2017-12-14 787 瀏覽
1. Signature Wonton (HKD58)  ★★★★☆Springy, juicy shrimps wontons that you can't stop eating. Freshly wrapped in-house wonton, as big as a ping pong ball! Made with fresh whole shrimps and grounded pork, wrapped in thin canton style wonton sheets and bathed in authentic flounder broth, sprinkled with green onions!1. 招牌雲吞 (HKD58)  ★★★★☆雲吞一碗六顆,每顆都像乒乓球般大,每天由店內的大姐新鮮包的。裡面的蝦肉,一整隻,新鮮彈牙,加上豬肉末,包在廣東雲吞皮裡頭。雲吞粒粒鮮嫩多汁,泡在大地魚清湯裡,一點也不膩。

1. 招牌雲吞 (HKD58)  ★★★★☆
招牌雲吞 Signature Wonton
2017-10-26
招牌雲吞 Signature Wonton
2017-10-17 844 瀏覽
之前食過一次雲吞鯪魚球河,今次試粗麵雲吞大大粒,蝦爽豬肉份量啱啱好鯪魚球同上次一樣,大粒但粉多,有魚味但唔彈牙,但雙拼有三粒雲吞同三粒鯪魚球,算啦之前睇食評話麵太重梘水味,今次特登試粗麵,初初唔覺,但食到最後個麵係苦㗎真係唔掂。如果一定要食只好食粉。
之前食過一次雲吞鯪魚球河,今次試粗麵
雲吞大大粒,蝦爽豬肉份量啱啱好
真係唔掂。如果一定要食只好食粉。
雲吞鯪魚球粗麵
2017-10-16 590 瀏覽
經過幾次星期日打8 號風球正式無啖好食搵早餐吃連文化中心都欺負我裝修到十二月自己食行至赫德道見龍記雲吞原來開9點不是不驚喜交集三十一蚊 一碗要粗面4個🤓雲吞大如table tennis 🎾 乒乓球🤡招牌在大真材實料用八成蝦全隻蝦剛好我今天包雲吞傷風親見阿姨包雲吞如何包用什麼料一目了然⋯⋯我是老實人客得就是得全部靠用料成本來做好好地做早起九點賣雲吞麵很多面家不肯尖沙咀租金貴要求略高人流夠也是一門穩定生產為中小店再一次讚開心如果遊客吃廣 港式好雲吞麵這種感覺好好
經過幾次星期日打8 號風球

好雲吞麵
這種感覺
好好
2017-10-16
$31 (早餐)
  • 雲吞麵
  • 秘製辣椒油
2017-08-28 730 瀏覽
今日係尖沙咀介紹俾大家一間老字號嘅雲吞麵,品質保持水準好食,食咗個三拼加菜,心,首先講雲吞雲吞都係咁大粒乒乓波,肉質爽口,牛肉好唔會太老熟剛剛好⋯⋯品質保證都控制得好好,值得我俾個讚你,龍記我有細食到大喺尖沙咀區有感情嘅一間店舖,啲姐姐服務好好係好親切架,有陣時我忙得濟係公司佢哋都認得出我把聲有外賣嘅服務同埋速度都幾快架,辣椒油入口嘅味道非常之難忘,雖然佢已經搬走左去赫德道前身係道樂,我愛個朋友回來香港一定要食嘅!推介係辣椒油
淨食三拼
2017-07-28
淨食三拼
第一次試這間,我叫了菜心和雲吞麵。菜心的顏色很綠,吃起來也嫩;看見旁邊大大的雲吞,心想:雲吞麵也應該不錯吧。雲吞很飽滿,裡面有不少蝦,皮也很薄,爽滑。可惜麵帶有太多鹼水味,全個口都苦,苦得要吐。告訴店員姐姐,她給我一碗水沖沖,可是沒甚麼幫助。後來真的吃不下了..很可惜
第一次試這間,我叫了菜心和雲吞麵。

2017-06-19 479 瀏覽
Every time I'm in HK and in TST area, I must come to Long Ji for it's delicious wanton noodle. Satisfying!
約在老友係尖沙咀區劈酒, 為免空肚飲俾人劈到777甘, 都係食啲野打下底穩陣.尖沙咀區輕食, 首選龍記, 由細食到大, 個粒雲吞無得輸, 粒粒都有靚蝦, 食極都唔厭.辣椒油亦都一絕, 加醋食一流, 千祈唔好錯過.HKD 31 碗, 抵食到爛. 不過呢處只有雲吞, 魚肉同牛肉, 咪入來再叫牛雜魚旦啦.

2017-05-09
2017-05-13 401 瀏覽
這間招牌雲呑麵店實在不試不是香港人雖說店內簡陋,亦沒有靚仔招待,由廚房至樓面全是老友記搞掂,效率亦非常超班,計數快過年青人呢👍🏼食品方面選擇不多,只有雲呑、鯪魚球和新鮮滑牛,但每樣都是真材實料,非常好味。雲呑大大粒全是鮮蝦,非常彈牙魚肉沒有腥味,牛肉亦很新鮮,唯一是太滑了可能+了鬆肉粉菜方面亦有鮮甜的九菜花頗受客人歡迎。奇怪這些小店而且經營團隊又是老友記,但多有不少遊客幫襯,當中不乏外國人,可能有旅遊書介紹或其他人帶來。
這間招牌雲呑麵店實在不試不是香港人
雲呑大大粒全是鮮蝦,非常彈牙
魚肉沒有腥味,牛肉亦很新鮮,唯一是太滑了可能+了鬆肉粉

菜方面亦有鮮甜的九菜花
頗受客人歡迎。
2017-05-11
  • 鮮蝦雲吞麵
2017-01-19 1116 瀏覽
呢間雲吞麵舖,由我細個讀書時已經開始幫襯以前佢仲喺厚福街嘅時候,大大粒嘅雲吞簡直令我一試難忘之後搬咗去赫德道,我呢個super fans梗係繼續支持啦💪🏻💪🏻💪🏻鋪頭食物種類雖然唔多,招牌雲吞同鯪魚球係我嘅最愛而且鋪頭嘅嬸嬸個個都好有效率,得意又有親切感試過有一次嬸嬸趕住收鋪,但係食客掛住咁電話嬸嬸就好搞笑咁講"阿妹你快啲食咗碗麵先啦,唔好掛住睇電話啦"😂😂😂
呢間雲吞麵舖,由我細個讀書時已經開始幫襯
以前佢仲喺厚福街嘅時候,大大粒嘅雲吞簡直令我一試難忘
鋪頭食物種類雖然唔多,招牌雲吞同鯪魚球係我嘅最愛
而且鋪頭嘅嬸嬸個個都好有效率,得意又有親切感
試過有一次嬸嬸趕住收鋪,但係食客掛住咁電話
雲吞麵
鯪魚球
韭菜花
雲吞麵
鯪魚球
韭菜花
2016-10-07 1411 瀏覽
Just another simple lunch with colleague, a plate of veggie with fermented tofu sauce, basic, savoury , a true local food for Hongkongers. Everything in a bowl This bowl has fish ball, wonton and more, a great bowl for men or anyone who wants to try everything in one sitting! Their wonton is packed with prawn and minced pork, simple but deliciousThe noodle is thin a little bit slimy from the alkaline, serving portion is average just like any other wonton noodle. I would say for this price, it yo
Everything in a bowl
I would say for this price, it you what you are expecting!
2016-10-06
2016-09-27 1004 瀏覽
雲吞係我由細到大都非常喜愛嘅食物。其實我這三個月逢星期二晚到尖沙咀上堂,我放學都去歎番碗淨雲吞,今晚也不例外!今晚心血來潮,向果度D姐姐打聽吓上海街果間老舖是否同一老細,結果冇錯,同一老細!但老舖不敵加租既厄運,早年已結業了。話說老舖係我哋拍拖時,星期六收工常到嘅飯堂。我晃然大悟之際,同姐姐傾多幾句,多謝佢哋D雲吞做得好好食,好滿足!更多謝佢哋令我食返嗰個味道,嗰個回憶!仲有,係尖沙咀區要揾間地道嘅雲吞麵店已經好難啦!所以我好珍惜每次去光顧的機會!
雲吞係我由細到大都非常喜愛嘅食物。
話說老舖係我哋拍拖時,星期六收工常到嘅飯堂。
2016-04-20 1880 瀏覽
雲吞麵一直都係香港既特色之一⋯⋯所以好多餐廳都有賣,而龍記就係我食過最好味既雲吞麵啦 細蓉$28一碗 一個面加四粒雲吞 下午茶岩岩好雲吞超大粒,皮薄餡靚 仲有大大隻蝦添🍤🍤 入面仲有牛肉同鯪魚球揀架~~
細蓉$28一碗 一個面加四粒雲吞 下午茶岩岩好
2016-03-13 1214 瀏覽
同朋友去開尖沙咀,見個肚餓餓地,又唔想食太飽,諗住求其食碗麵算啦。見到呢間,反正未試過就姑且一試。上菜都算快,$28蚊,有5粒雲吞,而且都幾大粒(有乒乓波咁大粒),d河粉就少左d。每粒雲吞都有蝦同少少豬肉。好足料。入面d蝦十分彈牙爽口。河粉夠哂幼細,係尖沙咀呢d地段,算係好抵食。不過唔好預會飽,當tea or 下午茶OK。
見到呢間,反正未試過就姑且一試。
雲吞河
每粒雲吞都有蝦同少少豬肉。好足料。入面d蝦十分彈牙爽口。

2016-03-04
雲吞河
2015-06-02 1124 瀏覽
一間舖只買幾樣食品,可以生存到,而且生意不錯,當然有佢板斧,雲吞,鮮牛,鯪魚肉,三樣可選,反而油菜有韮菜花,芥蘭,通菜,菜心,生菜可選。叫了三拼河$37,韮菜花$23,汽水$11三拼中雲吞果然最突出,大大粒,蝦也大隻,且爽口鮮甜,蝦比例多過肉,不感覺肥,皮薄。高質素!牛肉也不差,嫩滑有鮮味,鯪魚球雖不差,但未見突出,反而覺得實左少少!韮菜花都不錯,好嫩,一點渣也沒有,$23有價值!辣椒油也不錯,好香,不太辣,我落左三茶匙!
叫了三拼河$37,韮菜花$23,汽水$11
辣椒油也不錯,好香,不太辣,我落左三茶匙!
  • 雲吞
2014-11-19 834 瀏覽
Lunch黎呢度食都要等等,原因簡單:平,份量大,快叫左鯪魚球拼雲吞鯪魚球好大粒,一粒等如出面兩粒. 口感彈牙,推介雲吞都係大大粒,有好多蝦加小量豬肉,蝦都有2-3粒, overall都不錯如兩者比較,個人喜愛鯪魚球,因為愛其口感.至於湯頭方面,就比較油膩, 可惜. 呢度既食物沒有劉X記,麥X記,好X角等等的傳統麵家的細膩,在尖沙咀地段,有呢個價錢同質數,都比夠90分佢.
鯪魚球拼雲吞
Lunch黎呢度食都要等等,
原因簡單:平,份量大,快
叫左鯪魚球拼雲吞
鯪魚球好大粒,一粒等如出面兩粒. 口感彈牙,推介
如兩者比較,個人喜愛鯪魚球,因為愛其口感.
至於湯頭方面,就比較油膩, 可惜.
呢度既食物沒有劉X記,麥X記,好X角等等的傳統麵家的細膩,
在尖沙咀地段,有呢個價錢同質數,都比夠90分佢.

2014-08-17
1 分鐘 (堂食)
鯪魚球拼雲吞