2024-12-12 916 瀏覽
越近聖誕就越難約人食飯,早啲約胃民撐檯腳都好將軍澳海邊呢間法國餐廳,已經好有聖誕氣氛等主菜之前,先嚟一人一件生蠔。佢地嘅精選生蠔,色水同日本蠔好唔同,鹹水味好出,加木犀草醋汁,大西洋風情洋溢口腔牛頰肉係最嫩嘅部位,加上佢係和牛,嫩上加嫩煮得好腍,紅酒汁熬得好香濃滲落芝士薯蓉,香綿十足,仲有炸蔥嘅脆脆口感更佳三黃雞有兩大塊,皮嫩肉更嫩,雞嘅鮮味相當出眾另外好特別嘅係,有啲泡沫冚住薏米飯黑松露味非常之香,飯粒口感滑捋捋,正過食risotto煩緊揀咩甜品之際,店員推介呢個俾橙酒浸住嘅signature crepes忌廉好有奶香,啖啖crepe都充滿果香聖誕將至都有應節cocktail,呢杯聖誕大都會好有果香,vodka味仍有散發出嚟魯道夫天堂最啱好似大胃咁嘅cream控,奶香同Baileys味都好有聖誕嗰種甜綿感覺
越近聖誕就越難約人食飯,早啲約胃民撐檯腳都好

將軍澳海邊呢間法國餐廳,已經好有聖誕氣氛

精選生蠔、木犀草醋汁、檸檬

法式紅酒燉和牛頰肉、芝士炸蔥薯蓉

牛頰肉係最嫩嘅部位,加上佢係和牛,嫩上加嫩

煮得好腍,紅酒汁熬得好香濃

滲落芝士薯蓉,香綿十足,仲有炸蔥嘅脆脆口感更佳

香煎「三黃雞」、薏米飯、黑松露泡沫

三黃雞有兩大塊,皮嫩肉更嫩,雞嘅鮮味相當出眾

另外好特別嘅係,有啲泡沫冚住薏米飯

黑松露味非常之香,飯粒口感滑捋捋,正過食risotto

法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆

忌廉好有奶香,啖啖crepe都充滿果香

聖誕大都會 — 伏特加、橙酒、紅莓汁

魯道夫天堂 — 百利甜酒、可可酒、牛奶、忌廉

精選生蠔、木犀草醋汁、檸檬
法式紅酒燉和牛頰肉、芝士炸蔥薯蓉
香煎「三黃雞」、薏米飯、黑松露泡沫
法式橙酒可麗餅、忌廉、金寶脆脆
聖誕大都會 — 伏特加、橙酒、紅莓汁
魯道夫天堂 — 百利甜酒、可可酒、牛奶、忌廉
  • Seared “Three Yellow” Chicken
  • Wagyu Beef Cheek Bourguignon
位於將軍澳南的法國餐廳Bistro La Baie 。除了美麗的海邊景色,室內裝修亦高貴優雅,浪漫的佈置非常適合慶祝特別的日子如生日或紀念日✨餐廳亦有戶外座位,有狗狗的話,也能一起享受美好的時光🐶🤍。🍽️Seared “Three Yellow” Chicken - ($198)三黃雞黑松露泡沫為菜式帶來淡淡優香。雞扒肉質香滑,不嚡口。整道菜式油香味重但不膩,配上炸脆了充滿麻油香味羽衣甘藍,令菜式加分不少。🍽️Bavette (Flank) - ($298)牛腹扒是一個脂肪相對較低的部位,餐廳控制牛扒熟度得宜,令牛扒有嚼勁之餘又不會過分堅韌。牛扒肉味濃厚,配上清新阿根廷青醬,味道一流。🍸Signature Cocktail-Boulevadier - ($88)橙酒味超強烈的Cocktail ,入口有濃郁橙香及甜味,然後有濃厚Whisky味作結尾,與油香味重的黃油雞及牛扒是一個不錯的配搭。 📍 Bistro La Baie (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號營業時間:星期一至日 1130-2200#tko #frenchfood #frenchfo

🍽️Bavette (Flank) - ($298)

📍 Bistro La Baie (將軍澳)
營業時間:星期一至日 1130-2200

#tko #frenchfood #frenchfoodhk #bistrolabaiehk #bistrolabaie #hkbistrolabaie
Bistro La Baie位於將軍澳澳南海岸,是間法國菜餐廳🇫🇷 店內的裝潢高級優雅,佈置設計帶點浪漫的氛圍,很適合慶祝生日或特別日子呢~🥰 餐廳更設有室外座位(可以帶同狗狗一起用餐🐶💕 ),天氣較涼時,坐在室外邊欣賞海景邊用餐,感覺很寫意😌🤍Oeuf “Deviled Eggs” Mayo (3pcs) (HKD108)半切烚蛋搭配法式蛋黃醬,再配上松露、蟹籽及番茜,味道層次豐富,一口吃下去超級滿足🤤🤍Seared “Three Yellow” Chicken (HKD198)香煎三黃雞皮脆肉嫩多汁,雞味濃郁😋 薏米飯口感彈牙,清新健康☺️ 而黑松露泡沫平衡了雞肉的油膩感,更提升了整道菜的風味呢~🤩🤍Baked Halibut (HKD248)焗比目魚肉質鮮嫩,搭配牛油汁更添香滑😍 還有鮮美的蜆肉及鹹香可口的法式炸薯仔,非常豐富且美味的一道菜👍🏻🤍Classic Crème Brûlée (HKD88)蛋香及奶香味同樣濃郁,口感細膩柔滑,甜度適中💛📍Bistro La Baie - 將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖

🤍Baked Halibut (HKD248)

🤍Classic Crème Brûlée (HKD88)
蛋香及奶香味同樣濃郁,口感細膩柔滑,甜度適中💛

2024-07-26 4115 瀏覽
朋友住附近,間唔中會過嚟搵佢放狗+食飯,早排同佢經過見到呢間餐廳新開,裝修幾靚,今日終於去咗試~餐廳都幾大,仲有室外坐位,當日傍晚去到,有少少風,門口都有幾枱飲緊嘢🍻 Chill!呢間餐廳原來每日都有做唔同優惠,我去嗰日係星期二,叫兩杯酒送$138以下小食。酒叫咗呢兩款,我鍾意智利嗰隻,相對Full body 少少~#意大利 Fontella Chianti DOCG $78#智利 Haras de Pirque by Antinori Reserva de Propiedad $68小食揀咗#MediterraneanTrioDip有三種蓉配酸麵包,鷹嘴豆蓉(黃色)、橄欖醬(深綠色)、烤茄子蓉(白色)橄欖蓉同鷹嘴豆蓉,酸酸地開胃~茄子蓉都幾特別~個酸麵包,外脆內軟好食👍Main course叫咗 #BLBSteakFrites #RibEye $378另加咗 香煎鴨肝$158牛扒5成熟煎得剛好,薯條炸得金黃好食,鴨肝厚肉,個面煎得脆脆哋~另外門口有一大疊圖書同顏色筆可以俾小朋友用!帶小朋友嚟可以舒舒服服食一餐😂係間 #親子友善 餐廳😍仲要 #泊車 都方便,呢個商場消費滿$200有3小
朋友住附近,間唔中會過嚟搵佢放狗+食飯,
早排同佢經過見到呢間餐廳新開,裝修幾靚,
今日終於去咗試~

餐廳都幾大,仲有室外坐位,
當日傍晚去到,有少少風,
門口都有幾枱飲緊嘢🍻 Chill!

呢間餐廳原來每日都有做唔同優惠,
我去嗰日係星期二,叫兩杯酒送$138以下小食。
酒叫咗呢兩款,我鍾意智利嗰隻,
相對Full body 少少~
Mediterranean Trio Dip

小食揀咗#MediterraneanTrioDip
有三種蓉配酸麵包,
鷹嘴豆蓉(黃色)、橄欖醬(深綠色)、烤茄子蓉(白色)
橄欖蓉同鷹嘴豆蓉,酸酸地開胃~
茄子蓉都幾特別~
個酸麵包,外脆內軟好食👍
BLBSteakFrites RibEye  +  Foie Gras

另加咗 香煎鴨肝$158
牛扒5成熟煎得剛好,薯條炸得金黃好食,
鴨肝厚肉,個面煎得脆脆哋~

另外門口有一大疊圖書同顏色筆可以俾小朋友用!
帶小朋友嚟可以舒舒服服食一餐😂
係間 #親子友善 餐廳😍
仲要 #泊車 都方便,呢個商場消費滿$200有3小時免費泊車👍👍👍

我見星期一原來做主菜買一送一,
星期三任食牛扒薯條,
星期四有平生蠔😂
每日Happy Hour 12-7pm
下次再約放狗再去😂

2024-07-23
Mediterranean Trio Dip
精緻法國菜,打卡慶祝好去處!揀左呢間餐廳同朋友慶祝生日。餐廳裝修精美,充滿法國風情,環境舒適,好啱三五知己食飯傾偈。野食擺盤精美,無論主菜定係配菜都好好食。推薦紅酒燉和牛頰肉👍🏻,牛肉好淋,配上薯蓉同紅酒汁,賣相同味道都好出色。因為要收切餅費,所以我地叫左款甜品,寫字同朋友慶祝。Crepes suzette法式可麗餅必試👍🏻 橙酒醬汁唔會太甜,軟熟可麗餅配上金寶脆脆,口感好豐富。 除咗單點餐牌,餐廳仲有推出節慶餐牌,供應至農曆新年為止,啱晒book 枱慶祝節日。總括黎講,樣樣野食都好吸引好好食,同埋冇諗過份量都幾多,最後食到捧住個肚走😹 侍應服務周到,會主動幫手換碟同埋斟水。環境舒服寧靜,室外座位仲可以見到海景,值得推薦👍🏻
精緻法國菜,打卡慶祝好去處!

2025-01-08
慶祝紀念
生日
2024-12-30 193 瀏覽
今日又係入將軍澳探朋友順便食餐飯算係提早慶祝聖誕節。將軍澳呢頭宜家真係好多野食,選擇多之餘而且都幾高質。呢間法式餐廳「Bistro La Baie」近將軍澳海旁,風景非常好,所以有好多人都會選擇坐室外,中午或黃昏起黎食野飲杯野,感覺好Chill。因為臨近聖誕節,餐廳內都裝修得超有氣氛,好適合黎慶祝聚會。今次試左「BLB Steak Frites」:只肉眼牛扒好鮮嫩可口,出面好似烤過黎,感覺唔只係煎,所以保持到入面嫩得黎又有少少咬口,而且已經切好晒,大大份又唔使自己切,好享受。另配上烤蒜同大份嘅薯條,超滿足!另一份主食叫左「Lamb Ragu」:意式羊肉醬扁意粉,羊肉意粉好有新意。佢係拆左骨嘅羊肉撈埋意粉,羊肉好足量所以都好大份,味道唔錯所以兩個女仔食到捧住個肚出黎。餐廳12月份仲有個節日限定 menu,睇個餐牌啲野都好吸引,供應至農曆新年完為止,我估我會再黎試一試!🥢Bistro La Baie🌏將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖
另一份主食叫左「Lamb Ragu」:
🥢Bistro La Baie
2024-12-17 329 瀏覽
晏晝想同屋企人食西餐,於是去咗將南海旁搵到依家好靚嘅法國餐廳, 佢嘅午餐好抵食,包頭盤主菜飲品,份量好大,我哋叫咗三個午餐 share食😋頭盤方面,我哋揀咗格斯牛肉他他 +$40,冬日沙律,餐湯。 牛肉他他有洋蔥粒,蛋黃,撈埋牛肉食好香好滑。沙律有紅菜頭,南瓜,南瓜籽,甘筍,火箭菜,用料新鮮亦好清新👍主菜 油封鴨腿 $178配料有扁豆同香腸,鴨腿好香脆唔會太油,配埋扁豆一齊食好飽肚🤩三黃雞 $188香煎三黃雞配芥末薏米飯,上面仲有黑松露雞湯泡泡,感覺好fusion😍三黃雞煎得好香口,就算雞胸位都好滑,泡泡好香黑松露味,配埋芥末薏米飯,口感豐富亦好健康😋牛腹扒 $268嚟得呢度緊係要試下佢嘅招牌牛腹扒,配埋薯條,烤蒜頭,牛腹扒我哋要五成熟,餐廳煮得生熟度剛好,好香牛味🐮幾時都話食甜品有另一個胃😂我哋都加咗兩個甜品,法式橙酒可麗餅 +$20,可麗餅好香,配埋好香滑嘅忌廉同金寶脆脆,點橙酒汁食好好味😍另外叫咗歌劇蛋糕 +$30,蛋糕食落口好重冧酒味,配埋朱古力醬,雜莓,雪糕,多重口感😍食完見到12月份仲有節日限定menu,餐牌會供應到農曆新年完為止,頭盤主菜連甜品人頭費都係$400蚊左右,真

主菜

油封鴨腿 $178

三黃雞 $188

牛腹扒 $268

食完見到12月份仲有節日限定menu,餐牌會供應到農曆新年完為止,頭盤主菜連甜品人頭費都係$400蚊左右,真心抵食,大家不妨考慮下嚟慶祝節日,食完仲可以喺海旁行下,週圍都好有聖誕氣氛,好浪漫𠺢🥰

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺🩺

@bistrolabaiehk
Bistro La Baie
📍將軍澳港鐵站A出口5分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #TKO #將軍澳  #frenchfood #frenchfoodhk #bistrolabaiehk #hkbistrolabaie #bistrolabaie
  • Seared"ThreeYellow"Chicken
  • Seared“ThreeYellow”Chicken
  • DuckLegConfit
2024-12-15 343 瀏覽
帶着狗狗去將軍澳澳南海岸放電,晚飯揀咗這間餐廳食法國餐🙂餐廳裝修採用簡約歐陸風格,非常雅致,我們帶着狗狗坐室外用餐區,有多張布藝梳化,坐在這裏吹着海風用餐十分休閒寫意😊 Bavette (Flank) ($298)牛腹扒煎至六成熟左右,肉味香濃,有嚼勁但不會韌,蘸些清香的阿根廷青醬,非常滋味😋Seared Three Yellow Chicken ($198)三黃雞黑松露泡沫,一上枱已聞到很香濃的黑松露味道,雞扒表面煎得很香脆,肉質嫩滑,芥末薏米飯煙靭入味有口感,半碟菜是炸得香脆的羽衣甘藍,都很好味。French Carbonara ($178)意粉煮得軟硬適中,順滑有口感,醬汁有濃濃芝士味及蛋香,質感Creamy,超好味。12月份推出個節日限定套餐,每位只需$408,食物款式唔錯,聖誕節再嚟食過😋

Bavette (Flank) ($298)

French Carbonara ($178)

2024-12-14 266 瀏覽
行經過澳南見到法式小酒館長期滿坐,今日早放工見餐廳未full 終於入去一試裝修舒服有優雅有格調,適合特別日子聚會慶祝,而且侍應都好friendly12月份除A La carte ,另外有節日限定menu ($408/位),餐牌供應至農曆新年完為止另外都唔少promotion,星期一有主菜買一送一🦪Oysters 生蠔十分新鮮而且好肥美,加少少檸檬汁已經非常好食Seared "Three Yellow"Chicken,barley rice & black truffle foam三黄雞燒雞皮脆肉嫩,肉質嫩滑juicy,皮下脂肪近孚零,配上黑松露泡沫意米飯,入口啖啖黑松露香氣,唔止賣相一流,食落都一流Baked Halibut 焗比目魚比目魚魚皮十分香脆,油香十足,肉質超滑!配上buttermilk 同蜆肉,醬汁為魚添上鮮味,味道更上一層樓!.Menu

另外都唔少promotion,星期一有主菜買一送一

🦪Oysters
生蠔十分新鮮而且好肥美,加少少檸檬汁已經非常好食

Baked Halibut 焗比目魚
Menu

將軍澳南新開咗一間好靚嘅法國餐廳,好適合慶祝🥂 有室內同室外嘅座位,室內已經佈滿聖誕裝飾,室外就睇到海景,非常有情調🥰🔸🐮Beef Tartare + Sourdough $188冇諗過佢啲嘢食都幾大份,就算係一個前菜都覺得好多🤣 用黑安格斯牛整嘅他他,再加上芥末醬同埋生蛋,好惹味😋🐟Baked Halibut $248超級推薦🌟 焗比目魚肉質好柔嫩,牛油汁味道突出,配搭毛豆好好食,而且有好多蜆👍🏻🐮Wagyu Beef Cheek Bourguignon $268和牛頰肉用紅酒燉煮,好入味,肉質柔軟,而且提升牛肉嘅味道,搭配薯蓉,平衡番牛肉濃郁嘅口感🤩🍊Crepes Suzette $88可麗餅嘅餅皮薄而柔韌,口感順滑,加上橙酒嘅香甜味,同埋crumble脆脆,口感豐富,令人食唔停口🤤而家仲有有節日限定menu ,餐牌會供應至農曆新年完為止,節日嚟講算唔貴,只係$408/人,未諗到聖誕去邊度食可以考慮呢間🥹🩷 食完嘢仲可以行吓海邊行吓Donki🤣

🔸

Baked Halibut
Wagyu Beef Cheek Bourguignon
Crepes Suzette
2024-12-13 215 瀏覽
閨蜜在此餐廳試菜之後,覺得不錯,立即相約契女為其老公慶生。餐廳有會員制度,成為會員可享八五折優惠,當然不可錯過。餐廳空間很大,裝修亦是重本之作,座位也十分舒適。脆煙肉生菜沙律即凱撒沙律,沙律的用料正常,汁醬用的是鯷魚醬汁,加上大量芝士粉,為沙律添上一點新意。田雞的腿非常粗壯,活生生的時候應該是運動健兒,田雞腿充滿香料的濃厚風味,不用蘸配餐的汁醬也味道十足。青口軟嫩,每隻都掛滿白酒及香草煮成的醬汁,跟隨的酸種多士非常香脆美味,可自成一款美食。閨蜜很喜歡吃八爪魚、魷魚此等海鮮,長長的一條八爪魚鬚烤得恰到好處,墊底的烤薯片混入了香濃的肉醬和茄子蓉,主菜與配菜同樣可口。牛扒有三個不同部位供選擇,最終選了肉眼牛扒,肉眼的牛味濃郁之餘亦十分軟腍,跟隨的阿根廷青醬配牛扒或薯條同樣合適。法式卡邦尼扁意粉以濃稠的忌廉芝士醬汁烹調,搭配厚切煙肉粒,每一口都充滿了濃厚的芝士和煙肉的鹹香味道。

餐廳空間很大,裝修亦是重本之作,座位也十分舒適。
脆煙肉生菜沙律

烤八爪魚
肉眼牛扒
法式卡邦尼扁意粉
2024-12-11 202 瀏覽
Bistro La Baie 已經喺將軍澳海傍開咗一段時間啦,我每次跑步🏃🏽‍♀️都會經過,每次都覺得餐廳好有情調,每次都好想去試吓😘終於早幾日同老公去咗撐枱腳❤️⭐️環境餐廳嘅裝修好溫馨,好有法國🇫🇷小屋嘅味道!而且空間都幾大,無論一家大細定couple嚟都會坐得好舒服😌⭐️食物Oeuf "Deviled Eggs" (Free)餐廳每日都會有special嘅優惠,當日就有買2杯酒,送一份小食嘅優惠,而我哋就揀咗Oeuf "Deviled Eggs"🥚 松露配上蟹籽同埋parsley,味道好特別,作為佐酒小食好開胃!✔️Hokkaido Scallop Crudo ($168)呢個菜色好精緻,配上洋蔥🧅同柚子醋,酸酸甜甜咁,好醒神!✔️Calamari Fritti ($148)鍾意食炸魷魚嘅朋友一定要叫!佢嘅魷魚🦑非常大份,又好爽口,點埋蒜蓉蛋黃醬,真係非常惹味!✔️Seafood Ragout ($218)我無喺香港食過湯意粉,呢個意粉好似珍珠米嘅大細咁,配埋海鮮魚湯嚟食,又幾過癮喎!聖誕🎄就到啦,未諗到💡去邊度食嘅朋友,可以去呢間咁有情調嘅法國餐廳食!佢嘅festive feast menu

⭐️環境

⭐️食物

Oeuf "Deviled Eggs" (Free)

呢個菜色好精緻,配上洋蔥🧅同柚子醋,酸酸甜甜咁,好醒神!

✔️Calamari Fritti ($148)

✔️Seafood Ragout ($218)

聖誕🎄就到啦,未諗到💡去邊度食嘅朋友,可以去呢間咁有情調嘅法國餐廳食!佢嘅festive feast menu仲會去到農曆新年,有頭盤主菜同甜品,我見價錢只係$400左右,大家不妨可以試吓❗️

2024-12-10 253 瀏覽
位於將軍澳的法國餐廳 - Bistro La Baie,餐廳內部裝潢以藍白色為主,大吊燈加長沙發,營造出溫馨而舒適的用餐氛圍 , 滿滿法式風情。餐桌之間的距離恰到好處,既不會過於擁擠,又能保留一定的私密性,是一個適合朋友聚會或情侶約會的理想場所。作為一家主打法式料理的餐廳,這裡的菜餚無論在味道還是擺盤上都展現了主廚的用心。✨牛腹扒配薯條及烤蒜牛腹扒煎得恰到好處,外層焦香,內裡多汁,肉質細膩而不失彈性,搭配香脆的薯條和濃郁的烤蒜,味道層次豐富,令人回味無窮。✨法式卡邦尼扁意粉煙肉的鹹香與忌廉芝士汁的濃郁完美融合,扁意粉的口感彈牙,每一口都充滿了濃厚的法式氣息,令人食指大動。✨香煎“三黃雞”配薏米飯及黑松露泡沫是一道兼具創意與精緻的料理。雞肉皮脆肉嫩,搭配帶有淡淡堅果香的薏米飯,以及濃郁芳香的黑松露泡沫,整道菜不僅味覺豐富,還帶來視覺上的享受。

✨牛腹扒配薯條及烤蒜

✨法式卡邦尼扁意粉

✨香煎“三黃雞”配薏米飯及黑松露泡沫
2024-12-09 284 瀏覽
Bistro La Baie (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G02號舖今日天朗氣清, 今日一家人踩單車去澳南海岸, 好舒服,去到澳南海岸附近搵咗間餐廳食好嘢, 上網見到d 間餐廳既comments 唔錯, 又可以揀坐入面或者出面, 環境舒適, 坐出面仲有可以望住跨灣大橋, 夜晚著曬燈,好靚.食物質素唔錯, 價錢合理, 同埋餐廳設有kids menu , 小朋友都好岩食.Kids menu: 蕃茄忌廉扁意粉, 另配有一客雪糕, 囡囡知道有雪糕,好快食晒,個餐都係$78, 幾抵食.生𧐢(2 隻) : 大隻, 好鮮甜👍👍白酒煮青口: 份量都多,起碼超過10 隻, 隻隻都大大隻, 啖啖肉, 酸麪包配埋個source -齊食, 好惹味和牛芝士漢堡: 和牛厚切, juicy 多汁, 正😋,配有薯條, 香脆可口, 小朋友至愛🥲
Bistro La Baie (將軍澳)

生𧐢(2 隻) : 大隻, 好鮮甜👍👍

2024-12-09 256 瀏覽
又到慶祝我生日嘅時間🤣見佢地有個festive feast嘅menu, 好似會供應至農曆新年完為止。$408/person, 有starter有main其實都幾抵🤔我地去個日係星期4,佢地仲有做優惠,開3隻生蠔只需$50😍我地開左6隻,初頭諗住咁平佢地會求其比,點知嚟到超鮮唔腥又肥美😋starter我地就嗌左個beef tartare, 個包好脆🤌🏻再嗌左個3成熟牛腹扒先$298, 再配薯條好正🙂‍↕️最後再加左個chocolate banana crepes, 超足料😙

2024-12-05
慶祝紀念