2018-12-21 327 瀏覽
同朋友傾計最好梗係打邊爐,但要搵間好食又抵食真係好難~~朋友介紹下,原來銅鑼灣有間明星都食的火鍋店!~同朋友一講就決定黎試下,係咪真係咁好食呢?見到MENU都幾特別,有二人套餐,起初都擔心會唔會唔夠飽呢?點知黎到份量都幾多,和牛、豬肩胛肉、仲有海鮮青口、海蝦、蔬菜,仲有咩甜品tim?!份量十足,仲要食物好新鮮....都幾驚出望外~二人餐包哂咁多樣野,種類多,一次過可以食咁多樣野,好滿足啊,呢間係性價比高之選~呢個價都值,D食物新鮮我自己覺得比較重要,今次朋友無介紹錯~!值得一試啊呢間!特別推介豬肩胛肉,朋友都話好味!!!肉質嫩,不會太韌,食落好好味~仲有個麻辣鍋我覺得好正,係好香,但食落唔會好辣,係香麻.....
同朋友傾計最好梗係打邊爐,但要搵間好食又抵食真係好難~~
朋友介紹下,原來銅鑼灣有間明星都食的火鍋店!~
同朋友一講就決定黎試下,係咪真係咁好食呢?
份量十足,仲要食物好新鮮....都幾驚出望外~
值得一試啊呢間!
2018-12-20
2018-12-18 238 瀏覽
冬天打邊爐絕對係最正架!!!呢排成日都咁凍,成班FD決定一齊去打邊爐~~本身都仲諗緊去邊食,有朋友介紹呢間係銅鑼灣的麻神...聽見個名其實有D怕,驚好辣,不過朋友中有D好愛辣,所以決定照去!一行幾人黎到,見到MENU好抵咁,二人餐好豐富,有牛有豬有海鮮!!!!我地幾個叫左三SET,我最鐘意係呢SET....有海鮮~超正!!!湯底.....睇落好紅,嗅到好香,食落都驚驚地,點知...竟然唔多辣,反而係麻.....但好香食落又幾入味!食材都幾新鮮,海鮮有青口、蝦、魚....好鐘意個青口,食落超入味~至於個牛,係和牛同牛頸脊,肉質鮮好有咬口,鐘意食牛都一定讚!仲有一大盤蔬菜拼盤,呢個二人餐真係好多野食,食到超飽!~邊滾邊食又可以傾計,打邊爐真係我最喜歡~~~~呢度服務同食物都OK,大家黎開銅鑼灣可以一試!
冬天打邊爐絕對係最正架!!!
仲有一大盤蔬菜拼盤,呢個二人餐真係好多野食,食到超飽!~
邊滾邊食又可以傾計,打邊爐真係我最喜歡~~~~
呢度服務同食物都OK,大家黎開銅鑼灣可以一試!
2018-12-11
2018-12-16 202 瀏覽
台灣麻神鴨血好吃特登來試試香港店,叫左鴛鴦鍋另外一半無味等於清水,O左嘴。經理比普通服務員服務態度仲衰。叫樣樣野都要催起碼兩次。問起d材料來源,個個服務員講嘅野都唔同,都唔知信邊個好。哈哈 ,除了鴨血同環境不錯,其他食物同服務態度簡直不值這個價格。無下次lu。聽聞同台灣麻神無法比,下次要食都係翻台灣食。價格,味道,服務都同台灣差太遠。 失敗的過江龍,講到底service too poor, 佢哋應該檢討一下
2018-12-15
5 分鐘 (堂食)
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
生日
2018-12-14 214 瀏覽
凍凍凍,最好就係約埋成班FD一齊打邊爐!!!其他有個邊爐迷,介紹左今次我地成班去呢間.......麻神~~~麻神,聽個名感覺好辣咁,不過冬天食D辣野就最好,暖胃啊!成班約好黎到銅鑼灣麻神....環境唔錯,坐得舒服,服務都幾好!睇完MENU發現,有2人餐,仲要份量都好似好多咁,幾多款野食,於是幾個人叫左3 SET晚餐!套餐入面有齊牛同豬,仲有好特別GEI鴨血,仲有成盤蔬菜~份量超多,仲要有埋甜品,正啊!極力推介鴨血必食必試.....個個食完都想再叫,好特別GEI口感~食物都好新鮮,鐘意食豬GEI我,覺得豬肉夠爽好有咬口!!!!冬天大家有興趣都去試試啦!
凍凍凍,最好就係約埋成班FD一齊打邊爐!!!
麻神,聽個名感覺好辣咁,不過冬天食D辣野就最好,暖胃啊!
成班約好黎到銅鑼灣麻神....
環境唔錯,坐得舒服,服務都幾好!
套餐入面有齊牛同豬,仲有好特別GEI鴨血,仲有成盤蔬菜~
份量超多,仲要有埋甜品,正啊!
極力推介鴨血必食必試.....
個個食完都想再叫,好特別GEI口感~
冬天大家有興趣都去試試啦!
2018-12-12
  • 鴨血
2018-12-13 124 瀏覽
遇著天氣咁凍,同朋友聚會梗係揀去打邊爐啦!聽聞銅鑼灣有間連明星都去GEI火鍋,所以就決定成班FD去試試!一行幾個人,叫左幾個餐.....呢度晚餐係套餐形式,2人份量,但感覺好多~食物種類都幾多,有和牛、豬、鴨血、排骨、油條、蛋餃,仲有蔬菜盤.....兩人份量黎計都算多,不過邊食邊滾,正啊!麻辣鍋唔算太辣,可以接受,係少少麻....但超香~特別要讚個牛,個個朋友食完都話好正,肉質嫩又唔肥!呢度D食物都好新鮮,果然冬天都係適合成班朋友去打邊爐~可以邊傾邊食,慢慢滾,推介啊!!!
遇著天氣咁凍,同朋友聚會梗係揀去打邊爐啦!
兩人份量黎計都算多,不過邊食邊滾,正啊!
麻辣鍋唔算太辣,可以接受,係少少麻....但超香~
特別要讚個牛,個個朋友食完都話好正,肉質嫩又唔肥!
呢度D食物都好新鮮,果然冬天都係適合成班朋友去打邊爐~
可以邊傾邊食,慢慢滾,推介啊!!!
2018-12-10
2018-12-10 141 瀏覽
Heard about this Taiwanese hotpot place so came with a few friends. Didn’t t have much expectation and came w open mind.Ordered ying yang- spicy and plain chicken soup base. Unlike Sichuan style, the spicy soup base was not as oily which is a big plus.Highlight of the evening was the Duck Blood. It was so good that we ordered “3” servings. The texture was silky, soft and jello-like. And it was very tasty !!! Best blood I have ever had in Greater China. The spicy tripes with turnip was also very

The spicy tripes with turnip was also very good.

The beef was good but not exceptional and was quite pricy. The dumplings and the fresh meatballs were good.

For alcohol, it was my first time to try this local brand of beer. Quite nice and went well w hot pot.
2018-12-09 119 瀏覽
同朋友行開街,聽人介紹話呢間火鍋.......聽講話係明星都會去,當然唔會太信啦,咁同朋友行開銅鑼灣,就不如去試試!而且天氣凍左,打邊爐真係最佳選擇!我地兩個人,就揀左試呢個2人餐.....價錢相宜,而且食物方面都算多先講湯底,唔算太辣,不過係超香,食落口感覺係會有少少麻味.....成個餐有牛、豬、海鮮,仲有好少可以食到GEI鴨血,而且有埋蔬菜,甜品,都算幾抵食!食材方面都好新鮮,好欣賞個鴨血,咬落好Q好爽,口感好特別,而且真係好少見到同可以食到~至於牛同豬,肉質鮮嫩,食落係好有口感,啖啖都係肉~海鮮方面,呢個餐都好多種類真係,有青口、花蛤、蝦等......滿足到想食海鮮GEI朋友啊!講真,食完呢個都幾飽~因為佢食物都算多,而且打邊爐傾傾下,都幾飽啊!最欣賞係呢度GEI食物都好新鮮,朋友都大讚好味~
同朋友行開街,聽人介紹話呢間火鍋.......
而且天氣凍左,打邊爐真係最佳選擇!

至於牛同豬,肉質鮮嫩,食落係好有口感,啖啖都係肉~
講真,食完呢個都幾飽~
因為佢食物都算多,而且打邊爐傾傾下,都幾飽啊!
最欣賞係呢度GEI食物都好新鮮,朋友都大讚好味~
2018-12-06
2018-12-08 144 瀏覽
天氣涼左就好想打邊爐! 之前同男朋友試過覺得好好食,同個姐妹出街又帶佢黎試下叫左個麻神特選-二人晚餐A黎試特別想講呢就係碟澳洲M9和牛,未話去到入口即溶果種誇張,但係超淋,牛味又好重鐘意食牛既人一定會好鐘意美國豬肩胛肉都係好淋,好有豬味!黃喉,未試過又唔知係咩,唔多地方有得叫,本身都唔係特別期待點知一試便愛上!! 好爽口!! 好特別既口感,我同朋友都估唔到係咁其實成個套餐set D野食都好出色 $368 比起一般打邊爐貴少少但絕對物超所值!

叫左個麻神特選-二人晚餐A黎試
鐘意食牛既人一定會好鐘意

美國豬肩胛肉都係好淋,好有豬味!

黃喉,未試過又唔知係咩,唔多地方有得叫,本身都唔係特別期待

但絕對物超所值!
SetA
2018-12-01
20 分鐘 (堂食)
2018-12-05 125 瀏覽
好少會寫打邊爐,不過今次呢間食過都幾有驚喜,所以決定寫寫~~因為本身無諗過會寫,所以相比較少,不過都推介下比大家試!呢間係朋友話好食所以黎試GEI,話台灣好出名,咁我都一於去試啦,而且冬天黎啦,打邊爐真係岩哂~呢度晚餐有幾SET dinner可以揀,入面有豬有牛有菜有海鮮仲有埋甜品,成SET咁都OK!總評下先,呢度用料全部都好新鮮!!!豬肉同牛肉,肉質鮮,食落啖啖肉!有菜有肉岩哂我地呢D,同朋友傾計吹水一流啊!!!個湯底講真,見到都驚好辣,不過食落係麻,但成個湯味係超香,值得試GEI!
因為本身無諗過會寫,所以相比較少,不過都推介下比大家試!
總評下先,呢度用料全部都好新鮮!!!
豬肉同牛肉,肉質鮮,食落啖啖肉!
有菜有肉岩哂我地呢D,同朋友傾計吹水一流啊!!!
2018-11-29
2018-12-05 143 瀏覽
今天去了銅鑼灣食麻辣火鍋,準備迎接寒冬。聽說這間火鍋店的麻辣湯底很好吃。本人不是很能吃辣的人, 但聽說麻辣火鍋可以 軀殼所以就去一試。 湯底紅紅的一片,辣真是麻辣,一口一口的辣。不會很持久。可以接受。最喜歡他的配料,很新鮮,菜瓜🍈也好甜美。重點來了,這是它的海鮮和肉。 兩樣都好不錯。肥牛兩個人,吃了9百幾。。算中高價的火鍋。但比日色的野菜抵吃。配料海鮮食物種類也挺多的,而且環境不錯。不想街邊的檔。坐的很舒服。
今天去了銅鑼灣食麻辣火鍋,準備迎接寒冬。

聽說這間火鍋店的麻辣湯底很好吃。

最喜歡他的配料,很新鮮,菜瓜🍈也好甜美。

重點來了,這是它的海鮮和肉。 兩樣都好不錯。

肥牛

兩個人,吃了9百幾。。算中高價的火鍋
但比日色的野菜抵吃。
2018-11-26 206 瀏覽
老實講小妹係食唔到辣嘢嘅, 但係一種大佬盛意拳拳話去試下呢間麻神麻辣火鍋,有清湯底而且又係我嘅生日飯,一定奉陪!一上到去25樓坐窗口位環境超正打邊爐嚟講真係好高級,而且佢有個露台打完邊爐仲可以出去食雪茄 🚬吹水,環境嚟講有90分一入到去所有服務員笑容都唔錯,個個都幾有禮貌,招呼我哋嗰台服務員算係勤快但係有啲鈍 不過唔緊要好小事。入正題麻辣火鍋嚟啦!每人會配一舊鴨血,初頭我唔敢食因為驚太辣,最后都試咗一嚿,溝咗少少水希望冇咁辣。一啖咬落去嘩正呀超級好食每人再追加多兩嚿 !!!!念念不忘 而且其他食物都好高水準,梅菜豬肉丸都好好食 如果一大班朋友食飯聚會,之後又會食下煙或者cigar吹水,出露台 真係冇得頂

不過唔緊要好小事。

超級好食每人再追加多兩嚿 !!!!念念不忘
而且其他食物都好高水準,梅菜豬肉丸都好好食
2018-11-20
慶祝紀念
生日
  • 果凍鴨血
有段時間没有寫食評,也可能是没什麼特別的餐廳叫我留筆。一行八人,六大兩小,埋單$4000, 如果好craving 台式麻辣,其待任添鴨血,豆腐,這家絕對不是一個選擇。平心而論,普普通通,同個麻辣湯底一樣,不咸不淡,不麻不辣,一鍋湯底$280供兩人用,內付三舊鴨血,八人三鍋,另再$38兩位人頭計,如果好好吃也當免舟車勞頓買機票飛一轉台灣 食完都係覺得ok啦,普普通通啦, 食物點到一枱都係, 沒有一碟特別有印象, 都係細細碟 ,幾粒幾粒咁手切牛肉 -算係全晚最欣賞夠新鮮夠肉味黑豚肉- 正常貨色沒什麼特別瀨尿牛丸- 一碟只有四粒可以接受, 味道尚算合格講完食物講服務- 定得咁嘅價錢一係就食裝修,一係就食Gimmick,一係就食service, 枱與枱中間空間算叫做夠, 裝修嚟講一片黑蚊蚊其實睇唔到有咩特色 service就係嗰種,叫咗杯生啤,叫四次先嚟, 唔好期待有人笑容滿面跪喺度同你點單這一間絕對稱得上係fine dining節奏 嘅火鍋店, 火鍋配料是一碟一來慢慢的上, 想飲水佢會好貼心咁問你要唔still 定Sparkling, 汽水係用杯上加冰有塊檸檬, 當然明白汽水罐是不能夠放上餐
有段時間没有寫食評,也可能是没什麼特別的餐廳叫我留筆。

手切牛肉 -算係全晚最欣賞夠新鮮夠肉味
黑豚肉- 正常貨色沒什麼特別
瀨尿牛丸- 一碟只有四粒可以接受, 味道尚算合格

這一間絕對稱得上係fine dining節奏 嘅火鍋店, 火鍋配料是一碟一來慢慢的上, 想飲水佢會好貼心咁問你要唔still 定Sparkling, 汽水係用杯上加冰有塊檸檬, 當然明白汽水罐是不能夠放上餐桌的
順帶一提mocktails, cocktails, 比蘭桂坊價錢貴少少

成篇食評我相信已經將重點講出嚟, 真係好想好想搵超水準嘅麻辣火鍋都係要飛去台灣
選擇去試嘅朋友要將心態調節一下
2018-11-09
Bad
2018-11-04 333 瀏覽
Overprice都算,service仲要奇差,d人intern都不如,唔熟餐牌唔加水仲漏單,大家小心。另外個pot完全不麻,not really a good experience, careful before you go. 飲品已經叫左啤酒,叫佢比茶,佢問jasmine or English breakfast, fine,要水你問我sparking or still water? Come on this is 火鍋店唔係西餐,唔講啦總之呢d餐廳冇heart既就good luck L.A.
2018-10-18 358 瀏覽
最近有點梭於寫食評很多餐廳拍拍的照片已經找不到了記憶中,上次光顧大約是2個月前的事,由於和一大班朋友聚會,沒怎麼仔細拍照。湯底:不夠麻辣,感覺就是比較普通,不太香,但也不錯。牛肉:超嫩!油香滿滿!店員介紹要把湯放在湯中,然後把牛肉在碗裡燙。第一次聽到火煱用這種煮法,起初感覺很造作,但慢煮的口感真的不一樣!那種嫩!那種香!!!服務:完美,細心地介紹煮法,還先為你示範一遍,太令人印象深刻了!價錢方面,性價比不算高,但整體質素很不錯。如果你期待四川麻辣的話,那你絕對會感到不滿足;但如果你只是期待一頓好吃的火煱及貼心的服務,麻神是不二之選!

湯底:不夠麻辣,感覺就是比較普通,不太香,但也不錯。

價錢方面,性價比不算高,但整體質素很不錯。

2018-10-14 311 瀏覽
晚上下了班,朋友們都在討論火鍋,朋友推薦了一家叫麻神,聽說他們家湯底是能喝的,我的天啊麻辣鍋的湯能喝,也太嚇人了,於是我們就去嚐試,餐廳挺暗的,客人有五六桌我們點了牛小排,M7和牛,鴨血跟韭菜餃,一人份的海鮮拼盤,跟蔬菜!!先說那鴨血跟果凍似的,非常入味,首推❤️❤️比起跟一般外面的簡直無法比諭 8.5/10 牛小排跟M7和牛,我喜歡M7 和牛入口即化,簡直是天堂般的牛肉!9/10 牛小排也不錯但是沒有像和牛驚人🧐🧐但是也還不錯 韭菜餃真的挺好吃的,裡面包蝦子,煮在麻辣鍋中非常的加分,都不用沾醬可以直接吃✌🏻✌🏻至於湯,我差不多喝了二鍋吧😂😂麻麻辣辣的感覺,真的超好喝的,第一下喝下去就會忍不住一喝在喝,嘴雖然麻麻的但是就是會讓人想喝下去😻😻😻 服務生還會主動幫你加湯😄😄真的不錯!!服務態度也好整體吃下來,是家不錯的火鍋店,可是挺貴的,二人吃了快$2000 🙋🏻🙋🏻 但是食材真的挺不錯的🤝下次再來試一試

牛小排也不錯但是沒有像和牛驚人🧐🧐但是也還不錯

服務生還會主動幫你加湯😄😄真的不錯!!服務態度也好