2017-05-29 343 瀏覽
真係要讚一讚個雞扒係好似烤出嚟咁香😍肉燥還ok 未到超好味不過我食過比佢更好味既肉燥😂但ok既😋個炸玉子豆腐好好味但我為咗唔好晒 成碟飯差唔多食清光 食濟左所以份量係非常足夠至於嘢飲呢⋯⋯圖中嘅兩個嘢飲可以唔使嗌士多啤梨奶香呢個好似假假地咁⋯可能係我期望太高 以為係自然草莓香試下人地推介既珍珠奶茶啦 應該ok同埋呢記得係+1架⋯我係到收錢嗰下先知- -總體黎講 唔錯既個飯真係👍🏻👍🏻👍🏻
真係要讚一讚個雞扒

總體黎講 唔錯既個飯真係👍🏻👍🏻👍🏻
醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯
醬汁雞扒拼玉子豆腐肉燥飯
2017-05-18 393 瀏覽
今日終於可以放假做下客人,今次唔係韓燒唔係火鍋唔係雞煲,係肉燥飯!呢間已經唔係第一次食嫁,之前都冇咩好特別要寫。未試過佢既晚市就試下啦,本來都諗住要等位,始終我地都係晚飯最忙既時段去食,但上到去竟然唔洗等,都覺得好surprise我同友人叫左個二人套餐,本身諗住應該細細地食得晒,點知黎左三個前菜就知等地係唔會食得晒呢個套餐我好中意食呢道既三杯雞,所以就叫左個三杯雞鐵板肉燥飯做主食,而友人就叫左個雜菜炒豬頸肉鐵板黎到哇啊!好大個呀,慘了慘了,食唔晒啦,到最後我地都係食唔晒講述一下先...講環境— 位置有d窄,冇乜位比客人放袋講味道— 唔錯呀,肉燥飯三杯雞係我既推介講服務— 好好既服務,會主動問我地需唔需要碗仔,手腳超級快無論係汁枱出菜都特級快真心覺得佩服
呢間已經唔係第一次食嫁,之前都冇咩好特別要寫。
黎到
哇啊!好大個呀,慘了慘了,食唔晒啦,到最後我地都係食唔晒
講述一下先...講環境— 位置有d窄,冇乜位比客人放袋
講味道— 唔錯呀,肉燥飯三杯雞係我既推介
講服務— 好好既服務,會主動問我地需唔需要碗仔,手腳超級快
無論係汁枱出菜都特級快
真心覺得佩服
2017-05-17
2017-05-17 110 瀏覽
又平又好食 肉飯真係好好食 同朋友食過幾次 見到次次都有好多人食 未必有位坐 好耐冇食宜家諗一諗都想食 鍾意食台灣野既人值得一試 不過匙羹係中式既 所以好難食得到啖飯 個人一向都唔鍾意用中式匙羹食飯 要用都要用筷子幫手
又平又好食
午餐
  • 珍珠奶茶
2017-05-09 220 瀏覽
去到旺角午餐吾知食咩,見到招牌就上去試試。無記錯呢個位置曾是壽司店。午市有套餐,於是叫左個米線吐司餐,有炒蛋,厚吐司,湯粉麵及飲品。炒蛋:合格,有點點滑蛋feel ,吾錯(7/10)吐司:熱辣辣上枱,大大份其實可以好滿足,但偏偏牛油不足扣分(7/10)湯米線(蕃茄湯底雪菜肉絲米線):蕃茄湯底靠茄醬現成做成,味道可以但吾突出(6/10)熱茉香奶茶:好香茉莉味,奶茶夠滑(8/10)午餐有其他選擇,包括飯類可以下次再試。

炒蛋:合格,有點點滑蛋feel ,吾錯(7/10)
熱茉香奶茶:好香茉莉味,奶茶夠滑(8/10)

午餐有其他選擇,包括飯類可以下次再試。
2017-05-07 5355 瀏覽
沒有點101 Delux Set,所以飲料不是重量級大杯裝,但這個份量更適合常人。兩杯都是黃色,左邊是愛文芒果汁,右邊是柑桔檸檬,冷與熱可供選擇,但是熱芒果汁會不會太奇怪......之前在尖沙咀分店喝過檸檬柑桔,一試愛上,這次再點卻完全是兩回事,兩杯飲料有着偏重的人造味道,雖然不難喝,也早就知道不是新鮮果汁,但喝起來特別感覺到是拿水果味糖漿開水就不太喜歡了。板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥新竹米粉,單是名字就有夠長,看着好豐富,但好看不一定好吃。板燒雞柳口感雖然滑,但這個滑擬真似假,雪藏貨的質感特別明顯。雞柳的味道也怪怪的,味道不算濃,也不到難吃,可是讓人不舒服,有種刻意拿味精與調味掩飾質素低下的感覺。日式章魚餅的確有章魚的味道,但也說不上好吃,反正就一片,草草吞掉算了。肉燥做不到惹味,但已經是最好吃的配料。這餐廳的鹵蛋從來都是又小又沒味道,這次反而超出我的預期,但也不過是終於有些蛋味......椰菜蘿蔔純屬裝飾,這些水灼蔬菜本來就沒什麼餐廳能做到好吃。曾經跟朋友到尖沙咀分店,瓜分了朋友一口新竹米粉,爽口感鮮明,挺喜歡。這次再吃卻無爽口感,米粉比一般的稍微粗,彈性強一點,雖然這種也不差,我也不
愛文芒果汁(左) 柑桔檸檬(右)
板燒雞柳拼日式章魚餅肉燥新竹米粉
新竹米粉
曾經跟朋友到尖沙咀分店,瓜分了朋友一口新竹米粉,爽口感鮮明,挺喜歡。這次再吃卻無爽口感,米粉比一般的稍微粗,彈性強一點,雖然這種也不差,我也不介意再吃這種米粉,但說到米粉我還是傾向追求爽口的。到底是以前沒有嘗試清楚,還是轉換了另一個牌子的米粉?
Prime grade 牛肩胛熱石鐵板燒
Prime grade 牛肩胛熱石鐵板燒
這品牌的餐廳已光顧好幾次,每一次的感想都是不見得好吃,又不到嫌棄,所有吃過的主食都不會想再點,再點的小吃或飲料,第二次必然不想點第三次。這次有個小突破,這個鐵板燒是第一個想再點的主食,牛肩胛肉不厚,容易咬開,挺有牛味 (每次這樣說都有點心虛, 這不是應份的嗎, 為什麼成了一種讚美......) 。
這裡的食物份量偏大,肉燥飯只吃了幾口,有待下次再來把整個吃光,再詳細為這個牛肩胛鐵板燒寫一篇,看能不能突破"再點必然不想點第三次"的命運

※※※※※※※
無骨香辣三杯雞涮涮窩
因為想再來吃鐵板燒,隔了約莫兩星期又來,誰不知下午不供應鐵板燒,不過晚市以外時不設加一,退而求其次選了無骨香辣三杯雞涮涮窩。其實這個涮涮窩做不到涮涮窩效果,食物早已全熟,麵條多煮會軟過頭,我煮了五分鐘把爐關掉。
我不會再吃這餐廳的雞肉,不管是配飯的雞扒,配米粉的雞柳,還是涮窩裡的雞肉,感覺都是硬用調味把一團沒味道的肉填上味道,涮窩裡的雞肉還不及雞柳來得滑,但也不算粗糙,不過前面就說過雞的滑口感似假,不像是雞本身的嫩滑,所以滑不滑都不會喜歡。涮窩裡的雞肉味道很濃,甜味比辣味要重,味精感覺強烈,我又不怎麼愛吃甜,永別。
豆腐卜與肉子豆腐沒什麼好說,基本食材,基本味道,基本質感,怎麼來,怎麼去。前面說這餐廳的鹵蛋從來都是沒味道,但在濃湯的幫助下,還是會沾上湯味,也突出了蛋黃的味道,但也只是很普通的水平。
台灣渝川麵
窩裡的東西要不是不喜歡,就是太普通,只有這個台灣渝川麵能讓人有微微好感。由於粗麵較耐咬,嚼頭上有加分,可惜沒有好湯底,水準始終有限。
椰菜蘿蔔就是裝門面用的,看起來食材多了,本身沒什麼味道,就靠湯底的功力。可恨是這個湯底功力全無,說是香辣只做到辣沒有香,辣度不輕,至少是偶爾自發吃點辣的人才受得了。湯裡還有明顯的甜味,但強不過辣味,總之這是個濃味湯底,味精重,混合出來的味道不得我歡心。
湯底
而且湯底油膩,飯後口渴了很久。
香芋珍珠
飲料是香芋珍珠,才喝一口就甜得殘念都出來......味道跟溶掉的牛X公司香芋雪糕十分相似,誰要喝一大杯甜死了溶掉的雪糕......向侍應取冰一杯全灌下去才能援解情況,否則真的要棄了,但這個味道依然不愛。珍珠口感偏軟,嚼頭有欠,不過酷愛咬珠的我一顆都不落下,再說質素也不到差,只是不算好而已。

旺角分店面積比尖沙咀分店大不少,但這邊人流很多,侍應會盡可能安排客人拼桌,務求空出最多桌子。這品牌的餐廳對我來說是一家台式茶餐廳,服務質素也切合一般茶餐廳的風格,不至於差得使人憤怒,但也不會令人留下良好印像,盡可能自己照顧好自己,沒有笑容免費供應。雖然食物質素平平,又有不少雷點,但份量大,定價不高,食物選擇不少,上菜速度快,有時候想草草吃一餐,又膩了港式茶餐廳,就會上來碰個運氣。
2017-05-06
$63.1
2017-04-10 619 瀏覽
旺角無論日頭定係晚上都人頭湧湧~今晚黎到竟然唔使排隊~真係幸運非常~~~~一行五人既我地~一人點左一樣食物~香辣三杯雞涮涮鍋~入面有好多配料~有花枝丸,豆卜,肥牛,台灣腸,,玉子豆腐,章魚餅,甘筍,包心菜~雖然入面有好多配料,但味道一般,無咩驚喜~佢仲有渝川面,公仔面同新竹米粉可以選擇~個人覺得渝川面配呢個湯底好食D~可能因為我食得辣的關係,唔係好覺得辣~但加埋佢既秘制辣醬就岩岩好喇~小食~炸玉子豆腐~個皮有少少脆,入面好滑~其實就咁食都已經好食~個汁有少少畫蛇添足~豬軟骨肉燥飯~肉燥好香~因為入面有少少肥肉的關係,食落有少少油香~連埋飯食唔錯~雞柳肉燥飯~個雞柳完全唔熱~凍既~應該係放左好耐,再夾上碟~豬軟骨肉燥米粉,米粉份量好多~望落好似好硬,但原來唔係~個肉燥加埋米粉個味岩岩好~好食~
旺角無論日頭定係晚上都人頭湧湧~

今晚黎到竟然唔使排隊~真係幸運非常~~~~

一行五人既我地~一人點左一樣食物~
香辣三杯雞涮涮鍋~

2017-04-09
吃完大湯包,也急需醫肚,所以近近哋上了二樓,吃一吃台灣的肉燥飯! 小編是第二次來到的,上一次的印像不深。所以這一次也打算好好的記錄一下。 點了豬軟骨肉燥飯和下午茶精選三杯雞火鍋麵套餐,配上小食章魚餅。 先談論一下味道,豬軟骨肉燥飯很好吃,豬軟骨很入味,醬汁很多。肉燥的味道也很好,配飯一流。 只能怪這一個餐太多醬汁,味道是適中不太鹹,帶有少少甜味。是容易入口的推介,但也是不太健康的推介!哈哈! 章魚餅份量少,但是以小吃來說是剛剛好。 章魚餅不太油膩,咬落有少少的章魚味,章魚餅內有一粒粒小小的章魚肉,算是有口感。 三杯雞火鍋,熱哄哄,而且價錢不貴,辣的程度可以選擇。 我們加了兩種配料,加了花之丸和台灣腸。 可是花之丸感覺比較失色,不太突出。 但整體是不錯,這個火鍋我也推介。 最後,在食物可以接受的情況下,趕走客人的竟然是侍應。這間餐廳 食物水準不錯,唯獨是服務員服務不好,也不要緊,可是會給客人面色。小編認為,這是一間餐廳的死罪,因為在香港這麼多食肆下,可以選擇的食肆也很多,除非食物是不能取代,否則服務是其中一樣很重要的因素可以把客人留住。扣分在服務質素,實在不抵。希望餐廳以

章魚餅份量少,但是以小吃來說是剛剛好。

三杯雞火鍋,熱哄哄,而且價錢不貴,辣的程度可以選擇。

我們加了兩種配料,加了花之丸和台灣腸。
可是花之丸感覺比較失色,不太突出。
但整體是不錯,這個火鍋我也推介。

最後,在食物可以接受的情況下,趕走客人的竟然是侍應

扣分在服務質素,實在不抵。希望餐廳以後會有改善。
2017-03-26
  • 豬軟骨肉燥飯
2017-04-03 377 瀏覽
可能我已經食刁左個咀,我覺得好難食><我連男朋友冇乜所謂嘅都覺得好難食呢個價錢食D咁嘅野真係非常之貴除左有量之外,完全冇質唔會再幫襯,連我呢個飯筒都食唔哂D飯,真係無言=_='不過如果好肚餓,對食冇要求都可以一試嘅因為眼見都非常多人食而且仲有人等位小食非常麻麻,主餐非常非常勉強合格唯一係主餐夠熱搭夠
可能我已經食刁左個咀,我覺得好難食><
我連男朋友冇乜所謂嘅都覺得好難食
呢個價錢食D咁嘅野真係非常之貴
除左有量之外,完全冇質
唔會再幫襯,連我呢個飯筒都食唔哂D飯,真係無言=_='

不過如果好肚餓,對食冇要求都可以一試嘅
因為眼見都非常多人食
而且仲有人等位
小食非常麻麻,主餐非常非常勉強合格

唯一係主餐夠熱搭夠
2017-04-02
5 分鐘 (堂食)
2017-03-21 534 瀏覽
黎到旺角,唔想食得太飽,又唔想太求其,突然記得附近呢間101食台灣野幾抵食,咁就整返餐啦價錢方面都幾抵食,而且選擇好多,見到左右隔離都好多學生黎食就知又平又飽肚一人餐,有一份主食+小食+飲品呢個係三杯雞肉燥飯,肉燥好多而且好味,三杯雞好入味。小食係花枝丸,有三粒,口感彈牙而且多花枝,炸得啱啱好香辣三杯雞刷刷鍋,好多料,有肥牛,章魚餅,花枝丸,三杯雞,玉子,腸仔,淨係食晒d餸都夠飽刷刷鍋再配一個新竹米粉,份量好多,男友食晒一個餐已經飽到行唔到飲品好大杯,味道就過得去飽到咁埋單都係$156兩個人,真係超抵食
一人餐,有一份主食+小食+飲品
呢個係三杯雞肉燥飯,肉燥好多而且好味,三杯雞好入味。
小食係花枝丸,有三粒,口感彈牙而且多花枝,炸得啱啱好
飲品好大杯,味道就過得去
飽到咁埋單都係$156兩個人,真係超抵食
2017-03-01 664 瀏覽
夜晚朋友聚會,因為有朋友要早走,見呢間餐廳唔洗等位就人去食個快飯,佢一人套餐都幾多野揀,我地4個人就每人叫左主菜,另外叫唔同小食開心share我就叫左個巴東牛肉肉燥飯。哇!超級無奈!間餐廳夠究竟知唔知巴東牛肉係咩?個廚師有冇食過巴東牛肉?唔好同我講係台式既巴東牛肉,一定唔會咁樣煮法,exactly係五香肉丁味,我不如自己返去開罐頭食,咁樣用名黎吸引消費者去食,肉燥飯又係below average , 飯太爛而且肉燥味唔正宗,咁到煮得出小食都唔掂,鹽酥雞好鞋又油膩,好難食服務都好一般,d待應係勁chur收你d碟,我朋友雖然係食飽唔要停左手,但係碟飯仲淨差唔多一半,個待應問都唔問就收左,家陣咩事,餐廳又冇人等位,又好多張枱都係空既,何必要咁樣趕客呢,野食已經係劣質,價錢唔平,連服務都做唔好,真係冇下次

小食都唔掂,鹽酥雞好鞋又油膩,好難食
2017-01-28 691 瀏覽
朋友推介的三杯雞火鍋,講左成個星期終於有時間黎食啦!呢間係豪大大雞排樓上,以前好似係食壽司,唔知幾時轉左手。呢個三杯雞火鍋有少少似雞煲,但d料比較多,除左三杯雞之外,仲有肉、菜、丸之類,睇落都幾豐富。三杯雞辣度比想像中勁,唔係個種醬汁係出面既辣,而係醃的時候已經有辣味,所以雞肉都幾辣下。雞肉大概係一口size,食落似雞脾肉咁,非常嫩滑。朋友叫左個新竹米粉,同係台灣食既一樣,呢隻米少既質感係少少un,唔似平時食個種咁易斷,吸埋個湯係好味既。

2017-01-25 839 瀏覽
因為屋企無飯食既關係,就約左友人去旺角搵暖身又唔會食太耐既野食醫肚,行左陣就決定食101肉燥飯。其實我係第一次去食,友人推介的。我地就叫左個三杯雞火鍋一齊食,本身我對台式料理無咩興趣,但食個時第一感覺,係似食平時食開雞煲既感覺,少少麻少少辣,雞唔鞋口,亦唔算特別滑,最特別既地方就係無骨,而且幾入味。其他配菜都係正正常常,無咩點出事,對比起其他地方無既野,就係多左台灣腸。雖然佢賣既係台式食物,但個火鍋做法非常日式。整體感覺都算唔錯,會想再黎食多次。下次黎既時候應該會試下肉燥飯,話哂個名係叫101肉燥飯專門店。

2017-01-10
2017-01-20 506 瀏覽
人手極度不足,坐下以後沒人招呼也算,連餐牌不問是不會給你。雖然食品質量不錯,送到的都是熱,不過除非不趕時間可以一試,要別吃。否則遲到可別怨恨。。。。。。。。。。
人手極度不足,坐下以後沒人招呼也算,連餐牌不問是不會給你。
2017-01-16 619 瀏覽
今晚收工約左男朋友😽夜晚坐滿人,不過去到等左陣已經有位可能因為價錢唔算貴,所以現場見都有唔少學生架未去之前我已經同男朋友講要叫三杯雞火鍋😂因爲前兩次去都食唔哂,今次要再挑戰過!😎🔥上菜啦~因爲男朋友係第一次食,所以都俾佢個份量嚇親😱除左一個堆到滿既火鍋,仲有一碟沙律,一碟炸玉子豆腐,一碟牛肉,一份烏冬同一份台灣麵,最重要既係仲有兩杯超大既珍珠奶茶😆一瞬間張枱擇滿哂野🍳🥓🌭🍖🥙🌯🍝等個鍋滾既期間,我地決定食左其他野先😋沙律爽口,仲有好多既粟米🌽😍食落好fresh好甜炸既玉子豆腐熱辣辣,仲有啲芝士係面,唔會dry杯珍珠奶茶甜度適中,味道又唔會太假又有啲珍珠咬下😙食食下個火鍋開始滾,了起佢睇下見到勁多料😍 三杯雞、豬肉、魚餅、一口腸、墨魚丸、玉子豆腐仲有菜😋😋三杯雞食落啖啖肉,肉質鮮嫩又入味,啲汁混埋落個鍋,所以湯底都好正🤤食到咁上下落埋碟牛肉,索埋啲湯,不得了~原本嗌飽既男朋友都即刻密密食同男朋友捧住個肚走😝今次係第一次食得哂個鍋,需要好好咁記低
今晚收工約左男朋友😽
夜晚坐滿人,不過去到等左陣已經有位
可能因為價錢唔算貴,所以現場見都有唔少學生架
上菜啦~因爲男朋友係第一次食,所以都俾佢個份量嚇親😱
一瞬間張枱擇滿哂野🍳🥓🌭🍖🥙🌯🍝
等個鍋滾既期間,我地決定食左其他野先😋
沙律爽口,仲有好多既粟米🌽😍食落好fresh好甜
炸既玉子豆腐熱辣辣,仲有啲芝士係面,唔會dry

杯珍珠奶茶甜度適中,味道又唔會太假又有啲珍珠咬下😙

同男朋友捧住個肚走😝
今次係第一次食得哂個鍋,需要好好咁記低

🐮🐮
芝士炸玉子豆腐
柑桔檸檬
2017-01-13
10 分鐘 (堂食)
🐮🐮
柑桔檸檬
2016-12-19 3756 瀏覽
今天我和同事又去這間餐廳吃午餐,一心想再吃上次$36的常餐,怎知一看餐牌,餐牌換了新餐牌,全部食品都加價了。常餐由上次的$36,加到今天的$38-42,為什麼要加價啊-_-我同事叫了常餐B,我叫了常餐G。常餐G,$42,包括牛油厚多士,牛乳炒蛋和沙嗲牛肉麵,雖然貴了,不過竟然比上次少了塊火腿…味道方面,牛油厚多士十分厚身,而且十分香脆,牛油份量十分多,十分美味。牛乳炒蛋十分香滑,而且又有蛋汁,炒蛋不會太老,味道不錯。沙嗲牛肉麵方面,這個便比較一般了,湯底不夠濃郁,味道比較淡了一點。公仔麵太淋了,應該煮得太久了,而且不入味。沙嗲牛肉份量得很少,又沒有什麼沙嗲味,而且有1,2塊牛肉比較堅韌,味道一般。反而我同事的常餐B更美味和抵吃。常餐B$,$38,奶醬厚多士配沙嗲牛肉麵。她的沙嗲牛肉麵和我的沙嗲牛肉麵味道一樣,都是味道比較淡了一點。不過奶醬厚多士十分美味,厚多士十分厚身,花生醬和煉奶份量都十分多,而且甜甜的,味道不錯。飲品我叫了熱水蜜桃紅茶,我同事叫了凍水蜜桃紅茶(少冰)。凍水蜜桃紅茶十分大杯,顏色十分漂亮,味道甜甜的,味道不錯。價錢方面,常餐G $42,常餐B $38,常餐G不太抵吃,
我同事叫了常餐B,我叫了常餐G。

常餐G

牛乳炒蛋十分香滑,而且又有蛋汁,炒蛋不會太老,味道不錯。
牛乳炒蛋配牛油厚多士
沙嗲牛肉麵
反而我同事的常餐B更美味和抵吃。

常餐B$,$38,奶醬厚多士配沙嗲牛肉麵。
沙嗲牛肉麵
奶醬厚多士
凍水蜜桃紅茶
熱水蜜桃紅茶
價錢方面,常餐G $42,常餐B $38,常餐G不太抵吃,常餐B十分抵吃!
總結來說,這間餐廳的常餐加價了,不過味道都算中上,而且常餐B都只是$38,十分便宜和抵吃!
2016-12-19
常餐G