2023-05-25 21 瀏覽
Bistro Hoi An生牛肉湯河,唔係肥牛,呢牛肉好靚、肥瘦均勻,加上有豆芽洋蔥份量都幾多。薑黃烤鱸魚,魚好新鮮啖啖肉連骨都起咗,啖啖都有薑黃嘅香味。烤乳豬,乳豬外脆內軟、成隻脾咁大,加埋啲配菜一齊食一啲都唔油膩。發包豬肉三文治,發包香脆餡料好多,放咗好耐都唔硬。
Bistro Hoi An
薑黃烤鱸魚,魚好新鮮啖啖肉連骨都起咗,啖啖都有薑黃嘅香味。
發包豬肉三文治,發包香脆餡料好多,放咗好耐都唔硬。
2023-05-25 12 瀏覽
薑黃烤鱸魚,魚好新鮮啖啖肉連骨都起咗,啖啖都有薑黃嘅香味。
發包豬肉三文治,發包香脆餡料好多,放咗好耐都唔硬。
早前路過黃金海岸發現這餐廳非常有格調,決定要擇日來試一試!果然不負眾望!無論前菜、主菜、飲品&甜品都相當出色👍🏼🥗越南蜜柚燒蝦沙律 $138
清甜密柚和爽口的大蝦配脆椰絲、薄荷葉、椰糖及魚露汁等調味,整到沙律清新又開胃!🌯芒果牛油果素菜米紙卷$82米子卷來包着新鮮的芒果、牛油果、花生、香葉、青瓜及檬粉,令米紙卷口感相當豐富。🥩炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊$328
絕對會為這道才再回頭!M9和牛燒得外層香脆,內層肉質仍然保持五成熟非常鮮嫩多汁,非常建議配搭附送的焦糖魚露汁食用,把牛肉的鮮味再提升到另一層次!🐟黃薑烤鱸魚 $228黃薑鱸魚烤得香酥惹味!以伴隨的生菜加上除碟的花生、香菜、蜜柚、檬粉等配料食用,東南亞豐滿的一道主菜、🍨焦糖爆谷香蕉 $72驚喜滿分的必食推介!焦糖味雪糕配上切片香蕉、Lotus餅碎及凍乾紅莓,所有味道都非常融合,creamy焦香,為整到晚餐畫上完美的句號。
無論前菜、主菜、飲品&甜品都相當出色👍🏼

🥗越南蜜柚燒蝦沙律 $138

🌯芒果牛油果素菜米紙卷$82

🥩炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊$328

🐟黃薑烤鱸魚 $228

🍨焦糖爆谷香蕉 $72

• M9和牛
  • 焦糖爆谷香蕉
2023-05-21 101 瀏覽
又到左Athena 踩單車食好西既環節🤣今次我地由元朗出發,去左黃金海岸食飯,而我揀呢間餐廳係因為睇中左天花既燈籠裝飾😍打卡一流!🍴越式生蝦刺身$138擺盤好靚,味道正常,夠凍夠爽。🍴炭燒豬腩肉串燒(2串)$78有陣陣既炭香味,面頭有d 青蘋果同椰菜絲,酸酸的中和油膩感。🍴鑊仔安格斯牛柳粒、烤牛骨髓$228牛柳粒超淋超入味呀,加埋蒜蓉汁炒洋蔥同車厘茄,味道超夾,而烤牛骨髓我係第一次食,滿滿既香氣,正👍🍴香茅椰糖烤三黃雞半隻$186 (會安三風味汁)烤得嫩滑既三黃雞,火喉剛剛好,雞皮帶點脆口,配左d 青瓜粒同脆脆,而會安三風味汁味道係酸甜既,好夾味。🍴焦糖爆谷香蕉$72 (蓮花焦糖餅雪糕,紅莓)點菜時已經想嗌呢款甜品,果然無令我失望,堅有heart 好食,香蕉烤過有焦糖脆甩喺面,入面既蓮花焦糖餅雪糕係自家製,好足料入面好多脆餅,其他地方食唔到。而紅莓都好有心思放左d 紅莓脆脆落去,中和返焦糖既甜膩感,而且份量都唔小。🍴Affogato $72經理介紹埋呢款甜品,話好人氣,好有儀式感既一款甜品,先倒熱咖啡,再倒埋各款脆脆,半溶既雪糕,夾埋炭焙香氣既咖啡,咬落仲有焦糖脆脆,口感一流🤤飲品方面

🍴越式生蝦刺身$138
擺盤好靚,味道正常,夠凍夠爽。
越式生蝦刺身

🍴炭燒豬腩肉串燒(2串)$78
炭燒豬腩肉串燒2pcs

🍴鑊仔安格斯牛柳粒、烤牛骨髓$228
鑊仔安格斯牛柳粒、烤牛骨髓

🍴香茅椰糖烤三黃雞半隻$186 (會安三風味汁)
香茅椰糖烤三黃雞半隻

🍴焦糖爆谷香蕉$72 (蓮花焦糖餅雪糕,紅莓)

🍴Affogato $72

飲品方面,我地嗌左
🍹Pineapple & Mint juicy julep $60
紅紅的菠蘿特飲,加左薄荷好fresh,好岩夏天飲。
🍹Lime soda $43
糖水可以自己加,不過無落糖,更fresh 更解渴。

💗💗食評總結:有下次👍💗💗
黃金海岸的確好岩踩單車去食飯,因為大部份餐廳都可以泊單車,而睇中呢間裝修靚,菜式味道都比我想像中更加好味,連甜品都好有心思,喺呢個咁多餐廳競爭嘅商場,成功突圍!
2023-05-19
越式生蝦刺身
炭燒豬腩肉串燒2pcs
鑊仔安格斯牛柳粒、烤牛骨髓
香茅椰糖烤三黃雞半隻
Affogato
夏天終於黎啦,作為屯門友既我約埋朋友去黃金海岸享受陽光與海灘,游下水曬返一身古銅色肌膚先。🥰🥰☀️☀️☀️玩咗成日,醫埋個肚仔先返屋企。附近唔算好多餐廳,咁我地最後揀咗間佈置好有東南亞風,又帶點浪漫風情既越南餐廳。🥰🥰餐廳好有空間感,彩色既燈籠裝飾同越南風情既相片令餐廳好有feel。😜😜首先前菜我地叫咗個越式生蝦刺身。生蝦頗鮮甜,肉質爽口,加埋生蒜,辣椒,香葉同青檸,味道清新,少少酸辣,好醒胃。😆😆之後我地叫多個越南蜜柚燒蝦沙律,蜜柚微甜帶甘,冇苦澀味,加埋燒香咗既大蝦,少量香葉,芫荽,令我哋食慾大增!😍😍做完運動當然要食返多啲肉補充返啦。接住就係炭燒豬腩串燒。豬腩帶少少焦香,表面烤致金黃,肥瘦分明既豬腩肉,入口油潤,燒得好淋身。調味醬汁係甜甜地既,減低咗豬腩既油膩感。😆😆到主菜啦!一睇餐牌就比個香茅燒雞臘腸飯吸引到,所以一早篤定會叫佢。上枱果下真係好香,加埋用冇砂煲上,保持到個温度。燒雞皮薄,個雞皮燒到好似紙咁薄,脆到不得子呀,而雞肉就好嫩口,仲保存到肉汁。而個飯唔係hea 架,有少少葡國菜feel,有少少葡萄乾,加埋少少臘腸,令飯粒都帶油香。😊😊另一道主菜係會安烤乳豬。睇相都唔覺咁大隻,

另一道主菜係會安烤乳豬。睇相都唔覺咁大隻,一上枱先發覺原來係咁大件。呢個烤乳豬係即叫既烤,需要20分鐘,但好野當然要等架啦。乳豬外皮脆到不得了,而肉方面亦帶少少脂肪,香口之餘,口感同味道都好有層次。配埋酸菜同埋微辣既醬汁,更添風味。💓💓😎😎

最後我地係店員介紹下叫多咗個焦糖爆谷香蕉做甜品,好完滿呀!😋😋

2023-05-20 47 瀏覽
🌟 【必食】Affogato $72見到Openrice有人post呢個甜品好似好正咁, 又見價錢唔貴, 而且用嘅唔係一般雲呢拿雪糕, 而係用Lotus Biscuit Gelato, 好似幾特別, 就嗌咗嚟食! serve果陣係分開3件上(雪糕、espresso同脆脆), 令到食客可以喺最「新鮮」嘅時候食🥰 呢個真係好好食, 個人覺得淨叫呢個都值得🫶🏻🌟 【大隻彈牙】Chargrilled King Prawns $148平時係出面食蝦最怕要剝蝦殼🫨 呢度嘅king prawns大隻又彈牙, 同時烤到蝦肉都好入味, 仲細心處理過蝦殼, 好順手就剝到成隻蝦🤭 detail位滿分👌🏻🌟 【抵食】U.S beef brisket, rare beef, pork belly ($138) 順化牛肉湯檬大大碗phô, 個湯底唔算太濃味, 有d甜甜地☺️ 配上三種唔同肉類, 一次過滿足哂三個願望😏
🌟 【必食】Affogato $72
Chargrilled King Prawns

Soft Shell Crab Rice Paper Rolls
Shaken beef & bone marrow
Morning glory
Chargrilled King Prawns
2023-05-19 27 瀏覽
去到黃金海岸,除左美景仲有好多唔同國家既美食!今次我會去一間好有亞洲西南風情既餐廳食越南賽!但係應該出面都食唔到既特別菜色!點解?因為都係呢間餐廳既獨立菜式囉!同時又可以影下相打下卡!呢間名叫:bistro hoi an佢既裝修充滿中式燈籠,色彩斑斕,配上西餐bar枱中西文化交融!除左係打卡既好地方,亦都可以觀賞藝術,充滿浪漫的色彩!講番呢間餐廳嘅食物先,餐廳用左原始方法烹調,炭燒豬腩肉串燒,脂肪廋牛肉層次分明,焦糖加魚露的味道更加令到豬肉產品香味!之後再叫左個軟殼蟹加加青檸炒粉絲,味道好五多八門,多樣的食物層次,加上青檸的酸甜汁味道完全滲透哂落條條粉絲,真係好開胃!飲品方面叫左個酒精放鬆下腦袋,百香果加藍莓加酒精雞尾酒!配上簿荷葉更加醒神!

講番呢間餐廳嘅食物先,餐廳用左原始方法烹調,
炭燒豬腩肉串燒,脂肪廋牛肉層次分明,焦糖加魚
露的味道更加令到豬肉產品香味!

之後再叫左個軟殼蟹加加青檸炒粉絲,味道好五多
八門,多樣的食物層次,加上青檸的酸甜汁味道完
全滲透哂落條條粉絲,真係好開胃!

1K
2023-05-19 374 瀏覽
之前同朋友途經黃金海岸商場, 發現原來有很多高質餐廳, 是日帶媽媽來試試, 晚上來跟中午來是另一個世界, 太 Chill 太 relax! 選定一間越南菜, 佈置別緻, 滿滿燈爖及藤等裝飾及擺設, 座位寬闊舒適, 好舒服炭燒豬腩串燒 $78/2pcs ~ 配花生魚露焦糖汁, 另有大量新鮮蔬菜, 不會過於油膩, 肉質嫩滑, 肥膏部份經燒烤後變得香軟, 很滿足!炸軟殼蟹芒果米紙卷 $118 ~ 以花生、香葉及牛油果搭配香脆軟殼蟹, 同時包裹大量爽脆蔬菜, 米紙薄薄的…我這個偽越南人的最愛!南蜜柚燒蝦沙律 $138 ~ 酸甜蜜柚、脆椰菜絲、薄荷葉、新鮮爽脆燒蝦的一道開胃沙律, 配上香甜椰糖魚露汁, 很愛, 食泰國菜的必點之一! 鑊仔安格斯牛柳粒、烤牛骨髓 $228 ~ 配蕃茄、紅洋蔥、蒜子、黑椒汁! 我喜愛牛骨髓, 媽媽喜愛牛柳粒, 各有所好, 一次過滿足所有人的願望! 牛柳粒好大粒, 無用鬆肉粉, 是吃得到的牛肉味, 肉質又軟又滑! 牛骨髓很軟滑, 滋味滿滿!牌蟹肉炒飯 $158 ~ 臘腸、椰菜、香菜同炒! 大大大量蟹肉, 臘腸甜甜的, 椰菜爽脆, 飯炒得夠乾身, 讚! 最後來杯 Berr
最後來杯 Berry Punch $60 & Hot Lemon Basil $45, 完美!
2023-05-17 32 瀏覽
第一次去黃金海岸,餐廳唔算好多,選擇左一間越南菜。越式柚子蝦沙律 – 柚子沙律本身係泰式,佢又整左個越式版。柚子加魚露一樣咁香,燒過既蝦香氣十足。燒乳豬 – 葡式燒乳豬就間唔中食,原來有越式(or法式?)。其實同葡式差唔多,同樣既價錢,呢到大隻好多,但我食呢隻就比較瘦。外皮于樣脆卜卜,內裡既肉又熱又JUICY。俾埋生菜你又似韓式做法。雞肉撈檬 – 雞肉燒過比較香口,平時會有一大罐魚露醋,但佢地只俾左細細碟魚露。但食落又唔乾,比較香口爽身。牛肉法包 – 配上鵝/鴨肝醬令法包無咁乾身,脆熱法包配上酸蘿蔔,略覺牛肉份量較少,牛肉加多更為完美。越南啤酒 – 麥味幾濃,配合呢個就快夏天既天氣,爽!
第一次去黃金海岸,餐廳唔算好多,選擇左一間越南菜。

越南啤酒 – 麥味幾濃,配合呢個就快夏天既天氣,爽!

🚩 Bistro Hoi An啱啱過完母親節,媽咪就生日啦🧡梗係要帶佢去食生日飯啦,希望佢黎緊都開開心心,比我激少啲🤭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈越式豬肉三文治 $128豬肉餡料塞得滿滿的,鹹甜鹹甜嘅調味法包新鮮烘得恰到好處,放耐咗都唔會硬🌈 河內生牛肉湯河 $95牛肉份量出奇地多,而且唔係用肥牛片係油脂相對平均同埋牛肉味重嘅牛小排芽菜,洋蔥等等配菜都好足夠不過略嫌河粉比較碎身🌈會安烤乳豬 $268個人感覺同西班牙乳豬差唔多不過真係超級大隻,平時出去食都係俾少少你依間係原隻豬脾,外皮脆到好似薯片咁裏面嘅肉又好鮮嫩多汁乳豬愛好者必叫!🌈薑黃烤鱸魚 $228鱸魚已經起咗骨,食得好方便魚肉超級新鮮一節節,淡淡薑黃味鍾意惹味啲嘅可以點埋佢哋嘅酸辣汁好似真係飛咗轉東南亞🌈參巴炒通菜 $85好鍾意佢將大部份嘅葉都搣走晒留返爽爽脆脆嘅幹位調味啱啱好,唔會太鹹🌈Peach Ginger $45🌈Latte $45
🚩 Bistro Hoi An

🌈越式豬肉三文治 $128
豬肉餡料塞得滿滿的,鹹甜鹹甜嘅調味

法包新鮮烘得恰到好處,放耐咗都唔會硬

🌈 河內生牛肉湯河 $95
牛肉份量出奇地多,而且唔係用肥牛片
係油脂相對平均同埋牛肉味重嘅牛小排

芽菜,洋蔥等等配菜都好足夠
不過略嫌河粉比較碎身

🌈會安烤乳豬 $268
個人感覺同西班牙乳豬差唔多
不過真係超級大隻,平時出去食都係俾少少你

依間係原隻豬脾,外皮脆到好似薯片咁
裏面嘅肉又好鮮嫩多汁
乳豬愛好者必叫!

🌈薑黃烤鱸魚 $228
鱸魚已經起咗骨,食得好方便
魚肉超級新鮮一節節,淡淡薑黃味
鍾意惹味啲嘅可以點埋佢哋嘅酸辣汁
好似真係飛咗轉東南亞

🌈參巴炒通菜 $85
好鍾意佢將大部份嘅葉都搣走晒
留返爽爽脆脆嘅幹位
調味啱啱好,唔會太鹹

🌈Peach Ginger $45

🌈Latte $45
2023-05-16 28 瀏覽
黃金海岸都係其中一個我好中意既地方❤️ 晏就係黃金海岸行下打下卡,夜晚就book左呢間越南菜食😙 夜晚既氣氛相當有情調,地方幾闊落,仲有戶外既座位都幾Chill~▪️香芋肉碎春卷春卷皮鬆脆,滿滿餡料熱辣辣伴有酸菜,口感相當豐富,仲配有新鮮生菜,可以包住春卷食😋◼️烤焗茄子蟹肉沙律好少見有餐廳用茄子黎整沙律,估唔到配蟹肉都幾夾!伴有煙熏味,加埋青檸汁更帶出茄子香氣,蟹肉分量都好多,口感層次提升,幾有特色既前菜~▪️炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊呢個見到menu圖第一個就想叫了,果然無失望😋以炭燒烹調到半生熟,肉香濃厚,嫩滑度岩岩好,色澤都燒得恰到好處~▪️軟殼蟹炒越南粉絲蟹肉混合蛋炒,炒得好有鑊氣,軟殼蟹妹香脆~粉絲好入味!▪️香芒蜜柚椰子雪芭甜甜酸酸非常清新既甜品,唔會好甜膩,解膩一流~入口即溶,口感細緻軟綿綿~

▪️香芋肉碎春卷

◼️烤焗茄子蟹肉沙律

▪️炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊

▪️軟殼蟹炒越南粉絲
蟹肉混合蛋炒,炒得好有鑊氣,軟殼蟹妹香脆~粉絲好入味!

▪️香芒蜜柚椰子雪芭
2023-05-15 251 瀏覽
從前小時候常去嘅黃金海岸,近來多左唔少餐廳進駐,Bistro Hoi An 係其中一間勁多人讚好嘅餐廳,於是周末放一日假入去試下。最正嘅係呢度好有假日feel,飲一杯靚靚地嘅cocktail,享受下清新空氣同舒服嘅環境,真係特別開胃。絕對要推薦安烤乳豬和炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊。會安烤乳豬的皮烤得香脆,肉質鮮嫩,搭配上獨特嘅醬汁,味道更上一層樓。炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊的肉質非常嫩滑,經過炭燒後,肉汁更是鎖住了全部的美味。前菜越式生蝦刺身和鮮蝦牛油果米子卷。兩道菜式都非常新鮮,尤其是生蝦刺身,鮮蝦牛油果米子卷也非常美味,牛油果同鮮蝦和米子卷薄薄的口感非常搭配。食完鮮蝦牛油果米子卷,感覺幾好,再點了炸軟殼蟹芒果米子卷,感覺更豐沛,炸軟殼差唔多係米紙中爆出。而且夾牛油果好似仲更加出色。薑黃烤爐魚,經過薑黃的調味,入口後的香氣和味道都非常獨特,而家旁邊嘅配料好地道,好有西貢街頭嘅風味。另一主菜法國鵝肝醬大蝦 $288一定不能錯過,完全無諗過嘅配搭,鵝肝醬點個包再加蝦肉,係大讚嘅一個項目,之前冇見人推介過,我食完之後就覺得呢個係必點。朋友推一定要點的香茅燒雞臘腸飯$158,出奇地兩種風馬牛

朋友推一定要點的香茅燒雞臘腸飯$158,出奇地兩種風馬牛不相及的肉類夾在一起又唔錯,至少在場所有女士都完全食哂。

私心推薦軟殼蟹炒越南粉絲 $178全因食完炸軟殼蟹芒果米子卷,覺得佢哋個軟殼蟹係做得幾好,特別係炒粉絲嘅時候,而軟殼蟹一如之前幾篇食評所講,軟殼蟹仲多過粉絲好多。

食越南野當然要試下法包,法式豬肉三文治同法式雞肉三文治$128各點了一個,當然唔同神店對比,但都幾脆幾足料。

香芋豬肉春卷 $88,我自己就麻麻,不過有好多喜歡芋頭嘅粉絲就話好食。

甜品我地食左焦糖爆谷雪糕和affogato。焦糖爆谷雪糕的口感非常柔軟,焦糖的甜味口感,讓人回味無窮,affogato則唔駛多講,口味強烈,甜而不膩。

每道菜都有它獨特的風味和口感。餐廳環境舒適,服務也很好,是一個非常值得一試的地點,如果有人你過嚟黃金海岸行吓,就來享受一個越南嘅午餐或者晚餐。
2023-05-14 20 瀏覽
會安古城俾我最深刻印象就係成條街掛滿哂彩色燈籠🏮喺懷河遊船河放水燈🛶同埋喺街邊擔櫈仔食串燒🍢嚟到黃金海岸呢間越南餐廳, 一入門口就見到天花掛滿燈籠, 同喺會安見到嘅一樣, 回憶即時返哂嚟呀☕️🍸🥗越式生牛肉他他牛肉份量適中, 醬汁酸酸地幾開胃, 兩個人嗌嚟做前菜就啱嘞. 除咗連埋洋蔥, 檳榔葉同埋炒米碎一齊食, 佢仲有條油炸鬼, 同牛肉一齊食又幾夾🐖會安烤乳豬呢度嘅招牌菜一定要嗌. 外皮香脆, 肉質估唔到咁嫩滑🫰🏻同牛肉他他一樣, 乳豬可以切片連埋手工醃菜同香葉包喺生菜入面一齊食. 記得加埋佢個是拉差海鮮醬🙃🐮炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊炭燒完嘅和牛外面微燶, 入面仍然保持到肉質柔軟嫩滑, 唔會有乾嘅感覺🫰🏻點埋個甜甜地嘅焦糖魚露汁, 好快俾我哋清哂成碟🍸Cocktail Amy’s Martini, Virgin Mango-Orange Mojito都值得一試💛個人必食推介: 烤乳豬, 牛肉他他, M9和牛返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)#越式生牛肉他他 ($148)#會安烤乳豬 ($268)#炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 ($328)#Cocktail ($60-80)

🥗越式生牛肉他他

🐖會安烤乳豬

🐮炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊

🍸Cocktail

💛個人必食推介: 烤乳豬, 牛肉他他, M9和牛

返食指數: 🥑🥑🥑🥑 (5🥑滿分)

#越式生牛肉他他 ($148)
#會安烤乳豬 ($268)
#炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊 ($328)
#Cocktail ($60-80)
  • 越式生牛肉他他
  • 會安烤乳豬
餐廳位於黃金海岸,環境好chill,好有歐陸風情😍 今次食黎間越南餐廳裝修俾人好舒服嘅感覺,天花板嘅彩色燈籠真係好靚🤩 食物選擇多又高質👍🏻 性價比幾高😋/炭燒大蝦 $148/燒蝦好大隻🦐 口感爽口彈牙,加少少青檸味道更加清新!如果鍾意食辣嘅朋友可以點個青辣汁黎食👌🏻/炭燒雞肉串燒 $105/串燒好香口,點香菜菠蘿醬食甜甜地幾好食👍🏻/參巴醬炒通菜 $85/參巴醬係辣辣地嘅蝦醬,食落唔會太鹹,平時好怕d 炒通菜會好油,黎個又冇黎個問題😋/炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊 $328/牛肉煮得啱啱好,顏色粉嫩,口感相當軟熟,牛味突出👍🏻 點埋個焦糖魚露汁味道幾得意,同牛肉幾夾👌🏻/河內手撕三黃雞絲湯河 $118/河粉湯底清甜,雞肉嫩滑,清清地越食越開胃🥰/香芒蜜柚椰子雪葩 $72/本來已經食到好飽,但係都忍唔住要食埋個甜品!真係好好食😭全部生活都好甜好清新,芒果、椰子、蜜柚非常足料👍🏻 椰子雪葩唔會太甜👌🏻整體黎講,餐廳環境舒服,職員服務好好,食物質素都相當唔錯👍🏻食完嘢仲可以係門口打下卡🤣

/炭燒大蝦 $148/

/炭燒雞肉串燒 $105/
串燒好香口,點香菜菠蘿醬食甜甜地幾好食👍🏻
炭燒雞肉串燒

/參巴醬炒通菜 $85/
參巴醬炒通菜

/炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊 $328/
炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊

/河內手撕三黃雞絲湯河 $118/
河粉湯底清甜,雞肉嫩滑,清清地越食越開胃🥰
河內手撕三黃雞絲湯河

/香芒蜜柚椰子雪葩 $72/
香芒蜜柚椰子雪葩

炭燒雞肉串燒
參巴醬炒通菜
炭燒澳洲頂級M9 和牛後腰脊
河內手撕三黃雞絲湯河
香芒蜜柚椰子雪葩
屯門黃金海岸向來是我喜歡的拍拖地點,看到一間很適合約會的新派越南菜,就跟老公去試試👫🍽️🍹😊餐廳外部是一幢鵝黃色的歐陸風格建築,裡面樓底特高,天花掛滿色彩繽紛的手工燈籠,營造一派越南會安古鎮風情🇻🇳🏮🏮🏮 這一整個星期都陰天甚至下雨,難得到訪當日天晴又涼爽,加上門口幾棵鳳凰木正好開花,坐在室外或室內都令人悅目娛心🌞🌬️🌳🌺食物和服務均有水準,甜品尤其充滿驚喜:🔸烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)烤焗後的醬汁茄子鮮甜爽嫩,配上芬芳香氣的蒔蘿、芫茜,還有啖啖蟹肉,是道清新開胃的沙律🍆 🌿☘️🦀🥗🔸炭燒澳洲頂級M9和牛(Bavette) ($328)Bavette指牛隻的後腰脊翼板肉,具有濃郁的牛肉味和豐富的風味。炭燒的烹調方法讓牛排外焦內嫩,搭配餐廳調製的焦糖魚露汁更美味可口🐂🥩🔸薑黃烤鱸魚 ($228)魚皮烤得色澤金黃、微焦香脆,新鮮魚肉吸收了薑黃粉的精華,嫩滑帶點辛香。魚身表面還撒上我摯愛的蒔蘿和花生碎,還可以用生菜包裹清甜柚子肉、彈牙檬粉、九層塔和魚肉一起品嚐🐟🌿🥜🍝☘️🔸Affogato ($72)一向覺得Espresso + Mövenpick馬達加斯加波本香草的Vanilla雪糕是絕佳搭配

食物和服務均有水準,甜品尤其充滿驚喜:
🔸烤焗茄子蟹肉沙律 ($118)
烤焗茄子蟹肉沙律

🔸炭燒澳洲頂級M9和牛(Bavette) ($328)
炭燒澳洲頂級M9和牛

🔸薑黃烤鱸魚 ($228)
薑黃烤鱸魚

🔸Affogato ($72)
一向覺得Espresso + Mövenpick馬達加斯加波本香草的Vanilla雪糕是絕佳搭配。這天試了越南Espresso + 餐廳自家製「蓮花焦糖餅雪糕」版本的Affogato很是驚艷🍪🍨☕😍😍😍
蓮花餅乾(Lotus Bakeries)於1932年在比利時創立,帶有焦糖與肉桂的甜香味,搭配茶飲、咖啡都絕佳。餐廳很聰明的選用這款百搭餅乾來製作雪糕,讓各種甜品加分不少🍪😋👍

Affogato

🔸焦糖爆谷香蕉 ($72)
這款甜品同樣搭配餐廳自家製的「蓮花焦糖餅雪糕」,雪糕裡面有酥脆、帶有焦糖與肉桂香的比利時蓮花餅乾碎,其他配料還包括脆口爆谷、用火槍燒過的焦糖香蕉、酸酸甜甜的紅桑子,色彩繽紛、口感豐富🍪🍪🍨🍿🍬🍌🍓😋👍

2023-05-09
烤焗茄子蟹肉沙律