2023-04-13 1206 瀏覽
Lunch Set Soup of the day-蘑菇湯Main course: Chicken Saltimbocca兩塊雞胸同少少伴菜雞胸感覺上似翻熱即食雞胸咁啦,反而友人揀既Risotto 就幾好食,份量好足!男士們唔怕唔夠食。甜品係Vanilla Ice cream wif Pineapple Cake,盛為$160,價錢正正常常啦,不過因趕時間關係,無餐飲同埋甜品只上咗一份。希望下次黎食會有驚喜
Lunch Set
Soup of the day-蘑菇湯
希望下次黎食會有驚喜

有人明天開始冇啖好食🤣所以今日要食好啲仲要突然發現抵食promotion餐湯頭盤主菜加甜品或茶份量很大,$298(好似要用指定信用卡)是日餐湯 - 今日係番茄湯,正正常常☺️頭盤揀咗藍青口同炸mozzarella stick🧀,兩個都完全唔似一人份量,作為頭盤,青口很出色,可惜有一兩隻個殼有啲碎主菜兩份都揀咗龍蝦🦞加牛扒🥩,因為最吸引,龍蝦肉很結實,鮮味,牛要medium or medium rare 好了,因為叫得太熟,有啲難咬😅怕熱氣,主菜配薯條轉左做薯蓉,不過鹹左啲啲甜品一件小小蛋糕加雪糕波結果飽到反艇😅可惜碟有少少唔乾淨
有人明天開始冇啖好食🤣所以今日要食好啲
仲要突然發現抵食promotion
餐湯頭盤主菜加甜品或茶
份量很大,$298(好似要用指定信用卡)
是日餐湯 - 今日係番茄湯,正正常常☺️
是日餐湯

頭盤藍青口

Mozzarella  sticks

主菜龍蝦🦞&牛扒🥩

怕熱氣,主菜配薯條轉左做薯蓉,不過鹹左啲啲
甜品一件小小蛋糕加雪糕波

主菜龍蝦🦞&牛扒🥩
甜品
Coffee  or  tea
  • Steak  and  lobster  🦞
喺東鐵線會展站一出嘅灣景中心就有一間環境令你舒適無比嘅酒吧餐廳,喺會展附近返工嘅朋友收工都可以嚟呢一度飲番一兩杯,同同事或者朋友吹水傾心事,佢哋嘅happy hour買一送一,所以平均一杯啤酒只係$45咋😍😍而$288 Dinner Set 就可以食到👉🏻Soup, Appetizer, Mains, Dessert and Drink,一個套餐就有五種享受😍⭐️Smoked Salmon SaladAppetiser 選擇對有幾款,而今次就叫咗一個煙燻三文魚沙律, 新鮮嘅蔬菜配上鹹香嘅煙三文魚,再加咗少少嘅沙律醬,提升沙律嘅味道👍🏻⭐️Blue Mussels唔好睇呢一兜青口好似主菜咁,其實佢都係Appetizer黎架,食落去唔似食緊擦子膠,重點佢塊包又真係幾好食🤤⭐️Lobster 🥘 Paella 然後就到主菜,龍蝦配西班牙海鮮燉飯,基本的材料包括米、橄欖油和番紅花,再配以各種海鮮🤤食落去跑一粒米都包含咗好香濃嘅湯汁味道👍🏻⭐️Barramundi Fish Fillet第二個主菜係尖吻鱸魚柳🐟🐟🐟,呢一隻乳鴿落去冇腥味,同時明顯地骨肉分離,而且魚柳係煎之前都醃好咗🤤🐟所以食落去唔會太淡

Smoked Salmon Salad

⭐️Smoked Salmon Salad
Blue Mussels

⭐️Blue Mussels
Lobster 🥘 Paella

⭐️Lobster 🥘 Paella
Barramundi Fish Fillet

⭐️Barramundi Fish Fillet
第二個主菜係尖吻鱸魚柳🐟🐟🐟,呢一隻乳鴿落去冇腥味,同時明顯地骨肉分離,而且魚柳係煎之前都醃好咗🤤🐟所以食落去唔會太淡👍🏻
Guinness

⭐️Happy Hours 🍻Beer $45
happy hour啤酒每杯買一送一大大杯,平均除翻均都係$45咋👍🏻 而我就飲咗1664 及 Guinness😍
Lobster 🥘 Paella
Barramundi Fish Fillet
  • Smoked Salmon Salad
  • Blue Mussels
東鐵線終於通車去港島會展&金鐘站,不過都不能減輕我嘅工作,只係方便左我去港島區返工😂當你喺會展收工嘅時候,就唔會想出去灣仔等地方去食嘢,反而只係想喺會展附近食嘢,原來係會展附近都有幾間酒吧,收工之後可以有happy hours😂岩哂收工好想飲野嘅打工仔🍺🍻😊今次同埋同事一齊去食西餐,呢一間西餐廳288可以食一個Dinner set👍🏻 288加1就可以食到👉🏻Soup, Appetizer, Mains, Dessert and Drink😊 喺會展中心附近個價錢都算係咁🤤🤤⭐️Soup of the day 🎃是日嘅餐湯係南瓜湯,好香濃嘅南瓜湯味道,其實我都幾鍾意飲蔬菜湯,因為佢哋會將啲蔬菜用攪拌機打到好細同好滑🥰超愛⭐️Fried Mozzarella sticks 🧀係一個好邪惡嘅Appetizer,因為佢哋成條都係芝士,食落去有香濃嘅芝士味,外脆內軟,啱晒鍾意食芝士嘅人👍🏻👍🏻😀Ribeye steak and Lobster⭐️Ribeye steak and Lobster 🥩🦞食牛一定叫五成熟,肉眼扒上面仲有一個龍蝦,價錢都幾抵,一塊好食嘅牛扒,基本配套上黑胡椒及鹽就已經可以突

Soup  of  the  Day

⭐️Soup of the day 🎃

⭐️Fried Mozzarella sticks 🧀
Ribeye steak and Lobster

食牛一定叫五成熟,肉眼扒上面仲有一個龍蝦,價錢都幾抵,一塊好食嘅牛扒,基本配套上黑胡椒及鹽就已經可以突顯出香濃嘅牛肉味🥰
Lamb Fillet  Set

⭐️Lamb Fillet 🐑🐑🐑
平時羊架都食得多,呢一碟Mains Course 嚟嘅時候我仲以為係牛扒,點知食落去原來係羊扒嚟嘅🥰呢一個羊扒唔會好韌,同時都唔羶👍🏻佢哋嘅薯蓉有好香濃嘅奶香味,而且好滑🤤
DESSERTS  OF  THE  DAY

⭐️Dessert of the day 🍰🍨
是日甜品係一件朱古力蛋糕配上雲呢拿雪糕😊當食完main course後,再加返一個甜品(雪糕同蛋糕),令到成餐飯都好滿足😍😍為今餐畫上一個完美嘅句號👍🏻😋🤤
Lamb Fillet  Set
  • Ribeye steak and Lobster
  • Lamb Fillet
  • Fried Mozzarella sticks
2022-07-25 1902 瀏覽
今日同屋企人去書展諗住入去之前嘆返個滿足的lunch😋由尖沙咀搭渡輪過海黎到附近商場有一排酒吧風的美式餐廳我哋邊行邊睇下menu 啱唔啱口味行到最後見呢間餐廳最多人就決定入去試試-我哋一行三人安排咗最入的sofa位,好舒適之後就上咗餐前麵包麵包鬆化好香牛油味,意外地好味餐湯係雜菜湯食落比較酸沙律菜配煙肉乾麵包粒不錯的-主菜揀咗是日意粉係吞拿魚意粉食落少辣幾啱呢啲咁熱天氣意大利飯就略清淡安格斯牛扒五成真的剛好食落滿口都是牛味,夠juice 👍🏻👍🏻配菜新鮮調味不錯最後是日甜品係芒果蛋糕配雪糕😋完滿的午餐🥳家人都讚好味同抵食,服務都好好,會再來~
今日同屋企人去書展
諗住入去之前嘆返個滿足的lunch😋
由尖沙咀搭渡輪過海
黎到附近商場有一排酒吧風的美式餐廳
我哋邊行邊睇下menu 啱唔啱口味
行到最後見呢間餐廳最多人就決定入去試試
我哋一行三人安排咗最入的sofa位,好舒適
之後就上咗餐前麵包
麵包鬆化好香牛油味,意外地好味
餐湯係雜菜湯食落比較酸
沙律菜配煙肉乾麵包粒不錯的
主菜揀咗是日意粉係吞拿魚意粉
食落少辣幾啱呢啲咁熱天氣
意大利飯就略清淡
安格斯牛扒五成真的剛好
食落滿口都是牛味,夠juice 👍🏻👍🏻
配菜新鮮調味不錯
最後是日甜品係芒果蛋糕配雪糕😋
完滿的午餐🥳
家人都讚好味同抵食,服務都好好,會再來~
餐包
雜菜湯/沙律
安格斯牛扒
芒果蛋糕配雪糕
2022-07-01 1371 瀏覽
上星期會展舉行寵物用品展,所以狗狗終於有機會出城喇,可以同我哋一齊去香港島。原本係預約咗灣仔另一間寵物友善餐廳,但對方原來冇確認到Openrice的訂座,所以最後就喺附近睇下其他餐廳。其實喺得呢個位置,基本上每間餐廳都設有室外用餐區,所以帶埋狗狗入座完全唔係問題,而我哋揀呢間的原因,除咗係因為佢係我哋見到的第一間餐廳外(太懶喇),亦因為侍應知道我食素,同我講午餐的是日意粉選項,可特別按我的飲食喜好,同廚師溝通而「度身訂造」。我覺得呢個安排實在太貼心,而且肯定係即叫即做,保證新鮮。午餐係套餐,我點咗是日意粉($128),而狗狗爸爸就要咗雞胸雜菜($138),跟餐有蕃茄湯或鴨胸沙律,另外可揀甜品(芒果奶凍)或咖啡/茶。侍應話如果想同時要甜品+飲品,可加$18。先嚟既係麵包,麵包烘完後仍然鬆軟,配橄欖油同黑醋食,好好味。沙律唔吝嗇,好大堆頭,鴨胸都有5-6件,而且沙律菜新鮮。之後飲湯,以為一定被沙律比下去,點知依然有驚喜,因為好有由新鮮蕃茄打成湯的感覺,唔鹹,有鮮味,好健康。之後到主菜。2個主菜份量唔細,狗狗爸爸果碟雖然雞胸肉,但佢話雞肉好滑,仲配上菠菜、烤薯、南瓜等,健康又好味。而意粉按我

。我覺得呢個安排實在太貼心,而且肯定係即叫即做,保證新鮮

先嚟既係麵包,麵包烘完後仍然
鬆軟,配橄欖油同黑醋食,好好味。沙律唔吝嗇,好大堆頭

。而意粉按我要求,係雜菜扁意粉,好好味,唔識形容,總之味道係一啲都唔寡。侍應特別同我講話,餐廳的廚師煮意粉好好手勢架

到最後就係揀甜品或餐飲,我有啲掙扎,因為好想試下芒果奶凍,侍應可能留意到
,佢主動提出送甜品俾我哋!勁開心
!因為成餐已經係令我好滿足,好開心,最後餐廳咁慷慨送上甜品,絕對係完美句號
。芒果奶凍有芒果鮮味,亦好滑。

餐廳的食物新鮮,意粉即叫即煮,而且每種食物調味都係好自然,唔會重口味,所以我覺得今次真係「錯有錯著」,雖然冇得去已訂座的餐廳,但我都覺得嚟呢度午餐會係更好的選擇。有機會的話一定會再幫襯。
2022-06-25
午餐
MB
2022-06-26 900 瀏覽
Bad Bad Service, No Lobster, Not for GroupsService was really poor from the first moment, really difficult to get the attention of staff. They don’t come to you, you need to wave and almost shout. Mozerella sticks cold when arrived and taste not special. Left early. No Lobster too, the name… no lobster.

Left early.

2022-06-10 913 瀏覽
Book左哩間餐廳食lunch同同事慶生日服務態度好差1. 坐左係室內 但係冷氣機滴水 明明見到室內有其他枱要求佢哋換枱 但係佢哋只係換室外2. 我哋叫左份羊 跟住黎左份雞胸 以為上錯菜 點知經理黎話頭先唔記得咗同我哋講冇羊 所以直接換咗做雞胸3. 埋單嘅時候發現charge左我地羊 跟住叫佢地拎個餐牌黎睇發現係冇雞胸既lunch set 根本唔會知雞係收幾錢 但waiter初初話雞同羊係一樣錢 後來再問個經理話係平10蚊成個experience好差,野食都麻麻地,龍蝦食落唔太新鮮。
Book左哩間餐廳食lunch同同事慶生日
服務態度好差
2022-06-10
標題講左 已經pre order 12:40入座 13:40分先整到 都要等一個鐘一肚氣問整都係話整緊 態度又唔好野食有唔係好食 $200一份扒 份扒嗌medium 黎到就變well done 超咸永不幫襯
一肚氣
問整都係話整緊 態度又唔好
野食有唔係好食

永不幫襯

2022-04-16 711 瀏覽
灣仔灣景中心平台餐廳一直比人既印象都係幾chill , 好多商業人士都中意響果度食下野,傾下計,今次先介紹一下一間入面唔太多人既餐廳先🥰🥰是日精選意粉: 蟹肉香蒜炒意粉,但個汁竟然都幾重酸味,奉勸如果唔鍾意食酸嘅朋友,就千祈唔好叫😅😅,不過唔講酸,只講個蟹肉同時都炒得幾香,同埋抵讚嘅係份量其實都幾多,一個人食完都會覺得好飽,唔會好似其他西餐甘食完好似冇食,仲有甜品加飲品,不過以lunch 黎講,就性價比唔算太高,價錢都略貴😛😛,但如果未試過嘅朋友,都可以一試

2022-04-13 553 瀏覽
同同事食生日飯就揀灣景中心呢邊啲西餐試下。可能疫情關係所以都餐廳都無咩人,環境都唔錯,坐得舒服。坐坐下同同事講有啲凍,staff即刻主動問係咪凍,幫我地較返高啲個冷氣👍🏻,好貼心。🔅Starters餐湯唔錯ok,但餐包就硬左啲。🔅Lobster Roll ($159)包體鬆軟,龍蝦同蝦肉混合左洋蔥粒同西芹粒,口感豐富。不過調味麻麻,覺得可以酸少少fresh啲,因為食晒成個好漏🙈,同埋食到有一粒殼喺餡到…不過薯條好正!外脆內軟,份量都唔算少,薯條控表示好滿足😂。🔅Grilled Sirloin Steak ($155)西冷偏薄,叫左medium都啱啱好,幾香黑椒味。可惜口感較韌,要切細舊啲先食到。配菜調味可能唔太啱我口味,一般😢。同事食既tenderloin(無影)都麻麻。💬等半個鐘左右有得食都還好,比起上次意大利餐廳好好多😂,不過計野食就嗰間好食啲🙈,呢間就真係一般般。

Starters
🔅Starters
餐湯唔錯ok,但餐包就硬左啲。

Lobster Roll
Lobster Roll
🔅Lobster Roll ($159)

Grilled Sirloin Steak
🔅Grilled Sirloin Steak ($155)

2021-09-22 2228 瀏覽
中秋翌日假期,中午時間行開灣仔碼頭附近找找地方食Lunch(太想食牛扒😅)上apps找到間新開店就試一試。中藝旁邊就找到,假期中午12:30 人客不太多,有3台客,有戶外及室內空間,我選擇室內門口第一張,有陽光但又有冷氣,溫度十分好。選擇了Lunch牛扒餐,包龍蝦湯(好味)、飲品有氣白酒(加$45)味道不錯朋友選擇 星期六日Bunch set 煙三文魚凱撒沙律(大碟)蔬菜新鮮,牛油果、雞蛋、魚子,非常豐富兩人坐到3點多,環境很寧靜,傾計/休閑一下是值得大家選擇。
上apps找到間新開店就試一試。

兩人坐到3點多,環境很寧靜,傾計/休閑一下是值得大家選擇。
煙三文魚凱撒沙律
Gill  Beef  Tenderlion
2021-09-22
煙三文魚凱撒沙律
Gill  Beef  Tenderlion
2021-09-09 1066 瀏覽
3 course set lunch, $124+10%,有得揀意粉,飯/唔同main course (雞,魚,牛...)叫咗一個pasta of the day,同一個雞胸,以為main course份量會比較細,但上菜的份量比所想大。味道都唔錯,灣仔區嚟講相當抵食。第三個course可以揀甜品/咖啡茶,整體嚟講都唔錯,唯一問題係嘢食等得比較耐。

味道都唔錯,灣仔區嚟講相當抵食。

Chicken Parmesan
Pasta of the day
soup of the day
2021-09-09
Chicken Parmesan
Pasta of the day
soup of the day
2021-08-29 1282 瀏覽
去演藝睇舞台劇,於是來三里屯食個早dinner。泊好車一出華潤便看到這間B&L。見咁早冇乜人便入了這家,我們選了外面的位置,天氣不熱很舒適。我們點了2個sirloin steak and lobster set dinner,頭盤一個點了oyster ,一個點了smoked salmon ceasar salad。生蠔有3隻,非常新鮮,沙律亦很大盤。主菜的西冷牛扒及半隻龍蝦味道不過不失,份量非常足夠,伴碟的薯條很好吃!這set dinner只需$288(未計加一),真的物超所值。這餐廳的服務及食物質量都很不錯,相信我還會再來。
Sirloin  Steaks  and  Lobster  set  dinner
2021-08-19 854 瀏覽
有日經過見到又有新店開張,大大個招牌寫住B&L仲以為係食beef,咁我呢D牛魔王就緊係即望下門口個餐牌,D牛扒set lunch都唔太貴,呢區來講較經濟,咁第日即係去試,又係先睇menu唔駛諗,即叫個5成西冷扒餐,是日餐湯係南瓜唔吸引,都係例牌要Caesar salad穩陣,order完上個餐前飽來到仲熱辣辣,又軟熟,點少少油醋汁,好味道個少律來到個樣都幾好,配半隻白烚蛋,D菜都好新鮮,又係唔錯終於到主菜,送到面前有一陣陣bbq味,好香,切開點解5成會咁熟,係咪塊扒太薄身,控制唔到火喉?跟住塊扒真係好薄,我諗係快餐店個牛扒早餐都厚過佢味道就。。 。可能普通貨式味道都係普通,冇驚喜。最後都係果句,食完唔會掛住想來多次,咁應該明白點解

來到仲熱辣辣,又軟熟,點少少油醋汁,好味道

Cesar salad

個少律來到個樣都幾好,配半隻白烚蛋,D菜都好新鮮,又係唔錯
sirloin steak

終於到主菜,送到面前有一陣陣bbq味,好香,切開

味道就。。 。可能普通貨式味道都係普通,冇驚喜。

最後都係果句,食完唔會掛住想來多次,咁應該明白點解

2021-07-30