2024-07-04 2424 瀏覽
上星期同在尖沙咀爸媽行街,行到咁上下要搵個地方食下野及休息下😊見到呢間點心專門店的招牌相當搶眼,就決定入去啦~位於尖沙咀的「龍點心」是一間點心專門店,主打新派創意中式點心,每一件點心賣相精緻,打卡一流。呢度的點心全部即叫即蒸,上枱時熱辣辣的❗️歎世界燒賣拼盤 $70推介‼️呢個拼盤有6款不同味道的燒賣,分別是黑蒜帶子燒賣、黑松露珍香燒、泡菜蒜辣燒賣、冬蔭功泰辣燒賣、俄式羅宋燒賣 及 芝士墨魚燒賣。每款都非常特別及美味,尤其喜歡其中2款會爆汁的燒賣,就是冬蔭功泰辣燒賣及俄式羅宋燒賣。冬蔭功及俄式羅宋燒賣一咬爆漿多汁,湯汁濃郁,好似飲緊冬蔭功及羅宋湯🤩 松露野菌晶瑩餃 $38一入口就食到濃郁的黑松露味,配搭埋野菌,味道豐富,加埋紫色的外皮,又靚又好食❤️羊肚菌牛肉球 $46牛肉球配上清甜的羊肚菌,味道鮮甜,加上一啖咬落去牛肉球時,爆漿多汁🤭整體口感層次豐富。 厚切叉燒腸粉 $48即叫即拉的腸粉🤩師傅拉出透、薄、香、軟的腸粉,然後再包裹著厚切叉燒,腸粉口感軟滑,而且啖啖都食到叉燒,非常足料,真係好滿足。 臘腸膶腸蒸雞飯 $58蒸飯面頭鋪滿材料,包括臘腸、潤腸、蒸雞及菜😊臘腸及潤腸都切成小塊,方便食

歎世界燒賣拼盤 $70

松露野菌晶瑩餃 $38

羊肚菌牛肉球 $46

厚切叉燒腸粉 $48
厚切叉燒腸粉

臘腸膶腸蒸雞飯 $58
蒸飯面頭鋪滿材料,包括臘腸、潤腸、蒸雞及菜😊臘腸及潤腸都切成小塊,方便食用👍🏻臘腸味道甘香油潤,配搭膶腸味道更香濃,而雞肉肉質嫩滑,蒸飯都盡吸3款身材的味道,倒入豉油一齊食非常惹味😍
臘腸膶腸蒸雞飯

奧利給登頂雪山 $88
估唔到食點心的舖頭都有刨冰食😋呢個係Oreo味道的刨冰,外型好似雪山咁🍧,賣相相當吸晴,份量十足❤️
以朱古力雪花冰及黑珍珠為底,外面加上忌廉,面頭以Oreo餅乾、焦糖餅乾、百力支點綴😋食晒面頭的配料,再加入椰奶同雪花冰一齊食,味道層次豐富,炎炎夏日食完真係透心涼🧊
奧利給登頂雪山

茶位 $12/位
2024-06-30
下午茶
厚切叉燒腸粉
臘腸膶腸蒸雞飯
奧利給登頂雪山
*.+゜尖沙咀即製高質爆汁彈牙燒賣 ✨🥢。+.*祝大家父親節快樂! Iby 今晚就跟家人來到「龍點心」,品嚐了各種精緻點心,燒賣及腸粉尤為驚喜!😋✨⸜♡⸝ 歎世界燒賣拼盤 70ʜᴋᴅ一龍大滿足 70ʜᴋᴅ口水汁龍利魚腸粉(辣) 48ʜᴋᴅ南北杏菜膽燉豬肺 52ʜᴋᴅ拉絲菠蘿包 38ʜᴋᴅ桃氣寶藏冰 98ʜᴋᴅ可口可樂 15ʜᴋᴅ白灼蘭花苔 48ʜᴋᴅ一口豆腐 58ʜᴋᴅ馬拉小籠包 4隻 48ʜᴋᴅ宮廷桂花糕(2件) 28ʜᴋᴅ加倍開心果露(熱) 58ʜᴋᴅ茗茶/熱水 12ʜᴋᴅ*2荷花酥(2件) 38ʜᴋᴅ豆腐布丁 30ʜᴋᴅ✩‧₊ 💬- 歎世界燒賣拼盤 70ʜᴋᴅ:粒粒彈牙又爆汁,不愧是招牌菜!Iby最喜歡冬蔭功味,家人最喜歡芝士味🥟- 一龍大滿足 70ʜᴋᴅ:可以一次試到幾款點心,包類較差,其他都中上🥟🥢- 口水汁龍脷魚腸粉(辣) 48ʜᴋᴅ:辣味較淡但甜度及層次十足,家人說是他試過最美味的口水汁,而且皮薄滑,餡料多又十分新鮮,讓Ivy 驚喜不已!口水汁的美味和龍脷魚本身的鮮嫩口感絕配,回味無窮!🔥🍜- 拉絲菠蘿包 38ʜᴋᴅ:拉絲菠蘿包沒有拉絲亦不夠脆,有些失望;-
*.+゜尖沙咀即製高質爆汁彈牙燒賣 ✨🥢。+.*

⸜♡⸝
茗茶/熱水 12ʜᴋᴅ*2
荷花酥(2件) 38ʜᴋᴅ
豆腐布丁 30ʜᴋᴅ

✩‧₊ 💬

- 南北杏菜膽燉豬肺 52ʜᴋᴅ:清淡鮮美的湯底搭配軟嫩的豬肺,足料又滋補!🍲

- 桃氣寶藏冰 98ʜᴋᴅ:清涼爽口的桃氣寶藏冰,帶來一陣陣鮮桃的香甜,加上花奶、薏米等食材,頗有創意,味道也不太差。🍧🍑

- 可口可樂 15ʜᴋᴅ:可口可樂冷凍度不足🥤

- 白灼蘭花苔 48ʜᴋᴅ:清爽爽口的蘭花苔,竟然有薑絲而且味道較普通,這讓人有些意外,因為蘭花苔通常搭配特製醬汁才能展現出獨特的風味,或許可以調整醬汁的配方,並汆水辟走澀味。
🌿

- 一口豆腐 58ʜᴋᴅ:口感細軟滑嫩的豆腐,搭配酥脆外皮,入口即化,又炸得剛好🍲

- 馬拉小籠包 4隻 48ʜᴋᴅ:外皮薄又能盪鞦韆,湯汁是肉骨茶,Iby 首次嘗試,感覺肉鮮味濃,比一般湯汁美味,但家人不喜歡。🥟

- 宮廷桂花糕(2件) 28ʜᴋᴅ:香甜可口、彈牙美觀,又重桂花香🍰

- 加倍開心果露(熱) 58ʜᴋᴅ:暖心的開心果露,濃郁細滑,可惜甜度過高,像在吃糖漿☕️

- 茗茶/熱水 12ʜᴋᴅ*2:點了普洱,可惜茶味極淡,屬茶餐廳質素🍵

- 荷花酥(2件) 38ʜᴋᴅ:外脆內軟又沒油味,甜度足又有層次🌸🍪

- 豆腐布丁 30ʜᴋᴅ:滑嫩細軟、重豆腐味,鋪面的莓凍乾更是相得益彰🍮
歎世界燒賣拼盤、一籠大滿足、南北杏菜膽燉豬肺
桃氣實 藏冰
宮廷桂花糕
歎世界燒賣拼盤、一籠大滿足、南北杏菜膽燉豬肺
桃氣實 藏冰
宮廷桂花糕
  • 嘆世界燒賣拼盤
👏🏻已經係二訪嘅餐廳 環境 服務 同埋食物質素都非常唔錯 地點又方便 💃🏻Happy Friday 想同朋友搵食 傾計 真係超級推介🙌🏻Fusion 手功即蒸點心 又多款 又充滿驚喜🤩 仲有唔同類型嘅中西式甜品🤤 仲有好啱而家夏天嘅沙冰系列🤭 朋友們第一次嚟都覺得好唔錯👍🏻🤭打卡必叫點心👏🏻✌🏻嘆世界燒賣拼盤 $70▫️黑蒜帶子燒賣 ▫️俄式羅宋燒賣▫️芝士墨魚燒賣▫️冬陰功泰辣燒賣▫️黑松露珍香燒賣▫️泡菜蒜辣燒賣鍾意佢哋成日都會鑽研唔同新口味 每粒都有獨特嘅味道 好有驚喜 而且味道濃郁 係有誠意嘅製作👍🏻✌🏻酸菜魚鳳眼餃 $42酸菜魚味道香濃 用呢個味道製作餃子 非常特別 外型精緻又好味💛✌🏻鳳尾蝦多士 $56😋酥脆惹味 配少少千島沙律醬 絕對係一個開胃小食👍🏻✌🏻拉絲菠蘿包 $38菠蘿包口感軟身 唔算好甜 微微芝士香 唔會太漏 唔錯👍🏻✌🏻肉鬆馬拉糕 $38fusion 有驚喜 超鬆軟 好香花生味嘅馬拉糕🤤 再配合滿滿嘅肉鬆 既香口 又特別😍 ✌🏻口水汁龍脷魚腸粉 $48呢個好有驚喜🤩 鍾意食辣嘅朋友真心唔可以錯過 🤤麻辣口水汁 用魚做餡料嘅腸粉 真係第一次食 😋口感好滑捋捋 好滋味👍🏻 一

🤭打卡必叫點心👏🏻

✌🏻拉絲菠蘿包 $38
菠蘿包口感軟身 唔算好甜 微微芝士香 唔會太漏 唔錯👍🏻

✌🏻肉鬆馬拉糕 $38

✌🏻口水汁龍脷魚腸粉 $48
呢個好有驚喜🤩 鍾意食辣嘅朋友真心唔可以錯過 🤤麻辣口水汁 用魚做餡料嘅腸粉 真係第一次食 😋口感好滑捋捋 好滋味👍🏻 一致認為係是日MVP😝

✌🏻臘腸潤腸蒸雞飯 $58
💛暖胃之選 最鍾意呢種粒粒飯 而且臘腸&雞嘅油香滲晒落啲飯到 就咁食啲飯都好好味 加上豐富嘅臘腸潤腸蒸雞 真係會唔覺意食多咗飯😋

✌🏻抹茶雪山冰 $88
🤭之前已經見識過呢度嘅甜品 非常適合打卡😍 抹茶雪山冰 淡淡嘅抹茶香 入口即溶嘅沙冰 仲有粒粒果凍 成個甜品食落口感都幾豐富 而且份量好足 四個人分都夠晒滿足👏🏻
2024-06-14
  • 肉鬆馬拉糕
  • 口水汁龍脷魚腸粉
2024-10-29 209 瀏覽
重陽節當日去飲茶,客人不算太多,坐得舒適,服務態度和食物味道也不錯,會再訪👍🏻🌍嘆世界2.0燒賣拼盤 $70 一籠有齊六款不同的燒賣:中國金華火腿燒賣、日式鰻魚燒賣、星加坡黑胡椒蟹燒賣、印度黃咖喱燒賣、西班牙辣肉腸燒賣和德國鹹豬手燒賣,各有特色💛💚斑斕麻蓉桃子 $32內餡是斑斕麻蓉的壽桃,確實有斑斕味,皮薄餡靚😋💜松露惹菌晶瑩餃 $38 應該是用了蝶豆花做了紫藍色的外皮,非常吸睛。內裏的惹菌粒粒亦非常充足,富有松露香味☺️🤎馬拉小籠包 $48 外皮呈啡色的小籠包,內裡的湯汁比我在高雄鼎泰豐吃到的小籠包還要多肉汁,一定要試❤️‍🔥🤎肉鬆馬拉糕 $38從未吃過有肉鬆在面層的馬拉糕。肉酸的鹹香,加上馬拉糕的鬆軟,味道和口感更具層次🆙❤️脆脆富貴紅米腸粉 $52內裏脆卜卜,啖啖蝦肉。美中不足的是價錢偏貴🙊

🌍嘆世界2.0燒賣拼盤 $70

💚斑斕麻蓉桃子 $32
內餡是斑斕麻蓉的壽桃,確實有斑斕味,皮薄餡靚😋

💜松露惹菌晶瑩餃 $38

🤎馬拉小籠包 $48

🤎肉鬆馬拉糕 $38

❤️脆脆富貴紅米腸粉 $52
內裏脆卜卜,啖啖蝦肉。美中不足的是價錢偏貴🙊
2024-10-11
午餐
  • 肉鬆馬拉糕
  • 脆脆富貴紅米腸粉
  • 歎世界燒賣拼盤
  • 馬拉小籠包
  • 松露惹菌晶瑩餃
尖沙咀想食點心 OpenRice搵到呢間喺附近就去試試 去到主要都係遊客居多流沙包🥯啱啱蒸起 一搣開就流沙 鹹蛋黃嘅味道香 奶黃味重啲 正正常常嘆世界燒賣拼盤🌏冬陰功燒賣🌶️ 係咬落去爆冬陰功湯出嚟 少少辣少少酸羅宋湯燒賣🥫都係咬落去爆曬啲羅宋湯出嚟 反而我覺得呢個好食啲 蕃茄味偏重有少少牛肉粒泡菜燒賣 🇰🇷 就食到一粒粒嘅泡菜 蒜味好出小小辣味黑松露燒賣⚫️只係多咗陣黑松露味帶子燒賣🐚就多一嚿帶子嘅口感芝士墨魚燒賣🦑似食緊一粒墨魚丸再加啲芝士 中規中矩蘿蔔絲酥🥕好食 因為啱啱整起 一咬落去滿滿嘅一絲絲蘿蔔絲好熱 蘿蔔嘅味道好香好甜 一口鹹水角🍊同出面嘅鹹水角冇乜太大分別 可能一口所以個皮唔係太厚呢間啲點心係精緻適合打卡 但價錢都偏貴 四個點心兩個人食就差唔多$400 仲要食唔飽同埋!!!衛生唔掂 超多烏蠅喺度飛來飛去🪰

流沙包🥯

帶子燒賣🐚就多一嚿帶子嘅口感
芝士墨魚燒賣🦑似食緊一粒墨魚丸再加啲芝士 中規中矩

同埋!!!衛生唔掂 超多烏蠅喺度飛來飛去🪰
2024-09-18 384 瀏覽
以新派方式做點心,一向都知好多外地人黎食,今次終於黎試下。叫左一籠大滿足,因為另一款太多肉同全燒賣,想試下唔同種類。呢個款式變化較多。個蝦餃好味,夠爽口,包甜唔太甜。其他餃都有水準嘅。包有班蘭味,但略嫌乾咗少少。呢個脆脆富貴紅米腸粉,真係夠脆口,有少少炸菜粉,配有3種醬料,唔同味有唔同感覺,加豉油就鹹,加花生麻醬就傳統,酸甜醬就好得意,必點。價錢就比一般酒樓貴,但以特色做賣點都可以試下嘅。另外,本身籠點心,被姐姐倒左少少豉油落去,店主即刻換過一籠新嘅,今時今日呢個服務態度值得推薦。
以新派方式做點心,一向都知好多外地人黎食,今次終於黎試下。

包有班蘭味,但略嫌乾咗少少。

價錢就比一般酒樓貴,但以特色做賣點都可以試下嘅。

2024-09-04 361 瀏覽
一向都好鍾意食點心,尤其是呢啲小型點心店,一盅兩件真係岩哂拍拖食!朋友介紹話呢到既點心好特別,精緻又好食,我地就嚟試下😆!上到嚟都幾多人,安排咗我哋坐卡位,冷氣夠,坐得都舒服。🥢一籠大滿足酸菜魚鳳眼餃蟹粉菠菜香蝦餃筍尖蝦餃皇鹹蛋黃墨魚燒賣松露野菌晶瑩餃豌豆桃子推薦!打卡一流!受歡迎既點心係哂到,每樣一粒,就算自己一個人嚟都可以嘆到多款精美點心!🥢馬拉小籠包好特別🤣,入面既湯係肉骨茶,帶少許辣,好惹味!🥢脆脆富貴紅米腸粉必點!以紅米漿製成既腸粉皮好薄,裡面包住好脆既春卷,再點埋甜醬同花生醬食,好滋味!🥢芝士鮮蝦腐皮卷好香脆!芝士炸完好正!🥢一口鹹水角細細粒好易食!外脆內軟👍🏻🥢黑蒜帶子燒賣蒜味好突出,加左帶子點綴即刻鮮味咗!

朋友介紹話呢到既點心好特別,精緻又好食,我地就嚟試下😆!

上到嚟都幾多人,安排咗我哋坐卡位,冷氣夠,坐得都舒服。

🥢一籠大滿足
酸菜魚鳳眼餃
蟹粉菠菜香蝦餃
筍尖蝦餃皇
鹹蛋黃墨魚燒賣
豌豆桃子

🥢馬拉小籠包
好特別🤣,入面既湯係肉骨茶,帶少許辣,好惹味!

🥢脆脆富貴紅米腸粉

🥢芝士鮮蝦腐皮卷
好香脆!芝士炸完好正!

🥢一口鹹水角
細細粒好易食!外脆內軟👍🏻

🥢黑蒜帶子燒賣
蒜味好突出,加左帶子點綴即刻鮮味咗!
  • 一龍大滿足
  • 脆脆富貴紅米腸粉
2024-09-03 329 瀏覽
📸特色打卡點心店✨香港懷舊裝修吸引左我同朋入去😝原來點心種類繁多🤩樣樣都想食😆😆今次叫左燒賣拼盤,一籠有不同款式燒賣每樣一粒可以俾我哋試到不同口味💯再叫多一個松露野菌晶瑩餃,外表一層紫色皮賣相好靚✨入面濃郁松露野菌🔥好特別好食黑金流沙包 係我一向都鍾意食嘅點心包 😋所以今次都唔例外叫埋 一搣開個包入面嘅流沙餡料就開始流出嚟 👍🏻做到真正流沙包中式食物,最緊要係要試佢哋嘅燉湯我哋嗌咗一個淮山螺片燉竹絲雞湯🐓好友驚喜,最鍾意飲濃郁嘅燉湯,而且入邊都好足料最後再叫多一個甜品🍑桃氣寶藏冰 好大碗一碗夠哂2個人share🤣🤣📍龍點心 (中達大廈) (尖沙咀)尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓
📸特色打卡點心店✨

香港懷舊裝修吸引左我同朋入去😝
原來點心種類繁多🤩樣樣都想食😆😆
今次叫左燒賣拼盤,一籠有不同款式燒賣
每樣一粒可以俾我哋試到不同口味💯
再叫多一個松露野菌晶瑩餃,外表一層紫色皮
賣相好靚✨入面濃郁松露野菌🔥好特別好食
黑金流沙包 係我一向都鍾意食嘅點心包 😋
所以今次都唔例外叫埋 一搣開個包入面嘅流沙餡料
就開始流出嚟 👍🏻做到真正流沙包
中式食物,最緊要係要試佢哋嘅燉湯
我哋嗌咗一個淮山螺片燉竹絲雞湯🐓
好友驚喜,最鍾意飲濃郁嘅燉湯,而且入邊都好足料
最後再叫多一個甜品🍑桃氣寶藏冰 好大碗
一碗夠哂2個人share🤣🤣

📍龍點心 (中達大廈) (尖沙咀)
尖沙咀海防道38-40號中達大廈1樓

2024-08-28 282 瀏覽
走到尖沙咀,當然要品嘗一吓創意特色點心,呢度點心好有特色,創意無限,即叫即蒸點心,貼心為客戶服一龍大滿足一共有六款口味,包括筍尖蝦餃皇、酸菜魚鳳眼餃、鹹蛋黃墨魚燒賣、松露野箘晶瑩餃、蟹粉菠菜香蝦餃及班蘭麻蓉桃子,款款都好有特色味道😋口水汁龍利魚腸粉龍利魚配腸粉創新配搭,用上四川風味口水汁好惹味,微麻辣醬汁好味道👍筍尖蝦餃皇即叫即蒸蝦餃皇,除了蝦肉外,還有筍尖配搭芝士鮮蝦腐皮卷即炸鮮蝦腐皮好香脆,包有芝士流心令腐皮卷更味美黑金流沙包熱辣辣竹炭流沙包,流沙奶黃餡汁十足臘腸潤腸蒸雞飯晚上配個蒸雞飯好味道,還有臘腸加潤腸菜心,有香濃蒸飯香味

一龍大滿足

口水汁龍利魚腸粉

筍尖蝦餃皇
即叫即蒸蝦餃皇,除了蝦肉外,還有筍尖配搭

芝士鮮蝦腐皮卷
即炸鮮蝦腐皮好香脆,包有芝士流心令腐皮卷更味美

黑金流沙包
熱辣辣竹炭流沙包,流沙奶黃餡汁十足

臘腸潤腸蒸雞飯
晚上配個蒸雞飯好味道,還有臘腸加潤腸菜心,有香濃蒸飯香味

龍點心創新燒賣之旅最近和朋友相約到尖沙咀的龍點心,品嚐他們獨特的燒賣拼盤。這趟美食之旅,是一場味蕾的環球旅行!Especially 係歎世界2.0燒賣拼盤-這盤燒賣絕對是店裡的招牌!每款燒賣都將不同地域的特色風味完美融合。 * 日式鰻魚燒賣: 鰻魚的鮮甜與燒賣的豬肉香口感搭配得恰到好處 * 印度黃咖喱燒賣: 黃咖喱的香氣濃郁卻不搶戲, * 中國金華火腿燒賣: 金華火腿的鹹香與燒賣的鮮美完美結合,一口咬下,滿滿的江南風情。 * 星加坡黑胡椒蟹燒賣: 黑胡椒的辛辣與蟹肉的鮮甜碰撞出獨特的風味 * 德國鹹豬手燒賣 & 西班牙辣肉腸燒賣: 這兩款燒賣將西方的風味帶入中式點心,口味大膽創新另外一龍大滿足都好值得叫包括了酸菜魚鳳眼餃、蟹粉菠菜香蝦餃、筍尖蝦餃皇、鹹蛋黃墨魚燒賣和松露野菌晶瑩餃。每款點心都各有特色,酸菜魚鳳眼餃的酸辣開胃,蟹粉菠菜香蝦餃的鮮甜彈牙,筍尖蝦餃皇的清脆爽口,鹹蛋黃墨魚燒賣的鹹香濃郁,斑蘭麻蓉桃子外形非常可愛松露野菌晶瑩餃的香氣四溢。除左燒賣, 另外即蒸美點臘腸潤腸蒸雞飯: 這道菜的賣相非常吸引,臘腸的油香和雞肉的鮮嫩完美結合,米飯粒粒分明,* 厚切叉燒腸粉: 叉燒厚切,肉
龍點心創新燒賣之旅
最近和朋友相約到尖沙咀的龍點心,品嚐他們獨特的燒賣拼盤。
這趟美食之旅,是一場味蕾的環球旅行!
Especially 係歎世界2.0燒賣拼盤
 * 印度黃咖喱燒賣: 黃咖喱的香氣濃郁卻不搶戲,
另外一龍大滿足都好值得叫
每款點心都各有特色,
酸菜魚鳳眼餃的酸辣開胃,
蟹粉菠菜香蝦餃的鮮甜彈牙,
筍尖蝦餃皇的清脆爽口,
鹹蛋黃墨魚燒賣的鹹香濃郁,
斑蘭麻蓉桃子外形非常可愛
松露野菌晶瑩餃的香氣四溢。
除左燒賣, 另外即蒸美點
臘腸潤腸蒸雞飯: 這道菜的賣相非常吸引,
臘腸的油香和雞肉的鮮嫩完美結合,米飯粒粒分明,
* 厚切叉燒腸粉: 叉燒厚切,肉質嫩滑,配上薄薄的腸粉皮,口感豐富。
 * 一口鹹水角: 外皮酥脆,內餡飽滿,鹹香可口。
整體評價:
龍點心的點心種類繁多,口味獨特,每一道菜式都充滿驚喜。餐廳的環境舒適,服務人員態度親切,非常適合和朋友聚餐。
2024-08-15 326 瀏覽
哩個點心店招牌同image都係一隻好得意既龍, 用色鮮明令人印象深刻。加入左唔小新派創意落去, 好似香港人最愛既燒賣咁, 都有好幾款唔同口味!懷舊燒賣中意傳統既照樣有, 足料又大粒!羊肚菌牛肉球加入左羊肚菌令到口感增添脆口感覺, 同牛肉球好match!一口鹹水角好精緻咬落去個皮整得好好, 外脆內軟糯, 餡料味道都好咸香。龍躉球蒸飯不得不讚佢既龍躉片好新鮮, 只係簡單少少醬油同麻油, 再加蟲草蒸已經好好味, 鮮味肉質細緻。好多時係酒樓食既蒸飯都會好濕, 哩個米飯就蒸得岩岩好。 淮杞螺片燉竹絲雞燉湯熱滕滕十分清甜, 足料滋潤。整體食物全部即叫即整, 熱辣辣又新鮮, 人均只係$150左右, 抵食!
懷舊燒賣
中意傳統既照樣有, 足料又大粒!
羊肚菌牛肉球
加入左羊肚菌令到口感增添脆口感覺, 同牛肉球好match!
一口鹹水角
龍躉球蒸飯
好多時係酒樓食既蒸飯都會好濕, 哩個米飯就蒸得岩岩好。
淮杞螺片燉竹絲雞
燉湯熱滕滕十分清甜, 足料滋潤。

位於尖沙咀站,直行兩分鐘嘅海防道,有一間喺社交網站點擊率超高嘅點心專門店,作為一個咩都鍾意食嘅食評家,點會少得飲茶食點心?今日就嚟到呢間近期熱爆嘅龍點心,位於大廈一樓需要行幾級樓梯。上到去已經排緊隊,好彩有好多人埋單,好快有位坐。🧆龍芋酥如果你話係普通嘅芋角,咁就應該唔係!佢裏面嘅餡料好香,好似有少少蝦米味出面熱辣辣,咬落去好鬆化。🐙鹹蛋黃墨魚燒賣面頭有一粒鹹蛋黃,內裏係用墨魚肉打成,個餡有流沙嘅鹹蛋黃!!一口爆汁!!鮮味澎湃🌚黑金流沙奶黃包甜品控必食!半咸甜嘅鹹蛋黃加埋奶黃餡,熱辣辣上枱整返個超正!🦀蟹粉菠菜香蝦餃呢個真係超好味呀!面頭嘅飛魚子卜卜脆,裏面餡料嘅蝦好彈牙!有種好香濃唔知點樣形容嘅味道🥰🐷厚切叉燒腸粉呢度嘅叉燒腸即叫即拉,叉燒非常之厚切但係好鬆軟唔會韌,豉油唔會太鹹,超正!🌠一龍大滿足有六款不同嘅點心,適合大家叫嚟一齊食開心share!
作為一個咩都鍾意食嘅食評家,點會少得飲茶食點心?
今日就嚟到呢間近期熱爆嘅龍點心,
位於大廈一樓需要行幾級樓梯。
上到去已經排緊隊,好彩有好多人埋單,好快有位坐。

🧆龍芋酥
如果你話係普通嘅芋角,咁就應該唔係!
佢裏面嘅餡料好香,好似有少少蝦米味
出面熱辣辣,咬落去好鬆化。

🐙鹹蛋黃墨魚燒賣
面頭有一粒鹹蛋黃,內裏係用墨魚肉打成,
個餡有流沙嘅鹹蛋黃!!一口爆汁!!
鮮味澎湃

🌚黑金流沙奶黃包
甜品控必食!
半咸甜嘅鹹蛋黃加埋奶黃餡,熱辣辣上枱整返個超正!

🦀蟹粉菠菜香蝦餃
呢個真係超好味呀!

🐷厚切叉燒腸粉

🌠一龍大滿足
有六款不同嘅點心,
適合大家叫嚟一齊食開心share!

2023 瀏覽
  • 鹹蛋黃墨魚燒賣
  • 一龍大滿足
  • 蟹粉菠菜香蝦餃
2024-08-12 382 瀏覽
呢度既餐廳係食點心為主,我地叫左一份咸水角,顏色又橙又綠甘好colorful,咬落好煙韌,好多涵料又唔會好咸甘,食落岩岩好,另外叫左一碟荷花酥,荷花酥既貌相好靚,真係好似一朵花甘炸至酥脆,入面仲有蓮蓉涵料,花既面有糖碎,咬落好鬆軟,口感好味過食牛角包,脆卜卜又好sweet甘懷舊燒賣即叫即蒸,食物新鮮最正既係呢度有甜品食叫左一盅桃膠燉蛋白,用左椰子殼去裝個甜品,椰汁味幾濃郁,桃膠份量都算多,食落彈牙又養顏。

懷舊燒賣即叫即蒸,食物新鮮

位於尖沙咀嘅新派點心,味道有驚喜,無論創意點心定傳統點心都做得幾好,平日下午都幾多人幫襯~🔘松露野菌晶瑩餃賣相精緻,松露嘅香氣同野菌嘅鮮味相互融合~🔘筍尖蝦餃皇 皮薄餡料足,大隻飽滿,蝦肉彈牙,食到有筍嘅口感~🔘一口鹹水角外皮金黃酥脆,一口size更易入口~🔘脆脆富貴紅米腸粉腸粉外皮薄軟,包裹住香脆嘅蝦春卷,口感豐富,非常推介~🔘懷舊燒賣豬肉同蝦嘅比例啱啱好,爽口彈牙~ 🔘鳳爪排骨飯鳳爪軟嫩,排骨入口即化,米飯粒粒分明,幾有驚喜幾好食~🔘豆腐布丁有啲似杏仁豆腐,唔太甜,有豆腐香氣,口感Q彈香滑~

🔘松露野菌晶瑩餃
賣相精緻,松露嘅香氣同野菌嘅鮮味相互融合~

🔘筍尖蝦餃皇
皮薄餡料足,大隻飽滿,蝦肉彈牙,食到有筍嘅口感~

🔘一口鹹水角
外皮金黃酥脆,一口size更易入口~

🔘脆脆富貴紅米腸粉
腸粉外皮薄軟,包裹住香脆嘅蝦春卷,口感豐富,非常推介~

🔘懷舊燒賣
豬肉同蝦嘅比例啱啱好,爽口彈牙~

🔘鳳爪排骨飯
鳳爪軟嫩,排骨入口即化,米飯粒粒分明,幾有驚喜幾好食~

🔘豆腐布丁
有啲似杏仁豆腐,唔太甜,有豆腐香氣,口感Q彈香滑~
2024-08-10 211 瀏覽
龍點心是我吃過這麼多點心之中,數一數二好看的點心店。而且他們家的創意燒賣很有名,例如會有德國鹹豬手燒賣和印度黃咖喱燒賣。我先叫一龍大滿足,一籠一分為六,有六種不同的點心,優雅又好吃。然後還叫了一份宮廷桂花糕,玫瑰花造型的桂花糕非常之吸睛,一咬下去軟軟甜甜的,小仙女們快來嘗一下!我另外還很喜歡他們的鳳爪拼金錢肚,鹹鹹辣辣很惹味。而黃椒醬排骨也不錯,豬肉很好吃。最後當然要叫一個鰻魚荷葉飯,滿滿一大份鰻魚也很足夠,吃得撐撐的🥰