2020-11-04 556 瀏覽
從雞仔口中得知這間餐廳是IG網紅店,而且好難訂位,於是雞仔提早一個月訂位了。地點方便易揾,在信和隔離。一出到lift門就見到好有民族風的搖搖椅,當然不會放過拍照啦然後按鐘入餐廳內。平生第一次入餐廳要除鞋,鞋放在用籐製的盒內,並放在我們座位附近,很特別。餐廳每一個角落都充滿特色民族風味,看得出很悉心佈置是一個打卡拍照的好地方我們當然不會錯過到處留影啦而這裡最主要賣點是食水煙,全場會充斥水煙煙味,介意者慎入!用餐時限分(包食水煙)120分鐘,(不食水煙)90分鐘。問過侍應最低消費是要每人叫一杯飲品。並有加一收費。餐牌上酒類選擇比較多,反而茶類及食物種類選擇少,衹有薯條雞翼及蛋糕等等。老細反映因衹有小食牌,所以種類不會多。我們點了:薰衣草烏龍$48 - 這是一人份價錢,因叫同款茶會提供靚靚茶壺及茶杯,我們為了拍照當然叫同款茶啦烏龍茶好香濃順喉,但薰衣草細細粒,如果有茶隔阻隔一下會較好炸雞翼及魷魚鬚各款$68 - 味道不過不失,魷魚鬚略多粉,有待改善!XLXLXLXL egg roll牛奶香芋$57 - 整件egg roll紫色好靚,香芋味好香食落有點似食雪糕,好好味牛奶覆盆子$62 -

餐廳每一個角落都充滿特色民族風味,看得出很悉心佈置
是一個打卡拍照的好地方
我們當然不會錯過到處留影啦
而這裡最主要賣點是食水煙,全場會充斥水煙煙味,介意者慎入!

我們點了:
烏龍茶好香濃順喉,但薰衣草細細粒,如果有茶隔阻隔一下會較好

XLXLXLXL egg roll

食落有點似食雪糕,好好味

牛奶覆盆子$62 - 雞仔喜歡食這個味,牛奶味香滑,覆盆子味濃

今晚我們志不在食,志在吹水影相
2020-11-03
2020-11-02 442 瀏覽
依間樓上cafe相當神秘,之前openrice完全搵唔到佢嘅存在而且係要經ig dm bk位佢先會提出地址,事後同老闆傾過計原來因為新開張驚太多客walk in所以暫時只用reservation,直至最近先開始喺社交平台登地址。燈飾設計擺設餐具都充滿民族風,要除鞋先入得所以大家記住着返對襪呀,想再有feel啲打卡都可以問職員攞件民族風披肩😛餐廳暫時三點營業至七點,menu主要係茶酒,有少許小食如雞翼roll cake,幾搞笑可允許自攜外賣上去🤣.👓Lavender oolong $48充滿民族風情嘅杯勁靚😍有一大壺茶好夠飲!薰衣草味好重不過吾算濃到好俗,同時亦飲到烏龍茶味,唔個比較淡味飲落舒服嘅茶評分:7.5/10👓 Berry flower tea $55因為果日太早吾想飲酒住所以叫埋茶😅覺得依個花茶味道唔夠濃,完全冇花茶嘅花香而且味道少少怪,飲唔到有berry味,純粹細心咀嚼會飲到茶帶少少甜味,唔建議叫😅評分:7/10👓Milk taro $57香芋味千層蛋糕,但其實比較似毛巾卷,芋頭味好重,當中冇特格有芋頭粒粒,但cream質感似雪糕,成件蛋捲感覺似食緊芋頭雪米糍😂額外一提,有間

👓Lavender oolong $48
評分:7.5/10
👓 Berry flower tea $55
評分:7/10
👓Milk taro $57
額外一提,有間千層蛋糕網店叫xlxlxlxl好出名,啲蛋糕要搶要抽籤勁難買,但發現依間cafe同佢合作係佢啲蛋糕😂
評分:7/10
2020-10-31 560 瀏覽
留係香港冇得飛✈️, 悶悶地除左stay vacation🏨仲有咩可以做🤔? 旺角就新開左間土耳其🇹🇷風情的打卡餐廳,即日booking都要到半個月後🙊,今次難得一場來到打卡🙋🏻‍♀️餐廳一入門就要先脫鞋👟,由牆上的馬賽克燈🕯、鮮豔奪目的Halı地毯及坐墊到鏤空窗花感受濃濃的土耳其民族風,的確令您好似置身係另一個世界🌎, 打卡影相必去😎餐廳提供的食物🍔及飲料🥤選擇唔多, 當日就更加誇張到得茶🍵同4款小食🤦🏻‍♀️, 希望之後會有更多的選擇啦🤣👉 炸雞翼、炸魷魚炸雞翼係對半雞翼🐓,外表黃金內裡香脆😍,如果有肉汁就更好啦~我就比較欣賞炸魷魚🦑外脆內軟,正👍🏻P.S: 餐廳設有最低收費, 午餐🍝係$100/人,晚餐$250/人,但係小食選擇太小真係好難fullfill到😢

👉 炸雞翼、炸魷魚

2020-10-28 586 瀏覽
📌 Be Humble~旺角見到咁多人介紹呢間土耳其風酒吧就即刻book咗位去啦😍因為未正式開業 所以只係接受預約訂位~如果成功預約後店家先會提供地址🤫見到九月都full晒Booking 月尾先至會再接受十月booking!大家可以留意住鋪頭嘅IG @behumblehk 大概十月會正式開業遲啲會有更多食物提供而且會開放更長的夜晚時段😍 一入到去就覺得煙霧迷漫 裝修真係超級靚 充滿着土耳其風嘅裝飾🇹🇷就好似去咗趟旅行咁好有中東色彩🤩每一個角落都係打卡一流嘅好地方📸 入到餐廳係要除鞋㗎 仲有個鞋盒裝住試業期間只係得酒類、茶同埋少量蛋糕🍰只不過夜晚燈光就會冇咁靚 如果想影相嘅話都係下午嚟到會比較好🤪值得一題係老闆同職員都好有禮貌同友善會主動提供披肩俾你 同埋會幫手影相👍🏻1️⃣ 𝗦𝗶𝗰𝗸𝗼 $𝟭𝟭𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)今次叫咗呢個打卡Cocktail🥃帶有煙燻嘅效果開嘅時候真係好靚😍味道方面Whisky味幾重 加上有少少咖啡味玉桂味超級突出 整體不太易入口🤭2️⃣ 𝗟𝗮𝘃𝗲𝗻𝗱𝗲𝗿𝗻 𝗢𝗼𝗹𝗼𝗻𝗴 $𝟰𝟴 (𝟲.𝟱/𝟭𝟬)個茶具壺真係超級靚 充滿民族風❤️
📌 Be Humble~旺角

見到咁多人介紹呢間土耳其風酒吧就即刻book咗位去啦😍
因為未正式開業 所以只係接受預約訂位~
如果成功預約後店家先會提供地址🤫
裝修真係超級靚 充滿着土耳其風嘅裝飾🇹🇷
就好似去咗趟旅行咁好有中東色彩🤩
每一個角落都係打卡一流嘅好地方📸
入到餐廳係要除鞋㗎 仲有個鞋盒裝住
試業期間只係得酒類、茶同埋少量蛋糕🍰
值得一題係老闆同職員都好有禮貌同友善
會主動提供披肩俾你 同埋會幫手影相👍🏻

1️⃣ 𝗦𝗶𝗰𝗸𝗼 $𝟭𝟭𝟴 (𝟲/𝟭𝟬)
今次叫咗呢個打卡Cocktail🥃

其實係叫兩份先至會有個大茶壺
但係老闆見我影相就超好人咁借咗個茶壺俾我做道具😝
呢款茶薰衣草味好重 烏龍茶味反而唔突出
味道偏向濃烈 唔算好清新🧐

3️⃣ 𝗠𝗶𝗹𝗸 𝗧𝗮𝗿𝗼 𝗘𝗴𝗴 𝗥𝗼𝗹𝗹 $𝟱𝟳 (𝟱/𝟭𝟬)
呢款係鼎鼎大名喺xlxlxlxl千層蛋糕網店訂返嚟
平時要抽籤 勁難買😱
暫時有原味同香芋味選擇
嗰日試咗佢哋嘅香芋味千層蛋糕😛
賣相都幾靚 旁邊仲有啲假花點綴
本身期望好高 但係味道比我想像中普通😔
質地係比較似毛巾卷 老闆都叫我哋等五分鐘先食 因為放咗喺雪格
等咗十分鐘之後食 千層蛋糕質感普通😩
香芋味太濃烈 個人覺得味道一般😅

💡整體嚟講 整體環境都好靚 仲可以攤喺度hea
實在係一個令人放鬆嘅地方🤩
嚟呢度都係預咗可以影相打卡 感受下中東風情🥰
期待正式開業之後有更多食物提供~

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 6/10
性價比💵: 6/10
打卡指數😍: 9/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
🍴: Be Humble
📍: 旺角彌敦道594號新城大廈18樓全層
🔍: 12:00-03:00(Mon-Sun)

☞︎ 同地區餐廳 #hkhungryfoodie旺角
☞︎ 同類型餐廳 #hkhungryfoodie土耳奇風