2019-05-02 247 瀏覽
海山樓變成打卡熱點原因係早年變形金剛4來這做拍攝景點。而正正係附近開了日本京都品牌的咖啡店%Arabica。店內座位不足10個,行簡約風格。而天花板用了鏡作設計,再加上一格一格的櫃子。巧妙地襯返外面密集感景觀嘅大廈。今次order了抹茶latte🍵,入面是沒有咖啡的成份的。原本想調整甜度,但職員說因為是預先調好味道,如果不要甜變相茶的濃度也會減少。幸好,沒有選擇少甜。茶味濃郁,而奶亦調得剛剛好,不會掩蓋茶嘅青香。而且甜度也剛剛好,非常符合我的口味。只是冰塊太大太多,下次要少冰吧😆附上menu 給大家參考

附上menu 給大家參考
Matcha  Latte
同朋友打算朝聖鰂魚涌怪獸大廈 不過實在有點多人所以未影相打卡之前 先入怪獸大廈的% Arabica飲杯野 怪獸大廈內的 %Arabica 裝修十分特別天花板的鏡將視覺延伸到更好 好似出面大廈咁密集不過店內的位置不多 只能等其他客人走先可以落低飲埋杯野飲 之前分別於尖沙咀碼頭同京都的%Arabica幫襯過但每次都係飲Latte 所以今次決定飲 Matcha Latte $50索價絕對不便宜 抹茶味出 而且奶打得好厚個拉花好穩 飲到尾個拉花都無散開 如果過開怪獸大廈朝聖 應該都少不了再入埋呢到飲返杯野不過就唔好預可以坐到好耐了

同朋友打算朝聖鰂魚涌怪獸大廈 不過實在有點多人

個拉花好穩 飲到尾個拉花都無散開

如果過開怪獸大廈朝聖 應該都少不了再入埋呢到飲返杯野
不過就唔好預可以坐到好耐了
2019-03-16
$50 (早餐)
2019-04-18 203 瀏覽
去年11月中%ARABICA在曾經是電影變形金剛取景場地的怪獸大廈群裡開了一間咖啡店地點隱藏在民居之中人流不算太多,他們的店舖裝修有着獨特風格,天花用了玻璃鏡面做出一個很大的空間效果。飲品方面太太這次點了抹茶拿鐵,甜度適中,有著淡淡味道十分順滑,而我點的是單品豆拿鐵配合燕麥奶,味道濃郁芬芳😋。喝一杯高質素的咖啡在店內看着外面遊客排隊拍照打卡真是十分有趣。如果我想找一個靜靜的地方去享受一下高質素咖啡這裏絕對是一個不錯的選擇👍🏻👍🏻
2019-04-01 130 瀏覽
假日到了鰂魚涌周圍遊, 亦去了傳說中很出名的怪獸大廈打卡。經過那兒時便看到這間很出名的咖啡店, 所以便進去買飲料。我自己很喜歡喝抹茶鮮奶, 所以想也不想便點了抹茶鮮奶來喝。我要了燕麥奶。另外, 再點多一杯抹茶鮮奶, 要了全脂牛奶。抹茶鮮奶上面有拉花, 其抹茶味甘香, 不會太甜, 同時帶有燕麥的香氣, 抹茶質感幾順滑。Spanish latte - 味道甜甜的, 幾適合不太喜歡喝咖啡的人。我自己本身不是太喜歡咖啡那種苦澀味, 但這杯可以試一試, 裏面加入了煉奶, 會是甜甜的, 容易入口。
假日到了鰂魚涌周圍遊, 亦去了傳說中很出名的怪獸大廈打卡。
經過那兒時便看到這間很出名的咖啡店, 所以便進去買飲料。

2019-03-30
2 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-03-27 134 瀏覽
之前朋友介紹過這間咖啡店,早上10時找咖啡店時,無意發覺原來咖啡店旁,就是著名的怪獸大廈,有一條長長的人龍正在排隊打卡。走入店內,就可見到簡約的裝修,白白的牆身,以咖啡豆為裝飾。旁邊的牆落掛住一面鏡子,可在鏡中見到很多個自己。我叫了一杯Matcha Latte, 店員在咖啡面拉了花,喝了第一啖咖啡,立刻愛上它,口感十分柔滑,奶香而不膩,不會很甜,能喝出綠茶的味道。幸好我叫了大杯裝。離開店後,記得要在景點前打卡!

走入店內,就可見到簡約的裝修,白白的牆身,以咖啡豆為裝飾。

旁邊的牆落掛住一面鏡子,可在鏡中見到很多個自己。

Matcha  Latte

離開店後,記得要在景點前打卡!

• Matcha Latte
2019-03-26 87 瀏覽
朋友唔講我都唔知,原來打卡聖地怪獸大厦旁有間Arabica,地點唔算起眼,但入面嘅裝修是引人入勝的!高樓底的空間中放有不少有心思又代表咖啡的擺設,飲咖啡之前已經感受到此店對於「咖啡店」的要求及精緻性了!餐牌唔算好多飲品選擇,幸好有我喜愛的熱Matcha Latte, 朋友則點了Iced Americano!Matcha Latte有好香濃的抹茶香味,但味道不會過苦,同時沒有搶了Latte的咖啡味!整杯Matcha latte口感濃郁,但不會”鞋”口!我覺得合我口味,因為不會太甜Iced Americano我亦試了朋友的Americano, 好香濃的咖啡味,比其他咖啡店的烘焙味更突出!朋友都覺得係高質的Americano呢!坐喺店內飲咖啡傾下偈,再出去出面打下卡,又過了一個好chill的下午了😉

Iced Americano

下午茶
2019-03-25 2293 瀏覽
喺益發大廈轉入去,有一個香港必打嘅IG位基本上唔洗講都知,係人都識,仲有好多遊客特登喺排長龍打卡。而聰明地,喺附近開左間Arabica. 打完卡,可以買杯啡,飲下抖下。咖啡室環境舒適,格調簡約,利用左好多鏡嚟提高空間感,令打卡人士可以再次打卡,無限打卡。講返arabica,座位唔多,只賣啡,有助提升customer turn rate... 最重要應該講杯啡,同朋友吹吹吹,所以都飲左兩杯。其實一入去已經聞到啡味好香,於是飲左杯expresso macchiato blend,香味濃郁,入口泡沫細滑,值得一飲❤️ 咁細杯梗係唔夠喉,要左杯店員極推介嘅iced matcha latte, 又香又滑又冰凍,cheers 👍🏻朋友就飲左short americano同 iced latte, 兩杯都超濃咖啡,兩杯都咁香。偷偷sip啖,兩杯都好易入口但唔淡味,唔苦,唔酸,全部都好飲 😋 搞到想sip 多幾啖.... 😝 (下圖右邊就係Americano)就算平時唔飲咖啡,買杯latte嚟打卡都抵返晒啦 😂
喺益發大廈轉入去,有一個香港必打嘅IG位

基本上唔洗講都知,係人都識,仲有好多遊客特登喺排長龍打卡。

就算平時唔飲咖啡,買杯latte嚟打卡都抵返晒啦 😂

2019-03-24
5 分鐘 (堂食)
$90 (早餐)
  • Expresso Macchiato
2019-03-24 64 瀏覽
藏身於怪獸大廈的咖啡店,雖然家在附近,卻到今天才來潮聖,有點慚愧。xp早上與媽媽逛逛後,帶她來這裡嘆杯咖啡,才是Good Morning 。Spanish Latte($55)沒有令我失望啊!奶與咖啡平衡得恰到好處,奶香幼滑。叫了少冰所以感覺少了一點,但相信味道較濃,是價錢略高。Caffe Latte ($45)咖啡同樣香濃,令人滿足。充滿兒時回憶的地方,以往人都不屑一顧之地,現今卻成了觀光勝地;時逝易轉,就是這樣...

Caffe Latte ($45)咖啡同樣香濃,令人滿足。

2019-03-22 168 瀏覽
近年成為旅客影相打卡新熱點——鰂魚涌海山樓登陸了一間來自大阪的人氣咖啡店% Arabica,終於同朋友來到鰂魚涌的怪獸大廈影相順道來嘆返杯咖啡。咖啡店以柔和的白色麵色為主,感覺整潔舒服,除了賣咖啡外,還有賣來自世界各地的咖啡豆,包括有西班牙、日本、巴西、哥倫比亞咖啡等。Spanish Latte ($55) ,叫得Latte 必要條件是好重的鮮奶味,這店用上日本明治Meiji的鮮奶,令到咖啡味道好重、香濃,西班牙咖啡豆同樣好香淳,而且好滑,即使唔落啡糖亦都唔會覺得淡而冇味,所以這杯咖啡的確大讚。Matcha Latte ($60),抹茶味香濃、還有飲到一點抹茶的回甘味道,同樣是同上鮮奶調製出黎,飲得出濃滑的口感,睇到店員純熟的拉花,好賞心悅目。兩杯都係好靚的心心。影完相,覺得攰來這裡休息一番,歎返杯好飲咖啡也是一個唔錯選擇。

Spanish Latte

Spanish Latte
2019-03-18 82 瀏覽
Arabica %在香港的第三間分店,選擇在位於鰂魚涌英皇道的海山樓。海山樓一向是本地和遊客的拍照熱點,選擇在這兒開分店都有他的特別意思。就是希望可以藉着遊客到訪,為這個香港品牌的咖啡小店但為多重人氣。 一如以往,小店走簡約的路線。而這兒的精品都比較多,雖然沒有什麼位置坐下,但是在點咖啡的時候,充滿着休閒的感覺。而這間店的裝修,是我在數間分店內最喜歡的。Spanish Latte (前)店員貼心提示了Spanish Latte 原來加了煉奶的!本身以為好甜,店員溫暖地說都不會的。就信你!飲落不似是港式啡走嗰啲死甜,因為落的煉奶不多,所以甜味都只是淡淡的,不會過分搶鏡。咖啡依舊飲落幼滑,加上少少甜味,深得女士喜愛。Cafe Latte (single origin)單是看咖啡的漸層,已經甚有藝術氣息。本身男朋友想要少冰,同店員講左之後,店員表示原來小店的凍咖啡每一杯都只會放四粒冰。每一杯都有自已的standard! 好有原則。呢一杯冇落任何糖分,所以飲落去已經可以原原本本試到咖啡的味道。今日的咖啡入口不酸,有少少果香。一向唔飲外面咖啡,市算會飲飲親都十分多怨言男朋友,竟然無出聲,似乎好鍾

Spanish Latte (前)

Cafe Latte (single origin)
單是看咖啡的漸層,已經甚有藝術氣息。本身男朋友想要少冰,同店員講左之後,店員表示原來小店的凍咖啡每一杯都只會放四粒冰。每一杯都有自已的standard! 好有原則。呢一杯冇落任何糖分,所以飲落去已經可以原原本本試到咖啡的味道。今日的咖啡入口不酸,有少少果香。一向唔飲外面咖啡,市算會飲飲親都十分多怨言男朋友,竟然無出聲,似乎好鍾意Arabica的咖啡。

希望Arabica 咖啡喺香港開越來越多分店,特別可以喺香港一啲好有自己特色嘅建築附近開,吸引人飲之餘,仲可以打埋卡。
2019-03-17 72 瀏覽
原來怪獸大廈都有%%%%% 咖啡☕️🥳朋友話見今日天氣好就話不如黎個港島tour😹之後話要黎怪獸大廈潮聖😂影完一輪相見到% 就係隔離🥳想飲好耐啦☺️gogogo裝修好精緻!望上去有d 咖啡麻包袋!空間感一流!聽咖啡師解釋佢地既飲品係用80度既熬水沖🤔最合溫度叫左一杯⛅️mocha latte ($55)抹茶味好濃😋大杯比細杯無咁甘苦,重d 奶味😋重有靚靚拉花!好貼心地發現到佢地係有唔同奶比唔同需要人士!有豆奶,燕麥奶同埋杏仁奶🥳👍🏻貼心仔豆方面就bend or single 🥳⛅️Caffe latte 轉oatmilk ($45+5)燕麥奶😋☕️對於我個奶糖敏感朋友黎講!係救星!佢終於唔洗飲black coffee 😂咖啡好香濃!!加上啖啖既麥味🤤為全日既精神做好準備😋而家周圍環境好岩順手影相打卡☺️高質咖啡🤤☕️ 佢地既咖啡成為左我心思思想飲既其中一個牌子😋👏🏻
原來怪獸大廈都有%%%%% 咖啡☕️🥳
朋友話見今日天氣好就話不如黎個港島tour😹
之後話要黎怪獸大廈潮聖😂

影完一輪相見到% 就係隔離🥳
想飲好耐啦☺️gogogo

裝修好精緻!望上去有d 咖啡麻包袋!空間感一流!

聽咖啡師解釋佢地既飲品係用80度既熬水沖🤔最合溫度

叫左一杯⛅️mocha latte ($55)
抹茶味好濃😋
大杯比細杯無咁甘苦,重d 奶味😋
重有靚靚拉花!

好貼心地發現到佢地係有唔同奶比唔同需要人士!
有豆奶,燕麥奶同埋杏仁奶🥳👍🏻貼心仔
豆方面就bend or single 🥳

燕麥奶😋☕️對於我個奶糖敏感朋友黎講!係救星!
佢終於唔洗飲black coffee 😂
咖啡好香濃!!加上啖啖既麥味🤤為全日既精神做好準備😋

而家周圍環境好岩順手影相打卡☺️
高質咖啡🤤☕️
佢地既咖啡成為左我心思思想飲既其中一個牌子😋👏🏻
2019-03-17 39 瀏覽
實在沒有想過 %Arabica會選址於此 今天剛好相約朋友去海山樓打卡點拍照 便順利納入咖啡店為行程之一初次品嚐呢間咖啡店 是在京都 今次再訪 回憶捲土從來😊店內只販售著咖啡豆與Espresso、Macchiato、Latte及Americano四款現沖咖啡透明感是這間咖啡店的signature 落地透明門 純白與木質的配搭 簡約得來又帶點個人風格點一杯Green tea latte 和 Latte 享受的是兩人一起的Quality Time😊

• Green  tea  latte
2019-03-17 1353 瀏覽
%Arabica 四間分店之中,有三間都係海邊或者碼頭,而我第一次光顧竟然不是光顧海邊的分店,而是貢獻給打卡熱點——怪獸大廈。不得不讚這間咖啡店真係好有生意頭腦,係打卡熱門地開分店👍🏻人流絕對沒有問題,當大家瘋狂地拍照的時候,口渴了,便可以到咖啡室稍作休息。。咖啡店的裝修10分簡約,以米白色作主調,而且燈光很柔和,因為鋪頭面積不大,所以場上兩邊也配上一大塊鏡子,增加了店舖的空間感。而且裝修也別有心思,抬頭一看,場上較高的位置,也擺放了很多別致的裝飾,絕對有點時空隧道的感覺。絕對是打卡的熱點。而這裏只會打一出手咖啡,沒有任何小食,這一點反而非常讚賞,更顯出專心賣咖啡的誠意。。今日有機會去朝聖一下,真係人山人海。😅▫️所有咖啡(+$5) 都可以轉豆奶/杏仁奶/燕麥奶😍Spanish latte 平日我不是一位咖啡控,奶茶才是我的心頭好。不過這一杯飲品令我對咖啡改觀,其實佢好似我哋喺茶餐廳成日飲嘅「啡走」一樣。。咖啡中加入了煉奶,所以口感上較為滑溜,不過相對地減談了咖啡原來的味道,對於我這個咖啡入門者來說,這杯飲品是相當都不錯的。。matcha latte 轉燕麥奶第一口喝下去,感覺綠茶味道是

今日有機會去朝聖一下,真係人山人海。😅
▫️所有咖啡(+$5) 都可以轉豆奶/杏仁奶/燕麥奶😍

Spanish latte

matcha latte 轉燕麥奶
第一口喝下去,感覺綠茶味道是不錯的,但慢慢地再慢慢細想之後,覺得有點像是抹茶味的「鈣思寶」。感覺燕麥奶的味道搶過了抹茶的味道呢,下次可以建議店員要濃一點呢。
個人覺得小冰不錯,因為如果多冰的話,便會沖淡咖啡的味道呢。這一杯一相當適合咖啡入門者,因為咖啡味相對地和綠茶味取得平衡,不會過苦,也不會過甜。

這一間咖啡店在我心中留下了一個美好的印象,希望有機會光顧其餘三間分店吧。
2019-03-17 828 瀏覽
鰂魚涌海山樓由五座大廈拼合而成,亂中有序嘅格局,居住單位一格格排列得密密麻麻,強烈嘅壓迫感,好有獨特嘅香港特色。好多本地人同遊客都為咗怪獸大廈慕名而來,用呢個石屎森林做背景,影相打卡。呢日約埋女朋友同另外兩個朋友嚟影相,發現原來%Arabica都進駐左海山樓。估唔到嚟到怪獸大廈都有得歎咖啡👍🏻同其他分店一樣,都係走日式簡約路線,燈光柔和,設計型格而且乾淨俐落,更善用鏡子增強空間感,而且仲有好多打卡位。☕️Hot Caffe Latte咖啡味好香濃,鐘意佢嘅比例調配,咖啡味比奶味突出,同時又唔會蓋過奶嘅香味。🍵Hot Matcha Latte放近嘴邊都未入口,就已經聞到濃濃嘅抹茶味,呷一啖,果然抺茶味濃郁香醇。熱飲均配上靚靚拉花❣️☕️Iced Spanish Latte店員推介嘅Spanish Latte,特別用上煉奶調製,入口有如絲質順滑,味道又唔會好甜。🍵Iced Matcha Latte抹茶味道冇熱飲咁濃郁,但味道依然唔錯。% ☕️🍵忍唔住都要幫佢地留下倩影😂臨走前發現,佢地連個垃圾桶都咁靚😍日本人對美學設計果然係係一絲不苟。

☕️Hot Caffe Latte

🍵Hot Matcha Latte

熱飲均配上靚靚拉花❣️

☕️Iced Spanish Latte
🍵Iced Matcha Latte
抹茶味道冇熱飲咁濃郁,但味道依然唔錯。

% ☕️🍵
忍唔住都要幫佢地留下倩影😂
臨走前發現,佢地連個垃圾桶都咁靚😍
日本人對美學設計果然係係一絲不苟。
2019-03-16
2019-03-16 37 瀏覽
呢間咖啡店起一個知名嘅打卡勝地,海山樓嘅旁邊,大家去到海山樓影相打卡嘅同時,可以嚟到呢間咖啡店飲杯咖啡或者鮮奶綠茶都咪話唔正。小編今次去到呢一間咖啡店喺海山樓旁邊,今次order左一杯鮮奶綠茶,另外都order左一杯凍嘅鮮奶綠茶,小編比較推薦熱嘅,因為綠茶味會重啲,跟住坐係入面玩下手機,聽下歌,心情就會好放鬆,另外咖啡方面,小編都覺得比坊間一啲大型嘅美式咖啡店嘅質素為高,所以大家喺瀛海3樓嘅同事順便嚟到呢間咖啡店order一杯嘢品嚐下。