2024-04-20 66 瀏覽
天氣好,我哋就好鍾意去陽光與海灘🏖️可以望住個海灘返餐,的確係一個好好嘅享受❤️一知道我哋鍾意去嘅 @caferoma 出咗新 Meun, 梗係又揾機會過去食餐飯啦❤️🦪脆炸日本生蠔伴他他醬及檸檬角 外皮酥脆,內裏Juicy,點埋他他醬特別好味🍗香脆雞塊伴蜜糖芥末醬 同樣係外脆內軟,香口美味🍝小魷魚墨魚汁意粉 墨魚汁掛滿意粉,墨魚汁嘅鮮味一口接一口,連一向麻麻地墨魚汁意粉嘅我都食多兩啖🥘 雜菌燴意大利飯燴飯足料,粒粒都有汁,菌味香濃,想豪啲仲可以加配鵝肝添!🦑 香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁配香烤雜菜及薯蓉 烤八爪魚最擔心就係overcooked, 但係呢度廚師把握得恰到好處,令到八爪魚鮮味,爽口🍖紅酒燴澳洲牛頰肉配南瓜蓉 呢個燴牛面頰燴得好腍亦好入味,配菜嘅南瓜蓉都好好味🧁經典意式甜品拼盤 (Cafe Roma 自家製提拉米蘇 | 意式奶凍 | 精選芝士蛋糕) 食飽飽再加埋呢個甜品拼盤,為呢餐劃上完美句號
天氣好,我哋就好鍾意去陽光與海灘🏖️
可以望住個海灘返餐,的確係一個好好嘅享受❤️

🦪脆炸日本生蠔伴他他醬及檸檬角
外皮酥脆,內裏Juicy,點埋他他醬特別好味

🍗香脆雞塊伴蜜糖芥末醬
同樣係外脆內軟,香口美味

🍝小魷魚墨魚汁意粉

🥘 雜菌燴意大利飯
燴飯足料,粒粒都有汁,菌味香濃,想豪啲仲可以加配鵝肝添!

🦑 香烤八爪魚配橙檸橄欖油汁配香烤雜菜及薯蓉

🍖紅酒燴澳洲牛頰肉配南瓜蓉
呢個燴牛面頰燴得好腍亦好入味,配菜嘅南瓜蓉都好好味

食飽飽再加埋呢個甜品拼盤,為呢餐劃上完美句號
2024-03-28 57 瀏覽
今天去了馬灣的一間Cafe,整體質素不錯,環境有氣氛、浪漫,適合情侶和閨蜜一起談天吃飯。🍞意大利香草麵包一坐下侍應便會送上,麵包有陣陣香草味,外脆內軟。🐠意式紙包焗海鱸魚魚肉鮮嫩多汁,搭配着意式香料、新鮮蔬菜和鮮大硯、澳洲新鮮青口。這種烹飪方式讓魚肉保持了它的鮮度和口感,而且紙包的包裹方式使得食物香氣四溢。🍝傳統意式肉醬意粉醬汁濃郁而濃香,肉醬中的經典味道與麵條結合。麵條煮得剛剛好,有著彈性的口感。🦞龍蝦汁海鮮燴意大利飯這道菜結合了意大利飯和豐富的鮮大硯、澳洲新鮮青口、海鱸魚、海蝦及小魷魚。飯粒軟糯,每一口都能嚐到海鮮的鮮甜,而龍蝦汁的醇厚味道為整道菜增添了層次感。🍮意式奶凍配新鮮雜果有絲滑的質地和牛奶味道,配上淡淡的香草香氣。

🍞意大利香草麵包
一坐下侍應便會送上,麵包有陣陣香草味,外脆內軟。

🐠意式紙包焗海鱸魚

🍝傳統意式肉醬意粉

🦞龍蝦汁海鮮燴意大利飯

🍮意式奶凍配新鮮雜果
有絲滑的質地和牛奶味道,配上淡淡的香草香氣。

2024-03-25 78 瀏覽
馬灣呢間餐廳絕對值得一試,無論係菜式或飲品,都食得出廚師嘅用心,令我留下深刻嘅印象😊❤️白酒煮新鮮大蜆配車厘茄及意大利番茜,新鮮嘅大蜆做主角,蜆肉鮮嫩,搭配車厘茄同意大利番茜,口感豐富有層次,而且車厘茄酸酸甜甜,真係越食越想食🤭❤️龍蝦汁海鮮燴意大利飯配鮮大蜆、澳州新鮮青口、海鱸魚、海蝦及小魷魚,真係每一口都充滿海鮮嘅鮮味,而且非常足料,飯粒又粒粒鮮明,呢一個菜式真係要力推俾大家👍🏻❤️Roma Punch (Mocktail 無酒精雞尾酒),係以清新嘅生果同香料混合而成,佢嘅酸甜解膩解渴,係一個好好嘅開胃酒啊😳❤️Hot Mocha,濃郁嘅朱古力加上香濃嘅咖啡,飲完真係充滿活力☺️

龍蝦汁海鮮燴意大利飯

Roma Punch (Mocktail 無酒精雞尾酒)

Hot Mocha
2024-03-23
午餐
龍蝦汁海鮮燴意大利飯
Roma Punch (Mocktail 無酒精雞尾酒)
Hot Mocha
2024-02-24 582 瀏覽
周末去左馬灣行下, 馬灣環境清靜, 咁啱比我搵到間靚靚餐廳, 餐廳設計采用溫暖的色調、鄉村元素,好似置身喺意大利咁. 意大利香草麵包 – 一坐低就送上focaccia , 冇expect過馬灣有咁嘅傳統, 高質, 香草麵包芳香撲鼻, 麵包軟軟綿綿, 食多D都無問題.白酒煮新鮮大蜆配車厘茄及意大利番茜 – 味道清新可口, 淡淡酒味配上大蜆, 份外香甜. 炸魚薯條 - 呢道菜好多地方都有得食,但Cafe Roma特別選用較矜貴的black cod,肉質鮮嫩,油脂更豐富,入口即化.傳統卡邦尼意粉配煙燻豬臉煙肉、羅馬式帕哥連勞芝士及高溫消毒蛋黃, 小朋友最愛的卡邦尼意粉, 冇加cream但仍然香濃幼滑. 煙燻豬臉煙肉, 肉質香脆爽口. Roma Punch (Mocktail 無酒精雞尾酒) - 有紅莓同橙汁加上士多啤梨同藍莓, 女仕們啱飲.Mango Wonderland (Mocktail 無酒精雞尾酒) – 沙冰少少甜,見到用新鮮芒果做,非常清爽.雜莓果昔 (Smoothies) - 用乳酪打酸酸地,好開胃.

雜莓果昔
Roma Punch & Mango Wonderland
炸魚薯條
傳統卡邦尼意粉
2024-02-01 190 瀏覽
☕️ Cafe Roma 🏖️放假梗係要去探索吓香港啦今次係我第一次去馬灣😍同啲細路去完挪亞方舟之後就bookmark左要食呢間Cafe Roma因為上網睇相 睇到間Cafe連埋個沙灘仲有啲沙灘玩具俾啲小魔王玩咁佢地就可以去放下電我呢啲長輩又可以me time下 太好了🍝 傳統意式肉醬意粉我鐘意呢種食偏硬身既意粉配埋香噴噴既牛肉醬伴自家製番茄汁灑上大量嘅磨到勁幼細既巴馬臣芝士好重芝士香味既肉醬意粉 好正🐟 意式紙包焗海鱸魚呢款焗海鮮好特別 用牛油紙封住黎煮除左海鮮既味道唔會流失 仲令醬汁更易融入除左有主菜鱸魚仲有新鮮大蜆同澳洲新鮮青口食落都好新鮮又大隻同最緊要無沙🍵 甜心暖飲 - 龍眼杞子蜜我家姐要飲啲養生野 叫左杯龍眼杞子蜜俾佢龍眼既清甜出到黎 杞子又明目飲完好潤☺️☕️ 熱朱古力咖啡朱古力味好香 又帶啲咖啡味一邊睇咁靚既風景一邊歎杯Mocha 真係好舒服🤤
☕️ Cafe Roma 🏖️

朱古力味好香 又帶啲咖啡味
一邊睇咁靚既風景
一邊歎杯Mocha 真係好舒服🤤
2024-01-31 119 瀏覽
這間歐陸餐廳位於馬灣的珀麗灣臨海廣場,鄰近東灣沙灘,主打意大利菜式,店內環境寬敞舒適,裝潢充滿羅馬風情,亦有戶外座位。晚市及午市時段均設有套餐,亦設有兒童餐提供,適合約會或親子聚餐。意大利香草麵包意大利的Focaccia作為餐包,外脆內鬆軟,蘸上橄欖油醋很油潤。 白酒煮新鮮大蜆配車厘茄及意大利番茜份量十足的大蜆鮮甜而無沙,帶陣陣白酒香及牛油香。 傳統卡邦尼意粉配煙燻豬臉煙肉、羅馬式帕哥連勞芝士及高溫消毒蛋黃傳統的卡邦尼不含忌廉,有著濃稠的蛋黃及芝士汁,一粒粒煙肉增添油香,更有一大塊煙燻豬臉煙肉。龍蝦汁海鮮燴意大利飯配鮮大蜆、澳州新鮮青口、海鱸魚、海蝦及小魷魚粒粒分明的意大利飯吸滿鮮味的龍蝦汁,更有柔軟鮮甜的海鱸魚、爽滑彈牙的海蝦,大蜆、青口及煙韌的魷魚,豐富且鮮味十足。分別點了兩款無酒精雞尾酒,Roma Punch招牌雜果賓治有著多款香甜的水果很清爽;另一杯則是綿密細膩的Mango Wonderland芒果奶昔好香甜。

白酒煮新鮮大蜆配車厘茄及意大利番茜
份量十足的大蜆鮮甜而無沙,帶陣陣白酒香及牛油香。

Roma Punch
Mango Wonderland

2024-01-23 188 瀏覽
👫🏽~ 𝐵𝑒𝑒𝑟𝑃𝑖𝑔 𝑅𝑒𝑣𝑖𝑒𝑤 ~👫🏽【 隱世靚靚親子Cafe 】#beerpig馬灣 #beerpig西式💖想睇更多美食 & 日常分享?快啲Follow @Beerpig.Foodie 留意有咩推介啦🌟—#🍻🍖 質素:🍱兒童餐 - 義大利雜菜湯、夏威夷薄餅、雜果、藍莓芝士餅、提子汁薄餅係薄餅底,咬起上嚟脆卜卜小朋友一定好中意💓細細件既芝士餅都方便小朋友食用,成個套餐對小朋友黎講好吸睛👀✨食完薄餅又有芝士餅食,滿足曬小朋友的小小胃🤭🍱午餐 $88 (包餐湯/沙律 + 主菜)🍱是日精選餐湯、 香脆煙燻豬臉煙肉青豆燴意大利飯、加$10配凍檸檬茶意大利飯飯粒分明,煮法跟番西方,飯粒輕微偏硬,味道都唔錯👍🏻🍱前菜(意式卡布里沙律配水牛芝士、番茄及火箭菜)、香煎盲曹配烤雜菜、加$15配熱泡沫咖啡盲曹底面煎到金黃香脆,無魚腥味,係咁靚既環境下,嘆番杯咖啡都幾寫意—🍻 Cafe Roma 🍖📍馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖—#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友#hkFoodie #hkfood #foodblog #相機食先#foodie #foodporn #hkfoodblog

#beerpig馬灣 #beerpig西式

#🍻🍖 質素:

🍱午餐 $88 (包餐湯/沙律 + 主菜)

🍻 Cafe Roma 🍖
📍馬灣珀麗灣臨海廣場1樓7-8號舖

#BeerPig · #啤酒豬 · #酒肉朋友

#foodie #foodporn #hkfoodblogger
#香港美食 #美食 #好吃 #食評 #香港食評
#馬灣 #馬灣美食 #咖啡 #Cafe #西式 #親子
兒童餐
13 分鐘 (堂食)
午餐
2024-01-20 59 瀏覽
經朋友介紹來這個餐廳!第一次去感受到很適合帶孩子來。餐廳旁邊便是馬灣沙灘,也有一些沙灘玩具給小朋友玩。我們點了pizza, 凱撒沙律及肉醬意粉,都是非常好吃及有一定水準! 很適合家庭來,如想享受悠閑時光也是一間不錯的餐廳
肉醬意大利粉
附送的面包
凱撒沙律
肉醬意大利粉
附送的面包
凱撒沙律
2024-01-20 59 瀏覽
去完諾亞方舟後去左呢間餐廳食西班牙菜,食物味道中上但價錢小貴。但馬灣呢度唔多餐廳,呢間好多人食,要一早book定位先食到~酒忌廉煮澳洲新鮮青口非常入味,食到停吾到口。最愛都係呢個水牛芝士pizza,真係爆爆爆多芝士,超好食雜錦凍肉芝士拼盤好貴,份量不多之餘味道一般。而且waiter落錯order,無問清楚就幫我落個大portion的好貴,來到先知又話無得轉?!硬食。。呢個體驗好差。叫左其他食物都係好食的,不過埋單都吾平。但食物質素好,都可接受。
酒忌廉煮澳洲新鮮青口非常入味,食到停吾到口。

最愛都係呢個水牛芝士pizza,真係爆爆爆多芝士,超好食

• Pizza
平日一至五都係返工放工 放假真係好需要遠離都市煩囂☺️ 去啲chill啲嘅地方放鬆下已經有一段日子無黎過馬灣啦😍 呢度睇日落真係一流!今次黎左呢間Cafe Roma☕️ 環境真係無得頂 餐廳竟然係連住個沙灘🏖️▫️Set Lunch ($88) 午餐都幾抵食👍 今日精選餐湯有雜菜湯配料幾足 主菜係香煎盲曹配烤雜菜🐟個魚表皮煎到好香脆 外脆內軟另+$15 配凍Mocha 味道唔會太甜 凍冰冰好舒服😌▫️Set Lunch ($78) 前菜 - 意式卡布里沙律配水牛芝士、番茄及火箭菜 🥬🍅🧀呢個沙律好超鍾意❤️ 水牛芝士大大塊配蕃茄真係好夾呀😍 配埋個青醬同埋意大利黑醋 酸酸地好開胃主菜就揀左意大利藍芝士煙燻風乾火腿薄餅🍕藍芝士味道好香濃 啱哂我重口味🤤Pizza用左薄批 咬落去脆卜卜😯加上煙燻風乾火腿個鹹香味 好正呀!另+$15配cuppucino 仲有自家logo打卡嘆住杯咖啡渡過一個下午 好relax😌😌

已經有一段日子無黎過馬灣啦😍
呢度睇日落真係一流!
今次黎左呢間Cafe Roma☕️
環境真係無得頂 餐廳竟然係連住個沙灘🏖️

▫️Set Lunch ($88)
午餐都幾抵食👍 今日精選餐湯有雜菜湯
配料幾足 主菜係香煎盲曹配烤雜菜🐟
個魚表皮煎到好香脆 外脆內軟
另+$15 配凍Mocha 味道唔會太甜
凍冰冰好舒服😌

▫️Set Lunch ($78)
前菜 - 意式卡布里沙律配水牛芝士、番茄及火箭菜 🥬🍅🧀
呢個沙律好超鍾意❤️ 水牛芝士大大塊
配蕃茄真係好夾呀😍 配埋個青醬同埋意大利黑醋 酸酸地好開胃

主菜就揀左意大利藍芝士煙燻風乾火腿薄餅🍕
藍芝士味道好香濃 啱哂我重口味🤤
Pizza用左薄批 咬落去脆卜卜😯
加上煙燻風乾火腿個鹹香味 好正呀!
另+$15配cuppucino 仲有自家logo打卡
嘆住杯咖啡渡過一個下午 好relax😌😌
2023-12-17 62 瀏覽
🌊趁住放假近近地坐車入柏麗灣行下食下野🚌坐15分鐘車好快已經離開繁囂💆🏻‍♀️小島好舒服😌有陽光☀️與海灘🏖️好relax喔❤️我哋仲搵到呢間係海灘旁邊嘅意大利餐廳🇮🇹坐一陣車入到黎即刻感覺好似飛出咗香港👍好chill呀好舒服呢🥳🐠Tuna Tartare $148 : 色香味俱全嘅吞拿魚牛油果塔塔除咗賣相好靚😍絕對係一道開胃菜呀✅裡面有吞拿魚🍣洋蔥🧅酸豆❤️調味非常之美味🥳🥟Panzerotti with Pircini Mushrooms $158 : 呢個意大利牛肝菌意雲吞味道好香好濃🍄 雲吞味煙煙靭靱❤️⼝感豐富😋絕對可以滿⾜喜歡牛肝菌香味嘅我🥳🦞Seafood Risotto $208 : 意大利海鮮燉飯味道濃郁🔥咬入口嘅米心有口感😍鮮甜十足😋食完係會令人掛住嘅味道🥳🇮🇹Sabayon $88 : 食意大利菜一定要食呢個傳統意大利甜品Zabaglione😍好香蛋味同酒味❤️喺沙灘對住個海享受呢個甜品🏖️又係另一番味道👅🍹Vanilla Milkshake $65 : 香滑濃郁😋味道唔錯🥳🍓Strawberry Milkshake $65 : 呢個係我其中一個好喜歡嘅飲品🥤鍾意土多啤𠼝嘅香味✅

🍓Strawberry Milkshake $65 : 呢個係我其中一個好喜歡嘅飲品🥤鍾意土多啤𠼝嘅香味✅正呀喂🥳
2023-12-16 61 瀏覽
假日相約朋友去馬灣參加由Cafe Roma 舉辦的【Kids’ Gingerbread Cookies Workshop 兒童薑餅人製作班】完成工作坊後入座進食午餐,非常kids friendly ,小朋友樂極忘形一邊玩沙,大人一邊享受食物。脆雞拼盤$98香脆雞條及脆炸芝麻雞翼,香口食物當然是秒速清碟傳統意式肉醬意粉$138自家製蕃茄汁,大量的牛肉碎,味道正常發揮。夏威夷薄餅,喜歡薄脆的口感。經典意式甜品拼盤$188 自家製提拉米蘇、沙巴翁、意式奶凍兒童套餐白汁雞肉意粉好豐富,有是日餐湯雜菜湯,有洋蔥粒、紅蘿蔔粒,豆、青瓜粒,健康飽肚。新鮮水果及果汁,份量好大。

脆雞拼盤$98
香脆雞條及脆炸芝麻雞翼,香口食物當然是秒速清碟

傳統意式肉醬意粉$138
自家製蕃茄汁,大量的牛肉碎,味道正常發揮。

夏威夷薄餅,喜歡薄脆的口感。

經典意式甜品拼盤$188
自家製提拉米蘇、沙巴翁、意式奶凍

兒童套餐白汁雞肉意粉
新鮮水果及果汁,份量好大。

2023-12-15 69 瀏覽
趁呢排天氣涼左就入左馬灣行下,係沙灘隔離就見到呢間cafe有set lunch好抵食,環境又開揚。午餐$88起有湯/前菜同主菜都幾豐富😍煙花女意粉,雖然唔多肉,但有車厘茄、橄欖、水瓜柳、油漬鯷魚,份量又夠多,配微辣番茄汁,同個daily番茄湯一樣酸酸地好開胃😋另一個set揀左前菜加主菜。意式卡布里沙律配水牛芝士、番茄及火箭菜,水牛芝士好香,配埋黑醋好fresh香煎盲曹配烤雜菜條魚勁厚身大條$88真係好抵食😭 魚肉仲好鮮甜!雜菜全部都烤過外皮脆身入面又多汁另可加錢配飲品,需要先加配就更彈性。叫左凍mocha $15同凍檸茶 $10,chill chill地食完去行沙灘🏖️

意式卡布里沙律

香煎盲曹配烤雜菜

意式卡布里沙律
香煎盲曹配烤雜菜
2023-12-15 65 瀏覽
放假去食野,Cafe Roma 都係好好既選擇,環境靚,氣氛好,又可以感受下陽光,我同朋友仔都食得開心。🙂午餐只係$88,夠扺食。前菜係意式卡布里沙律配水牛芝士,大大片水牛芝士真係揼本,扺過自己整,仲有番茄同火箭菜,新鮮又清新。😉主菜就揀左香脆煙燻豬臉煙肉青豆燴意大利飯,豬臉肉經煙燻後冇咁油,食落仲幾爽脆㗎,口感夠曬特別。🤭朋友就叫左同樣係$88既午餐,有餐湯同煙花女意粉。意粉個名夠曬創意,其實係有車厘茄、橄欖、水瓜柳同鯷魚,配埋微辣既番茄汁,調味都好好。👏🏻朋友個仔就叫左兒童餐,有義大利雜菜湯,夏威夷薄餅,雜果,藍莓芝士餅,提子汁。豐富到作為大人都想叫一個。👶🏻餐廳service 好,價錢又平,食物水準都好好,值得再食。

2023-12-11 133 瀏覽
放假一家人👨‍👩‍👧‍👧入馬灣玩,喺荃灣西去珀麗灣船上book定Café Roma,要坐戶外位,方便睇小朋友👧🏻👧🏻。去到真係有戶外位,陳皮二妹坐BB櫈。叫咗嘢就上一籃包點油醋,包微暖唔錯。兒童餐二㨂一揀咗白汁雞肉🍗車輪🛞粉餐,飲蘋果汁🧃,有子母湯、沙律🥗同生果🍎🍊,睇落好開心😀。大人就叫咗意大利🇮🇹雲吞,好大隻。仲有pizza,個皮好脆,睇落好大,但轉頭食哂。呢間奶昔好好飲,叫咗雲呢拿同士多啤梨🍓奶昔,雲呢拿奶昔用Movenpick雪糕🍦打,合哂我河車。陳皮兩妹地下碎屑變咗麻雀食物🥘。戶外接住沙灘🏖️俾小朋友放電 🔋,餐廳🍴仲有提供堆沙工具🧰,玩到尾班船返荃灣西先走。
馬格麗特pizza
意大利雲吞