差到呢想食個快餐又可以坐下就來咗啲度,諗住飲杯熱嘅波波奶茶點知中咗復。。杯嘢希到冇朋友,想叫個姐姐仔加啲奶,佢竟然話「廚房落咗塲。。」其實關我想加啲奶喺杯冇料嘅波波奶乜事呢???咁嘅顏色有勇氣飲都算係咁。。一句講曬,【冇下次!!!!!】
差到呢

• 珍珠奶茶
2016-12-10 586 瀏覽
收完工出到旺角, 見到呢間肉燥飯, 有啲興趣就走左上去試下曾幾何時我以為肉燥飯未必會好好食, 但應該唔會難食, 難食極都有個泡我叫左一個set dinner 無骨三杯雞肉燥飯, 加鹽酥雞, 同珍珠香芋奶茶食第一啖, 我覺得自己食緊最難食ge肉燥飯全碟野都係得個咸字, 啲飯太爛, 肉燥咸, 三杯雞咸 (應該marinate得太耐), 個鹽酥雞炸定左好耐, 冧晒, 唔夠粉, 有啲有味有啲無味杯珍珠香芋奶茶, 珍珠太冧, 完全無咬感, 食過最難飲食多幾啖, 我終於發現原來佢係我食過最難食ge野另外女朋友叫左個火煱火鍋就一般般, 不過如果火鍋呢個價錢真係有更好的選擇最印象深刻係舊玉子豆腐我食左一啖之後我問呢舊係乜野我女朋友問我係咪未食過玉子豆腐, 我話我未食過咁ge玉子豆腐, 好唔滑, 好硬淨, 無豆腐味然後我女朋友食左一啖之後佢都掉左舊野, 問呢舊係乜野我問返佢: 你無食過玉子豆腐咩?兩個人埋單160左右, 唔算貴ge, 但係啲野我食唔落p.s. 服務ok, 裝修ok, 清潔ok, 食物not okto me this is not ok第一次寫食評, 唔明點解呢間會有咁多笑哈哈
收完工出到旺角, 見到呢間肉燥飯, 有啲興趣就走左上去試下

食第一啖, 我覺得自己食緊最難食ge肉燥飯

個鹽酥雞炸定左好耐, 冧晒, 唔夠粉, 有啲有味有啲無味

杯珍珠香芋奶茶, 珍珠太冧, 完全無咬感, 食過最難飲

食多幾啖, 我終於發現原來佢係我食過最難食ge野
另外女朋友叫左個火煱

火鍋就一般般, 不過如果火鍋呢個價錢真係有更好的選擇

最印象深刻係舊玉子豆腐

我食左一啖之後我問呢舊係乜野

然後我女朋友食左一啖之後佢都掉左舊野, 問呢舊係乜野

我問返佢: 你無食過玉子豆腐咩?
兩個人埋單160左右, 唔算貴ge, 但係啲野我食唔落

to me this is not ok

第一次寫食評, 唔明點解呢間會有咁多笑哈哈
2016-12-07
2016-12-05 591 瀏覽
其實我一直都想試這間台灣餐廳 ,不過同事說味道一般,所以一直都沒有去吃。今天,我們決定試一試這間餐廳。由於大家都不太喜歡肉燥飯,所以我們都叫了大家至愛的常餐,餐牌上有幾款常餐,我們都叫了常餐C,飲品叫了熱水蜜桃紅茶。常餐C包括牛油厚多士,火腿,牛乳炒蛋和雪菜肉絲公仔麵。味道方面,雪菜肉絲比較少,但咸咸的味道都不錯。公仔麵當然不是出前一丁,比較硬身一點,不過都算入味,味道都Ok。牛油厚多士方面,多士十分厚身,而且香脆,牛油份量都多,不會乾憎憎。火腿比較薄了一點,但味道都ok。炒蛋十分嫩滑,而且又有蛋汁,十分美味!總結整個常餐味道都不錯,不過份量好像少了一點。熱水蜜桃茶方面,水蜜桃茶十分甜,而且有點酸,酸酸甜甜味道不錯。環境方面,餐廳環境十分舒適,完全不擠迫。價錢方面,常餐C $36,免費送飲品,餐廳午市不用加一,即是總共只是$36,十分便宜!總結來說,這間餐廳的常餐十分便宜,而且味道不錯,大家可以一試!

常餐C包括牛油厚多士,火腿,牛乳炒蛋和雪菜肉絲公仔麵。
雪菜肉絲公仔麵
常餐C
總結整個常餐味道都不錯,不過份量好像少了一點。

熱水蜜桃茶
環境方面,餐廳環境十分舒適,完全不擠迫。

2016-12-05
雪菜肉絲公仔麵
熱水蜜桃茶
2016-11-23 680 瀏覽
尼到野食都ok 晚飯價錢黎講都幾吸引但係話說今日行過本來打算黎食雲貴香 樓下見到有人派傳派 甘上黎試下好五好食一個人上到黎 個哥哥諗住派個搭位台俾我 張台係場中間 仲要2個位都俾人放緊袋 明明入面仲有好多位 要求下 轉去入面坐… 有幾個職員係到“喳”我 果下真係嬲左 一個人食野有罪咩?不過講句 D食物都ok 叫左個雞扒玉子飯 $45 要杯熱檸水加$5 至於最後10%服務費就…
尼到野食都ok 晚飯價錢黎講都幾吸引
我知應該係寫食文評,但如遇到以下職員. 食物質素幾好都吸引唔到我再去.之前已經去過2次,欣賞佢地的三杯雞火鍋...見昨日得閒就再上去試下睇下佢地keep唔keep到水準啦昨日大約7點我同朋友2日walk in上到去.見全埸都未至於full.而帶位的職員安排係近路邊位,因為昨日落雨的關係同見後面成排都未有客人.所以要求可否坐後面的4人位置,表明如有客人都會讓出多餘的位置.點知已聽到另一名資深樓面女職員大大聲俾說話我地聽.只可以話自己要求坐後面的4人位置,而佢地俾說話我地聽都算啦.重點係下面...三杯雞火鍋黎左,點知個鍋放到d水可以潟出黎,冇問題我地自己整返...問上面俾說話我地聽的資深樓面女職員拎隻碗仔....佢竟然先黑面再反白眼.我想問拎隻碗仔唔係殺左你全家呀.駛唔駛俾咁的反應呀?我同朋友見到即時反應係"以後唔會再黎這間度食"講真唔駛你好態度但都不至於黑面再反白眼....?!最後,食到7:50分個資深樓面女職員又發工...今次佢同另一個資深樓面男職員講叫佢趕我地走.小姐,唔係呀....我坐低叫埋野食到現家先係50分鐘...你地大大隻字出面寫限時75分鐘...咁我25分鐘去左邊???我有

之前已經去過2次,欣賞佢地的三杯雞火鍋...

見昨日得閒就再上去試下睇下佢地keep唔keep到水準啦

點知已聽到另一名資深樓面女職員大大聲俾說話我地聽.

重點係下面...

問上面俾說話我地聽的資深樓面女職員拎隻碗仔....

我同朋友見到即時反應係"以後唔會再黎這間度食"

講真唔駛你好態度但都不至於黑面再反白眼....?!

最後,食到7:50分個資深樓面女職員又發工...

今次佢同另一個資深樓面男職員講叫佢趕我地走.

小姐,唔係呀....我坐低叫埋野食到現家先係50分鐘...

我有check晒落單時間係7:18分...

去到這個位,同佢講任何野都浪費我的時間.

不如上黎同大家分享一下,當其他人遇到"她"的時候唔好食到一肚氣啦
2016-11-22
2016-11-22 466 瀏覽
2016.11.22 晚餐我維他依依with美美嬸嬸,我細妹,我細妹既朋友仲有肥版周董今日去左旺角朋友介紹呢間野抵食又好味於是就去挑下機啦1)環境方面:上落得一架lift,唔太方便,但為食野冇計鋪面可坐既位置唔多,但勝在一間小小既鋪頭都坐得舒服2)服務員:真係睇人夾人,今日幾個男仔(part time)侍應都幾nice會一齊講下笑輕鬆下,但有個(老屎忽)既嬸嬸就態度一般3)重點食物方面:我既係一人set一個主食+一份小菜+一大杯台飲,另外多嗌左一個豬頸肉share泥食~ A) 主食:香茅豬扒肉躁飯:佢既香茅味都好味但重點佢呢個既肉躁飯係目前食過暫時係叫最好,唔會似足台灣禁甜到一個點,口味係岩我地香港人既,但個汁唔係傑既偏水 B)小菜:雞翼+章魚餅:雞翼會有少少失望,唔係脆既,但個個味係好味既,一句“衰係質地上”。章魚個個唔係咩特別野,反正唔難食… C)士多啤梨牛奶雪香:怕士多啤梨味既野會酸/似藥水味既朋友就唔需要驚既,佢係好好好sweet sweet既,之但係佢有落杯芽落去平衡下,但飲完可能都要飲幾淡水 E)豬頸肉:30蚊…冇野可
2016.11.22 晚餐

今日去左旺角
朋友介紹呢間野抵食又好味
於是就去挑下機啦

1)環境方面:
上落得一架lift,唔太方便,但為食野冇計
鋪面可坐既位置唔多,但勝在一間小小既鋪頭都坐得舒服

2)服務員:
真係睇人夾人,今日幾個男仔(part time侍應都幾nice會一齊講下笑輕鬆下,但有個(老屎忽)既嬸嬸就態度一般

3)重點食物方面:

A) 主食:香茅豬扒肉躁飯:
B)小菜:雞翼+章魚餅:
章魚個個唔係咩特別野,反正唔難食…
C)士多啤梨牛奶雪香:
E)豬頸肉:
30蚊…冇野可以要求掛…

食完再傾左成個鍾計,計待應都一齊有講有笑係幾開心,重點係個班待應又唔影響市容😎😎成個氣氛都食得開心,傾得開心既

Ps. 三杯雞肉躁飯應該比較出名,但太咸同唔辣…
2016-11-21
  • 士多啤梨牛奶雪香
  • 肉躁飯
2016-11-10 516 瀏覽
經過旺角,見到呢間肉燥飯專門店,一於試下。入到去,環境不錯,好在不使等,即時有位。最後,選擇左豬軟骨肉燥飯套餐,要左花枝丸。食物味道一般,份量少,男人食可能不飽,要加叫其他野食。至於飲品,叫左熱朱古力雪香,味道ok。
經過旺角,見到呢間肉燥飯專門店,一於試下。

至於飲品,叫左熱朱古力雪香,味道ok
豬軟骨肉燥飯
2016-11-04
2016-11-06 537 瀏覽
有時心思思掛住台灣肉燥飯我都會去101食番餐午市散叫淨飯平均$30幾蚊 加$5仲有珍奶今日食左個燒雞柳拼章魚肉餅肉燥飯雞柳肉質算冧 無雪藏味 反而有淡淡香煎味道章魚肉餅係食吾到章魚既😅但幾彈幾香口肉燥係偏甜類型 比較岩香港人口味撈白飯一流
有時心思思掛住台灣肉燥飯
章魚肉餅係食吾到章魚既😅但幾彈幾香口
肉燥係偏甜類型 比較岩香港人口味
撈白飯一流
2016-10-30 513 瀏覽
今次為大家介紹一間台灣菜101肉操飯本身很喜歡食台灣菜,尤其係肉操飯同埋台灣腸簡直係超級嘅粉絲。曾經去過台灣幾次每次去都會特登食呢兩樣野,今次特登去咗旺角呢間101肉操飯試吓當然就係要試佢嗰個肉操飯同腸啦。首先講吓台灣腸佢嘅風味同我去台灣食嘅冇乜分別不過佢就加左啲黑椒食落去辣辣地如果唔食得辣就唔啱食,我本人中意冇黑椒嗰種多啲。跟住講吓佢嘅招牌重頭戲肉操飯,因為第一次在台灣食嘅肉操飯畀我一個好深刻嘅印象好香有一種令人進入左自我陶醉嘅境界返到嚟香港都好想再食到呢個味道😃😃今次呢一間餐廳就俾唔到我滿足嘅期望😩,雖然佢嘅肉操飯都好味但係同台灣嗰啲相比都係中差一啲😕,我個人覺得佢可能係少咗啲五香嘅味道令到佢嘅滷水有啲失色😩。呢次我順道講埋佢嘅飲品🍷我同我朋友分別叫咗台式芒果汁同埋熱咖啡芒果汁貫徹始終雖然冇新鮮芒果汁咁好味但係飲落唔算太甜有新鮮嘅感覺,講到咖啡我只可以用四個字來形容:值得一試。👍綜合咁多樣嘢我對佢嘅食品係失望嘅😩但飲品就在沒期望之下有少少驚喜😃,提提大家飲品係比平時茶餐廳飲嗰啲大半杯倒,綜合我俾佢2分
今次為大家介紹一間台灣菜
101肉操飯

台灣肉操飯
2016-10-30
meh
2016-10-15 429 瀏覽
Looked really nice from outside, but the food was pretty bad. Service was okay, and food came out fast, but the quality of the dishes was bad and fairly bland.
2016-10-02 325 瀏覽
豬軟骨肉燥飯 第一次試呢間肉燥飯, 原本佢有set lunch有小食+ 飯+ 大杯飲料,但價錢要六十多元 感覺偏貴,而自知自己眼闊肚窄未必能食晒,所以就只點了飯,另加$5 有珍珠奶茶飯好快就上, 碟頭還算大碟,而最impress我是完整的豬軟骨,急不及待已拿起雙筷起動首先肉燥汁點過鹹,而飯又可能有汁的關係,特別軟淋,口感不太好,有點糊仔感覺,而豬軟骨就外層肉好乾(用肉眼睇都睇得出),可能不是一直用汁浸住,但軟骨部份還是可以,夠入味又夠淋身珍珠奶茶都是一般般,沒特別需要delight
豬軟骨肉燥飯

珍珠奶茶都是一般般,沒特別需要delight
題外話/補充資料: $50 在旺角地方一頓午餐還是可以接受
2016-09-29
2016-09-26 376 瀏覽
旺角揾食,揾外賣店,見到開飯啦搜出呢個。行到全新嘉樂商場,影左張相就唔見間店。用埋地圖,揾到了係兆萬對面。有間屈臣氏哩,店內有架升降機,二樓。上到去勁多十幾中學生,廿幾年青人,以為五十樓下一個晚餐,點知兩個晚餐加一個廿蚊小食,埋單150。外賣到家半小時了。先講有咩食:前菜主食加野飲一花枝丸,招牌朱扒肉橾新竹米線,珍奶二酥雞,巴東牛肉橾飯,芋珍奶小食芝士薯一個大,兩個足料,三個巧味道炸野同樓下豪大大差不多不給意見。米線,提醒大家,收得你六十蚊,個量夠二人食,肉橾主打不會差,但配飯較好。巴東,勁正,之前科大金飯碗LG7,是我心中最好,佢佢佢101呢間贏曬,肉唔太硬,有口感,味適中。但都係個句,包甘肥都食唔曬,飽嘔。中環午飯六七十,呢到旺角都貴埋,揾多啲錢啦要,政府工我黎啦!
旺角揾食,揾外賣店,見到開飯啦搜出呢個。
行到全新嘉樂商場,影左張相就唔見間店。

外賣到家半小時了。先講有咩食:前菜主食加野飲
一花枝丸,招牌朱扒肉橾新竹米線,珍奶
二酥雞,巴東牛肉橾飯,芋珍奶
小食芝士薯

一個大,兩個足料,三個巧味道
炸野同樓下豪大大差不多不給意見。
但都係個句,包甘肥都食唔曬,飽嘔。

外賣自取
2016-09-12 439 瀏覽
前幾日見到已經好想食到最後終於嚟咗食啦呢個啲鹽酥雞十分之酥脆,而且唔會話鞋口或者好乾,幾好呢個係芝士炸玉子,芝士味唔重呢個係前菜,有啲菜打底再食炸野,感覺上冇咁油膩牛腩滷肉飯,牛腩偏辣, 遮蓋左其他食物嘅味道呢個係炒豬頸肉滷肉飯, 有啲菜伴碟,唔會太油膩朱古力幾好飲正正常常咁不過我想講嘅係呢間野真係好迫好迫好迫
前幾日見到已經好想食到最後終於嚟咗食啦
呢個啲鹽酥雞十分之酥脆,而且唔會話鞋口或者好乾,幾好
呢個係芝士炸玉子,芝士味唔重
呢個係前菜,有啲菜打底再食炸野,感覺上冇咁油膩
牛腩滷肉飯,牛腩偏辣, 遮蓋左其他食物嘅味道
呢個係炒豬頸肉滷肉飯, 有啲菜伴碟,唔會太油膩
朱古力幾好飲正正常常咁
不過我想講嘅係呢間野真係好迫好迫好迫
2016-08-28 415 瀏覽
見 online dining platform 有新增餐廳即叫!等待時間比預期短。滿心歡喜下竟然大失所望!因為外賣兩杯咖啡有杯半倒瀉曬,而喺外賣袋底部嘅豬頸肉肉燥飯就完全變成「咖啡湯飯」。可幸餐廳肯再送過!食物好不錯,而且餸多過飯!咖啡大大杯而且一d都唔欺場!! 第日可以堂食可能比較穩陣

25 分鐘 (外賣送餐)
  • 三杯雞
2016-08-27 299 瀏覽
喺101叫咗個下午茶餐。有雞扒,奶油多,雪菜肉絲米,蜂蜜綠茶。奶油多士,簡直係我至愛,烘到好脆嘅方包夾住厚厚一塊牛油再加煉奶嘅組合,正!雞扒走汁,因本身已好夠味,但略嫌油膩。雪菜肉絲米,用新竹米粉,所以偏幼身同埋比較有彈性。蜂蜜綠茶只飲到甜味,完全無茶味。

奶油多士
雞扒走汁,因本身已好夠味,但略嫌油膩。
燒雞扒
雪菜肉絲米,用新竹米粉,所以偏幼身同埋比較有彈性。
雪菜肉絲新竹米粉
蜂蜜綠茶只飲到甜味,完全無茶味。
蜂蜜綠茶
2016-08-27