☕️ Iced Flat white ($ 48):就咁睇賣相已經好岩拎黎打卡😍一開始以為有3層,原來最下果層,黑色既只係杯墊,有d失望😂 講返味道,我覺得普通。咖啡與牛奶的比例不融合,而奶本身都品醇香濃郁。雖然flat white 本身既牛奶量同奶泡量係比latte少,一定冇latte咁creamy口感冇咁軟綿,但完全飲唔到奶泡同奶味既我,覺得咖啡沒有口感可言,沒有層次感,絲滑口感,只係冇齋飲expresso 咁苦澀,難入口。2️⃣ All day breakfast ($128):普普通通,冇咩特別既all day breakfast。值得讚係腸仔唔會好咸。整體來講,依間黃店係好岩安安靜靜做野既coffee shop,入面既食客都會好安靜自己做野,就算傾計都唔會好大聲,真係外國coffee shop既感覺👍🏻 食品質素就普通,可能我去果日比較多人,店主負責晒沖野整野食,太忙影響質素,希望下次去可以有改善👍🏻
☕️ Iced Flat white ($ 48):
Iced Flat  White

2️⃣ All day breakfast ($128):

2020-03-26 239 瀏覽
又來到週末,找了家裡附近的cafe吃一個寫意的brunch。店內雖小,但五臟俱全,提供各式咖啡和light meal。餐廳利用落地式玻璃門,盡量讓溫暖的陽光射進店內,讓食客感到懶洋洋。點了兩杯咖啡,一杯黑咖啡,另一杯為Flat White,餐廳免費可以豆奶代替。咖啡香濃,果味重,看出來選豆用心。一般用豆奶製的咖啡都比較難拉花,而這餐廳也很用心製成不錯的效果。食物方面,點了一個牛油果黑松露炒蛋牛角包🥐配沙拉🥗,和鴨胸肉黑松露炒蛋多士配沙拉🥗,2個都非常好味😋

2020-03-25 204 瀏覽
cafe座位較少,大約得3-4張枱,好適合靜靜地傾計~.🍝Salmon Linguine主食方面點左三文魚扁意粉,意粉+煙三文魚份量足料,不過食落就比較乾身同埋唔太食得出黑松露味~ 意粉質感偏硬身,嚼勁度頗高,配埋雜菌一齊食,口感豐富🤤🍳All day breakfast除左意粉我地仲點左all day breakfast☺️腸仔表面煎得微脆,鹹香味頗強,而多士都好脆口😽炒蛋就略嫌唔夠滑身,蛋香亦可更重~中間仲有一堆沙律菜解膩!.☕White呢杯漸層咖啡可以話係呢到嘅招牌! 咖啡入口順滑,咖啡豆飲落偏nutty,而咖啡同奶嘅比例控制得唔錯🥳大家記得一定要攪混先飲,如果唔係第一啖就只會飲到咖啡嘅苦澀味😝
cafe座位較少,大約得3-4張枱,好適合靜靜地傾計~
🍝Salmon Linguine

🍳All day breakfast
☕White
2020-01-11
午餐
2020-03-17 205 瀏覽
在西營盤附近收工,差不多7pm,很多cafe都準備關門上網一查,發現附近的這間aftertaste coffee未關,行到門口,不難發現又是一家值得香港人支持既小店,難得仲要提供夜啡,一於支持下入面環境舒服,好安靜,空間唔算太逼叫左杯flat white, 咖啡味唔錯,不過不失朱古力蛋糕,味道都唔錯,不過偏甜,建議可以optional 俾客人鋪番少少可可粉做dressing,中和甜味鴨胸炒蛋配杏仁牛角包,不錯,特別是牛角包好好味,值得一試下次可以再黎幫襯過!
在西營盤附近收工,差不多7pm,很多cafe都準備關門
,難得仲要提供夜啡,一於支持下
入面環境舒服,好安靜,空間唔算太逼

叫左杯flat white, 咖啡味唔錯,不過不失

鴨胸炒蛋配杏仁牛角包,不錯,特別是牛角包好好味,值得一試

下次可以再黎幫襯過!
鴨胸炒蛋配杏仁牛角包
2020-03-06
  • 鴨胸炒蛋配杏仁牛角包
2020-03-12 137 瀏覽
真的很久沒跟朋友到咖啡店談談心拍拍照 在交友平台看到這店的咖啡杯很漂亮 因此到來打卡一番😆有室內及室外的座位 看完餐牌要到長長的吧枱下單 桌面上加了滿天星花瓶 挺文青風咖啡只有4款 跟朋友各選了一杯 左《Ice Mocha》右《Ice White》8角形的杯子 加上杯底是凸出來 杯墊是凹進去 十分特別的設計 真的十分適合打卡 而且味道十分足夠 喝到底也不會覺得味淡了 很好《Avocado & Truffle Scrambled egg》這可當Brunch來吃 挺多牛油果🥑 加上沙拉菜🥗十分清新 滑蛋十分水嫩 又不會出水 大愛 可惜牛角包🥐軟軟的《Almond Croissant》有點失望 一點也不鬆化 軟軟的 加上杏仁片亦沒有拉回分數這環境挺舒服的 可以慢慢坐與友人談到飽 平至$22 Muffin 便可慢慢嘆👍🏻

Iced  Mocha  &  Iced  White

Almond  Croissant

2020-03-02
Iced  Mocha  &  Iced  White
  • Mocha
  • White
2020-03-10 882 瀏覽
成個門口都痴哂文宣 黃到金💛仲要食物全部都幾高質 性價比高雖然餐廳唔大 但係有種好舒服嘅感覺 門口有大大個玻璃窗 陽光曬入黎影相好好睇 打卡一流 推薦推薦👍🏻📸-🔸All day breakfast $128🔸🔸Mussels linguine with pesto sauce $98🔸Linguine同埋all day同平時食嘅無咩太大差別味道同份量okay~ all day應有嘅都有✔️但唯一想講嘅係佢條腸真係好好食🤣🤣🤣外皮脆入面軟🤤 真係講起都掛住😋-🔸Iced Mocha $50🔸🔸Iced Cappuccino $46🔸我知道好多人都衝住佢靚靚嘅octagon玻璃杯黎 當然我都唔例外🤣🤣影相真係好photogenic ✨比個tips大家 如果想影到兩隻色分明嘅話就揀white coffee (flat white/latte/cappuccino)因為Mocha兩隻色嘅edge係比較模糊的🤭-🔸Chocolate cake $38🔸朱古力味超濃 又唔會太甜 食落個質地係好滑的👍🏻CP值高💛💛
成個門口都痴哂文宣 黃到金💛

🔸Chocolate cake $38🔸
朱古力味超濃 又唔會太甜 食落個質地係好滑的👍🏻
CP值高💛💛
2020-03-07 123 瀏覽
西環一向都係一個發掘文青小店/美食嘅好地方~😉今次去呢間唔止係文青cafe仲係一間黃店💛🍴All Day Breakfast($128)今次呢個包左香腸、炒蛋、沙律、蘑菇、煙肉、法包同埋茄汁豆~份量都幾多性價比屬於比較中等🤔我幾鍾意個法包質感偏脆身有點煙韌配埋個炒蛋食就剛好~😋🍴Roasted Duck Breast linguine with tomato sauce($88)本身都幾鍾意食鴨胸所以就叫左呢個試下~😉鴨胸切成粒狀比較厚少少有啲咬口😋另外仲加左啲BB蘆筍同三色椒❤️另外仲分別叫左凍同熱嘅朱古力~😋值得一讚嘅係除左好有心思有拉花凍飲又好靚之餘仲係好飲~朱古力味夠濃😉
🍴All Day Breakfast($128)
2020-03-01 196 瀏覽
After Taste Coffee📍西環 Sai Wan.⭐️ After Taste Coffee 位於西邊街 係一間黃店💛 鋪面細細 用咗落地大玻璃提升空間感 食物以輕食為主: all day breakfast, 牛角包, 蛋糕, muffin 亦主打手工咖啡 價錢稍高⭐️ 凍飲用上小店招牌嘅8角形咖啡杯 iced cappuccino 奶和泡都好細緻😍.🍅 All Day Breakfast $128: salad, mushroom, bacon, tomato, eggs, baked beans, sausage, toast: 份量算大 有2塊toast 配上滑蛋嚟食好正 不過炒得較為熟 煎腸好大條 食完都好飽🙈 煙肉亦唔算肥 仲有番茄、茄汁豆、蘑菇 仲有伴碟嘅沙律菜 更加清新😍.🥑 Avocado & Truffled Scrambled Egg with Croissant $78: 牛角包酥脆帶牛油香 牛油果份量足夠 滑蛋炒得較為熟 仲有伴碟嘅沙律菜 更加清新🥗.☕️ Iced Cappuccino $46 : add $5 soy milk
After Taste Coffee
📍西環 Sai Wan
🍅 All Day Breakfast $128

☕️ Iced Cappuccino $46
: add $5 soy milk
2020-02-25 91 瀏覽
放假係時候又要去下cafe hunting 今次見到佢booking 有折又係黃店就衝左去試環境雖然唔大但係好舒服 店面貼左好多文宣食物整體都OK 好味 不過唔算太特別 下次經過都會再嚟
放假係時候又要去下cafe hunting
今次見到佢booking 有折又係黃店就衝左去試
環境雖然唔大但係好舒服 店面貼左好多文宣
食物整體都OK 好味 不過唔算太特別
下次經過都會再嚟
搬咗黎附近,當然每個周末都要去尋求美食啦今個星期黎到After Taste Coffee,嘆返一個下午先!佢地方唔算大,成間店以白灰為主,都用上好多大理石花紋,影相一流佢仲貼左好多文宣,黃店認證!望下佢嘅特色餐牌,係玻璃整架,好靚佢有主食,意粉 All day breakfast等等,亦有Croissant Muffin ,今次同友人唔算餓,所以決定一個All day breakfast 同 cake share就算唔少得既係再加杯咖啡啦☕️All day breakfast望落都好大份,每樣都中規中矩,蛋都炒得滑,已抵讚 我同朋友都係飲cappuccino,夠濃,同香味足,呢杯夠誠意不過Earl Grey Mousse蛋糕就反而可以更好,因為食落偏乾身,但茶味都夠,下次嚟可以試第二款
搬咗黎附近,當然每個周末都要去尋求美食啦

佢仲貼左好多文宣,黃店認證!

望下佢嘅特色餐牌,係玻璃整架,好靚
唔少得既係再加杯咖啡啦☕️

2020-02-11 139 瀏覽
#西營盤 #黃店After Taste嗰日同屋企人去開西營盤就去咗哩間飲杯咖啡(佢用嘅杯好靚添🥰),仲外賣咗杯拎走Latte $46啲奶好滑又香濃,咖啡濃度夠,成杯野仲係好岩打卡添 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)/Black $38冇奶所以更加可以飲得出偏fruity嘅咖啡味,唔錯/會再去!💕——————————#AfterTaste〰️ After Taste Coffee〰️G/F, 21 Western Street, Western District————————————#journeyoftwo香港
#西營盤 #黃店
After Taste

Latte $46
啲奶好滑又香濃,咖啡濃度夠,
成杯野仲係好岩打卡添 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

Black $38
冇奶所以更加可以飲得出偏fruity嘅咖啡味,唔錯

會再去!
————————————
#journeyoftwo香港
1K
2020-01-30 218 瀏覽
過年期間有開嘅餐廳唔多,茶記又加一加二;過海飲完咖啡,原本想去嘅cafe已經排哂隊,唯有轉去其他地方啦最終揀左同樣喺西環嘅咖啡店,入座先知道餐牌有別於平時,一來冇意粉啦,二來都貴啲。當日客人頗多,出餐時間都有啲長,好在環境幾舒適,唔催唔趕。After Taste Coffee主打咖啡,除了一般義式咖啡,亦有手沖。食物方面,新年期間未見意粉供應,當日有全日早餐、牛角包、muffin、蛋糕等。Mocha凍飲用上標誌性嘅杯子, 摩卡以咖啡味主導,唔會一味死甜。Muffin瑪芬都可以,上枱前有加熱,外微脆內鬆軟,唔粗鞋,而且莓味明顯,味道討好。煙肉、雞蛋牛角包牛角包呢份野就麻麻,雞蛋全熟,香滑欠奉。煙肉本身嘅質素亦普通,點煎都好難會香口,價錢都唔平。

當日客人頗多,出餐時間都有啲長,好在環境幾舒適,唔催唔趕。

Mocha
凍飲用上標誌性嘅杯子, 摩卡以咖啡味主導,唔會一味死甜。
Muffin
煙肉、雞蛋牛角包
2020-01-24 152 瀏覽
Aftertaste // I came here for their octagon shaped glasses and chill environment! This cafe has a simple interior design and quite a few instagrammable spots for photos! We ordered a earl grey mousse cake, a latte and a mocha. The cake was quite nice, not too sweet while the coffees we’re just mediocre to me though.

2019-12-31 270 瀏覽
無意中經過一間很chill的咖啡店。叫了黑松露煙三文魚扁意粉($82),Black Coffee ($38)Black Coffee ($38)咖啡是用上拼配豆帶有果香味,不苦, 不錯。黑松露煙三文魚扁意粉($82)意粉意外地出色, 他的意粉硬度偏硬身。 正正是我喜歡的硬度。( 不肯定是 真的有這樣的技術,還是剛巧)唯獨黑松露味相當輕微, 甚至吃時我也忘記了這個是黑松露意粉。 但是它的味道還是相當足夠,汁的味道很香口,不會因為沒黑松露味而不好吃。(但如果你追求黑松露味就不要點這個)而且份量也是飽肚的!在這裏有種很休閒的感覺。食物上菜的速度不快,預15-20分鐘。 不適合趕時間的人, 適合我剛好放假想放鬆一下。 整個節奏也令人很放鬆。
無意中經過一間很chill的咖啡店。
Black Coffee
Black Coffee ($38)
咖啡是用上拼配豆帶有果香味,不苦, 不錯。
黑松露煙三文魚扁意粉
黑松露煙三文魚扁意粉($82)
(但如果你追求黑松露味就不要點這個)

而且份量也是飽肚的!

在這裏有種很休閒的感覺。
Black Coffee
黑松露煙三文魚扁意粉
2019-12-26 208 瀏覽
平日下午黎,冇咩人幾舒服。叫左個炒蛋同Cappuccino。黑松露炒蛋好香,牛油果份量都多。咖啡泡泡面撒左少少朱古力粉,先試下啲泡,好滑好厚身,我鍾意呀。咖啡我就覺得比較fruity,都好飲。之後去做yoga。驚喜黎啦。平時飲完咖啡好多時個口總會殘留少少奶騷味,which我唔係咁鍾意,但呢間係留有咖啡香氣完全冇奶騷味。有少少咖啡香一路做yoga,好特別!見人地啲相個咖啡係用六角杯不過我個個係普通杯,我估六角杯係for特別咖啡掛?
平日下午黎,冇咩人幾舒服。