2023-12-12
講咗成年嘅約會,呢晚終於成事🥳 撞正係朋友仔嘅生日週,梗係要搵啲特別啲嘅菜式同佢賀壽😉 不過考慮到佢對食物獨有嘅喜好,真係有啲頭痕😅 好在我仲記得佢之前提過鍾意食咖喱,咁啱早排幫襯過 #駱駝漆大廈 樓上一間 #泰菜館 Add Some Thai Restaurant,覺得佢嘅食物質素同服務都唔錯,一於帶佢再嚟encore😉餐廳嘅裝飾以木色為主調,天花上掛滿迷你 #天燈,加埋掛喺牆上嘅一閃一閃嘅燈飾,加添一份溫暖感💗 呢晚我哋揀咗個二人套餐,食物都幾豐富㗎🤤頭盤🐤 #酸辣鳳爪沙律 - 酸酸辣辣嘅口味,加埋啲醃製過嘅配菜一齊食,零舍醒胃🥥 #椰皇椰青雞湯 - 飲落口有浸椰子清香,味道都唔錯小食🐤 #一支骨雞翼 - 香脆得嚟非常惹味,搞到我哋要追加先至夠喉🍤 #手打蝦餅 - 啖啖肉,口感大滿足🫔 #泰式素春卷 - 完全冇油膩嘅感覺,咬落口都幾鬆化🐮 #牛柳粒串 - 加埋啲特製醬料上面,有少少微辣都幾香口主菜🦀 #酥炸軟殼蟹炒黃咖喱 - 黃咖喱味道好香,又唔會太辣🤤 除咗主角軟殼蟹,鍋入邊仲有好多蔬菜同薯仔,用嚟撈白飯或者手抓餅就啱晒🌮 配 #手抓餅 - 細細塊又唔會太厚身,啱晒唔食澱粉又咩都
頭盤
🥥 #椰皇椰青雞湯 - 飲落口有浸椰子清香,味道都唔錯
小食
🍤 #手打蝦餅 - 啖啖肉,口感大滿足
🫔 #泰式素春卷 - 完全冇油膩嘅感覺,咬落口都幾鬆化
🐮 #牛柳粒串 - 加埋啲特製醬料上面,有少少微辣都幾香口
主菜
🌮 配 #手抓餅 - 細細塊又唔會太厚身,啱晒唔食澱粉又咩都想試吓嘅我😉
小炒
🥬 #馬拉盞炒豆苗 - 朋友仔覺得味道比較濃,但係我就覺得用馬拉盞炒菜夠晒惹味
飲品
🍹 #西貢少女 - 充滿薄荷香氣,夠晒清新
🧋 #泰式奶蓋奶茶 - 茶味香濃,配上濃厚嘅奶蓋,特別滋味
甜品
🥭 #芒果糯米飯 配 #椰子雪糕 - 冇諗過冬天啲芒果都可以咁清甜,而加咗奶喺面嘅糯米飯入口特別香滑😉 而值得一讚係個雪糕,充滿椰子同奶香,入口夠晒香滑
一直話要減肥嘅我,食完呢餐真係破晒界😅 不過美食當前,又點忍得住口😅😅 #小秘書 個減肥計劃… 唯有再順延一日啦🤭🤭
📍 Add Some Thai Restaurant (觀塘) 開源道62號駱駝漆大廈第一座9樓D室