2024-09-29 192 瀏覽
今日要買外賣,當晚餐。買啲有鑊氣嘅外賣先。龍鳳食堂正。乾炒牛河最近我朋友大力推薦這道乾炒牛河,今日要買外賣,來到龍鳳食堂當然得試試!🍜✨牛河的份量相當驚人,河粉炒得金黃透亮,散發著誘人的香氣,令人一見就想大快朵頤!🥢牛肉片切得薄厚適中,咬下去非常嫩滑,與河粉的韌性形成完美對比。🥩而且配上洋蔥和豆芽,讓整道菜色香味俱全,口感層次分明,真係好味到令我一口接一口!😍👍炒貴刁接下來是這道我最愛的炒貴刁!😋這道菜不僅是懷舊的味道,更是充滿了家常的溫暖。🍳炒貴刁的米粉炒得恰到好處,火力十足,讓每一根貴刁都吸收了濃郁的醬汁,口感滑溜。🥬而且還加入了蝦仁和蛋,讓整道菜的味道更加豐富,真的是太好吃了!👏值得買比家人!凍咖啡在這裡,怎能不點一杯凍咖啡呢?☕️💖飲品的呈現非常精緻,淋上奶油,喝下去的那一瞬間,感覺整個夏天的炎熱都被瞬間驅散了!☀️咖啡的苦香與奶油的甜味交織,讓味蕾得到極大的滿足,真係一杯不可不試的美味!😍紅豆冰最後來一份清涼的紅豆冰,完美到極!🍧🍵這杯紅豆冰的紅豆煮得剛剛好,甜而不膩,加上剁碎的冰,吃上一口,瞬間感覺心情都變好了!💖而且上面還可以加上美味的奶,讓整體的口感更加豐富,簡直是夏天的必
今日要買外賣,當晚餐。
買啲有鑊氣嘅外賣先。龍鳳食堂正。

乾炒牛河

炒貴刁

凍咖啡

紅豆冰
最後來一份清涼的紅豆冰,完美到極!🍧🍵這杯紅豆冰的紅豆煮得剛剛好,甜而不膩,加上剁碎的冰,吃上一口,瞬間感覺心情都變好了!💖而且上面還可以加上美味的奶,讓整體的口感更加豐富,簡直是夏天的必備良品!🌈

龍鳳食堂✨無論是價位還是食物的質素都讓我印象深刻🌟一定會再來吃他的美食!🥳🍽️

2024-09-27
  • 乾炒牛河
  • 炒貴刁
2024-11-09 0 瀏覽
早兩天,我要加班諗住買定外賣,我17:30左右打電話叫外賣剛我主任叫我,食堂接咗電話大約一兩秒已經駕我(X街打嚟唔出聲),你可以唔接電話唔做生意,但唔需要駡人,條街得你一間可以叫外賣!
2024-11-04 0 瀏覽
今天把車送去車房維修,每次來沙咀道都會去附近間茶餐廳食飯,位於工廠大厦地下雖然不太起眼,但餐廳裡面地方大坐位多,而且乾淨。我們一坐低,店員已奉上例湯,青紅蘿蔔豬骨湯,老火湯湯底濃郁,紅蘿蔔的甜味和豬骨融在一起,不錯。來茶餐廳點少得乾炒牛河,上桌時香氣四溢,牛肉鮮嫩,河粉炒得恰到好處,整體口感滑順,很有鑊氣。嫩滑牛肉大大塊芝士燴龍脷腩飯,龍脷腩炸得外脆、肉質鮮嫩,芝士醬濃郁而不膩,配飯吃每一口都濃厚的芝士味。這間飯堂, 芝士真是必食. 乾炒牛河飲檸檬茶可以中和油膩,絕配。紅豆冰,紅豆很腍到茶餐廳必飲。總的來說,這次用餐的經驗超出我的預期。這間工廠食堂的食物雖簡單卻美味,下次有機會會再來試試其他菜式!

嫩滑牛肉大大塊
這間飯堂, 芝士真是必食.

2024-11-03
2024-10-29 63 瀏覽
網上面見到好多人都推介呢一間茶記,今日難得入到嚟荃灣做嘢,一於試一試呢間😁又估唔到好有驚喜喎,我自己就係一個芝士控,見到芝士撈公仔麵,一定必點,食物嚟到,嘩嘩聲,勁多芝士鋪晒喺面,芝士味超香超濃烈,上面仲有火腿,撈埋一齊真係好好味!再配埋燒魂奶茶,真係將工作嘅壓力全部帶走晒! 同事就揀咗菠蘿包配紅豆冰,都係好有驚喜喎!個菠蘿包好大個,見到超足料,菠蘿脆脆喺晒面,熱辣辣真係幾好味,再配埋地道紅豆冰,簡直係完美嘅配搭! 今次試呢間新嘢幾有驚喜,同埋見到佢晚飯都有好多唔同嘅選擇,下次一於再試試先😁

2024-10-25 64 瀏覽
要選香港最代表性嘅菜式,一定係茶記,首選係就梗係菠蘿包配熱奶茶啦! 食過咁多間嘅菠蘿包,呢間菠蘿包真係好大件,又抵食,好足料! 面頭嘅脆脆仲係熱㗎,有圖有真相,真係好大份,大過杯熱奶茶😆再配埋靈魂嘅熱奶茶,完全係令成個下午茶叉晒電,100%能量注入😆😆😆另外我哋仲叫咗個炸魚柳,係足足兩大塊,每塊都大過我隻手掌,再配埋沙律醬,超惹味! 呢間茶記幾高質,食物大大件,夠晒抵食!仲要係啲嘢食真係熱辣辣嘅,菠蘿包拎上手仲要係熱辣辣,質素有保證!

2024-10-21 98 瀏覽
附近唔算選擇多,呢間餐廳地點好就腳方便,內部環境清潔企理,空間不算小,坐位亦坐得舒服。中午時間都幾旺場,幾乎坐滿人。自己食過咁多次,最鍾意就係呢個 : 肥牛芝士撈公仔麵 這道超級邪惡芝士撈公仔麵搭配了嫩滑的肥牛,口感豐富而且相當足料,麵底亦煮得剛剛好,不會過生或者煮過頭,卷動餐具一口把公仔麵芝士和肥牛塞入口中,足夠為下午注入滿滿的動力,可以再食多幾次。瑞士汁雞翼:一份有三隻。瑞士汁是甜甜地的,雞翼亦煮得恰到好處,好滑內外都非常美味。

自己食過咁多次,最鍾意就係呢個 : 肥牛芝士撈公仔麵

2024-10-17 67 瀏覽
餐廳環境十分之大,雖然位於工廈地下,但乾淨程度一啲都唔差,野食種類又多選擇,例如有煲仔飯、小菜類、扒餐類、每日精選套餐等等,大多都within $60左右,一個字抵👍待應嘅招呼都好周到,上菜又快,未嗌野食前對餐廳印象都唔錯~食埋野更加覺得好值得再黎幫襯!椒鹽豬扒飯$55呢個碟頭飯真係好加分,椒鹽豬扒超惹味,外層香脆,軟熟多汁!配埋濃郁香滑熱奶茶簡直一流呀👍👍芝士燴牛肉飯 $56芝士控一定要黎試下,係餐廳少少帶西式嘅選擇黎。要一讚嘅係熱辣辣嘅芝士做到拉絲效果,牛肉煮得軟腍同肉汁多,好開胃呢!下次黎開荃灣呢頭都會再黎食,想試埋d煲仔飯!

椒鹽豬扒飯$55

芝士燴牛肉飯 $56

下次黎開荃灣呢頭都會再黎食,想試埋d煲仔飯!
2024-10-15 107 瀏覽
lunchtime同同事黎呢間冰室試下,堂食其實都幾多人下,仲有啲人排隊買外賣。呢間冰室喺呢區都數一數二性價比高又係地舖,好方便,難怪咁多人幫襯嘅今日揀左豉椒排骨炒麵同熱奶茶,友人就話減肥所以揀左我平時3點3先落單嘅菠蘿包配紅豆冰😂😂重點要講下我個炒麵,除左好大份之外,啲炒麵真正好夠鑊香味!食得炒麵就預左一定係有少少油,但就係要咁先夠正宗港式同夠香夠好味架嘛🤩豉椒排骨啲肉都算多,汁都多,食落唔會有碎骨,同炒麵好夾😋至於菠蘿包我就成日食架喇,不嬲都出名皮脆包軟架喇,做早餐同下午茶我都買過黎食。熱奶茶同紅豆冰都好正宗,兩杯都好飲~😋

豉椒排骨啲肉都算多,汁都多,食落唔會有碎骨,同炒麵好夾😋

熱奶茶同紅豆冰都好正宗,兩杯都好飲~😋

2024-10-09 114 瀏覽
琴日我去咗「龍鳳冰室」食嘢, 份量大件夾抵食,餐廳懷舊裝修首先嘅係生炸雞髀,一啖咬落去,外皮酥脆得嚟又唔會太油膩,裡面嘅雞肉就嫩滑多汁,配埋個外皮嘅脆口感,簡直係絕配避風塘豬扒炒公仔麵,豬扒炸到金黃酥脆,切開嚟入面仲係粉紅色嘅,咬落去香嫩多汁,啲肉質夠韌度又唔會太乾身。最正係避風塘炒蒜蓉同埋辣椒,香辣惹味,麻麻辣辣,香到周圍都係香味!公仔麵就炒得啱啱好,夠彈牙又吸足晒啲醬汁吉列魚柳包,呢個嘢真係意想不到嘅驚喜!個魚柳炸到金黃香脆,外皮酥脆得嚟又唔會太油,魚肉就嫩滑鮮甜,一啖咬落去魚香四溢。再加埋啲沙律醬,酸甜開胃,平衡晒成個口味。佢哋啲嘢唔單止賣相靚,味道仲要好好味。佢哋啲嘢食份量十足,價錢又唔貴,真係好抵食
琴日我去咗「龍鳳冰室」食嘢, 份量大件夾抵食,餐廳懷舊裝修

2024-10-08
下午茶
  • 生炸雞髀
  • 避風塘炒豬扒公仔麵
2024-10-09 86 瀏覽
去開荃灣南豐紗廠附近,唔係好想食Cafe,想搵啲性價比高嘅餐廳,醒起上次食過嘅呢間龍鳳食堂。今次一個人就叫咗一份甜豉油滑蛋蝦仁飯,同埋叫咗一碟馬拉盞炒時菜,今日嘅時菜係菜心。份量方面,好足料同埋會飽肚,飯嘅份量充足,每一啖都有滑蛋或者蝦仁,甜豉油份量掌握得啱啱好,唔會太重口味。雞蛋香味濃郁,口感都算嫩滑。馬拉盞炒時菜亦都好惹味,菜心都幾新鮮。個人覺得口味幾啱,唔太重口味,算係健康之選。整睇覺得呢間味道口味都幾高質,同埋最緊要係個性價比。

整睇覺得呢間味道口味都幾高質,同埋最緊要係個性價比。
2024-10-08 59 瀏覽
剛好在附近工廈取貨,去荃新天地途中見到有間龍鳳食堂,3點3當然要食個下午茶啦🥳一個人食左兩個下午茶餐都不過份😂本身諗住食多個芝士撈麵,原來星期六收4點,打消左食多餐的衝動😂西多士 $32西多士,外脆內軟,香甜可口。焦黃的吐司搭配牛油和糖漿,加埋麵包裡的花生醬,口感豐富,又邪惡。生炸雞肶配炸薯角或雜果沙律 $43生炸雞肶,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。香料味濃,搭配特製醬料更添風味,口感層次豐富,讓人一口接一口。小編簡了雜果沙律,有紅蘿蔔、薯仔、青瓜。另+$8 紅豆鴛鴦融合了濃郁的紅豆香與咖啡的苦香,口感滑順。甜中帶點微苦,層次分明。餐牌如下

西多士 $32

炸雞肶配炸薯角或雜果沙律 $43

另+$8 紅豆鴛鴦

餐牌如下
2024-10-02 84 瀏覽
行行下街,經過呢間冰室,就入去坐低抖下,嘆個下午茶。我通常都會點菠蘿包、西多士、炸雞髀、蛋撻呢類型嘅小食,唔會太滯嘛。菠蘿包:今次一於試下佢哋出品嘅菠蘿包,睇下有冇料到先。菠蘿包正常size,熱辣辣,菠蘿皮酥化,麵包鬆軟,新鮮出爐嘅麵包香味,真係特別難以抗拒。吉列魚柳:啱啱見到隔離枱叫咗個炸魚柳,啱啱炸起,色澤金黃,好吸引。兩塊炸魚,新鮮炸起卜卜脆,魚塊雖然唔係特別大片,但勝在炸粉唔厚,咬落去入面都幾juicy喎!我最鍾意點埋個沙律醬一齊食。紅豆冰:食完炸嘢,都有啲口渴。想飲杯甜嘢,嗌咗杯紅豆冰。呢一杯有接近半杯紅豆,紅豆都沉咗係底,飲嘅時候撈一撈,味道啱啱好,又唔會太甜,好滿足嘅下午茶!

2024-09-12 140 瀏覽
惹味椒鹽豬扒最近有個同事係咁推介喺公司行五分鐘路程嘅龍鳳餐廳,話個椒鹽豬扒飯好高質,今次終於跟左佢黎試。椒鹽豬扒飯$55終於明點解佢咁推介,啲豬扒好大塊同塊數多,上面舖滿紅椒炸蒜,賣相好得的確好令人垂涎三尺!食落豬扒幾乾身唔會油淋淋,呢點好加分!帶我黎嘅同事今次試新野,係芝士燴牛肉飯$56, 想重點講啲芝士汁真係有好多,芝士汁creamy得黎唔會太稀,撈晒成碗飯絕對夠呀,牛肉砌粒咬落腍身。數過有超過十舊,其實真係好抵食!平時lunch得果一個鐘黎呢間近近地食真係幾好嘅推介~攪到我食完都係咁推介另外嘅同事😂
惹味椒鹽豬扒

椒鹽豬扒飯$55

2024-09-11 117 瀏覽
1. 避風塘銀芽豉油王炒麵份量好多~麵條炒到外表微脆而內部柔韌,同炒得乾爽乾爽、條條分明,不會糊成一團團或者炒到油淋淋, 夠晒鑊氣~配埋銀芽的爽脆~口感豐富~味道方面有濃郁的醬香同鹹香味~好惹味! 真係越黎越少茶餐廳煮避風塘銀芽豉油王炒麵!2. 椒鹽豬扒飯好多塊豬扒, 椒鹽豬扒通常經過醃製,然後裹上薄薄的麵粉或淀粉炸至金黃酥脆。外皮香脆,但保持著豬肉的嫩滑,口感十分豐富。椒鹽的調味恰到好處,一點點鹹香同微辣。搭配白米飯,食到停唔到口。3. 凍奶茶:奶茶香氣濃郁,口感滑順。而且好冰凍~清涼的口感。
1. 避風塘銀芽豉油王炒麵

2. 椒鹽豬扒飯

3. 凍奶茶:
奶茶香氣濃郁,口感滑順。而且好冰凍~清涼的口感。
外賣自取
2024-09-10 122 瀏覽
是日靚早去左荃灣有間工廈餐廳食,位置喺南豐紗廠就近,地下舖位,唔使搭lift搵黎搵去。環境大、乾淨,有時都幾多食客,有一定保證。揀左個靚早,包括有火腿通粉,炸雞扒,吉列魚柳,熱奶茶。廚房同待應好快手,唔使十分鐘就上齊野慢慢嘆🤪通粉係細粒通份,但勝在量多,自己慣左會落胡椒粉食。炸雞扒同吉列魚柳可見同樣份量大,雞扒面頭充滿油香肉質嫩!魚柳炸粉厚度合適,脆卜卜,魚肉滑得黎實鄭,唔會一咬就散晒,做到我中意嘅口感👌奶茶都係做到我中意嘅絲滑口感,茶底香濃,多奶好好飲!!

炸雞扒同吉列魚柳可見同樣份量大,雞扒面頭充滿油香肉質嫩!
奶茶都係做到我中意嘅絲滑口感,茶底香濃,多奶好好飲!!