滷肉飯很入味很好味 是目前試過最好味的滷肉飯之一臭臭鍋很普通味道一般 食食下發現有蟲 希望衛生情況可以改善原本因為身分證優惠試下結果因為職員沒提我也忘了用正價付了錢記起後再問職員已經無法再退回差價職員服務態度很好但整體而言挺失望
滷肉飯很入味很好味 是目前試過最好味的滷肉飯之一
但整體而言挺失望
臭臭鍋  滷肉飯
  • 滷肉飯
2023-08-24 170 瀏覽
📍8鍋臭臭鍋味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️相信大家對呢間台式火鍋店一啲都唔陌生😎主打一人一鍋 8鍋有8️⃣款口味嘅火鍋套餐👍🏻❶臺式麻辣鍋 $88(娃娃菜、麻辣餃、甜不辣、福州魚蛋、龍脷柳、鴨血、沙白、米血糕、大腸、魷魚園、老油條、金針菇、炸枝竹、王子麵、嗚門卷、青豆角)湯底的台式麻辣味道非常正宗 辣中帶點麻🌶️配料方面 新鮮既娃娃菜、金針菇、青豆角 增添了口感同色彩🫛小吃類配料(麻辣餃、甜不辣、福州魚蛋)味道鮮美 令火鍋更豐富多樣🌼龍脷柳、鴨血帶嚟獨特既口感 爽脆彈牙🦷沙白、大腸提供了豐富的肉質 口感豐富👅米血糕、魷魚園 口感柔軟嫩滑 入口即化🤩而老油條、炸枝竹就增添了口感既層次💛❷特濃沙茶鍋 $88(娃娃菜、米血糕、牛丸、豆皮花枝捲、沙白、粟米、金針菇、炸枝竹、粉絲、鳴門卷、墨汁貢丸、蕃茄、甜不辣、青豆角)沙茶鍋湯底特濃滑順 沙茶味道濃郁🍲娃娃菜爽脆 米血糕軟嫩 牛丸彈牙🫶🏻豆皮花枝捲鮮美 沙白肉質豐富 金針菇香嫩 炸枝竹酥脆🥰粉絲吸滿湯汁 鳴門卷鮮甜 墨汁貢丸爆汁濃郁💖蕃茄帶點酸甜 甜不辣好有咬口 青豆角清爽🍃濃郁既湯底與多樣既配料相得益彰 食落必有一番風味👻❸牛肉 200g +$28肥牛質鮮嫩 口
📍8鍋臭臭鍋
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

相信大家對呢間台式火鍋店一啲都唔陌生😎
主打一人一鍋 8鍋有8️⃣款口味嘅火鍋套餐👍🏻

❶臺式麻辣鍋 $88

湯底的台式麻辣味道非常正宗 辣中帶點麻🌶️
配料方面 新鮮既娃娃菜、金針菇、青豆角 增添了口感同色彩🫛
龍脷柳、鴨血帶嚟獨特既口感 爽脆彈牙🦷
沙白、大腸提供了豐富的肉質 口感豐富👅
米血糕、魷魚園 口感柔軟嫩滑 入口即化🤩
而老油條、炸枝竹就增添了口感既層次💛

❷特濃沙茶鍋 $88

濃郁既湯底與多樣既配料相得益彰 食落必有一番風味👻

❸牛肉 200g +$28
肥牛質鮮嫩 口感豐富🐮
每一口都充滿濃郁既肉香 令人回味無窮🐄

❹粉絲 免費(跟餐)
粉絲細緻綿密 入口即化🍜

冬瓜茶搭配珍珠 清爽甘甜🏺
冬瓜的清香與珍珠的嚼勁相融合 帶來獨特既口感🍹
茶香與珍珠的甜蜜交融 炎暑又解渴🚤

2023-08-22 1290 瀏覽
數年前已光顧過「8鍋臭臭鍋」的尖沙咀店,一人一鍋的方便,還有貼地的價錢,令筆者難忘。所以當得知餐廳在葵芳開了分店後,立刻相約好友一起過來吃晚飯。「8鍋臭臭鍋」的葵芳分店位於葵芳匯2樓,內裏座位寬敞,坐得舒服。不過當天發生了小意思:餐廳的燈壞了,維修師傅未到之前,大家都摸黑食飯,非常特別的一餐。鍋內配料豐富,包括有麻辣餃子、甜不辣、福州魚蛋、龍脷柳、鴨血、米血糕等逾十多款食材。另外也可以自行添加肉類等其他食材。加了白豚肉,口感彈牙有豚香,而且和麻辣湯鍋幾夾。麻辣湯底好惹味,除了本身鍋內附有的半個王子麵,套餐還有白飯、粉絲或滷肉飯選配。選了粉絲,它和王子麵一樣都能盡索麻香辣華,入味非常。(因為壞燈關係,部份照片較暗。)另一款試了養生藥膳鍋,加配了雞腿肉,感覺雞肉和藥膳湯應該蠻搭。和麻辣鍋一樣也有十多款配餸,但款式就不同,如有凍豆腐、豆皮花枝捲、香菇貢丸、香菇等。值得一提的是大部分鍋內附有的食材都好索湯底,入口完全感受到那股藥膳湯的獨有香氣!而雞腿肉肉質也頗為嫩滑。餐廳供應的飲品當然也是台式飲品,和好友分別點了水蜜桃綠茶和荔枝綠茶各一杯。可以按個人口味選擇冰度和甜度,不錯呢。

,維修師傅未到之前,大家都摸黑食飯,非常特別的一餐

鍋內配料豐富
,入味非常。

(因為壞燈關係,部份照片較暗。)

2023-08-21
養生藥膳鍋
「調教。朋友」臭味相投💩 臭死你朋友👫🍽️ 8鍋臭臭鍋(葵芳匯)🏡 葵涌興芳路208號葵芳匯2樓201號舖~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🫕 特濃沙茶鍋 ($68) + 芝士片 ($8) +雞蛋 ($8)沙茶牛肉鍋材料豐富,有牛肉片、米血糕牛丸、豆皮花枝捲、沙白、粟米、金菇、炸枝竹、鳴門卷、貢丸、蕃茄、甜不辣、青豆角、娃娃菜。😋 係鍋入面食到咁多唔同款式既餸相信只有呢間可以做到,沙茶味道夠哂濃郁,所有材料煲落都充滿陣陣既沙茶香,夠哂惹味,花枝捲彈牙好味,粟米夠甜,如果唔夠味仲可以自製醬料沾埋一齊食。👍🏻🍲 養生藥膳鍋($68) +安格斯牛肉100g ($55)養生藥膳鍋湯底藥味唔算好濃夠清甜,材料有娃娃菜、香蒜貢丸、淮山、鳴門卷、蓮藕、粟米、油豆腐。🤪款式夠多之外,香噴噴既湯底,仲免費追加左粉絲,粉絲吸哂濃濃既藥材湯底,鮮甜美味,小編都忍唔住飲多啖,確實係同朋友一人一鍋既好選擇。🤩🍢 雜錦丸拼盤 ($46)可以簡三款丸類作配搭,分別揀左福州魚蛋、黃金魚子球及花枝丸。花枝丸夠彈牙,魚蛋爽滑中間仲有魚肉餡,而魚子球入面包住滿滿既飛魚子,口感惹味獨特唔錯唔錯。😙🍚 黑金滷肉飯-細 (
「調教。朋友」臭味相投💩 臭死你朋友👫

🍽️ 8鍋臭臭鍋(葵芳匯)
🏡 葵涌興芳路208號葵芳匯2樓201號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

🍲 養生藥膳鍋($68) +安格斯牛肉100g ($55)

🍢 雜錦丸拼盤 ($46)

🍚 黑金滷肉飯-細 ($10)
黎得食台灣火鍋又可以唔order滷肉飯呢,滷肉煮得入味,一啖白飯配上一啖滷肉,肥肉甘香簡直係不得了,如果唔怕肥嘅朋友仔就點都有order黎試試。🐷🐷

🍸 金柑檸檬梳打(+$7)
金橘檸檬梳打夠哂冰凍,飲落味道酸酸甜甜夠晒開胃,打邊爐配埋呢杯特飲真係夠晒涼快阿。🤨

🪴 盆栽奶茶加椰果(+$12)
名字可愛飲落原來先知係朱古力奶茶加上Oreo 粒粒,朱古力味道濃郁但當中兼備住一份奶香,仲有埋粒粒Oreo做襯托,味道好夾又幾得意,真係好值得一試。😚

#feed_your_friend #調教朋友 #調教你朋友個胃 #foodie #hkfoodie #foodiehk #foodporn #foodstagram #foodgasm #foodblogger #hkfoodblogger #相機食先 #香港美食 #香港美食指南 #打卡 #打卡餐廳 #美食推介 #香港必吃 #香港美食攻略#一人火鍋 #臭臭 #台式臭臭鍋 #火鍋 #taiwanese #spicy #hotpot #8potshk #taiwanesefood #想念台灣
2023-08-13
10 分鐘 (堂食)
2023-08-14 292 瀏覽
呢間台式火鍋店開業多年, 葵芳店係最近期新開分店, 主打台式口味火鍋, 晚市有8款鍋底$88/款供選擇, 肉類可以加錢加配, 最平$12/100g 雞肉, 鍋底已包白飯/粉絲, 飲品方面都係以台式飲品為主😝🔸️招牌臭臭鍋 $88鍋底可以自選辣度, 朋友就叫左小辣, 一鍋裡面有好多配料, 如臭豆腐、米血糕、鴨血等, 鍋底愈煲愈濃味, 仲加咗羊肉200g 同$10轉黑金滷肉飯, 台式風味十足🔸️養生藥膳鍋 $88呢個鍋比較素, 配料有娃娃菜、淮山、香菇、炸枝竹、素鮑魚、蓮藕等, 我自己就再加配了牛肉200g, 有肉食吓, 唔使咁寡, 呢個餐多菜少肉都幾好

🔸️招牌臭臭鍋 $88

🔸️養生藥膳鍋 $88

2023-08-13
2023-08-12 346 瀏覽
呢間臭臭鍋之前係尖沙咀食過,但一直覺得個位置唔係咁方便,見佢係葵芳開左分店,決定黎再食🤩🤩🤩每一張枱都有呢5樣調味料,方便客人調自己口味!同屋企人一人叫左一鍋,每款鍋都有唔同既餸,每款餸都有兩三舊,樣樣都可以試下🤤我地另外加左牛肉($28 200g)同雞肉($20 200g),可以配飯或者粉絲(王子麵要加$10),而且仲可以揀唔同既辣度。個香蒜濃湯鍋好咸,加左水都覺得咸,愈食愈咸,唔知係咪廚司重手左🤢麻辣鍋就唔錯👍仲叫左份鹽酥雞,熱辣辣,正正常常咁🙂

每一張枱都有呢5樣調味料,方便客人調自己口味!
香蒜濃湯鍋

士林鹽酥雞
仲叫左份鹽酥雞,熱辣辣,正正常常咁🙂
士林鹽酥雞
2023-08-11 223 瀏覽
之前喺尖沙咀、銅鑼灣都有食過8鍋臭臭鍋,估唔到佢會黎葵芳開分店,呢間專門食台式一人火鍋套餐,火鍋已配搭基本配料,今次嚟到葵芳,餐牌有更大自由度,自選各種肉類、配料,仲好左方便左😋😋😋👑經典 - 招牌臭臭鍋由台灣臭豆腐釀成嘅湯底,非常特別值得一試,配料都係台灣獨有,如米血糕、台灣貢丸、好彈牙、嗚門卷等等,好有台式風味👍🏼🐮香蒜牛肉鍋重蒜人首選,肉類都非常大片一定足磅👍🏼好有肉感,成個set本身都好多料,食完好滿足😝😝另外仲可以加配台式滷肉飯、台式飲料,好似返左轉台灣咁

👑經典 - 招牌臭臭鍋

🐮香蒜牛肉鍋

另外仲可以加配台式滷肉飯、台式飲料,好似返左轉台灣咁
來自台灣🇼🇸的台式火鍋專門店「8鍋臭臭鍋」貴為尖沙咀銅鑼灣的人氣臭臭鍋,有8大款惹味湯底選擇,雖然銅鑼灣店已搬遷,但轉過頭新大部分食材由台灣入口,一人一鍋用餐衛生方便。重要野~ 新店特別益街圬推出兩大慳錢優惠~💝身份證優惠顧客凡於8月份內惠顧,身份證上有8字,即享全單8折優惠💝夏日炎熱天氣優惠即日至2023年10月31日,如果惠顧當日氣溫達攝氏32度或以上,顧客於午市惠顧一個「臭臭鍋」,餐飲即可免費升級至360毫升沙冰(原價$36)晚市套餐由$88起,8款湯底跟鍋的配料固定,不同湯底配上惹味配菜之外另外可自由再追加配料,而且有台式小食及特式飲品選擇,性價比及自由度都滿高。🍲鍋底可自選辣度,上檯先來一個熱鐵鍋呈上,肉類可以選擇牛肉、雞肉、豚肉或羊肉,主食有白飯/粉絲,另可以升級轉成烏冬、王子麵或黑金滷肉飯。🍲招牌臭臭鍋套餐 (配黑金滷肉飯 +$10) $88推介:⭐️⭐️⭐️⭐️首次來訪一定要試下招牌臭臭鍋,臭臭鍋內以臭豆腐味道較為濃郁,其他配料有娃娃菜、香菇貢丸、米血糕、、鴨血、沙白、鵪鶉蛋、番茄、榨菜絲、韭菜腐竹、粉絲、金針菇、鳴門卷、炸枝竹及粉絲無飯不歡小編當然要配返個經典特產黑金滷肉飯!

來自台灣🇼🇸的台式火鍋專門店「8鍋臭臭鍋」
貴為尖沙咀銅鑼灣的人氣臭臭鍋,有8大款惹味湯底選擇,
雖然銅鑼灣店已搬遷,但轉過頭新
大部分食材由台灣入口,一人一鍋用餐衛生方便。

重要野~ 新店特別益街圬推出兩大慳錢優惠~
💝身份證優惠
顧客凡於8月份內惠顧,身份證上有8字,即享全單8折優惠

💝夏日炎熱天氣優惠

晚市套餐由$88起,8款湯底跟鍋的配料固定,
不同湯底配上惹味配菜之外另外可自由再追加配料,
而且有台式小食及特式飲品選擇,性價比及自由度都滿高。
🍲鍋底可自選辣度,上檯先來一個熱鐵鍋呈上,
肉類可以選擇牛肉、雞肉、豚肉或羊肉,
主食有白飯/粉絲,另可以升級轉成烏冬、王子麵或黑金滷肉飯。

🍲招牌臭臭鍋套餐 (配黑金滷肉飯 +$10) $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
其他配料有娃娃菜、香菇貢丸、米血糕、、鴨血、沙白、
無飯不歡小編當然要配返個經典特產黑金滷肉飯!
叫左中辣感覺過左預期接受到的辣度,食唔辣嘅建議選小辣,
整體材料豐富,食到剩返2成剛好鍋底熄火,完美。

🍲臺式麻辣鍋(配粉絲)(肥牛片100g +$16) $88
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
上檯陣陣麻香,呢款就一定要預計佢會越滾越辣,
配料有娃娃菜、麻辣餃、甜不辣、龍脷柳、鴨血、沙白、
米血糕、大腸、魷魚圈、老油條、金針菇、炸枝竹、王子麵、
鳴門卷及青豆角等。
肥牛片同王子麵吸收哂麻辣的精華,見到朋友仔愈食愈出汗好Feel 到個刺激感!
所以呢個時候就要加返杯冰涼特飲啦~

🍹人氣葡萄柚子綠茶 $34
🍹盆栽奶茶 $31
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
兩杯飲品各有特色,盆栽奶茶係最吸引到小編的台式特飲,係集齊色香味造型的飲品首選。
而新產品葡萄柚子綠茶有誠意,杯底有埋粒粒爽口柚子增加口感,解渴清新。

如果係荃葵青區的朋友仔經過葵廣附近,落條天橋就到葵芳匯,
嘆住冷氣食個熱辣辣過江龍火鍋,假日好去處就唔好錯過啦。
2023-08-10 271 瀏覽
芝士牛奶鍋湯底濃郁奶香,加上芝士的融化口感好香又濃郁😍肥牛片、豚肉片、羊肉片都好新鮮優質,切片均勻薄嫩,非常適合涮火鍋🍲雜錦丸拼盤有花枝丸, 麻吉燒,黃金魚子球粒🍡可以試晒三隻唔同嘅丸😆服務態度方面好細心親切,會主動問需唔需要加多小小湯❤️及時回應客人的需求並提供協助👍🏼餐廳的環境寬敞明亮,桌椅整潔舒適☺️一次放鬆愉悅的用餐體驗金橘檸檬茶🍋有一股清新的柑橘香氣,適度的酸甜度😋水蜜桃紅茶陣陣水蜜桃香甜味,口感柔和順滑,帶有水蜜桃的香甜🍑
芝士牛奶鍋湯底濃郁奶香,加上芝士的融化口感好香又濃郁😍

餐廳的環境寬敞明亮,桌椅整潔舒適☺️一次放鬆愉悅的用餐體驗

金橘檸檬茶🍋有一股清新的柑橘香氣,適度的酸甜度😋

2023-08-10 265 瀏覽
之前喺尖沙咀店食過,今次見佢哋喺葵芳新開張即刻支持一下餐牌同之前有少少唔同,性價比高咗,午市$83就食到一個火鍋加杯台式飲品我叫咗個臭臭鍋中辣,味道同之前台灣食一樣。隱隱約約有臭豆腐嘅香味,材料都新鮮配埋碗白飯真係好正。枱面嘅醬汁都係靈魂之一,我揀咗羊肉配個豆瓣醬真係神來之筆。餐廳餐牌上已經有醬汁調配教學,跟住佢就得。最後環境真係算好舒服,夏天食火鍋都冇流汗,而且空間好闊落啱啱開又唔多人,葵芳真係冇咩餐廳可以坐得咁舒服😅作為街坊一定有下次👍🏻
之前喺尖沙咀店食過,今次見佢哋喺葵芳新開張即刻支持一下

我叫咗個臭臭鍋中辣,味道同之前台灣食一樣。
隱隱約約有臭豆腐嘅香味,材料都新鮮配埋碗白飯真係好正。

作為街坊一定有下次👍🏻
2023-08-08
  • 招牌臭臭鍋
2023-08-06 222 瀏覽
-之前已經食咗幾次,今次試吓位於葵芳嘅店,環境都幾舒服,有卡位可以一班人坐,可能因為新開,所以中午冇乜人,可以傾吓偈,店入面播住台灣嘅歌曲,令你置身喺台灣咁嘅感覺。食物介紹台灣臭臭鍋,也稱為臭豆腐火鍋或臭豆腐鍋,起源於台灣,是一種結合臭豆腐與火鍋的特色料理。今日點了招牌臭臭鍋 & 香蒜濃湯鍋招牌臭臭鍋包括我最鍾意嘅鴨血、臭豆腐、大腸,湯底比較濃郁,可以選擇辣度,啱晒鍾意重口味嘅朋友。香蒜濃湯鍋屬於白湯,蒜🧄味非常突出,無招牌鍋咁重口味,亦都可以選擇辣度。肉類方面都有選擇,安格斯牛肉肉質不錯,豬肉如果煮太久會咬唔開,味道一般。份量超多,女仔🧍‍♀️一個人一定食唔晒,可以share.💖-

食物介紹

今日點了招牌臭臭鍋 & 香蒜濃湯鍋

招牌臭臭鍋

香蒜濃湯鍋

份量超多,女仔🧍‍♀️一個人一定食唔晒,可以share.💖

招牌臭臭鍋
  • 招牌臭臭鍋
2023-08-03 268 瀏覽
剛才見尖沙咀好味火鍋8鍋臭臭鍋在葵芳開業,即上去大吃一番,我發現:湯底清甜鮮美,不過鹹不過淡,能夠提升食材的本味。食材新鮮多樣,包括肉類、海鮮、蔬菜、豆製品、麵食等,選擇豐富,質量優良。醬料自由配搭,可以根據個人喜好調製出適合自己的口味,增加層次和變化。如果你想在香港找到好吃的台灣火鍋,你可以試吃8鍋臭臭鍋(KWAI FONG)麻辣鍋,價錢實惠,環境舒適。

湯底清甜鮮美,不過鹹不過淡,能夠提升食材的本味。
題外話/補充資料: 如果你想在香港找到好吃的台灣火鍋,你可以試吃8鍋臭臭鍋(KWAI FONG)麻辣鍋,價錢實惠,環境舒適。
2023-08-03
  • 麻辣鍋