2022-06-18 49 瀏覽
亞士厘道有不少食店,原來有一間,還設有空中花時園,花花牆好適合打卡我比較怕熱,坐回店內享用。見到Tea set 心心眼,乾冰製造仙氣感店內環境寬敞,梳化椅夠大張,坐得舒服。伯爵茶奶凍口感幼滑,伯爵茶味濃馬卡龍 細細粒唔會太膩迷你冬甩 朱古力和士多啤梨味,唔太甜布朗尼蛋糕朱古力味非常濃郁柑橘貝殼蛋糕好香柑橘味,唔太甜提子鬆餅口感鬆軟,配士多啤梨果醬好夾鱘魚黑魚子煙三文魚他他黑魚子鮮味,配搭更鹹香血腥瑪麗雞尾酒蝦蝦肉爽口,血腥瑪麗辣得過癮蟹肉蘑菇酥皮盒酥皮香酥脆 沙嗲雞肉串雞肉細隻,但肉質嫩滑馬蘇里拉芝士棒外層香脆,拉芝好正蒜香雞槌 炸得香口,沾泰式辣醬更惹味芝士焗青口焗得金黃,大隻又啖啖肉士多啤梨果醬、鮮奶油、泰式辣醬配玫瑰花茶、青葡萄紅茶,悠閒地享受下午茶時間

我比較怕熱,坐回店內享用。
見到Tea set 心心眼,乾冰製造仙氣感

店內環境寬敞,梳化椅夠大張,坐得舒服。

伯爵茶奶凍口感幼滑,伯爵茶味濃
馬卡龍 細細粒唔會太膩
迷你冬甩 朱古力和士多啤梨味,唔太甜
布朗尼蛋糕朱古力味非常濃郁
柑橘貝殼蛋糕好香柑橘味,唔太甜
提子鬆餅口感鬆軟,配士多啤梨果醬好夾

鱘魚黑魚子煙三文魚他他
黑魚子鮮味,配搭更鹹香
血腥瑪麗雞尾酒蝦
蝦肉爽口,血腥瑪麗辣得過癮
蟹肉蘑菇酥皮盒酥皮香酥脆

沙嗲雞肉串雞肉細隻,但肉質嫩滑
馬蘇里拉芝士棒外層香脆,拉芝好正
蒜香雞槌 炸得香口,沾泰式辣醬更惹味
芝士焗青口焗得金黃,大隻又啖啖肉

士多啤梨果醬、鮮奶油、泰式辣醬

配玫瑰花茶、青葡萄紅茶,悠閒地享受下午茶時間
2022-06-15
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-06-12 41 瀏覽
原本想去港女花花牆打個卡,點知咁啱落雨,唯有喺室內enjoy我個teamenu甜同咸都有得食一上枱就仙氣飄飄 打卡一流頂層有伯爵茶奶凍,馬卡龍,迷你冬甩,布朗尼蛋糕,柑橘貝殼蛋糕,提子鬆餅甜品黎講唔算特別,但都好多選擇,一次過滿足你中層有煙三文魚他他,Bloody Mary Cocktail Shrimp,蟹肉蘑菇酥皮盒個人最鍾意三文魚他他,配埋魚子醬的確唔錯底層有Mozzarella Cheese Stick棒,芝士焗青口,蒜香雞槌全部都炸到脆卜卜,過晒口癮飲埋杯peach peach紅茶同埋咖啡,wrap up全日

menu甜同咸都有得食

一上枱就仙氣飄飄
打卡一流

甜品黎講唔算特別,但都好多選擇,一次過滿足你

個人最鍾意三文魚他他,配埋魚子醬的確唔錯

全部都炸到脆卜卜,過晒口癮

由於落大雨無得去外面打卡🥹 外面嗰花花牆真係好靚😍 我哋兩個人坐長長嘅卡位檯🤓 呢到環境真係好好,感覺好舒服,啱晒傾偈🤓High tea set - 有小食、鹹點、甜點🍮 仲包花茶/咖啡☕️ 佢喺個炮台有乾冰,嚟到嗰陣真係煙霧離漫仙氣滿滿😁 小食嘅加分位絕對係佢俾咗泰式辣醬我🤓 食炸嘢點少得泰式辣醬☺️ 雞鎚、芝士棒同青口都好好食😙 鹹點有黑魚子煙三文魚他他、蟹肉蘑菇酥皮盒同雞尾酒蝦,三樣都唔錯😙到最後嘅甜點,我平時覺得馬卡龍好難食,但今次食完令我改觀,唔算好甜,味道都幾好😋

2022-06-01 68 瀏覽
今日到訪這一家cafe. 其實這一家cafe 面積不少,而且有打卡位,是戶外露天的那一種,但由於天氣炎熱,還是選擇室內座位。午餐有十款選擇,有意粉、薄餅、雞扒牛扒等,價格由$57-$138, 包沙律、湯、主菜和餐飲。沙律菜很清爽,但沙律汁極酸,吃一口便放棄了。餐湯是忌廉湯,口感順滑,味道沒有太鹹,標準水平。黑松露野菌意大利飯$68這意大利飯的味道不錯,有淡淡的黑松露菌香,飯粒口感creamy 濕潤,軟硬適中,吃光光也不膩口。香煎三文魚配香檸牛油汁$138這三文魚煎到表皮香脆,魚肉依然嫩粉紅色,剛剛熟,所以三文魚十分嫩滑可口,加上自身的魚油和少許的香檸牛油汁保持濕潤,十分可口。跟餐加錢的cappuccino 這cappuccino 的泡沫十分豐盈,口感香滑,頗為濃郁的牛奶香,咖啡味十分溫和,不下糖也ok.

沙律菜很清爽,但沙律汁極酸,吃一口便放棄了。

餐湯是忌廉湯,口感順滑,味道沒有太鹹,標準水平。

黑松露野菌意大利飯$68

香煎三文魚配香檸牛油汁$138

跟餐加錢的cappuccino

午餐
2022-05-31 42 瀏覽
之前見朋友post咗喺尖沙咀食嘅tea幾吸引,咁啱去開尖沙咀就上去試下, 餐廳位於天台位置,露天位有靚靚嘅花牆,但因為天氣都幾熱同埋曬,我哋喺出面影咗幾張相之後就揀咗坐室內位置😆呢個tea set分開三層,中間嗰層放咗少少乾冰,上枱時嘅煙霧效果好有仙氣,打卡一流😍最底層嘅係Snacks:沙爹雞肉串肉質唔韌,沾有甜甜地嘅沙爹醬好開胃!馬蘇里拉芝士棒可以拉到長長嘅芝士絲🧀芝士焗青口口感嫩滑無渣!蒜香雞槌炸到外脆內嫩,上枱嘅時候仲熱嘅,配埋泰式辣醬無得輸🐔中間一層係Savory:鱘魚黑魚子煙三文魚他他鹹香味鮮,放上金箔望落更加高級😍血腥瑪莉雞尾酒蝦, 蝦肉爽彈配上酸甜醬汁,非常開胃🦐蟹肉蘑菇酥皮盒酥皮鬆化,蟹肉蘑菇餡料好香口🦀最上層嘅係甜品:伯爵茶奶凍奶味濃;馬卡龍外脆內軟;朱古力味同士多啤梨味嘅迷你冬甩都有同味果醬包喺入面🍩布朗尼蛋糕濕潤而且朱古力味好濃 👍🏻柑橘貝殼蛋糕柑橘香味濃郁又唔會太甜,我覺得係今餐最好食嘅甜品❤️提子鬆餅外層香脆,無論配士多啤梨果醬定係鮮奶油都一樣咁好食😋呢個tea set價錢好抵又好食,而且好靚好適合同閨蜜一齊打卡😍

2022-05-02 96 瀏覽
假日和朋友來吃午餐這裏戶外環境不錯花花牆壁,好吸引,可以影靚相午餐價錢OK人均大概100份量很多飽到食唔晒黑松露pizza,餅底好鬆脆卡邦尼意粉🍝牛肉漢堡包🍔
假日和朋友來吃午餐
這裏戶外環境不錯
花花牆壁,好吸引,可以影靚相
午餐價錢OK
人均大概100
份量很多
飽到食唔晒

黑松露pizza,餅底好鬆脆

卡邦尼意粉🍝

牛肉漢堡包🍔
2022-04-22 175 瀏覽
尖沙咀咁旺嘅地段今日嚟咗食午市套餐都係$58,連埋加一都係六十幾,餐湯係薯仔湯,沙律就平時嘅質素配一個甜甜地嘅汁,飲品係熱嘅水果茶,幾好飲又唔係好甜,最驚喜係意粉嘅份量竟然咁多,而且味道又唔差真係好抵食!下次平日得閒再嚟😆
2022-03-31 212 瀏覽
作為港女梗係愛hightea打下卡,其實食港女tea都唔洗下下要酒店級既,出面其實仲有好多選擇,仲幾抵食添!今次去左依間樓上餐廳,環境舒適,卡位超闊落,落地玻璃窗透光度高。叫左個三層架tea, $328包括咸點,甜點同埋炸物。另配士多啤梨果醬,鮮奶油同埋泰式辣醬。🍰甜點🍰🍮伯爵茶奶凍🍪馬卡龍 🍩冬甩 🥧貝殼蛋糕 🍫brownie 最中意伯爵茶奶凍,茶味清香食落無咁大負擔,仲有貝殼蛋糕外脆內軟,口感好好。🧂咸點🧂🐟鱘魚黑魚子煙三文魚他他🐟 🦐雞尾酒大蝦🦐 🍄蟹肉蘑菇酥皮盒🍄一定要野卡因為有黑魚子又加左金泊,精緻又高貴,味道咸香鮮味。雞尾酒蝦酸酸的帶微辣,彈牙美味。🍖炸物🍖🍢沙嗲雞肉🍢 🧀芝士棒🧀 🧀芝士焗青口🧀 🍗蒜香雞鎚🍗炸物香口,特別係雞鎚整得好惹味,沾埋泰式辣醬仲好食。芝士棒流心拉絲,邪惡! 食完咁多咸甜點,我就揀左個玫瑰花茶,清香味道清一清口腔。朋友就叫左杯Latte去配甜品,就咁就chill左個下晝♥️

🍰甜點🍰

🧀芝士棒🧀
🧀芝士焗青口🧀
🍗蒜香雞鎚🍗

2022-03-06 159 瀏覽
Cafe Terrace店舖嘅位置係open area ,而且有幾幅靚靚花牆,再加上精緻tea set,好適合打卡!當海神遇上了花仙子 Tea Set $328/2位賣相精美,好吸引!Tea set包括有六款甜品、三款咸食、四款小食,仲有兩杯食品及三款醬料!甜品第一層嘅甜品有伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕 及 提子鬆餅,整體甜美可口!咸食第二層嘅咸食有鱘魚黑魚子煙三文魚他他、血腥瑪麗雞尾酒蝦 及 蟹肉蘑菇酥皮盒,配搭豐富鮮味!小食第三層嘅小食有沙嗲雞肉串、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口、蒜香雞槌,整體香口惹味!飲品鮮奶咖啡 及 香桃紅茶

當海神遇上了花仙子 Tea Set $328/2位

甜品

咸食

小食

飲品
鮮奶咖啡
及 香桃紅茶
2022-03-05 101 瀏覽
鍾意花花🌼🌸🌷的閨密生日,一於帶佢去位於尖沙咀的 「Cafe Terrace」打下卡. 餐廳上年12月開始,好花心思將室外露台佈置成一個花花牆,環境非常靚,情侶💑或者閨密👯‍♀️黎食個High Tea 打下卡真係一流🤩🌟下午茶High Tea Set $328🌟🧡 *•.¸♡ 𝐒𝐍𝐀𝐂𝐊𝐒 ♡¸.•*~ 沙嗲雞肉串~ 馬蘇里拉芝士棒~ 芝士焗青口 ~ 蒜香雞槌 ❣️ 沙嗲雞肉串, 雞肉配沙嗲醬相當惹味. 芝士棒煙韌又香滑, 仲有拉絲效果!青口新鮮,芝士非常香濃。雞槌炸得香脆又唔油膩, 雞肉串同埋雞槌配埋泰式辣醬一齊食一流🤤❤️*•.¸♡ 𝐒𝐖𝐄𝐄𝐓𝐒 ♡¸.•*~ 伯爵茶奶凍 ~ 馬卡龍 ~ 迷你冬甩~ 布朗尼蛋糕 ~ 柑橘貝殼蛋糕 ~ 提子鬆餅 ❣️色彩繽紛的甜品,見到就好開心😍 士多啤梨🍓同埋朱古力冬甩🍩,好軟熟,甜度適中. 伯爵茶奶凍帶茶香細細杯好可愛😚 咖啡味同檸檬味馬卡龍,帶陣陣檸檬清新同咖啡濃香😋 提子鬆餅,唔會乾身,配合埋鮮奶油同埋士多啤梨🍓果醬一齊食就最啱💜 *•.¸♡ 𝐒𝐀𝐕𝐎𝐑𝐘 ♡¸.•*~ 鱘魚黑魚子煙三文魚他地~血腥瑪麗雞尾酒蝦 ~蟹肉蘑菇酥皮盒 ❣️ 煙三文魚非常新鮮
鍾意花花🌼🌸🌷的閨密生日,一於帶佢去
位於尖沙咀的 「Cafe Terrace」打下卡.

🌟下午茶High Tea Set $328🌟

~ 迷你冬甩
~ 布朗尼蛋糕
~ 柑橘貝殼蛋糕
~ 提子鬆餅
❣️色彩繽紛的甜品,見到就好開心😍

💜 *•.¸♡ 𝐒𝐀𝐕𝐎𝐑𝐘 ♡¸.•*
~ 鱘魚黑魚子煙三文魚他地
~血腥瑪麗雞尾酒蝦
~蟹肉蘑菇酥皮盒
❣️ 煙三文魚非常新鮮鮮甜,配埋黑魚子非常夾,仲有金泊喺面層,賣相相當高貴。蝦肉好大隻,新鮮彈牙,配埋酸酸甜甜嘅蕃茄醬非常醒胃 。蟹肉蘑菇酥皮好酥脆,餡料好味一啖就食咗

💙 *•.¸♡ 𝐂𝐎𝐍𝐃𝐈𝐌𝐄𝐍𝐓𝐒 ♡¸.•*
~ 士多啤梨果醬
~ 鮮奶油
~ 泰式辣醬
❣️ 士多啤梨果醬同埋鮮奶油用黎食Sweets, 泰式辣醬就用黎點小食,酸酸辣辣非常醒胃

💚 *•.¸♡ 𝐃𝐑𝐈𝐍𝐊 ♡¸.•*
~ 鮮奶咖啡 Cafe Latte
❣️兩杯 Latte 拉左個靚靚既花😍 奶同咖啡比例非常適中,入口順滑

📍Cafe Terrace (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台
2022-03-03 58 瀏覽
上個週末下大雨,但無阻我哋喺濃厚藝術風格嘅環境下享受下午茶。晴天時選擇喺三款花牆下打卡當然超吸引,滿有少女心,但係我哋發現到室外環境同樣寧靜舒服,坐住沙發慢活,欣賞住本地藝術畫作。 High tea set for two ($328)三層架嚟到,店員會喺中間放乾冰岀煙,更加有氣氛,想打卡就要快。— Snacks —🍢沙嗲雞肉串、🧀馬蘇里拉芝士棒、🐚芝士焗青口、🍗蒜香雞槌首先我哋食咗低層邪惡嘅小食,特別推介芝士棒,咬開有拉絲效果😋。仲有,沙嗲雞肉串同蒜香雞鎚啖啖肉,不過保溫唔容易。— Sweets —🍮伯爵茶奶凍、馬卡龍、🍩迷你冬甩、🍰布朗尼蛋糕、🍰柑橘貝殼蛋糕、🍇提子鬆餅上層甜味色彩繽紛, 冬甩有草苺同朱古力味,幾鬆軟,抹茶馬卡龍唔會過甜, 最特別係奶凍柔滑,帶茶香。 — Savory —🐟鱈魚黑魚子煙三文魚他他、🦐血腥瑪麗雞尾酒蝦、🍄蟹肉蘑菇酥皮盒中層魚子三文魚他他,加上金箔,美味之餘更顯高貴。雞尾酒蝦蝦肉結實,酒味酸甜味濃郁。蟹肉磨菇酥幾酥脆。 — Condiments —🍓士多啤梨果醬、鮮奶油、🌶泰式辣醬Drink (可選其他咖啡/加配氣酒)🫖香桃紅茶、玫瑰花茶 花茶係可以re

High tea set for two ($328)

— Snacks —
🍢沙嗲雞肉串、🧀馬蘇里拉芝士棒、🐚芝士焗青口、🍗蒜香雞槌

— Sweets —

— Savory —

— Condiments —
🍓士多啤梨果醬、鮮奶油、🌶泰式辣醬

Drink (可選其他咖啡/加配氣酒)
🫖香桃紅茶、玫瑰花茶

花茶係可以refill嘅,香桃、玫瑰味道濃郁。

💖另外,我哋本來喺被下午茶所吸引,食到肚仔好滿足,不過忍唔住想試下黑松露野菌薄餅$68,包埋餐湯、沙律同水果茶, 超抵食,份量多到切六塊,而且係好香黑松露香味,同樣有拉絲。
2022-03-02 44 瀏覽
呢個下午茶平平哋,兩個人搵一個下午可以坐吓、食下野。餐廳係露天,落雨會有帳篷,主要打卡位係花花牆。嗰日咁啱落雨,所以影嘅相唔多,去到咁啱花花牆邊嘅位都滿座,好彩坐咗一陣咁啱有人食完,轉到花花牆旁嘅檯。三層架下午茶🫖:伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕、提子鬆餅(配士多啤梨果醬、鮮奶油)鱈魚黑魚子煙三文魚他他、血腥瑪麗雞尾酒蝦、蟹肉蘑菇酥皮盒、沙嗲雞肉串、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口、蒜香雞槌。鹹點要趁熱食,炸野幾脆。鹹點、甜點都幾平均,樣樣有啲。飲品包基本咖啡或花茶。

三層架下午茶🫖:

鹹點要趁熱食,炸野幾脆。

鹹點、甜點都幾平均,樣樣有啲。飲品包基本咖啡或花茶。
2022-03-01 47 瀏覽
當日黎到比我想像多人,而且黎食既都係情侶,估唔到而家啲男人都會同另一半食呢啲男人口中又貴又唔好食又唔飽既野🤣 個環境好靚,好少女風,同果陣睇相都差唔多。花牆岩曬女仔打卡,岩岩好我可以坐到花花隔離。話明下午茶,當然分咗3part.甜食,咸食同小食啦!我自己一向就比較中意食咸食多啲,今次甜食竟然有大驚喜!仲要係平民價,勁合理既價錢食到好食既野❤️甜食:伯爵茶奶凍,馬卡龍,迷你冬甩,布朗尼,柑橘貝殼蛋糕,提子鬆餅咸食:鱘魚黑魚子煙三文魚他他,血腥瑪麗雞尾酒蝦,蟹肉蘑菇酥皮盒小食:沙嗲雞肉串,馬蘇里拉芝士棒,芝士焗青口,蒜香雞鎚我由最底下小食開始食起,係因為怕甜食食完會影響咗其他嘢食嘅味道。主要小食都係炸物多,雖則話炸物好難唔好食,但係佢整體來講好食而且唔會好油好乾。就連我平時唔鍾意食嘅青口,佢都做到冇咗陣我唔鍾意嘅腥味,而且芝士都唔少。我一路食一路讚好,但自己又喺度講咸食好難唔好食,要繼續食晒先知係咪真係全部都出色。咸食方面因為朋友唔食得蝦,所以都歸我,蝦好爽口,但配左我唔鍾意食嘅西芹,我諗唯一呢樣係我覺得唔會食嘅嘢,但我知我身邊好多朋友好鍾意食🤣蟹肉蘑菇酥皮盒好香脆好好味😋煙三文魚他他我會形

話明下午茶,當然分咗3part.
甜食,咸食同小食啦!
我自己一向就比較中意食咸食多啲,今次甜食竟然有大驚喜!
仲要係平民價,勁合理既價錢食到好食既野❤️

甜食:

咸食:
鱘魚黑魚子煙三文魚他他,血腥瑪麗雞尾酒蝦,蟹肉蘑菇酥皮盒

小食:
沙嗲雞肉串,馬蘇里拉芝士棒,芝士焗青口,蒜香雞鎚

蟹肉蘑菇酥皮盒好香脆好好味😋
煙三文魚他他我會形容好好食,因為平時凍盤嘅煙三文魚我好少食,我會嫌佢好鹹,但係佢變咗他他之後不但唔會好咸,而且味道好開胃,仲有好多嘅黑魚子,好揼本啊!

甜食種類其實真係好多,開頭覺得應該會好甜,但食落去真係估佢唔到嘅出色。
伯爵茶奶凍我超級建議食咗先,因為我唔記得咗佢,影完相一大輪,仲要由底開始食,天氣當日又熱,變相食嘅時候已經有啲溶,但係我想講佢未到依然係好香嘅伯爵茶味👏👏
貝殼蛋糕外脆內軟,而且好香既柑橘味,好味到想食多件。
迷你冬甩,我以為佢真係會好甜,因為一向食嘅都係偏甜,但佢有驚喜,不單止唔會好甜,細細粒裏面竟然會有醬👏👏👏一粒係朱古力,而另一粒就係士多啤梨,令我對冬甩改觀了。

布朗尼蛋糕,佢呢個比起平時食嘅冇咁乾身,而且好濃烈嘅朱古力味,一細件啱啱好🤪
馬卡龍分別係榛子同埋開心果味,我自己比較鍾意食開心果味,而朋友表示鍾意食榛子味多啲,甜度還好,比起一間網店嘅馬卡龍佢覺得呢間好食好多,而且話冇咁甜。
提子鬆餅,一開始見到點解得一件都諗緊會唔會唔夠食,點知其實食完函式嘅時候已經開始有啲飽,鬆餅又點可以無醬呢,醬方面都係鮮奶油同埋士多啤梨醬,但係我覺得佢個奶油有啲似乳酪味,反而士多啤梨醬係我今次食鬆餅會選擇嘅醬,感覺上佢比起出邊嘅士多啤梨醬好食無咁甜,我諗應該係自家製。

下午茶仲包左兩杯嘢飲,一杯叫咗mocha,另一杯叫咗香桃紅茶。

整體來講全部都好滿意,開頭以為會唔飽,兩個女仔夠晒數。而且有質素,有心思,食得出味道係經過自己調校😋😋😋

我哋埋單嘅時候見到好靚嘅船,我話下次食,員工聽到之後已經同我哋講話好遺憾3月1號至到4月20號都要暫停營業,好可惜,大家唔好摸門釘。

唯有等去之後開返再去,當我出呢篇文嘅時候佢已經關閉😕
2022-03-01 1142 瀏覽
喺尖沙咀鬧市之中搵到呢間cafe terrace食個寧靜遊閒下午茶。呢間cafe terrace位於天台,戶外座位仲整咗好靚嘅特色花花牆,打卡一流。個三層架high tea set有個好靚嘅名叫<當海神遇上花仙子>,賣相都好精美,仲有乾冰製造嘅煙霧效果。最頂果層係甜點,有成6款,種類都算多,分別係伯爵茶奶凍、馬卡龍、迷你冬甩、布朗尼蛋糕、柑橘貝殼蛋糕同提子鬆餅。馬卡龍整得唔錯外脆內軟。貝殼蛋糕帶陣陣柑橘嘅清香,好fresh。鬆餅係比較脆身嘅口感,可以搽d士多啤梨果醬一齊食。鹹點方面全部都整得幾出色。最吸睛嘅當然係鱘魚黑魚子煙三文魚他他,面頭仲鋪有一大片金箔,黑魚子醬同三文魚他他嘅鹹香同鮮味好夾。另外仲有血腥瑪麗雞尾酒蝦,雞尾酒汁味道偏辣但配埋鮮甜嘅海蝦味道就啱啱好。至於蟹肉蘑菇酥皮盒,酥脆嘅外皮入邊釀咗蘑菇同蟹肉,唔錯。而最底果層係炸物小食,有沙嗲雞肉串、馬蘇里拉芝士棒、芝士焗青口同蒜香雞槌。雞肉串肉質嫩滑唔乾仲好香沙嗲味。炸芝士棒入面係軟心香濃芝士,點埋泰式辣醬就更加惹味。飲品方面,除咗咖啡亦都有花果茶可以揀,襯返哂靚靚嘅花牆。。。Cafe Terrace (尖沙咀)

飲品方面,除咗咖啡亦都有花果茶可以揀,襯返哂靚靚嘅花牆。

Cafe Terrace (尖沙咀)
尖沙咀亞士厘道24-38號天星大廈4樓平台

2022-03-01 730 瀏覽
以為梵高畫中才有Cafe Terrace ?尖沙咀天星大廈4樓都有啦!一開𨋢門只會見到一間西餐廳,其實Cafe Terrace就身在餐廳的平台中。平台有簷蓬擋雨,開揚無油煙味,疫情下坐outdoor 的感覺確實較好。是日天氣低於10度,職員都準備好暖爐放於枱旁,所以感覺還好。點了一set afternoon tea $328 另收加一:Sweets (六款甜點):伯爵茶奶凍 - 香滑;馬卡龍 - 兩件都不會太甜;迷你冬甩 - 可愛,不乾身;布朗尼蛋糕 - 放最後吃因我比較甜膩;柑橘貝殼蛋糕 - 不會太乾身;提子鬆餅 - 配上忌廉和果醬很滿足,但只得一件,還好份量麵夠二人共享。Savory(3款鹹點):鱘魚黑魚子煙三文魚他他 - 有金萡感覺立即變得高級,但其實味道都不錯,脂香中帶微微魚子咸香,覺得是當中最好吃的一款;血腥瑪麗雞尾酒蝦 - 因小編不吃蝦,所以不評論了;蟹肉蘑菇酥皮盒 - 蟹肉蘑菇都幾香口,酥皮盒襯未腍要快吃;Snacks(四款小食):沙嗲雞肉串 - 沙嗲醬惹味;馬蘇里拉芝士棒 - 襯熱還有拉絲效果;芝士焗青口 - 襯熱時芝士特別香口;蒜香雞槌 - 香脆不油膩,配上香辣醬更惹

以為梵高畫中才有Cafe Terrace ?
尖沙咀天星大廈4樓都有啦!

Sweets (六款甜點):
伯爵茶奶凍 - 香滑;
馬卡龍 - 兩件都不會太甜;
迷你冬甩 - 可愛,不乾身;
布朗尼蛋糕 - 放最後吃因我比較甜膩;
柑橘貝殼蛋糕 - 不會太乾身;

Savory(3款鹹點):
血腥瑪麗雞尾酒蝦 - 因小編不吃蝦,所以不評論了;
蟹肉蘑菇酥皮盒 - 蟹肉蘑菇都幾香口,酥皮盒襯未腍要快吃;

Snacks(四款小食):
沙嗲雞肉串 - 沙嗲醬惹味;
馬蘇里拉芝士棒 - 襯熱還有拉絲效果;
芝士焗青口 - 襯熱時芝士特別香口;
蒜香雞槌 - 香脆不油膩,配上香辣醬更惹味。

Condiments (3款調味):
士多啤梨果醬 鮮奶油 泰式辣醬

Drink(6款飲品,自選兩杯):
點了冷/熱各一杯《朱古力咖啡》。

除了下午茶,午餐的價錢都在$100樓下,同樣值得試試,會再惠顧。
2022-02-19