2023-07-06 34 瀏覽
同朋友找餐廳食嘢,去咗西菁街有找尋地道美食。886巷有台式料理、台式滷飯、手工芋丸同台式飲品,台式美食好美味。餐廳設計簡潔,地方夠寬敞,我鍾意黑金剛牛尚燒飯。用牛肉搽上黑金剛醬汁,切開成一片片,牛肉好有光澤又香嫩,口感似港式叉燒,好有特式。台式車仔麵,揀地道嘅刀削麵,可配搭豬骨或牛滑湯底,湯口感濃郁,配菜多樣化,有台式丸、魚腐、鴨血、手工玉米水餃,魚腐好圓又夠厚度,咬一口好清新又鮮美。鐵路鯛魚下巴飯,微炸過鯛魚,外皮脆卜卜,魚肉仍保持鮮嫩,配料豐富有滷蛋、西蘭花、紅蘿蔔,飯量足夠,好滿足。巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯,鍾意雞腿排炸到黃金色,聞到香噴噴,雞肉夠厚身,咬落啖啖肉。九份手工芋丸,配料色彩繽紛嘅芋丸有黃色、紫色,口感軟糯又煙韌,配搭紅豆兼涼粉,好味道清甜,份量好足料。
同朋友找餐廳食嘢,去咗西菁街有找尋地道美食。

886巷有台式料理、台式滷飯、手工芋丸同台式飲品,
台式美食好美味。

餐廳設計簡潔,地方夠寬敞,我鍾意黑金剛牛尚燒飯。

• 黑金剛牛尚燒飯
2023-07-05 33 瀏覽
位置好方便 係元朗千色附近 之前食過一次覺得性價比好高 今次難得入元朗忍唔住又再去食下886 呢間嘅炸物全部都好推薦🤩餐廳用QR code落單✨黑金剛牛尚燒整體比較乾身 牛肉份量好多 肉味亦比較濃✨西屯魯肉饭同平時有D唔同 魯肉以豬肉絲嘅方式上 有肥肉有瘦肉 多左一D醬汁同肉嘅口感同平時唔同 汁料都好多 撈飯勁滿足🥰✨黑金剛豚肉刈包包左好多塊腩肉片 口感有層次 麵包軟綿綿✨鹽酥雞椒鹽味好香 超級香口 啖啖肉 路過都可以買黎食✨夜市拼盤有地爪條 甜不辣 黃金芋圓球 雞軟罗子 鹽酥雞 夜市香腸好正好豐富 每個種類有3-4件 岩晒女仔唔大食但樣樣都想試✨紅豆捲餅表皮酥脆食落煙靭 帶點麵粉香氣 中間包左好多紅豆蓉 係好有台灣特色嘅甜點
餐廳用QR code落單

夜市拼盤
有地爪條 甜不辣 黃金芋圓球 雞軟罗子 鹽酥雞 夜市香腸
好正好豐富 每個種類有3-4件 岩晒女仔唔大食但樣樣都想試

紅豆捲餅
886係台灣嘅電話區號就係人都知,呢間舖頭超多台灣地道嘢食,揀咗好多款買返去同屋企人share,好似帶咗成個台灣夜市返去😍🌟黑金剛牛尚燒 $70牛叉燒都係第一次食,而家仲有推廣期優惠價,同普通叉燒一樣肉質有彈性,牛肉冇咁肥但係好濃郁肉味🌟那魯灣金湯 $90有四款餸可以揀,個金湯本身已經有兩隻蝦,好鮮甜,酸酸辣辣咁。揀咗龍躉同肥牛刀削麵,兩樣餸都好索湯,刀削麵亦都好彈牙🌟槳爆雞皮卷 $15雞皮包雞肉,果然醬爆好Juicy🌟大腸包小腸 $29糯米包住條腸,中間仲有啲生菜,好似食burger咁,有糯米夠晒飽肚,條腸又甜甜地好好味🌟夜市拼盤 $48呢個拼盤全部都係炸嘢,最鍾意係炸甜不辣,真係好友台灣風味🌟葱抓餅 $10$10都有兩塊三角形,真係好抵食,蔥味好香,唔算好油,一家人share過吓口癮幾好🌟月亮蝦餅 $23蝦餅好厚身,質地彈牙,蝦肉鮮甜🌟九份手工仙草芋圓 $24芋圓同仙草充滿成碗鮮奶,仙草好滑,芋圓都有幾隻味道好煙韌🌟降脂有機蘋果醋 跟餐加$8飯後一杯蘋果醋可以幫助消化,呢度有得加錢配當然要揀,酸酸地感覺好健康

🌟黑金剛牛尚燒 $70

🌟那魯灣金湯 $90

🌟槳爆雞皮卷 $15
雞皮包雞肉,果然醬爆好Juicy

🌟大腸包小腸 $29

🌟夜市拼盤 $48
呢個拼盤全部都係炸嘢,最鍾意係炸甜不辣,真係好友台灣風味

🌟葱抓餅 $10

🌟月亮蝦餅 $23
蝦餅好厚身,質地彈牙,蝦肉鮮甜

🌟九份手工仙草芋圓 $24
芋圓同仙草充滿成碗鮮奶,仙草好滑,芋圓都有幾隻味道好煙韌

🌟降脂有機蘋果醋 跟餐加$8
2023-07-01
10 分鐘 (外賣自取)
  • 大腸包小腸
2023-07-04 29 瀏覽
886巷係我好鍾意嘅餐廳!已經幫襯過好多次🤤🤤佢好多台灣小食都整得好正好好食!好多選擇,性價比高😋😋今次試咗啲之前未試過嘅菜式。有啲都幾有驚喜🤩🤩❤️ 地瓜條 $28呢個最大驚喜,整得好好食,好香脆,一啲都唔油。番薯嘅香味出晒嚟,特別厚切真係好正好有口感。❤️一口生煎包$28生煎包外皮香脆,微微煎得金黃色。啲餡料入面嘅豬肉鮮美多汁,充滿口感。一咬落去,湯汁好juicy, 一啖食落去好滿足。❤️黄金芋圓球$28呢個食過好多次,次次都保持水準。芋頭味好香,加埋少少鹹蛋真係超正😀❤️黑金剛牛尚燒$70飯嘅份量都多,牛肉肉嫩多汁,牛味好濃,可以做到焦而不燶好犀利🤓Poster話係👉🏽10個繁複工序精心炮製🙀❤️天母胡椒餅 豬肉$38之前次次都試牛肉味,第一次試豬肉豬肉都好好食呀🤤🤤胡椒味好出好正❤️ 醬爆雞皮卷$15雞肉份量好多, 差唔多成條都係雞肉❤️牛肉刈包$33牛肉餡料都好多~多到想跌出嚟😅😂❤️降脂有機蘋果醋$12應該係跟餐價? 好鍾意呢種酸酸甜甜帶有少少刺激嘅感覺❤️仙草迷你3Q果奶$23屋企人話好飲,甜度適中😋❤️九份手工仙草芋圓$24*3次次都一定會叫呢個,屋企人好鍾意食好足料好好食❤️紅豆涼粉芋圓份
886巷係我好鍾意嘅餐廳!
已經幫襯過好多次🤤🤤
佢好多台灣小食都整得好正好好食!
好多選擇,性價比高😋😋

今次試咗啲之前未試過嘅菜式。
有啲都幾有驚喜🤩🤩

❤️ 地瓜條 $28
呢個最大驚喜,整得好好食,
好香脆,一啲都唔油。番薯嘅香味出晒嚟,
特別厚切真係好正好有口感。

❤️一口生煎包$28
生煎包外皮香脆,微微煎得金黃色。
啲餡料入面嘅豬肉鮮美多汁,充滿口感。
一咬落去,湯汁好juicy, 一啖食落去好滿足。

❤️黄金芋圓球$28
呢個食過好多次,次次都保持水準。
芋頭味好香,加埋少少鹹蛋真係超正😀

❤️黑金剛牛尚燒$70
飯嘅份量都多,牛肉肉嫩多汁,
牛味好濃,可以做到焦而不燶好犀利🤓
Poster話係👉🏽10個繁複工序精心炮製🙀

❤️天母胡椒餅 豬肉$38
之前次次都試牛肉味,第一次試豬肉
豬肉都好好食呀🤤🤤胡椒味好出好正

❤️ 醬爆雞皮卷$15
雞肉份量好多, 差唔多成條都係雞肉

❤️牛肉刈包$33
牛肉餡料都好多~多到想跌出嚟😅😂

❤️降脂有機蘋果醋$12
應該係跟餐價?
好鍾意呢種酸酸甜甜帶有少少刺激嘅感覺

❤️仙草迷你3Q果奶$23
屋企人話好飲,甜度適中😋

❤️九份手工仙草芋圓$24*3
次次都一定會叫呢個,屋企人好鍾意食
好足料好好食❤️
紅豆涼粉芋圓份量多得嚟
奶嘅份量都係好足夠,比例超級好。
加咗少少價之後都仲係超抵食🤩😋😋
2023-07-02 30 瀏覽
元朗呢一間886巷主打台灣菜,環境寬敞,價錢親民,份量大,食物款式多,無論堂食定外賣都好抵食👍🏻,店內重有冬瓜茶可以任飲三角雞軟骨 $38之前食過一次,對佢念念不忘,軟骨易咬,比平時食既雞軟骨脆口,帶有少少雞肉鹽酥雞 $33一口一粒既大細,唔油膩,炸得岩岩好,外脆內軟黄金芋圓球 $28係平時放題食既芋圓波波,但我覺得呢度既更甜一點,食幾粒都已經飽哂黑芝麻燒餅煎 $15燒餅中間夾有一層黑芝麻餡,燒餅皮煙韌黑金剛牛尚燒 $70平時豬肉叉燒食得多,用牛肉黎整既叉燒肉真係第一次食,肉質比豬肉整既叉燒實,微微焦香,加上酸酸甜甜既醬汁,比想像中好食巨無霸鹽麴雞腿魯肉飯 $60塊雞扒大到塞滿左個飯盒😂真係好巨大,外脆內嫩,魯肉碎好多古早鐵路排骨$60有兩塊排骨、台灣腸,都會有魯肉碎九份手工仙草芋圓 $24芋圓煙靭,配有仙草同紅豆,唔太甜仙草迷你30果奶茶 (跟餐+$10)凍檸水 (跟餐+$8)

三角雞軟骨 $38

鹽酥雞 $33
一口一粒既大細,唔油膩,炸得岩岩好,外脆內軟

黄金芋圓球 $28

黑芝麻燒餅煎 $15
燒餅中間夾有一層黑芝麻餡,燒餅皮煙韌

黑金剛牛尚燒 $70

巨無霸鹽麴雞腿魯肉飯 $60
塊雞扒大到塞滿左個飯盒😂真係好巨大,外脆內嫩,魯肉碎好多

古早鐵路排骨$60
有兩塊排骨、台灣腸,都會有魯肉碎

九份手工仙草芋圓 $24
芋圓煙靭,配有仙草同紅豆,唔太甜

仙草迷你30果奶茶 (跟餐+$10)
凍檸水 (跟餐+$8)
2023-06-26 41 瀏覽
黑金剛牛尚燒 $70.00這道菜品看起來非常有食欲,肉質鮮嫩,表面有一層烤得香脆的外皮。它的口感非常優秀,肉質鮮嫩多汁,味道很濃郁。飯量超多是午餐的好選擇。仙草迷你30果奶茶🥤$跟餐+$10.00奶茶的色澤深沉。喝起來口感滑順,奶香味濃,加上仙草的香氣和其他配料的結合飲起來非常清爽,是非常適合夏天的飲品。百香檸檬雙響炮 $23.00有著明亮的色澤和清新的香氣。它的口感非常開胃,酸甜適中,檸檬的香氣和百香果的果香融合在一起,還有大量爆爆丸。九份手工仙草芋圓 $24.00芋圓色澤紫黑。口感非常好,芋圓Q彈有嚼勁。地瓜條$28.00小吃看起來非常脆嫩,色澤金黃。口感非常酥脆,地瓜的甜味和鹽巴的味道非常協調,讓人忍不住一直吃。夜市拼盤 $48.00有著各式各樣的小吃。例如甜不辣、地瓜條、鹽酥雞等…口感非常豐富,有著不同的口感和風味,讓人可以一次品嚐到多種風味。高山烏龍茶 $12.00這杯茶看起來非常清澈,色澤淡黃。金萱金茶 $12.00口感非常香濃,帶有茶香和茉莉花的香氣,喝起來非常舒適。黑金剛豚肉刈包 $33.00豚肉色澤深,刈包的外皮蓬鬆。口感非常好,豚肉鮮嫩多汁。巨無霸鹽焗雞腿排滷肉飯
黑金剛牛尚燒 $70.00

仙草迷你30果奶茶🥤$跟餐+$10.00

百香檸檬雙響炮 $23.00

九份手工仙草芋圓 $24.00
芋圓色澤紫黑。口感非常好,芋圓Q彈有嚼勁。

地瓜條$28.00

夜市拼盤 $48.00

高山烏龍茶 $12.00
這杯茶看起來非常清澈,色澤淡黃。

金萱金茶 $12.00
口感非常香濃,帶有茶香和茉莉花的香氣,喝起來非常舒適。

黑金剛豚肉刈包 $33.00
豚肉色澤深,刈包的外皮蓬鬆。口感非常好,豚肉鮮嫩多汁。

巨無霸鹽焗雞腿排滷肉飯 $60.00
分開兩日才吃完的巨人飯,飯菜的份量很足。雞腿排色澤金黃,滷肉的色澤深紅,飯菜的香氣四溢。

一口生煎包 $28.00
小吃看起來非常可口,色澤金黃,外皮酥脆。口感非常好,裡面的肉香濃郁,仲有湯汁。
2023-06-24 457 瀏覽
是日到朋友屋企聚會,天氣不穩下都唔想周圍搵嘢食,見樓下呢間台灣餐廳價錢都幾親民,就一於買外賣返去慢慢食。黑金剛牛尚燒 :豬肉叉燒就食得多,牛肉叉燒就真係第一次試,醃得好入味,食落牛味香濃,肉質鬆軟唔韌,無豬肉咁肥膩,感覺較為健康。配菜有滷蛋、豆腐、西蘭花及醃蘿蔔,食落好滿足。巨無霸鹽麴雞腿排飯 :一打開飯盒,只係見到超巨型雞腿排,完全遮晒盒入面嘅白飯,份量十足,雞腿排外皮香脆,內裏嫩滑多汁,雞排配嘅係滷肉飯,都幾有驚喜,配菜同樣有滷蛋、豆腐、西蘭花及醃蘿蔔。那魯灣金湯系列(雞)配米粉 :主菜可以選擇雞、肥牛、金沙骨或龍躉,我地揀咗雞,雞肉份量都幾多,配料有蝦、蜆、茶樹菇、雪耳及酸菜等等,米粉吸收晒湯汁後更加美味,酸酸辣辣相當開胃。一口生煎包 :一份有五件,每件細細粒,一啖一件剛剛好,外皮煎得香脆,咬落滿口肉汁。紅豆卷餅 :$15大大塊,幾個人share食都夠,紅豆蓉都幾多,唔錯。漿爆雞皮卷 :相當有驚喜,外皮煙煙韌韌,裏面雞肉嫩滑juicy。上湯時菜 :份量都幾多,生菜夠新鮮,經上湯煮過後更入味,食咁多油膩野,食返呢個夠晒清新。台南六寶丸 :數下數下原來唔止六粒,粒粒唔同味道,個人較喜

黑金剛牛尚燒 :

巨無霸鹽麴雞腿排飯 :

那魯灣金湯系列(雞)配米粉 :

一口生煎包 :

紅豆卷餅 :
$15大大塊,幾個人share食都夠,紅豆蓉都幾多,唔錯。

漿爆雞皮卷 :
相當有驚喜,外皮煙煙韌韌,裏面雞肉嫩滑juicy。

上湯時菜 :

台南六寶丸 :
數下數下原來唔止六粒,粒粒唔同味道,個人較喜歡粟米豬肉丸及花枝丸。

仙草迷你3Q果奶茶 :
主食加十蚊就可配飲品,奶茶茶味香濃,入口好幼滑,3Q果煙煙韌韌,感覺俾配珍珠更夾。

九份手工芋圓 :
芋圓口感煙韌,配上紅豆及仙草,味道唔太甜,作為甜品好滿足。
2023-06-24
2023-06-23 45 瀏覽
在元朗跟朋友gathering,😉他們介紹了一家質素不錯的台灣餐廳。這家餐廳提供多種菜式,而且價格親民,✨性價比高,是一個很好的台灣美食選擇。黑金剛牛尚燒的價格有優惠,所以相對親民,但品質卻非常不錯,🐮這是一個很好的驚喜。牛肉的味道和質地都很好,而且加上酸酸甜甜的醬汁,👍讓人食指大動。古早鐵路排骨便當也非常美味!🐷排骨和台灣腸帶來豐富的口感和味道,而且加上滷肉碎,撈飯🍚絕對會是一份非常豐盛的便當。

2023-06-16 35 瀏覽
有日約左去朋友屋企玩,咁就喺附近買D外賣上去~朋友就介紹有間台灣餐廳都吾錯,咁就一於試下!呢間886巷充滿台灣風味,有多種台灣地道小食🇹🇼 餐廳性價比高,都系幾十蚊一款👍🏻嗌左個新品-黑金剛牛尚燒,內嫰多汁,睇落去比較深色,但其實焦香而吾系燶!另外個麻辣牛肉麵同鴨血豬腸鴨腳麵線,牛肉麵D麵線超彈牙啊😍好有驚喜!而另一碗就超足料,料仲多過麵🤣湯底都好正!之後仲嗌左個夜市拼盤$48,入面有哂甜不辣、鹽酥雞、黄金芋圓球、炸甘薯🍠之前去台灣好中意食大腸包小腸,呢度竟然都有😍朋友都話好好食!最後再黎個飯後甜品,黎個芋圓糖水😋超多料,有芋圓、紅豆、仙草,圓滿嘅一餐!

2023-05-30 59 瀏覽
呢排見到元朗開左間新嘅台灣野🗾趁happy Friday就去左買外賣返屋企同媽媽試下📍886巷位於西菁街嘅小巷呢個位本身都好多野食所以都唔會好難搵👍🏼✅黑金剛牛尚燒💰$78✅西屯魯肉飯💰$50兩個飯都好大盒個牛肉燒得好香啲魯肉好多浸住哂啲飯🍚✅一口生煎包💰$28好juicy嘅生煎包拎到返屋企都仲熱辣辣♨️✅大腸包小腸💰$29呢個喺香港試左幾次都食唔到台灣風味我覺得呢個有!🌭✅天母胡椒餅💰$38呢個係媽媽鍾意食因為枱面太多野我唔記得左食✅月亮蝦餅💰$23✅甜不辣💰$28好鍾意食呢啲煙韌野✅地瓜條💰$28比起薯條我更加鍾意甜甜的蕃薯條🍠✅臭豆腐💰$40呢個我都冇食因為我唔食豆腐✅三角雞軟骨💰$38好脆🦴攞黎做下酒菜一流✅紅豆捲餅💰$15最後仲有甜品埋尾食完唔知又肥幾多磅🥲
呢排見到元朗開左間新嘅台灣野🗾

✅紅豆捲餅💰$15
最後仲有甜品埋尾
食完唔知又肥幾多磅🥲

2023-05-29 463 瀏覽
元朗價廉物美,但又小隱蔽既台灣野🔸黑金剛牛尚燒飯用牛肉以叉燒既製法製成,雖然用上叉燒醃料,但仍然保留到牛味,而且係厚切,部份仲有根腩位置有嚼勁。伴碟仲有酸紅蘿蔔白蘿蔔絲及一舊鹵水豆腐🔸古早鐵路排骨便當用上豬去骨里脊肉,地道台灣風味,肉質軟嫩,但又保持有彈性,伴碟一樣都都有酸紅蘿蔔白蘿蔔絲及一舊鹵水豆腐😂台式車仔麵新竹米粉秘製牛肉湯,唔算太濃郁既牛肉味,古早味鹵水豬大腸份量唔少,鴨血冇一夾就散,同埋本身已經有D底味,手工粟米水餃皮厚左少少,但入面滿滿既粟米🔸下午茶(T1)迷你生煎包,胡椒香蔥味濃 juice 黑芝麻煎餅,一大塊,餅皮包裹住濃娑既芝麻醬🔸下午茶(T2)紅豆鍋餅,紅豆香甜,而且剪得香脆蔥油手抓餅,手抓餅酥脆,每一啖都蔥油香🔸夜市拼盤香口酥炸野芋頭地瓜球 + 香辣脆骨(雞三角骨)+ 鹽酥雞+ 酒香紅糟台式香腸🔸仙草迷你三Q果奶茶 茶底香濃,加左仙草同3Q果有咬口,有別於一般較淡味的台式珍珠奶茶🔸九份手工芋圓超級足料,一碗有8、9粒大大既芋圓,紅豆唔會過甜
元朗價廉物美,但又小隱蔽既台灣野

🔸黑金剛牛尚燒飯

🔸古早鐵路排骨便當

😂台式車仔麵新竹米粉

🔸下午茶(T1)
迷你生煎包,胡椒香蔥味濃 juice
黑芝麻煎餅,一大塊,餅皮包裹住濃娑既芝麻醬

🔸下午茶(T2)
紅豆鍋餅,紅豆香甜,而且剪得香脆
蔥油手抓餅,手抓餅酥脆,每一啖都蔥油香

🔸夜市拼盤香口酥炸野

🔸仙草迷你三Q果奶茶

🔸九份手工芋圓
超級足料,一碗有8、9粒大大既芋圓,紅豆唔會過甜
20 分鐘 (外賣自取)
2023-05-23 53 瀏覽
成日都見到有人介紹依間台式小店,終於都有機會嚟試下。今日就買埋外賣去朋友屋企大家一齊試下😆😆😆🍛黑金剛牛尚燒用牛肉整成嘅叉燒,醃得好入味,仲有少少焦香感,加埋蛋、蔬菜同埋飯一齊食一流👍🏻👍🏻🍲麻辣無骨鵝掌+鴨血+豬大腸鵝掌、鴨血、豬大腸都煮得好入味,加埋麻辣汁,辣辣地幾過癮。鵝掌已經去骨,方便進食。豬大腸亦已清洗乾淨,鴨血香辣惹味又有咬口👍🏻🍤夜市拼盤叫拼盤可以一次過試勻哂台灣嘅小食。甜不辣、地瓜條、花雕炸雞、三角雞軟骨、台灣腸、黃金芋泥球。每樣都好推薦,好似去左台灣夜市嘅感覺😬😬🥧天母胡椒餅(豬肉)酥脆嘅餅皮加埋以胡椒調味嘅豬肉,對我嚟講有少少辣辣地。豬肉餡幾多,切開嚟大家happy share😋😋🌭大腸包小腸切開嘅糯米腸(大腸)包住台灣腸(小腸),糯米腸燒到微焦,加生菜同醬汁,好有台灣風味😙😙跟餐各+$8 冷泡烏龍&重乳咖啡拿鐵夏天嚟喇,飲下台式飲品消暑解一解渴🥵🥵
🍛黑金剛牛尚燒
🍲麻辣無骨鵝掌+鴨血+豬大腸
鵝掌、鴨血、豬大腸都煮得好入味,加埋麻辣汁,辣辣地幾過癮。
🍤夜市拼盤
每樣都好推薦,好似去左台灣夜市嘅感覺😬😬
🥧天母胡椒餅(豬肉)

🌭大腸包小腸
跟餐各+$8 冷泡烏龍&重乳咖啡拿鐵
夏天嚟喇,飲下台式飲品消暑解一解渴🥵🥵
2023-05-22 48 瀏覽
今天跟朋友聚餐,想不到吃什麼好,就想到之前吃過這間台式店覺得味道挺不錯的,就買點東西去朋友那裡吃,而且還看到有新推出的食物,就趕緊試一下!黑金剛牛尚燒(70元)這個挺特別的,用上牛肉來弄叉燒,但出來的效果也挺不錯的,吃起來牛肉味香濃,肉質比較結實,但又有濃濃的叉燒香味,鹹甜味,蜜汁香甜味包裹著牛肉,令人一口接一口的!巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯(60元)真的是巨無霸雞腿排,把飯都完全蓋著,表皮經過炸香,吃起來外脆內嫩的,而且雞肉很厚,吃起來肉感滿滿!下面還加了鹹香惹味的魯肉醬,拌起飯來真不錯!麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸(80元)滿滿的一大碗全是料的,麻辣口味的,但只有微辣左右的辣度。無骨鴨掌爽滑,鴨血滑嫩,豬大腸嫩,每款食材都吸飽湯準,吃起來特別過癮!三角雞軟骨(38元)這個用上三角雞軟骨去炸的,雖然是雞胸的部位,但炸完以後還是有挺多的肉汁的,而且還多了軟骨來增加口感,挺特別的!鹽酥雞(33元)鹽酥雞是用上雞腿肉的,吃起來會比較嫩滑多汁,外脆內嫩的!黃金芋圓球(28元)這個是用上大量的芋泥包裹著奶黃要去油炸的,吃起來外面香脆,內裡軟軟有芋頭香,而且有奶黃流心,真的挺邪惡的!粟米水餃(36元)

黑金剛牛尚燒(70元)

巨無霸鹽麴雞腿排魯肉飯(60元)

麻辣無骨鴨掌+鴨血+豬大腸(80元)

三角雞軟骨(38元)

鹽酥雞(33元)

鹽酥雞是用上雞腿肉的,吃起來會比較嫩滑多汁,外脆內嫩的!

黃金芋圓球(28元)

粟米水餃(36元)

水餃挺大粒的,餡料加了很多的粟米,吃起來挺香甜又有肉香!味道會比較清淡的。
2023-05-22 47 瀏覽
突然發燒🤒️,燒足3日,3日後……終於!終於都係中左COVID 19😩好彩既係,我無乜喉嚨痛😝只有發燒同周身骨痛到夜晚訓唔到😅不過胃口幾好🤣🤣「吃貨就是吃貨」,中毒都唔會影響胃口😎唔食邊有抵抗力同病毒死過🤓岩唔岩先?!所以辛苦極,都要叫大佬落樓下買我最愛既外賣便當—886巷🤩 黑金剛牛尚燒(牛叉)  推廣期間優惠價:$68(原價$78)呢個餐係我既😍試新野必須有我份🥳最主要係唔會好熱氣👍又夠香,夠juicy🤤肥瘦適中,D邊邊位又有少少焦香🤩另一個重點係,佢有滿滿既滷肉汁😋好好送飯,我真係好中意食呀🫶推薦推薦! 天母胡椒餅(牛和豬各一) $38@1雖然胡椒餅有少少🤏熱氣,但因爲我已經無乜味覺😂屋企人見我咁可憐🙈都允許比我食最愛既胡椒餅😂等我有多D動力同病毒打仗🥳繼而刺激下我既味蕾😂因爲胡椒餅係有丁丁多辣,個表皮夠脆,所以好香好好食👍 鹽酥鷄 $33呢個我今日就無食🙈但屋企人話食台灣野,點可以無鹽酥鷄😂所以就叫左,然後佢就一邊食,一邊引誘我,話:「雖然係外賣,但都好脆,好香口,啖啖肉得黎又夠juicy,唔會乾爭爭!一流!」😡唔好再講!我好返之後一定要再食一次😑 巨無霸鹽麹鷄腿排飯 $58呢個

天母胡椒餅(牛和豬各一) $38@1

鹽酥鷄 $33

巨無霸鹽麹鷄腿排飯 $58
呢個真心無改錯名👍真係好好好巨🤩我完全見唔到佢D飯😂雞排個面仲要好脆😍唔信外賣返屋企都可以脆卜卜?有圖有真相!睇相都見到有幾脆😎

元朗真係好多野食,但外賣都可以Keep到個水平既真係唔算多🫣呢個都係點解我成日同你地推介886巷既原因👍平靚正🥳

2023-05-15 626 瀏覽
今日去元朗朋友屋企聚會,朋友話附近有間食台灣野,食物質素不錯。店內環境簡潔寬敞,食物選擇多,價錢都比較親民,性價比好高,想食台灣野又多一個選擇!❤️黑金剛牛尚燒 $70牛尚燒好入味,雖然外表黑炆炆好似叉燒,食落帶有焦香,唔乾身牛味重,肉質好淋身。飯上面嘅醬汁酸酸甜甜,幾開胃,而且飯既份量都超多,挑戰味蕾的享受。🤍仙草迷你3Q果奶茶(跟餐+$10)奶茶甜度剛好,勁多仙草同Q彈果凍,口感相當豐富。🧡古早鐵路排骨便當 $60兩件大大塊嘅排骨同台灣腸,勁足料!入面仲有魯肉碎、撈飯食一流。💛黑金剛豚肉刈包 $33刈包好鬆軟,爆滿嘅醬汁夾住一片片軟腍豚肉,配上生菜,不會感到太油膩。💚三角雞軟骨 $38同平時嘅軟骨口感不同,咬落好爽脆,三角脆軟骨帶點雞肉、好有咬口。💙天母牛肉胡椒餅 $38胡椒餅表面灑上黑白芝麻,咬落去好酥脆,內裏大大舊牛肉餡,內餡紥實,好濃郁嘅胡椒味,台灣傳統的味道。💜紅豆捲餅 $15好薄好大塊,煙煙韌韌,當甜品食不錯!🤎九份手工仙草芋圓 $19呢個價錢好抵食!芋圓大大粒煙煙韌韌,仲有勁多嘅仙草同紅豆,飯後一碗好幸福。

❤️黑金剛牛尚燒 $70

🤍仙草迷你3Q果奶茶(跟餐+$10)
奶茶甜度剛好,勁多仙草同Q彈果凍,口感相當豐富。

🧡古早鐵路排骨便當 $60

💛黑金剛豚肉刈包 $33

💚三角雞軟骨 $38

💙天母牛肉胡椒餅 $38

💜紅豆捲餅 $15
好薄好大塊,煙煙韌韌,當甜品食不錯!

🤎九份手工仙草芋圓 $19

2023-05-14
15 分鐘 (外賣自取)
  • 三角雞軟骨
  • 黑金剛豚肉刈包