2023-09-27 575 瀏覽
📍Ben哥米線🇭🇰 將軍澳唐俊街18號The Parkside Mall 1樓木馬工房A10號舖將軍澳終於有譚仔以外嘅米線🥹超級感動作為米線關注組嘅一份子 當然要去試試佢😋 時令藥膳麻辣湯底(小辣) $35唐生菜 +$7啫喱豬軟骨 +$14包飲品(汽水)有驚喜! 佢呢隻麻辣係重口味個種麻辣偏油嘅~ 但係好夠麻我個人就係偏愛呢種重口味米線🤣米線都ok 芽菜 芫荽個啲都足可惜配菜唔算多 豬軟骨得幾舊細嘅朋友食豬紅都唔錯
📍Ben哥米線

可惜配菜唔算多 豬軟骨得幾舊細嘅
朋友食豬紅都唔錯
2023-09-16
2023-09-15 458 瀏覽
本身鍾意食米線,見到有藥膳麻辣湯底,真係幾特別,呢隻湯底好值得一試,揀左小小辣,仲有蕃茄湯底同埋藥膳唔辣湯底!可以揀餸都有好多款,豬軟骨好軟滑入味,蜂巢豆腐都係出面少有的,食落去可以索買啲汁👍🏻, 餐肉夠大塊,有豬大腸、豬紅、蘿白…米線都算夠多!加左碟油菜,菜心、娃娃菜!小食都有好多種,麻辣墨魚頭爽脆!其他鋪頭好似少見啲,下次可以試吓雞翼尖尖椒皮蛋!鍾意佢有汽水送! 食辣有個免費可樂🥤正!喺張飛度有個印,下次可以送個免費小食!

加左碟油菜,菜心、娃娃菜!

• 麻辣墨魚頭
  • 藥膳湯底米線
嗌左藥膳麻辣湯底小辣茶餐廳辣椒油溝出黎既湯咁 加幾粒杞子當藥膳 一啲藥材味都冇餸嗌左秘製腩肉同花枝卷腩肉食唔到有何秘製 切到好厚 sip晒牙縫花枝卷係ok既盛惠$60 食唔出個價值唔會有下次
嗌左藥膳麻辣湯底小辣
花枝卷係ok既
盛惠$60 食唔出個價值
唔會有下次
2023-06-09 526 瀏覽
麻辣同茄湯都不錯 茄湯好濃郁 麻辣麻夠爽 係略嫌餸量較少 但麵底大份 豬耳幾入味 腐竹正常 腩肉正常唔辣 另外叫咗份牛展 肉唔硬 但係冇乜汁 建議撈咗先出菜 有六七塊 但38蚊偏貴 有得揀礦泉水做野飲幾好 經過會再食
我係第一次寫食評,估唔到係因為太難食,所以要寫…..我頭先去到大約7:00,成個場人影都冇隻。行到買鋪頭前面睇餐牌,睇咗成分鐘… 舖頭三個夥計都淨係喺度打牙骹….. 算….外賣叫咗推薦嘅藥膳麻辣湯底大辣,配雞肉同午餐肉。返到屋企個湯仲好熱,但已經覺得冇乜香味同麻辣味。然後試一啖米線嚇親我… 佢個湯底淡到好似水咁。係辣呀,但啲辣味同個湯底同米線完全係分開嘅….然後啲米線淋到咩咁!從來都冇食過咁難食嘅米線…希望將軍澳人唔好中伏!
我係第一次寫食評,估唔到係因為太難食,所以要寫…..

外賣叫咗推薦嘅藥膳麻辣湯底大辣,配雞肉同午餐肉。

然後啲米線淋到咩咁!

從來都冇食過咁難食嘅米線…
希望將軍澳人唔好中伏!
2023-06-06
5 分鐘 (外賣自取)
成日經過見到開左間新米線,聽朋友講食過觀塘分店唔好食,不過見成個場都冇乜人,同老婆今日又少趕咪諗住食完拿拿林出發,我嗌左個荽茜菠菜湯米線加嫩雞同牛𦟌,盛惠$57,一睇青青地好似正常,食落你老闆個湯底幾乎冇味,係得少少咸味,個荽茜只係面頭果堆用黎裝飾既荽茜比多少少咁解,嫩雞鞋到pk,米線煮到勁淋,加上冇味既湯,我真係唔知自己食緊啲咩,嬲到我,係得果三塊薄薄牛𦟌叫有啲滷水味,是但食都feel到對食材係幾咁求其,一啲心機都冇,我差唔多成碗冇食過,我好少寫食評,但必須要反映呢間真係唔好黎。
成日經過見到開左間新米線,聽朋友講食過觀塘分店唔好食,
我差唔多成碗冇食過,
我好少寫食評,但必須要反映呢間真係唔好黎。
2023-05-28
2023-04-17 376 瀏覽
湯底濃厚米線店Ben哥米線一條友食lunch其實真係米線係首選,食老譚又食到悶悶地,今次決定行遠啲食下Ben哥米線先😋藥膳麻辣湯底配米線 $34平時食米線都係食酸辣或者麻辣,呢度就有幾款特別口味,而我就試藥膳麻辣湯底,味道都幾濃厚,重口味人士必選!豬軟骨 $12豬軟骨表現十分不錯,夠淋夠入味,一份有三件都幾大件,抵食之選!肥牛 $1010蚊來講佢都算係大份,最少都有5-6片而且都唔細片,性價比都係不錯!
湯底濃厚米線店
Ben哥米線

藥膳麻辣湯底配米線 $34

豬軟骨 $12

肥牛 $10
2023-04-15 273 瀏覽
食米線當然一定湯底要掂,這個藥膳麻辣湯底非常好,不太辣,又有適量的酒味,真是配合得天衣無縫。蔬菜麵非常特別, 剛剛食落去口感良好,麵質煙韌,可能我食得慢,最後幾注麵開始有些‘’林‘’, 但都值得推介。墨魚頭非常爽脆,係一個超級美味的小食。一定會再幫襯,特別多謝老闆的細心及誠意,新店剛開張便介紹了幾款推介美食,一個<正>字!
特色蔬菜麵
2023-04-14
特色蔬菜麵
  • 藥膳麻辣湯底
2023-04-14 274 瀏覽
今日經開parkside,原來上面有間新開既米線我地試左藥膳麻辣湯底小辣,配大腸、蝦餅同蘿蔔,估唔到幾好食喎😋大腸又淋又入味、蝦餅都好彈牙、蘿蔔就正常野佢個湯仲幾好飲,我差啲飲哂啲湯呀😆另外叫左小食麻辣墨魚頭、蒜香雞翼尖、油菜麻辣墨魚頭 真係好好食,又爽脆鮮味,呢個真係值得一試蒜香雞翼尖呢個都好入味,唔差油菜菜芯無渣淋甜,因為平時出面食好多都有渣的,呢度無👍🏻未食之前諗住都係同其他米線鋪差唔多味,原來唔係架,同之前食開既麻辣好唔同,下次有機會試吓其他湯底先🥰
今日經開parkside,原來上面有間新開既米線

大腸又淋又入味、蝦餅都好彈牙、蘿蔔就正常野
佢個湯仲幾好飲,我差啲飲哂啲湯呀😆

另外叫左小食麻辣墨魚頭、蒜香雞翼尖、油菜

麻辣墨魚頭
真係好好食,又爽脆鮮味,呢個真係值得一試

蒜香雞翼尖
呢個都好入味,唔差

油菜菜芯
無渣淋甜,因為平時出面食好多都有渣的,呢度無👍🏻

蒜香雞翼尖
藥膳麻辣湯底
藥膳麻辣湯底
2023-04-08 223 瀏覽
同事帶我到這間位於將軍澳站天晉商場的Ben Sir米線吃午餐。先說這個商場位置相對隱蔽,平時路過絕對不會留意到。商場地下是街市,上到一樓是一個剛剛裝修好的Food Court ,暫時只得此家食肆營業。這家食肆以米線為主打,朋友點了藥膳麻辣米線,配料包括豬軟骨及豬潤;而我就選擇了麻辣米線,配料是豬腩肉及韓式魚蛋,我們還分享了一個墨魚頭小食。雲南米線最重視湯底是否地道,我和同事都很滿意兩個米線湯底,辣度適中,配料亦不俗,豬軟骨及豬潤尤其美味。最有驚喜的是墨魚頭,醬汁微辣,墨魚頭新鮮爽脆,吃完還想繼續食。套餐可以免費配礦泉水、汽水或或加錢改其他飲料,每人大概只付了70多元,價錢算是合理。總括來說,我喜歡這米線的味道也會再來光顧。希望Food Court營運之後,小店會有更多客人。

2023-04-08