2023-04-22 624 瀏覽
之前講過大埔分店係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐕‍🦺朋友仔叫我下次帶埋少爺仔再食🐶 我梗係唔會走數啦😌因為帶住少爺仔🐶要係坐近門口既位置,重點❣️係有冷氣嫁❄️𝐂𝐚𝐟𝐞分𝟐層,純白色簡約風,環境好舒適🤍我仲食番上次未食既罕有荷蘭鬆餅🇳🇱~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•▪BOUNDLESS 和牛漢堡 配薯條 ($123)食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫最重要梗係塊漢堡既質素啦🍔依塊漢堡係用美國和牛製🇺🇸,唔會乾爭爭,仲可以揀𝟓𝟎% / 全熟🐃配料仲有煙肉🥓 • 車打芝士片🧀 • 羅馬生菜🥬 • 紫洋蔥 • 蕃茄🍅 • 醬汁......芝麻面既漢堡包有烘過,包體軟熟🥯配粗薯條係新鮮炸起,熱辣辣🍟個𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫咁高身,到底個口要有幾大先可以一啖咬得到🤪.▪️烤焗薯荷蘭鬆餅 ($78) (美國薯仔 • 煙肉 • 大啡菇 • 芝士 • 忌廉)今次終於食番𝐃𝐮𝐭𝐡 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞啦🇳🇱表面滿晒焗香左溶溶地既芝士🤤底既荷蘭鬆餅邊邊好脆,勁濃蛋香味🍳咪睇佢得𝟔"好似細細個,鬆餅底 • 薯仔🥔 • 芝士🧀....都幾飽肚🤰🏻讚讚位💕上枱時店員哥哥有提我地小心個𝐏𝐚𝐧熱🔥.▪
之前講過大埔分店係𝐏𝐞𝐭𝐬 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐧𝐝𝐥𝐲🐕‍🦺
朋友仔叫我下次帶埋少爺仔再食🐶 我梗係唔會走數啦😌
因為帶住少爺仔🐶要係坐近門口既位置,
重點❣️係有冷氣嫁❄️
𝐂𝐚𝐟𝐞分𝟐層,純白色簡約風,環境好舒適🤍
我仲食番上次未食既罕有荷蘭鬆餅🇳🇱

▪BOUNDLESS 和牛漢堡 配薯條 ($123)
食𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫最重要梗係塊漢堡既質素啦🍔
芝麻面既漢堡包有烘過,包體軟熟🥯
配粗薯條係新鮮炸起,熱辣辣🍟
個𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫咁高身,到底個口要有幾大先可以一啖咬得到🤪
BOUNDLESS 和牛漢堡 配薯條
BOUNDLESS 和牛漢堡 配薯條

▪️烤焗薯荷蘭鬆餅 ($78)
(美國薯仔 • 煙肉 • 大啡菇 • 芝士 • 忌廉)
今次終於食番𝐃𝐮𝐭𝐡 𝐁𝐚𝐛𝐲 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞啦🇳🇱
表面滿晒焗香左溶溶地既芝士🤤
底既荷蘭鬆餅邊邊好脆,勁濃蛋香味🍳
讚讚位💕上枱時店員哥哥有提我地小心個𝐏𝐚𝐧熱🔥
烤焗薯荷蘭鬆餅
烤焗薯荷蘭鬆餅

▪BOUNDLESS 沙律 ($98)
上次食過勁滿足,咁豐富又健康🤍
忍唔住要食多次,覺得比上次仲好食左
輕輕烤過表面既甜粟米🌽 • 綿綿日本南瓜🎃 • 爆汁車厘茄🍅 • 西蘭花 • 牛油果
加左希臘乳酪🤍既羽衣甘藍🥬 • 藜麥 • 杏仁片
BOUNDLESS 沙律

▪Drinks
▫️Flat White ($46)
今次唔揀𝐍𝐮𝐭𝐭𝐲🤎 揀左𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 (𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞 𝐌𝐚𝐠𝐧𝐨𝐥𝐢𝐚 • 𝐀𝐩𝐩𝐥𝐞 • 𝐆𝐫𝐚𝐩𝐞)
▫️Iced • Matcha Latte ($46 • Cold 加+$4)
係抹茶粉,唔係糖漿,
咖啡師先用茶筅將抹茶粉拌開,唔會有舊舊粉👏🏻
奶本身帶有甜味,飲落唔會有茶既苦澀🍵
上枱時仲係漸層緊,好靚💚🤍
Matcha Latte   •  Flat  White
Matcha Latte   •  Flat  White

🔺以上價錢 💁🏻‍♀️需另加𝟏𝟎% 服務費
🔺𝐌𝐞𝐧𝐮上(野食名底下)會詳細寫埋用左既食材,食得安心又放心🫶🏻
🔺嘟𝐐𝐑 𝐂𝐨𝐝𝐞📲落單,用餐時間𝟗𝟎𝐦𝐢𝐧𝐬⏱

2023-04-20 200 瀏覽
服務態度勁差!個經理不明不白地全程黑面,食物水準也下降,不單止性價比低,用難食形容亦不過份。再彈就係D櫈坐得好唔舒服,屈住個身坐😓。仲有其他氣頂位都費事講嘥氣…去年食物質素一般但不致於難食,服務也很好,所以貴D都耐唔耐去幫襯下亦帶唔少朋友去。今日冧住咁耐唔去,特登帶朋友去棒下場,結果一肚氣,本來朋友請食飯我都好唔好意思要佢比。大埔現在開左唔少食物同服務都唔錯的新餐廳,我估呢間如果再唔改善下,咁趕客法好快可以執得。可能今日期望大左特別失望。
2023-03-17 182 瀏覽
建議員工主動服務或只鼓勵QR落單(如QR落單95折),或提供平板電腦,而非說服拒絕奴隸落單制度的顧客,畢竟貴店有收加一服務費。總括而言食物咖啡不錯,在大埔區屬較高質咖啡店。
📍地址: 大埔汀角路15號地下C號舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:4/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:3/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段: Tea 14:00 ↞ ✦✧ Pet Friendly 🐾🐾 But no Pet menu ✧✦🌳環境不錯,🪴小清新田園風咖啡店🍃—————————————————————🇳🇱🍳🥧🍅 ❝ALL DAY DUTCH BABY❞ $123❀ 黑松露炒蛋| 紐倫堡腸|蕃茄|大啡菇|煙肉|火箭菜|杏仁片|7.5” 荷蘭鬆餅☞ 荷蘭鬆餅係香港都幾小見,仲要加咗all day breakfast上去,用咗個鐵鍋裝住,ADB嘅嘢就唔算好特別,佢個黑松露炒蛋就鋪晒係荷蘭鬆餅上面,其實食落個鬆餅無咩味,就咁食好似食光酥餅咁樣😂 不過試過都應該唔會再叫。—————————————————————🇳🇱🥑🌿🍄 ❝GREEN DAY DUTCH BABY❞ $128❀ 牛油果|芝士|大啡菇|美國薯仔|菠菜|忌廉|7.5” 荷蘭鬆餅☞ 呢個鐵鍋裝住荷蘭鬆餅再加個牛油果🥑係上面,其實都係一樣,但係入面就有忌廉同薯仔,加埋一齊食好食過ALL DAY,但食落唔知食緊啲咩咁樣
📍地址: 大埔汀角路15號地下C號舖

✿😋味道😋:3/5
✿🏙️環境🏙️:4/5
✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5
✿👀賣相👀:3/5
✿💰價位💰:4/5

↠⏰時段: Tea 14:00 ↞

✧✦🌳環境不錯,🪴小清新田園風咖啡店🍃

ALL DAY DUTCH BABY
ALL DAY DUTCH BABY

—————————————————————

☞ 呢個鐵鍋裝住荷蘭鬆餅再加個牛油果🥑係上面,其實都係一樣,但係入面就有忌廉同薯仔,加埋一齊食好食過ALL DAY,但食落唔知食緊啲咩咁樣,其實佢個鬆餅用雞蛋🥚牛奶🥛麵粉🥧整成,個邊位睇落脆囗,但食落唔係脆,基本上成個餅都無味。

GREEN DAY DUTCH BABY

🥛☕️❝ Flat White ❞ $42

☞ 呢杯咖啡拉花還好,咖啡豆有得揀fruity or nutty,飲落嘅咖啡都順滑,咖啡豆唔算好出。

Flat  White

—————————————————————

🟤🧊☕️🥛❝ Brown Sugar Latte ❞ $48

☞ 呢杯咖啡黑糖味唔算好重,所以都唔會好甜,但係咖啡味都唔係太出。

Brown Sugar Latte

午餐
每次帶狗狗🐶睇醫生, 都會見到呢間黑白簡約cafe⚫️⚪️🫣想試嘅原因係因為Dutch Baby喺香港十分少見🥺之前馬鞍山cafe-花華(已結業)有售,可惜未試過, 今日嚟到訪一於試試🤪枱與枱空間好窄, 坐得不太舒服😢張枱都好細, 放2碟嘢已經好迫🤧🔸Green Day Dutch Baby🇳🇱 $128 6/10🥑牛油果|🧀芝士|大啡菇|🥔薯仔|菠菜鐵鍋上載著6"荷蘭鬆餅🍳外觀又真係幾打卡able😌 但我自己就唔太中意食🙈好似食緊一堆整衰咗嘅麵粉😵‍💫因為只係由✅雞蛋+牛奶+麵粉製成所以偏重粉同蛋味個邊邊位亦唔脆口☹️基本上個餅冇咩味, 要靠醬汁🤣🔸慢煮美國牛小排意大利三文治🥪 $128 6.5/10牛小排|紫椰菜|青瓜🥒|德國酸菜|芝士片|煙燻辣椒蛋黃醬|意大利番茄烘包🍞🍞麵包烘得外脆內軟😋醬汁的配搭都好夾帶微辣~👍🏻
每次帶狗狗🐶睇醫生,
都會見到呢間黑白簡約cafe⚫️⚪️
🫣想試嘅原因係因為Dutch Baby喺香港十分少見
🥺之前馬鞍山cafe-花華(已結業)有售,
可惜未試過, 今日嚟到訪一於試試🤪

枱與枱空間好窄, 坐得不太舒服😢
張枱都好細, 放2碟嘢已經好迫🤧

好似食緊一堆整衰咗嘅麵粉😵‍💫
因為只係由✅雞蛋+牛奶+麵粉製成
所以偏重粉同蛋味
個邊邊位亦唔脆口☹️
基本上個餅冇咩味, 要靠醬汁🤣

🔸慢煮美國牛小排意大利三文治🥪 $128 6.5/10
牛小排|紫椰菜|青瓜🥒|德國酸菜|芝士片
|煙燻辣椒蛋黃醬|意大利番茄烘包🍞
🍞麵包烘得外脆內軟😋
醬汁的配搭都好夾帶微辣~👍🏻
2023-02-24 134 瀏覽
經過見到呢間cafe外觀幾靚,又有唔少人等位,就試試佢,等咗30分鐘左右就有位👍🏼👍🏼⭐️Dirty tiramisu 賣相已經係打卡able,入口好軟滑,重芝士味得嚟但唔會漏👍🏼👍🏼自己一個都可以食哂⭐️BOUNDLESS和牛漢堡 配薯條 和牛漢堡牛味濃郁,可以選擇全熟或五成熟,入面有煙肉蕃茄芝士洋蔥,食完勁滿足😋呢間環境好舒服,下次入大埔都會為咗個tiramisu再食,又唔洗等太耐位👍🏼👍🏼

⭐️Dirty tiramisu

⭐️BOUNDLESS和牛漢堡 配薯條

• Dirty Tiramisu
大埔這次𝐰𝐞𝐞𝐤𝐞𝐧𝐝黃昏時間來了這家𝐜𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞店跟好友簡單𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥一下,沒想到質素還不錯呢👍🏻共有𝟐層,這次獲安排坐樓上,環境稍熱。初嘗𝐝𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞非常不錯👍🏻 ——— ✤ 煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅|$𝟖𝟖 配料超級豐富,豐盈濃郁的扭紋粉夾雜不少配料如:煙肉🥓、溫泉蛋、蒜、本菇、忌廉、牛油🧈、𝐩𝐚𝐫𝐦𝐞𝐬𝐚𝐧 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞等。全部鋪滿在𝟔寸鬆軟的𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞上面,完美吸收所有醬汁,𝐩𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞蛋香味濃,意想不到的𝐦𝐚𝐭𝐜𝐡👍🏻 ✤ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟓𝟖 方形的𝐭𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮切開是雪糕的𝐭𝐞𝐱𝐭𝐮𝐫𝐞,𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦中帶少許軟綿冰塊,滲透淡淡的咖啡味,口感綿密濕潤,非常出色🍰
———
✤ 煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅|$𝟖𝟖

✤ 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐢𝐫𝐚𝐦𝐢𝐬𝐮|$𝟓𝟖
  • 煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
2023-02-14 125 瀏覽
黃昏時段想飲杯咖啡分別買左一杯espresso soda 同一杯creamy black兩杯都非常之咁淡淡到好似咖啡開水溝稀咁難飲到醒神醒神到懷疑人生後悔幫襯左無下次
黃昏時段想飲杯咖啡
後悔幫襯左
無下次
外賣自取
2023-02-12 152 瀏覽
約咗好姊妹食lunch,大埔之友嘅我,第一時間又諗到呢間cafe,今次已經係第二次黎,真係好好食,咖啡拉花好靚,地方坐得舒服,每次黎都會試唔同食物,咁先可以試哂全部食物
,真係好好食
,咖啡拉花好靚
,地方坐得舒服,每次黎都會試唔同食物,咁先可以試哂全部食物
Mocha
2022-10-20
Mocha
  • 麻辣照燒雞漢堡 配 薯條
2023-01-31 228 瀏覽
呢間咖啡店環境夠chill 有兩層高雖然啲枱間距唔係話闊不過做野 傾計 都好岩 坐好耐都唔會有壓力去過兩次 咖啡:水準👍🏻烤粟米:香甜粟米🌽 配搭美乃滋七味粉👍🏻👍🏻輕食一流😋好好味煙三文魚忌廉紋通粉配荷蘭鬆餅:煙三文魚忌廉紋通粉配搭味道豐富😃好足料😂鬆餅蛋香重有口感
呢間咖啡店環境夠chill 有兩層高

2023-01-27
鮮奶咖啡
烤粟米
2023-01-23 143 瀏覽
Cafe: Boundless By Reaction帶住仔仔去完萬像館玩,消耗左咁多精力,梗係要搵野食😁。向大埔方向走沿路周圍望,見到呢間咖啡店頗有格調,望落環境幾舒服,就決定入去。呢間咖啡店裝潢偏簡約風,店員好有禮貌,我地一行人4大1小,叫左4款食物+2款飲品+2個甜品。大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉 配荷蘭鬆餅 ($95)🤩餐點送到時有D意外,冇預計係由有柄鐵盤盛載著,而個荷蘭鬆餅係放底,餅面就係扭紋通粉。食落覺得唔錯,大啡菇軟身多汁,細細盤但份量係充足,荷蘭鬆餅都好鬆軟,唯一最差就係我完全食唔出黑松露味道🙈。和牛漢堡 配薯條 ($123)仔仔喜歡食薯條,所以專登叫了呢個漢堡SET。5成熟漢堡大大個,但可惜食落略嫌普通左少少,薯條都係一般,仔仔食左兩三條就停手了。煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅 ($108)外表色彩繽紛,鋪面係牛蒡,好特別之餘,食起黎感覺健康。同大啡菇個餐一樣,忌廉汁都偏濃味。墨西哥辣肉醬和牛漢堡配薯條 ($118)呢款朋友都係要度5成熟,見佢切開一半D辣肉醬都出晒黎,份量都唔少,辣肉醬唔算好辣,整體黎講都OK。[原來唔記得影相]Dirty Tiramisu ($58)
Cafe: Boundless By Reaction

大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉 配荷蘭鬆餅 ($95)🤩

和牛漢堡 配薯條 ($123)

煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅 ($108)

墨西哥辣肉醬和牛漢堡配薯條 ($118)

Dirty Tiramisu ($58)
真係必食之選👍👍👍👍我地叫左2個。一開始落單就叫埋,可以選擇後上。入口好軟好滑,芝士味濃,食完又唔會太heavy

最後走時,見到有顧客帶埋狗狗用餐中,先知呢間café原來係歡迎寵物入內。❤️❤️

[💳埋單連加一$749]

BOUNDLESS by REACTION 喺香港一共有兩間分店,分別喺大埔同荃灣🤤而今日我就去到大埔嘅分店去享受我嘅晚餐,大埔分店一共有兩層,主要以純白色自然風格的設計,而且Coffee Shop係一間有善餐廳,歡迎養寵物嘅朋友都帶自己嘅寵物去一齊enjoy美好時光❤️餐廳主要提供本地烘焙精品咖啡☕️及罕有的荷蘭寶貝鬆餅(Dutch Baby Pancake),熱門推介包括採用美國和牛製作的和牛漢堡🍔🍔、素食漢堡、DIRTY TIRAMISU 咖啡及新出香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅🥞🥞😋不過我就叫左份Dutch Baby Pancake, Coffee and Tiramisu.😋⭐️ HOMEMADE DUTCH BABY PANCAKE - ALL DAY DUTCH BABY $123小編我都係第一次食荷蘭鬆餅,荷蘭鬆餅食落去煙煙韌韌帶有濃醇嘅蛋香味,都幾特別,All Day Breakfast配埋黑松露炒蛋🍳🥚,紐倫堡腸🌭,蕃茄,大啡菇,煙肉🥓,火前菜及杏仁片,唔好睇佢嘅賣相好似好細份咁,食落去都好飽㗎😎 !⭐️ DIRTY TIRAMISU $58Coffee shop嘅Ti

DIRTY TIRAMISU

⭐️ DIRTY TIRAMISU $58
Coffee shop嘅Tiramisu食落去唔會好甜😋又唔膩,Tiramisu滲透著滿滿的咖啡香味,食落去可以完美地感受到香、滑、甜、柔和中帶有質感嘅變化🤤🍰好好食😋
MOCHA(*Singe Orgin Chocolate)

⭐️ MOCHA(*Singe Orgin Chocolate)$53
鍾意朱古力,又熱愛咖啡嘅朋友仔☕️,就千祈唔好錯過,餐廳選用左純正濃厚嘅黑朱古力🍫🍫,飲落去朱古力與咖啡並重,MOCHA加入了少量的熱牛奶,所以飲落去好順滑。❤️

⭐️ ICE CREAM & MIXED BERRY DUTCH BABY PANCAKE $78
荷蘭鬆餅整成甜品都好受歡迎㗎,以荷蘭鬆餅做底🥞上面擺放著士多啤梨🍓,藍莓口,雲呢拿雪糕🍦,雪呢拿醬😋食落去冷熱同步,都幾特別🤤

新年就嚟到啦,如消費滿指定金額,coffee shop就會免費贈送 咖啡豆耳朵的金色小兔新年利是封 一套😚
2023-01-06
5 分鐘 (堂食)
DIRTY TIRAMISU
MOCHA(*Singe Orgin Chocolate)
  • Dirty Tiramisu
  • HOMEMADE DUTCH BABY PANCAKE - ALL DAY DUTCH BABY
  • MOCHA
假日和朋友完成活動後,有朋友提議來BOUNDLESS by REACTION食下午茶。咖啡店裝潢樸實自然,令人感覺愜意舒適。店內座位不多,分成上下兩層,我們人數較多,獲安排坐樓上的座位。與其他咖啡店一樣,供應意粉、沙律、Panini等輕食,朋友推介要點此店招牌Dutch Baby Pancake!荷蘭鬆餅Dutch Baby🇳🇱,可放上水果,塗牛油、果醬或朱古力醬,製成美味甜品;或可放上雞蛋、吞拿魚、煙肉之類變成鹹味鬆餅。店家就推出多款鹹食,只得一款Dutch Baby Pancake甜品。煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅,鐵鍋上載著6"荷蘭鬆餅,扭紋通粉滿溢。除了煙肉和溫泉蛋外,還有洋蔥粒與本菇,將溫泉蛋黃戳穿後拌勻,扭紋通粉掛滿忌廉醬汁,並帶蛋汁香,調味恰好,不會太膩。荷蘭鬆餅的邊緣位置鬆脆,餅底吸滿醬汁,帶點煙韌口感,微甜的鬆餅與鹹香的扭紋通粉相配。大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅,原隻大啡菇切片,柔軟多汁,通粉中還加入本菇,充滿菇菌香,惟黑松露香不太明顯。加入少許巴馬臣芝士碎,令通粉的味道不會太過單調。炸薯條配黑松露蛋黃醬&煙辣椒蛋黃醬,薯條份量不多,粗身的薯條帶薯仔香,夠熱

煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
炸薯條配黑松露蛋黃醬&煙辣椒蛋黃醬
炸薯條配黑松露蛋黃醬&煙辣椒蛋黃醬,薯條份量不多,粗身的薯條帶薯仔香,夠熱焫焫又夠脆。黑松露蛋黃醬普通,黑松露味不算濃;反而煙辣椒蛋黃醬幾有趣,辣得來又有點蛋香與煙燻味,好惹味~~
墨西哥辣肉醬溫泉蛋扁意粉
墨西哥辣肉醬溫泉蛋扁意粉,扁意粉份量不多,辣肉醬的味道辣得單調,沒有層次。肉醬亦沒什麼咬口。我們將蘸薯條剩下的煙辣椒蛋黃醬加入拌勻,反而更為惹味!
香辣蝦鹹蛋黃忌廉扁意粉
香辣蝦鹹蛋黃忌廉扁意粉,所用的配料不多,卻收$103這個價位,蝦細隻又不爽口,一碟內也沒多少隻蝦。鹹蛋黃醬的鹹香度不足,整碟意粉都相對淡口,要再額外加入tabasco才夠味。
Cappuccino
咖啡可選fruity或nutty,點了杯fruity Cappuccino,奶泡感豐盈,帶微微肉桂香。

嚐了兩款Dutch Baby Pancake及兩款扁意粉後,便知道掌廚在烹調上沒有變通。扭紋通粉需配pancake,調味可以不那麼濃味,但單點意粉都以同樣調味手法,味道顯然很淡,淡味到需要額外加醬料才可,令人稍為失望。
2022-10-23
10 分鐘 (堂食)
下午茶
煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅
炸薯條配黑松露蛋黃醬&煙辣椒蛋黃醬
2023-01-05 154 瀏覽
專登入大埔踩roller 散下心。之前都聽個朋友推介呢間cafe 好食,所以決定踩roller 前食個靚brunch.大廈外牆有維修互程,所以影響左cafe 地下同一樓既景觀。cafe 內部裝修時尚簡約,坐左向下層,有d 位比較鬆動,有d 位略為迫挾香辣鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配鬆餅$113試下特色菜,新鮮感同賣相都吸引。唔知點食好,就決定食左鬆餅上面既餡同通粉先。個汁好香蒜蓉味,鹹蛋黃都好香,連埋通粉食好juicy.海蝦又爽又夠咬口,車厘茄紅椒青椒都好淋連埋汁好惹味,但洋蔥未煮得夠淋食到最尾個鬆餅都仲幾夠汁。鬆餅又薄又帶煙韌,好味。食埋剛好飽腹既感覺Mocha (Single Origin Chocolate)$27 (50%off) 時間尚早,就可以叫杯coffee,因平時怕夜晚訓唔著就好少飲coffee拉得好靚既獨角獸,唔太捨得飲可可味濃,咖啡味愈飲愈覺苦澀,慢慢向著心裡滲

大廈外牆有維修互程,所以影響左cafe 地下同一樓既景觀。
香辣鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配鬆餅

香辣鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配鬆餅$113

mocha

拉得好靚既獨角獸,唔太捨得飲
可可味濃,咖啡味愈飲愈覺苦澀,慢慢向著心裡滲
2023-01-03
香辣鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配鬆餅
mocha
2022-12-31 1008 瀏覽
💁‍♂️21/12/2022(Wed) Lunch🍽一個平日既中午,A先生🧑🏻要喺大埔處理一d事情,處理完之後都到咗午飯既時間,見附近可以泊到車就嚟試吓都想食好耐既一間cafe。Cafe室內走日式木系既簡約風格,有地下同一樓兩層,店員安排A先生喺地下面對咖啡機既位置用餐。而今日A先生order左:🔆 煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭🇳🇱鬆餅($108)店方自家製既荷蘭🇳🇱鬆餅,面層再放上煙三文魚忌廉扭紋通粉,用個鐵pan上枱。A先生本身就未試過荷蘭鬆餅,見呢個配搭幾特別,於是就叫嚟試吓。煙三文魚忌廉扭紋通粉有煙三文魚、洋蔥🧅等既配料,上面仲有啲炸脆既牛蒡鋪面。通粉唔會煮到好淋,仍然al dente。配料份量都多,忌廉汁比較濃一點,配合荷蘭鬆餅食味道就剛好。荷蘭鬆餅表面有點脆,薄薄地咁,內裏都軟熟有蛋香。就咁食鬆餅都好食,加上一點忌廉汁食就鹹鹹地都唔錯。🔆 Latte☕️($22 跟餐50% off)可以揀fruity定nutty既豆,A先生就揀咗nutty既,上枱時有朵花既拉花。溫度對辦,唔會太熱入唔到口。Nutty既咖啡入口順滑,奶泡綿滑同挺身,飲到尾仍可以見到個拉花圖案。🔆 Dirty Ti

💁‍♂️21/12/2022(Wed) Lunch🍽

而今日A先生order左:

🔆 煙三文魚忌廉扭紋通粉配荷蘭🇳🇱鬆餅($108)
🔆 Latte☕️($22 跟餐50% off)
🔆 Dirty Tiramisu($58)
Dirty Tiramisu點既時候選擇咗後上,所以店員都係見A先生食完個荷蘭🇳🇱鬆餅先安排上枱。見到店員準備既時候,係先從雪櫃取出切好既tiramisu,即場淋上奶蓋再灑上可可粉上枱。入口忌廉芝士口感非常軟滑輕盈,芝士味濃郁。中間同底各有一層手指餅,浸過咖啡同酒既手指餅唔會過份濕潤,咖啡味幾特出,酒味唔算太濃,係個唔錯既平衡。由於店方既芝士係比較輕盈,所以就算一個人食晒成件都唔會覺得漏。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 坐得舒服、店員服務都好貼心,揸車🚗既朋友喺餐廳後面都有個錶位停車場,流動性都幾高既,等一等通常都有位泊。
餐廳🍽: BOUNDLESS by REACTION
地址🌐: 大埔汀角路15號地下C號舖