2020-07-22 890 瀏覽
今日行經天星碼頭,聞到陣陣咖啡香。立刻放下腳步,點左杯flat white. 正值放工的時間,店子沒有人山人海的人龍。然而就是寥寥數人,難得可以靜靜的品味咖啡。咖啡豆在display 陳列出來,原來有許多種.從前這兒沒有這麼多的植物奶選擇,現在發現他們不單供應豆奶、還有almond milk 同oat milk! 而且可咖啡豆可以選mix blend 或single blend, 選擇有彈性。今日點的Flat white $45選了Oat milk。這杯flat white 入口的溫度剛剛好,表面有著細密的綿泡,口感幼滑。咖啡味道甘醇溫和,有少少nutty 的香味,而那oat milk 同樣的creamy,隱約有少少燕麥香,感覺沒有全脂奶咁膩口,和咖啡的味道比豆奶更加合拍,而且沒有卡路里的負擔,不錯。呷完咖啡,肚子暖和。緩緩的坐上天星小輪,看看海,吹吹風,一個寧靜的me time, 已經是簡單的幸福。

今日行經天星碼頭,聞到陣陣咖啡香。
立刻放下腳步,點左杯flat white.

今日點的Flat white $45選了Oat milk。

下午茶
2020-06-13 755 瀏覽
飲過咁多間咖啡☕️,聽人講呢間好好飲,不過次次都排長龍,所以都冇特別去試吓,難得假日尖沙咀冇乜人,行到天星碼頭,即管試吓呢間咖啡店,好多人以為要我買船飛先可以入去,其實唔使所以冇得坐喺度飲咖啡,但係佢都有啲吧枱俾你企喺度,基本上咖啡種類唔多,有啲似blue bottle coffee,今次揀咗隻比較好嘅咖啡豆,要比普通加$10既然咁難得就試吓,所有咖啡即叫即沖,可能要等耐少少,呢度有個好處,可以睇住佢點樣沖咖啡俾你,而且沖咖啡嘅時候,已經聞到濃烈嘅咖啡香味呢隻咖啡菓味好香,同出面嗰啲冇咁生果味,飲落去嘅時候,都依然好有唔同水果味,個after taste感好強,感覺百感交集沒有酸味,我覺得好飲過日本blue bottle不過呢間店太少分店,唯有再等下次去尖沙咀先可以飲

沒有酸味,我覺得好飲過日本blue bottle

不過呢間店太少分店,唯有再等下次去尖沙咀先可以飲
2020-05-28 539 瀏覽
嗰日我同朋友嚟咗呢一間幾出名嘅咖啡店過江龍咖啡店由於本人真係好鍾意飲咖啡所以就嚟咗呢度飲番杯咖啡價錢來講我覺得尚算中等我叫咗一杯latte覺得個咖啡豆味香濃而且個奶香幾出
嗰日我同朋友嚟咗呢一間幾出名嘅咖啡店
覺得個咖啡豆味香濃
而且個奶香幾出
  • Latte
2020-04-23 642 瀏覽
講到咖啡店,老實說,質數非常參次,主要是豆的來源地及烘焙的分別。但%系列的咖啡卻是值得一讚的,鮮奶咖啡香淳味濃,奶泡又打得滑滑的,如遇著店員興致大發技癢,隨時給顧客拉出各個別緻獨特的拉花,我當天好好彩,與咖啡師談談咖啡經後,問道能否拉出一個天使來,咖啡師想了一想便試試,見圖(右上),真的別出心裁,完全不捨得把咖啡渴掉。%也有提供咖啡豆出售,價錢非常合理大眾化,我試過買了200g玩手沖咖啡,效果不錯,咖啡豆算是新鮮的,建議與朋友夾份買1kg裝,價錢更便宜。
2020-04-20
2020-03-21 700 瀏覽
與好友約相聚,下午茶班㦸之後是咖啡,行去天星碼頭嘅%買咖啡,好簡單嘅門面,門面細,有木長椅比客人坐低或門外有立飲嘅小圓枱,店內地方雖然細,裝飾咗咖啡杯牆,加自家精品,朋友幫我哋落單,店員出咖啡就放在枱上,自己加蓋!美式咖啡($40/tall size)(blend)咖啡杯同店面一樣簡約,無紙圈但又唔辣手,咖啡睇落咖啡油好靚,咖啡是我喜歡的口味,好香濃咖啡味,微甘而唔帶酸味,夠熱又夠香濃!喜歡💕!朋友飲:美式咖啡($40/short/single)因不是我落單,店員有禮唔多說話,大家靜靜的的嘆一杯咖啡☕️傾偈,很舒服很配合碼頭⛵️嘅感覺

朋友飲:
美式咖啡

美式咖啡($40/short/single)

2020-03-18
美式咖啡
咖啡:🍎🍎🍎🍏▫️今次去咗坐落喺天星小輪碼頭嘅 arabica coffee,叫咗杯 latte with arabica blend,奶味同texture 幾濃厚,要自己落糖(但係我唔記得咗),略嫌咖啡味較淡,咖啡香味冇咩驚喜。.環境:🍎🍎🍎🍎▫️呢到好似自成一角嘅小 coffee shop,warm tone and minimalism 嘅裝修,同碼頭、大海祖母綠形成一個獨特嘅氛圍🪐 幾中意take way / stand and chill 個感覺✨.服務:🍎🍎🍏▫️▫️兩位店員都比較 cool,少少冇耐性... 但係佢哋嘅拉花真係幾靚✨.🍎 % Arabica|尖沙咀天星碼頭1樓KP-41舖

咖啡:🍎🍎🍎🍏▫️
環境:🍎🍎🍎🍎▫️
服務:🍎🍎🍏▫️▫️
🍎 % Arabica|尖沙咀天星碼頭1樓KP-41舖
Caffe Latte % Arabica Blend|Short
外賣自取
2020-01-26 484 瀏覽
星期六難得天氣好,就去了尖沙咀放放風。星光大道裝修後,還進駐了最新的K11 Musea商場~望住維港嘅景色,喺海旁吹吹海風,咁寫意,又點少得一杯咖啡呢?呢度竟然有我最愛嘅%咖啡店!星期六,排隊的人龍也不少呢。和男友一人點了一杯Spanish Latte $45 hot short$50 hot tall咖啡入口香醇,味道焦香,甘而不澀,比起平日喝的咖啡別有一番風味。咖啡一入口,頓時覺得活力滿滿。拉花很美呢!店員都非常的用心去製造咖啡。一邊學咖啡,一邊欣賞維港景色,的確是賞心樂事。

呢度竟然有我最愛嘅%咖啡店!星期六,排隊的人龍也不少呢。

和男友一人點了一杯Spanish Latte
$45 hot short
$50 hot tall

拉花很美呢!

店員都非常的用心去製造咖啡。

一邊學咖啡,一邊欣賞維港景色,的確是賞心樂事。

2020-01-21 319 瀏覽
最近 香港藝術館重新開返,所以和朋友去睇下免費展覽~~ 感受藝術氣氛 順便到碼頭的打卡熱點%買杯咖啡 ,咖啡店好細,只有寥寥幾張枱,不過可以望下海景很 chill 朋友不喝奶的,所以買杯 sparkling water, 既然來到咁有文青feel 的藝術館,一定是要飲咖啡啦! 我order 了 cafe latte ,因為咖啡一定要加奶才好喝! Latte 的拉花很清晰,泡沫很綿滑,同咖啡很融洽,拿著咖啡,在海傍漫步,影幾張相~~~
朋友不喝奶的,所以買杯 sparkling water,
既然來到咁有文青feel 的藝術館,一定是要飲咖啡啦!
2020-01-20 251 瀏覽
golden box@% Arabica地址:尖沙咀梳士巴利道18號K11 MUSUE 真的好GRAND 好靚, 地方大SHOPPING都好寫意。今日來行街街, 有點口渴去買杯COFFEE. 見到呢間野外觀好特別, 行埋去見到% Arabica, 店專注 只SELL COFFEE, 買完在海旁看境吹吹風享受一下。藍天白雲有上開揚海境, 手上拿著杯COFFEE, RELAXING~~~可轉OAT/ ALMOND /SOY MILK (加$5) 對些VEGETARIAN / LACTOSE INTOLERANT 架人都可以飲到唔怕拉肚子ORDER 杯抹茶LATTE, 抹茶甘香杯味同樣十足, 奶入口好滑, 有拉花同細緻, 不用加糖都好好飲, 原汁原味品嚐出芳香仲有售賣咖啡豆, 簡約路線the
golden box@% Arabica

地址:尖沙咀梳士巴利道18號

仲有售賣咖啡豆, 簡約路線the
2019-12-31 337 瀏覽
首先態度十分差 睇menu有幾款咖啡可以揀 諗左陣叫唔叫 店員黑口黑面 服務行業咁嘅咀臉 之後杯咖啡嗌左細 $45 冇話特別熱或者特別好飲或者特別咖啡驚喜 所以呢個價錢有大把選擇 呢間係細嗰間冇風景冇海景 可以唔使過嚟打卡。店入面好似有用環保飲管 但都係用膠杯蓋 咁環保在哪?主要係服務態度所以唔會再嚟 咁嘅服務態度 本身想落order叫杯extra hot 最後都費事。Many other cafes around the area why not try something else?

外賣自取
<Hot Blende Spanish Latte(Tall)☕️>京都🇯🇵%Arabica係文青朝聖聖地之一😎 你又知唔知其實佢係源自香港🇭🇰❓分店仲要遍佈全球添🌏 秉承佢既理念-透過咖啡去看世界See the world through coffee☕️天星碼頭⛵️店店面唔算好大,走日系🇯🇵清新簡約風🌿 只有數個坐位🥺 不過你大可拎住杯%Arabica走到碼頭⚓️旁邊配合維港靚港🏙 做下文青👦🏻🧒🏻 打下卡📷Spanish Latte係用煉奶沖製👀 類似港式茶記既茶走☕️ 面頭既拉花做得好靚😍 容易入口而且超級順滑⛷ 仲帶點啖啖既甜味,香而不澀😳 如果同我一樣無搞下最後幾啖會比較甜~<%Arabica>既<Spanish Latte>已經比我Bookmarked成為至愛既咖啡☕️之一😳

• Spanish Latte
2019-09-22 672 瀏覽
Me and my friends were walking around Tsim Sha Tsui. And saw a big “%” logo hanging on the ferry harbour building, seems quite cool looking. When we went up, there’s quite a lot of people waiting for their coffee, not a very big store, not many seats for customers.We noticed that quite a lot of people ordered the iced latte. So we thought it would be good. But the latte is not my favourite, too bitter for me, maybe hot would be better. Not sure why that many people would be lining up for this.

2019-09-21 454 瀏覽
一直都好想試下% Arabica既咖啡,咁啱黎開尖沙咀就買返杯試下,順便搭返小輪過返海,嘆住咖啡吹海風chill下😌🌀我揀左Spanish Latte☕️,都係第一次飲,原來即係用煉奶代替牛奶,口感滑啲,但就比一般Latte甜,個人幾中意,但如果怕甜既就建議飲返Caffe Latte喇。

2019-09-18 505 瀏覽
上班太累了,聽說%的咖啡很有名,所以吃完午飯就跟同事到公司附近的這家咖啡店買杯咖啡提提神。在天星碼頭2樓的店舖,往外望的風景真的好漂亮。我從來都沒有上來過,真的感覺很特別。白色主調的店舖也乾淨得很好看,最厲害的是連咖啡機也是白色的,真是太美了。我向來喜歡齋啡,所以點了美式口,喜歡它清爽的口感。同事們點的拿鐵也很好喝,可轉豆奶等植物奶,值得一讚。更要讚一下那些好看的拉花。看着藍天,配着果味的咖啡,讓人忘卻煩人的公事,心情豁然開朗。
在天星碼頭2樓的店舖,往外望的風景真的好漂亮
,真是太美了。

• single americano
2019-09-05 475 瀏覽
相信% Arabica這間咖啡店沒有人不認識,除了可以嘆咖啡,還看到美景,相信可以為香港人在近幾個月的緊張心情,找到一個休息地~整間Cafe以白和木系色調為主,共兩層,兩邊有落地玻璃,一眼望去是海和馬路,令人不知不覺平靜下來。——————————🔸Matcha Latte (Hot) $55這杯抹茶拿鐵🍵口感順滑,有陣陣抹茶香味,奶味濃郁且甜到適中,不像坊間加了很多糖的飲料,所以飲完都不會有負擔感.🔹Spanish Latte Oat Milk (Cold) $60西班牙拿鐵,轉了燕麥奶,口感柔滑,帶濃郁咖啡香味,但不會有苦澀味。可能由牛奶轉成燕麥奶,飲落會有點甜甜的麥香味,望住海邊嘆咖啡,正~~
——————————
🔸Matcha Latte (Hot) $55
Matcha Latte

Spanish Latte

5 分鐘 (堂食)
Matcha Latte
Spanish Latte