2016-11-01 724 瀏覽
見呢間小店咁多訪問,趁HALLOWEEN, 即管買左幾毎返去試下, 講真, 賣相好一般, 絶對稱不上精美, 完全好多HOMEMADE 都靚過呢間, 我唔明點解有勇氣開實體舖!!! 食物味道及衛生都好重要,講到衛生呢, 呢間舖我眼見係冇保溫系統, 即係所有食物都室溫, 如果個日賣淨會點處理? $35 都買到好多有名有品牌的CAKE, 呢間無論外型賣相同味道廿蚊都俾多, 試過一次, 唔會再幫襯! 希望呢篇食評出到, 免得其他人中伏!

2016-10-31
外賣自取
$35 (其他)
用餐優惠
試食活動
2016-10-28 527 瀏覽
成日喺銅鑼灣行行企企都唔知做乜好,所以間唔中都會去銅鑼灣地帶探下冬甩姐姐同哥哥😂今次又黎食叮噹個仔~~~冬甩Buttery Factory出名創新又靚嘅冬甩🍩藍色雲尼拿綿花糖冬甩🍩大家聽到雲尼拿,都會諗起白色雲尼拿🤔今次呢個冬甩呢,就用左呢隻好靚嘅Tiffany Blue雲尼拿💙好靚呢!加上Buttery Factory嘅冬甩,次次上面嘅配料都好重手🙊睇下上面嘅棉花糖😚由於我返到屋企先食個冬甩,叮左大概十五秒,上面嘅雲尼拿醬同棉花糖都有少少微溶嘅😆食落又唔算好甜,對於我黎講呢黎微溶狀態、又有少少暖,好好味呢😆成日都話,呢到嘅冬甩好睇又好食😉不過食完都真係有啲漏。又但係香港又真係得呢到先有咁有創意、又有甜有咸嘅冬甩☺除此之外,其實簡簡單單嘅冬甩一樣好好味嫁Earl Grey Dount雖然茶味唔濃,但係都食得出嘅 ; 冬甩上面有一薄薄嘅糖霜,唔會太甜太膩而冬甩好軟熟,加上店主整熱個冬甩比我食,令個冬甩十分之香❤️我超級中意呢個冬甩呢!雖然對比其他精緻冬甩,呢個平平無奇,但係簡單就是美呢!

Buttery Factory出名創新又靚嘅冬甩
🍩
藍色雲尼拿綿花糖冬甩🍩

除此之外,其實簡簡單單嘅冬甩一樣好好味嫁

Earl Grey Dount
2016-06-02
$25 (其他)
2016-10-28 4073 瀏覽
朋友群中有一位大男孩非常喜歡吃冬甩,見面時總會為每人準備一個作為伴手禮,記得第一次從他手中取得大禮時,先入為主覺得該是又甜又油又膩,根本就不想食,但吃了一口就上癮了,冬甩好鬆軟又唔會好膩,以前吃過的都太難吃了吧~行經銅鑼灣地帶就去探訪一下,店面不大,入面勉強可以放下三人,真的是小店,外牆畫到好似餐車般,主角冬甩們放在車頭位置,當日四點已經剩下很少口味,令我同友人都好傷心。想吃的朋友建議早點去買。堂食會稍為加熱,而外賣的就會用紙盒放好,一件一盒獨立包裝,用同色的紙袋放好~斑蘭芝士餅早已想好我要食斑蘭棉花糖,好想食那個燒烘過的大棉花糖,去到竟然賣光光了,但店主見我失望的樣子,最後找來一個,雖不是棉花糖但都好過無,照殺~打開盒聞到好香斑蘭加椰絲味,正呀!青綠色的topping 紋理清晰好靚,中間芝士的部分混合了椰絲,好細緻。只是我行得太急,它在盒子打筋斗很多回合,旁邊的紋理都花了~有好多Cream在上面,不宜加熱,所以只是室溫食,Donut好軟好鬆,斑蘭Topping打得滑身,係我喺香港食過最正的冬甩口感!宵夜的份量,食完去訓剛剛好 XD另外仲帶左個棉花糖口味返屋企做早餐,頂在冬甩面的是小粒

斑蘭芝士餅

斑蘭芝士餅味
另外仲帶左個棉花糖口味返屋企做早餐,頂在冬甩面的是小粒棉花糖及Oreo,棉花糖有輕烤過,口感外脆內軟有焦感。喜歡粉紅色的覺得好靚靚呢~
朱古力棉花糖
放入微波爐加熱15秒,朱古力稍為融化,加上鬆軟的冬甩,肥是什麼,該要忘記吧!
朱古力棉花糖
這間冬甩餐車曾經自創很多奇怪口味,曾經賣過又下架了北京填鴨味都是超破格的,對!冬甩也可以是咸食。而且朋友說味道很不錯,行過銅鑼灣地帶的朋友可以一試,而我一定要食到斑蘭棉花糖的喔!科科~
外賣自取
$40 (宵夜)
朱古力棉花糖
香港人最鍾意貪新鮮, 而貪新鮮有時都幾可怕,尤其對食店黎講是一個更大的困難!行過Buttery Factory,這家小店是我在Instagram上認識,終於在幾個月前一試。知道老闆是個由加拿大回流的女孩,一心一意把加拿大的味道帶回香港。真的,在香港那有冬甩店?欣賞她這一份堅持的心,所以這家小店我很支持!是次回來見到裝了修,感覺很像以前在美國很常見的food truck。FOOD Truck加冬甩,就好似帶我番番美國一樣,真好懷念!是次就買了幾個冬甩和家人一同細味。因為PPAP太紅了,小店推出了菠蘿包冬甩,見到個樣就好頂癮。兩個的味道又好夾,冬甩一如以往好軟熟,因為Buttery的冬甩都係好邪惡,所以係偏甜,大家記得同人share/買支茶去食!另外仲有小店推介的蛋撻冬甩,老闆話一定一定要一齊食!這個咁特別的配合,當然要比爸爸試下。佢話感覺好新奇,相機一定要食先!仲話厄到好多like!
是次就買了幾個冬甩和家人一同細味。
2016-10-26 360 瀏覽
其實一直很愛吃冬甩這款邪惡的甜食,中學時期銅鑼灣開了Krispy Kreme實在令自己肥了幾個碼,自從此店撒出香港後亦無機會試高質素的冬甩。最近每次經過地帶都見到這一間"的色"的小鋪,鋪面擺滿的是令人垂涎三尺的冬甩,今次實在不能忍口,買了兩個回家試試!一款是kinder朱古力味道,外表賣相已經無得輸,以為會非常甜,但咬下卻先是濃重麵包味道,再有甜甜的朱古力及邪惡的kinder,非常適合不好太甜的朋友,食畢只能口嘆兩字,滿足!另一款是oreo味道,進貢給了母親大人,同樣地與想像中勁甜不同,相信是店主特意調較過味道。而這款口感更特別,不太好甜食的母親亦將整個冬甩完成。推介給各位~

2016-10-25
  • kinder朱古力
2016-10-25 692 瀏覽
Butteryfactory是一間Donut店。朋友結我吃過一次,味道不錯,因此今天經過銅鑼灣,決定試多兩個。PPAP賣相有如一個菠蘿包,其實是菠蘿包冬甩哦。菠蘿包是我最愛的面包,回想小時侯,早餐上車食三個大菠蘿包,回校又早餐,午餐,放學後又三個大菠蘿包,晩餐,不過沒有宵夜哦。想想也覺得自已食得太多了,不過基乎每天上中學也是這樣吃。上層是菠蘿包皮,香甜吸引,皮底薄身微脆。內裡竟然是朱古力醬和海鹽焦糖忌廉,十分驚喜哦。芝士忌廉冬甩另一冬甩選了較少人影的囗味,忌廉打得滑溜香濃,咬下鬆軟高身包冬甩,非常合配!
PPAP

芝士忌廉冬甩

2016-10-24 523 瀏覽
Fat Bav Luv Cream $28作為一個Oreo控,又點會不選Oreo Donuts!放上兩塊Oreo的冬甩,賣相吸引,令我雙眼發光。中間有一塊完整的單面Oreo,旁邊有多塊碎的Oreo,口感豐富初初以為只有白色忌廉,想不到竟有微微朱古力花紋裝飾配上鬆軟綿綿冬甩包底,作為宵夜很滿足哦Carmel Tart Donuts我終於吃到了的焦糖墶,去了三,四次,終於未被人買走!冬甩上放上一個甜蜜蜜焦糖墶,迷人甜膩就如一個冬甩放上皇冠一樣,冬甩以朱古力醬調味,撒上七彩粟米片,十分吸引
Fat Bav Luv Cream $28

作為一個Oreo控,又點會不選Oreo Donuts!

放上兩塊Oreo的冬甩,賣相吸引,令我雙眼發光。

初初以為只有白色忌廉,想不到竟有微微朱古力花紋裝飾

配上鬆軟綿綿冬甩包底,作為宵夜很滿足哦
Carmel Tart Donuts

我終於吃到了的焦糖墶,去了三,四次,終於未被人買走!

冬甩上放上一個甜蜜蜜焦糖墶,迷人甜膩
2016-10-23
2016-10-22 502 瀏覽
肥?係咩黎架 食得架 都係食左先講🙈尼間冬甩店既冬甩真係好靚😍今次第三次食三次都係同咸冬甩無緣今次見到有紫薯冬甩 心心眼立即要左 一個點夠我食🌝買多個生日系列既雙層冬甩番到去影完相已急不及待馬上ko晒紫薯果個聽說十年先會出一次而我經過左咁多次都係第一次見到 好稀有冬甩口感好軟熟 入面係冇紫薯的只有上面既紫薯熔上面既紫薯熔預先溝好左 薯味不算話太特出上面既紫薯熔係非常多架另外個生日冬甩真係好靚好靚好靚 靚到要講三次!上層先係oreo加白朱古力既冬甩下層係朱古力加七彩圈圈既冬甩顏色襯得好靚☺️冬甩同樣好軟熟 冬甩比我感覺一向好甜老實說尼間店既冬甩真係唔算甜啊 最緊要係望住都開心晒 哄女仔開心係時候啦🤔

肥?係咩黎架 食得架 都係食左先講🙈
冬甩口感好軟熟 入面係冇紫薯的
只有上面既紫薯熔
上面既紫薯熔預先溝好左 薯味不算話太特出
上面既紫薯熔係非常多架
另外個生日冬甩真係好靚好靚好靚 靚到要講三次!
上層先係oreo加白朱古力既冬甩
下層係朱古力加七彩圈圈既冬甩
顏色襯得好靚☺️
冬甩同樣好軟熟 冬甩比我感覺一向好甜
老實說尼間店既冬甩真係唔算甜啊
最緊要係望住都開心晒 哄女仔開心係時候啦🤔
2016-10-20 534 瀏覽
Went surfing through the web looking for some shops that can deliver for my last day at work. Although a lot of shops has Facebook or Instagram however, they don't reply fast enough.But that's not the case for Buttery Factory , they almost replied in seconds which made a huge difference. Ordered through some different flavours and the fancy ones does steal the show although I though some ppl might like traditional ones instead.All thumbs up for the looks and the taste and a lot of "wow"s and pho
All thumbs up for the looks and the taste and a lot of "wow"s and photo taking before eating. A lot of ppl also asked about the shop too.
Support local shops and hope more new creative flavours to come.
Natural  Vanilla,  caramalised  bacon,
Kinder  Beujo  Mars
Campfire  Smores
Cereal  &  Milk,  Homies,  Beuno  Mars
外賣送餐
Kinder  Beujo  Mars
Campfire  Smores
2016-10-19 353 瀏覽
有咩開心得食冬甩做早餐 就喺一次過食夠兩個冬甩做早餐🙆🏻-脂肪喺咩 我真喺唔知🤔 我淨喺知喺香港好少可食到咁好食又多款揀嘅冬甩❤-Fat Bae Luv Cream ($28)啖啖都有Oreo 再配埋cream 真喺好邪惡👅 外賣返屋企食嘅好處喺可以焗返熱嚟食 半溶嘅cream 配埋冬甩 Oreo 食 一朝早就已經有幸福感💗 Oreo 迷必試啊👅-Caramel Tart ($28)首先有蛋撻 啊姐我呢啲外貌協會嘅 就已經早早俾佢勾咗我個心走😂食落點知原來喺cream brûlée 嚟 再配埋我鍾意嘅牛油蛋撻皮 點解食冬甩都可以一次過滿足哂我3個願望㗎💓同埋佢地啲冬甩質感做得好綿密 喺我鍾意嘅厚實口感食完真喺會有個good morning🌞 唔洗再成日食m 記😂
有咩開心得食冬甩做早餐 就喺一次過食夠兩個冬甩做早餐🙆🏻

Fat Bae Luv Cream
Fat Bae Luv Cream ($28)

啖啖都有Oreo 再配埋cream 真喺好邪惡👅

Caramel Tart
Caramel Tart ($28)

點解食冬甩都可以一次過滿足哂我3個願望㗎💓

同埋佢地啲冬甩質感做得好綿密 喺我鍾意嘅厚實口感

2016-10-17
Fat Bae Luv Cream
Caramel Tart
2016-10-14 4733 瀏覽
近來熱衷找bagel 吃,卻沒有碰上它的近親 donut,因為我不太嗜甜。還記得約在2002年左右吃過 Krispy Kreme,繼這店遷出香港,donut 這詞在腦海中漸漸淡化。到外地旅遊有看過美輪美奐的 donut,但不為心動,一向不跟忌廉和甜醬為伍。機緣巧合,就在晚上開會期間,同事透過送餐速遞網,點了一盒Buttery Factory 的donut。同事一向都是務實派,點的食物多是三文治、飯糰之類平實的食物,竟點上賣相漂亮的donut,眾人都甚為驚喜,精神為之一振。餓到乏力的我彷彿忘卻了糖分和牛油的邪惡面目,從盒中挑了個貌似抹茶的。果真是抹茶調子的 "Matchacha",出奇地不算甜膩,唯獨是麵包的質感可以更加鬆軟。雖然其他同事表示手上的donut 有點過甜,但我對我手上donut 的印象還是中上的,值得介乎笑臉和"OK"之間的分數。"Eat butter, live better"?對不起,雖然Matchacha 好吃,但對遠離糖油的我,真的不太 convincing。這店出名創意十足、有鹹有甜的donut,十足那些放了天馬行空的topping的cupcake。對donut
"Eat butter, live better"?對不起,雖然Matchacha 好吃,但對遠離糖油的我,真的不太 convincing。這店出名創意十足、有鹹有甜的donut,十足那些放了天馬行空的topping的cupcake。對donut 的印象是糖霜多於butter (牛油),但原來Buttery Factory 起初還是網店的時候,不只做donut,還有其他西餅,那更切合 "buttery" 這詞了。
放在中間、青綠得螢光耀目的好像是斑蘭味,而我挑了墨綠調子的 Matchacha。Topping 豐富的緣故,拿上手挺重。直徑約8cm,一掌能捏得牢。莫名其妙的盒邊有個同色的針筒,原來是配著一起用/吃,玩味十足。
Matchacha ($35)
Matchacha
後來上網看過同樣標籤為Matchacha 的食物相片,發現賣相不同,舊款有些抹茶kitkat 條和餅乾。我喜歡手上的版本,總覺得放上kitkat 這些我都買到的零食比較欠新鮮感和誠意,因為味道會是意料之內。手上的看上不浮誇,抹茶朱古力topping 之上,堆著厚厚醬汁coating 的脆脆米。花巧玩味的針筒仍在,內裡的抹茶醬應該和舊版沒有分別。
Donut 和bagel 雖然貌似,但邪惡得多,其實是炸麵包加topping。炸過的金黃表面給蓋著,就像騙小紅帽、扮外婆的狼吧,從表面是看不出經油炸應有的「油器」模樣。手指捏過,沒什麼殘餘油分,表面尚算清爽。香甜的脆脆米和麵包的實在口感成了個對比,口感不俗,不過可以更鬆軟。麵包氣孔不均,頗為密集,令donut 撐得夠高但稍為犧牲了口感。
甜度絕對是足夠,抹茶味不算帶甘,但總算及格。針筒內的抹茶醬是吃到一半才放,因為不用增加甜度,但原來這些抹茶醬賦予不少甘醇的抹茶味,甜度反為不高,令我出奇不已。這抹茶donut 的賣相不算最突出,但對於我怕甜膩的人來說,表現算是中上,尤其是針筒中帶濃釅抹茶味的醬加了不少玩味和味道分數,原來donut 不一定是令我逃之夭夭的甜魔啊。
2016-10-13
外賣送餐
$35 (宵夜)
Matchacha
2016-10-06 788 瀏覽
記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶2樓264號舖Buttery Factory是一間我一直想吃的冬甩店常常去看,也很快賣光光抹茶冬甩$28抹茶控來吧,為你的冬甩注入滿滿的深綠色血醬 冬甩以抹茶醬,抹茶曲奇,抹茶kitkat和針管組合而成。 一注入,冬甩的鬆軟內餡變成迷人綠色想不到冬甩軟熟非乾巴巴,甜度剛好並不死甜,還有很多味想吃呢
記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶2樓264號舖

Buttery Factory是一間我一直想吃的冬甩店

常常去看,也很快賣光光
抹茶冬甩$28

抹茶控來吧,為你的冬甩注入滿滿的深綠色血醬

冬甩以抹茶醬,抹茶曲奇,抹茶kitkat和針管組合而成。

一注入,冬甩的鬆軟內餡變成迷人綠色

想不到冬甩軟熟非乾巴巴,甜度剛好並不死甜,還有很多味想吃呢
2016-10-06
2016-09-18 681 瀏覽
海鹽焦糖朱古力冬甩Salted Caramel Chocolate Donut🍩$28; 7.5/10🍴食完肥幾磅不過又好好食嘅冬甩😭😭😭雖然睇落好似超多糖不過食落又唔算過甜 🍬🍬(以donut來講)冬甩本身好軟熟好有蛋香🍩🍩不過外面層朱古力脆脆太過硬🍫叮熱左都唔會好半溶🙈🙈不過加埋面頭嘅消化餅碎同埋oreo, 口感唔錯🍪同焦糖醬好夾🍯😍

$28; 7.5/10
🍴食完肥幾磅不過又好好食嘅冬甩😭😭😭
冬甩本身好軟熟好有蛋香🍩🍩
不過外面層朱古力脆脆太過硬🍫
叮熱左都唔會好半溶🙈🙈
不過加埋面頭嘅消化餅碎同埋oreo, 口感唔錯🍪
同焦糖醬好夾🍯😍
2016-07-30 995 瀏覽
Kinder 繽紛樂 ($28)香港十分少有的Donuts店 Buttery Factory, 標榜每天新鮮即製,每日都由工場送到店面賣。每款都好有心思,好有外國風味!店主還會好心幫你叮番熱,熱左的繽紛樂熔熔地,加埋朱古力醬真的不得了,冬甩好軟熟,唔油膩!一個人食一個啱啱好喔!這個好邪惡啊,等我快快來消滅佢吧,推介啊!
Kinder 繽紛樂 ($28)

這個好邪惡啊,等我快快來消滅佢吧,推介啊!
終於有時間去下呢間收藏左好耐嘅donut 店 買了oreo donut$28同matcha donut$35 每日都random 有6款左右嘅donut,先點了oreo donut, 之後matcha donut 只淨下一個,老闆娘又推介matcha donut,說是很受歡迎的,於是便買下了。拎走的話,每一個都有一個獨立紙盒裝著,而且仲係我好鍾意嘅湖水藍綠,買滿4個就可以有大盒裝,不過第一次買,還是買2個先試試看!見網上有些donut 上面有布甸同蛋撻,可惜今天去不見。Oreo donut$28: 雪白的糖衣上混上了大量oreo 碎,中間還插著一塊oreo餅乾。吃下,oreo餅乾早已受潮變軟,幸而冬甩本身的質感做得好,補了些不足。冬甩質感夠鬆,不死實,吃得岀是新鮮的,而且發酵的時間也夠。雖然經油炸,但吃下不會吃得滿咀油。抹茶donut$35: 面頭的配料有很多,有Bourbon (長條包裝,有隻熊仔在上高的那個牌子) 一口抹茶餅乾,抹茶夾心綿花糖,抹茶oreo, 抹茶kitkat及 用針筒裝著的抹茶朱古力醬。吃前,先把抹茶醬嚌在上高。一口吃下,是滿滿的口感,棉花糖的軟,餅乾的脆,朱古力

見網上有些donut 上面有布甸同蛋撻,可惜今天去不見。
冬甩質感夠鬆,不死實,吃得岀是新鮮的,而且發酵的時間也夠。
雖然經油炸,但吃下不會吃得滿咀油。
吃前,先把抹茶醬嚌在上高。一
口吃下,是滿滿的口感,棉花糖的軟,餅乾的脆,朱古力的creamy及自家製冬甩的鬆軟中帶韌度。
雖然抹茶味不濃不甘,但總算設計有心思,有誠意。

坦白說,自已愛吃甜品,但不愛吃甜度很高的(很矛盾吧...) 對冬甩這甜度很高的甜點,從來也稱不上是喜歡。

香港供應冬甩的店不普及,標榜即日自家製作的冬甩店更是少之有少,吃了buttery factory的岀品後,感覺他們算是香港所買到的冬甩中,叫好吃的一家了!
若你像呀森一樣愛donut,不防試試這間

Buttery Factory (銅鑼灣)

銅鑼灣記利佐治街2-10號銅鑼灣地帶2樓264號舖

2016-07-16