2024-12-12 1849 瀏覽
越近聖誕就越難約人食飯,早啲約胃民撐檯腳都好將軍澳海邊呢間法國餐廳,已經好有聖誕氣氛等主菜之前,先嚟一人一件生蠔。佢地嘅精選生蠔,色水同日本蠔好唔同,鹹水味好出,加木犀草醋汁,大西洋風情洋溢口腔牛頰肉係最嫩嘅部位,加上佢係和牛,嫩上加嫩煮得好腍,紅酒汁熬得好香濃滲落芝士薯蓉,香綿十足,仲有炸蔥嘅脆脆口感更佳三黃雞有兩大塊,皮嫩肉更嫩,雞嘅鮮味相當出眾另外好特別嘅係,有啲泡沫冚住薏米飯黑松露味非常之香,飯粒口感滑捋捋,正過食risotto煩緊揀咩甜品之際,店員推介呢個俾橙酒浸住嘅signature crepes忌廉好有奶香,啖啖crepe都充滿果香聖誕將至都有應節cocktail,呢杯聖誕大都會好有果香,vodka味仍有散發出嚟魯道夫天堂最啱好似大胃咁嘅cream控,奶香同Baileys味都好有聖誕嗰種甜綿感覺
越近聖誕就越難約人食飯,早啲約胃民撐檯腳都好

將軍澳海邊呢間法國餐廳,已經好有聖誕氣氛

精選生蠔、木犀草醋汁、檸檬

法式紅酒燉和牛頰肉、芝士炸蔥薯蓉

牛頰肉係最嫩嘅部位,加上佢係和牛,嫩上加嫩

煮得好腍,紅酒汁熬得好香濃

滲落芝士薯蓉,香綿十足,仲有炸蔥嘅脆脆口感更佳

香煎「三黃雞」、薏米飯、黑松露泡沫

三黃雞有兩大塊,皮嫩肉更嫩,雞嘅鮮味相當出眾

另外好特別嘅係,有啲泡沫冚住薏米飯

黑松露味非常之香,飯粒口感滑捋捋,正過食risotto

法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆

忌廉好有奶香,啖啖crepe都充滿果香

聖誕大都會 — 伏特加、橙酒、紅莓汁

香煎「三黃雞」、薏米飯、黑松露泡沫
法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆
聖誕大都會 — 伏特加、橙酒、紅莓汁
魯道夫天堂 — 百利甜酒、可可酒、牛奶、忌廉
  • Seared “Three Yellow” Chicken
  • Wagyu Beef Cheek Bourguignon
位於將軍澳南的法國餐廳Bistro La Baie 。除了美麗的海邊景色,室內裝修亦高貴優雅,浪漫的佈置非常適合慶祝特別的日子如生日或紀念日✨餐廳亦有戶外座位,有狗狗的話,也能一起享受美好的時光🐶🤍。🍽️Seared “Three Yellow” Chicken - ($198)三黃雞黑松露泡沫為菜式帶來淡淡優香。雞扒肉質香滑,不嚡口。整道菜式油香味重但不膩,配上炸脆了充滿麻油香味羽衣甘藍,令菜式加分不少。🍽️Bavette (Flank) - ($298)牛腹扒是一個脂肪相對較低的部位,餐廳控制牛扒熟度得宜,令牛扒有嚼勁之餘又不會過分堅韌。牛扒肉味濃厚,配上清新阿根廷青醬,味道一流。🍸Signature Cocktail-Boulevadier - ($88)橙酒味超強烈的Cocktail ,入口有濃郁橙香及甜味,然後有濃厚Whisky味作結尾,與油香味重的黃油雞及牛扒是一個不錯的配搭。 📍 Bistro La Baie (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號營業時間:星期一至日 1130-2200#tko #frenchfood #frenchfo

🍽️Bavette (Flank) - ($298)

📍 Bistro La Baie (將軍澳)
營業時間:星期一至日 1130-2200

#tko #frenchfood #frenchfoodhk #bistrolabaiehk #bistrolabaie #hkbistrolabaie
Bistro La Baie位於將軍澳澳南海岸,是間法國菜餐廳🇫🇷 店內的裝潢高級優雅,佈置設計帶點浪漫的氛圍,很適合慶祝生日或特別日子呢~🥰 餐廳更設有室外座位(可以帶同狗狗一起用餐🐶💕 ),天氣較涼時,坐在室外邊欣賞海景邊用餐,感覺很寫意😌🤍Oeuf “Deviled Eggs” Mayo (3pcs) (HKD108)半切烚蛋搭配法式蛋黃醬,再配上松露、蟹籽及番茜,味道層次豐富,一口吃下去超級滿足🤤🤍Seared “Three Yellow” Chicken (HKD198)香煎三黃雞皮脆肉嫩多汁,雞味濃郁😋 薏米飯口感彈牙,清新健康☺️ 而黑松露泡沫平衡了雞肉的油膩感,更提升了整道菜的風味呢~🤩🤍Baked Halibut (HKD248)焗比目魚肉質鮮嫩,搭配牛油汁更添香滑😍 還有鮮美的蜆肉及鹹香可口的法式炸薯仔,非常豐富且美味的一道菜👍🏻🤍Classic Crème Brûlée (HKD88)蛋香及奶香味同樣濃郁,口感細膩柔滑,甜度適中💛📍Bistro La Baie - 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖

🤍Baked Halibut (HKD248)

🤍Classic Crème Brûlée (HKD88)
蛋香及奶香味同樣濃郁,口感細膩柔滑,甜度適中💛

6天前 0 瀏覽
今日行過海旁見到呢間餐廳個set lunch好似幾抵 環境又幾好 所以就去試嚇周打魚海鮮湯入面有青口 蜆 魚同魷魚 仲有少少忌廉再加白酒嘅味道 啲海鮮好新鮮 仲要份量都好多 用嚟點麵包真系好好食🤤BLB 牛腹扒 配薯條同烤蒜個牛腹扒5成熟都好嫩 都好有牛味 啲薯條炸得啱啱好 好脆🤣一個set就包一個前菜一個主菜再加一杯嘢飲 另外仲可以加錢叫埋甜品前菜我哋就叫咗一個餐湯同再加咗$40叫咗個生牛肉他他 生牛肉他他好大份 真系物超所值🤩另外兩款甜品我哋都有叫咗嚟試嚇 分別系法式橙酒可麗餅同歌劇蛋糕加雪糕 可麗餅系法國著名嘅甜品 所以見到加20蚊就有得食就叫左啦😋

周打魚海鮮湯

BLB 牛腹扒 配薯條同烤蒜
個牛腹扒5成熟都好嫩 都好有牛味 啲薯條炸得啱啱好 好脆🤣

6天前 0 瀏覽
餐廳位於將軍澳海濱,室內的裝修陳設相當有法國風,而戶外的餐桌正對跨灣大橋,風景怡人。前菜點了法式北海道帶子刺身、牛油果、柚子醋,這道菜色彩豐富,宛如一幅畫作。北海道帶子薄切,鮮甜柔嫩,碟子的中心位置有幼滑的牛油果泥,而酸爽的柚子醋可以喚醒味蕾。食物配搭穩當,賣相美觀。另一前菜白酒煮青口,配蒜、蔥、番茜(香芹)忌廉和酸種麵包。熱騰騰的白酒煮青口,青口大隻、肉質飽滿。香濃的湯汁配上烘至香脆的酸種麵包,簡單美味!主菜點了廚師推介的香煎"三黃雞",配薏米飯和黑松露泡沫。三黃雞已去骨,是啖啖肉的選擇。金黃的雞皮之下,是鮮嫩的"三黃雞"肉。精準的火候將雞肉的鮮味鎖住。薏米飯散發著淡淡的堅果香氣,加上黑松露泡沫淡淡的松露香,進一步提升了味道層次。

上次去澳南海岸見有好多野食,今次同阿妹去揾食,尋下寶,發掘下有咩好食嘅餐廳,今次從海邊出發,試左"Bistro La Baie"入到餐廳,環境好靚,設計好用心,坐得好舒服,服務好好,因為本身冇留意原來逢星期四有做生蠔嘅promote,就咁嗌完,個侍應即係提我地,即係抵左,又平左,又多左😍⭐️3 FRESHLY SHUCKED OYSTERS星期四推廣:50蚊即開新鮮生蠔3隻,好鮮味,有海水味,好抵食😋⭐️HOUSE PROSECCO星期四推廣:汽泡酒乙杯 $50,li個價錢,li個質素,好抵飲,易入口,同生蠔好夾⭐黑安格斯牛肉他他配酸麵包生牛肉入面本身已經有d洋蔥碎、鵪鶉蛋、芥末撈勻之後再放埋喺多士上面食食落牛肉甜甜地,酸麵包好軟身,我就好鐘意li款配搭😍,酸麵包嘅份量啱啱好,夠曬食生牛肉⭐️烤豬胛心肉雖然沙律只係伴碟,但係d沙律都好有誠意,沙律好新鮮,車厘茄好甜西班牙辣椒有少少辣,不過又幾好食重點項目:豬胛心肉好淋呀😋,好香豬味,太鐘意食la,真係未試過食豬係咁嘅感覺,一試愛上了😍薯蓉好滑,食落好香芝士味🤤

⭐️3 FRESHLY SHUCKED OYSTERS

⭐️HOUSE PROSECCO
星期四推廣:汽泡酒乙杯 $50
,li個價錢,li個質素,好抵飲,易入口,同生蠔好夾

⭐黑安格斯牛肉他他配酸麵包

⭐️烤豬胛心肉
薯蓉好滑,食落好香芝士味🤤

2025-02-20
  • 烤豬胛心肉
  • 安格斯牛肉他他
  • 生蠔
2025-02-28 0 瀏覽
咩話$298竟然可以任食牛扒!位於將軍澳海旁嘅Bistro La Baie餐廳環境好精緻!啱晒慶祝約會。每日都會有唔同嘅優惠,當日我哋去到星期三係$298任食牛扒。佢哋亦都有其他優惠,例如主菜買一送一🐮 ALL YOU CAN EAT STEAK FRITES $298肉味超濃,成熟係啱啱好以任食價錢嚟講超高質!🦪白酒煮青口配酸麵包 $180肉青口偏細隻但海鮮味超濃加埋白酒忌廉配上麵包超好食!🍝卡邦尼意粉 $178成個意粉都充滿炒香煙肉嘅味道,意粉好彈牙,加埋蛋撈埋一齊超香濃!
咩話$298竟然可以任食牛扒!
啱晒慶祝約會。

肉味超濃,成熟係啱啱好以任食價錢嚟講超高質!

🦪白酒煮青口配酸麵包 $180
肉青口偏細隻但海鮮味超濃加埋白酒忌廉配上麵包超好食!

🍝卡邦尼意粉 $178
2025-02-28 0 瀏覽
餐廳位於海傍附近已經好加分,入面裝修仲靚好啱打卡😍🍗烤羊架, 焗南瓜, 西蘭花苗, 洋蔥蓉, 薄荷醬 $248足足有成三件而且好厚身🤩脂肪比例均勻, 表皮脆脆地好香搽埋薄荷醬食甜甜地又幾特別同埋冇咁騷洋蔥蓉好滑!焗南瓜有驚喜!好甜又夠淋帶啲玉桂味🥩BLB牛腹扒, 薯條, 烤蒜 $268個人比較鍾意七成熟嘅牛脆脆地嘅外層又juicy牛味濃郁得黎唔騷👍🏻幼薯條亦炸得好脆鍾意食蒜一定要配埋烤蒜食增添香味✨🥣南瓜湯帶有蔥粒同炸蒜, 濃郁南瓜味好滑🤤🫓法式橙酒可麗餅, 忌廉, 金寶脆脆+$20香甜又暖暖地嘅橙酒醬同可麗餅又幾夾🍰歌劇蛋糕, 朱古力醬, 雜莓, 雪糕+$30有得揀雲尼拿/朱古力雪糕蛋糕帶咖啡同朱古力味細細舊啱啱好藍莓草莓微酸中和返蛋糕嘅甜🍹檸檬茶邊飲邊食解膩, 又自己加糖漿調配甜度👍🏻見到隔離嘅牌仔寫住星期一主菜買一送一星期三牛扒薯條沙律任食都係$298呢個價錢配埋靚景真係一個唔錯嘅選擇!
餐廳位於海傍附近已經好加分,入面裝修仲靚好啱打卡😍

足足有成三件而且好厚身🤩
脂肪比例均勻, 表皮脆脆地好香
搽埋薄荷醬食甜甜地又幾特別同埋冇咁騷
洋蔥蓉好滑!焗南瓜有驚喜!好甜又夠淋帶啲玉桂味

🥩BLB牛腹扒, 薯條, 烤蒜 $268
個人比較鍾意七成熟嘅牛
脆脆地嘅外層又juicy牛味濃郁得黎唔騷👍🏻
幼薯條亦炸得好脆
鍾意食蒜一定要配埋烤蒜食增添香味✨

🥣南瓜湯
帶有蔥粒同炸蒜, 濃郁南瓜味好滑🤤

🫓法式橙酒可麗餅, 忌廉, 金寶脆脆+$20
香甜又暖暖地嘅橙酒醬同可麗餅又幾夾

🍰歌劇蛋糕, 朱古力醬, 雜莓, 雪糕+$30
有得揀雲尼拿/朱古力雪糕
蛋糕帶咖啡同朱古力味細細舊啱啱好
藍莓草莓微酸中和返蛋糕嘅甜

🍹檸檬茶
邊飲邊食解膩, 又自己加糖漿調配甜度👍🏻

見到隔離嘅牌仔寫住星期一主菜買一送一

星期三牛扒薯條沙律任食都係$298

呢個價錢配埋靚景真係一個唔錯嘅選擇!
必食泡沫薏米飯/千層炸薯🍚 好似份子料理咁🤯 西餐款式多到數唔曬 中東野都有!🐭 米奇老豬Vol. 507🐷[Bistro La Baie]@bistrolabaiehk 呢間係喺將軍澳南海濱旁嘅西餐廳今次佢地邀請老豬去試下佢地新menu夜晚個vibe好舒服 😌梳化卡位坐得好舒服🛋️.🐖🐖《Mediterranean Trio Dip》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$138💰好少西餐有呢類中東dip烤茄子蓉嘅煙燻香出色 有🍆絲口感中間橄欖醬係重口味之選 偏鹹hummus食得出鷹嘴豆沙粒 唔油膩酸種麵包薄而脆 油香大爆發單食同點醬食都好夾.🐖🐖《Bavette (Flank)》🐖🐖 🛑8/10🛑 💰$298💰牛腹扒叫左7成熟食落都嫩 有肉汁即炸幼身薯條好脆 唔會過鹹/油初嚐烤蒜味道濃郁 入口即化🧄.🐖🐖《Seared ‘Three Yellow’ Chicken》🐖🐖 🛑8.4/10🛑 💰$198💰三黃雞扒皮脆肉嫩超多汁黑松露以泡沫形式呈現保留香氣之餘 又減左油膩感仲有鹹香口感香脆嘅麻油紫菜最出色係個薏米飯 有Al Dente口感超好咬超好味!.🐖🐖《Baked Halibut》🐖🐖 🛑8.5

🐭 米奇老豬Vol. 507🐷

烤比目魚嘅魚皮脆 魚脂香爆燈
魚肉入口融化🐟
忌廉牛油滲透千層薄脆炸薯
食到停唔到口🤤
如果配個法包可以抹碟式清曬d醬!
🐖🐖《炒蘑菇西蘭花》🐖🐖

📍 Bistro La Baie (將軍澳) 📍

#米奇老豬_西貢區
#米奇老豬_中東印度菜
#米奇老豬_西式

#bistrolabaie #將軍澳美食 #澳南海岸 #將軍澳餐廳 #西餐 #份子料理 #香港美食 #炸薯 #千層薯 #三黃雞 #中東菜 #多國菜 #土耳其菜 #香港西餐 #法國菜
用餐優惠
試食活動
2025-02-05 0 瀏覽
早排帶海姐去海皮散步,見到呢間西餐環境幾靚,今晚我哋就去試吓🙌🏻𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚𝕨𝕖 𝕠𝕣𝕕𝕖𝕣𝕖𝕕゚*𓐍 𓈒𓂃. ゚*𓐍 𓈒𓂃Mocha ☕ 咖啡香濃,配上奶泡,正好適合我嘅口味橙汁 🍊 酸甜適中,果味濃郁,夠晒解渴BLB STEAK FRITES 🥩揀咗七成熟肉眼扒,肉質滑嫩肉味香濃,搭配薯條同烤蒜,阿根廷青醬配搭得宜,食落去肉味十足,真係好滿足🤤法式卡邦尼扁意粉 🍝 忌廉芝士汁濃郁,煙肉香氣撲鼻,意粉煮得剛好,加埋蛋黃令到意粉口感更滑順😋歌劇蛋糕 🍰 蛋糕配埋面頭草莓同藍莓🍓🫐唔會太膩,加埋曲奇雪糕同雜莓,口感層次豐富,甜而不膩,結尾完美🥰𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚. 𓂃𓈒𓐍 *゚呢間西餐廳真係值得一試,原來餐廳每日都會有唔同嘅優惠推廣,星期一主菜買一送一、星期三$298牛扒任食、星期四指定生蠔$50三隻、星期五happy hour 6-8 $150 free flow,搞到的每日都想去試下唔同餐點🤤🤑 人均消費:~$407🤩 推薦指數:8 / 10📍 餐廳資料:Bistro La Baie (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23

Mocha ☕
咖啡香濃,配上奶泡,正好適合我嘅口味

橙汁 🍊
酸甜適中,果味濃郁,夠晒解渴

BLB STEAK FRITES 🥩

法式卡邦尼扁意粉 🍝

歌劇蛋糕 🍰

🤑 人均消費:~$407
🤩 推薦指數:8 / 10
📍 餐廳資料:Bistro La Baie (將軍澳)

喜歡我的食評請Like & Follow🫶🏻

#lifestyle #hklife #foodie #foodiegram #foodielife #hkblogger #hkbeautyblogger #beautykol #hkinfluencer
#hkbeautyinfluencer #hkkol #hkfoodie #hkrestaurant #香港美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #香港必吃 #香港美食攻略 #將軍澳美食 #西餐 #將軍澳海濱 #將軍澳南 #牛扒任食 #FreeFlow #買一送一 #BistroLaBaie
2025-02-03 556 瀏覽
將軍澳南海濱走廊附近有好多餐廳,今次專程過來品嚐一下法國餐廳 @bistrolabaiehk ,餐廳裝潢好優雅好舒適,充滿住浪漫氣氛,好適合特別日子慶祝🍾如果喜歡戶外景色,都可以訂坐時要求💕Mussels $168white wine, garlic, shallots. parsley cream. sourdough白酒煮青口、蒜、蔥、番茜忌廉、酸麵包青口質素不錯,忌廉汁味道好平衡配烘過既酸麵包,有口感唔會腍晒!Baked Halibut $248clam. buttermilk. edamame. lyonnaise.potato焗比目魚、蜆、牛油汁、毛豆、法式炸蕃仔比目魚真係超級滑,魚皮少少脆💕法式炸薯仔係片狀,香口得黎仲好夠魚油味道,牛油毛豆汁同蜆肉相對清淡一點,作為配菜又好似平衡到!French Carbonara $178 😍😍smoked pancetta. linguine, creamy法式卡邦尼扁意粉、煙肉、忌廉芝士汁我好想問餐廳用邊隻牌子煙肉呀😆好好食,個煙肉厚身但好香,煙肉既油脂滲透落咗去忌廉芝士汁,整個忌廉汁變得更香,我比較喜歡扁意粉有咬口,每條扁意都包滿忌

Mussels $168
白酒煮青口、蒜、蔥、番茜忌廉、酸麵包

Baked Halibut $248
焗比目魚、蜆、牛油汁、毛豆、法式炸蕃仔

French Carbonara $178 😍😍
法式卡邦尼扁意粉、煙肉、忌廉芝士汁

我好想問餐廳用邊隻牌子煙肉呀😆好好食,個煙肉厚身但好香,煙肉既油脂滲透落咗去忌廉芝士汁,整個忌廉汁變得更香,我比較喜歡扁意粉有咬口,每條扁意都包滿忌廉汁,So yum yum ❤️‍🔥

**環境同服務都好高質素,店員每一刻都掛住笑容,無論Order、上菜、收餐具同換水,都一樣貼心有禮,超加分!

#foodiehkig#hkfoodblogger#hkfoodie#hkig#hkfood#lifestyle#foodiesofinstagram#hkfoodshare#foodiemilkteahk#hkfoodieblogger#hkfoodpic#香港探店#香港探店#香港小店 #香港美食#食在香港#美食推薦#美食日記#香港打卡#吃貨#將軍澳美食#浪漫餐廳#澳海南岸 #食評#法國料理#將軍澳#法國菜#慶祝餐廳#bistrolabaie

👅味道指數:4.6/5
💰價格指數:4.0/5
💁‍♀️禮貌指數:5/5
🌻推薦指數:4.9/5

📍
Bistro La Baie (將軍澳)

Follow me💪
Follow me🌟
Follow me🫶🏻

如果喜歡我既分享,請給我的post♥️及追蹤我@foodie_milktea_hk,謝謝支持💕
最近放假好喜歡去將軍澳澳南海岸吹下海風🌬️食完晚飯散下步,真係幾寫意~法國菜餐廳 Bistro La Baie正正係澳南海岸環境氛圍好chill🥂好似去咗外國一樣餐廳優雅別緻,好適合慶祝紀念日或生日呢🍾Starters: Mini Beef Burger🍔迷你漢堡夾著兩塊厚厚嘅牛肉,好juicy 配洋蔥醬同蛋黃醬更滋味~Main: Seared “Three Yellow” Chicken用三黃雞肉質特別嫩滑多汁😌薏米飯配黑松露泡沫🫧口感清新Main: Duck Leg Confit油封鴨腿甘香多汁,啖啖肉配搭扁豆感覺健康,減少唔少油膩感令整道菜更回味無窮😋Dessert: Crepes Suzette法式橙酒可麗餅一試愛上🍊可麗餅口感軟熟帶少少煙韌,浸住清甜嘅法式橙酒,非常開胃令怪得知甜唔係另一個胃啦🤫放假不妨去澳南品嚐一下法國菜
最近放假好喜歡去將軍澳澳南海岸吹下海風🌬️
食完晚飯散下步,真係幾寫意~
法國菜餐廳 Bistro La Baie正正係澳南海岸
環境氛圍好chill🥂好似去咗外國一樣

餐廳優雅別緻,好適合慶祝紀念日或生日呢🍾

Starters: Mini Beef Burger🍔
迷你漢堡夾著兩塊厚厚嘅牛肉,好juicy
配洋蔥醬同蛋黃醬更滋味~

用三黃雞肉質特別嫩滑多汁😌
薏米飯配黑松露泡沫🫧口感清新

Main: Duck Leg Confit
油封鴨腿甘香多汁,啖啖肉
配搭扁豆感覺健康,減少唔少油膩感
令整道菜更回味無窮😋

Dessert: Crepes Suzette
法式橙酒可麗餅一試愛上🍊
可麗餅口感軟熟帶少少煙韌,浸住清甜嘅法式橙酒,非常開胃
令怪得知甜唔係另一個胃啦🤫

放假不妨去澳南品嚐一下法國菜
精緻法國菜,打卡慶祝好去處!揀左呢間餐廳同朋友慶祝生日。餐廳裝修精美,充滿法國風情,環境舒適,好啱三五知己食飯傾偈。野食擺盤精美,無論主菜定係配菜都好好食。推薦紅酒燉和牛頰肉👍🏻,牛肉好淋,配上薯蓉同紅酒汁,賣相同味道都好出色。因為要收切餅費,所以我地叫左款甜品,寫字同朋友慶祝。Crepes suzette法式可麗餅必試👍🏻 橙酒醬汁唔會太甜,軟熟可麗餅配上金寶脆脆,口感好豐富。 除咗單點餐牌,餐廳仲有推出節慶餐牌,供應至農曆新年為止,啱晒book 枱慶祝節日。總括黎講,樣樣野食都好吸引好好食,同埋冇諗過份量都幾多,最後食到捧住個肚走😹 侍應服務周到,會主動幫手換碟同埋斟水。環境舒服寧靜,室外座位仲可以見到海景,值得推薦👍🏻
精緻法國菜,打卡慶祝好去處!

2025-01-08
慶祝紀念
生日
2025-01-10 580 瀏覽
昨天到這偏好評的餐廳用膳, 兩個人點了個set lunch menu 中的海鮮飯, 當海鮮飯上台時已刷覺的雞排不是全熟, 和西班牙海鮮飯是非常之油的, 跟本不繫一般乾身的做法, 叫當值經理過來理論一番, 他和當天的出示堅持那些雞排是熟的和他們的海鮮飯做法是比較油的, 是安全可以食用的, 那麼我們就吃了幾口那些海鮮飯,如是者,再食幾口, 發覺太不對路, 那塊雞排有很多部位還是沒有熟透的, 飯地是一碟油油的, 再理論一番之下, 我們堅持換了別的菜式, 分別是油鴨批和羊排, 味道還是一般般, 羊排還是有點生的。廚師煮飯真係非常求其.如是者, 晚上就發生食物中毒事件, 肚子極痛並連續肚屙了好幾次, 肚屙到個人系暈左。 今天再到餐廳跟當值經理理論一番, 他非但不忍錯,還非常賴皮和無賴的不誠認昨天的食物有問題, 還堅持沒有煮熟的雞排是可以安全食用, 和說廚師認為是安全食用, 跟他理論可否跟他們的管理層跟進事情, 他只是冷漠地遞上一張餐廳的卡片,內類只有主機號碼和電郵, 跟本就係黑箱作業的安排。

羊排
羊排
題外話/補充資料: The attitude of the restaruant manger is rude and does not taking our case seriously. Plus, one waiter keeps smoking outside the corner of the restaruant while he is still on duty. Really ridiculous. Not deserve such high ratings.
2025-01-09
2 分鐘 (堂食)
2024-12-30 682 瀏覽
今日又係入將軍澳探朋友順便食餐飯算係提早慶祝聖誕節。將軍澳呢頭宜家真係好多野食,選擇多之餘而且都幾高質。呢間法式餐廳「Bistro La Baie」近將軍澳海旁,風景非常好,所以有好多人都會選擇坐室外,中午或黃昏起黎食野飲杯野,感覺好Chill。因為臨近聖誕節,餐廳內都裝修得超有氣氛,好適合黎慶祝聚會。今次試左「BLB Steak Frites」:只肉眼牛扒好鮮嫩可口,出面好似烤過黎,感覺唔只係煎,所以保持到入面嫩得黎又有少少咬口,而且已經切好晒,大大份又唔使自己切,好享受。另配上烤蒜同大份嘅薯條,超滿足!另一份主食叫左「Lamb Ragu」:意式羊肉醬扁意粉,羊肉意粉好有新意。佢係拆左骨嘅羊肉撈埋意粉,羊肉好足量所以都好大份,味道唔錯所以兩個女仔食到捧住個肚出黎。餐廳12月份仲有個節日限定 menu,睇個餐牌啲野都好吸引,供應至農曆新年完為止,我估我會再黎試一試!🥢Bistro La Baie🌏將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖
另一份主食叫左「Lamb Ragu」:
🥢Bistro La Baie