2023-04-17 251 瀏覽
三年疫情關係,沒有來西貢,因當時聽新聞,放假西貢水洩不通,人山人海,現在防疫條例放寬,第一個長假期,來看香港後花園。 清水灣道交通暢順,去到西貢人潮可以接受,海鮮檔照常熱鬧,little cove expresso照樣排隊,隔隣就是此店,法國feel, 藍白藤椅,郊外陽傘,初是看都係意粉pizza, 轉去附近有座位麵包店,除麵包外,就炸物,轉去茶餐廳,又係例牌飯和意粉,最終回來,再看清餐牌有賓尼蛋和pancake,就坐低,在室內高櫈望街景,微風吹彿,伴着和暖陽光, 好優遊。 侍應先俾 weekend brunch要問light &fresh, brunch menu,才有我想要的食物。喜馬拉雅山茶,係乜?味好熟悉-肉桂,濃,三條手指濶肉桂條, 加薑不辣,lipton茶包, 我喜歡肉桂,健脾。呢度啲食物夠大份,見隔離枱一碟意粉夠2人食,法式多士好勁多塊 ,賣相又靚。 點pancake, 起碼都五層,又係一大片,有湯碗直徑濶,蛋味一般,鬆軟度及格,楓糖漿好香真係正,香甜吸引,雪糕有加vanilla粉,底有粒粒 Smashed avocado on toast $108,酸種麵包 牛油果蓉

喜馬拉雅山茶

,香甜吸引,雪糕有加vanilla粉,底有粒粒

Smashed avocado on toast $108,酸種麵包 牛油果蓉 水波蛋 發達芝士, 煙三文魚配沙律,有豆苗的沙律菜,不煙三文魚-嫩滑,酸種包大靱勁,多牛油果
, 水波蛋流心
, 忘記咗烤薯仔,有?

慢慢味,睇吓狗仔,望吓路人,昅吓食物-隔離枱!心樂透

pancake
Smashed avocado on toast
2023-04-07
2023-04-02 117 瀏覽
星期日去西貢chill,搵到間方便,幾好坐又唔迫嘅cafe,環境唔錯。叫左個egg Benedict ,味道幾好,牛油果夠新鮮,個味同塊ham幾夾,冇搶到d蛋味,下次有機會想試下轉做煙三文魚,不過可以平少少。再黎多杯嘢飲,坐係窗前慢慢嘆,餐廳唔多人,所以有d靜中帶旺嘅感覺。食個vibe抵番。值得再黎

2023-03-19
  • Egg  Benedict  (avocado  and  ham)
2023-03-20 114 瀏覽
環境清淨、乾淨衛生中午時段唔洗同人逼仲有經典中英文金曲伴隨落完單,好快有得食$98半打生蠔 - 新鮮、抵食Eggs & Toast - 好足料、一啲都唔hea西貢除咗食海鮮之外嘅好選擇
環境清淨、乾淨衛生

中午時段唔洗同人逼

仲有經典中英文金曲伴隨

落完單,好快有得食

$98半打生蠔 - 新鮮、抵食

Eggs & Toast - 好足料、一啲都唔hea

西貢除咗食海鮮之外嘅好選擇

Eggs & Toasts
Oysters
2023-03-20
Eggs & Toasts
2023-03-20 74 瀏覽
感恩假期可以同老公到西貢逛逛💛預早透過openrice訂位可以有welcoming drink😍環境好~感覺舒服~仲有打卡位🤗服務好~nice💞我叫左Egg Benedict班尼迪克蛋~可揀兩款料~我揀左煙三文魚&菠菜👍新鮮、足料、份量多、高質😎食完好有飽足感~滿足🤗我哋仲叫左$98半打生蠔&精選蛋set🤗大滿足💛欣賞呢間餐廳用料好&廚師用心製作👍great place to spend time and quality time quality food here👫❤️大家黎西貢可以一試💛
環境好~感覺舒服~仲有打卡位🤗服務好~nice💞
Egg Benedict
2023-03-20
午餐
Egg Benedict
2023-03-19 67 瀏覽
星期日同朋友黎到西貢諗住放鬆一下,行行下就發覺哩間餐廳幾靚咁。整體環境好舒服,可以揀坐室外/室內,我同朋友坐耐左都覺得自己有d似去左歐洲咁。食物選擇好多,搞到我地有選擇困難,價錢都尚算適中,食物份量就好充足,我地兩個人加埋都食唔哂!推介大家可以飲佢既咖啡下次有機會會想再黎試佢d 甜品值得一提,佢地外藉員工服務態度都好好,非常親切,仲識得講少少廣東話!餐牌亦有中英對照,唔洗擔心帶老人家去唔識order 食物!
推介大家可以飲佢既咖啡
下次有機會會想再黎試佢d 甜品

餐牌亦有中英對照,唔洗擔心帶老人家去唔識order 食物!
2023-03-19
午餐
2023-02-19 120 瀏覽
今日一家大細入咗西貢,11點左右周圍餐廳已經好多人。我哋就入咗間裝修幾靚,又有戶外座位嘅餐廳。叫左2個brunch, 野食size都唔錯。而且兩款野食都好味喎!服務幾好,職員會主動問要唔要bb椅,又會問冷氣足夠嗎下次會再黎
叫左2個brunch, 野食size都唔錯。
而且兩款野食都好味喎!
服務幾好,職員會主動問要唔要bb椅,又會問冷氣足夠嗎
下次會再黎
2023-02-19
2023-01-07 267 瀏覽
星期四閒日入西貢玩,發現有一間新餐廳開張,裝修簡約,藍白水手主題,天氣咁好,於是選擇坐在室外。有brunch menu 咖啡及酒精飲品等,於是同朋友點咗beetroot toast 同French toast 試吓…..不得了呀!他們的份量及賣相十足,食材新鮮,清新感覺之餘又健康,我哋兩個女仔都好like! 😍勁讚👍🏻😊老闆亦十分熱情,同我哋傾咗一陣,再加埋杯咖啡,在一個陽光普照下過咗完美的一個下午💜