2024-01-08
比你surprise 到嘅美式餅店 @butter_hk , 行去中環其間 ,有意無意喺google search到有間評分好高嘅餅店叫butter ,店舖外型好靚,橙橙紅紅嘅裝修,店舖外型一半係透明玻璃嘅廚房 ,一半係前台收錢位,真正比客人企嘅地方好細,2-3 個人已經打爆3左間餅店, 亦都冇進食嘅座位,的確係買完就走嘅格局,呢間餅店買嘅嘢唔多,只係有十多種嘅蛋糕款式 ,所以佢對自己蛋糕出品非常有信心。既然有緣行過,我又咁貪食,今次呢就試咗4 款先,包括cream and cookies pie, Banana Pie red velvet cake & new York Cheesecake。一向我都好鍾意食紅絲絨蛋糕,可惜唔係度度都可以整到傳統嘅味道,同樣都唔係度度有得買,今次係呢一間店舖試到嘅紅絲絨蛋糕真係震撼咗味蕾,因為佢正正就係非常傳統嘅紅絲絨蛋糕味, 嗰隻cream cheese嘅外殼非常之好味,唯一係甜咗啲啲,但係完全接受到嘅程度。New York Cheesecake 質地有重鬆散嘅感覺,平時食嗰隻係硬到firm 嘅程度,佢反而係鬆鬆地,食到芝士檸檬海鹽嘅味道,最可怕
New York Cheesecake 質地有重鬆散嘅感覺,平時食嗰隻係硬到firm 嘅程度,佢反而係鬆鬆地,食到芝士檸檬海鹽嘅味道,最可怕係餅底竟然仲係脆嘅,我諗知佢嘅貨品應該係日日清先有呢個新鮮程度,而香蕉蛋糕,香蕉味極濃,忌廉質地幼滑,忌廉曲奇仲未食,遲下再講。
總括而言,佢嘅蛋糕就係合符咗一種平衡嘅概念,就係佢落得嘅食物材料,都會喺每一啖裏面食到返出嚟,不過佢嘅價錢係我見過嘅切餅之中最貴,差唔多成百蚊一件,值唔值得就睇你地自己對食物有幾狂熱啦!
推介指數:4.3/5
CP 值:3.9/5
P.S: 佢件蛋糕比一般SIZE 大,記得留肚呀!