✅麻椒米線$33最小辣+$8竹笙唔算好餓,淨係叫咗一個餸,估唔到佢地嘅份量都幾多吓,平時食x仔都係得3.4條竹笙,呢度有10件8件,好滿足☺️☺️☺️(都係叫單餸)都幾鍾意佢地嘅麻椒湯底,相當有特色😍✅烤燒蜜汁豬頸肉$50性價比唔算太高,但係味道不錯,豬頸肉幾爽口😋所以都會叫黎做小食✅幼嫩鮮時蔬$20選咗腐乳配通菜,本身見到啲通菜無葉好失望😐我最鍾意食葉⋯好彩原來係底🤣即刻開心翻~腐乳好好味,同平時出面嘅味道唔一樣,偏甜甜地,好中意呢度嘅腐乳,睇一睇個menu 原來有得賣🤣即刻想買樽返屋企!唯一美中不足就係餐廳無蒜泥白肉😭好多米線舖都有,希望餐廳有機會加落去🫢
✅麻椒米線$33
最小辣
+$8竹笙
都幾鍾意佢地嘅麻椒湯底,相當有特色😍
✅烤燒蜜汁豬頸肉$50
✅幼嫩鮮時蔬$20
2022-05-28 373 瀏覽
今日去食米線~自從轉咗工之後已經好少經過呢到附近, 呢間米線亦都慢慢從我個list到消失咗,既然今日難得行過,緊係要入去食番次先啦!呢間米線鋪最吸引我既地方係佢地既湯底,鐘意辣既朋友呢到要注意下,因為佢既辣度同出面個啲有啲唔同,好食得辣既可以試下小辣,麻麻地又想食辣既不妨由小小辣開始試~又或者你可以跟我一樣嗌麻酸~ 一樣好好味!今次碗米線我叫咗個麻酸滷豬腩肉配豬潤,呢到既滷水整得好入味,但唔會過哂龍好咸,相當唔錯,豬潤就新鮮得嚟煮得岩岩好,唔會煮到硬柴柴,有興趣既朋友可以過嚟試試!

2022-05-22 386 瀏覽
今日出開呢頭又想食米線 就搵到呢間米線舖✨麻椒辣米線$33配麻椒牛腩$14+滷雞腎片$8麻椒辣湯底好正 😆😆 麻味同椒味都好重😋😋 叫左小辣但都好辣(平時食開譚仔3小)如果再食我應該會叫小小辣就夠 麻椒牛腩係好似咖哩牛腩咁 整到細細粒好易入口 味道都唔錯👍👍👍 建議要另上 咁啲汁就唔會撈埋落碗米線度 雞腎片都有滷水嘅香味👍✨麻酸辣米線$33配鮮雞絲$8+黑柏葉$14+藥材花雕酒浸糖心蛋$8叫麻酸辣但冇乜麻味 比較重酸味 🤔 呢個叫左小辣就啱啱好 😋 鮮雞絲黎到其實係一舊舊雞肉 鮮嫩同味道幾香😋 黑柏葉就韌左啲 🙈 糖心蛋酒味夠重 都好食總括黎講味道都唔錯 米線唔夠彈牙 偏硬少少 但都ok 嘅 湯底同配料都好食 入到去要自助落單 環境一般啦 食辣野最緊要嘅冷氣都夠嘅🤣味道❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💰午餐人均~$60✅再幫襯
今日出開呢頭又想食米線 就搵到呢間米線舖

💰午餐人均~$60

✅再幫襯
  • 麻椒辣湯米線
2022-05-20 215 瀏覽
長沙灣有兩間出名嘅米線-麻辣川&雲南米線今次揀左麻辣川係因為佢個麻椒湯底!覺得好特別,所以就想試下~1. 椒麻湯底米線配黑柏葉(小辣)超鍾意個湯底!好香椒味又唔會比麻味蓋過,小辣(平時食開譚仔麻辣小辣)都已經覺得夠刺激😂之後食過小小辣,可以飲埋個湯!米線qq唔會太林或太硬;黑柏葉要睇情況,一時啱啱好,一時好似擦子膠……會為個湯底encore2. 蒜辣黑木耳蒜蓉太多,冇咩辣味,食落有啲苦;份量係多嘅,但唔會再叫啦~下次可能試下其他小食啦
長沙灣有兩間出名嘅米線-麻辣川&雲南米線

1. 椒麻湯底米線配黑柏葉(小辣)

會為個湯底encore

2. 蒜辣黑木耳
2022-05-20
15 分鐘 (外賣自取)
  • 麻椒湯底
2022-03-11 810 瀏覽
我搬左去長沙灣半年,諗住咁近應該可以常食,但原來會唔記得左。琴日係白田整完野,慢慢行返屋企,6點幾,醒起麻辣川,好開心,流晒口水。見無乜人,即刻衝去買。上次試左麻酸,今次試下麻辣,叫左麻辣湯底配麵筋大腸米線。麻辣湯底 - 一開見到啲紅油就好興奮,一試就好香,唔算辛辣,但好麻,勁正。麵筋 - 叫麵筋既原因因為要吸收啲湯汁大腸 - 我食邊間都係會叫大腸,因為整得好食係唔同。不過硬到好似橡筋。(唔好叫)米線 - 爽身個隻,我本人唔多鐘意。Conclusion, 湯底超正宗.
上次試左麻酸,今次試下麻辣,叫左麻辣湯底配麵筋大腸米線。
麵筋 - 叫麵筋既原因因為要吸收啲湯汁
米線 - 爽身個隻,我本人唔多鐘意。

Conclusion, 湯底超正宗.
2022-03-08 454 瀏覽
味道唔錯⋯ 😋😋😋第一次試食,味道真係可以泊住老闆娘米線,今日試咗酸辣雞肉米線,個湯底好濃,味道又好香,酸辣嘅比例剛剛好,冇話點個偏重咗,雖然係小辣,但整體而言係好夠味⋯雞肉好滑,而且保持小小肉汁,正!米線亦都好滑,唔會太淋⋯反食指數係100分⋯ ✌🏻✌🏻✌🏻
味道唔錯⋯ 😋😋😋
雞肉好滑,而且保持小小肉汁,正!米線亦都好滑,唔會太淋⋯
反食指數係100分⋯ ✌🏻✌🏻✌🏻
  • 酸辣雞肉米線
我粒蛋爆咗 搞到我接受唔到食過一次外賣,覺得個溏心蛋好好食,所以第二日就過嚟嗌多次外賣,諗住再享受多次個溏心蛋。今日就去買麻椒米線外賣啦,等咗陣,攞到外賣,咁我好開心咁攞住翻公司,滿心歡喜咁諗住食咗米線先,最尾先再食粒溏心蛋,結果一打開,啲蛋汁流晒落啲米線到,即刻唔開心😖點解要壓爆我粒蛋?!好失望,唔想再有下次!雖然唔係好影響個米線嘅好食程度,但係用餐體驗就顯得好差😖(sor 真係原則嘅問題🙇希望貴公司會改善下包外賣嘅習慣。。。獻上我充滿蛋汁嘅米線相片一張
我粒蛋爆咗 搞到我接受唔到
(sor 真係原則嘅問題🙇
希望貴公司會改善下包外賣嘅習慣。。。
獻上我充滿蛋汁嘅米線相片一張

米線
2022-03-03
15 分鐘 (外賣自取)
2022-02-09 503 瀏覽
麻辣湯底非常好味!.配料方面,強烈推薦雞絲!原本以為雞絲,就係一小撮雞肉絲。點知原來有好多雞柳,鋪滿大半碗面,淨係加一個配料都夠食~ 有驚喜.埋單只係$39,抵!
麻辣湯底非常好味!
埋單只係$39,抵!
2021-12-22 674 瀏覽
呢間米線係食開, 一向味道都不錯, 值得推介。不過入坐安排混亂, 佢有兩邊舖, 通常你揀一邊門口等位, 但小心多人時入坐會不清楚, 最好自己找定位, 繁忙時間要自己爭凳坐。位置唔多, 大班人要分開坐, 生意好不能要求有服務態度。今次叫左竹笙肥牛麻酸辣米線, 米線太淋, 肥牛太肥, 鍾意食肥肉嘅人就啱, 小小辣就唔夠辣。叫咗香草雞翼, 味道剛好, 同埋腐乳通菜, 佢有自家製可以另外買走。餸就正常, 每款有八至十蚊樣, 叫2-3個餸就六七十蚊。
2021-12-22
20 分鐘 (堂食)
  • 肥牛
2021-12-15 449 瀏覽
作為米線愛好者,我已經聽過麻辣川既米線好耐la,但係一路都未有機會去食。今次去開附近,就決定去食呢度既米線!呢度最特別既一定就係佢地既麻椒湯底,其他地方都冇見過!另外仲有酸辣、麻酸辣、雞湯揀。呢度既辣係辣得好過癮🤤不過如果唔係好食得辣既話就記得唔好嗌太辣,呢度既辣比起其他米線舖好似辣啲🥵鍾意食麻辣湯底既人一定鍾意呢間既米線!1️⃣麻椒米線(中小辣)($31)(鮮雞絲+$8)(藥材花雕酒浸溏心蛋+$8)黎到緊係要試下最特色既麻椒米線啦😜中小辣辣度比我想像中高,個人覺得比起譚仔小辣再辣啲🌶️一黎到就見到紅紅既湯底🤩嗜辣者必愛!想講朋友揀左少少辣,兩碗湯底隻色差勁遠🤭唔食得辣既人真係唔好亂咁挑戰。聞到湯底既麻香味,湯底飲落係真係好麻,食完之後會感覺到嘴唇同口腔入面留低既麻勁,好正。米線份量都幾多,食落幾爽。配料本身有啲芽菜、韭菜同埋比較特別既係有菜脯,脆脆地酸酸地,唔錯。  另外揀左要雞絲同埋溏心蛋。雞絲同出面既米線舖唔同,佢係雞柳黎,肉質都幾滑👍而且都比得幾多。另外最驚喜既係溏心蛋😍呢個一定要嗌啊!溏心蛋既味道係好似醉雞既味,花雕酒既味道好入味😳

麻椒米線
藥材花雕酒浸溏心蛋
麻椒米線
藥材花雕酒浸溏心蛋
每次經過長沙灣或者深水埗都會嚟嘅一間米線舖,我鍾意叫麻辣米線,我每次都係叫呢個黑柏葉同埋竹笙😌佢嘅味道好好味同一般出邊米線鋪有啲唔同,食個返尋味~佢小食一定要叫呢個蜜汁豬頸肉~落少少青檸檬仔~酸酸甜甜啖啖肉😂咁嘅配搭我已經食咗好多年😂…係唔會改變的。不過話說上次加嗰一次小食麻椒牛柏葉..仲要叫咗勁辣😂食到流晒口水..不過一個人真係食唔到咁多野同埋黑柏葉有小小硬,如果成碟自己食就有點兒那個..但係其實都幾好食。
每次經過長沙灣或者深水埗都會嚟嘅一間米線舖,
我鍾意叫麻辣米線,
我每次都係叫呢個黑柏葉同埋竹笙😌
佢嘅味道好好味同一般出邊米線鋪有啲唔同,
食個返尋味~佢小食一定要叫呢個蜜汁豬頸肉~
落少少青檸檬仔~酸酸甜甜啖啖肉😂
咁嘅配搭我已經食咗好多年😂…係唔會改變的。
不過話說上次加嗰一次小食麻椒牛柏葉..
仲要叫咗勁辣😂食到流晒口水..
但係其實都幾好食。
2021-09-29
2021-09-30 631 瀏覽
兩個人去食,我叫咗雞肉、糖心蛋同埋牛肚,因為佢啲辣好勁,所以叫咗個少少辣,都已經好辣。雞肉好香麻油味,肉質好滑,值得推介。糖心蛋好香酒味,健康之選。牛肚好入味,好好味。再叫咗個番薯苗加滷水汁,每次都要叫淋,會好食啲。呢間米線算係中上,平時都成日幫襯。
雞肉好香麻油味,肉質好滑,值得推介。
糖心蛋好香酒味,健康之選。

2021-09-03 509 瀏覽
住係長沙灣咁耐🤣第一次去食麻辣川💖味道唔錯不過就冇上網啲人講到咁好食🧐定係我太高期望所以有少少失望🙆🏻‍♀️主鋪坐滿人去左2號店今次叫咗⭐️蟹柳⭐️麻麻地⭐️豬肉餃⭐️好食菜同肉嘅比例啱啱好⭐️豬面肉⭐️爽口一啲都唔肥好食⭐️墨魚丸⭐️正正路路⭐️香草雞翼⭐️香草味太濃
主鋪坐滿人去左2號店
⭐️墨魚丸⭐️正正路路

⭐️香草雞翼⭐️
香草味太濃
2021-08-18 480 瀏覽
好減,中辣已算普通人之上,帕葉很硬,魚片頭好人食,米線粗彈牙,味道一搬,食食下有幾條黑色短毛,冷氣幾舒服,光線充足,下次不會再食,去返對面食茶餐廳好過,應該隔離無人都會更好
2021-08-18
5 分鐘 (堂食)
2021-07-16 802 瀏覽
呢間麻辣川係我見社交平台好多人推介,所以一試。不過食完之後真心有啲失望。我叫咗粟米芯酸辣米線,一上嚟嗰陣個賣相真係好頹,所以我連相都冇影。因為好多人推介所以我對佢嘅味道都有少少期望,但點知佢嘅酸辣見連鎖店都不如,係好寡同好單一嘅味道。清湯豬軟骨米線亦都失望,係豬軟骨炆得唔夠淋,而且淡而無味。所以咁多好評令我覺得相當奇怪,可能唔啱我口味啦,所以我應該唔會再幫襯啦。而且服務亦都麻麻哋,我見落單之後,可能見我哋叫得唔多,所以佢哋啲服務員喺度望住我地竊竊私語,所以食完我哋就快快手走。🙈🙈🙈