2017-02-16 590 瀏覽
呢晚喺銅鑼灣穿穿插插 來到無咁人頭湧湧嘅禮頓道 無意中逛入僻靜嘅希雲道 發現一間寧靜雅緻嘅小cafe可能唔近大街 客人唔多 但環境乾淨 佈置令人坐同望得舒服... 有大檯、二人檯、bar檯....仲有免費wifi供應 密碼就寫喺牆 可以自便餐廳menu上嘅菜式唔算多 但樣樣都好吸引Drink menu上有「Smoothie」詢問之下 知道有藍莓和草莓味(唔知係咪today's special呢?似係)小妹選了補眼嘅藍莓味... 淺紫色 偏粉紅.... 可是飲一啖之後已能確認係天然嘅藍莓 事關小妹幾日前食過藍莓 飲品入面仲有新鮮藍莓嘅「沙粒」 另外 冰粒好細 比較貼近yogurt 但由於藍莓渣滓好多 所以沙冰溶化都唔會越飲越watery先來一客創意小食「菠蘿牛角包」 有原味和其他口味 小妹選了「三文魚配奶油乳酪」麵包的「菠蘿皮」與港式麵包店或茶記食到嘅差不多 加上牛角包有「酥皮」質地 更加鬆脆 呢種fusion唔錯!三文魚係煙三文魚 切成細細薄薄 堆成一座小丘(最怕一整塊 太單調)... cream cheese加熱成醬 塗在牛角包內層點綴Dinner set $78 一客 以銅鑼灣和菜
仲有免費wifi供應 密碼就寫喺牆 可以自便
餐廳menu上嘅菜式唔算多 但樣樣都好吸引

Blueberry Smoothie

菠蘿牛角包(三文魚配奶油乳酪)
Dinner set $78 一客 以銅鑼灣和菜式嚟講 價錢合理
點了A餐「白汁蟹肉寬蛋麵」
由於用鐵板serve 有塊松木墊隔熱
白汁蟹肉寬蛋麵
驟眼看來 以為所謂「蟹肉」只係蟹柳 但撩兩撩就發現原來真係有蟹肉!除咗有大條嘅 每條麵條都沾有短小的肉碎
白汁有黏性而份量恰到好處 入味 但食完唔令人口乾
白汁蟹肉寬蛋麵
一餐飯當然唔少得甜品 dinner set加$35就可以食原價$68嘅「T骨牌布朗尼」 划算好多

比平時食開嘅特別啲 又係用鐵板serve 剛剛淋上凍朱古力醬 同熾熱嘅鐵板接觸後 即刻令brownie有微微燒烤的效果
brownie用黑朱古力製成 內有朱古力粒 可可味濃於甜味
一口冰凍軟熟嘅雲呢拿雪糕 加上半固體狀熱辣辣嘅brownie 相當有特色而相配
T骨牌布朗尼
由於人流唔旺 真係坐得好舒服 不過小妹亦希望老闆生意興隆
2017-02-15
Blueberry Smoothie
菠蘿牛角包(三文魚配奶油乳酪)
T骨牌布朗尼
2017-02-12 508 瀏覽
好少Café開係地舖, 而且銅鑼灣地段, 環境唔大, 價錢合理, 全日無需加一,  野食質素唔錯!  值得一去! 【牛肝菌雜菌意大利飯】HK$78 (SET, 包餐飲)有大量菌類和洋蔥, 飯質有咬口, 白汁岩岩好可以包住每粒飯, 水準不错【龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵】HK$78 (SET, 包餐飲)特濃既龍蝦汁, 入口Creamy, 寬蛋麵略帶煙韌, 爽口蝦配呢個意粉, 整體味道很夾!! 下次黎一定encorn!我地食完DINNER之後仲order左D甜品: 【焦糖脆脆蛋糕】餐飲另加HK$35店鋪homemade cake--必試!!份量十足, cream同蛋糕都夠light, 脆脆微苦, 整體不會過甜!【T-Bone Steak Brownie】HK$68一層朱古力包住紅絨蛋糕, 上面有一球雪糕, 以熱辣辣鐵板上檯~ 食之前倒上朱古力醬, 香噴噴朱古力味更加濃烈! 絕對刺激到味蕾!! 半溶+濃滑既朱古力沾少少雪糕, 入口即溶, 令我一試愛上!! 中意食甜品既推介必食!!
【牛肝菌雜菌意大利飯】HK$78 (SET, 包餐飲)
牛肝菌雜菌意大利飯
龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵

我地食完DINNER之後仲order左D甜品:

【焦糖脆脆蛋糕】
餐飲另加HK$35
焦糖脆脆蛋糕

【T-Bone Steak Brownie】HK$68
T-Bone Steak Brownie
10 分鐘 (堂食)
牛肝菌雜菌意大利飯
龍蝦汁鮮蝦寬蛋麵
2017-01-29 168 瀏覽
開學幾個禮拜,終於放假~ 難得有時間,約個兩個好朋友黎到希雲街覓食想試Cafe Yawn 好耐,但一直無行到依邊... Finally!!一入到黎,環境比我想像中細,而且有小小逼...我地叫左兩個dinner set~首先係牛肝菌汁雜菌意大利飯!聽聞係Cafe Yawn既招牌菜之一!上檯已經聞到好香雜菌味,好好味,好快就清曬!白汁蟹肉寬蛋麵比起Risotto,個人更中意白汁蟹肉寬蛋麵 白汁好香濃,麵  既textture岩岩好,蟹肉超級足料!!啖啖肉,好滿足啊!!朋友叫的Tiramisu Cappuccino~我的Caramel Latte~略嫌甜左d
開學幾個禮拜,終於放假~
難得有時間,約個兩個好朋友黎到希雲街覓食

一入到黎,環境比我想像中細,而且有小小逼...

白汁蟹肉寬蛋麵

比起Risotto,個人更中意白汁蟹肉寬蛋麵
Tiramisu Latte
朋友叫的Tiramisu Cappuccino~
Caramel Latte
我的Caramel Latte~略嫌甜左d
2017-01-26
15 分鐘 (堂食)
2017-01-24 856 瀏覽
之前聽舊同事提過呢間Café , 話果度啲食物好得意, 好似有得食又有得玩咁. 前排就特登約FRIEND去潮聖啦!每間café都有某啲特色去令客人留低深刻印象, 而呢度令我最記得嘅就係佢呢個唔用真相而係用sketch嘅餐牌, 帶出一種原創、親力親為嘅感覺, 而亦都令我對食物加上一份期待!呢個白汁蟹肉寬蛋麵, 蟹肉好夠(通常啲餐廳會好慳皮-_-), 白汁配合寬蛋麵好有口感, 又CREAMY又CHEWY! 每一啖都有蟹肉, 成個COMBINATION好MAKE SENSE! 講到COMBINATION, 呢個真係好有創意! 菠蘿皮配牛角包, 入面仲要夾住雪榚, 一脆一軟, 一暖一冷. 你話佢亂黎? 我話佢有性格HAHA 必試!正所謂人類嘅創意係無限, 呢個BROWNIES真係呃到你啦! 佢鐵板扒嘅設計已經好有賣點, 味道都好出眾! BROWNIES唔散又唔會過甜, 甜味就由雪糕補足, 整甜品都可以玩得出色呢個海綿蛋糕非常之咁軟淋淋! 配合上面嘅脆脆, 又係一個刺激味覺嘅配搭! 只要有其中一樣唔達標都會影響成個意境, 呢個蛋糕真係高好準食完咁多甜嘢嗒番杯易入口嘅紅酒, 沖一沖個口, 就完成今
菠蘿雪糕牛角包
海綿蛋糕
紅酒
食完咁多甜嘢嗒番杯易入口嘅紅酒, 沖一沖個口, 就完成今日嘅旅程
凍檸檬茶
BTW朋友話呢個檸檬茶嘅茶味好香添! 有機會都要試試先得!

2017-01-15
菠蘿雪糕牛角包
海綿蛋糕
凍檸檬茶
2017.01.04【 1.4 文青國度 Cafe YAWN】 和好友晚上放工後一聚 選了一家比較就腳的地方 一家本地年輕人打式的創意咖啡店 小店不算大,簡單的陳設與座椅 包括有高身吧檯,也適合2人前小聚 頗中意牆身上的咖啡豆裝置,很有意思 TODAY SPECIAL IS ..."YOU"更見玩味。 點set了,這裡的Dinner Set有幾款選擇, 全部$78, 加$15升級飲品, 加$35任選甜品。 然後就和朋友點了杯橙汁,清新開胃 煙三文魚薄餅 很喜歡煙三文魚,煙燻香氣濃郁 而以此製的PIZZA也很特別 用的是墨西哥餅,脆口而熱 茄汁與菠菜還是頗匹配的 牛肝菌汁雜菌意大利飯 這款飯很入味,有牛肝菌的香氣而且索晒汁,朋友和我都一致認為是好吃的甜品:朱古力OPERA CAKE 女仔無論幾飽都一定要食甜品! 必備的香濃!甜美的味道! 由於太愛CHOCOLATE, 所以也是零罪惡感! 盛惠HKD$221 人均HKD$110.5 短評: 無加一,文青氣息濃, 靜靜哋,係同朋友傾偈嘅好地方。 整體 味道:♥♥♥♡♡ 環境:♥♥♥♡♡ 服務:♥♥

和好友晚上放工後一聚

選了一家比較就腳的地方

一家本地年輕人打式的創意咖啡店

小店不算大,簡單的陳設與座椅

包括有高身吧檯,也適合2人前小聚

頗中意牆身上的咖啡豆裝置,很有意思

點set了,這裡的Dinner Set有幾款選擇,

全部$78,

加$15升級飲品,

加$35任選甜品

然後就和朋友點了杯橙汁,清新開胃

煙三文魚薄餅

很喜歡煙三文魚,煙燻香氣濃郁

而以此製的PIZZA也很特別

用的是墨西哥餅,脆口而熱

茄汁與菠菜還是頗匹配的

牛肝菌汁雜菌意大利飯

這款飯很入味,有牛肝菌的香氣

而且索晒汁,朋友和我都一致認為是好吃的

甜品:朱古力OPERA CAKE

女仔無論幾飽都一定要食甜品

必備的香濃!甜美的味道!

由於太愛CHOCOLATE,

所以也是零罪惡感!

盛惠HKD$221

人均HKD$110.5

短評:

無加一,文青氣息濃,

靜靜哋,係同朋友傾偈嘅好地方。

整體

抵食:♥♥♥♥♡

♡ Cafe YAWN ♡

♡ 銅鑼灣希雲街9號地舖 ♡
2017-01-04
$110.5 (晚餐)
  • 牛肝菌汁雜菌意大利飯
  • 煙三文魚薄餅
2017-01-15 465 瀏覽
距離睇戲時間還有兩小時,肚仔一點餓,便跟朋友到食街 – 希雲街的Café YAWN來個小聚。餐廳開揚、透明度高。設有特色晚餐,包括主菜、飲品及甜品。餐廳內環境簡潔、舒適、零拘束感,小聚一流。 坐下不久,已全店滿座,原先只想食件蛋糕,但見各人的晚餐賣相不錯,於是便不自覺地叫了Dinner Set。 【牛肝菌汁雜菌意大利飯】(HKD78)+HKD15升級飲品 及 +HKD35加甜品【牛肝菌汁雜菌意大利飯】牛肝菌汁香噴噴,什菌軟腍嫩滑;意大利飯熱辣辣,多汁軟身、不乾不硬,很可口。Tiramisu Latte拉花很靚,味道不會很甜,Tiramisu味亦有層次地滲出來。雖肚仔滿足了,但仍想加一件【焦糖脆脆】。蛋糕很有份量,大大件,忌廉豐盈細滑,而且有質感,不像雪芳蛋糕般只得空氣感,焦糖微甜勁脆,很適合不嗜太甜的我呢!
距離睇戲時間還有兩小時,肚仔一點餓,

便跟朋友到食街 – 希雲街的Café YAWN來個小聚。
餐廳開揚、透明度高。
設有特色晚餐,包括主菜、飲品及甜品
餐廳內環境簡潔、舒適、零拘束感,小聚一流。

坐下不久,已全店滿座,原先只想食件蛋糕,

但見各人的晚餐賣相不錯,於是便不自覺地

叫了Dinner Set。
 【牛肝菌汁雜菌意大利飯】(HKD78)
+HKD15升級飲品 及 +HKD35加甜品
【牛肝菌汁雜菌意大利飯】
牛肝菌汁香噴噴,什菌軟腍嫩滑;

意大利飯熱辣辣,多汁軟身、不乾不硬,

很可口。
Tiramisu Latte拉花很靚,味道不會很甜,

Tiramisu味亦有層次地滲出來。
雖肚仔滿足了,但仍想加一件【焦糖脆脆】。
蛋糕很有份量,大大件,忌廉豐盈細滑,

而且有質感,不像雪芳蛋糕般只得空氣感,

焦糖微甜勁脆,很適合不嗜太甜的我呢!
2017-01-12
2016-12-31 239 瀏覽
放工行工展會前食少少野,openrice揀左呢間Cafe仔。餐廳細細,得幾張枱,但環境氣氛都幾舒服,唔覺迫。餐牌食物選擇唔多,我地3人叫左Carbonara 、焗薯粒、Brownie,埋單$221,唔洗加一,冇咩人可以任坐幾耐都得,價錢可以接受。成間鋪得1個店員,做哂收錢、整野食、沖野飲,所以食物都係逐樣食完咁上。焗薯粒:鐵鑊上,SaSa聲😆,配兩隻溫泉蛋,好味,如果份量多d更好。Carbonara: 味道ok, 好似唔夠濃味Brownie: 叫T骨布朗呢,個Vanilla雪糕幾好味。鐵獲上,熱brownie配雪糕,冰火交融。淋朱古力醬上時SaSa, 好似鋸扒咁,有睇頭👍

Carbonara: 味道ok, 好似唔夠濃味
2016-12-30 1302 瀏覽
短短一條希雲街, 由平到貴, 西餐到甜品, 什麼類型的食店也有, 這回光顧本地創意咖啡店 - Cafe YAWN。 小店佔地不大, 簡單陳設小品舒適。 除了二人散檯, 還有4人靠趟門方檯, 也有靠窗自成一角的高身吧檯二人座。 小店是半自助形式, 先到櫃檯點餐, 後等店員送上。 晚餐設有Set Dinner, 不過這次喜歡散叫。 滋味薯粒熱鍋附班尼迪蛋 - 經典煙肉口味 $78鐵板上檯, 吱吱聲響, 刺破兩隻班尼迪蛋, 蛋黃漿應聲流出, 蛋白跟蛋黃與薯粒混合, 增加香口度, 煎得金黃香糯的薯粒, 加入半溶芝士、 洋蔥和煙肉, 還有黑椒粒, 十分香口好食。 牛油果沙律 $88全綠色的沙律, 是歡度佳節暴飲暴食後的健康之選。 切成片狀的牛油果, 成熟度適中, 腍軟清新, 蔬菜新鮮爽口, 車厘茄多汁, 加上黑醋和橄欖油, 酸勁開胃。 Hot Chocolate $38熱朱古力也有漂亮的心型拉花。 朱古力入口微微可可味, 甜度適中, 朱古力濃度未算是十分濃郁, 似是成品即沖, 不過是晚上咖啡因以外的好選擇。 T-Bone Steak Brownie $68心型朱

滋味薯粒熱鍋附班尼迪蛋 - 經典煙肉口味 $78

牛油果沙律 $88

Hot Chocolate $38

Hot Chocolate
Hot Chocolate
T-Bone Steak Brownie $68

心型朱古力browine上加有一球奶白雲尼拿雪糕, 於燒熱的鐵板上, 倒入朱古力醬, 應聲吱喳, 可惜朱古力醬份量不算多, 有些更蒸發掉了。 Browine 質感稍稍偏乾, 未算太黏稠, 不過朱古力味不錯, 一道黃色的醬, 原來是由白朱古力加色素調成。

T-Bone Steak Brownie
小店由幾位年輕人主理, 青春的衝勁是力闖的原動力, 舒適的斗室環境適合三五知己來個輕鬆小聚。
2016-12-22 995 瀏覽
終於去試銅鑼灣希雲街嘅Cafe Yawn。入面嘅面積唔算好大,當日仲只係得一位店員,收銀處、沖咖啡、煮熱食、整甜品都係一腳踢,睇見都覺得忙,不過都係一輪輪,啲人食完好快就走晒喇。牆上面有唔少用粉筆字寫嘅字句。同埋有啲同咖啡有關嘅裝飾。呢排向街嘅高身吧檯都唔錯,因為個視線比較高,所以望住出面咁坐都唔會出現同路人眼望望嘅尷尬情況。同好多咖啡店一樣,呢度都係有個自助位,俾人自己斟水攞醬料等等。收銀處側邊仲列咗有咩特別款式嘅飲品或食物。雖然對佢哋嘅熱食好有興趣,但最後只係試甜品同咖啡。T骨排布朗尼。食之前將朱古力漿倒晌熱燙燙嘅鐵板上,隨即發出唧唧聲,視覺同聽覺效果滿分,呢個都係鐵板類食物一向受人喜愛嘅原因之一。用布朗尼扮嘅T骨排質感扎實,外脆內軟綿,朱古力味幾濃郁,配上雪糕一齊食,冷熱交融,口感唔錯。香蕉布甸,將香蕉蛋糕放咗晌熱奶之中,賣相就好似海中嘅小浮島。吸滿熱奶嘅香蕉蛋糕,再加焦糖脆脆同呍呢嗱雪糕,個味道都幾得意。Caffe Mocha,朱古力味同咖啡味平衡,對於想飲咖啡又怕飲太多咖啡因嘅人係個唔錯嘅選擇。Rose Latte,放近個鼻嗰陣已聞到陣陣玫瑰香,奶泡綿滑,拉花都幾靚,味道係討
終於去試銅鑼灣希雲街嘅Cafe Yawn。
牆上面有唔少用粉筆字寫嘅字句。
同埋有啲同咖啡有關嘅裝飾。
收銀處側邊仲列咗有咩特別款式嘅飲品或食物。
雖然對佢哋嘅熱食好有興趣,但最後只係試甜品同咖啡。
T骨排布朗尼。
香蕉布甸
Caffe Mocha
Rose Latte,放近個鼻嗰陣已聞到陣陣玫瑰香,奶泡綿滑,拉花都幾靚,味道係討好嘅甜,隨後就係淡淡咖啡香。
✿╮❤╭✿ ✿雜感女生 好味日記✿ ˚*•✰。Cafe YAWN.閒情CAFE飲CAFE。✰•*˚ ✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿ ❤餓底飯聚❤ ❤ 銅鑼灣人多勢眾,要有悠閑cafe談何容易 今次朋友約我在希雲街見面 原來有一家小cafe,走簡約路線 SET DINNER不用加一 簡單就是HEA的好去處 先點2個SET再加小食 來杯我最愛的Tiramisu Latte (跟餐加$15升級飲品) Tiramisu Latte 充滿泡泡,入口香甜 有極香的Tiramisu味道,又帶奶的香滑 味道豐富濃郁 朋友點了鮮橙汁,新鮮的味道極開胃 牛肝菌汁雜菌意大利飯($78) 除了牛肝菌汁,還加入奶油、洋蔥調味 飯粒軟硬適中,索汁香口,但奶油味不太濃,反而是菌味搶眼 煙三文魚薄餅 ($78) 煙三文魚經過煙燻,帶鹹味和煙燻香氣 配上菠菜與經典的茄汁,熱辣辣上台,適合此時此刻 餅底似墨西哥餅,夠熱夠酥脆 滋味薯粒熱鍋($75) 經典煙肉口味配班尼廸蛋 班尼廸蛋處理得水波蕩漾,如果有荷蘭汁更完美 薯仔跟煙肉夠焦香 半溶的芝士有拉芝效果,味道不錯 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★

雜感女生 好味日記

˚*•。Cafe YAWN.閒情CAFE飲CAFE•*˚

✿✿舌尖上的銅鑼灣✿✿

餓底飯聚

銅鑼灣人多勢眾,要有悠閑cafe談何容易

今次朋友約我在希雲街見面

原來有一家小cafe,走簡約路線

SET DINNER不用加一

簡單就是HEA的好去處

先點2個SET再加小食

Tiramisu Latte 充滿泡泡,入口香甜

有極香的Tiramisu味道,又帶奶的香滑

味道豐富濃郁

朋友點了鮮橙汁,新鮮的味道極開胃

牛肝菌汁雜菌意大利飯($78)

除了牛肝菌汁,還加入奶油、洋蔥調味

飯粒軟硬適中,索汁香口,但奶油味不太濃,反而是菌味搶眼

煙三文魚薄餅 ($78)

煙三文魚經過煙燻,帶鹹味和煙燻香氣

配上菠菜與經典的茄汁,熱辣辣上台,適合此時此刻

餅底似墨西哥餅,夠熱夠酥脆

滋味薯粒熱鍋($75)

經典煙肉口味配班尼廸蛋

班尼廸蛋處理得水波蕩漾,如果有荷蘭汁更完美

薯仔跟煙肉夠焦香

半溶的芝士有拉芝效果,味道不錯

小評:

味道:★★★☆☆

環境:★★★★☆

服務:★★★★☆

衛生:★★★★☆

抵食:★★★★☆

題外話/補充資料: 小評: 味道:★★★☆☆ 環境:★★★★☆ 服務:★★★★☆ 衛生:★★★★☆ 抵食:★★★★☆
2016-12-20
2016-12-18 125 瀏覽
成日都經過希雲街都好想入去試~終於有機會入去試下~下午有set lunch價錢由 $78-$88仲包埋沙律同埋coffee!Mushroom Risotto $78雖然望落去普普通通 冇乜特別risotto既硬度適中如果再有多啲mushroom就更正~Egg-nest Burger $78塊牛非常非常厚 而且食落都好juicy唔會話食落乾爭爭的唯一美中不足係菜既份量唔夠多不過味道都是好味的~咖啡可以加$15 upgrade!而且仲有拉花~~
成日都經過希雲街都好想入去試~

終於有機會入去試下~

下午有set lunch

價錢由 $78-$88

仲包埋沙律同埋coffee!
Mushroom Risotto $78
雖然望落去普普通通 冇乜特別

risotto既硬度適中

如果再有多啲mushroom就更正~
Egg-nest Burger $78
塊牛非常非常厚 而且食落都好juicy

唔會話食落乾爭爭的

唯一美中不足係菜既份量唔夠多

不過味道都是好味的~
咖啡可以加$15 upgrade!
而且仲有拉花~~
2016-10-24
2016-12-17 495 瀏覽
其實我真係唔飲咖啡,一飲堅心跳快到似就死咁🙀但Latte跟Mocha因為牛奶比例較多espresso少,所以可以飲到咖啡嘅香😍但又唔會咁濃其次就係越來越多店都加入不同味道,今日又嚟咗銅鑼灣希雲街呢間優閒小店😬呢條街近排都去咗好多次<Taro Latte> 💜$42咁靚嘅紫色係香芋味,加上味道都幾出,越飲越香甜☁️泡沫奶滑<Roes tea Latte> 🌹$42其實跟前者差不多,只是味道變陣陣玫瑰花香氣<Avocado Salad> 🌱$88牛油果熟度剛好勁creamy,而沙律菜似有機貨,新鮮爽脆😋旁邊有沙律醋自己落<蛋巢漢堡> 🍔$68其實係牛肉蛋黃漢堡,本身塊牛都多汁,加埋啲蛋黃更滋味<黑松露炒蛋> 🍳$46蛋夠滑🙄可是松露可以再多少少唔太夠香

<Taro Latte> 💜$42
咁靚嘅紫色係香芋味,加上味道都幾出,越飲越香甜☁️泡沫奶滑
<Roes tea Latte> 🌹$42
其實跟前者差不多,只是味道變陣陣玫瑰花香氣
Avocado Salad
<Avocado Salad> 🌱$88
蛋巢漢堡
<蛋巢漢堡> 🍔$68
其實係牛肉蛋黃漢堡,本身塊牛都多汁,加埋啲蛋黃更滋味
<黑松露炒蛋> 🍳$46
蛋夠滑🙄可是松露可以再多少少唔太夠香
2016-12-03
Avocado Salad
  • Taro Latte
2016-12-11 196 瀏覽
之前在Via Tokyo排隊吃雪糕時發現這間用鐵鍋作主打的特色Cafe,所以今次專程來試下。Rose Latte ($42)表面灑上玫瑰花瓣,外表非常吸晴。Rose Latte散發着淡淡的玫瑰花香,甜度啱啱好,可以再encore。滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味) ($75)重點是頂層的班尼迪蛋,流心蛋淋上蛋黃醬,超級吸引。底層是香脆薯粒加上煙肉、芝士、青椒,配搭一流。牛肝菌汁雜菌意大利飯($78)意大利飯軟硬度適中,成功吸收牛肝菌汁的精華,配上雜菌一齊食,味道不錯。T-bone steak brownie ($68)絕對是今餐的重點!Brownie放在燒熱的鐵板上面,再即時淋上朱古力醬,充滿食鐵板牛排餐的感覺,非常有趣。再配上雲呢拿雪糕一齊食,冷熱交融,配搭新奇好味!菠蘿牛角包 ($25)菠蘿包加牛角包的fusion麵包,有創意!
Rose Latte ($42)
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味) ($75)
牛肝菌汁雜菌意大利飯($78)
T-bone steak brownie ($68)
絕對是今餐的重點!
菠蘿牛角包 ($25)
菠蘿包加牛角包的fusion麵包,有創意!
  • T骨排布朗尼
2016-12-11 813 瀏覽
短短一條希雲街已經好多美食,街頭又有受歡迎的抹茶雪糕店、又有吸晴刨冰店、街尾更有寧靜高尚的比利時西餐。今次tea time來,揀了間小cafe慢活一下。店內其中一角我幾喜歡,雖然對住街外,但特別透光,加上自成一角的格局,可以不問世事既感覺。當日幸好早點到,享受完寧靜過後,當中學生放學,三五知己來談天有種熱鬧氣氛,回想當年我也過得頗熱鬧。Taro Latte $42,紫薯拿鐵。最近除了抹茶當紅,紫薯也大熱了一排。呢度更有紫薯口味的latte,味道相當濃郁,紫薯味越飲越濃,奶泡厚身綿密,甜度剛好,飲落好順喉溫暖人心,拉花更是賣相吸引好看。Avocado Salad $88,牛油果沙律。看似很細碟,但食落原來都幾多,先講沙律菜用了三款,加上新鮮爽脆,配小蕃茄令沙律更濕潤。主角牛油果完熟,又香又滑很好味。這裡的沙律醋是由客人自己選擇加份量,我倒了一半已經覺得好夠味。油份不高,用了點鹽及胡椒調味,真的健康之選。Classic Bacon Hot Fried Potato Skillet with eggs benedict 滋味薯粒熱鍋 $75,揀了經典煙肉口味,還附有兩隻 班尼迪蛋,但比較似溫
Taro  Latte
Taro Latte $42,紫薯拿鐵。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
滋味薯粒熱鍋 $75,揀了經典煙肉口味,還附有兩隻 班尼迪蛋,但比較似溫泉蛋加上荷蘭醬,但原隻小鐵鍋上菜,好型格又份量多夠哂飽肚。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
又黎影相位,刺破嫩滑半熟蛋,蛋黃不停流出超誘人。
滋味薯粒熱鍋(經典煙肉口味)
蛋汁好香,混與煎香的薯粒及煙肉同食,甘香油潤又有粉綿薯味,更有拉絲芝士的滋味。好滿足好喜歡呢個簡單組合的美食。
T-Bone Steak Brownie
T骨排布朗尼 $68,並非真的牛排,而是一道甜品,外形做成牛扒形狀,還用鐵板上菜,唔知真係fake到。其實是朱古力包著朱古力味蛋糕,配上雪糕及熱朱古力醬同食。
T骨排布朗尼
又到拍片的環節,真係好玩又好味,影完相就開動啦。熱朱古力倒入牛扒及雪糕上,朱古力流入鐵板上,吱吱聲有如真的食鐵板牛扒一樣,還冒出煙。
T骨排布朗尼
講返甜品味道,布朗尼不算好實,反而吸了熱朱古力醬令蛋糕更濕潤軟綿,朱古力味是特濃,濃到一個點,配以雪糕同食,除了有冷熱口感,還中和了朱古力的濃厚感,雖然唔算極甜,但份量大,所以同友人分享比較好。
2016-12-08
下午茶
Taro  Latte
2016-12-07 520 瀏覽
銅鑼灣希雲街,這條掘頭小街原本並不顯眼,還記得中學時代到來, 那是一條佈滿回收舖頭和維修車房的小街,以前只有一間較出名的地 道糖水店,和附近的一間港式漢堡炸雞脾外賣店,筆者還很懷念那“ 黑白”“紅白”和炸雞脾的美味。但銅鑼灣就是迅息萬變,由於大街 的租金昂貴,加上附近重建發展,很多特色小店慢慢都遷移至這小街 開業,不到幾年間這裡已變成了一條食店林立的小小食街。上星期跟朋友去了銅鑼灣Shopping,偶爾到了附近,順便行 過去拾回一點點的兒時足跡。當晚下著大雨,和友人決定隨意找了一間裝有望街玻璃窗的小店,隔 著玻璃細味前麈,以免做落湯雞。小店座位不算多,靠門口放有一張 寬闊的大正方枱加上側邊數張二人枱,還有靠窗向街的高吧枱,面積 細細但不算狹窄,適當地留有點點私人空間。室内採用簡約的佈置, 黑白色磚牆配上木器傢俬,黑色磚牆還用粉筆畫上了不同的型格標語 ,周遭整齊簡潔,予人隨意舒適的感覺。筆者們選擇了靠窗的吧枱位 置,徐徐望向雨中的街境,還記得這小小的一條橫街, 充滿著或多或少的舊片段,坐在窗前凝望著街上過路人, 感覺別有一番滋味。餐廳内的店員都是年青人,親切有禮,充滿着青春氣息。餐牌上款
香煎奶油麵包布甸

餐廳内的店員都是年青人,親切有禮,充滿着青春氣息。餐牌上款式 不算多,主菜甜品和飲品各有選擇,個人較欣賞的是餐牌上的菜式全 部都是用手繪呈現出來,很有藝術氣息,讓人不期然多望兩眼。

筆者二人商議後決定點墨西哥辣牛肉口味薯粒熱鍋這一款小食,及牛 肝菌汁雜菌意大利飯和白汁蟹肉寬蛋麵兩款晚餐。
墨西哥辣牛肉口味薯粒熱鍋
墨西哥辣牛肉口味薯粒熱鍋,細細的鐵鍋外表精緻,一端上來香料及 薯仔的香氣四溢,上枱時還在吱吱作響,最上面放有兩隻脹卜卜的波 波流心蛋,薯粒煎炸至外微脆內軟糯,伴有帶肉桂香味的辣牛肉醬及 薄餅芝士。刺破流心蛋,將蛋黄蛋白及全部材料拌勻,看著蛋漿的濃 郁,加上芝士的拉絲,已令人垂涎欲滴,入口味道濃厚而不油膩, 淡淡的肉桂香帶點芝香,滋味誘人,唯辣度欠奉,未夠惹味, 但其實味道還是不俗的。
牛肝菌汁雜菌意大利飯
牛肝菌汁雜菌意大利飯,一樣以鐵pan上枱,淡淡的菌香隨之而來 ,飯粒飽滿但比一般的小,經炒燴後盡吸精華,煙韌帶嚼勁,滲著點 點獨特牛肝菌及香草的香氣,夾雜著雜菌片的爽脆清香,入口濃稠c reamy,口感豐盈。
白汁蟹肉寬蛋麵
白汁蟹肉寬蛋麵,以洋蔥蟹肉蟹柳炒香加入忌廉做成蟹肉白汁,燴上 寛蛋麵並灑上香草碎,賣相吸引。奶油的香滑遇上蟹肉的鮮甜,奶香 濃滑,滲著淡淡蟹香,混和麵條同吃,口感彈牙有咬口,濃郁鮮香。

主食過後,當然要來點甜品,我們從餐牌點了兩款:
香煎奶油麵包布甸
香煎奶油麵包布甸,麵包切粒放進牛奶浸滲,沾上蛋汁以牛油煎香至 金黄色,表面微微焦脆,入口濕潤鬆軟,滲出淡淡蛋香,像極傳統法 式西多士的做法,搭上雪糕添上了冰涼奶香,甜度剛好而且不覺油膩 ,我們雖然有點飽,但仍忍不住多吃兩件。
香蕉布甸
香蕉布甸,香蕉蛋糕焗得似是鬆餅的厚實質感,浸沒在濃濃的熱鮮奶 中,蛋糕上面放有一球雲尼拿雪糕,並插上焦糖脆脆,賣相趣緻。蛋 糕吸上少量熱鮮奶,沾上雲糕同吃,甜度適中加上濃濃奶香,口感細 綿鬆軟,那種冰火的感覺很特别,加上甜甜焦香的焦糖脆脆,鬆軟遇 上硬脆,又是另一對比,來得恰到好處,唯香蕉味道較淡,再濃一點 會更好。
Mix Berry Smoothies
另外朋友加了$15升級飲品做Mix Berry Smoothies,雜莓加上冰塊打成沙冰,酸甜綿滑冰冰的,味 道剛好不會過甜,醒胃解渴。

整餐質素不俗很有在家味道,加上店員年輕親切,氣氛窩心得來感覺 庸懶relax,很舒服寫意。另外要提一下這裡的晚餐小食只提供 至晚上九時左右,之後只有飲品和甜食供應,敬請留意以免白來一趟 。

本來一條不起眼的小街窄巷,現已變成了一條特色食街,真的不得不 承認香港地真是一個變化萬千的奇妙都市。
2016-11-22
3 分鐘 (堂食)