2023-03-16 827 瀏覽
中午想食廣東燒味飯,又身在太子區,所以想起好耐無光顧的燒味飯店《 齒留香 》。從前要等位又排隊,但之後熱情減退就無再幫襯了。於是懷念着肥燶叉燒的情懷,再次窺探呀!下午一點半到達,已有客人等待兩點鐘的下午茶時段了。今次食午餐的叉鵝飯配例湯,更指定要肥叉燒添但無願望成真呀!!叉燒七成多是瘦肉少少脂肪,肉質淋滑,厚度不足,可稱之為薄切,不能滿足肥叉燒的口感呢而且不夠燶呀!燒鵝皮脆肉味淡而油脂香。溫馨提示: 配燒鵝要加八蚊喔 配咖啡奶茶凍飲要另加收費

下午一點半到達,已有客人等待兩點鐘的下午茶時段了。

今次食午餐的叉鵝飯配例湯,更指定要肥叉燒添
但無願望成真呀!!

而且不夠燶呀!

燒鵝皮脆肉味淡而油脂香。

溫馨提示: 配燒鵝要加八蚊喔
配咖啡奶茶凍飲要另加收費

2023-03-09
2023-03-12 466 瀏覽
五寶變四寶,驚喜陸續來咁岩經過太子,順便買個燒味飯盒一睇$68 連可樂,價錢上比大XX貴啲啲但係比太X又平啲啲,拎完睇個飯盒見幾大盒 心諗就咁算啦,到拎果陣呀姐突然間話鹹蛋賣晒五寶突然變四寶,最精粹個鹹蛋突然間冇咗話其他俾返多啲你,依個講法都算均真,都算數。點知一食落口,啲雞全部係雞肋其他就一舊舊肥膏,一係得舊骨,一係食肥膏留得評語既大家都知道依間嘢係咩料。食過一次就夠哂啦大佬,唔好再停留係70-80年代既做生意手法啦
五寶變四寶,驚喜陸續來

咁岩經過太子,順便買個燒味飯盒
一睇$68 連可樂,價錢上比大XX貴啲啲
但係比太X又平啲啲,拎完睇個飯盒見幾大盒
心諗就咁算啦,到拎果陣呀姐突然間話鹹蛋賣晒
五寶突然變四寶,最精粹個鹹蛋突然間冇咗

話其他俾返多啲你,依個講法都算均真,都算數。

點知一食落口,啲雞全部係雞肋
其他就一舊舊肥膏,一係得舊骨,一係食肥膏
留得評語既大家都知道依間嘢係咩料。
食過一次就夠哂啦

大佬,唔好再停留係70-80年代既做生意手法啦

五寶飯
肥膏
2023-03-12
5 分鐘 (外賣自取)
2022-11-21 875 瀏覽
外賣兩個燒味飯,一個切雞拼燻蹄,一個燒肉拼燻蹄。燒肉離譜,5舊燒肉,全部都係肥肉,冇一舊放得入口,完全係將d買唔出ge燒肉放入外賣。切雞得幾舊,又要細,味道一般,蔥油又係比少少。燻蹄不過不失,但係兩盒飯只比一細包醋汁。之前38一盒,宜家加到40幾一盒,唔包嘢飲,但係d食物完全唔值呢嗰價,劣質到一個點。見好多人排隊,中寫住只此一家,認真係求求其其塞d餸入黎比人食。奉勸大家唔好黎試,我都唔會再買,寧願行遠少少買第二間

奉勸大家唔好黎試,我都唔會再買,寧願行遠少少買第二間
2022-11-21
2022-08-21 1279 瀏覽
我自己帶咗外賣盒裡裝, 我個兜就攞咗嚟裝燒味,但個阿姐叫我自己揸住個外賣盒蓋係門口等,當時態度都唔係好,行慢兩步都好似想小我, 好似驚會有毒留喺佢間鋪咁🙄然後我同師傅講少豉油,呢個阿姐又話你落單時同我講吖嘛!裡態度十分差,係度呼呼喝喝,我係嚟買外賣,唔知仲以為我嚟乞🤬

2022-08-01 1314 瀏覽
誠意推介齒留香嘅叉燒,佢啲叉燒又淋又香又好食,佢半肥叉都係不得了,有肉味又有脂肪嘅香味。一碗飯係唔夠。今日叫咗佢個二人套餐,叉燒一如以往嘅好食,燒鵝髀又夠大隻,燒鵝皮就爭少少香味,另外一個就係潮州鹵水拼盤,啲潮州鹵水都幾入味。鵝翼嘅皮又夠彈牙。另外碟菜心都有好香嘅菜心甜味。真係估唔到啲油菜都咁好食。其實呢個二人餐三個人都夠食。啱晒我呢啲咩都想試嘅人。最估唔到呢間茶餐廳都有唔少附近嘅OL靚女嚟食,果然係識之人。

其實呢個二人餐三個人都夠食。啱晒我呢啲咩都想試嘅人。

2022-07-26 862 瀏覽
下午茶第一次來吃所謂全港最好食既叉燒飯,已經說好要既糸半肥瘦叉燒,,都係給我勁瘦嘅叉燒,D肉質非常非常之韌,很難入口,直情想嘔,真係非常之失望,完全糸物非所值,再加上給了碗味精湯水,完全糸不合格,我絕對吾會再有下次嚟幫襯的!大家小心!🙏🏻🙏🏻🙏🏻

2022-07-16 1071 瀏覽
昨日與友人 到呢間齒留香 , 門外貼有好多 店舖負責人同 好多 明星藝人 合照片, 證明到啲乜嘢?證明好多藝人明星幫襯過( 心諗應該唔會差得去邊掛)就決定 買$190半隻燒鵝及$110蚊嘅燒腩仔拼叉燒, (外賣)取票門外等,當佢叫number攞嘅時候,都覺得奇怪會唔會畀錯呢,(咁輕嘅)佢話…係呀·係你~回到家 打開 檢查 燒腩 一盒/叉燒一盒/燒鵝—盒 "但印像中燒鵝係好大隻點可能用一個飯盒可以裝到半隻燒鵝( 檢查後 盒燒鵝有上壯/有脾,但顏色好似唔係同一隻,知道中伏~ 冇睇住佢斬 ,Maybe應該比佢keep起咗三份—/(吾通下次比番我咩?),( 呢個就係燒臘檔,佢斬埋嘅中伏位,~下欄嘢~ 相信大家都知道)食物質素叉燒,打飛時明明話要半肥瘦, 比D瘦到不得了 兼夾 韌 嘅比我, 名大於實, 普通到唔普通, 淨係啲汁甜,我哋幾個人口味係~失敗之作~燒腩仔~根本上就係…燒肉 仲要係最差部位 ,鞋口到痺 , 齋睇Ok嘅~但,連皮咬落~柴囗到 痺, 冇性趣再考咬第二件 ~我地幾個人囗味係~難食!~大佬你收人$110蚊呀~畀番百一蚊嘅水準啦~吾該燒鵝 ~係半隻燒鵝$190( 用出面兩餸飯嘅飯盒

我哋幾個人口味係~失敗之作~

~大佬你收人$110蚊呀~畀番百一蚊嘅水準啦~吾該

燒鵝 ~係半隻燒鵝$190( 用出面兩餸飯嘅飯盒size 裝到半隻燒鵝 ?冇可能啦)~分量唔足,不特止,我發覺啲皮顏色係唔同 ,Maybe/分明係 砌 件燒鵝,
(如果我係堂食,你畀嘅份量係例牌我,我冇說話講,~半隻燒鵝呀~ 冇半條頸/冇半個頭,你都已經輸曬)
燒鵝~咬落啲皮唔係香脆, 又係 韌到唔韌~ 都唔知自己食緊啲咩~完全冇燒鵝 應有 嘅香味~
我地幾個人嘅囗味~~難食 ~~

呢世唔會再幫襯呢間野

可能我有燒臘恐懼症 ~短期內我應該唔會再食燒味
可能D相📸~影得靚,係我識得攞位/角度好🙄
好韌叉燒拼燒腩仔

好鞋囗叉燒拼燒腩仔

手掌咁大嘅 盒 半隻燒鵝

2022-07-11
2022-04-12 947 瀏覽
自稱是香港數一數二的义燒店,所以便想試一試,早三個星期前在這間分店買了半斤义燒, 回家後嘗試吃第一嚿就已經覺得有騷味,再食第二嚿亦都有騷味,都唔知呢啲係乜嘢肉嚟嘅 ,所以成盒揼曬落垃圾桶 ,以後都唔使去呢間餐廳買燒味。
2022-04-10 603 瀏覽
之前買外賣肥叉燒,食完之後都會想再食。很軟、肉汁豐富、味道也很不錯。今天堂食,肥叉燒水準依舊ok, 但燒鵝不行,口感有點硬、柴。 所以下次都係只吃叉燒好了。以街坊小店來講,水準是可以的。
2022-04-10
2022-02-27 604 瀏覽
今日原本係無打算嚟食下午茶☕️因為只係想嚟買在附近嘅蘇記雲吞。但最後都因為遲咗買晒了估唔到下午茶時段已經賣晒經過這裡都想過買唔買燒味外賣。因為這裡嘅叉燒真係出晒名點知比我見到原來有下午茶☕️那就試一次安慰自己。這裡下午茶有雙併和單併選擇。我就點咗單併,男朋友就點咗雙併。單併:$33 雙併:$38我點咗燒鵝米粉。我其實想食燒鵝瀨粉㗎。不過佢哋無晒瀨粉米粉份量足夠。男朋友男人都夠食。有嗰小確幸就係師傅比咗嗰髀我真係好開心皮都幾脆,但都已經唔熱了這點真係要扣分。男朋友那份雙併都算大。那些叉燒和燒腩仔都好肥和好脆,但同樣都已經凍晒男朋友就覺得燒得Over咗我就接受到,因為我覺得唔燒旺啲就唔香下午茶熱飲唔需要加錢,凍飲就要加$4我哋點咗凍檸茶 中規中矩 但我哋最後發覺原來有湯飲㗎唔知需唔需要加錢?如果唔需要加錢就真係想試一試呀如果下次再嚟附近買水餃🥟應該會再試
估唔到下午茶時段已經賣晒

經過這裡都想過買唔買燒味外賣。因為這裡嘅叉燒真係出晒名
點知比我見到原來有下午茶☕️那就試一次安慰自己。
單併:$33 雙併:$38
下午茶餐

我點咗燒鵝米粉。我其實想食燒鵝瀨粉㗎。不過佢哋無晒瀨粉
真係好開心
皮都幾脆,但都已經唔熱了
男朋友就覺得燒得Over咗
我就接受到,因為我覺得唔燒旺啲就唔香

下午茶熱飲唔需要加錢,凍飲就要加$4
我哋點咗凍檸茶 中規中矩 但我哋最後發覺原來有湯飲㗎
唔知需唔需要加錢?如果唔需要加錢就真係想試一試呀

如果下次再嚟附近買水餃🥟應該會再試
2022-02-24
下午茶餐
2021-09-08 1294 瀏覽
太子有好多美食,而我就都好鍾意食燒味飯,貪佢又平又夠飽。而太子有幾間燒臘店都好出名,一間出名炭燒,一間就係呢間齒留香啦!我點樣留意到佢呢,事源係某日在網上睇到招積叉燒佬的報導,個老闆又囂張又話聽HiFi 咁有趣,就走黎試下。燒臘店的店面唔好有期望就係人都知,而事實上都係咁,店面的確麻麻。一坐低就叫左碟瘦叉飯。在等待叉飯的其間,又真係留意到老闆放左兩個靚聲喇叭在橫樑上,十分有趣,不過歌就唔係好啱聽。講番叉燒飯,叫瘦叉只係因為本人比較喜歡啖啖肉。而我亦記得老闆在訪問中講到:「瘦叉要做得鬆化係好難,但我有信心。」的確,叉燒係夠鬆化,而且唔柴,相當利害。但味道偏甜左小小,唔係唔好食,只係同個人口味有啲唔同。個人覺得叉燒飯可以試,其他野就麻麻地。

個人覺得叉燒飯可以試,其他野就麻麻地。
2021-09-03 791 瀏覽
見好耐冇去今晚去左食飯,兩個人叫左兩個飯加飲品。冇耐就送上兩個湯,好快就上埋兩碟飯。見碗湯咁熱就擺埋一邊先,望下碗湯先發現裡面有舊粉紅色野浮下浮下 (如圖) 。我本來以為係豬肉,皮上有蓋印既部分。用匙羹不左出先發現原來係舊煲到溶哂既野,仲有金屬釘頭💢。我地唔係想搞大件事,等有伙記經過先話佢知,希望唔好再俾d湯其他人飲,食壞人。點知黎左個懵盛盛既員工,我地話俾佢知碗湯有舊咁既野,佢一舊雲咁完全唔明,呢舊野係碗湯度不出黎,佢反問我地咩黎架。我地話舊膠溶哂又有釘,你話聲俾老闆知啦。佢拿手唔成勢咁執走左舊野。咁我地繼續食飯,好彩冇過碗湯。過左大概5至10分鐘,有個好似senior d既阿姐行埋黎話唔好意思,啊你地嗌左野飲喇,咁要唔要食菜?我地話唔洗,問佢果舊咩黎。佢支吾以對,我地問會唔會係夾係豬身上既標籤,佢話唔係,係個煲定個湯殼既部分。大佬,你係咪當我地傻架,預左加熱煮食用既器具點會用咁易溶既膠?佢再話送個菜俾我地,生菜好唔好。我地話唔洗,其實真係食唔哂。同埋我地重點係想你意識到件事有問題,唔好再俾人食,而唔係拗著數。最後佢只有話幫我地收走兩個湯。食飽出去埋單既時候見佢地仲serve緊個湯,
食飽出去埋單既時候見佢地仲serve緊個湯,老闆又唔係度,好明顯冇唸住上報,亦冇打算深究邊個錯,舊野係咩,邊度黎,從而防止同類事情發生。對於呢個處理手法太失望,雖然食物有時唔錯(唔係時時因為燒味好唔好食好睇俾咩部位你), 但唔會再去lu。
我住附近,有時都會食下燒味,不嬲對此留香冇乜嘢期望。買咗個油雞叉燒飯, $50 ,返到屋企打開,啲肉有大概45%係全脂肪或者生到見血。睇相可以見到。我不會再光顧此留香,貼錢買難受。我都知呢當野不嬲都Hea 㗎啦,今次太過分!I live around this area. I like to have some Chinese BBQ once a while. I don’t have much expectation with this resturant.I got a pork and soy sauce chicken thigh rice for dinner. When I open it, half of the meat is undercooked and soaked in blood and fat as you can see in the pictures. This is enough for me. Not coming back!

2021-08-21
2021-04-22 1524 瀏覽
香港燒味店嚟講,呢間已經係非常有水準㗎喇。不過~早上同下午嚟食😬D質素係有差別、呢個亦都係事實!我通常中午十二時前到(我至怕😬人多、逼夾夾!)D嘢真係正好多。乳豬卜卜脆,燒鵝肥美切雞滑。叉燒香甜薰蹄爽。碗例湯足料😢又真係唔覺話D味精特別勁?連套餐D(擺盤)都好泗正㗎,我經常都l見到個老闆😳親自披甲落埸親自操刀。睇佢好認真、仲經常指點D師傅要點切點去改善。可能中午至下午外賣同堂食都多客關係,我試過兩次😐下昼去食晚飯,事實真係🤫差咗e典典!所以真係想嘆靚燒味😉早D去食有著數呀!!!

• 豪得起四寶飯👍
2021-04-11 1159 瀏覽
前前後後總共買了三次,每次都說要肥叉,肥叉燒。收銀的店員打單都有幫我註明,單子上都有寫,要肥,叉燒。我就站在櫥窗前面看著師傅,切肉師傅三次,三次都沒在看單子的,抓到什麼肉抓來就切。如果不能指定,直接白紙黑字跟客人公告:本店不能指定部位阿。一次算了,兩次我忍了,三次,感覺自己花錢買氣受。以後我再也不會去幫襯。永合隆的叉燒你跟店員講要肥他都會給你肥的。外賣叉燒燒鵝飯賣49元,不值這個價。齒留香極度差評,再也不去。

如果不能指定,直接白紙黑字跟客人公告:
本店不能指定部位阿。

永合隆的叉燒你跟店員講要肥他都會給你肥的。

外賣叉燒燒鵝飯賣49元,不值這個價。

齒留香極度差評,再也不去。
這就是肥叉燒
2021-04-11