2015-06-08 1072 瀏覽
唔夠辣成日加湯又唔加辣到咗後尾冇咩辣食到最後勁油又唔知點整走佢嚮玲非常麻麻好油墨汁墨魚丸好彈牙可惜最後加單時冇貨亦唔單聲求其用普通墨魚丸頂上都ok gei汁醬好似用咗好好好多味精咁肥牛唔靚鵝腸新鮮好咬口雞件新鮮好滑前菜口水雞就削啲夠麻夠辣夠刺激service very good
唔夠辣
前菜口水雞就削啲
夠麻夠辣夠刺激
service very good
2015-05-16 1420 瀏覽
終於熬到周五,一走出寫字樓全,深吸一口自由的空氣,全身無比舒暢,馬上約上一幫'酒肉朋友'趕到銅鑼灣,誰知道關門裝修,其中一個基友提出去吃黃記煌,沒聽說過(自己見識短),來到位於摩理臣山道的天樂廣場1樓,原來這家公司來頭不小,據說內地有500家分店,長話短說進入主題,我們叫了宮廷御膳的'海鮮燜鍋',麻辣小辣,侍應拿來几盒裝有蔬菜、海鮮、芫茜和醬汁的盒子,在我們面前把食物放入鍋中,經過幾次調整火力,在放入醬汁,無油無煙,第一次吃中餐有了韓式料理的感覺,當等了10分鐘掀起鍋蓋的一剎那間,香氣撲鼻,用繞樑3日而不絕形容一點都不過份,但超出預料,慶幸只叫了小辣,超辣!!!吃完鍋內海鮮,又加湯打邊爐,肥牛很靚,手扯面口感勁道,特別一提蔬菜極其新鮮,還掛有露水...這一餐不失眾望,給予朋友口頭表彰,為大家的幸福之胃做出了不可抹滅的貢獻!由於太好吃了,在'群狼'圍攻之下,為了'自飽',忘了拍照,下次一定補上。

2015-05-15
2015-05-15 1293 瀏覽
看來我已是熟客了~ Waiter都開始認得我地一班同事我自己點了一個mini pot, 味道還可以, 但冇大鍋咁入味, 特色係放上個電池爐上可以加熱, 又幾得意略嫌蔬菜不夠, 但汁味道不錯。其他同事點了炒飯, 話比之前好味。其實呢度坐位幾好, 味道唔錯, 可能要上商廈1樓關係, 次次都坐唔爆, 所以我地班同事都好鍾意黎, 因為唔洗同人逼。驚喜的係經理話推新甜品, 請我地一班同事食, 叫做 "特色米糟冰粉"本人同同事食盡街外甜品都未食過呢個, 幾特別冰粉透明, 好滑身, 冇jelly 咁落魚膠粉糖水好清甜, 芝麻好香米糟, 類似米釀, 有d甜米酒味, 都幾正唯一係兩粒大冰, 建議可改用碎冰, 經理都有禮貌回應話會改良最重要係, 餐牌未有, 免費試食, 零舍好味!
看來我已是熟客了~
Waiter都開始認得我地一班同事

本人同同事食盡街外甜品都未食過呢個, 幾特別
冰粉透明, 好滑身, 冇jelly 咁落魚膠粉
糖水好清甜, 芝麻好香
米糟, 類似米釀, 有d甜米酒味, 都幾正

最重要係, 餐牌未有, 免費試食, 零舍好味!

2015-05-14
午餐
用餐優惠
現金券
2015-05-09 1336 瀏覽
一直都想試下這個三汁燜鍋,喺 beecrazy 見到有團購,就買左個2-3人套餐試下,昨晚9:00就去左試,我地一行4人去到,order左個“海鮮燜鍋“,再另order左一份肥牛,一份鵝腸,同一份翡翠螺。嗰份翡翠螺真係貴得驚人,$98先得嗰4粒,真係激氣。嗰個海鮮鍋,雖然係團購價$298,但我覺得連$298都唔值!!!只係有啲粉嘅紅羅蔔絲,洋蔥絲,粉嘅青椒絲,粉嘅蒜頭啲所謂雜菜喺到,仲有啲唔知咩牛肉,全部都係“林pet pet“嘅,粉嘅,舊牛肉咬都唔洗咬,放入口就爛晒,口感不知所謂。得嗰6舊仔嘅魚,墨魚仔,咁就話海鮮鍋。嗰個汁咸到無朋友,唔香,唔惹味,我問個廚咩係“三汁“,佢答我:料汁,肉汁&嗰個咸到九彩嘅汁!但完全食唔到佢講嘅料汁同肉汁,我淨係覺得好好好咸!一邊食,一邊就想快啲走,其實根本好肚餓,但個鍋完全勾唔起人食慾,一個鍋,最重要係個汁個湯底,佢地完全做唔到,我奉勸各位,試都唔洗試,唔好嘥時間!!!
2015-05-08
用餐優惠
團購
2015-04-30 1276 瀏覽
之前一家係朋友口中聽過好多次黃記煌好好食 可惜之前都只係係大陸先有得食依家終於係香港開左分店 當然要去試下啦早兩日就Book左位去試下 一行8人 7點去到 都唔駛點等就安排入座 唔算好多人 可能仲早啦一坐低就問職員有咩最多人叫佢介紹左兩款 海鮮炆鍋(有魚 帶子 蝦 魷魚) and 海陸空炆鍋(有牛肉 蝦 黑毛豬)另外再有4種醬汁可以加....我地揀左2款都有少辣ge 醬...名就唔記得lu..過左陣就黎左幾個盒 分別裝左醬汁 配料 同主菜...分開處理 都幾特別之後仲有專人係我地面前整先係放左配料食底 都有十幾種 有洋蔥 紅蘿白 青紅椒......之後就放主菜....最後就加特製醬汁係面炆職員話本身d 蔬菜有水份 唔駛加水 直接炆就可以兩個鍋都好好食...海鮮鍋個汁有d 甜同少少辣 幾好食!!加上雜菜係底 吸哂d 汁 連d 配料都勁好食!!!食都差唔多無野野 就可以加湯轉做打邊爐 相信好多人都唔會陌生個汁咁好食 當然食到盡啦 我地加左鮮雞件 肥牛 生菜 個個都好滿足呀!!最後叫左個係香港好少見到ge 甜品藍莓山藥 聽講係話根北京ge 食譜整ga...好特別 幾好食!!食完仲叫多碟...

之前一家係朋友口中聽過好多次黃記煌好好食

可惜之前都只係係大陸先有得食

依家終於係香港開左分店 當然要去試下啦

一坐低就問職員有咩最多人叫

之後仲有專人係我地面前整
之後就放主菜....最後就加特製醬汁係面炆

職員話本身d 蔬菜有水份 唔駛加水 直接炆就可以
兩個鍋都好好食...海鮮鍋個汁有d 甜同少少辣 幾好食!!

加上雜菜係底 吸哂d 汁 連d 配料都勁好食!!!

個汁咁好食 當然食到盡啦

我地加左鮮雞件 肥牛 生菜 個個都好滿足呀!!
最後叫左個係香港好少見到ge 甜品

海鮮炆鍋 - 生料
之後就放主菜....最後就加特製醬汁係面炆

職員話本身d 蔬菜有水份 唔駛加水 直接炆就可以
海鮮炆鍋 - 炆煮中
海鮮炆鍋 - 食得~~~
海路空炆鍋 - 成品
兩個鍋都好好食...海鮮鍋個汁有d 甜同少少辣 幾好食!!

加上雜菜係底 吸哂d 汁 連d 配料都勁好食!!!

個汁咁好食 當然食到盡啦

我地加左鮮雞件 肥牛 生菜 個個都好滿足呀!!
火鍋配料 - 鮮雞
火鍋配料 -
火鍋配料 - 肥牛
最後叫左個係香港好少見到ge 甜品

食完仲叫多碟......=]
甜品 藍莓山藥
2015-04-28
  • 海鮮炆鍋,海陸空炆鍋
2015-04-20 893 瀏覽
6個人中午實在好難揾位, 通常茶記都難等位, 咁岩行過見到有間食唔知咩鍋, 同事又話好似見過雜誌介紹, 就決定上去1樓試下。上到去先知係食北京菜。我地叫左兩個set lunch, 章魚雞粒竹筒飯 - 都幾好食, 大大粒章魚雞粒, 係個he汁鹹左少少, 送飯都ok ge, 咖哩牛腩飯- 意外地好食, 我食得少少辣岩曬, 都算較得幾好, 份量同味道都唔錯。我地仲特登見呢度職員介紹主打出名係三汁燘鍋, 話可以2-3人食, 我地叫左1鍋海鮮的試試。蝦, 墨魚仔, 魚都食得出算幾新鮮, 冇咩雪味, 個汁一開始以為好濃, 食落撈埋d料又幾ok, 墊底有好多蔬菜, 本身都以為幾heavy, 所以只敢叫一個try try sin. 但食落又覺得都幾健康, 因為佢d菜唔少, 同埋有好多唔同ge菜, 特別有蕃薯, 我自己口味覺得唔錯。下次夜晚有多d時間, 原來可以打埋邊爐tim. 會再去的~~~

我地叫左兩個set lunch, 章魚雞粒竹筒飯

我地仲特登見呢度職員介紹主打出名係三汁燘鍋

題外話/補充資料: 食完後, 同事先發現有團購, 所以會再來一次! haha
2015-04-17
       今日落好大雨,仲要突然之間翻冷。一定要食D暖粒粒既野,哈哈。灣仔地頭蟲,想氣氛好就去街市大排檔,今日就想坐得舒服D,其實之前嚟過一次呢間黃記煌燜鍋,上次天氣有D熱,開大冷氣超正,今日食燜鍋另外一種享受。哈哈。      入正題,上次食雞,今次食海鮮,一大班酒鬼,海鮮配啤酒,爽歪歪。D蝦好大大大隻呀。係咪好開心呢,不過未熟。講解翻同傳統o既有咩唔同先,一個鍋,一個電磁爐,加加埋埋D新鮮食物,擺曬裡面,就好似張圖咁。聽D員工話,系好似練內功咁,用特製既不鏽鋼煲,用電磁爐將食物自己既水分逼出嚟。然之後自己煮。哈哈,聽D員工講,好似講緊D武俠小說咁。係咪真gar?哈哈,鋪左D醬汁再焗一焗。得,掂,正!唔講啦,乾杯先。不妨一試,一邊等一邊睇住燜鍋D煙升上嚟,越聞越肚餓,哈哈哈最後清曬D貨,仲可以加清湯打邊邊。暖粒粒。夜啦,雨停左就翻屋企啦。哈哈,我巴士站就喺樓下,啊強佢地要去地鐵站。(p.s.地鐵站要去時代廣場近D,穿過鵝頸橋街市就到啦,如果7下7下去灣仔地鐵站,行斷腳gar會。)麼麼噠(づ ̄ 3 ̄)づ
新野,海底奇兵燜鍋
D蝦好大大大隻呀。係咪好開心呢,不過未熟。

哈哈,聽D員工講,好似講緊D武俠小說咁。係咪真gar?
海底奇兵鍋
海底奇兵
哈哈,鋪左D醬汁再焗一焗。得,掂,正!

唔講啦,乾杯先。

不妨一試,一邊等一邊睇住燜鍋D煙升上嚟,越聞越肚餓,哈哈哈

最後清曬D貨,仲可以加清湯打邊邊。暖粒粒。

麼麼噠(づ ̄ 3 ̄)づ
2015-04-08
10 分鐘 (堂食)
新野,海底奇兵燜鍋
海底奇兵鍋
海底奇兵
2015-03-15 1484 瀏覽
報紙看到報導,在灣仔新開,即時去試新裝潢地方大,座位舒適不需要等位坐低揀完餐牌,侍應過10分鐘就羅了3盤食物上黎侍應先將菜同肉放在煲乾焗等菜出水後再將汁淋上前前後後都要20分鐘第一次試都幾好玩,一邊等一邊聞到香味食落好惹味,羊肉很易咬,有羊味食到最後,紅蘿白吸收晒肉汁 勁香甜因為兩個人食,只叫了一碟菜,沒有試清楚煲底(另外,有位內地的女侍應很專業,應該係經理,佢好清楚講解點解要不斷攪個汁)不過味精都幾足料,食完都要飲幾多水
羊肉
報紙看到報導,在灣仔新開,即時去試
新裝潢
地方大,座位舒適
不需要等位
坐低揀完餐牌,侍應過10分鐘就羅了3盤食物上黎
侍應先將菜同肉放在煲乾焗
等菜出水後再將汁淋上
前前後後都要20分鐘
第一次試都幾好玩,一邊等一邊聞到香味
食落好惹味,羊肉很易咬,有羊味
食到最後,紅蘿白吸收晒肉汁 勁香甜
因為兩個人食,只叫了一碟菜,沒有試清楚煲底
不過味精都幾足料,食完都要飲幾多水
2015-03-13
因為之前在深圳吃過黃記煌,是我喜歡的味道,所以當知道這間餐廳開到香港,就很有興趣去試試。正好同行的朋友沒有吃過,我覺得帶他去試試這個很特別的鍋是個不錯的選擇。印象中深圳的餐牌沒有這麼多海鮮,本來想試下... 但是因為就朋友,我們兩個人叫了一個加拿大牛仔骨鍋,涼拌黑木耳,手拍小黃瓜。涼菜上的很快,木耳很爽口,味道也很不錯。然後等了一陣,侍應端出來一棟用塑膠盒裝的生料。朋友覺得很新奇,因為肚餓,擔心還要煮很久才能吃。然後侍應開始在我們面前現場表演製作過程... 先把所有生料鋪在吉鍋里,然後蓋蓋“燜”幾分鐘,然後侍應回來繼續服務... 首先,攪汁,本來是啫喱狀的攪幾下之後變成汁狀,然後將醬汁鋪在之前燜過的牛仔骨上,再燜了一陣,開動~ 整個過程大概三個字。我自己本身中意食辣,但因為朋友唔食得辣,所以我們選擇了照燒汁的鍋。牛仔骨很嫩,也沒想到只是燜了一小會卻很入味。肉下面鋪了一些番薯、西芹、洋蔥等蔬菜,番薯真係好好味... 全被我選來吃了... 兩個人吃一個鍋,份量差不多。但是因為想試試傳說中的加湯打邊爐,我們又叫了一份魷魚,豆皮,娃娃菜。火鍋的味道因為加了湯,味道沒有那麼濃郁了。豆皮很好吃,魷
印象中深圳的餐牌沒有這麼多海鮮,本來想試下... 但是因為就朋友,我們兩個人叫了一個加拿大牛仔骨鍋涼拌黑木耳手拍小黃瓜。涼菜上的很快,木耳很爽口,味道也很不錯。然後等了一陣,侍應端出來一棟用塑膠盒裝的生料。朋友覺得很新奇,因為肚餓,擔心還要煮很久才能吃。
兩個人吃一個鍋,份量差不多。但是因為想試試傳說中的加湯打邊爐,我們又叫了一份魷魚豆皮娃娃菜火鍋的味道因為加了湯,味道沒有那麼濃郁了。豆皮很好吃,魷魚不那麼入味。
個人覺得燜鍋的味道更加值得推介。
照燒汁加拿大牛仔骨燜鍋
2015-01-16
照燒汁加拿大牛仔骨燜鍋
  • 加拿大牛仔骨燜鍋,涼拌黑木耳,雲南豆腐皮