2022-10-12 246 瀏覽
今日放左工同個friend行MK, 行完後起女人街尾附近搵野食。之前都知道登打士廣場成楝大廈有唔少好野食,於是起樓下燈箱揀左呢間裝修幾靚嘅西餐廳 - Cafe Fabulous一入到去就見到間餐廳分兩個不同風格嘅area, 一邊係淺藍色弧形sofa白色枱白色牆身,似天空白雲,比較光猛。另一邊係深藍色sofa, 有d似vintage cafe shop feel. 都幾chill. 但我地都係揀左天空白雲果邊,貪佢弧形sofa, 比較少見佢有個dinner menu, 有12款不同spaghetti同risotto, 連一杯飲品🥤。價錢大約$100 - $150不等我地兩個人就order左一個忌廉海蝦明太子意粉🍝同黑松露軟殼蟹Risotto飲品方面就order左一杯芝士奶蓋桃香烏龍同青蘋果梳打另外重加多個蜜糖芥末雞翼忌廉海蝦明太子意粉:成個意粉好creamy, 明太子同蝦都食得出鮮味,蝦好彈牙,意粉亦軟硬適中。呢個意粉d蝦雖然唔係用大蝦整,但蝦嘅數目係好多🦐,兩個人share食到尾都重有蝦淨,好抵食!黑松露軟殼蟹Risotto:一上枱就有好濃郁嘅黑松露香味,軟殼蟹亦大隻,佔左成個Riso

飲品方面就order左一杯芝士奶蓋桃香烏龍同青蘋果梳打
另外重加多個蜜糖芥末雞翼

忌廉海蝦明太子意粉:

黑松露軟殼蟹Risotto:
一上枱就有好濃郁嘅黑松露香味,軟殼蟹亦大隻,佔左成個Risotto差唔多一半位。個飯亦好creamy好香黑松露味,軟殼蟹啱啱炸好,重有少少糕,超

兩個main course都無order錯!

因為兩個main course都好好食,我地兩個人都無乜講野係咁食,已經飽左九成,另後上嘅雞翼無咁吸引。

但個蜜糖芥末雞翼都好香口,皮脆肉嫩,雖然係飽,但都好快比我地兩個清晒。

最後係兩杯飲品,芝士奶蓋桃香烏龍係同平時起街飲到嘅無咁濃芝士奶蓋味,但有淡淡嘅桃香味,恰好中和返濃味嘅兩個main course. 而青蘋果梳打就比較普通。

呢間餐廳Overall黎講食物係好高質,值得再幫襯,下次再試下其他main course。另外,餐廳亦坐得好舒服,服務亦好好

• 忌廉海蝦明太子意粉
  • 蜜糖芥末雞翼
2022-10-06 125 瀏覽
好耐都冇去過呢類既樓上Cafe ,係番學既回憶呀🥰夜晚去就叫左兩個set dinner 芝士黑松露雜菌意粉$118白汁同黑松露味道好夾,夠香口。肉醬千層麵佢整到好似蛋糕咁,免頭好似cream嘅就係薯蓉。每人食少少唔覺唔覺就食晒!朱古力榛子沙冰見到個樣好靚,好似好好味咁水就加錢叫咗個沙冰。呢杯嘅朱古力味好濃,好滿足。美式豬仔骨配薯角&沙律$148豬仔骨嘅肉質好好,而且醬料味道好濃郁!FAB拼盤(薯條,雞翼,雞塊)$68薯條唔使講啦,炸物一定好食🥰🥰佢嘅雞塊都不錯的呢度嘅價錢都好公道,唔算好貴,如果玩board game仲可以坐耐啲,場內位置唔會太密,所以坐耐啲傾偈都幾舒服!仲要有得包場,岩哂成班朋友一路食一路玩🥰

好耐都冇去過呢類既樓上Cafe ,係番學既回憶呀🥰
夜晚去就叫左兩個set dinner

芝士黑松露雜菌意粉$118
白汁同黑松露味道好夾,夠香口。

肉醬千層麵

朱古力榛子沙冰

美式豬仔骨配薯角&沙律$148
豬仔骨嘅肉質好好,而且醬料味道好濃郁!

FAB拼盤(薯條,雞翼,雞塊)$68
薯條唔使講啦,炸物一定好食🥰🥰
佢嘅雞塊都不錯的

呢度嘅價錢都好公道,唔算好貴,
仲要有得包場,岩哂成班朋友一路食一路玩🥰
2022-10-04 163 瀏覽
忌廉海蝦明太子意粉🍝好多隻蝦🦐鋪滿曬係意粉上,明太子同忌廉汁亦完美咁融合係意粉入面,同埋紫菜一齊增添左意粉既層次。美式豬仔骨配有皮薯角&沙律🥗豬仔骨有肉汁唔乾,亦唔需要以過多既醬汁掩蓋肉味,無限時cafe黎講水準絕對高於期望值!薯角食得出無翻炸👍🏻以上兩個套餐都跟$42或以下既飲品,我同朋友都揀左大路野,但都有驚喜🫰🏻榛子鮮奶$48,跟餐加10擠左好多cream同鋪了少許杏仁片,最緊要order左少甜真係唔甜😂🙏🏻絕對係值得加多少少🤏去享用拿鐵☕️可能太香,搞到隻Duffy公仔🧸都偷咀左啖😂搞到要係咁抹同消毒佢個嘴😂叫朋友換過杯佢都唔肯😂😂
忌廉海蝦明太子意粉

2022-09-28
榛子鮮奶
  • 忌廉海蝦明太子意粉
2022-10-01 97 瀏覽
我份工真係好麻煩有人確診就要被迫放無薪假早幾日就被放咗半日但夜晚又有嘢做中間有幾個鐘都唔知點算好唯有搵間可以坐得耐啲嘅樓上cafe醒起之前去過 < Cafe Fabulous >..叫咗個野菌菠菜千層麵 ($128)好耐冇食 lasagna 喇而且係素嘅 lasagna份量都幾多充滿住芝士同埋薯蓉新鮮焗起熱辣辣 好食可以俾我慢慢食加 $8 要杯熱latte飽飽飽..餐廳環境大又闊落好啱一班人嘅聚會仲有好多 Bearbrick 靚靚公仔
我份工真係好麻煩
有人確診就要被迫放無薪假
早幾日就被放咗半日
但夜晚又有嘢做
中間有幾個鐘都唔知點算好
唯有搵間可以坐得耐啲嘅樓上cafe
醒起之前去過 < Cafe Fabulous >

叫咗個野菌菠菜千層麵 ($128)
好耐冇食 lasagna 喇

餐廳環境大又闊落
好啱一班人嘅聚會
仲有好多 Bearbrick 靚靚公仔
2022-09-28 64 瀏覽
今日去咗登打士街呢間樓上Cafe,好有驚喜🫶🏻cafe在裝飾上花盡心思,成間店佈置得好靚!仲有好多figure岩曬打卡。最緊要每張枱嘅距離都好闊,空間感十足,可以坐得舒舒服服,又唔怕受人影響❣️值得一提既係店員服務親切有禮💕仲有海量board game遊戲。Cafe內還有免費Wi-Fi和手機充電器提供👍🏻絕對係一班朋友聚會嘅好地方。今次兩個人叫咗兩個dinner set,dinner set包括一款主食和一杯飲品,特飲要另加錢❤️自家製芝士肉醬千層麵 千層麵份量非常多!另外賣相超靚!入面放咗好多芝士😍做到澎湃嘅拉絲效果,色香味俱全❤️黑松露軟殼蟹意大利飯 散發着濃烈的黑松露香味,大大隻嘅金黃色軟殼蟹勁脆口!意大利飯好juicy🤤仲有好多蘑菇添❤️𝐅𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐲〚特飲〛店員推介既飲品,藍柑桔和乳酸沙冰,無諗過兩樣野咁夾,絕對係夢幻組合🤭消暑和打卡一流,賣相勁靚❤️繽紛樂草莓鮮奶 最鍾意就係食繽紛樂😋香甜嘅草莓加上香滑鮮奶,令到成杯飲品昇華❤️

自家製芝士肉醬千層麵

黑松露軟殼蟹意大利飯

𝐅𝐞𝐛𝐫𝐮𝐚𝐫𝐲〚特飲〛

繽紛樂草莓鮮奶

2022-09-26 37 瀏覽
今日黎到旺角行街食飯,係旺角有好多樓上cafe。就諗住黎試下呢間。呢就有得玩broad game。食完野可以坐底玩下傾下計。主食方面我選左黑松露雜菌意粉,黑松露既味道好出,係我鐘意既口味,cream 好香濃,我好鐘意白汁,而且麵底好彈牙,十分有口感,真係唔錯,值得一試。飲品方面就叫左冰薄荷綠茶,重有塊檸檬添,非常止渴,甜度岩岩好,唔會太甜,非常健康。另一杯係冰荔枝紅茶,呢個好有荔枝既味道,夏日之選,真係好唔錯,友人十分喜歡,一邊玩一邊食。服務員熱情既招待不時了解我地既需要,服務態度好,值得一讚。

服務員熱情既招待不時了解我地既需要,服務態度好,值得一讚。
2022-09-25 38 瀏覽
經過一星期努力工作終於到星期五當然要搵個舒服環境同朋友聚餐訴苦一下旺角樓上Cafe好多就近隨意試下店內人流唔算太多即時可以入座店內裝飾簡約係展櫃內擺放figure 我地分別點左兩個set軟殼蟹黑松露燴飯香氣溢鼻 黑松露味特別吸引仲有拉絲芝士食落creamy軟殼蟹唔腥 正常發揮菠菜芝士千層麵芝士一啲都唔少有水牛芝士車打芝士香滑拉絲薯蓉幼滑 千層麵之間夾雜白汁非常邪惡飲品方面有熱荔枝紅茶朱古力特飲餐廳規定每位需點一杯飲品大家可以按自己口味揀選茶類 朱古力還是特飲店內亦有桌上遊戲同wifi提供最適合一班人既聚會
經過一星期努力工作

餐廳規定每位需點一杯飲品
大家可以按自己口味揀選茶類 朱古力還是特飲
店內亦有桌上遊戲同wifi提供
最適合一班人既聚會

親民價錢 CHILL住食 放工輕鬆下可以叫一兩款小食,同一個主食慢慢唉,都坐得幾舒服,可以一路慢慢傾下計🗣芝士炸蝦丸炸到卜卜脆,芝士豚肉釀雞翼,好juicy,啱晒啖啖肉既朋友大大隻炸軟殼蟹松露飯,松露夠香又有好多菇,軟蟹蟹夠分量🤚🏻焗芝士煙肉薯條,好有份量,可以一路傾偈一路慢慢食🤭飲番杯繽紛樂薄荷朱古力等飲,朱古力味夠濃,大滿足🤟🏻推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):8⭐️環境(10⭐️滿):8⭐️賣相(10⭐️滿):7.5⭐️味道(10⭐️滿):8⭐️價錢(10⭐️滿):8⭐️服務(10⭐️滿):8⭐️地點(10⭐️滿):8⭐️
親民價錢 CHILL住食 放工輕鬆下

大大隻炸軟殼蟹松露飯,松露夠香又有好多菇,軟蟹蟹夠分量🤚🏻

焗芝士煙肉薯條,好有份量,可以一路傾偈一路慢慢食🤭

飲番杯繽紛樂薄荷朱古力等飲,朱古力味夠濃,大滿足🤟🏻

推薦度(10👍🏻滿):8👍🏻
價錢(10⭐️滿):8⭐️
服務(10⭐️滿):8⭐️
地點(10⭐️滿):8⭐️
2022-09-21 60 瀏覽
Cafe Fabulous (旺角)油麻地呢間樓上cafe野食質素唔錯🥰❤️環境舒適,坐得好舒服,好適合約朋友嚟食飯傾計飲下野😍自家製芝士肉醬意粉 🍝 $98肉醬份量幾多,蕃茄酸酸地好開胃🥰意份幾有咬口,淋度都剛好,味道唔錯❤️黑松露軟殼蟹意大利飯 🦀 $138超大舊軟殼蟹!!炸到金黃色,勁脆口☺️意大利飯都好juicy,有好多雜菌做配菜,推薦😝芝士白汁吞拿魚焗薯蓉 🥔 $38薯蓉真係好正,白汁吞拿魚好入味,芝士份量都多,好邪惡😋😋芝士奶蓋玫瑰烏龍🍹(跟餐+$28)奶蓋嘅奶味好重,好濃,烏龍嘅茶味同奶味好夾🥰加埋玫瑰嘅香味做點綴,好正😍鳳梨綠茶 🍵(跟餐+$2)鳳梨嘅味道好重,好香😋綠茶嘅茶底夠濃,加埋鳳梨簡直係絕配❤️地址:旺角登打士街43H號登打士廣場9樓整體評分:5/5味道:5/5環境:5/5抵食:4/5
Cafe Fabulous (旺角)

自家製芝士肉醬意粉 🍝 $98

黑松露軟殼蟹意大利飯 🦀 $138

芝士白汁吞拿魚焗薯蓉 🥔 $38
薯蓉真係好正,白汁吞拿魚好入味,芝士份量都多,好邪惡😋😋

芝士奶蓋玫瑰烏龍🍹(跟餐+$28)

鳳梨綠茶 🍵(跟餐+$2)

地址:旺角登打士街43H號登打士廣場9樓

整體評分:5/5
味道:5/5
環境:5/5
抵食:4/5
2022-09-16 1107 瀏覽
今日Happy Friday,去左登打士廣場既樓上cafe Cafe Fabulous食lunch。呢度cafe分開外面同入面,外面係以淺藍色為主色調,入面就係以咖啡色裝橫為主。餐牌有二人餐,仲有12款套餐,包括意粉,意大利飯或肉類,包一杯$40熱飲或可加錢轉其他飲品。主餐牌其他野食仲有流心雞蛋多士盒,薯蓉,沙律,自選濃湯意大利麵,甜品,出前一丁麵餐,同小食。真係勁多選擇。飲品有果粒茶,花茶,花釀,奶茶,紅茶,綠茶,芝士奶蓋現泡茶,乳酸,梳打,朱古力沙冰,朱古力,泡沫鮮奶,曲奇鮮奶滑朱古力,繽紛樂鮮奶或朱古力,朱古力脆脆鮮奶或朱古力,咖啡,咖啡沙冰,同其他特飲等,非常之花多眼亂。美式豬仔骨配有皮薯角及沙律 $148 另加一套餐想食肉多過意粉意大利飯,所以叫左呢個美式豬仔骨配有皮薯角及沙律。豬仔骨分左兩大件,唔係整到超嫩嗰啲,啲肉切得開不過有d咬口,個皮整到有少少脆,個燒汁唔會過鹹。配有皮薯角溝薯條,都係新鮮炸起,叫左走鹽,附上兩小包獨立包裝茄汁俾你。沙律係沙律菜配車厘茄,上面加上甜甜黑醋同芝士片。柑桔檸檬梳打 跟餐+$5 另加一喺眾多選擇之中揀左柑桔檸檬梳打。柑桔檸檬梳打味道酸咪咪,汽
美式豬仔骨配有皮薯角及沙律 $148 另加一

柑桔檸檬梳打 跟餐+$5 另加一
柑桔檸檬梳打

喺眾多選擇之中揀左柑桔檸檬梳打。柑桔檸檬梳打味道酸咪咪,汽唔會太多,都開胃解渴。
脆雞扒沙律

脆雞扒沙律 $68 另加一

脆雞扒沙律

另外叫左個脆雞扒沙律。脆雞扒原來係炸雞,有4大舊,炸得皮脆有肉汁,唔差wor。沙律係新鮮沙律菜底加左脆口麵包粒同烟肉粒,再加上適量沙律醬。
白汁香蒜西蘭花
白汁香蒜西蘭花 $45 另加一
白汁香蒜西蘭花
今餐想食多d菜,所以叫左呢個小食。西蘭花份量好多,上面加左脆口炸蒜,好香口,原來下面都加左洋蔥絲。個白汁都好清,健康小食味道唔差又唔貴。
Cafe環境安靜,梳化都坐得好舒服。
2022-09-16
2022-09-16 34 瀏覽
呢度啲野好好食,覺得幾驚喜。仲要咁多bearbricks, 真係好dum本我估應該係老闆啲私人珍藏🤭同朋友嚟坐吓玩吓都幾開心,呢間性價比都好高吓,所以夜晚都慢慢開始多人。
呢度啲野好好食,覺得幾驚喜。
仲要咁多bearbricks, 真係好dum本
我估應該係老闆啲私人珍藏🤭
同朋友嚟坐吓玩吓都幾開心,
呢間性價比都好高吓,
所以夜晚都慢慢開始多人。
2022-08-30 92 瀏覽
旺角登打士街好多樓上cafe, 平時去旺角成日掃街,今日決定同朋友去試下樓上cafe~呢間cafe一入去就好有空間感,每張枱之間距離好闊,坐得好舒服。我地兩個人叫左2個dinner set, dinner set包括一款主食同埋一本飲品(特飲另外加錢),我地叫左一個卡邦尼意粉同埋肉醬千層麵,一杯tiramisu chocolate,一杯toffee chocolate。首先講主食,卡邦尼意粉醬汁好creamy,濃郁既醬汁包住每條意粉,加上脆脆煙肉碎調味,令意粉有豐富口感👍🏻另外。肉醬千層麵令我驚訝既地方係賣相超靚😍周圍有花紋既薯蓉圍住千層麵,色香味俱全❣️千層麵既份量好多,而且入面放好多芝士,邊食邊拉絲😍飲品方面,賣相同樣好精緻😍甜度適中,朱古力味濃郁。仲有好多款特飲可以選擇,有機會既話下次試埋小食❣️

旺角適合同朋友一齊Hea的Cafe旺角如果想搵一個唔想等、又可以坐得舒舒服服嘅地方吹水和享受美食,Cafe Fabulous係一個唔錯嘅選擇。在Cafe裏面有好多珍藏嘅Figure公仔,令到Cafe嘅裝潢有一點玩味嘅風格。叫了一個Set for Two $388,脆炸芝士蝦球做前菜,自家製芝士肉醬千層麵 同 芝士黑松露雜菌意大利飯,甜品法式焦糖燉蛋; ~脆炸芝士蝦球~一度唔係咁常見嘅前菜,一口蝦球加熱溶溶芝戈士,8粒啱啱好~自家製芝士肉醬千層麵~果然係成為推介,千層麵軟硬適中,肉醬甜酸適宜,加埋上邊嘅薯蓉,不知不覺就食晒~芝士黑松露雜菌意大利飯~意大利飯的質感是我最喜愛的,軟硬適中,黑松露相當慷慨,而雜菌切碎滿佈飯粒,芝士味非常濃郁~法式焦糖燉蛋~甜品方面,奶味相當重,味道不太甜,如果喜歡奶味重的朋友不要錯過
旺角適合同朋友一齊Hea的Cafe

~脆炸芝士蝦球~
一度唔係咁常見嘅前菜,一口蝦球加熱溶溶芝戈士,8粒啱啱好

~自家製芝士肉醬千層麵~

~芝士黑松露雜菌意大利飯~

~法式焦糖燉蛋~
2022-08-26
  • 焗自家製芝士肉醬意粉
  • 脆炸芝士蝦球
不嬲都知登打士街廣場有好多cafe岩晒同朋友聚埋一齊 傾下計 餐廳提供好多board game比食客等餐時玩下今次等餐時間比較耐少少 不過食物質素好高食物同飲品 五花八門 選擇甚多 😍✨野菌菠菜千層麵 $128千層麵上枱賣相已經好吸引用香滑薯蓉唧花圍邊伴碟 菠菜打成蓉 加埋少少忌廉汁 好香甜仲有濃濃嘅芝士 🧀好味到一啖又一啖 份量多啲更好🤤✨🦀黑松露軟殼蟹意大利飯 $138常見嘅菜式 但佢煮得好出色以為冇乜汁好秸身 食落口又係第二回事😍軟殼蟹係我食過咁多餐廳份量最多有兩大隻 俾我發現裏面有蟹膏 好誇張食落口淡淡都係肉‼️‼️✨FAB 併盤 $68(雞翼、雞塊、薯條)係好普通嘅小食 又估唔到佢整得咁好味三樣炸物都好香脆 ✨ 拾壹月 跟餐+$38呢個飲品名好特別嘅 由壹月到拾貳月 各有特色今次就揀左抹茶🍵雪糕🍦淡淡嘅抹茶味 加埋呍哩拿雪糕旁邊仲有啲脆脆 口感豐富☺️✨繽紛樂榛子鮮奶 跟餐+$18有多種配搭 例如香芋、薄荷、椰子、蜜瓜等今次揀咗榛子 味道唔太甜 👍如果係兩個人食 晚市有套餐$288 好抵食包小食、兩個主食、兩份甜品+兩杯飲品有機會再試🍽一大班朋友仔黎玩下遊戲都係唔錯嘅選擇

不嬲都知登打士街廣場有好多cafe

軟殼蟹係我食過咁多餐廳份量最多
有兩大隻 俾我發現裏面有蟹膏 好誇張
食落口淡淡都係肉‼️‼️

✨FAB 併盤 $68
(雞翼、雞塊、薯條)
係好普通嘅小食 又估唔到佢整得咁好味
三樣炸物都好香脆

✨ 拾壹月 跟餐+$38
呢個飲品名好特別嘅 由壹月到拾貳月 各有特色
今次就揀左抹茶🍵雪糕🍦
淡淡嘅抹茶味 加埋呍哩拿雪糕
旁邊仲有啲脆脆 口感豐富☺️

✨繽紛樂榛子鮮奶 跟餐+$18
有多種配搭 例如香芋、薄荷、椰子、蜜瓜等
今次揀咗榛子 味道唔太甜 👍

如果係兩個人食
晚市有套餐$288 好抵食
包小食、兩個主食、兩份甜品+兩杯飲品
有機會再試🍽
一大班朋友仔黎玩下遊戲都係唔錯嘅選擇
2022-08-24 37 瀏覽
未打風前走去食番個晚餐先,七點未到就落腳今晚去左間超爆場既地方,有點意想不到的出lift就見到好大個飾櫃,有好可愛既公仔figure雖然我唔知咩名堂但好吸晴 ,再配合呢度既裝修格調好靚又舒服😌連坐位都很大張坐得舒服餐牌食物有很多都好吸引,例如甜品選擇但諗住最後先點先來主食,選左軟殼蟹黑松露意粉同埋芝士牛肉漢堡配薯條🍟黑松露既任何款都唔會輸,所以必點的,味道不過濃芝士亦有拉絲效果,軟殼蟹炸得很鬆脆整體來說很不錯👌🏻很多枱都有點呢款另外牛肉漢堡比想像中更出色,蛋汁也流出來好美觀,牛既味道又夠出,好好食最後點了藍莓花茶同荔枝奶蓋烏龍茶,食到好飽不能點甜品,下次要再來食番
未打風前走去食番個晚餐先,七點未到就落腳

今晚去左間超爆場既地方,有點意想不到的

出lift就見到好大個飾櫃,有好可愛既公仔figure

餐牌食物有很多都好吸引,例如甜品選擇但諗住最後先點

先來主食,選左軟殼蟹黑松露意粉同埋芝士牛肉漢堡配薯條🍟

另外牛肉漢堡比想像中更出色,蛋汁也流
出來好美觀,牛既味道又夠出,好好食