2024-03-13 27 瀏覽
今晚同屋企人去完灣仔食飯,又心思思想食甜品,見到馬路側邊有一間剛裝修不久嘅糖水店,一試難忘!❤️❤️❤️我哋叫咗一個椰汁芋頭芋圓紫米露,全部都係我最鍾意食嘅糖水材料,亦感覺有好香濃嘅花奶味,超級好味👍🏻👍🏻跟住我哋叫咗一個龍眼椰果冰,真係成碗糖水都滿晒龍眼、椰果,非常足料,仲要好大碗,絕對係抵食!😍😍😍最後都要點一個甜品俾小朋友,點咗一個香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫,呢個當然唔會令人失望,小朋友一下子就食晒所有水果同朱古力醬,非常開心的甜點🤣🤣

《聰。C Dessert》之前好出名的聰嫂甜品全線結業後上年年尾重新出發,於灣仔重開。榴槤水晶珠 ($48) - 喱個係聰嫂當年其中一個signature的甜品榴槤冰,榴槤冰勁足料,冰底完全由榴槤打出,勁重榴槤味,口感creamy,最上面再放上新鮮榴槤,愛榴槤人士必定要點。 。芒芒麗莎 ($48) - 這個甜品一句講哂,超級多芒果,芒果冰、芒果雪糕、超濃稠芒果汁、超甜芒果肉,甜甜酸酸,完全係芒果盛宴。另外仲有非常軟糯的小丸子、椰果和爽口西米,超級好味。 。西瓜椰果仙草凍 ($36) - 西瓜清甜多汁,底下的仙草凍不是罐頭版,完全食得出是自家熬製,軟滑得來又Q彈,好有膠質感,記得要加埋花奶,奶香味濃。
《聰。C Dessert》
之前好出名的聰嫂甜品全線結業後
上年年尾重新出發,於灣仔重開

2024-03-12 1110 瀏覽
//08 03 24 晴天🌞21:30 灣仔 利文樓@cdesserthk重出江湖 ☺︎講起「聰嫂」相信有好多人都食過,佢哋曾經創下一日內三間分店賣出7000碗糖水嘅記錄,但後來經歷賣盤之後,受到疫情嘅影響,最終導致2020年全線結業,令人感到相當可惜。不過,就喺2023年「聰嫂一家」決定正式回歸,以「聰。𝘊 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵」重新出發,除咗價格比之前更平,仲新增咗多款唔同種類嘅甜品及糖水。好嘢,我等咗咁耐,終於又可以食返「聰嫂」招牌嘅「龍眼椰果冰」啦!🔻龍眼椰果冰 HKD$46ꕀ真材實料 將大量龍眼肉打碎成龍眼沙冰每啖都可以食到冰同肉嘅交融味道天然得嚟夠晒清甜 仲感受到無比嘅清新加埋𝘘彈有勁嘅椰果及爆珠西米做襯托口感即時提升多一種嘅層次同變化係我每次去聰嫂 都必點嘅甜品🔻榴槤水晶珠 HKD$48ꕀ上碟就已經聞到濃郁嘅榴槤香氣由榴槤肉整成嘅雪糕 配上 軟滑嘅榴槤蓉 食起嚟齒頰留香 入口即溶 另外 水晶珠咬落去爆開嗰刻超級過癮整體嘅配搭令人愛不釋手 強烈推薦🔻芒芒麗莎 HKD$48ꕀ新鮮芒果汁混合椰奶做底 所以糖水濃稠度剛剛好再鋪滿 粒粒香甜芒果肉|爆珠西米|Q彈椰果|煙韌小丸子口感可以話
08 03 24 晴天🌞
21:30 灣仔 利文樓
@cdesserthk

重出江湖 ☺︎

不過,就喺2023年「聰嫂一家」決定正式回歸,以「聰。𝘊 𝘋𝘦𝘴𝘴𝘦𝘳𝘵」重新出發,除咗價格比之前更平,仲新增咗多款唔同種類嘅甜品糖水

🔻龍眼椰果冰 HKD$46

再鋪滿 粒粒香甜芒果肉|爆珠西米|Q彈椰果|煙韌小丸子
口感可以話係相當豐富
而且味道絕不死甜 食多幾碗都唔怕漏

2024-03-08
$71 (其他)
  • 龍眼椰果冰
  • 榴槤水晶珠
2024-03-12 27 瀏覽
呢日路經灣仔,居然俾我見到聰嫂甜品店,以前響坑口同寶琳,成日都會買嚟食。一直都好懷念佢嘅味道,於是立即入去幫襯。榴槤水晶珠:榴槤水晶珠是一道令人驚艷的甜點。水晶珠外觀晶瑩剔透,質感十分吸引人。一咬下去,榴槤的濃郁香氣迅速充滿口腔,讓人陶醉其中。榴槤的味道醇厚,與水晶珠的爽滑口感結合得非常完美。這道甜點不僅滿足了味蕾,還帶來了視覺上的享受。如果你是榴槤愛好者,這道榴槤水晶珠絕對是你不能錯過的絕佳選擇。椰汁紫米芋圓小丸子:這道椰汁紫米芋圓小丸子是一道傳統而美味的點心。小丸子外皮Q彈有嚼勁,充滿了芋頭的香甜味道。紫米的口感綿軟,與芋圓的軟糯相得益彰。椰汁則為整道點心增添了濃郁的椰香,讓整體更加香甜可口。
榴槤水晶珠:
椰汁紫米芋圓小丸子:
2024-03-11 29 瀏覽
經典甜品超好食呢日去灣仔做嘢,天氣凍凍地,最啱食碗熱辣辣嘅甜品。於是入咗呢間甜品舖發現佢嘅選擇都幾多。純白色嘅裝修,乾淨企理,坐得好舒服。杏仁茶燉蛋白:蛋白做得非常細膩柔滑,口感綿密,而杏仁茶的香氣則為整道甜點增添了豐富的風味層次,值得一試。椰汁芋頭芋圓紫米露:椰汁帶來了濃郁的椰香,為整碗甜品增添了獨特的風味。芋頭和芋圓的口感綿軟,帶有自然的甜味,與椰汁的香甜相得益彰。紫米則為這道甜品增添了口感的層次感,讓整體更加豐富。
經典甜品超好食

杏仁茶燉蛋白:

椰汁芋頭芋圓紫米露:
2024-03-09
5 分鐘 (堂食)
  • 杏仁茶燉蛋白
2024-03-06 41 瀏覽
行經莊士敦道見到間甜品舖  "聰. C Dessert"  好多人等位, 睇下menu🤔, 有齊曬我哋想食嘅嘢😘✌️, 即刻排隊攞位先🤭🥔椰汁燉雙皮奶 $38好耐冇食雙皮奶🤩, 唔係好多甜品舖有做, 可遇不可求😚, 雙皮奶軟綿滑溜, 入口即溶, 帶有清新椰奶香味🤤🥔榴槤黑糯米 $48爆珠放喺最上層作為點綴, 跟住係一大片榴槤蓉+榴槤肉😍, 接住有店主自家製, 香濃奶味榴槤冰, 冰裏面仲夾雜住榴槤肉🤤, 啱曬我呢啲榴槤愛好者🥰, 最下層係黑糯米混合芋頭粒, 有齊不同層次口感🥳, 極推👍🥔布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫🍨🧇 $42雪糕係雲呢拿味🍨, 窩夫有啲酥皮嘅感覺🧇, 唔錯🫶

🥔椰汁燉雙皮奶 $38

🥔榴槤黑糯米 $48

🥔布蕾醬焦糖脆脆雪糕窩夫🍨🧇 $42
雪糕係雲呢拿味🍨, 窩夫有啲酥皮嘅感覺🧇, 唔錯🫶

• 榴槤黑糯米
2024-03-04 197 瀏覽
好耐之前已經聽過聰嫂糖水😀原來喺灣仔呢間聰C Dessert 即係聰嫂甜品😌下午茶時間都keep住坐滿人,好好彩嚟到即刻有位😬Menu實在太多選擇,叫咗三個甜品share食可以試多啲款🤗#榴槤黑糯米 🍨💛由上至下分別有水晶脆珠、榴槤肉、榴槤冰、黑糯米,榴槤味超香濃🥰估唔到冬天食榴槤肉都可以咁濃咁好味🤤榴槤控必試‼️😙😙下次要試榴槤水晶珠!HKD48#龍眼椰果冰 🍨🤍龍眼冰真材實料,龍眼肉粒粒混合龍眼水做嘅冰,有一種好似喺泰國飲緊龍眼水嘅感覺😉朋友仔超鍾意~HKD46#椰汁芋頭芋圓紫米露 💜椰汁紫米露好濃稠,有淡淡芋頭香💜配埋超軟糯芋圓,加埋紫米嘅煙靭口感,熱辣辣,天氣凍食一流😋如果有埋芋頭粒就好喇🥹HKD39下次想試佢嘅窩夫🧇🤤免加一服務費#聰 C Dessert#fafafoodie_灣仔

#榴槤黑糯米 🍨💛

榴槤黑糯米
龍眼椰果冰
椰汁芋頭芋圓紫米露
2024-03-01 23 瀏覽
榴槤水晶珠是一道非常特別的甜品。榴槤本身就是一種令人愛不釋手的水果,而榴槤水晶珠將其獨特的香味和口感融入到甜品中。這些水晶珠外觀晶瑩剔透,入口即化,帶來了清新的口感。榴槤的濃郁香甜味在口中散開,給人留下深刻的印象。這道甜品絕對是榴槤愛好者的最愛,令人回味無窮。芒果椰果冰則是一道清爽又美味的甜品。新鮮的芒果和椰果結合在一起,帶來了豐富的水果風味。芒果的甜美和椰果的香濃在口中交織,令人愉悅。冰涼的冰品配上甜美的芒果和綿密的椰果,帶來了一種迷人的口感和清新的口味。這道甜品特別適合在夏天享用,絕對能夠讓你感到涼爽和滿足。無論是榴槤水晶珠還是芒果椰果冰,這兩道甜品都帶有濃郁的水果味道,口感新鮮。它們的味道絕對能夠滿足你對於甜品的渴望,讓你感到愉悅和滿足。如果你喜歡水果類型的甜品,我強烈推薦你嘗試這兩道甜品,相信你會愛上它們的美味。

📍聰。C dessert (灣仔)💥芒果奶昔雙皮奶(凍)芒果系新鮮呂宋芒果肉,仲要系厚切的又香又甜又多汁🥭傳統燉雙奶皮有濃濃的奶香味 好幼滑😋 口感冰凍香滑🥛💥龍眼椰果冰(凍)個冰用龍眼肉打成仲有龍眼肉同椰果 食落又爽口又甜西米嘅口感食落都好特別👍🏻😋💥咖啡雪糕仙草黑糖珍珠(凍)咖啡同仙草好夾配埋咖啡雪糕,成個味道好濃郁好好味十分推薦🆒聰。C Dessert (灣仔)灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
📍聰。C dessert (灣仔)

💥芒果奶昔雙皮奶(凍)
芒果系新鮮呂宋芒果肉,仲要系厚切的
又香又甜又多汁🥭
傳統燉雙奶皮有濃濃的奶香味 好幼滑😋
口感冰凍香滑🥛

💥龍眼椰果冰(凍)
個冰用龍眼肉打成
仲有龍眼肉同椰果 食落又爽口又甜
西米嘅口感食落都好特別👍🏻😋

💥咖啡雪糕仙草黑糖珍珠(凍)
咖啡同仙草好夾
配埋咖啡雪糕,成個味道好濃郁
好好味十分推薦🆒

聰。C Dessert (灣仔)
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
香港地道的港式甜品店買少見少,而「聰嫂甜品」一定是香港最佳甜品店排行榜當中的表表者🤩適逢有朋友從外地來港想吃香港的甜品,就特意帶她到聰嫂甜品😛這裡的甜品應有盡有😙除了常見的豆腐花、紫米露等也有創新食品,例如麻糬、窩夫、仙草等等‣ 榴槤水晶珠 ($48)一球榴槤上面有很多顆西米而底層就是榴槤雪糕雪糕能吃出榴槤絲代表是用新鮮榴槤肉製成的榴槤迷表示非常滿足🤩‣ 椰子芋頭芋圓紫米露 ($39)這份紫米露很出色用料十足,每一口都能吃到紫米芋頭煮的很溶,芋圓比較軟糯驚喜的是加了玉米,令整碗甜品跟豐富!‣ 麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫 ($44)沒想到是牛角包窩夫,做得酥脆、很鬆軟表面的紅豆也煮的很軟、軟溶旁邊就有一些小小一顆的熱麻糬附上餐牌供參考💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟他們家的甜品種類繁多,能滿足不同人的胃口😝而且價錢合理,味道不錯,值得推薦👍🏻💰Total: $131 ($43.7pp 無服務費)📍聰。C dessert灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖🚩更多同類餐廳 #foodstep_甜品 🚩更多同區餐廳 #foodstep_灣仔 📣Like & Share & Follow @ourfoo
香港地道的港式甜品店買少見少,
而「聰嫂甜品」一定是香港最佳甜品店排行榜當中的表表者🤩
適逢有朋友從外地來港想吃香港的甜品
就特意帶她到聰嫂甜品😛

這裡的甜品應有盡有😙
除了常見的豆腐花、紫米露等
也有創新食品,例如麻糬、窩夫、仙草等等

‣ 榴槤水晶珠 ($48)
一球榴槤上面有很多顆西米
而底層就是榴槤雪糕
雪糕能吃出榴槤絲
代表是用新鮮榴槤肉製成的
榴槤迷表示非常滿足🤩

‣ 椰子芋頭芋圓紫米露 ($39)
這份紫米露很出色
用料十足,每一口都能吃到紫米
芋頭煮的很溶,芋圓比較軟糯
驚喜的是加了玉米,令整碗甜品跟豐富!

‣ 麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫 ($44)
沒想到是牛角包窩夫,做得酥脆、很鬆軟
表面的紅豆也煮的很軟、軟溶
旁邊就有一些小小一顆的熱麻糬

附上餐牌供參考

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
他們家的甜品種類繁多,能滿足不同人的胃口😝
而且價錢合理,味道不錯,值得推薦👍🏻

💰Total: $131 ($43.7pp 無服務費)
📍聰。C dessert
灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_甜品
🚩更多同區餐廳 #foodstep_灣仔

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻謝謝你的支持,成為我努力分享的動力💪🏻
2024-02-21 35 瀏覽
次次行開都見佢排曬人龍,今次終於有時間同朋友一齊食下店舖裝修帶新穎的感統,亮度十足,用上和諧嘅白色&青綠色打開menu, 款式多到我唔知點選擇,就算係豆腐花,都有10款,令我相當興奮唔知點揀嘅朋友,可以參考吓餐廳裏面既人氣榜榴槤水晶珠 $48 上面有榴槤果肉蓉,質感creamy,仲有水晶珠珠幾有嚼口下面係榴槤冰,放入口充滿着榴槤香氣,好滿足榴槤控另一選擇,可以揀榴槤黑糯米$48 跟以上甜品有點似,最底層多左黑糯米,軟糯糯的,食落有口感芒芒麗莎 $48 人氣之選,係高級版既楊枝甘露用上香甜的芒果,裡面有果肉,柚子肉,椰果,丸子,水晶珠食完夠曬飽肚大堆呢個蜜瓜仙草黑糖珍珠加配綠茶蒟蒻(+$8) $52 上面有水晶珠,蜜瓜粒,口感好彈的黑糖珍珠,下面係入口即溶的蜜瓜冰,唔算好甜綠茶蒟蒻切到細細粒,用杯仔另上蒟蒻嘅質感係軟腍腍+有嚼口,帶淡淡綠茶香-自由配搭的自選項目有多達10種以上,最岩我呢啲想食唔同款式嘅人除咗濕潤糖水,亦都有雪糕窩夫揀,夠曬多元化
次次行開都見佢排曬人龍,今次終於有時間同朋友一齊食下
店舖裝修帶新穎的感統,亮度十足,用上和諧嘅白色&青綠色
唔知點揀嘅朋友,可以參考吓餐廳裏面既人氣榜

榴槤水晶珠 $48
上面有榴槤果肉蓉,質感creamy,仲有水晶珠珠幾有嚼口
下面係榴槤冰,放入口充滿着榴槤香氣,好滿足

榴槤控另一選擇,可以揀榴槤黑糯米$48
跟以上甜品有點似,最底層多左黑糯米,軟糯糯的,食落有口感

芒芒麗莎 $48
人氣之選,係高級版既楊枝甘露
用上香甜的芒果,裡面有果肉,柚子肉,椰果,丸子,水晶珠
食完夠曬飽肚

大堆呢個
蜜瓜仙草黑糖珍珠
加配綠茶蒟蒻(+$8) $52
綠茶蒟蒻切到細細粒,用杯仔另上
蒟蒻嘅質感係軟腍腍+有嚼口,帶淡淡綠茶香

除咗濕潤糖水,亦都有雪糕窩夫揀,夠曬多元化
2024-01-19
30 分鐘 (堂食)
$45 (宵夜)
  • 榴槤水晶珠
  • 綠茶蒟蒻
  • 芒芒麗莎
🍧聰嫂甜品重新開張,🪜新店裝修簡潔鮮明,淺木色枱凳乾淨企理,牆上更掛有劉德華的親筆提字。👨‍👨‍👦‍👦我們六點入座但已經全店滿座,店外一直有人排隊,真是受歡迎。🍈蜜瓜豆腐花(凍) $42❄️蜜瓜香味自然清香,沙冰口感綿密細膩,入口即溶,🍈蜜瓜果肉好香濃,甜度輕微自然,配埋香滑又豆香濃的豆腐花,蜜瓜迷必點。🍨榴槤黑糯米(凍) $48底層鋪滿好多有咬口的煙韌黑糯米,🍧中層填滿綿密細膩口感的榴槤冰沙,🧊瞬間入口即溶,最吸引是新鮮榴槤果肉和脆口珍珠淋上面,味道層次豐富。榴槤味好香,基本上每一啖都是滿滿的榴槤肉,食到停不了口。🍈蜜瓜西米冰(凍) $38🍧綿密幼滑的蜜瓜味沙冰清清甜甜,🍈面層鋪了滿滿香甜多汁的鮮蜜瓜肉和晶瑩剔透的蜜瓜啫喱,❄️再加上粒粒爽口的珍珠粒,清甜爽口。🍌香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫 $38🍫即叫即製的香蕉朱古力窩夫賣相一流!🧈牛油香味撲鼻而來,🥞外脆內軟熱辣辣窩夫面灑上糖霜,🍨加上一球看似雪糕但其實是淋上焦糖醬的甜Cream,🍓伴碟加上脆口杏仁片和新鮮的草莓及香蕉果肉,🧇味道口感豐富。🥭芒果奶昔雙皮奶(凍) $46芒果是新鮮呂宋芒果肉,肉香汁甜,🥛配上雙皮奶甘香嫩滑,滑溜鮮奶帶上芒

🍈蜜瓜豆腐花(凍) $42

🍨榴槤黑糯米(凍) $48

🍈蜜瓜西米冰(凍) $38

🍌香蕉朱古力醬焦糖脆脆窩夫 $38

🥭芒果奶昔雙皮奶(凍) $46
芒果是新鮮呂宋芒果肉,肉香汁甜,🥛配上雙皮奶甘香嫩滑,滑溜鮮奶帶上芒果香甜味,口感冰凍香滑。

🫕杞子圓肉雪蓮子燉桃膠(熱) $45
杞子圓肉雪蓮子入口相當清甜滋潤,桃膠入口即化,用料十足,甜度適中,是女生秋冬滋補養生之選。

📍聰。C Dessert
🏠灣仔莊士敦道35-45號利文樓地下1D號舖
⏰13:00 - 23:00
🚙港鐵灣仔站B2出口,步行約4分鐘

#hkig #hkfoodie #hongkongfood #hkfood #hkfoodporn #hkfoodies #instafood #hkfoodbloggers #hkigers #ilovesharingfood #openrice #hkinfluencer #foodiehk #相機食先 #香港美食 #灣仔美食 #灣仔糖水 #灣仔甜品 #聰嫂甜品 #聰cdessert
2024-02-07
2024-02-20 37 瀏覽
可以說是聰嫂的老fans了,以前銅鑼灣、坑口分店已食了好多年,看著它搬來搬去,前陣子發現它重開,立刻去嚐嚐。新店光猛大氣,裝修漂亮,新餐牌色彩繽紛,最出名的冰依然係度。當然要order個最出色的龍眼冰啦!依然是記憶中咁好味,冰很有口感,龍眼味濃郁,仲有啲果肉,無失望,不過份量真係細,價錢偏貴,如果大碗啲就perfect了🩷其他試過杏仁茶,都算不過不失,榴槤冰都唔錯,香濃榴槤味!地理位置都算方便,不過夜晚就要排隊了。

其他試過杏仁茶,都算不過不失,榴槤冰都唔錯,香濃榴槤味!

地理位置都算方便,不過夜晚就要排隊了。
龍眼冰
龍眼冰
用餐日期:2024/02/18用餐時段:下午茶 用餐費用(每人):$40.67餐廳環境:室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯服務:服務員服務態度正常 點餐上餐都快味道:點了薑汁芒果豆腐花(凍)+楊枝金露(凍)+南北杏雪耳燉木瓜(熱)1-薑汁芒果豆腐花(凍)$42: 份量不錯 有薑味 豆廚花很嫩滑 有不少芒果粒 芒果清甜 西米夠稔 整體味道不錯 推薦2-楊枝金露(凍)$45: 份量不錯 有不少芒果粒柚子粒 芒果清甜 柚子爽脆 西米夠稔 整體味道不錯 推薦 3-南北杏雪耳燉木瓜(熱)$35: 份量足 有不少南北杏雪耳木瓜在內 雪耳木瓜都煲得夠稔 南北杏爽脆 湯清甜 整體味道好 推薦總結:這家服務員態度正常 點餐上餐速度快 甜品在同類型甜品中價錢合理 試了3款甜品都味道不錯 是值得推薦的飯後甜品店餐廳+餐牌資訊:
用餐日期:2024/02/18
用餐時段:下午茶
用餐費用(每人):$40.67
餐廳環境:室內不多座位 檯與檯之間較近 人多時可能要搭檯
服務:服務員服務態度正常 點餐上餐都快

餐廳+餐牌資訊:
2024-02-18
$40.67 (下午茶)
2024-02-18 33 瀏覽
平時好鍾意食聰嫂,但太遠今次係灣仔開左間新店,行文青路線,店名叫C Dessert 念住5點鐘吾食飯去食,點知大排長龍,嚇左我一跳不過好彩排左一陣,大約15分鐘我同老公念住唔食晚飯所以點咗四個甜品價錢真係好平民,10分吸引楊枝金露(凍)$45超足料,芒果又夠甜,西米,柚子份量十分足夠,芒果同奶比例十分適中黑糖珍珠小丸子芋圓仙草(凍)$38小丸子 十分黏糯煙靭,仙草甘甜杏仁茶燉蛋白(熱)$40杏仁味夠香濃,蛋白又滑麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44勁抵,出面食好貴,居然$44一份窩夫外脆內軟,仲有麻糬配紅豆 ,加少少杏仁片增加口感,而且抹茶雪糕自家製清甜軟滑
平時好鍾意食聰嫂,但太遠
今次係灣仔開左間新店,行文青路線,店名叫C Dessert
念住5點鐘吾食飯去食,點知大排長龍,嚇左我一跳
不過好彩排左一陣,大約15分鐘
我同老公念住唔食晚飯
所以點咗四個甜品
價錢真係好平民,10分吸引

楊枝金露(凍)$45

黑糖珍珠小丸子芋圓仙草(凍)$38
小丸子 十分黏糯煙靭,仙草甘甜

杏仁茶燉蛋白(熱)$40
杏仁味夠香濃,蛋白又滑

麻糬紅豆抹茶雪糕窩夫$44
勁抵,出面食好貴,居然$44一份