2022-10-12
今日放左工同個friend行MK, 行完後起女人街尾附近搵野食。之前都知道登打士廣場成楝大廈有唔少好野食,於是起樓下燈箱揀左呢間裝修幾靚嘅西餐廳 - Cafe Fabulous一入到去就見到間餐廳分兩個不同風格嘅area, 一邊係淺藍色弧形sofa白色枱白色牆身,似天空白雲,比較光猛。另一邊係深藍色sofa, 有d似vintage cafe shop feel. 都幾chill. 但我地都係揀左天空白雲果邊,貪佢弧形sofa, 比較少見佢有個dinner menu, 有12款不同spaghetti同risotto, 連一杯飲品🥤。價錢大約$100 - $150不等我地兩個人就order左一個忌廉海蝦明太子意粉🍝同黑松露軟殼蟹Risotto飲品方面就order左一杯芝士奶蓋桃香烏龍同青蘋果梳打另外重加多個蜜糖芥末雞翼忌廉海蝦明太子意粉:成個意粉好creamy, 明太子同蝦都食得出鮮味,蝦好彈牙,意粉亦軟硬適中。呢個意粉d蝦雖然唔係用大蝦整,但蝦嘅數目係好多🦐,兩個人share食到尾都重有蝦淨,好抵食!黑松露軟殼蟹Risotto:一上枱就有好濃郁嘅黑松露香味,軟殼蟹亦大隻,佔左成個Riso
飲品方面就order左一杯芝士奶蓋桃香烏龍同青蘋果梳打
另外重加多個蜜糖芥末雞翼
忌廉海蝦明太子意粉:
黑松露軟殼蟹Risotto:
一上枱就有好濃郁嘅黑松露香味,軟殼蟹亦大隻,佔左成個Risotto差唔多一半位。個飯亦好creamy好香黑松露味,軟殼蟹啱啱炸好,重有少少糕,超
兩個main course都無order錯!
因為兩個main course都好好食,我地兩個人都無乜講野係咁食,已經飽左九成,另後上嘅雞翼無咁吸引。
但個蜜糖芥末雞翼都好香口,皮脆肉嫩,雖然係飽,但都好快比我地兩個清晒。
最後係兩杯飲品,芝士奶蓋桃香烏龍係同平時起街飲到嘅無咁濃芝士奶蓋味,但有淡淡嘅桃香味,恰好中和返濃味嘅兩個main course. 而青蘋果梳打就比較普通。
呢間餐廳Overall黎講食物係好高質,值得再幫襯,下次再試下其他main course。另外,餐廳亦坐得好舒服,服務亦好好