2023-04-19 213 瀏覽
點心佬又心思思去食點心,今次去佐敦點心到食,例牌都係叫燒賣、蝦餃、鳳爪、牛肚等等,食到飽一飽,上黎打個食後感😋好仲意食黑松露菜苗餃,清清地又不失蝦味,有蝦餃既味又有菜既fresh!其他都不過不失,味道同其他點心店一樣!黎試下依度既脆皮蝦腸,搭左几條菜,大大條,下次可以cut短d😂d腸粉皮略嫌有d爛同淋,唔夠滑同爽身,不過食落口味道都ok既!蝦腐皮卷炸得脆脆的,入面餡都几香,不過有d乾,下次唔揀依樣食啊!

2023-04-16 196 瀏覽
唔知係因為星期六日嘅關係定係佢真係咁出名,我去到見到條龍都真係嚇親。再一次證明香港人真係好鍾意排隊😂。黑金流心包流心包一直都係我食點心必叫嘅嘢。但真係有少少失望嘅係佢唔係好流,係真係有少少流流地。😅😅沙律明蝦角沙律明蝦角都可以話係舊式啲嘅點心,唔係好多地方都見到有。佢係有啲似點沙律醬嘅炸雲吞。除左果啲之外,都有啲平時好少見到嘅懷舊點心臘味糯米包、懷舊鵪鶉蛋燒賣同埋籠仔金銀蒜海蝦🦐飯。雖然自己冇叫再見到隔籬枱都好似幾好。如果下次佢都想試吓。因為呢間係點心專門店,所以啱晒面,想夜晚都想食點心嘅你。

黑金流心包

沙律明蝦角

2023-04-12 142 瀏覽
will take my friends from overseas here againthe place is a bit crowded but my fds don't mind dim sum here are hot and many choices.highly recommend to order soup if you want to try authentic guangdong food cos soup is part of the cuture. the soup is rich and nutrious, don't expect everyone will accept the taste but I do think they taste very nice.
  • 燉湯
同朋友喺佐敦見面,見到呢一間點心舖食評幾好就去試一試,我地1點半左右到,剛好食飯時間裏面已經滿咗,前面大約有兩組人,好好彩唔使排太耐,10分鐘左右就有位啦🤩.入面嘅環境比較迫,同隔籬枱好近。枱上面會有一啲透明膠嘅擋板等大家安心啲,但望到板上面有好多食物嘅汁跡,令我對佢地衛生清潔印象唔太好🫣。.金沙脆皮銀蘿腸 $28開頭睇到相會以為係炸兩黎,但原來係腸粉皮包住白蘿蔔絲春卷。黎到重係熱辣辣,裏面嘅春卷皮冇俾腸粉嘅蒸氣整到淋咗,依然脆卜卜,內涵好足料有滿滿嘅白蘿蔔餡,味道清甜。三重口感意外地夾,下次嚟都會再叫。原隻蝦燒賣(2粒) $15燒賣好大粒,上面有原隻飽滿嘅蝦🍤,賣相比平時嘅酒樓燒賣已經吸引得多。🦐蝦爽口唔霉,🐖豬肉唔會彈牙唔硬。最好既係有分兩粒同埋四粒選擇,兩個人嚟食剛剛好。燒汁釀虎皮椒 $24虎皮椒煎得啱啱好,有少少焦香味好食。不過唔太食得辣嘅朋友要留意,有機會抽中好辣既😂上海小籠包$24 小籠包好扁外貌已經唔係好吸引😅 外皮質感唔會太厚,內陷肉味唔錯,但接近冇湯汁,唔推介。卡通流心芋蓉包 $22芋蓉包好cute, 外貌100分,芋蓉味好香,不過唔覺有流心效果🤔小失望。鮮蝦腐皮卷🦐
金沙脆皮銀蘿腸 $28

上海小籠包

卡通流心芋蓉包 $22
卡通流心芋蓉包

鮮蝦腐皮卷🦐 $28
外層腐皮炸到好酥脆,入面蝦肉飽滿彈牙,正。
鮮蝦腐皮卷

懷舊鵪鶉蛋燒賣🥚$26
好味道同口感正常不過不失,不過依一樣舊式嘅點心喺茶樓買少見少,嚟到不妨要一個試吓。
懷舊鵪鶉蛋燒賣

—————————
💬食物款式選擇比普遍嘅茶樓多,同埋幾欣賞佢有一啲懷舊款式之除又有新派嘅,容易迎合唔同人嘅口味,大部份嘅食物都唔錯。不過唔知係咪期間限定,嗰日Menu無糯米控我🧏🏻‍♀️期待已久嘅懷舊嘅糯米包,有啲失望。另外整潔度上都有好大嘅進步空間。
📍點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖

金沙脆皮銀蘿腸
原隻蝦燒賣
燒汁釀虎皮椒
鮮蝦腐皮卷
2023-04-11 160 瀏覽
因為連鎖酒樓既點心水準都黎愈唔好,所以就想試下唔同既小店。呢間鋪頭又乾淨、性價比又高!黑松露菜苗餃呢個點心賣相十分精致,材料豐富!黑松露同蝦同菜苗十分夾,整體味道好惹味!燒賣燒賣色澤鮮艷,賣相非常吸引人。一口咬下去,鮮蝦又大隻又爽口,豬肉嫩滑彈牙。燒賣皮薄而有韌性,不會過於黏牙。蝦餃蝦餃亦都十分精緻,外皮透明,透過皮可以看到鮮嫩的蝦肉。皮薄而有彈性,咬上去口感十分細膩。蝦肉經過精心調味,味道鮮美,吃得出新鮮的海味。雞扎雞扎外觀金黃酥脆,內裡的雞肉濕潤多汁。雞扎配料豐富,同配料味道融合得好好!黑蒜螺片燉肉排湯湯水亦都十分足料。因為燉既關係,所以味道特別濃郁,值得一試!

黑松露菜苗餃

燒賣

蝦餃

雞扎

黑蒜螺片燉肉排湯
2023-03-28 150 瀏覽
傳統點心,非常受歡迎。🍄黑松露菜苗餃以黑松露和菜苗為主要材料,🥢擁有黑松露獨特的濃郁香氣和口感。醬皇金錢,🐮加上秘製醬汁,爽口惹味。卡通流心芋蓉包,🥰是一種可愛的小點心,外形印有可愛嘅卡通人物,內餡為芋蓉泥,😙口感鬆軟綿密,🍠充滿甜味。懷舊鵪鶉蛋燒賣🥟是傳統的燒賣,內餡使用鵪鶉蛋和豬肉,🐷口感香嫩多汁。價錢定價親民,而且地點好方便,上菜嘅速度都幾快。#dimsum #jordan #佐敦美食

醬皇金錢,🐮加上秘製醬汁,爽口惹味。

價錢定價親民,而且地點好方便,上菜嘅速度都幾快。

#dimsum #jordan #佐敦美食
2023-03-28 142 瀏覽
茗茶 $5.00晶瑩鮮蝦餃(4粒)$32.00薄皮包裹著豐富的鮮蝦和其他香料的餡料,口感爽滑、嫩滑和鮮美的。外層柔軟,而餡料則是濕潤、多汁且具有鮮味,咬下一口,可以感受到鮮蝦的鮮甜和肉質的口感,同時還能感受到其他香料和調味料的味道。黑松露菜苗餃 $27.00高檔點心,口感非常豐富和特殊。黑松露和鮮菜苗做成的餡料,外皮則是薄而柔軟。黑松露的獨特香氣和味道會漸漸地在口中散開。濃湯鮮竹卷$19.00外層是一層柔軟的薄皮,裡面包裹著豐富的餡料。在烹調過程中,濃湯會被注入到鮮竹卷的內部,增添了一份豐富的味道和口感。金沙脆皮銀蘿腸 $28.00外面是薄薄的腸粉皮包裹著炸得鬆脆的皮銀蘿就是蘿蔔絲,蘿蔔絲十分濕潤,但沒有影響脆皮的口感,是要用心的手工中式點心。黑蒜螺片燉肉排湯 $38.00黑蒜螺片燉肉排湯是一道口感豐富、風味獨特的湯品。它是用黑蒜、螺片和豬肉排等食材一起燉煮而成,湯汁濃郁而香甜。在品嚐這道湯品時,你會首先感受到湯汁的濃郁和豐富的風味,黑蒜的獨特香氣和味道會在口中緩緩散開。螺片和豬肉排的肉質鮮嫩,入口即化,讓人感受到豐富的口感和濃郁的味道。此外,湯汁中還含有紅棗、淮山等食材,為整道湯品增
茗茶 $5.00
晶瑩鮮蝦餃(4粒)$32.00

黑松露菜苗餃 $27.00
黑松露的獨特香氣和味道會漸漸地在口中散開。

濃湯鮮竹卷$19.00

金沙脆皮銀蘿腸 $28.00

黑蒜螺片燉肉排湯 $38.00
在品嚐這道湯品時,你會首先感受到湯汁的濃郁和豐富的風味,黑蒜的獨特香氣和味道會在口中緩緩散開。螺片和豬肉排的肉質鮮嫩,入口即化,讓人感受到豐富的口感和濃郁的味道。此外,湯汁中還含有紅棗、淮山等食材,為整道湯品增添了一份清爽感,性價比高。
2023-03-27 148 瀏覽
放工嚟到近佐敦地鐵站搵嘢食 真係好多花款而且開到好夜 呢一間點心鋪係我最近嘅至愛 因為佢光線充足食物有質素 同埋都感覺年輕 剛裝修光猛 感覺乾淨今日叫咗晶瑩鮮蝦餃 兩粒只係16蚊 鮮蝦彈牙好有水準 原隻蝦燒賣 食出舊時滋味 用料新鮮 蜜汁叉燒包係我嘅至愛甜甜地嘅鹹 熱辣辣嘅包真係好幸福 呢度仲有燉湯點咗個黑蒜螺片燉肉排好滋陰 冬天飲湯真係暖笠笠 黑松露菜苗餃 感覺外表精緻 好似元貝咁好得意 黑松露份量好多另外叫咗支原味奶茶飲 港式奶茶 非常畫樓邊度坐得好舒服晚上人都幾多 食選擇款式多價錢唔貴可以再嚟

今日叫咗晶瑩鮮蝦餃 兩粒只係16蚊 鮮蝦彈牙好有水準

原隻蝦燒賣 食出舊時滋味 用料新鮮

蜜汁叉燒包係我嘅至愛甜甜地嘅鹹 熱辣辣嘅包真係好幸福

呢度仲有燉湯點咗個黑蒜螺片燉肉排好滋陰 冬天飲湯真係暖笠笠

食選擇款式多價錢唔貴可以再嚟
2023-03-23 114 瀏覽
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜去開佐敦又想食下午茶🫖即刻諗起點心到🥰呢度點心平靚正又座得舒服🥧✅原隻蝦燒賣$15可以選兩粒或者四粒,燒賣大件又好食✅黑金流沙包$25黑色嘅包好有時尚感,奶黃流心餡勁多✅蜜汁叉燒腸$25腸粉好軟身,包住勁多叉燒,又係勁大份🤣✅籠仔金針雲耳雞飯$36籠仔係必點,份量多又抵食,而且飯粒分明仲帶荷葉香😍✅黑蒜螺片燉肉湯$38黑蒜味好出🧄而且配料好多,超足料!呢款燉湯唔係周圍有而且水準極高‼️🐻總結燉湯非常好飲😋極力推薦📍點心到 (佐敦)佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜

✅原隻蝦燒賣$15
可以選兩粒或者四粒,燒賣大件又好食
✅黑金流沙包$25
黑色嘅包好有時尚感,奶黃流心餡勁多
✅蜜汁叉燒腸$25
腸粉好軟身,包住勁多叉燒,又係勁大份🤣
✅籠仔金針雲耳雞飯$36
籠仔係必點,份量多又抵食,而且飯粒分明仲帶荷葉香😍
✅黑蒜螺片燉肉湯$38

🐻總結
燉湯非常好飲😋極力推薦

📍點心到 (佐敦)
佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖
2023-03-20 106 瀏覽
📍 佐敦點心到🥟🍵今天再次來到了佐敦點心到,一家位於香港佐敦區的點心餐廳,想和大家分享一下這裡的體驗!🤤首先,這裡的蝦餃🦐無疑是最受歡迎的點心之一。皮薄、鮮嫩,裡面的蝦肉口感Q彈,非常美味!還有燒賣🥢,豬肉與蝦的完美組合使其味道濃郁且豐富。還可以只叫兩粒,試盡不同款式!值得一提的還有豉汁蒸鳳爪,香嫩的鳳爪搭配上獨特的豉汁,讓人回味無窮。而春卷和鹹水角則是香港點心的經典之作,這裡的春卷外皮蓬鬆,內裡的蔬菜鮮甜,值得一試!黑松露菜苗餃比較清淡,口感不錯。總括來說,佐敦點心到的性價比相當高,環境也也算光猛舒適。如果你喜歡嘗試道地的香港點心,這裡絕對是一個不容錯過的好去處!👍🥢
📍 佐敦點心到🥟🍵

總括來說,佐敦點心到的性價比相當高,環境也
  • 豉汁蒸鳳爪
2023-03-18 4144 瀏覽
有冇朋友仔同小編一樣,食點心冇分時段,夜晚都會去食架?呢間點心專門點,就算附近有唔少cafe餐廳,但晚市時段都係座無虛席!係咁忙嘅時段,職員態度親切,而且點心足料,價格相宜,性格比高👍🏻♥️∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴❥ 晶瑩鮮蝦餃 $16兩粒一籠,粒粒飽滿、蝦肉爽口,仲有陣陣蒜香🧄❥ 黑松露菜苗餃 $27彈牙原隻蝦配綠油油嘅菜苗,加埋表面嘅黑松露醬,鮮甜冇渣😋❥ 黑金流沙包 $25呢款係小編鍾意食嘅點心之一!搣開煙韌 包包,入面嘅餡即刻流晒出嚟,食落仲有沙沙嘅感覺🤩❥ 豉汁蒸鳳爪 $21吸晒味又腍嘅鳯爪,味道好香豉汁味,唔會好鹹,仲甜甜地☺️❥ 四寶滑雞扎 $30蟹柳|雞肉|魚肚|芋頭一塊大腐皮包住豐富扎實嘅內餡。雞肉唔會嚡熠熠;綿密魚肚同蟹柳吸晒味;芋頭好綿糯😌❥ 濃湯杞子浸時菜 $20純白色嘅濃湯,散發出香濃奶味菜芯翠綠爽甜,好嫩冇渣,一咬就斷👍🏻∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴ ୨୧ ∴∵∴
有冇朋友仔同小編一樣,食點心冇分時段,夜晚都會去食架?

❥ 晶瑩鮮蝦餃 $16
兩粒一籠,粒粒飽滿、蝦肉爽口,仲有陣陣蒜香🧄

❥ 黑松露菜苗餃 $27
彈牙原隻蝦配綠油油嘅菜苗,加埋表面嘅黑松露醬,鮮甜冇渣😋

❥ 黑金流沙包 $25

❥ 豉汁蒸鳳爪 $21
吸晒味又腍嘅鳯爪,味道好香豉汁味,唔會好鹹,仲甜甜地☺️

❥ 四寶滑雞扎 $30
蟹柳|雞肉|魚肚|芋頭

❥ 濃湯杞子浸時菜 $20
純白色嘅濃湯,散發出香濃奶味
菜芯翠綠爽甜,好嫩冇渣,一咬就斷👍🏻

• 黑金流沙包
2023-03-15 136 瀏覽
今日好想食點心,就同家姐一齊食,叫左幾樣野。1)餃點類潮州粉果$19粉果皮算薄,入面有沙葛咬落好爽,花生好香脆,韭菜好香。2)酥點類燒汁釀虎皮椒$24用咗薄皮嘅虎皮椒,鯪魚肉彈牙,煎左之後加埋少少醬汁好味道。3)腸粉類香茜牛肉腸$25腸粉皮都薄,卷入了香茜牛肉,滑嘟嘟,而腸粉嘅豉油都好重要,豉油嘅香,令我會將每件牛腸都浸濕先食🤤。4)包點類卡通流心芋蓉包$22好可愛嘅表情芋蓉包,整到細細個QQ的,入面滿滿的芋蓉,唔係好甜,襯熱就食晒了。5)籠仔蒸飯類(金鳳米)籠仔金銀蒜海蝦飯$42蒸出嚟嘅白飯係乾身,海蝦嘅鮮同金銀蒜嘅香,再加入埋豉油,拌勻之後食,好正。
今日好想食點心,就同家姐一齊食,叫左幾樣野。
1)餃點類
潮州粉果$19
粉果皮算薄,入面有沙葛咬落好爽,花生好香脆,韭菜好香。

2)酥點類
燒汁釀虎皮椒$24
用咗薄皮嘅虎皮椒,鯪魚肉彈牙,煎左之後加埋少少醬汁好味道。

3)腸粉類
香茜牛肉腸$25

4)包點類
卡通流心芋蓉包$22

5)籠仔蒸飯類(金鳳米)
籠仔金銀蒜海蝦飯$42
2023-03-15 101 瀏覽
經典的中式點心,🥰價錢同樣好親民。黑松露菜苗餃,🥟餃子皮非常薄,口感好,餡料是由黑松露和菜苗混合而成,味道香濃。薑蔥牛柏葉,🐮牛柏葉幾爽口,口感好正,搭配的薑蔥醬汁非常美味,🥢讓人食指大動。紅油抄手,🐷入邊有豬肉等食材搭配而成,抄手的皮薄餡多,味道鮮美。🌶搭配的紅油汁,辣味十足。鮑汁鳳爪,🐤鳳爪非常鮮嫩,搭配鮑汁鮮美,讓人回味無窮。鮮竹牛肉球,鮮竹入味,🥩牛肉丸味道美味。#dimsum
經典的中式點心,🥰價錢同樣好親民。

鮑汁鳳爪,🐤鳳爪非常鮮嫩,搭配鮑汁鮮美,讓人回味無窮。

鮮竹牛肉球,鮮竹入味,🥩牛肉丸味道美味。

#dimsum
去佐敦唔駛上酒樓, 去廟街<點心到>便可品嚐一盅兩件。喜歡佢名符其實的有一盅兩件點心。2人可以多吃幾款點心。2人座位就窄d, 要同人share 枱。早上8:30時段, 飲茶多人, 門口排5-6個。估計要等20分鐘或以上。於是決定唔排, 轉外賣取走。蝦餃2粒 $16燒賣2粒$15鮮蝦春卷$25牛肉球 3粒 $21叉燒腸$25以上點心在一般水準之上, 唔會難食, 唔會好粉或好硬。 比7分黑金流沙包 $25包仔細細, 流沙一咬開就流出來, 唔太甜, 好。 總評。環境,感覺乾淨, 唔會一陣味。 8分服務。 8分 (起碼男收銀有禮貌)食物。 7分
去佐敦唔駛上酒樓, 去廟街<點心到>便可品嚐一盅兩件。

喜歡佢名符其實的有一盅兩件點心。
2人可以多吃幾款點心。
2人座位就窄d, 要同人share 枱。
早上8:30時段, 飲茶多人, 門口排5-6個。
估計要等20分鐘或以上。

於是決定唔排, 轉外賣取走。

蝦餃2粒 $16
燒賣2粒$15
鮮蝦春卷$25
牛肉球 3粒 $21
叉燒腸$25

以上點心在一般水準之上, 唔會難食, 唔會好粉或好硬。
比7分

黑金流沙包 $25
包仔細細, 流沙一咬開就流出來, 唔太甜, 好。

總評。
環境,感覺乾淨, 唔會一陣味。 8分
服務。 8分 (起碼男收銀有禮貌)
食物。 7分

2023-03-14 80 瀏覽
💙 點心到📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖------------------------------1️⃣ 晶瑩鮮蝦餃 $32推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻蝦餃新鮮 皮薄餡多🥰調味恰當 推薦👍🏻2️⃣ 原隻蝦燒賣 $30推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒賣粒粒唔同 新鮮手製🤩內餡不會太硬 不全是瘦肉 欣賞🥰3️⃣ 濃湯鮮竹卷 $19推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻豆皮豆香味濃 而家很滑 惟餡料略嫌太少😂4️⃣ 豉汁蒸鳳爪 $21推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻鳳爪豉汁味濃 而家入味😆炸鳳爪的口感較硬 惟我喜歡軟腍的口感😂5️⃣ 蜜汁叉燒腸 $25推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻腸粉皮較厚 略嫌不夠滑溜😆叉燒較硬 與腸粉不太夾 6️⃣ 薑蔥牛柏葉 $26推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻傳統的薑蔥牛柏葉🤩薑蔥味相當香 牛柏葉入味 推薦🥰7️⃣ 籠仔鳳爪排骨飯 $35推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻白飯較腍 沒有吸收到排骨的肉汁 鳳汁的醬汁🙂不推薦------------------------------環境不像茶樓般舒適 但食物質素可以蓋過這缺點😂原想試奶黃流沙包 可惜售罄 下次再去試😆總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
💙 點心到
📍佐敦廟街286-298號華志大廈地下6-8號舖