2023-02-20 62 瀏覽
Ankoma係一間法日嘅fine dinning,所以菜式嘅組合唔會話好單一☺️ 吞拿魚他他脆卷配柚子胡椒同北海道馬糞海膽配法式多士都好開胃☺️ 北海道北寄貝配上魚湯泡沫加咗少少清酒感覺好鮮味,紫菜白子天婦羅加埋蔬菜汁,再喺上面加咗烏魚子同七味粉調一調味,鹹香得黎而且辣辣地都幾惹味!招牌魚子醬天使麵當然唔少得,用咗白松露油同紫蘇花,味道唔會話過分濃烈同凍食都唔錯😗 日式生牛肉他他用上M6和牛做成,加埋另一款魚子醬同麵包粒,不論係味道同口感上都增加咗層次!甘鯛立鱗燒加左用上清酒煮成嘅白奶油醬同刁草油,好香同魚質幾滑,都幾夾。我地主菜揀左本地三皇雞,焗到皮脆肉滑,配埋個用左黄酒同雞汁做成嘅醬汁認真幾好味,再加埋一個用上北海道七星米、日本三文魚籽同萬能蔥,撈埋啲汁一齊食真係極度comfort food黎😂 雖然食到呢度已經好飽,但甜品嘅栗子麻薯撻真係不得了😍加埋雲呢拿雪糕,仲有日本熊本士多啤梨,幾飽都會食埋佢😚

首先,我想讚下呢間餐廳嘅廚師同埋服務員。言談之間聽得出幾位廚師,尤其主廚都係好有理想同埋熱誠去經營好呢間餐廳,佢哋都希望以別出心裁嘅烹調方法,配上時令嘅食材,為食客帶嚟一餐震撼視覺同味蕾嘅佳餚。佢哋好重視自己嘅出品,每一道菜都希望做到十全十美,先至呈獻俾席上嘅每一位客人。另外服務員嘅態度非常友善,亦有貼心留意客人嘅需要並提供協助,整體我嘅用餐體驗係十分之良好嘅。但係食物方面坦白講我係有啲失望嘅。我會認為廚師嘅野心有啲過大,食材嘅配搭種類有啲過火,令到菜式嘅味道同層次過於複雜,浪費咗一啲食材原有嘅味道,亦都冇一個好深刻嘅記憶點。其中一道以M6和牛製成嘅tartare,就係一個好好嘅例子,因為味道同調味過於複雜,牛肉嘅味道都幾乎被掩蓋。另外八道菜入面,有兩三道菜,同某幾間米芝蓮餐廳嘅出品極度相似,打卡嚟講,其實好爽,但係只要食過其他餐廳嘅出品,難免會對呢幾道菜產生比較。如果味道較為出色,當然可以突圍而出,但係如果未能夠優勝得過本尊,就令餐廳更加進退兩難。我揀咗三道菜式嚟分享一下:本地黃油雞配北海道七星米係我當晚最期待嘅菜式。七星米以雞湯、白酒、乾蔥及雞油燴熟,加埋脆卜卜嘅三文魚籽,再淋上法

本地黃油雞配北海道七星米係我當晚最期待嘅菜式。七星米以雞湯、白酒、乾蔥及雞油燴熟,加埋脆卜卜嘅三文魚籽,再淋上法國黃酒調配嘅雞汁。雞皮上色上得好靚調味都唔錯,雞髀嫩滑,雞胸合格,但係可惜雞皮唔夠脆同乾身,個飯好食過隻雞,同埋可能我食過另一間配脆炸雞皮嘅雞飯,所以覺得呢個配三文魚籽嘅有啲失色同埋比下去。

放滿Royal Caviar 魚子醬嘅白松露油冷天使麵,廚師冇落其他調味料,單靠魚子醬嘅鹹鮮撐起成個麵嘅味道。天使麵嘅質感拿捏得啱啱好,唔會過淋,亦冇太硬,但係我食第一啖已經覺得太油膩,魚子醬嘅鹹香都唔能夠中和番呢種油膩嘅感覺。

全晚最好食嘅係甘鯛立鱗燒,魚肉肉質細滑鮮甜,魚鱗既香且脆,片片分明兼且竪起,配埋清酒奶油醬汁,成功突顯甘鯛呢種食材嘅獨有鮮味同味道。

呢一餐唔係唔好食,以呢個價錢食到呢幾道名菜其實好難得,但係呢個價錢同呢個味道,實在又有其他更好嘅選擇,加上佢哋嘅地點同埋分咗兩輪晚市,令我對呢間餐廳嘅評分只可以話一言難盡,可以一試。
2023-02-12 528 瀏覽
/𝑨𝒏𝒌𝒐𝒎𝒂🇭🇰/#sa尖沙咀篇 ➖➖➖<精緻10道菜日法席前料理🤤> ➖➖➖平時食日式嘅omakase 多又或者大家去旅行都可以食到但法式x日式 就第一次食🫶🏻價錢分別為$1480 同$1780 每道菜都幾有特色 餐廳座位唔多 得8個位預約有少少困難每日只有兩個時段17:30-20:30 同20:45-23:45 所以想食就要提早預訂🥰今次揀左$1480 set 都已經滿意🤩➖➖➖1️⃣Tuna 呑拿魚他他脆卷 雪茄形狀嘅脆卷 入面有呑拿魚蓉 脆卷口感酥化鬆脆 似食蛋卷加上紫菜碎同柚子胡椒 味道幾有味蕾衝擊🤤➖➖➖2️⃣Uni 海膽多士 🌟第二道會有我鍾意嘅海膽🤩底部係brioche french toast 質感硬脆 之後放上北海道海膽🫶🏻 味道鮮甜再加啲青檸皮 感覺清新 但唔會蓋過海膽嘅甜味🤤➖➖➖3️⃣Hokkigai 北寄貝用sake 燒過嘅北寄貝至半熟~ 面頭嘅泡沫係煮過嘅魚湯 質感厚實味道鮮甜!! ➖➖➖4️⃣Shirako 白子天婦羅 🌟平時omakase 食到嘅白子黎到fine dining 都食到外圍係炸過嘅紫菜 幾脆身🤤白子味道充滿奶油香~入口creamy 加
/𝑨𝒏𝒌𝒐𝒎𝒂🇭🇰/

之後放上北海道海膽🫶🏻 味道鮮甜
再加啲青檸皮 感覺清新
但唔會蓋過海膽嘅甜味🤤

3️⃣Hokkigai 北寄貝
用sake 燒過嘅北寄貝至半熟~
面頭嘅泡沫係煮過嘅魚湯
質感厚實味道鮮甜!!

4️⃣Shirako 白子天婦羅 🌟

雞脾位置幾滑 另外會配上三文魚籽釜飯
米飯用雞湯煮成嘅北海道七星米
口感煙韌 加埋三文魚籽味道咸香🥰

➖➖➖
9️⃣Chestnut tart with Mochi 栗子麻糬撻
本身係栗子拿破崙 當日轉左栗子麻糬撻
中間嘅麻糬口感軟糯✨栗子蓉本身都甜甜地
伴碟有雲尼拿雪糕🍦 中和翻tart 嘅甜度~
Chestnut tart with Mochi

🔟seasonal fruit 時令生果
福岡甜王士多啤梨🍓 係真係幾甜🫶🏻
➖➖➖

10 分鐘 (堂食)
Tataki beef tartare
  • ᴜɴɪ
  • Amadai
2023-02-11 56 瀏覽
💰: $1,480 p.p. - Ankôma Dinner Menu  餐廳係開放式廚房吧枱設計 六至八人就可以包場 😁 晚餐以呑拿魚他他脆卷同海膽多士揭起序幕  個人最喜歡甘鯛(即日本馬頭魚)依度菜😋 淋油嘅做法令魚皮非常脆口 魚肉嫩滑 最正係喺底嘅刁草油💚 令我諗起魚柳包(唔係貶意😂)  另外牛肉他他都好有心思🤓 係用tataki做法輕輕㷫過牛肉表面M6牛肉仍然係半生熟狀態🤭  面頭配左煙燻飛魚子同海苔 唯一係如果撈埋一齊食嘅croutons細粒啲效果會更好  主菜選擇有乳鴿或者烤本地三黃雞🍗 烤三黃雞切落juicy 配嘅汁係法國白酒Vin Jaune sauce 個汁偏酸 可以中和返三黃雞嘅油膩感🥴 雞飯係採用日本七星米加入乾蔥白酒雞湯煮成🤩 最後加左d雞油三文魚子同日本香蔥入口帶鹹香  📸 1️⃣ Tuna | Uni 2️⃣ Pasta | Royal Caviar Club Sturgeon 3️⃣ Amadai 4️⃣ Hokkigai 5️⃣ Shirako 6️⃣ Tataki Beef Tartare 7️⃣ Roast Hong Kong Three Yellow Chicken 8️⃣ Ja

餐廳係開放式廚房吧枱設計 六至八人就可以包場 😁

3️⃣ Amadai

4️⃣ Hokkigai

5️⃣ Shirako

6️⃣ Tataki Beef Tartare

8️⃣ Japanese Pearl Rices | Ikura Bannonegi

9️⃣  Chestnut Tart With Mochi And Vanilla Ice Cream

-Ankôma 🍴一月生日月就當然要係咁食食食好西🤭中意食魚子醬既我 一見到呢個魚子醬意粉就無法抵抗仲要係我中意既法國日本Fusion 菜就一定要試試佢🤩✨ Ankôma Dinner Menu ($1480)🐟TunaTuna Tartare | Crispy Cylinder | Nori Powder | Yuzu Kosho廚師預先將吞拿他他放入薄脆脆筒 2側都沾上紫菜碎筒上面仲點左柚子胡椒 外脆內軟之餘味道層次豐富好中意佢食落清新得黎又帶有鹹香味🦪 UniHokkaido Sea Urchin | Brioche French Toast | Lime Zest北海道海膽色澤係鮮橘黃色 非常鮮甜又有濃厚海水味睇佢小小既一舊 但食落就好似有個大浪湧黎一樣🌊海膽上落左啲青檸皮碎碎 配合有奶油香又烘得香脆既多士一脆一軟既對比感 真係好好味❤️❤️❤️❤️❤️🦪 HokkigaiHokkaido Surf Clam | Sugar Pea | Fish Soup Foam同樣係黎自北海道既新鮮北寄貝 先放上sake 燒左半熟 再用魚湯打成泡泡 配上自家製蔥油 食落肉厚爽口又鮮甜北寄貝下面仲有啲
Ankôma 🍴

一月生日月就當然要係咁食食食好西🤭
中意食魚子醬既我 一見到呢個魚子醬意粉就無法抵抗
仲要係我中意既法國日本Fusion 菜就一定要試試佢🤩

✨ Ankôma Dinner Menu ($1480)

🐟Tuna

再用魚湯打成泡泡 配上自家製蔥油 食落肉厚爽口又鮮甜
北寄貝下面仲有啲青豆 帶有甜味 成個組合都好味🤌

🐟 Shirako
之前食過白子都令我好有陰影
見今次係Fine Dining 就畀多次機會去試下 ...
終於! 今次可以理解到點解會有人中意食
今次用既係鱈魚白子食落細滑 質感有啲似奶油
參考普羅旺斯菜 加入紫菜再以天婦羅方法去
炸到外脆內creamy 再落七味粉調味 帶出辛香感減膩
表面仲有烏魚子 去增加鹹香 底下以法式蔬菜濃湯汁
去加多白子鮮味 令成個味道層次更豐富✨

🍝 Pasta
Royal Caviar Club Sturgeon | White Truffle Oil | Wakame | Angel Hair Pasta
就係呢個心心念念左好耐既魚子醬天使麵❤️
用上海鮮湯去煮個天使麵 煮到好Al Dente 彈牙🤌
想講一放低就已經聞到濃郁既松露香
因為用左白松露油撈個麵 而且冇放任何鹽
完全係靠用食材去帶出鮮味 食落柔軟醇滑 鮮味四溢
最後配上昆布碎 同紫蘇花做裝飾 又令又好味 大愛🤤!

‎🥩 Tataki Beef Tartare
M6+ waygu beef Tartare | Tataki Style | Petrossian Smoked Pike Roes | Croutons
呢個玻璃海膽造型杯好ig-able 下面放有烘多士粒
M6和牛肉他他用左醬油漬既做法 加有煙燻飛魚子同紫菜
營造出多種層次感 又脆又軟又鹹又鮮又香🥳

🐣Roasted Hong Kong Three Yellow Chicken
(Half for 2pp)
法國黃酒烤雞 - 一路坐一路聞到愈黎愈香濃既烤雞味
預先將本地三黃雞風乾一晚 令個皮變得脆啲
淋上法國黃酒 VIN JAUNE 2015 ARBOIS
令雞肉帶有濃郁香甜既酒香 再加入蒜頭同香草去烤
再搭配用雞湯煮熟北海道七星米同鋪滿三文魚籽
食落去每一淡都充滿鹹香同酒香 忍唔住食完一碟又一碟

🐟 Amadai
Uroko-yaki Amadai l Sake beurre blanc / Dill oil
用甘鯛魚炸到鱗片變得豎起又香脆
中意佢可以炸到外脆內嫰 又充滿魚油甘香
配搭清酒奶油汁同蔥油做點綴 食落非常惹味又有記憶點!

🍦Chestnut Mille Feuille with Mochi amd Vanilla Ice Cream
食到呢個位其實有啲飽 不過呢個拿破崙都唔怕膩!
每塊餅層都做得好香脆鬆化 而中間仲會夾焦啲栗子蓉
同麻糬粒 同有雲尼拿雪糕 食落Q彈軟綿 又唔怕過甜

🍓 Seasonal Fruit - Strawberry
係福岡「甜王」士多啤梨
果香味濃 味道唔怕酸 厚肉多汁
2023-01-22
2023-01-20 323 瀏覽
之前見到Ig被瘋狂洗版嘅魚子醬意粉終於比我book到時間去試下!!法國菜同日本茶一直都係我最愛之一,將兩者融合嘅fusion菜充滿驚喜又精緻.TunaTuna Tartare | Crispy Cylinder | Nori Powder | Yuzu Kosho將吞拿他他加入香口且薄脆嘅脆片內,外脆內軟質次豐富.兩側加入紫菜碎帶點鹹香感.UniHokkaido Sea Urchin | Brioche French Toast | Lime Zest呈鮮豔橘黃色嘅北海道海膽,味道鮮甜又充滿濃厚海洋氣息,配上青檸皮更清新.以海膽底下配以充滿奶油香又烘得香脆嘅多士,帶出一脆一軟嘅對比感.HokkigaiHokkaido Surf Clam | Sugar Pea | Fish Soup Foam來自北海道嘅北寄貝肉身爽口又新鮮.以魚湯打成泡沫後再配上青蔥油加到北寄貝上,令甜鮮味更突出.ShirakoTempura Seaweed Wrap Cod Fish Milt | Togarashi Ratatouille Sauce | Bottarga白子細滑豐腴,尤如奶油般嘅質感加上紫菜後以

Shirako
白子細滑豐腴,尤如奶油般嘅質感加上紫菜後以天婦羅方法去製作,外脆內creamy.白子上再加入少少七味粉帶點辛香感,令味道更豐富.底下以法式蔬菜濃湯汁去襯托出白子鮮味.

Pasta
超豪華嘅魚子醬天使麵!口感柔軟醇滑,咬開後溢出極濃鮮味.天使麵彈牙而且充滿香濃松露香氣,同時再配搭上昆布碎帶出一點日式風味.

'Tataki Beef Tartare
玻璃海膽造型杯已經好吸引!!底下以烘香多士粒,M6和牛肉他他,煙燻魚子及紫菜分成幾個層次製成帶出豐富層次感.

Amadai
將鯛魚立鱗燒香,魚鱗變得相當香脆.底下魚魚滑嫩且充滿魚油甘香.配搭清酒奶油汁及蔥油唔會油膩得黎令質感更香滑又帶一陣奶香.

Pigeon
Roast Pigeon | Cutlet Pigeon Drumstick | Foie Gras | Cauliflower Purée
IAsparagus | Sansho Pepper Pigeon Jus
將一道鴿嘅菜式分拆變成3食好有心思!第一食嘅炸鴿肉棒,外層炸漿鬆化唔油膩,內裏肉香又充滿肉汁.烤鴿肉肉質粉而嬌嫩.伴以山椒汁,味道帶點麻香,整個配搭惹味又新鮮.鴿肉上加上粒粒脆粒,咬入香脆可口.煎香嘅肥肝充滿豐腴油脂,味香唔膻,內香綿外香脆.

Chestnut Mille Feuille With
Mochi And Vanilla Ice Cream
拿破崙餅層香脆鬆化!中間夾焦栗子蓉同麻糬粒香軟又Q韌.整個味道又唔會過甜.

Seasonal Fruit
日本熊本士多啤梨香甜多汁!!一d都唔酸.
2023-01-15 51 瀏覽
Ankoma是一間法日Fusion 的Fine Dining 餐廳內裏只有八個吧台座位,我想是為了讓廚師和客人有多一點的交流即席觀賞到廚師烹調以及講解食材和烹調手法每一道菜的擺盤和味道都很有水準要選特別喜歡的便是冷天使麵配搭白松露油和魚子醬,還有法國黃酒烤雞冷食的天使麵質感很有彈性沒有加鹽作調味,鹹香的味道全來自於白松露油和鹹鮮的魚子醬兩者味道配合得很好而且可以完全品嘗到食材的原味由入座後不斷傳來愈來愈香濃的烤雞味淋上來自法國的黃酒,甜甜濃稠的酒香味搭配用雞湯煮成的北海道七星米米飯表面鋪滿鹹香的三文魚籽令人不禁一口接一口,味道令人很難忘------------------------------​⋆ 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 ⋆⋆ 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘦𝘢 𝘜𝘯𝘪 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘉𝘳𝘪𝘰𝘤𝘩𝘦 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘛𝘰𝘢𝘴𝘵 ⋆⋆ 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘶𝘳𝘧 𝘊𝘭𝘢𝘮 ⋆⋆ 𝘛𝘦𝘮𝘱𝘶𝘳𝘢 𝘚𝘦𝘢𝘸𝘦𝘦𝘥 𝘞𝘳𝘢𝘱 𝘊𝘰𝘥 𝘍𝘪𝘴𝘩 𝘔𝘪𝘭𝘵 ⋆⋆ 𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 𝘏𝘢𝘪𝘳 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 ⋆⋆ 𝘛𝘢𝘵𝘢𝘬𝘪 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 ⋆⋆ 𝘈𝘮𝘢𝘥𝘢𝘪 ⋆⋆ 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘛𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘠
內裏只有八個吧台座位,我想是為了讓廚師和客人有多一點的交流
即席觀賞到廚師烹調以及講解食材和烹調手法

每一道菜的擺盤和味道都很有水準

冷食的天使麵質感很有彈性
沒有加鹽作調味,鹹香的味道全來自於白松露油和鹹鮮的魚子醬
兩者味道配合得很好而且可以完全品嘗到食材的原味

由入座後不斷傳來愈來愈香濃的烤雞味
淋上來自法國的黃酒,甜甜濃稠的酒香味
搭配用雞湯煮成的北海道七星米
米飯表面鋪滿鹹香的三文魚籽
令人不禁一口接一口,味道令人很難忘
​⋆ 𝘛𝘶𝘯𝘢 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 ⋆
⋆ 𝘏𝘰𝘬𝘬𝘢𝘪𝘥𝘰 𝘚𝘶𝘳𝘧 𝘊𝘭𝘢𝘮 ⋆
⋆ 𝘊𝘰𝘭𝘥 𝘈𝘯𝘨𝘦𝘭 𝘏𝘢𝘪𝘳 𝘗𝘢𝘴𝘵𝘢 ⋆
⋆ 𝘛𝘢𝘵𝘢𝘬𝘪 𝘉𝘦𝘦𝘧 𝘛𝘢𝘳𝘵𝘢𝘳𝘦 ⋆
⋆ 𝘈𝘮𝘢𝘥𝘢𝘪 ⋆
⋆ 𝘙𝘰𝘢𝘴𝘵𝘦𝘥 𝘛𝘩𝘳𝘦𝘦 𝘠𝘦𝘭𝘭𝘰𝘸 𝘊𝘩𝘪𝘤𝘬𝘦𝘯 ⋆
⋆ 𝘊𝘩𝘦𝘴𝘵𝘯𝘶𝘵 𝘔𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘍𝘦𝘶𝘪𝘭𝘭𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘔𝘰𝘤𝘩𝘪 𝘈𝘯𝘥 𝘝𝘢𝘯𝘪𝘭𝘭𝘢 𝘐𝘤𝘦 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮 ⋆
2023-01-11 40 瀏覽
ᴘᴀʀᴛ ²/² 續集套餐共十道菜式,菜單隨著季節轉變而換上新的,整頓晚餐需3小時左右,每道菜不論是在視覺與味覺上都非常驚艷。‧͙ • ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ• ‧͙ $1480 /ᴘᴘʟ .∗ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
ᴍ6+ ᴡᴀɢʏᴜ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ | ᴛᴀᴛᴀᴋɪ ꜱᴛʏʟᴇ | ᴘᴇᴛʀᴏꜱꜱɪᴀɴ ꜱᴍᴏᴋᴇᴅ ᴘɪᴋᴇ ʀᴏᴇꜱ | ᴄʀᴏᴜᴛᴏɴꜱ 廚師用了日式ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 方法烹調,做法是把外面炙熱令和牛粒裡面鮮嫩柔軟,而且ᴍ6+ 和牛帶來入口即溶的感覺和牛處理的很細緻,沒有任何的腥味最後來點煙燻飛魚子、青檸皮,一整個誘人
∗ ᴀᴍᴀᴅᴀɪ
ᴜʀᴏᴋᴏ ʏᴀᴋɪ ᴀᴍᴀᴅᴀɪ | ꜱᴀᴋᴇ ʙᴇᴜʀʀᴇ ʙʟᴀɴᴄ | ᴅɪʟʟ ᴏɪʟ印象深刻的還有甘鯛立鱗燒,此菜最令人有驚喜的視覺效果甘鯛細滑鮮美 魚鱗香脆如薯片,配上清酒奶油醬汁,突顯甘香.
∗ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ +$340
ᴘᴀʀᴛ ²/²

續集

∗ ᴛᴀᴛᴀᴋɪ ʙᴇᴇꜰ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ
廚師用了日式ᴛᴀᴛᴀᴋɪ 方法烹調,做法是把外面炙熱
令和牛粒裡面鮮嫩柔軟,而且ᴍ6+ 和牛帶來入口即溶的感覺
和牛處理的很細緻,沒有任何的腥味
最後來點煙燻飛魚子、青檸皮,一整個誘人

∗ ᴀᴍᴀᴅᴀɪ
印象深刻的還有甘鯛立鱗燒,此菜最令人有驚喜的視覺效果
甘鯛細滑鮮美 魚鱗香脆如薯片,配上清酒奶油醬汁,突顯甘香

∗ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ +$340
ʀᴏᴀꜱᴛ ʜᴏɴɢ ᴋᴏɴɢ ᴛʜʀᴇᴇ ʏᴇʟʟᴏᴡ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ (ʜᴀʟꜰ ꜰᴏʀ 2 ᴘᴇʀꜱᴏɴ) | ᴠɪɴ ᴊᴀᴜɴᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ | ᴊᴀᴘᴀɴᴇꜱᴇ ᴘᴇᴀʀʟ ʀɪᴄᴇꜱ | ɪᴋᴜʀᴀ | ʙᴀɴɴᴏɴᴇɢɪ
無肉不歡的大家也不要錯過了烤本地三黃雞,賣相相當迷人
處理及燉煮工序相當繁複,三黃雞搭配了七星米三文魚籽飯
「北海道珍珠米飯」很有趣,把法式調味的元素歸納進來
米粒保留著米心的口感,結合了雞湯、白酒、乾蔥及雞油
最後淋上那法國黃酒香迎來的香氣濃郁得讓人不禁微醺了起來

∗ ᴄʜᴇꜱᴛɴᴜᴛ ᴍɪʟʟᴇ ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ ᴡɪᴛʜ ᴍᴏᴄʜɪ ᴀɴᴅ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ-ᴄʀᴇᴀᴍ
∗ ꜱᴇᴀꜱᴏɴᴀʟ ꜰʀᴜɪᴛ
最後的甜點,用「粟子麻薯千層酥併自家製雲尼拿雪糕」
以及「日本士多啤梨」收尾!千層酥吃得出是匠心之作
甜品會隨不同季節而製定 ♡ ♡ ♡
2023-01-08 277 瀏覽
ᴘᴀʀᴛ ¹/²「ᴋᴏᴍᴀ」是日文拼音,有最好的意思。今次來到一位難求的精緻法日ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜的高級ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴɪɴɢ。由3位90後廚師主理,其中一位主廚更曾於多家米芝蓮餐廳任職,對食物質素有一定的堅持及執著,用料不僅高檔珍稀,且每一個細節位都做得非常好,難怪能成為人氣ꜰɪɴᴇ ᴅɪɴᴇ之選~整頓晚餐需3小時左右,是可以好好享受好好吃飯那種~除了喜歡這裡的料理以外,也很喜歡這裡店員與主廚之間親切、貼心的態度呢! 簡約炭灰色作主調的裝潢非常舒適,營造出溫馨親切的氛圍。雖然走低調路線,但這裡的餐點卻是認真得讓人大力點頭呢!套餐共十道菜式,菜單隨著季節轉變而換上新的,有不少海鮮等海洋氣息的食材,每道菜不論是在視覺與味覺上都非常驚艷。‧͙ • ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴍᴇɴᴜ• ‧͙ $1480 /ᴘᴘʟ
.∗ ᴛᴜɴᴀ
ᴛᴜɴᴀ ᴛᴀʀᴛᴀʀᴇ | ᴄʀɪꜱᴘʏ ᴄʏʟɪɴᴅᴇʀ | ɴᴏʀɪ ᴘᴏᴡᴅᴇʀ | ʏᴜᴢᴜ ᴋᴏꜱʜᴏ
從小品的開胃菜開始,雪茄外形的吞拿魚他他脆卷特別亮眼,把鮮甜的吞拿魚蓉結合了脆炸筒及紫菜碎,微妙的平衡格外有趣。
∗ ᴜɴɪ
ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ
ᴘᴀʀᴛ ¹/²

「ᴋᴏᴍᴀ」是日文拼音,有最好的意思。

∗ ᴛᴜɴᴀ
ᴛᴜɴᴀ

∗ ᴜɴɪ
ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴇᴀ ᴜʀᴄʜɪɴ | ʙʀɪᴏᴄʜᴇ ꜰʀᴇɴᴄʜ ᴛᴏᴀꜱᴛ | ʟɪᴍᴇ ᴢᴇꜱᴛ
海膽多士用上了北海道馬糞產,小小一份盡顯其矜貴,齒頰留香。兩層海膽巧妙地放在以醬油調味的一口多士上,添一份香脆口感。在馬糞海膽上面加添了一點青檸,不僅鮮味很足而且甘甜度高 。
ᴜɴɪ

∗ ʜᴏᴋᴋɪɢᴀɪ
ʜᴏᴋᴋᴀɪᴅᴏ ꜱᴜʀꜰ ᴄʟᴀᴍ | ꜱᴜɢᴀʀ ᴘᴇᴀ | ꜰɪꜱʜ ꜱᴏᴜᴘ ꜰᴏᴀᴍ
來自北海道的北寄貝口感爽脆,肥美多汁,味道相當鮮甜。配上特製魚湯打成白色泡沫,甜豆及綠色蔥油汁提鮮。

∗ ꜱʜɪʀᴀᴋᴏ
ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴀ ꜱᴇᴀᴡᴇᴇᴅ ᴡʀᴀᴘ ᴄᴏᴅ ꜰɪꜱʜ ᴍɪʟᴛ | ᴛᴏɢᴀʀᴀꜱʜɪ ʀᴀᴛᴀᴛᴏᴜɪʟʟᴇ ꜱᴏᴜᴄᴇ | ʙᴏᴛᴛᴀʀɢᴀ
過去多半烤或刺身食,如今以之炸製天婦羅,熟度掌握精準。麵衣厚度緊緊地裹藏著白子,經高溫油炸後的天婦羅呈金黃色,且不會失去其獨有的細滑豐腴的質感,外脆內嫩的白子天婦羅 風味與口感較烤製更優,不喜歡吃白子的朋友要預先告知店員。此外,亦搭配了法國普羅旺斯燉菜的湯頭來解膩,再添上甘甜香醇的烏魚子,整體味道濃郁又不失雅致。

∗ ᴘᴀꜱᴛᴀ
ʀᴏʏᴀʟ ᴄᴀᴠɪᴀʀ ᴄʟᴜʙ ꜱᴛᴜʀɢᴇᴏɴ | ᴡʜɪᴛᴇ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ᴏɪʟ | ᴡᴀᴋᴀᴍᴇ | ᴀɴɢᴇʟ ʜᴀɪʀ ᴘᴀꜱᴛᴀ
白子天婦羅的豐腴質感令人意猶未盡。不過濃醇的白松露油天使麵那馥郁的滋味更是亮眼十足,冷天使麵體吃起來有獨特的韌性。日本昆布漬高湯的清甜、白松露油的馥郁、魚子醬的鹹香,紫蘇花穗的點綴,把這盤麵相襯的很恰到好處。大廚即席把冷天使麵捲了又捲 最後以一份藝術品一樣呈上,令人眼前一亮,加上香氣迷人,格外讓人印象深刻。
ᴛᴜɴᴀ
ᴜɴɪ
  • Chicken
  • Pasta
2023-01-05 44 瀏覽
呢間法日料理餐廳開業半年已極具人氣,期待以久終於有機會品嚐到!餐廳僅八個位置,開放式廚房可以好似omakase咁欣賞到菜式嘅烹調過程,而食物嘅水準無疑十分之高,幾乎每一道菜都有亮點無令小編失望,咁嘅質素絕對物超所值😋• Dinner Menu $1480/位- Tuna前菜有兩款精緻小巧嘅Finger food。脆皮中心注滿幼滑嘅吞拿魚蓉,兩端沾上海苔粉,on top放上柚子胡椒以及瑞士蔥,味道比想像中濃郁惹味😚- Uni鮮甜北海道海膽放置於脆口Brioche多士,喺口感上形成鮮明嘅對比,叫海膽迷心動💓- Hokkigai北寄貝爽口清甜,只簡單以魚湯泡沫及蔥油調味,墊底嘅Sugar pea亦自帶甜味🥰- Shirako將昆布同紫菜包裏住白子,以油炸天婦羅嘅方式呈現,醬汁使用大量蔬菜加上七味粉煮成,成品撤上烏魚子,甜中帶辛,同過往食過嘅白子完全唔一樣,夠曬新鮮感🙆🏻‍♀️- Pasta餐廳Signature之一嘅魚子醬天使麵,只能講真係非常之香,有被衝擊到!呢道麵條其實係屬於冷盤,拌入咗白松露油、昆布提味,一粒鹽都無落,靠嘅完完全全係食材嘅味道!入口香氣四溢,整個口腔充滿松露香,而且因為係

• Dinner Menu $1480/位

- Tuna

- Uni

- Hokkigai

- Shirako

- Pasta
餐廳Signature之一嘅魚子醬天使麵,只能講真係非常之香,有被衝擊到!呢道麵條其實係屬於冷盤,拌入咗白松露油、昆布提味,一粒鹽都無落,靠嘅完完全全係食材嘅味道!入口香氣四溢,整個口腔充滿松露香,而且因為係冷盤嘅關係所以份外清爽,一啖接一啖好想食落去🤤

- Taktaki Beef Tartare
M6+和牛粒粒事前撈勻咗燒汁,甜甜嘅味道✨

- Amadai
新菜單上嘅蜜柑鯛因為當日貨源關係換上先前嘅甘鯛立鱗燒。魚肉肉質好嫩,配搭微酸嘅奶油醬有助中和油膩感😌

- Chicken +$340
食到中段聞到香味已經滿心期待呢隻烤雞,用上本地三黃雞事先風乾一日令外皮更易做到金黃香脆,肉質鮮嫩多汁令人回味無窮!伴碟米飯以北海道七星米及雞湯煮成,再加上鹹鮮三文魚籽點綴。食時淋上自家製法國黃酒汁,帶溫和醇厚嘅酒味進一步層次感🧡

- Chestnut Mille Feuille With Mochi
甜品算係當日比較遜色嘅一環,酥皮嘅牛油香、栗子味道皆欠奉,可能新推出未發揮得好好吧。

- Season Fruit
放假嚟咗依間朋友推薦既餐廳食法日fusion菜😍 餐廳以bar枱為主,可以席前欣賞師傅製作料理☺️ 有別於平時既fine dining,氣氛較輕鬆,而且每道菜都係用心精緻之作,令人回味❤️✨ Dinner Menu ($1,480/pp)❀ Tuna 🐟脆卷入面包住吞拿魚他他,面頭加上柚子胡椒及蔥,而旁邊蘸上紫菜碎,外脆內軟,食落少少辣幾惹味☺️❀ Uni 🥢北海道海膽好鮮甜,加入少少青檸汁調味令味道更清新,下面墊有脆口既法式多士,食完好想再食😝❀ Hokkigai 🐚用sake烹煮北海道北寄貝,表面加上用魚湯製成既泡沫及綠色蔥油✨ 北寄貝肉質新鮮彈牙,帶微微蔥香味,仲可以撈埋甜豆一齊食,鮮味十足❀ Shirako 🐟用紫菜天婦羅包住綿滑既鱈魚白子,咬落外脆內軟,面頭灑上海鹽及一味粉,仲有烏魚子碎增加鹹鮮味😍 底下有濃郁既南法蔬菜汁,加入七味粉作調味,同平時食既白子唔同,好特別既配搭呢~❀ Pasta 🍝賣相勁吸引既Signature Dish✨ 魚子醬天使麵係冷食,拌入醬油漬昆布及白松露油,麵條口感彈牙~不但係整緊既時候已經聞到好香,入口更充滿松露香及帶微微花香味🥰 最吸睛係鋪係面層既魚子

✨ Dinner Menu ($1,480/pp)

❀ Tuna 🐟

❀ Uni 🥢

❀ Hokkigai 🐚

❀ Shirako 🐟

❀ Pasta 🍝
賣相勁吸引既Signature Dish✨ 魚子醬天使麵係冷食,拌入醬油漬昆布及白松露油,麵條口感彈牙~不但係整緊既時候已經聞到好香,入口更充滿松露香及帶微微花香味🥰 最吸睛係鋪係面層既魚子醬,撈勻食可以增加鹹鮮味

❀ Tataki Beef Tartare 🐮
以海膽造型既透明玻璃器皿裝住和牛他他,打卡一流😍 有別於平時既西式做法,M6+和牛先用日式醬油醃過再火炙至半熟狀態,食落濃郁鮮嫩~上面鋪滿煙燻飛魚子、青檸皮及紫菜,入面仲有富有牛油香既麵包脆脆,口感好豐富呢😝

❀ Amadai 🐟
甘鯛立鱗燒係用熱油淋係魚鱗上,令魚鱗變得又香又酥脆,魚肉則保持軟嫩既口感💕 上枱時會加入以sake製成香草醬汁,creamy又帶香甜味,配搭得唔錯👍🏻

❀ Chicken 🐥 (+$340)
本地三黃雞先風乾後再烤,雞皮烤至微脆,雞肉用香草調味,食落肉質嫩滑~兩人食可以share半隻烤雞,再跟配一鍋北海道七星米飯✨ 飯係用白酒、牛油、乾蔥先煮,再加入雞湯、雞油、三文魚籽及蔥花,飯粒飽滿,味道又香濃~另外仲配上特調法國黃酒汁,令雞肉味道更顯滋味

❀ Chestnut Mille Feuille With Mochi And Vanilla Ice Cream 🌰
甜品係栗子麻糬拿破崙配雲呢拿雪糕,每層都香脆可口,中間夾住栗子蓉及麻糬,配埋雪糕食得好滿足☺️

❀ Seasonal Fruit 🍓
福岡博多士多啤梨

2022-12-22 58 瀏覽
餐廳坐位唔多,只有8個坐位,唔預約都嚟唔到。坐位以bar枱形式,可以見到廚師即場烹調美食。食物主要係法日fusion菜,會見到用左好多日本海鮮做材料加入法國傳統菜,絕對係一個好新鮮嘅體驗。今次試嘅係是日晚餐,總共有8道菜加甜品同埋水果。前菜海膽配法式多士北海道海膽香甜又入口即溶,加入青檸汁做調味,鮮甜味係味蕾爆發。吞拿魚脆卷脆蛋卷入面係吞拿魚他他,配以柚子胡椒同埋紫菜碎,食落香脆又綿密。北海道北寄貝北寄貝預先用左清酒焯到半生熟,倒入用魚湯打成白色泡沫,加入甜豆同埋綠色蔥油汁。食落清甜又帶鮮味。鱈魚白子 用左紫菜包裏住去炸,白子下面嘅橙色湯係法國傳統菜(普羅旺斯燉菜),依家將佢整成湯縮嘅醬汁。灑上紅色嘅一味粉,會有少少辣味,橙色脆脆係烏魚子,帶出少少咸香味。主菜Pasta用左冰鎮處理嘅天使麵,令到口感更加彈牙。加入矜貴嘅Royal Caviar Club嘅魚籽醬,再倒入白松露汁同埋日本昆布漬稍作調味,成碟菜都冇用個一點嘅鹽,但係白松露味已經好突出,和牛他他透明嘅帶刺海膽造型嘅杯,打卡度十足。裡面嘅係M6+和牛整成嘅他他,上面用左黃色嘅煙燻飛魚子,下層係油炸麵包碎,加入漬物做甜味同埋青檸汁

今次試嘅係是日晚餐,總共有8道菜加甜品同埋水果。

前菜
海膽配法式多士

吞拿魚脆卷

北海道北寄貝

鱈魚白子

主菜

和牛他他
透明嘅帶刺海膽造型嘅杯,打卡度十足。裡面嘅係M6+和牛整成嘅他他,上面用左黃色嘅煙燻飛魚子,下層係油炸麵包碎,加入漬物做甜味同埋青檸汁做調味,食落和牛他他嘅油脂味好濃郁,又有天然嘅牛肉甜味。

燒金目鯛
用左立鱗燒成嘅金目鯛,高溫嘅熱油令到塊塊魚鱗都豎立,食戈時可以連鱗一齊食。醬汁用左清酒煮成嘅白奶油醬同埋綠色嘅蒔蘿油,外層口感特別香脆,內層又鮮嫩幼滑。

法國黃酒燒雞
雞肉用左香港黃油雞,風乾左一日先去焗,雞肉入面用左garlic同埋香草去調味。烤雞另外仲配上一鍋米飯,用鑄鐵鍋去煮日本七星珍珠米,加入三文魚籽同埋蔥花,食落底層會有飯焦味。至於雞肉就加入左法國嘅黃酒Vin Jaune,令到油香嘅雞肉多左果仁香味。

甜品
栗子麻薯拿破崙配雲呢拿雪糕,生日仲可以要求寫祝賀說話。

是日水果
熊本士多啤梨。
2022-12-20 232 瀏覽
十月尾到訪了當時大熱的日法fusion fine dining餐廳,黎到試一試他們的signature三黃雞🐓🐓🐓🐓🐓▪︎Dinner Menu ($1480/pp)▪︎。Tuna 。Uni。Oyster 。Shi-ma ebi。Pasta 。Chawamushi。Amadai 。Chicken (+$340 half)。Apple Tart Tatin↪️兩道前菜吞拿魚脆卷和海膽多士都屬正常發揮,係其他餐廳都經常食過;生蠔大大隻,爽口肥美又creamy;用3款酒醃漬過的蝦刺身完全融入酒香中,蝦頭炸過很酥脆;魚子醬松露油天使麵淡淡松露香,喜歡佢地加入昆布增加鮮味;茶碗蒸蒸蛋滑溜,加入日式菇菌雞湯很美味,蟹肉亦夠鮮甜;甘鯛立鱗燒魚肉嫩滑,魚鱗卜卜脆,醬汁creamy有西式feel,但有啲膩;黎到主角烤焗三黃雞,隻雞味道同一般雞差唔多,肉質只有近雞腿位置較滑,雞皮夠薄香脆,但有些部位都係淋;相反個三文魚子日本七星米就好好食,飯粒粒粒分明有嚼口,加入了黃酒及白汁,食到停唔到口,用埋點雞個醬汁撈埋啲飯一齊食更可口,個飯可以講係全晚最好食。最後上埋個反烤蘋果撻配自家製雪糕就完滿結束。
🐓🐓🐓🐓🐓

▪︎Dinner Menu ($1480/pp)▪︎
。Tuna 。Uni
。Oyster 。Shi-ma ebi
。Pasta 。Chawamushi
。Amadai 。Chicken (+$340 half)
。Apple Tart Tatin
↪️

生蠔大大隻,爽口肥美又creamy;

用3款酒醃漬過的蝦刺身完全融入酒香中,蝦頭炸過很酥脆;

魚子醬松露油天使麵淡淡松露香,喜歡佢地加入昆布增加鮮味;

茶碗蒸蒸蛋滑溜,加入日式菇菌雞湯很美味,蟹肉亦夠鮮甜;

最後上埋個反烤蘋果撻配自家製雪糕就完滿結束。

🥢尖沙咀 預約困難店嘆10道菜精緻法日Fushion席前料理🥢想搵餐廳食返餐好或者慶祝,尖沙咀有間法日fashion 菜一直都係心水餐廳,價錢CP 高仲用了不少名貴食材之餘,仲有十道菜式,可以一邊食一路即席欣賞廚師為你製作不同菜式🥢之前大約在8月份預約,11月先至有位置,所以如果有朋友要慶祝嘅話,要提前預約,每晚會分兩段時間17:30-20:45/ 21:00-00:00 ,小店位置不多只有8個位置,就坐後會細心問需要飲凍水定熱水,每個位置都可以睇到廚師炮製美食🥢Dinner Menu $1480 / 位🥢Tuna 吞拿魚他他脆卷外層薄脆的春卷內盛載了吞拿魚他他,輕輕一咬即碎,旁邊用上海苔粉及柚子胡椒,感覺清爽開胃🥢Uni 北海道海膽多士,用上層層北海道海膽,下層Brioche french toast, 海膽味道濃郁鮮甜無比,上軟滑下層鬆脆可口🥢Oyster (Hokkigai Clam)生蠔/ 北寄貝Menu 上係寫生蠔層加入了蜜糖豆,一整口都是海鮮的鮮甜味🥢Shi-ma ebi 縞海老漬水雲海葡萄漬縞海老,用上昆布漬加入紅酒香酒saka柚子醋汁的水雲及海葡萄, 酸酸甜甜好特別,自

🥢Dinner Menu $1480 / 位

🥢Tuna 吞拿魚他他脆卷

Menu 上係寫生蠔層加入了蜜糖豆,一整口都是海鮮的鮮甜味

🥢Shi-ma ebi 縞海老漬
水雲海葡萄漬縞海老,用上昆布漬加入紅酒香酒saka柚子醋汁的水雲及海葡萄, 酸酸甜甜好特別,自家醃漬的鮮甜醉縞海老,蝦頭炸成鬆脆天婦羅

🥢Pasta 魚子醬配白松露天使麵
擺盤超美的Pasta 用上一大匙Royal Caviar Club Sturgeon 魚子醬帶魚油香氣,用日本高湯煮香白松露,醬油漬昆布製作,全部來自用食材天然的味道,每啖充滿白松露香氣及魚子的咸鮮味道

🥢Chawamushi 松葉蟹茶碗蒸
超滑的茶碗蒸蛋上有新鮮松葉蟹肉, 湯汁內仲有山茶菇蓋,而其他菇部分用物盡其用煲雞湯,每口充滿蟹鮮及菇香,絕對係升級鮮甜版茶碗蒸蛋

🥢Amadai 甘鯛立鱗燒
甘鯛肉質細嫩,魚鱗薄脆可口,用了立鱗燒製法,魚肉帶著鱗片,先用熱油澆淋,散發清淡清酒香,,好巧師傅功力

🥢Pigeon / Chicken +$340
法式烤乳鴿 / 法式烤三黃雞(半隻) +$340
一路食一路見住大大隻雞不斷進出焗爐,令人非常期待的三黃雞,用上本地三黃雞,將香料放入雞體內事前先風乾一日,兩人會有半隻,雞皮烤得非常香脆,肉質鮮嫩帶香料味道,另外仲附帶一鍋日本珍珠米燉飯,配上三文魚子及日本蔥,最後灑上製的黃酒醬汁,口味層次豐富

🥢Apple tart tatin with homemade ice-cream 蘋果撻伴自家製雪糕
焦糖化的蘋果,蘋果蓉甜甜的蘋果軟滑,餅底鬆脆,雲呢拿雪糕超滑充滿牛奶濃香,由於自家製出面真係食唔到

🥢Seasonal fruit
北海道雷電海岸赤肉蜜瓜
清甜多汁又夠濃香蜜瓜味

📍Ankôma (尖沙咀)
尖沙咀赫德道2號金麟商業中心5樓
  • Pasta
2022-11-10 810 瀏覽
Ankôma•尖沙咀上樓🏛️日法Fushion菜🇯🇵🇫🇷我為雞🐥而來…#跟住肥安去增肥 🧡First bite Uni French Toast🍞甜甜的開始🥰其實好想encore多一件🤭🧡Tuna Crispy Cylinder 脆脆筒 口感ok·但味道無記憶點😅🧡蔥油昆布深🦪第一次食咁Creamy奶油質感嘅蠔·蔥油味突出但又唔搶👍🏻🧡用咗3種酒漬嘅🦐+Tempura蝦頭-太油·入口好似飲油咁☹️蝦身有酒香但唔驚艷·水雲+海葡萄都加唔到分💗Angel Hair Pasta🍝 Caviar & white truffle oil凍食真係初體驗😋松露油香氣撲鼻·以入口後有點兒失望🥲覺得在家都可以整到🙈@男朋友先🤣而且份量可再多一點點🫢💗茶碗蒸🥚水準唔錯👍🏻💗Amadai立鱗燒..唔識欣賞個汁😅皆因食過更好的·對比太大🙁希望有機會黎有新配搭💗由入座燒到最尾的三黃雞🐥🐥🐥其實食落同一般雞真係無分別🥲點解會吹捧到咁大😩只能說皮有點脆·肉是滑的⋯但個sauce同煲飯真係更更更出色🤩🤩🤩🤩🤩一煲飯我食了2/3…連埋啲汁真係不知不覺地消滅哂😆❤️‍🔥Apple tart同我印象中酸酸的味道唔一樣😱甜甜的蘋果
Ankôma•尖沙咀上樓🏛️日法Fushion菜🇯🇵🇫🇷
我為雞🐥而來…#跟住肥安去增肥
1906 瀏覽

💗茶碗蒸🥚水準唔錯👍🏻

❤️‍🔥Apple tart同我印象中酸酸的味道唔一樣😱甜甜的蘋果肉+餅底 一啖接一啖💖

好欣賞大廚嘅想法…都明白點解會咁難book😎希望下次黎到會有新菜式🥰
2022-09-27
$1920 (晚餐)