2024-05-16 2166 瀏覽
今次我哋嚟到油麻地搵嘢食,呢間舖頭喺正地鐵站附近,仲要喺彌敦道,夠晒方便🙌🏻!平日嚟到都好旺場,我哋就揀咗夜晚時候嚟到😝。呢度除咗點心,仲有籠仔蒸飯同埋特色甜品添💕。.♨️籠仔金銀蒜海蝦飯($44)真係超級香口,蒜蓉粉量超級多🧄,有濃濃嘅蒜香味,配埋豉油就更加惹味。飯上面仲有五片對半切開嘅蝦👅,連蝦膏都充滿蒜蓉嘅香濃味道,攞嚟送飯真係好香口。.🦐蝦餃(2粒)($16)呢度點心仲有得兩件咁樣嗌✌🏻,啱晒人少少又想食點心!蝦肉份量幾多,而且食落彈牙🫦。.🐷燒賣(2粒)($16)真心高質😎!燒賣大大粒,口感好正,蝦肉嘅爽口、蟹籽卜卜脆、豬肉燒賣嘅嫩身,滿足晒想食燒賣嘅願望💕。.🌊五香鹹水角($22)調味適中,唔會過鹹,裏面嘅餡料亦都幾香。而且外層炸得好酥脆💥。.🐥豉汁蒸鳳爪($23)味道夠晒香口,鳳爪整得夠軟腍😋。啜住香濃嘅鳳爪,啱晒送飯。.🧁榴槤雪媚娘($35)舖頭最出名嘅甜品!榴槤味超級香濃,加埋裏面軟滑忌廉、綿滑榴槤肉好好味😍,出面嘅外皮煙靭有口感。.🐮醬皇金錢肚($28)食落幾香口,而且金錢肚嘅質地好好🙌🏻,夠軟嫩。底下嘅蘿蔔亦都索咗醬汁嘅香味🥘。

♨️籠仔金銀蒜海蝦飯($44)

🦐蝦餃(2粒)($16)

🐷燒賣(2粒)($16)

🌊五香鹹水角($22)

🐥豉汁蒸鳳爪($23)
味道夠晒香口,鳳爪整得夠軟腍😋。啜住香濃嘅鳳爪,啱晒送飯。

🧁榴槤雪媚娘($35)

🐮醬皇金錢肚($28)
2024-05-16
2024-05-08 1209 瀏覽
Delicious Hong Kong-style yum cha place. Convenient location in Nathan Road. Very reasonably priced, quick services and friendly staff. Spicy stuffed bell peppers in double colours. Seldom do we have both red and green spicy bell peppers stuffed with panfried fish pastes, so it’s a delight! Rice rolls with crispy shell and braised radish, I tried this with Mrs Golden-tongued in the Mongkok branch before and it was nice, so I have to re-order it again. Black truffle shrimp dumplings, wrapped with

Black truffle shrimp dumplings, wrapped with big shrimps but the black truffle on top was pretty mild.

籠仔金銀蒜海蝦飯

Garlic and shrimps on rice steamed in lotus leaf. A generous mixture of both raw and cooked garlic, shrimps had been panfried and halved lengthwise, remember to say yes when the staff asked if you need soy sauce.

Xiao Long Bao with pink vinegar. Very soupy and pipping hot.

榴連雪媚娘

Sweet durian and whipped cream mochi balls. Really big in size and full of creamy durian filling inside.

Very delicious and tasty Cantonese dim sums at decent price and a bit of creative twists. My dad liked the durian dessert the most, it’s served cold with rich fragrant durian paste. I liked the garlicky shrimp steamed rice a lot.

2024-05-08 34 瀏覽
好友想食點心,今日終於有機會啦。我們去左位於油麻地彌敦道484號鴻星大廈地下的點心到食點心。人頭湧湧,好熱鬧呀!我點左個籠仔金針雲耳雞飯$38,好友點左個籠仔鳳爪排骨飯$37,另外點左黑金流沙包(3件)$26,蝦餃(4粒)$32,卡通流心芋蓉包(3件)$24,榴槤雪媚娘(2件)$35,茗茶$5/位。籠仔飯用荷葉墊底,飯粒蒸得乾身飽滿,雞肉嫩滑好味,金針雲耳份量不少;鳳爪好味,排骨有肉;流沙黑金和芋蓉熱食好味,蝦餃新鮮好食,雪媚娘的榴槤味濃👍👍

• 蝦餃
  • 黑金流沙包
  • 籠仔金針雲耳雞飯
2024-05-05 27 瀏覽
趁假日約埋朋友去飲茶,去咗呢間位於油麻地嘅點心店。我之前都嚟過幾次,今次帶埋朋友過嚟一齊食,估唔到都仲係無加一服務費,同埋茶費每位都只係五蚊咋,真心抵讚,而且兩個人叫左8款點心,埋單都係二百零蚊,堅抵食。蝦餃 $16 (2粒)燒賣 $16 (2粒)潮州粉果 $21香茜牛肉腸 $27蜆蚧綾魚球 $26沙律明蝦角 $29豐料糯米雞 $32三絲鮮蝦春卷 $28點心全部即叫即蒸同即炸,保證新鮮,我個人就特別鍾意沙律明蝦角,外層炸到金黃色,香脆可口,入面塞滿超多蝦肉,口感堅係爽口,完全食到停唔到口。另外蜆蚧綾魚球都值得一試,六粒都大大粒,仲要啱啱炸起,粒粒都脹卜卜,夠哂油香撲鼻,加上彈牙嘅鯪魚肉,再配上蜆蚧汁,更為突出其鮮味。最後食埋隻糯米雞,都真係好足料,食完都真係要捧住個肚。整體食物同質素都非常滿意,而且價錢合理,最緊要係食得好飽同好開心。😎

蝦餃 $16 (2粒)
燒賣 $16 (2粒)
潮州粉果 $21

香茜牛肉腸 $27

蜆蚧綾魚球 $26
沙律明蝦角 $29
豐料糯米雞 $32
三絲鮮蝦春卷 $28

最後食埋隻糯米雞,都真係好足料,食完都真係要捧住個肚。

見到openrice咁多好評,價錢又唔貴,就決定夜晚來試下~籠仔金銀蒜海蝦飯 $44超級多蒜蓉係面,海蝦有六條半邊左右,蝦肉質感正常,反而係個飯加埋豉油超好味😂忍唔住食多左❤️蝦餃(2粒) $16呢個好過唔少酒樓,皮薄餡靚,夠蝦肉爽口新鮮,有水準👍🏻燒賣(2粒) $16賣相靚仔,味道都ok,不過冇蝦餃咁驚艷鮮竹牛肉球 $23正常發揮❤️金沙脆皮銀蘿腸 $29呢個中間keep到脆卜卜,雖然個餡主要係蘿蔔同個粉皮未話好薄,但整體調味👍🏻黑金流沙包 $26個流沙包差唔多兩口size,兩個人食都完全冇問題,個個都流奶黃❤️濃湯杞子浸時蔬 $22冇乜味精,菜心夠新鮮,似屋企住總結:食到超級飽埋單都係人均$100😱😱😱平時下午飲茶都未必至,夜晚咁嘅價錢真心好抵;仲要份量好岩2-4人,得2個人都試到好多款點心,唔係人多先可以食點心架~食物質素仲要唔錯喎,推薦少人但想食點心嘅你地~地址:油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖評分(5⭐️為最高):環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~

籠仔金銀蒜海蝦飯 $44

❤️蝦餃(2粒) $16
呢個好過唔少酒樓,皮薄餡靚,夠蝦肉爽口新鮮,有水準👍🏻

燒賣(2粒) $16
賣相靚仔,味道都ok,不過冇蝦餃咁驚艷

鮮竹牛肉球 $23
正常發揮

❤️金沙脆皮銀蘿腸 $29

黑金流沙包 $26

❤️濃湯杞子浸時蔬 $22
冇乜味精,菜心夠新鮮,似屋企住

地址:油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖

評分(5⭐️為最高):
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

2024-05-02 15 瀏覽
呢度人流多,食物出得快,所以keep住熱辣辣即刻整好新鮮,地方仲好乾淨,加上全日都有點心食,好開心~籠仔金銀蒜海蝦飯(44hkd) 好香蒜味,鋪面有幾隻開邊海蝦,食落方便,對於鍾意蒜茸的朋友真係100分😍晶瑩鮮蝦餃(16hkd@2)個皮煙靭,唔算太厚,食到原隻蝦肉🦐原隻蝦燒賣(16hkd@2) 肉質緊實,豬肉味香~黑金流沙包(26hkd) 入面是咸蛋黃奶黃,有沙沙的口感,竹炭黑金包高顏值💕金沙脆皮銀蘿腸(29hkd) 平時比較少見,油炸鬼仲好脆,包住的蘿蔔好清甜,腸粉皮不厚,必點👍🏻沙律明蝦角(29hkd)啖啖爽口彈牙蝦肉,外皮炸得好酥脆,加埋沙律醬幾開胃🤤鮮竹牛肉球(23hkd) 入邊有馬蹄幾爽口~#foodiblum港式

籠仔金銀蒜海蝦飯(44hkd)

晶瑩鮮蝦餃(16hkd@2)
個皮煙靭,唔算太厚,食到原隻蝦肉🦐

原隻蝦燒賣(16hkd@2)
肉質緊實,豬肉味香~

黑金流沙包(26hkd)
入面是咸蛋黃奶黃,有沙沙的口感,竹炭黑金包高顏值💕

金沙脆皮銀蘿腸(29hkd)

沙律明蝦角(29hkd)
啖啖爽口彈牙蝦肉,外皮炸得好酥脆,加埋沙律醬幾開胃🤤

鮮竹牛肉球(23hkd)
入邊有馬蹄幾爽口~

#foodiblum港式
2024-05-02 16 瀏覽
✨油麻地·點心到✨🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹蝦餃(2粒)是點心中不可或缺的經典之一。每個蝦餃皮都薄薄透明,包裹著大顆新鮮的蝦肉,一口咬下去,鮮甜的蝦在口中化開,讓人回味無窮。黑金流沙包,外皮黑色的包子裡面藏著濃稠流沙內餡。外皮的酥脆內餡的綿密口感完美結,讓人一口接一口無法停下來。沙參玉竹墩土雞湯是一道營養豐富的湯品。土雞經長時間的燉煮,鮮嫩多汁,濃郁的湯汁滲透著雞的美味,食用後能補充體力,增強免疫力。加入參和玉竹,更增添了湯的滋味。五香鹹水角是香港地道的街頭小吃之一。鹹水角的外皮金黃酥脆,内裡包裹著餡,鮮嫩多汁。豐料糯米雞是道精緻可口的傳統美食。糯米飯用各種珍貴的食材包裹著,如鮮嫩的雞肉、金針菇、茭白筍等,再以荷葉燒烤而成,散發出一股誘人的香氣。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸▪️美味指數:😋😋😋😋😋▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
✨油麻地·點心到✨

🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

▪️美味指數:😋😋😋😋😋
▪️餐廳環境:✨✨✨✨✨
▪️服務質素:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
下雨天#出差食好嘢系列 ,繼去年在灣仔出差飲茶後,今年計第一次出差去飲茶。幸運地,返工行快兩步無落雨、放飯又行快兩步,入座後先落大雨😚上星期行過金雞廣場見有《點心到》呢間飲茶餐廳,今次望地圖見出差附近都有,於是乎就行咗過去飲杯茶食個包❤️落單方式有兩種,手機掃QR code或者平時的點心紙,而家手機落單都好方便,一次過望晒有咩揀❣️小妹與同事共落咗七款:1️⃣炭燒山楂鴨絲包 $30一上枱,即刻覺得佢係雪山叉燒包嘅壞人版 = 黑山鴨絲飽😂,唔錯值得推介👍🏻👍🏻👍🏻2️⃣蝦餃2粒$163️⃣燒賣2粒$16點心精緻,一籠兩粒,一人一粒4️⃣香茜牛肉腸粉$27皮薄唔錯份量多5️⃣香煎蘿白糕$22味道幾好,不過粉多過蘿白6️⃣籠仔煎蛋牛肉飯$35外表比想像中大籠😂 好彩只叫一籠,壓扁咗的山竹牛肉球配嫩滑煎蛋7️⃣薑蔥牛栢葉$28 (無相)同餐牌張相一樣,滿滿牛栢葉,薑蔥味都好香濃茶位每人$5而且無加一,港式茶餐廳兼飲茶,有咖啡奶茶飲添,午飯時段多人又會排下隊,今次小妹二人夾埋$184,抵食餐廳❤️

小妹與同事共落咗七款:
1️⃣炭燒山楂鴨絲包 $30

2️⃣蝦餃2粒$16
3️⃣燒賣2粒$16
點心精緻,一籠兩粒,一人一粒

4️⃣香茜牛肉腸粉$27
皮薄唔錯份量多

5️⃣香煎蘿白糕$22
味道幾好,不過粉多過蘿白

6️⃣籠仔煎蛋牛肉飯$35

7️⃣薑蔥牛栢葉$28 (無相)
同餐牌張相一樣,滿滿牛栢葉,薑蔥味都好香濃

香茜牛肉腸粉
香煎蘿白糕
籠仔煎蛋牛肉飯
2024-04-26
香茜牛肉腸粉
籠仔煎蛋牛肉飯
2024-05-01 30 瀏覽
最愛的點心餐廳🍴一定非油麻地點心到莫屬。呢度由早到晚都係招呼點心🥧,名副其實的點心餐廳,想食點心唔再侷限於早上飲茶時段,隨時可以同屋企人來飲野茶🍵啦。今日就來食午餐下午茶,話時話餐廳超多人,真係超級旺場,但都唔影響美食出爐的速度,點左超多野食,都係我同屋企人都超鐘意食,一定必點:金沙脆皮銀蔔腸 $29五香鹹水角 $22蜆蚧鯪魚球 $26香茜牛肉腸 $27燒賣 2 顆 $16黑金流沙包 $26籠子香辣排骨飯 $37楊枝甘露 $22 所有都好好食,而且有D唔係度度食到,特別一提腸粉真係超級滑,鯪魚球好香,流沙包流曬出來好誇張🤩而茶位就$5 位,有服務,任裝任飲😋解膩一流。
最愛的點心餐廳🍴一定非油麻地點心到莫屬。
金沙脆皮銀蔔腸 $29
五香鹹水角 $22
蜆蚧鯪魚球 $26
香茜牛肉腸 $27
燒賣 2 顆 $16
黑金流沙包 $26
籠子香辣排骨飯 $37
楊枝甘露 $22
而茶位就$5 位,有服務,任裝任飲😋解膩一流。
2024-04-17
5 分鐘 (堂食)
行過油麻地想食點心,唔一定要去酒樓,最近呢一間新式點心都非常吸引❤️ 好多香港人嘅會去食,因為呢度主打平價+性價比高👍🏻👍🏻最喜歡的必定是有蝦的點心,蝦餃彈牙好吃😋 還有沙律明蝦角,炸完外脆內軟,好好味!然後還有飲茶必食的鳳爪,醬汁不錯~ 如果鳳爪再軟軟一點更對我的口味❤️這裡的老火湯都是很足料!夠滾燙喝下去身體都即刻暖起來,前幾天有點感冒,喝喝好似比較舒服了一點。還有榴連糯米糍都是愛榴連人士必叫😋😋 比較特別,其他點心店不一定有榴連的點心推介給準備去香港的朋友❤️🫶🏻

好多香港人嘅會去食,因為呢度主打平價+性價比高👍🏻👍🏻

推介給準備去香港的朋友❤️🫶🏻
2024-04-29 26 瀏覽
2024年4月10日 星期三今日放工去咗油麻地做完腳底按摩之後,就等埋老婆收工一齊食飯,難得可以兩個人食飯,所以決定慢慢周圍睇吓邊間餐廳好食咁啱喺彌敦道見到呢一間餐廳,突然間諗起好似好耐冇食一盅兩件,況且見到裏面好多客人,裝修又夠光猛,一定唔會太差,所以就入咗去餐廳裏面雖然唔係好大,不過都差不多已經坐滿晒全部客人,好彩咁啱有人埋單,所以先可以即時入座,枱與枱之間都有足夠距離,就算傳菜都唔怕會撞到餐廳係掃QR code落單嘅,十分方便,又唔怕會落錯單,都提供頗多款點心,特別係餐廳推薦嘅菜式,大部份都未食過,好好奇會係咩味道,所以每樣都叫黎試下點完餐等左一陣,食物就開始陸續送到,首先有金沙脆皮銀蘿腸,其實係腸粉中間包住油炸鬼,而油炸鬼裏面仲有蘿蔔,所以口感好豐富,咬落去脆卜卜,既食到油炸鬼嘅酥脆,又食到蘿蔔嘅清甜,腸粉仲好滑溜添之後有飲茶必食嘅蝦餃同燒賣,餐廳可以選擇兩粒裝或者四粒裝,啱晒我哋兩個人去,唔怕食唔晒,蝦餃幾大粒,咬落去啖啖都係蝦肉,仲有少少筍加添口感,至於燒賣上面都有好大粒蝦仁,咬落去豬肉同蝦肉嘅分布好平均,豬肉唔會太肥,食完都唔覺得好油膩呢個係龍仔金銀蒜海蝦飯,一嚟到嘅時候
2024年4月10日 星期三

呢個係龍仔金銀蒜海蝦飯,一嚟到嘅時候已經聞到好香蒜味,啲飯用荷葉包住再用蒸籠蒸,有荷葉香之餘,仲吸收晒蒜蓉同海蝦嘅鮮味,而且份量都唔少,起碼足夠三個人食,強烈推薦!!

再嚟有炭燒山楂鴨絲包,冇諗過山楂同鴨絲會咁配合,咬落去啖啖鴨肉,而山楂解去鴨肉嘅油膩,再加上外皮整到好似菠蘿包嘅脆皮咁,味道唔錯

最後仲有醬皇金錢肚,整得好入味,金錢肚咬落去一啲都唔韌,而且唔會太鹹,下面仲有蘿蔔吸收晒醬汁嘅味道,用嚟送飯一流

埋單兩個人都係食咗$200左右
2024-04-10
點心到(油麻地)油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐環境指數:⭐⭐⭐⭐服務指數:⭐⭐⭐⭐食物推介:蝦餃(2粒) $16,燒賣(2粒) $16,金沙脆皮銀蘿腸 $29,蜆蚧綾魚球 $26,籠仔金銀蒜海蝦飯 $44,四寶滑雞扎 $32蝦餃及燒賣:蝦餃的外皮柔軟香滑,內部的鮮蝦數量夠多,肉質亦鮮嫩多汁,燒賣口感鮮美,外皮很有彈性,內部的豬肉餡料鮮美可口,頂部放置的蝦仁大隻又好食!😄😄😄金沙脆皮銀蘿腸:外層是香滑腸粉,中層是脆皮炸兩,內陷是蘿蔔絲。腸粉新鮮熱辣,炸兩炸至金黃酥脆,蘿蔔絲的清甜可口,口感多樣而豐富!👍👍👍蜆蚧綾魚球:鯪魚球外層炸至金黃酥脆香噴噴,內裏的肉質卻依然鮮嫩多汁,再加上特製滋味的蜆蚧醬汁,變成水準上佳的美食!😍😍😍籠仔金銀蒜海蝦飯:海蝦肉質鮮嫩多汁,金蒜和銀蒜散發出特殊的香氣,海蝦與金銀蒜醬料一起炒煮後,蝦肉更入味,醬料的香氣和味道完全融入飯中,非常滋味!😋😋😋四寶滑雞扎:滑雞鮮嫩多汁滑膩可口,竽頭香味濃郁入口即化,蟹柳口感細膩味道鮮美,魚肚豐滿柔嫩口感軟滑,四寶合一更惹味!❤️❤️❤️
點心到(油麻地)

油麻地彌敦道484號鴻星大廈地舖

味道指數:⭐⭐⭐⭐⭐
抵食指數:⭐⭐⭐⭐⭐

環境指數:⭐⭐⭐⭐

服務指數:⭐⭐⭐⭐

餐廳:點心到地點:油麻地彌敦道菜式:中式點心餐牌:餃點類,酥點類,生滾粥,小食,中點類,包點類,腸粉類,飲品,蔬菜類,原盅燉湯,甜點類,籠仔蒸飯類。價錢親民。茶位每位$5。落單用QR Code。蜜汁叉燒腸 $27 蜜汁叉燒腸一客兩大條切開六邊,半透明白色腸粉皮包住叉燒餡,服務員上枱時先加豉油。腸粉滑溜,入面叉燒餡都唔錯。醬皇金錢肚 $28醬皇金錢肚大概有5塊,口感係完美爽口彈彈地牙又滑滑地,個汁少少辣,好惹味,唔會太油或者重口味,面頭加上一片辣椒。下底居然有4粒冬瓜粒,可降低油膩感。豉汁蒸鳳爪 $23豉汁蒸鳳爪一客有4件鳳爪,整得好淋,味道都唔錯。下底加左幾粒花生,伴有一片紅椒同綠椒。蝦餃 (2粒) $16呢度可以選擇叫蝦餃燒賣4粒或者兩粒,價錢除返每粒係一樣,好貼心!蝦餃塊皮厚薄適中,入面餡料爽口,無辣椒醬食都唔錯。燒賣 (2粒) $16燒賣真係有大大粒蝦係面,面頭再加上蟹籽,下底係啖啖肉爽脆唔肥,仲有冬菇味,皮薄餡靚之表表者。楊枝甘露 $22楊枝甘露好足料,芒果味重糖水加有新鮮芒果肉,新鮮柚子肉同西米,味道唔過甜,滑溜清新。我地一人一碗。榴槤雪媚娘 $35榴槤雪媚娘一客兩大件,用錫
餐廳:點心到

燒賣 (2粒) $16

楊枝甘露 $22

榴槤雪媚娘

榴槤雪媚娘 $35
榴槤雪媚娘一客兩大件,用錫紙放好。黃色薄身班戟皮包住新鮮榴槤肉同滑溜忌廉,榴槤味好香,食完成嘴都係榴槤味。
所有點心都係即叫即整,熱辣辣上枱,質素高,而價錢並唔貴,無加一。環境算乾淨企理,食左咁多點心人均都唔洗一舊水。
2024-04-24
醬皇金錢肚
豉汁蒸鳳爪
榴槤雪媚娘
星期日晚行過見人少少,諗住入去試下點知入到去佢地餐廳好多卡位都hold起晒唔比人坐,話reserve, 但老老實實茶餐廳點會留位??佢地想放晒啲客在中間位,我同兩位老人家一齊去,想坐卡位安全啲都唔比,仲大大聲鬧我地話‘無得選位坐架呢度,張張都一樣,有大留左卡位呀’咁帶住老人家費事周圍搵野食,佢地又想嘆點心,唯有照食。一直到晚飯完都唔覺所謂訂左位既人入坐,咪又係一枱枱既walk in客….我地都算,費事出聲之後有pair情侶買左好多袋野,入來想坐鬆動啲, 當時餐廳嗰滿,但又係唔比人坐想坐既,硬係又迫人一定要坐二人位,鬧左一輪都係唔比人坐,呢間店員工真係好有問題如果老闆睇到唔該留意下! 佢地真係幾惡….
星期日晚行過見人少少,諗住入去試下

如果老闆睇到唔該留意下! 佢地真係幾惡….
2024-04-18 983 瀏覽
新式嘅點心店越開越多,所以如果想食點心,而家都未必一定要去酒樓啦。今日就試咗間係油麻地嘅新派點心專門店 "點心到",除咗油麻地店,另外有兩間分店係佐敦及旺角。依度坐得舒服比起傳統酒樓嘅熱鬧喧嘩,更能享受點心嘅美味。入到去,店內裝修明亮簡潔,地方雖然唔係好大,但坐係卡位會比較闊落及感覺舒服。依家所有點心即叫即蒸,更設有香港工場,確保食物新鮮。茶芥每位$5,無另收加一,可以 QR code落單。黑蒜螺片燉肉排湯    $40燉盅熱騰騰的,湯真的有好多材料,有螺片、黑蒜、淮山、雞腳、紅棗、杞子、排骨及桂圓等,係濃郁而不油膩嘅湯,也有香濃嘅黑蒜味,非常足料。籠仔鳳爪排骨飯 $37依個飯size都幾大,鳳爪同排骨醃得好入味,肉質鬆軟,米飯吸收咗排骨嘅肉汁,食落好滋味。蝦餃    $32 蝦餃餡料粒粒飽滿,爽口足料,蝦肉新鮮都好大隻,外皮晶瑩剔透,皮薄餡靚,可以揀2粒或4粒。濃湯鮮竹卷 $21牛奶色嘅上湯,香濃順滑,腐皮裡面有紅蘿蔔、沙葛、木耳等材料,浸在清甜嘅湯頭,食起嚟好爽口,好清新。潮洲粉果  $21外皮呈半透明,餡料多、好新鮮,有花生、白蘿蔔、豬肉、蔥等,口感豐富。燒賣 $16可

黑蒜螺片燉肉排湯    $40

濃湯鮮竹卷

潮洲粉果  $21
潮州粉果

燒賣 $16
可以揀2粒或4粒。燒賣皮薄餡靚,上面有大大隻蝦,內餡口感香嫩,豬肉又夠軟滑,食起嚟好爽口,味道豐富香濃。

濃湯杞子浸時蔬  $22
菜心新鮮份量足,湯底濃厚,但飲落清甜,抵食。
濃湯杞子浸時蔬

下午茶