2023-06-23 49 瀏覽
呢間野我食過好幾次,十級推薦,咁岩有朋友冇食過,所以又帶佢地去。咸牛肉waffle嘅配搭真係好少見,不過加埋個花生醬好古怪,又咸又甜,所以冇落到,就咁食個咸牛肉waffle係正常嘅野,都幾juicy。中意牛油果🥑嘅人絕對係首選,不過主要都係為左個牛窩夫,旁邊嘅沙律係用沙律醋,唔係醬,成件事即刻健康哂。每次去都必叫,外面好多時食嘅Triamisu都好難食,呢間出奇地好岩我口味,唔會死甜,個餅底唔只脆,仲有好香咖啡同酒味,冇得輸。☕️Latte Tiramisu☕️Mocha w/Homemade Chocolate Ice-Cream☕️Dirty Chocolate最有特色嘅3杯drinks都一次過試晒,滿足哂港女要打卡嘅精神,對我黎講個味道都唔錯,但如果要3選1,我會選擇Mocha with ice cream,難得咁有心自制雪糕喎。
Lava Peanut Butter

AVOMON

Al Forno Triamisu

☕️Latte Tiramisu
☕️Dirty Chocolate
AVOMON
Al Forno Triamisu
去之前已經睇過好多好評嘅一間小店 結果真係不負所望💛舖頭入面擺滿囇Be@rbrick figure 同埋近門口有窗口位~位置都算寬敞 建議夜晚要book定枱 嗰日平日去都係啱啱好有枱 同埋要留肚食甜品(っ˘ڡ˘ς) .❈ Lava Peaunt Butter 鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫 | $88 (Rating: 9/10) 建議必嗌!超邪惡( ´ ∀ ` )ノ 平時食croffle好多都係甜食 更者配all day breakfast咁 估唔到配港式嘅鹹牛肉炒蛋都好夾🫶🏻首先croffle整得好鬆脆 炒蛋好滑🍳炒蛋可以中和翻牛肉嘅鹹味 加埋流心花生醬🥜甜同鹹味加埋牛油香真係好邪惡地好食!份量都偏多 有3塊croffles 適合2-3個人share~.❈ Garlic Shrimp Spaghetti w/Prosciutto 蒜香白酒蝦扁意粉配意式風乾火腿 | $158 (Rating: 8.5/10) 意粉炒得好香 唔會太乾太硬🧄蒜香同白酒味都好濃郁 加埋面頭2塊厚切嘅prosciutto令鹹香味更加突出🦐另外大蝦好厚肉 煎得啱啱好 .❈ Al Forno Tiramisu |
❈ Al Forno Tiramisu | $68 (Rating: 8/10)
呢度嘅tiramisu係舖頭嘅招牌!每碟都係即叫即整的!有少少唔同嘅係底層嘅手指餅微脆~但充滿咖啡醇香同酒香☕️中間嘅mascarpone cream好幼滑同有濃厚嘅蛋香 質地同味道都好出色 食完都唔會太膩
❈ Margarita | $78(Happy hour) (Rating: 8.5/10)
❈ Mojito | $78(Happy hour) (Rating: 8.5/10)
鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫
蒜香白酒蝦扁意粉配意式風乾火腿
Margarita  &  Mojito
鹹牛肉炒蛋流心花生醬牛窩夫
蒜香白酒蝦扁意粉配意式風乾火腿
Margarita  &  Mojito
2023-06-10 56 瀏覽
在網絡上看到這間店誘人的tiramisu, 立即前往試試。店子裝修時尚,單邊有街景位置,面積唔大,但唔算好逼狹。點意粉的客人居多,今日我們試吓甜品。Al forno Tiramisu $68這tiramisu 賣相吸引,份量十足,夠兩人分享。tiramisu 相當creamy 幼滑,質感比較濕潤,當中有少少酒味,味道不太甜,加上底層濕軟的waffle, 味道不錯。意大利血橙Soda$50這血橙梳打十分冰涼,橙味突出,充滿清新refresh 的氣息。玫瑰蜜糖泡沫咖啡$52+$5 oat milk 這咖啡口感香滑,泡沫豐富,味道輕甜,少少玫瑰味,但轉燕麥奶沒有預期的香甜豐厚,還是原味牛奶比較合意。

在網絡上看到這間店誘人的tiramisu, 立即前往試試。

店子裝修時尚,

Al forno Tiramisu $68

意大利血橙Soda$50

玫瑰蜜糖泡沫咖啡$52+$5 oat milk

2023-05-01
下午茶
2023-06-06 95 瀏覽
🍟厚切薯條配松露醬💰$78🍝卡邦尼意粉配流心溫泉蛋💰$148🦀自家製蟹餅配太陽蛋牛角窩夫💰$158🍨自家製朱古力雪糕配摩卡💰$68🍊意大利有機血橙梳打💰$50.⚡️為咗Tiramisu Latte而嚟,但最後嗌咗朱古力雪糕配摩卡。半溶嘅雪糕配摩卡味道唔錯,而且都幾大杯,推薦~.⚡️🍟厚切薯條配松露醬份量足,略嫌唔夠「厚切」;🍝卡邦尼意粉配流心溫泉蛋不過不失,用咗天使麵,如果用翻扁意粉相信會更好;🦀蟹餅配太陽蛋牛角窩夫賣相超治癒,自家製蟹餅味道不錯,作為午餐/下午茶也不錯~
🍟厚切薯條配松露醬

厚切薯條配松露醬
卡邦尼意粉配流心溫泉蛋
意大利有機血橙梳打
2023-05-25 124 瀏覽
Happy Friday夜晚book咗呢間餐廳🕺🏻之前lunch time食過一次,覺得普通,但見佢有Tiramisu又想試埋佢個晚市🤣每人最低消費一杯嘢飲,用餐時間90mins,店面唔大,座位比較少,建議book定位💁🏻‍♀️當晚8點幾,聽到隔離枱想叫好多嘢都冇,如果想食某一款菜式可能要再早啲嚟~=====================🧇自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $158之前都喺其他cafe食過類似,鹹甜配搭幾特別,個蟹餅炸得幾脆,內餡真係有蟹肉喺裏面🤩不過就有少少油膩,同埋食落有啲油饐味,Croffle其實即係牛角包壓成窩夫形狀🥐不過就冇牛角包嘅酥脆感,係偏軟身,加埋蛋汁同菠菜口感係幾豐富,唔錯~🍝煙三文魚番茄醬扁意粉 $158原本係跟長通粉,但冇晒我哋就轉咗扁意粉,上面嘅煙三文魚正常發揮,普通三文魚味🐠個番茄醬就麻麻地了,個汁偏水,味道偏酸,應該要咸啲中和返,加埋意粉真係唔夠濃郁🥲🥧Al Forno Tiramisu $68都試過幾間Tiramisu,呢度嘅Tiramisu可以話最伏,唔知係當日嘅Tiramisu係咁定呢度嘅特色😓睇個樣好似靚靚仔仔咁,點知食落超級苦,手指餅浸得太
Happy Friday夜晚book咗呢間餐廳🕺🏻
之前lunch time食過一次,覺得普通,
但見佢有Tiramisu又想試埋佢個晚市🤣

每人最低消費一杯嘢飲,用餐時間90mins,
店面唔大,座位比較少,建議book定位💁🏻‍♀️
當晚8點幾,聽到隔離枱想叫好多嘢都冇,
如果想食某一款菜式可能要再早啲嚟~
=====================
🧇自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫 $158
之前都喺其他cafe食過類似,鹹甜配搭幾特別,
個蟹餅炸得幾脆,內餡真係有蟹肉喺裏面🤩
不過就有少少油膩,同埋食落有啲油饐味,
Croffle其實即係牛角包壓成窩夫形狀🥐
不過就冇牛角包嘅酥脆感,係偏軟身,
加埋蛋汁同菠菜口感係幾豐富,唔錯~
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫

🍝煙三文魚番茄醬扁意粉 $158
原本係跟長通粉,但冇晒我哋就轉咗扁意粉,
上面嘅煙三文魚正常發揮,普通三文魚味🐠
個番茄醬就麻麻地了,個汁偏水,味道偏酸,
應該要咸啲中和返,加埋意粉真係唔夠濃郁🥲
煙三文魚番茄醬扁意粉

🥧Al Forno Tiramisu $68
唔知係當日嘅Tiramisu係咁定呢度嘅特色😓
睇個樣好似靚靚仔仔咁,點知食落超級苦,
手指餅浸得太多咖啡,完全食唔到咖啡以外嘅味道,
桔落去仲有咖啡流緊出嚟,從來未食過一間係咁...

🥒青瓜青檸梳打 $48
幾fresh,青瓜味道好清爽✨
不過就冇乜青檸味,比較易入口。
🍹Fruit Punch $68
味道正常發揮~

=====================
整體嚟講,今次真係有啲失望🥲
除咗牛窩夫ok啲之外其他都fail,
尤其係個Tiramisu,苦到臉容扭曲,
份量少,價錢貴,應該唔會再嚟了🥴
自家製蟹餅配太陽蛋牛窩夫
2023-05-16 114 瀏覽
上次冇食窩夫,所以再次幫襯,順路試下lunch好似抵食啲~午餐價錢同單點差不多,但附送餐湯,免收加一服務費,但飲品要+$20👓牛油果 太陽蛋 牛角窩夫 $128餐廳招牌主打牛角窩夫,甜點其實比較多款式和吸引,例如有brownie/tiramisu/MatchaBean icecream 牛角窩夫!Croffle近期喺香港大熱,將牛角包壓成窩夫,但其實並非人人都整得好食,可以整到好油膩或者軟淋淋😂呢間舖頭整得係唔錯,有牛角包嘅酥脆。鹹食係代替咗酸種多士,配上牛油果雞蛋,因為午餐只有鹹食窩夫價錢比較經濟,所以若果你是單點,建議直接叫甜點!評分:7/10👓無骨雞扒橄欖油蒜蓉撈意粉 $138賣相以為係冰室出品,點睇都唔識依個價…味道純粹正常味道,香蔥雞扒加意粉囉…原來食一次已經足夠,意粉唔太建議食,建議直接食窩夫或者來食甜品算!
上次冇食窩夫,所以再次幫襯,順路試下lunch好似抵食啲~

👓牛油果 太陽蛋 牛角窩夫 $128

👓無骨雞扒橄欖油蒜蓉撈意粉 $138
2023-05-16 78 瀏覽
💛 #黃店前排銅鑼灣彈起一間餐廳招牌食牛角窩夫,ig成日見到,尤其打卡及味道都好吸引的鹹牛肉花生醬牛角窩夫,亦有即烤手工Pizza。另外裝修亦花上心思,晚上的時候會比較酒吧feel有霓虹燈裝飾;日頭的時候比較光猛走cafe路線,老闆兼大廚收藏了大量款式bearbrick公仔放在餐廳內🤖👓 Pepperoni Spinach Pizza意式辣肉腸菠菜 $138pepperoni, spinach, red pepper, mozzarella, tomato sauce 一開為5塊,手工薄餅,適中嘅厚度、軟熟。配料其實比較簡單唔算超級多,辣肉腸加菠菜加紅椒,個人覺得整體味道合格但唔算好出色,但枱枱都叫薄餅,可能係我唔識欣賞😅評分:7/10👓白汁蘑菇松露扁意粉 $148garlic, roasted mushroom, truffle cream sauce, caramelised onion始終價錢要三位數同埋單點,所以份量果然係大份,好多意粉👍🏻係正常嘅意粉質感配上忌廉汁,多蘑菇。整體味道唔錯,喺個穩陣唔錯選擇如果要叫意粉😂😂評分:7.5/10👓 Latte Tiramisu $68
💛 #黃店

👓白汁蘑菇松露扁意粉 $148
評分:7.5/10

👓 Latte Tiramisu $68
賣相好似好正咁,但其實只係手指餅再擠上吉士醬再灑上可可粉,整體感覺未算甜品tiramisu feel甘好食。底部拿鐵咖啡味都濃郁味道唔錯,手指餅可以沾咖啡來吃增加Tiramisu浸咖啡酒的感覺,但未去到要值得比$68😅

👓自家製朱古力雪糕 配摩卡$68
太邪惡,mocha配上朱古力雪糕球,除了單吃雪糕之外,亦可以將雪糕球放入飲品中等待溶化,會更加濃郁

👓Matcha Latte $48/C
是帶有甜甜味的抹茶,不是甘香那種,整體感覺比較重鮮奶味,稍為中規中矩,唔算特別好飲但又唔係特別差😂
評分:6.5/10

⭐️想經濟一點的話其實有午餐,價錢同單點差不多,但附送餐湯,免收加一服務費,但飲品要+$20
2023-05-11 71 瀏覽
☕️️ Cafe for chilling — Al Forno Cafe & Bar✨ 久違返兜嘅cafe😌💛#90cp黃店篇💛 #90cp銅鑼灣篇 #90cpCafe篇➖➖➖➖➖呢間位於銅鑼灣嘅餐廳之前已經拉咗女朋友嚟試😤 由主食去到甜品同飲品都記得呢間餐廳係冇得輸,今次決心拉埋屋企人落坑一齊試🤣美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️(五粒星為滿分💯)✨ 北京烤鴨胸Pizza $148坦白講本來係冇諗住食呢個,因為睇落配搭雖然幾特別但唔似特別好食😂 不過食落都算有驚喜,佢嘅芝士配搭住北京填鴨醬,出奇地夾而且幾惹味,越食越上癮,不過佢嘅配料鴨胸就真係少咗啲,唔似平時嗰啲薄餅令你食到咁好豐富嘅感覺,主要係靠個北京填鴨醬嚟填補,不過都可以一試嘅😤🍝 煙三文魚蕃茄醬意大利粉 $158煙三文魚都算有好多片,份量都幾大份,酸酸甜甜都幾開胃同上癮,不過呢一個本身係配長通粉,咁啱冇長通粉先變咗意粉,反而我仲鍾意😂🐓 Wings Buffalo $88呢個雞翼唔錯 $88 6隻CP值唔算高🤔 味道濃郁而且帶有少少辣好開胃 ,小食嚟講唔錯

➖➖➖➖➖

美味指數 😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數 🏖: ⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度 👨🏼‍🍳: ⭐️⭐️⭐️⭐️
翻兜指數 💫: ⭐️⭐️⭐️⭐️
(五粒星為滿分💯)

✨ 北京烤鴨胸Pizza $148

🍝 煙三文魚蕃茄醬意大利粉 $158

🐓 Wings Buffalo $88
呢個雞翼唔錯 $88 6隻CP值唔算高🤔 味道濃郁而且帶有少少辣好開胃 ,小食嚟講唔錯!!

🧇 TiraBerry $88
今次甜品就冇再試Tiramisu,反而叫咗呢一個TiraBerry Waffle🧇 驚喜分爆棚!Waffle係我鍾意食比較林而且鬆化啲嘅口感,上邊配諗住雪糕同埋Berries生果,一凍一熱完全係冰火兩重天好正🥰 另外再加埋糖漿,成件事口感好豐富,雖然佢冇Tiramisu 咁主打推,但整體一啲都唔輸蝕,絕對值得返食!

💰Total: Ard $800

✅ 果然佢嘅嘢食都係冇得輸,特別係甜品食兩次都覺得唔錯,Pizza同樣都係有驚喜🤩價錢方面大家就自己權衡啦,性價比雖然未知好高不過我覺得都還好一定會再嚟🤑

💡溫馨提示💡
不過估佢唔到都幾多人等位 大家想來嘅話可能要預早少少🧐

➖➖➖➖➖
📍 Al Forno Cafe and Bar (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道218號地舖
見人哋啲相好靚,食物好吸引,尤其係Tiramisu,所以我都要黎試吓。我係lunch time嚟嘅,嗰日比較多人,所以我等嘢食嚟都等咗差唔多一個鐘,依個係比較美中不足。至於啲食物,我叫咗鹹牛肉炒蛋花生醬窩夫,鹹牛肉同窩夫好夾,但花生醬就唔係好夾,似乎唔能夠帶出乜嘢特別嘅味道。不過呢樣嘢都係錦上添花嘅啫,整體味道都OK嘅。至於Tiramisu,脆餅底比較特別,賣相亦好吸引,打卡一流。兩杯嘢飲亦係打卡一流,味道亦唔錯。

鹹牛肉炒蛋花生醬窩夫

Tiramisu

兩杯嘢飲亦係打卡一流,味道亦唔錯。

好耐冇喺銅鑼灣食西餐,成日凝住好多都好貴,又唔知點揀,今次食咗呢間Al Forno Cafe and Bar 食物價錢合理,食物都幾有高質,特別係兩杯靚靚特飲﹗呢度除咗有咖啡、有酒,主食都有意粉、Pizza同牛窩夫,選擇多 ﹗主食墨汁蟹籽蟹肉帶子意粉擺盤賣相都有滿意,感覺整齊有心蟹肉較多,墨汁係有特製醬汁嗰種,唔係本來係墨汁意粉嗰種墨汁質地都較濃郁,加墡蟹肉鮮甜味,再加埋蒜片芝士絲增加風味,食落唔錯松露烤菇PIZZA $138松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明顯菇粒Keep 到Pizza 口感,批心軟熟,批邊偏煙韌鬆脆,熱辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易覺得膩小食 酥炸洋蔥圈香口爽脆,洋蔥軟熟香甜,配埋醬汁食好過癮甜品Tiramisu平時比較少食到呢種較乾身嘅Tiramisu 感覺幾特別的,因為Mascarpone Cheese 同手指餅同酒味好分明咁樣放就會令手指餅保持到硬脆嘅口感(有啲人應該會鍾意)因為咁樣唔怕變成軟淋淋又好水嘅蛋糕底部嘅手指餅酒味會重啲,上面會少啲飲品Tiramisu Latte賣相好得~Tiramisu 酒香味手指餅再點多少少La

主食
墨汁蟹籽蟹肉帶子意粉
擺盤賣相都有滿意,感覺整齊有心
蟹肉較多,墨汁係有特製醬汁嗰種,唔係本來係墨汁意粉嗰種
墨汁質地都較濃郁,加墡蟹肉鮮甜味,
再加埋蒜片芝士絲增加風味,食落唔錯
松露烤菇PIZZA $138
松露啡菇切到大大粒,咬落好有「肉」地,啖啖食到明顯菇粒
Keep 到Pizza 口感,批心軟熟,批邊偏煙韌鬆脆,
熱辣辣上枱,芝士味比想像中淡口,食落冇咁重口味,唔易覺得膩
小食 酥炸洋蔥圈
香口爽脆,洋蔥軟熟香甜,配埋醬汁食好過癮
甜品
提拉米蘇 Tiramisu
Tiramisu
平時比較少食到呢種較乾身嘅Tiramisu
咁樣放就會令手指餅保持到硬脆嘅口感(有啲人應該會鍾意)
因為咁樣唔怕變成軟淋淋又好水嘅蛋糕
底部嘅手指餅酒味會重啲,上面會少啲

飲品
Tiramisu Latte
賣相好得~Tiramisu 酒香味手指餅再點多少少Latte食
咖啡味索晒喺餅到加埋面頭嘅Mascarpone Cheese 一齊食
點完之後Latte之後飲落又唔會太甜~
呢杯朱古力雪糕Mocha造型滿分💯
由於造型關係真係影幾張快就要食了🤣
個朱古力雪糕好好味 結實得嚟勁重朱古加味
仲有朱古力碎 口感味道豐富
提拉米蘇 Tiramisu
松露烤菇PIZZA
✔️吉列蝦 拼自家製迷你肉丸 配芝士蕃茄醬 $148吉列蝦就正常發揮 不過個肉丸有驚喜‼️肉質紮實 豬肉味重 配上滿滿嘅芝士好食😋 而且有蕃茄醬中和返無咁膩🍅✔️ChicBur $158呢個份量好大😳 無骨雞髀超厚肉 用咗bbq醬調味🍖加埋蕃茄 芝士 焦糖洋蔥 脆煙肉等等嘅配料係完全冇可能一啖食晒🤣牛窩夫酥脆 👍🏻(雖然低層嗰塊就淋咗d)但係牛油香十足🧈 推薦✨✔️Bejing Pizza $148呢個係北京烤鴨胸pizza🍕個配搭好特別 味道方面主要係來自海鮮醬嘅味 加埋青瓜同蔥都真係幾似片皮鴨🙈✔️意大利芝士莓莓牛窩夫 $78croffle同樣都係咁高質 玉桂味偏重 配上甜甜地Italian cream 好食🤤✔️Latte Tiramisu $68 ✔️One and All $78
✔️吉列蝦 拼自家製迷你肉丸 配芝士蕃茄醬 $148

✔️ChicBur $158

✔️Bejing Pizza $148

✔️意大利芝士莓莓牛窩夫 $78

✔️Latte Tiramisu $68
✔️One and All $78
2023-04-23 69 瀏覽
Al Forno Cafe and Bar位於銅鑼灣,是很多網紅和食客喜愛的餐廳。餐廳的裝潢採用工業風格,有著非常休閒的氛圍,還有許多bearbrick擺設!白天是咖啡廳,晚上轉變為酒吧餐廳!由於週末客人較多,建議大家訂位哦!迷你蟹餅搭配蒜香蛋黃醬是必點的小點心之一。迷你蟹餅外脆內軟,內餡滿滿的蟹肉非常鮮美,搭配蒜香蛋黃醬和檸檬汁更是美味無比!黑松露忌廉意粉是一道非常豐富的主菜。忌廉和黑松露的味道非常濃郁,但不會過於油膩,意粉的口感也非常不錯,非常適合和醬汁一起享用!安格斯漢堡配芝士、蕃茄、酸青瓜和焦糖化洋蔥煙肉的牛窩夫味道非常濃郁,口感豐富,特別是牛肉的味道非常香濃,再加上融化的芝士,味道更是讓人難以忘懷。自家製朱古力雪糕配摩卡是一款適合不愛喝濃咖啡又喜歡喝甜飲的人點的甜品。香濃的自家製朱古力雪糕使用黑朱古力製作,再加上摩卡的味道,非常適中,讓人回味無窮。Al Forno Cafe and Bar地址:Al Forno Cafe and Bar更多香港好去處:www.iPlayHK.com

Al Forno Cafe and Bar
地址:Al Forno Cafe and Bar
更多香港好去處:www.iPlayHK.com
2023-04-10 87 瀏覽
✿招牌窩夫漢堡Cafe&Bar✿同朋友經過呢間好多figure嘅cafe&bar,覺得環境幾chill就入咗黎試下原來佢係有咖啡飲之餘仲有酒飲😍,一次可以滿足兩個願望,我地叫咗杯自家製朱古力雪糕配摩卡,個朱古力雪糕好濃郁,唔會太甜,摩卡啲咖啡味比想像做得出色,同平時去啲打卡cafe可以媲美🫢之後一定要試嘅窩夫漢堡,我地叫咗ChicBur,係脆皮無骨雞髀肉,煎得外皮好脆,入面啲肉質好嫩,配上蕃茄芝士汁,加焦糖化洋蔥同酸青瓜,🤤真係超好食,口感濃厚得黎又唔會濟,窩夫皮都整得好煙韌香脆,整體都好match,估唔到窩夫整成漢堡包咁好食🥰—————————享用食品總結:ChicBur-無骨雞髀肉,外脆內軟,多肉汁,配上窩夫皮,🥰意想不到地match,非常好食白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿-淡淡嘅白酒味,對比起其他食物,口感比較清淡,如果唔想食太heavy朋友可以試吓呢個水牛城雞翼-雞翼係炸過後再加汁上去,所以都食到好香炸雞翼味之餘,又會有酸甜辣香嘅水牛城汁😍自家製朱古雪糕配摩卡-朱古力雪糕好濃郁,配上濃厚咖啡味嘅摩卡,微苦得黎又有朱古力甜味😛Night Core(Mocktail)-用士多啤梨,芒果同
✿招牌窩夫漢堡Cafe&Bar✿

估唔到窩夫整成漢堡包咁好食🥰

享用食品總結:
ChicBur

白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿

水牛城雞翼

自家製朱古雪糕配摩卡

Night Core(Mocktail)
-用士多啤梨,芒果同雪糕牛奶一齊blend出黎,超級濃厚,比想像中甜,不過打卡一流,係糖果粉紅色😆

Al Forno Tiramisu
-面上啲cream好好食,好香奶味,不過底上蛋糕偏重咖啡酒味,整體比較苦澀
評分:
💰性價比: 7/10
👅味道: 7/10
📷賣相: 7/10
👩🏻‍🍳服務: 7/10
💯總分: 28/40
—————————
Al Forno Cafe and Bar(銅鑼灣)
📍 @alfornocafeandbar

星期日12:00 - 22:00

🐱#為食貓_銅鑼灣
🐱#為食貓_cafe

—————————
#銅鑼灣為食貓#美食#香港美食#美食攝影#cafe#bar#hkfood#hkfoodie#hkfoodies#hkgirls#talkfood#foodphotographer#photographer#hkfoodblogger#foodographer
充滿潮味的港島區𝕔𝕒𝕗𝕖🤍本身好鍾意bearbrick 🫰🏻呢間餐廳老闆好有品味,收藏好多靚靚bearbrick♡´・ᴗ・`♡一路望住一路食嘢,好開心🥰今次叫咗佢哋個招牌鹹牛肉窩夫,炸雞翼同埋Pizza🥳再加多杯Prosecco ! 正✨𝙷𝚊𝚟𝚎 𝚊 𝚗𝚒𝚌𝚎 𝚗𝚒𝚐𝚑𝚝📍 Al Forno Cafe and Bar 銅鑼灣告士打道218號地舖#causewaybay #銅鑼灣 #hkcafe #cafe #bearbrick #pizza #cocktails #cocktail #winelover #wine #happyhour #happyholidays #dinner
充滿潮味的港島區𝕔𝕒𝕗𝕖🤍
本身好鍾意bearbrick 🫰🏻
一路望住一路食嘢,好開心🥰

今次叫咗佢哋個招牌鹹牛肉窩夫,炸雞翼同埋Pizza🥳

再加多杯Prosecco ! 正✨

𝙷𝚊𝚟𝚎 𝚊 𝚗𝚒𝚌𝚎 𝚗𝚒𝚐𝚑𝚝

📍 Al Forno Cafe and Bar

2023-04-04
隔左一年再黎到呢間高質酒吧餐廳😋😋餐廳的手工pizza同牛窩夫都好出名,每次黎都必食~最近仲換左新menu,多左唔少新菜式!一於黎試試先❤️❤️🍝白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $158✨呢個係新推出的意粉,望落都唔錯!!一上枱已聞到好香的蒜味同白酒味,仲有蝦仁、蕃茄仔等配料🤤🤤意粉軟硬適中,煮得夠乾身~味道偏淡,但連埋風乾火腿🥓一齊食就會啱啱好👍🏻👍🏻🍤吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬 $148✨新鮮出爐熱辣辣,食果陣要小心辣口🔥🔥吉列蝦炸得好酥脆,內裡蝦肉爽彈!肉丸有5大粒,肉質軟腍juicy~~仲有拉絲芝士🧀同蕃茄醬🍅,呢個配搭超邪惡😆😆🥐提拉米莓莓牛窩夫 $88✨甜品就梗係要試佢地既招牌牛窩夫啦!!窩夫外脆內軟,好重牛油香~仲有雜莓、椰子雪糕、忌廉芝士等,口感豐富😋😋另外會附上咖啡酒☕️,淋上窩夫度食更滋味~~🍫 自家製朱古力雪糕配摩卡 $68✨賣相吸引,趁雪糕溶之前要打卡先📸📸雪糕入口軟滑,店員仲會淋上朱古力醬,朱古力特別濃郁!!朱古力可以中和返摩卡的苦澀味,整體唔錯❤️❤️
隔左一年再黎到呢間高質酒吧餐廳😋😋

🍝白酒蒜香蝦意粉配風乾火腿 $158✨
呢個係新推出的意粉,望落都唔錯!!
一上枱已聞到好香的蒜味同白酒味,仲有蝦仁、蕃茄仔等配料🤤🤤

🍤吉列蝦拼自家製迷你肉丸配芝士蕃茄醬 $148✨
新鮮出爐熱辣辣,食果陣要小心辣口🔥🔥
仲有拉絲芝士🧀同蕃茄醬🍅,呢個配搭超邪惡😆😆

🥐提拉米莓莓牛窩夫 $88✨
甜品就梗係要試佢地既招牌牛窩夫啦!!
另外會附上咖啡酒☕️,淋上窩夫度食更滋味~~

🍫 自家製朱古力雪糕配摩卡 $68✨
賣相吸引,趁雪糕溶之前要打卡先📸📸
雪糕入口軟滑,店員仲會淋上朱古力醬,朱古力特別濃郁!!
朱古力可以中和返摩卡的苦澀味,整體唔錯❤️❤️