2013-12-12 492 瀏覽
雖然香港係中國嘅一部份,但香港人一直都受著西方文化嘅影響,所有嘅西方節日都會慶祝一番。還記得細個嘅時候,復活節契姐會買一座好大嘅復活節朱古力蛋送俾我同阿哥。萬聖節小朋友會去每家每戶去攞糖,大人就去扮鬼扮馬飲酒慶祝一番。到咗聖誕節,當然唔少得要應下節,食個聖誕大餐。適逢我嘅生日係响聖誕期間,一般都會聖誕生日一齊慶祝,所以總有機會可以食聖誕大餐。今年還未決定到去邊到慶祝聖誕,大家又安排好未呢?今晚就先食為快,去咗 Amore 食聖誕大餐!未正式開餐前,先嚟個麵包籃。蕃茄沙沙配麵包,給大家開開胃!開心果乳酪火雞卷伴鵝肝 ~~ 鵝肝對我嚟講,一定無得輸,難得鵝肝微脆嘅外表亦煎得恰到好處。但意想不到嘅係,乾脆嘅開心果配雞卷亦非常美味。牛肝菌湯 ~~ 好鐘意這個湯,好香嘅牛肝菌,非常 creamy烤澳洲羊架配香草野菌汁 ~~ 羊架煎得剛好,邊位煎得香脆,肉質嫩滑。以上嘅都只係 Christmas Menu 內部份嘅菜式,當然一定唔少得聖誕甜品啦!如果大家還未決定好聖誕節去邊慶祝,這裡絕對值得考慮哦!

未正式開餐前,先嚟個麵包籃。蕃茄沙沙配麵包,給大家開開胃!

2013-12-08 410 瀏覽
公司搬左黎銅鑼灣,LUNCH搵食真係好有難度!shocked好食的又勁多人,仲要迫到死返工途中經過LEE幢大廈,好似好多選擇咁喎,見今日HAPPY FRIDAY一於約埋幾個同事黎覓食先今次就試下LEE間意大利餐廳啦環境真係唔錯喎!又靜靜地GOOD包包籃配上好醒胃的自家制蕃茄SASA~~~~好味呀!凱撒沙律伴鮮蝦,沙律的DRESSING調教得好好,菜菜亦好新鮮好爽脆,上面的蝦蝦煎得好香好爽口,這只是前菜炸意大利雜菜湯,味道剛好而且湯好夠熱,讚我們的主菜來了牛肝菌意大利飯伴鮮帶子,份量十足,一D都唔細份,如果係女仕們真係好食唔哂呀;意大利飯軟硬適中,每吃一啖都好香牛肝菌的香氣,好好味呀!帶子亦煎得剛好,外面煎得香香脆脆炭燒紐西蘭頂級西冷配黑椒汁,西冷是7成熟,上枱時一切開真係7成熟架,牛味十足,西冷固然好味但都唔好睇少旁邊的配菜,件薯仔都好好味架煙三文魚菠菜忌廉燴天使麵,菠菜忌廉配上天使麵非常好呢,每一口天使麵都沾滿了菠菜忌廉好好味呀,再配上煙三文魚真係一絶呢!炭燒紐西蘭羊扒配香草野菌汁,羊架煎得剛好,外面是焦脆的,內裡肉質仍好軟滑,羊扒的肉質很不錯,帶少少的羊羶味又一個美味的菜式午餐還有
好食的又勁多人,仲要迫到死
今次就試下LEE間意大利餐廳啦
環境真係唔錯喎!又靜靜地GOOD
包包配蕃茄沙沙
包包籃配上好醒胃的自家制蕃茄SASA~~~~好味呀!
凱撒沙律伴鮮蝦
意大利雜菜湯
意大利雜菜湯,味道剛好而且湯好夠熱,讚

我們的主菜來了
牛肝菌意大利飯伴鮮帶子
炭燒紐西蘭頂級西冷配黑椒汁
煙三文魚菠菜忌廉汁燴天使麵
炭燒紐西蘭羊扒配香草野菌汁

午餐還有甜品又飲品
荔枝MOUSSE CAK
荔枝MOUSSE CAKE,好香的荔枝味,MOUSSEE軟軟滑滑好味呢,甜度又很適中

這個佰多元的午餐真係好抵,同事們都抱住肚皮回到辦公室

我相信這餐會成為我們同事的飯堂

題外話/補充資料: 服務好,食物夠水準,環境又很好,價錢又公道在銅鑼灣真係好難找到了
2013-12-06
包包配蕃茄沙沙