2020-10-27 422 瀏覽
如果住附近或係附近返工真係得兩個選擇,因為最近的食店要到葵興地鐵站附近同kcc100,但點都好,一食就知高質素,而且價錢合理。三文魚多碎牛角包絕對係好好食呀😍😍

三文魚多碎牛角包絕對係好好食呀😍😍

外賣自取
2020-10-02 424 瀏覽
為於 #葵涌 嘅寵物友善cafe @cafe52hk兔兔主題🐰環境好靚岩哂 #打卡最適合一家人或者好友一齊來有愛寵嘅人就更加要來同寵物一齊嘆下💖.除咗環境,食物都係非常吸晴👀就好似首圖嘅burger🍔真係好睇又好食🤤食物款式好多,擺盤都好靚,見到即刻食慾大增阿😍而且呢度嘅 #coffee 都非常唔錯💓啡友都可以try try.人就食得好開心,咁狗狗呢?😏呢度有健康好味嘅狗狗大餐🤤份量好大,4隻狗狗都食唔哂(加上偏食😂)而且絕對唔係劏客嘅價位咁大份狗狗餐都只係$40💞我聽到真心驚訝🤣。。。叫咗成枱野😋滿足哂大小老闆食飽到3個大人1個大食寶寶+4隻狗狗影咗9999張相😂enjoy咗兩粒鐘只需💲三百蚊!.......#回頭率100 #餐廳推薦#如果無落雨 #我會影9萬張相🤣#dogfriendlycafehk
為於 #葵涌 嘅寵物友善cafe @cafe52hk
兔兔主題🐰環境好靚岩哂 #打卡
最適合一家人或者好友一齊來
有愛寵嘅人就更加要來同寵物一齊嘆下💖
除咗環境,食物都係非常吸晴👀
就好似首圖嘅burger🍔真係好睇又好食🤤
食物款式好多,擺盤都好靚,見到即刻食慾大增阿😍
人就食得好開心,咁狗狗呢?😏
呢度有健康好味嘅狗狗大餐🤤
份量好大,4隻狗狗都食唔哂(加上偏食😂)
而且絕對唔係劏客嘅價位
咁大份狗狗餐都只係$40💞我聽到真心驚訝🤣

叫咗成枱野😋滿足哂大小老闆
食飽到3個大人1個大食寶寶+4隻狗狗
影咗9999張相😂enjoy咗兩粒鐘只需💲三百蚊!
#回頭率100 #餐廳推薦
#如果無落雨 #我會影9萬張相🤣
#dogfriendlycafehk
2020-09-06 417 瀏覽
在門口位,已有數個打卡位,兔迷應該會很忙🐰🐇餐廳可挑房間坐(私隱度極高,開party超捧),還可堂坐又或露天,而他們還要是🐶🐱🐰寵物友善餐廳,歡迎寵物一同到訪💖假日晚上還有BBQ,下次一定要去吃一下😋蜜糖雞翼~我家小孩最愛,熱點很高,甜甜的超正小食拼盤~每樣炸物有兩件,份量剛剛好,炸得很香脆,而且種類還很多,超滿足😍全日早餐~假期最愛就是睡遲點才起床,到中午還能吃早餐,很幸福啊🤣煙三文魚蛋沙律牛角包~煙三文魚又大又厚,害我差點看不到牛角包了,太可惡🤣🤣蛋沙律也滿滿的,如吃得不多,吃一個已很飽,抵食👍👍安格斯牛肉竹炭漢堡~牛肉足足一吋厚,真的太足料,太多汁🤣🤣泡沫朱古力~朱古力奶不膩,喝得很舒服,味道及甜味剛剛好🍫菠蘿水果茶~必點❗很清新的味道,而茶味亦沒被生果取代,茶味很突出,超愛喝這個😍而且價錢還非常親民,太抵吃了🙈
在門口位,已有數個打卡位,兔迷應該會很忙🐰🐇

蜜糖雞翼~我家小孩最愛,熱點很高,甜甜的超正

安格斯牛肉竹炭漢堡~牛肉足足一吋厚,真的太足料,太多汁🤣🤣

泡沫朱古力~朱古力奶不膩,喝得很舒服,味道及甜味剛剛好🍫

而且價錢還非常親民,太抵吃了🙈
2020-08-30 246 瀏覽
平時我帶得屋企人食飯食得多,今次竟然係公公👴出聲話帶我地去食, 仔仔聽到都 O哂咀🤷‍♂️,公公話因為上個月去老朋友👤的office 參觀, 參觀後果左樓下 cafe 食野,覺得唔錯就帶我地來,加上政府終於放寬到晚市可以食到9點🎉🎉🎉🎉,我地就一行4人去食飯了。係2人限聚令下餐廳見我地4人,都主動幫忙安排2人,2人一張枱, 隔離一下 好細心。呢到第一個比人的感覺好舒服💆‍♀️,因為有好多我喜歡的兔仔🐰裝飾,牆壁又多兔仔🐇圖案打卡絕對一流☺☺☺☺。講返食物水準中上, 我地叫左以下幾款食物:✡黑椒汁西冷牛扒配薯蓉 ~ 🐃牛扒煎得剛熟🥩, 點一點黑椒汁咬落肉質唔錯, 而薯蓉就超出色,可能我偏心啦,因我不嬲係薯蓉控,佢呢到的薯蓉加左小小黑松露入口又滑又香,呢個配菜超對加分。✡蜜糖菠蘿拌香拷豬鞍架配燒汁 ~ 🍍菠蘿用加左小小蜜糖拷過,小小酸酸甜甜好開胃,而個🐖豬鞍架值得一讚,咬落夠腍味道很好。✡檸檬忌廉汁拌香煎鯛魚柳 ~ 煎香過的鯛魚柳🐟 ,點一點🍋檸檬忌廉汁好夾, 啖啖魚柳肉,岩哂公公,因佢每餐都要食魚的。✡忌廉蟹肉意粉 ~ 仔仔最愛食意粉,螺絲粉果d, 佢一睇到餐牌有已經二話不說要食忌廉🦀蟹肉意

講返食物水準中上, 我地叫左以下幾款食物:

✡忌廉蟹肉意粉 ~ 仔仔最愛食意粉,螺絲粉果d, 佢一睇到餐牌有已經二話不說要食忌廉🦀蟹肉意粉了, 來到相當有驚喜,估唔到蟹肉份量都幾多喎。

✡凱撒沙律配雞扒🐔 ~ 婆婆話晚餐點都要食d 菜先好,雞扒煎得幾好, 而凱撒汁另上,我覺得幾好,因為未必人人喜歡咁多汁。

✡小食拼盤 (薯絲蝦,網紙春卷,忌廉蟹肉薯餅,香茅魚餅,芝士年糕)~ 即炸小食, 夠哂香脆。

🎀花茶 ~ 公公岩哂, 一壺超香的花茶內裡有一茶包另有玫瑰花。

🎀芒果乳酪 ~ 媽咪話好香芒果味。

🎀水果茶 ~ 好多水果, 茶味剛好,但下次可以叫小甜。

🎀焦糖泡沫朱古力 ~ 仔仔必點熱朱古力, 上面仲要拉左個靚花 ,好飲又可以打卡。

整體好滿意,下次會再幫襯。😊
2020-08-11 254 瀏覽
晚上去了cafe 52試試晚餐, 一直在網上都只見到別人介紹lunch, 好像沒什麼人介紹晚餐, 這次來試食物質素很不錯, 價錢又不太貴!晚餐入面包括沙律, 餐湯, 竹炭黑麵包, 主菜, 飲品和甜品, 非常豐富!先送上來是沙律, 餐湯和竹炭黑麵包沙律是煙三文魚柚子沙律, 貌相好豐富, 份量算正常, 味道不錯, 幾fresh!餐湯是泡沫忌廉蘑菇湯, 蘑菇味幾突出, 好美味!竹炭黑麵包因為太肚餓已經吃掉了, 不過麵包一樣好有質素, 又熱又脆!主菜點了rib eye, 塊扒幾大塊, 而且好厚身, 味道不錯! 特別喜歡薯蓉, 好香滑!配菜都做得幾用心, 有煎烤過, 有些還挑了花呢!另外因為一個餐不夠吃, 另外單點了一個意粉, 是店員推介的韓汁雜海鮮意粉配煙三文魚, 味道酸酸辣辣, 整體幾配合, 喜歡辣的朋友值得試試!最後是飲品和甜品:飲品點了榛子抹茶鮮奶!甜品是當日款式, 沒有選擇的!但沒有想到是朱古力tart!不用額外加錢, 貌相很不錯啊, 可惜朱古力tart偏甜, 而且因為太飽的關係, 吃朱古力tart時感到好滯...

先送上來是沙律, 餐湯和竹炭黑麵包
餐湯是泡沫忌廉蘑菇湯, 蘑菇味幾突出, 好美味!
特別喜歡薯蓉, 好香滑!
配菜都做得幾用心, 有煎烤過, 有些還挑了花呢!

最後是飲品和甜品:

飲品點了榛子抹茶鮮奶!
甜品是當日款式, 沒有選擇的!
但沒有想到是朱古力tart!
2020-05-28
今日lunch 見天氣唔錯,就同同事試下新餐廳,我地由工業街行上去,都幾多斜路同樓梯😂為左食可以去到幾盡~不過間餐廳環境真係唔錯,行可愛風,全部都係兔兔,有種清新田園感覺🥰而且光線充足,食飯打卡影相都好靚Menu 選擇唔算多,午餐大概有五款選擇左右,叫咗個芝士龍利魚焗飯 ($68) 凍飲加$5焗飯個盤好靚,食物都好精緻,會再回頭😍分量亦非常多,完全食唔晒😂😂杯凍檸茶平凡得來又好出眾,茶記味道好香濃,有一種清新嘅感覺天氣可能太熱,唯一不足嘅地方係間店舖可以開大啲個冷氣,下次應該會再試吓個青蘋果沙律,感覺大大份好抵食😋

2020-06-22
2020-05-19 436 瀏覽
今日黎左天際中心開會,沿途都唔見有餐廳諗住要餓到收工啦原來呢度有間隱世CAFE!!係不見天既OFFICE入面開會開左幾粒鐘,一去到見到有 OUTDOOR 又有帳篷即刻坐低放空一下先~~平時飲咖啡都無時間睇MENU,都係 cappuccino latte 走唔甩係呢個咁 CHILL 既環境都想試下新野,店員推薦 Dirty凍奶加上 shot,要大啖少少飲入口先飲到咖啡油,再到牛奶,層次感好好,佢地既咖啡仲有淡淡既朱古力味無冰又唔會沖淡咖啡本身既味道,真的不錯喝!!跟住到野食啦,<鮮赤米蝦濃湯海鮮烏冬 >都估唔到一間咁文青既CAFE 除左輕食都有其他選擇  湯頭非常濃郁既蝦味,食得出係心機之作烏冬亦係我喜歡既粗身手打鳥冬係工作時間有個咁寫意既地方,可以忙裡偷閒,飲品食物亦唔錯,放假都一定會再黎
今日黎左天際中心開會,沿途都唔見有餐廳諗住要餓到收工啦

原來呢度有間隱世CAFE!!

即刻坐低放空一下先~~

凍奶加上 shot,要大啖少少飲

無冰又唔會沖淡咖啡本身既味道,真的不錯喝!!

跟住到野食啦,<鮮赤米蝦濃湯海鮮烏冬 >
都估唔到一間咁文青既CAFE 除左輕食都有其他選擇
湯頭非常濃郁既蝦味,食得出係心機之作
烏冬亦係我喜歡既粗身手打鳥冬

下午茶
2020-05-19 294 瀏覽
剛搬黎葵興就發現了一間隱世cafe,成間 cafe 都充滿住可愛啊兔兔😍而且仲有戶外地方,環境相當舒服。今日天氣有點風幾舒服,所以我選擇坐係戶外,感覺好 relax,由於食物選擇都有好多,我有點選擇困難😅 終於叫咗個煙三文魚蛋沙律牛角包配薯條,加杯玫瑰梳打,個牛角包好鬆軟配埋三文魚蛋沙律簡直係絕配,而且價錢相當抵食,都只係$70👍🏼,哩到仲有午餐、下午茶、意粉、沙律、burger 同好多唔同嘅小食,好多都好吸引,我一定要帶朋友仔再黎試埋其他嘅野食😋 由於有戶外嘅地方,見到有好多人都帶狗狗黎,佢地應該係哩到嘅熟客仔,見到餐廳姐姐就好熱情咁衝過去,哩到真係一個好正嘅地方,令人心情好放鬆。
2020-05-19
2020-05-19 206 瀏覽
坐落葵涌工廠區,雖然唔近地鐵站,不過附近有好多工廠大廈,lunch時段都算多人🙈竹炭雞肉漢堡幾好味😋配埋香脆薯條同茄醬,個sauce幾正👍🏻泡沫朱古力稍甜,不過睇落幾靚Cafe幾環保,用紙飲管同環保匙羹同刀價格同普通cafe差唔多或者稍平
泡沫朱古力稍甜,不過睇落幾靚
Cafe幾環保,用紙飲管同環保匙羹同刀
價格同普通cafe差唔多或者稍平
  • 竹炭漢堡薯條
2020-04-13 407 瀏覽
用外賣APP 叫左個煙肉白菌卡邦尼長通粉,上黎openrice 睇見賣相唔差就試下啦,點知送到黎白菌仲多過長通粉,都算啦。成碟長通粉所有野完全無撈過既,汁係個底,白菌佔左半個盒,煙肉得個少少,啲長通粉就一滴汁都無 連撈埋啲野既動作都唔做 係咪hea 到咁?
連撈埋啲野既動作都唔做
係咪hea 到咁?
2020-04-13
15 分鐘 (外賣送餐)
2020-02-19 590 瀏覽
試過這間餐廳幾次都覺得食物質素不錯,今日在家工作,終於再到餐廳享受一下寧靜午餐。舖頭環境舒適,悠閒。我叫了一份日式咖哩牛筋飯和咖啡。咖哩味道甜中帶微辣,牛肉鬆軟但有口感,我非常喜愛。根據主廚解釋,醬汁是結合日式和泰式咖哩而成。另外杯咖啡並不是隨便一杯,而是有劃花的,好專業,在其他地方要幾十元才可喝到,這裡跟餐只加10元,非常抵。下次有空一定再來。飯前飯後更可在附近漫步一下。
2020-02-19
2020-02-17 280 瀏覽
Weekend 4:00pm黎到葵涌分店得一枱人 可以靜靜地tea😎-🍔雞扒竹炭漢堡包配薯角 $55包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️雞扒絕對係呢個漢堡嘅靈魂❣️外皮香脆 咬落去勁多肉汁d肉又嫩 配埋他他醬真係好好味🤤竹炭包聽到好健康 但食落同普通漢堡包皮冇乜分別,但自我感覺良好先😛🙈-🥐三文魚蛋沙律牛角包配薯角 $50都係包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️我覺得牛角包林左少少,正正常常 冇乜特別 唔會wow一聲但佢地個雞扒竹炭漢堡包就真係wow一聲!🧡-另外好耐之前食過一次 佢地d薯條 炸得好好食 不過店主話今日12:00-3:00超多人 賣哂d薯條 所以轉左薯角但我覺得都係薯條最好味🤫
🍔雞扒竹炭漢堡包配薯角 $55
包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️
雞扒絕對係呢個漢堡嘅靈魂❣️
外皮香脆 咬落去勁多肉汁d肉又嫩 配埋他他醬真係好好味🤤

🥐三文魚蛋沙律牛角包配薯角 $50
都係包一杯熱檸茶檸水或者熱咖啡☕️
我覺得牛角包林左少少,正正常常 冇乜特別 唔會wow一聲
但佢地個雞扒竹炭漢堡包就真係wow一聲!🧡
另外好耐之前食過一次 佢地d薯條 炸得好好食
但我覺得都係薯條最好味🤫
  • 雞扒竹炭漢堡包
2019-10-22 976 瀏覽
試過元朗cafe52,出品都不錯,無奈人比較多同擠迫。自己又唔係住元朗,想再去食不如就去佢葵涌分店啦。地點位於半山位置,好彩有揸車,唔係就有排行。上次食咗意粉,今次改一下口味食雞扒burger。漢堡包用上黑色的竹炭包,其實同普通漢堡包味道沒有分別,但賣相就比較出眾,唔打得都睇得啊。個雞扒煎得剛剛好,帶點香草味夠juicy又脆口,正呀。另外,不得不提跟個burger的粗身薯條,口感一流,同一般快餐的,不能相比。建議坐門口的戶外座位,秋涼微風輕吹,又寫意又舒服。

地點位於半山位置,好彩有揸車,唔係就有排行。

建議坐門口的戶外座位,秋涼微風輕吹,又寫意又舒服。
2019-09-10 871 瀏覽
其實我已經差唔多每個星期都會去幫襯一次因為住喺附近週末唔想嗌外賣嘅時候其實佢係一個好好嘅選擇而且佢好味得來其實亦都唔貴同埋有陣時午餐下午茶都會有其他特別選擇餐牌亦都會唔會短時間就會轉一次所以都唔會冇新鮮感咁今次我就去試咗佢個吉列蝦嘅蕎麥冷麵咁佢本身個名因為唔係印係餐牌上面所以我都唔太記得大概就60幾支$70左右嘅咁重點就係佢嘅味道啦咁佢本身嘅冷麵汁配蕎麥面都做得非常好本身個冷麵夠凍 成件事唔會差得去邊而且夏天食嘅時候仲會覺得好Fresh佢另外仲配左少少車厘茄咁成個面唔會覺得好單調泛味不過比較可惜嘅係隻吉列蝦咁我就覺得入邊蝦肉唔夠多外面炸皮亦都比較厚但佢因為係即叫即炸 咁口感唔會爭得去邊只不過我覺得可以做得更好咁整體上其實都係好好食嘅我依然都係會每個星期都會幫襯同埋佢本身鋪頭嘅環境都好清靜如果去食個下午茶 坐喺露天位置吹下風其實都好舒服而且如果係帶埋狗狗散步坐喺出邊亦都可以嘅咁喺隔離青山道散完步坐低飲杯嘢其實都唔錯㗎
其實我已經差唔多每個星期都會去幫襯一次

如果去食個下午茶 坐喺露天位置吹下風其實都好舒服
而且如果係帶埋狗狗散步坐喺出邊亦都可以嘅
咁喺隔離青山道散完步坐低飲杯嘢其實都唔錯㗎
2019-05-29 1281 瀏覽
屋企方圓百里,得呢間餐廳,已經幫襯過好多次,今日決定寫個食評地點方面,真係幾隱世,喺青山公路工廠區,唯一一間地舖餐廳,分戶外同戶內區戶外區氣氛會較好,不過我怕蚊,次次都係揀戶內坐由於位置比較隔涉,即使晚餐時間去,都係唔多人,好好 hea👍嘢食方面,性價比好高!!!餐廳劃一,無論午餐/晚餐,價錢都係一樣意粉同burger set 都係$50-$60左右晚餐黎講,抵食~Burger 系列多用竹炭面包,感覺上比較健康,多料,同埋調味好足🤤用黎打卡都ok好睇👍不過個人黎講,都係中意意大利粉多啲,無炸薯條咁熱氣同肥膩不過餐廳逢星期日同公眾假期休息,想去嘅朋友留意返😆

戶外區氣氛會較好,不過我怕蚊,次次都係揀戶內坐

嘢食方面,性價比好高!!!
餐廳劃一,無論午餐/晚餐,價錢都係一樣
意粉同burger set 都係$50-$60左右
晚餐黎講,抵食~

用黎打卡都ok好睇👍

雞扒竹炭漢堡伴薯條

不過個人黎講,都係中意意大利粉多啲,無炸薯條咁熱氣同肥膩
煙三文魚意粉

不過餐廳逢星期日同公眾假期休息,想去嘅朋友留意返😆
煙三文魚黑松露意大利飯
2019-05-29