記了), 就是日式的黑糖那種, 加那些黃豆糖粉, 味道OK. 沒想像中好吃. * 我- 宇治金時刨冰, 宇治金時就是其中一種很有名的綠茶的名字, 綠茶味不太出, 加糖水後都OK 啦, 雪糕很大! 還有刨冰的中央底部竟然也藏有紅豆!!! 因不知道刨冰有多大, order 了兩個, 但實在太巨形太誇張了, 跟本沒可能吃的下. 吃剩了很浪廢. service 一般, 都是很年青的那種侍應, 環境一般, 射燈太光很"撐"眼.埋單約$80.
20051016 4pm

2人order-

埋單約$80.

2005-10-14 1 瀏覽
因為老婆鍾意,所以成日都黎食飯剛剛昨晚又食過三個人分別叫了蒜味牛肉,燒三文魚等等佢那個蒜味牛肉又整得唔錯喎!可以試下不過其中跟來的燒飯團就整得麻麻唔夠熱之餘,又唔夠香口仲有有個原本serve我地枱的侍應不斷都係黑口黑面好彩後尾收錢那個就滿面笑容,加返分!不過之後都係會繼續黎架啦
因為老婆鍾意,所以成日都黎食飯
剛剛昨晚又食過
三個人分別叫了蒜味牛肉,燒三文魚等等

佢那個蒜味牛肉又整得唔錯喎!可以試下
不過其中跟來的燒飯團就整得麻麻
唔夠熱之餘,又唔夠香口

仲有有個原本serve我地枱的侍應
不斷都係黑口黑面
好彩後尾收錢那個就滿面笑容,加返分!

不過之後都係會繼續黎架啦
2005-10-09 8 瀏覽
去吃傳說中的燒番薯霜淇淋,沒有想像中好吃,味道過得去,可能只叫一杯雪糕,服務生都冷冷淡淡,想不到理由再去吃。
2005-10-01 1 瀏覽
冰火之番薯黑芝麻冰淇淋--番薯容係熱熱地,加左冰淇淋,再加埋黑芝麻汁。好好味呀...綠茶好豆冰冰--好大粒紅豆,綠茶唔係好夠味,濃多d茶味會好。環境都唔錯啦,方便,行行下銅鑼灣去抖下,食下冰淇淋,不錯!
環境都唔錯啦,方便,行行下銅鑼灣去抖下,食下冰淇淋,不錯!
2005-09-25 10 瀏覽
放工約o左個朋友食飯,度度都好多人...諗起麻布0既梅子飯,又唔使等位,順理成章幫襯佢\...朋友﹣銀雪魚+ 梅子飯+ 肉桂咖啡:佢\無評論食物,但飲啡0既時候係咁落糖,睇黎同我一樣都覺得苦∼我﹣蒜蓉牛柳+ 梅子飯+ 朱古力咖啡:牛柳超韌!咬唔入∼但梅子飯勁正,酸酸0地0岩我胃口。咖啡可能太濃,有DD苦。另外叫0左個牛油果芝士沙律,好「水」囉∼成碟0野濕濕0地咁...感覺好差...無乜牛油果,仲要切到手指頭咁細粒,水牛芝士粒D味好淡好淡∼完全唔掂!lee d 地方,我諗舒舒服服坐低飲0野傾0下計都OK 0既∼

2005-09-18 11 瀏覽
i love這裏的刨冰!~至愛就是黑芝麻牛奶刨冰了!多到漏的黑芝麻醬,加上那個很重奶味的軟雪糕,加上煉奶,好吃到不得了!!!煉奶和刨冰確是絕配!有次試過那個什麼黃金紅豆刨冰,事實上就是黃糖+紅豆吧!沒有煉奶的大打折扣!還要自己加糖漿...麻煩!!!始終是黑芝麻最好*但是常常陪伴我去吃的朋友已飛外國...唉-_-再去只會觸境傷情嗎?!p.s.那裏的侍應常常沒精打彩地說日文版「歡迎光臨」...叫得咁晦氣不如唔好叫~
i love這裏的刨冰!~
至愛就是黑芝麻牛奶刨冰了!
始終是黑芝麻最好*
但是常常陪伴我去吃的朋友已飛外國...唉-_-
再去只會觸境傷情嗎?!
2005-08-26 10 瀏覽
個拉麵賣相不錯但是非常咸..又貴又不值,,店內有很多蒼蠅飛來飛去!*好像跟蒼蠅爭野食-________-"
個拉麵賣相不錯
但是非常咸..
又貴又不值,,
店內有很多蒼蠅飛來飛去!

*好像跟蒼蠅爭野食-________-"
O
2005-08-11 0 瀏覽
set dinner 配茶漬飯幾好食。但燒番薯雪糕我覺得有D失望
2005-08-04 4 瀏覽
我一向對這種標榜西式日菜的店子沒甚好感,一來價錢貴,二來份量又少,或者因為我天生大食的原故,所以我甚少幫襯它們,但今次友人請客,既然‘今晚阿sir請食飯',小女子惟有獨注一擲,捨命賠君子啦!哈哈~~結果?.....結果是空著肚子而去,半飽著肚子而歸!陰功.....平心而論,食物質素只是普普通通,味道偏淡而賣相靚,份量雖少而價錢貴!甜品比其他食物做得出色,我會推介其中幾款的日式年糕.總的而言,它不是我杯茶!

2005-07-17 0 瀏覽
d 細豌飯幾抵食~茶漬飯都唔錯~
d 細豌飯幾抵食~茶漬飯都唔錯~
2005-06-20 4 瀏覽
行街行到腳仔軟就入黎抖下........叫個甜品食(唔記得叫咩名),都幾好味,有d生果係裡面,okay丫!!一向都有黎麻布茶房,覺得佢d甜品好食過其他食物!!!!
行街行到腳仔軟就入黎抖下........
2005-05-25 2 瀏覽
泡菜牛肉飯定食前菜有兩款冷食,酸蘿蔔等。泡菜牛肉飯--有半生熟蛋,粉絲,牛肉.泡菜。泡菜爽而帶微辛,唔強烈,粉絲有幾條增加口感,亦夠粗身,牛肉似肥牛,唔算出色,有些少un,整個飯撈埋半生熟蛋都唔錯。湯--味精湯,仲有d好似腐竹咁既野係底,我只喝湯沒有食,所以唔可以確定。茶係綠茶,不俗,添水亦快。
泡菜牛肉飯定食

前菜有兩款冷食,酸蘿蔔等。

茶係綠茶,不俗,添水亦快。
2005-04-27 4 瀏覽
1) 安倍川年糕: 即係紅豆加年糕; 我一向都好鍾意食年糕呢d有咬口既食物, 所以覺得好正好正~2) 茶房豬肉串揚物: 即係兩串炸豬扒; 炸得好香脆, 加埋芥苿醬都幾好味~3) 海老連根揚物: 即係炸蓮藕夾住d蝦肉; 味道一般...

2005-04-09 4 瀏覽
平時黎食甜品都會揀有蜜豆沙o既霜淇淋, 但係天氣已經轉熱, 較適合食d清新d o既甜品, 所以今次就選擇左抺 茶新地, 包括軟雪糕, 緑茶雪糕, 幾片生果同一條蛋卷. 夠晒冰涼, 由於無紅豆, 甜度亦低d, 適合初夏黎食! 不過如果再熱d都要轉食刨冰lu!不過呢個新地$38.8, 多左蜜豆沙o既就$39.8, 好似後者抵d播!
2005-03-13 4 瀏覽
貪靚著唔夠衫出街, 行街行左一個下午, 俾風吹到個咀都黑埋, 嚇親同行友人, 建議坐低飲番杯熱野. 已經近黃昏, 唔敢飲咖啡, 想飲番杯抺茶牛奶, 唯一諗到麻布茶房有供應, 就過左黎. 同友人一人叫左一杯熱抺茶牛奶. 平時見到佢地o既凍飲好大杯, 以為熱飲size都唔細, 點知上檯時先發覺, 熱飲o既杯係最細size o既茶杯, 杯抺茶牛奶唔超過150cc! $31一杯, 算埋份量足足貴court一倍! 好彩都幾好飲, 似係煲熱加上抺茶粉o既牛奶, 本身唔甜,要自己加奶.不過真係太貴啦!
不過真係太貴啦!