2024-11-13 0 瀏覽
科大開放日,走完所有講座,本想來個下午茶。奈何餐牌全都變為晚餐了!!!晚餐價格也很優惠抵食,唯有Early dinner。在自助機付款買飛後,找個靚位慢慢享用。焗豬扒飯  及 凍蘋果綠茶  小米點的。叉燒燒鴨飯     瘦叉,照計很健康。可是天氣乾燥,叉燒乾爭爭,要比牙力咬呀咬。粉紅色叉燒外層不太甜,沒有焦焦香味,底味欠奉,總覺得尚欠一款醃料呀!燒鴨  瘦叉欠油脂,幸好有燒鴨。撕出鴨皮,自製燒鴨皮壽司,沾上酸梅醬。不過鴨肉真的很乾 又咬呀咬。   卅個大洋,不能要求太多。  用餐後要自行返還餐盤。
科大開放日,走完所有講座,本想來個下午茶。
奈何餐牌全都變為晚餐了!!!
晚餐價格也很優惠抵食,唯有Early dinner。
在自助機付款買飛後,找個靚位慢慢享用。
凍蘋果綠茶
焗豬扒飯  及 凍蘋果綠茶
小米點的。
叉燒燒鴨飯
叉燒燒鴨飯
瘦叉,照計很健康。
可是天氣乾燥,叉燒乾爭爭,要比牙力咬呀咬。
粉紅色叉燒外層不太甜,沒有焦焦香味,
底味欠奉,總覺得尚欠一款醃料呀!
燒鴨
瘦叉欠油脂,幸好有燒鴨。
撕出鴨皮,自製燒鴨皮壽司,沾上酸梅醬。
不過鴨肉真的很乾 又咬呀咬。
卅個大洋,不能要求太多。
用餐後要自行返還餐盤。
2024-11-02
2023-04-15 927 瀏覽
今天剛巧在香港科技大學辦點事,有點肚餓,便去飯堂食下午茶。下午茶的套餐甚為多選擇,有粉麵的茶餐,亦有炸雞堡、燒味飯粉麵等等,價錢十分實惠。我叫了熱狗不用$30。但尺寸非常大。本身熱狗有茄汁和芥辣,但我不喜歡,所以要求服務員走汁,他也非常好人,順應我的要求弄了一個熱辣辣的熱狗給我。👍🏻香腸很好味,不會過鹹,麵包是鬆軟的,這個熱狗算是合格,再加上蕃茄,簡直錦上添花🥰薯條好脆飲品,我選了凍檸茶+3.7, 茶底香,夠冰凍在大熱天喝十分消暑餐廳的風景很美,望着大海吃着美味的熱狗和冰凍的凍檸茶也是一件賞心樂事!🥰

幫襯咗咁多年大學canteen, 質素係點,心入面都大概有個譜點知一嚟到,又突破咗我對大學canteen 嘅認知首先,貴,唔係個個餐都貴嘅,但真係有啲餐同出面茶餐廳咁貴然後,非常唔好食,牛油多士韌,問有冇得走油,啊姐話冇。雞扒似食緊臘肉,有啲油益味。番茄湯淡到咩咁,餐牌仲好意思寫升級版有牛粒,一粒牛都冇......唉......唔知道喺科技大學嘅同學平時係點樣揀餐,可能佢哋識揀會嗌到啲好食啲嘅嘢嘅……

點知一嚟到,又突破咗我對大學canteen 嘅認知

首先,貴,唔係個個餐都貴嘅,但真係有啲餐同出面茶餐廳咁貴

唉......

2023-03-12
2021-11-28 743 瀏覽
Went to HKUST for congregation today, got some time in between so went to this Canteen for tea time. Price is very cheap, tea only costs $24 with drink. We order a Fried Chicken Wing + 碗仔翅 and a Peanut Butter Red Bean French Toast. Chicken wing and the sharks fin are normal, not too bad but not too hot as well. French toast is definitely worth a try with it being freshly made in the kitchen, the bread is deep fried nicely and red bean on top is sweet too. Overall a good snack to have for Tea
2019-09-25 1298 瀏覽
之前上完堂就去左lg1canteen食飯,我就叫左個口水雞飯,而燒味部條龍好長,都等左大約10分鐘先攞到個飯。個飯就$38,仲跟個湯,都算抵食。而份雞佢比左雞腿我,所以啲肉都幾滑,而個汁我個人就覺得有少少辣,同埋好油,但係就好夠麻辣同好香,用黎餸飯都好適合。
口水雞飯
10 分鐘 (堂食)
口水雞飯
2019-09-24 178 瀏覽
上完堂就去左lg1canteen食飯,我就叫左個叉燒油雞飯,而呢個飯只係$25,好平。雖然個飯嘅賣相實在一般,睇落麻麻哋。但係食落就發覺其實幾好食,佢嘅叉燒都算幾肥美,咬落一d都唔硬,而且好香,而個雞我就好好彩咁攞到雞脾,相當之滑。
叉燒油雞飯
叉燒油雞飯
2019-09-17 126 瀏覽
我上個禮拜上完堂就同左朋友午餐時段去左食,canteen好多人,等位買飛攞嘢食同飲品都要等一陣,我就叫左個荷葉飯同埋一杯熱檸茶$38。個荷葉飯我幾乎每次都食因爲個味道實在吸引,配料方面唔多,有少少肉同冬菇粒,飯的份量亦唔算好多,如果大食嘅朋友可能會唔夠食,但係佢嘅飯香味好吸引,而且d飯亦唔會太軟,值得再食。
荷葉飯
2019-09-11
10 分鐘 (堂食)
荷葉飯
2019-08-25 652 瀏覽
最近幾個月學校最大canteen LG7裝修,被逼要要去位於LG1嘅canteen 2食飯。以往LG1都係被學生嫌棄嘅一間,因為佢裝修之前食物質素都非常一般,其後裝修完之後食物都有些微好轉,起碼無以前咁差劣先。今次食佢嘅羅宋湯螺絲粉早餐,比以前嘅質素確實有好轉,雖然湯底都係似來貨質素同偏鹹,但食落都仲可以接受,另外呢個餐已經包括多士炒蛋同餐肉/腸仔/火腿,所以食落都夠飽,以呢個價位黎講都已經可以接受。
2019-08-24
$30 (早餐)
2018-11-19 721 瀏覽
相比起市區快餐店。。呢間平2,3成。。相比起其他u內的快餐店。。呢度係天堂。。。星期日黎臨近畢業典禮都仲有大把位。。。。。。口水雞都過得去。。。。荷葉飯不過不失
相比起市區快餐店。。呢間平2,3成。。

相比起其他u內的快餐店。。呢度係天堂。。。

星期日黎臨近畢業典禮都仲有大把位。。。。。。

口水雞都過得去。。。。

荷葉飯不過不失
2018-08-21 695 瀏覽
朋友係科大學生 帶左我入去游水 咁游水之前就食個早餐先啦我叫左雞排炒蛋配多士 雞排好細塊 而且啲肉都好老好鞋 炒蛋方面 我見佢係炒左一盤蛋 好似三餸飯咁筆比我 啲蛋有好多水 好似有啲嘔心 不過味道都ok嘅 正常有蛋味 唔係溝浠左咁而個多士好似只係哄左一秒咁 一啲都唔脆 係淋架!🙁朋友叫左有粉麵嘅套餐餐肉蛋多士配榨菜肉絲米蛋係預先煎好 一啲都唔熱 餐肉正常嘅 唔係薄切 而塊多士都係一樣 只哄左一秒 唔脆 係淋嘅!而個榨菜肉絲米就不錯 份量好多同埋味道都ok !! 總括黎講 呢度只係價錢取勝 其他都唔合格
朋友係科大學生 帶左我入去游水 咁游水之前就食個早餐先啦

我叫左雞排炒蛋配多士
雞排好細塊 而且啲肉都好老好鞋
而個多士好似只係哄左一秒咁 一啲都唔脆 係淋架!🙁

朋友叫左有粉麵嘅套餐
餐肉蛋多士配榨菜肉絲米
蛋係預先煎好 一啲都唔熱 餐肉正常嘅 唔係薄切
而塊多士都係一樣 只哄左一秒 唔脆 係淋嘅!
而個榨菜肉絲米就不錯 份量好多同埋味道都ok !!
總括黎講 呢度只係價錢取勝 其他都唔合格
老實講,兩個人加埋其實都過曬半百😳 雖然“我的回憶不是我的“, 但呢個週末決定返香港科技大學, 陪佢想當年😄😄 為咗扮得似學生,我哋兩個都著曬hoodie人字拖揹曬背囊帶曬書咁, 真•專業演員 😊 雖然我唔係喺度讀書, 但係我就成日行山黎科技大學,所以其實我好熟路㗎!點知原來有人真係太耐冇嚟啦搭錯曬車最尾兩個幾鐘先入到嚟...=.=hahhaaa 好都係返正題!我超愛蛋製品!雖然呢度嘅蛋撻未至於係全港最好食,但係以三蚊一個嘅價錢,有手掌心咁大,酥皮除左夠鬆香亦都夠滑, 唔會太甜,都已經冇得輸!!提醒大家如果想食出爐蛋撻, 就要朝頭早九點鐘或者下午三點鐘嚟. 根據我嘅經驗, 出爐蛋撻多數喺三個字至半個鐘之內就會買曬, 所以記住準時嚟呀 另外我哋兩個人再叫咗一碟星洲炒米 ,叉燒油雞飯,同埋奶醬脆豬仔包 另配兩杯熱奶茶。 呢個超級豐富嘅tea, 講你都唔信 80蚊仲有找!星洲米粉炒得夠惹味,欣賞佢用銀絲米粉炒 。炒得夠乾身, 好食,不過冇乜配菜, 如果多啲料就perfect! 奶醬脆豬仔, 外面脆入面亦都鬆軟, 好夠多花生醬同煉奶,仲要係用有粒粒花生嘅,好好食! 推介推介😍😍 叉燒油雞飯
老實講,兩個人加埋其實都過曬半百😳

叉燒油雞飯同奶茶就不過不失啦!

overall 性價比奇高!!大學嘛<3
2017-02-18
2015-11-30 734 瀏覽
食開lg7都食到唔知揀咩食好,有d悶,多得friend提提我仲有lg1,一於去lg1食咖哩雞飯 $29原來呢度嘅咖哩雞都唔少,其實平日兩餸飯都有佢,不過雞量多,薯仔又多d,咖哩味道為港式咖哩, 色澤黃, 少辛口, 鹹多,不過薯仔夠稔, 入味得黎亦不失薯仔甜,入味程度掌握不錯,雞肉方面為雞髀肉,肉質嫩滑唔乾香菇豆腐魚片湯飯 $32其實$32係物有所值,首先一個湯飯,湯係靈魂所在,魚湯呈奶白色, 蛋白味足, 唔太鹹而唔搶奪魚肉蛋白味,加上豆腐黃豆香增強蛋白香味,令我憶起家中魚湯淡淡風味,魚湯真心冇得頂,魚片唔乾又嫩滑,仲有香菇點綴純潔蛋白味,湯飯味道真係物有所值!
食開lg7都食到唔知揀咩食好,
有d悶,
多得friend提提我仲有lg1,
一於去lg1食
咖哩雞飯
咖哩雞飯 $29
原來呢度嘅咖哩雞都唔少,

其實平日兩餸飯都有佢,
不過雞量多,薯仔又多d,
咖哩味道為港式咖哩,
色澤, 少辛口, 多,
不過薯仔夠稔, 入味得黎亦不失薯仔甜,

入味程度掌握不錯,

雞肉方面為雞髀肉,肉質嫩滑唔乾
香菇豆腐魚片湯飯
香菇豆腐魚片湯飯 $32
其實$32係物有所值,
首先一個湯飯,湯係靈魂所在,

魚湯呈奶白色, 蛋白味足,

唔太鹹而唔搶奪魚肉蛋白味,
加上豆腐黃豆香增強蛋白香味
令我憶起家中魚湯淡淡風味,

魚湯真心冇得頂,

魚片唔乾又嫩滑,

仲有香菇點綴純潔蛋白味,
湯飯味道真係物有所值!
2015-11-16
香菇豆腐魚片湯飯
2015-11-16 492 瀏覽
菠蘿包 $4經常經過都會見人地 圍著香噴噴的菠蘿包又有時見其他包卻幾乎未郁過 而菠蘿包只剩下一兩個 終於都要試一試未咬下去前 濃濃牛油香飄入鼻孔令人食指大動咬下 菠蘿皮唔係sell脆而係一粒粒感覺 甜絲絲的包空氣感唔強 感覺食到質量既感覺 啱我口味
菠蘿包

外賣自取
$4 (早餐)
菠蘿包
2015-09-29 373 瀏覽
出街食飯 少不免都會有味精當一日工作忙碌做到冇哂電既時候 食到家的味道真係有refresh醒腦醒神作用魚香茄子+番茄煮蛋 兩餸飯 $21.5魚香茄子3少 少鹹少油少辣 可能有人嫌魚香茄子唔辣還算是魚香茄子麼!? 其實就係屋企餸先唔會咁辣 加上街外為左色同香 煮茄子會用好多油同鹽食到少鹹少油少辣既茄子實屬難得 少鹹茄子保留微量蔬果鮮味又腍身 附上肉鬆及茨汁滑口豐富 番茄煮蛋鮮甜 食得出唔多糖同鹽比起大部分茶記的鮮味得多 番茄出水通常只會住家餸先出現(有稠同酸酸地既汁) 蛋滑嫩可口 配以番茄汁送飯 就係住家feel啦~
出街食飯 少不免都會有味精
當一日工作忙碌做到冇哂電既時候

食到家的味道真係有refresh醒腦醒神作用
魚香茄子+番茄煮蛋 飯
$21.5
魚香茄子+番茄煮蛋 兩餸飯 $21.5
魚香茄子3少 少鹹少油少辣

可能有人嫌魚香茄子唔辣還算是魚香茄子麼!?

其實就係屋企餸先唔會咁辣

加上街外為左色同香 煮茄子會用好多油同鹽
食到少鹹少油少辣既茄子實屬難得

少鹹茄子保留微量蔬果鮮味又腍身 附上肉鬆及茨汁滑口豐富

番茄煮蛋鮮甜 食得出唔多糖同鹽
比起大部分茶記的鮮味得多
番茄出水通常只會住家餸先出現(有稠同酸酸地既汁)

蛋滑嫩可口 配以番茄汁送飯

就係住家feel啦~
2015-09-15
$21.5 (午餐)
魚香茄子+番茄煮蛋 飯
$ 21.5
  • 魚香茄子+番茄煮蛋
2015-09-09 343 瀏覽
羅宋湯湯粉旱餐 $20配多士火腿煎蛋 加多杯雪碧羅宋湯湯粉羅宋湯茄香味夠 唔酸少鹹 就算係有茄膏調製亦好味 通粉唔會煲到爛哂就OK多士係好厚既半塊厚多士 配牛油醬雖然厚但唔乾火腿煎蛋就都係正常味架啦 不過煎蛋偏熟 如果可以半生熟會開心d有唔少種類 多樣性高 $20抵食
羅宋湯湯粉旱餐

火腿煎蛋就都係正常味架啦
不過煎蛋偏熟 如果可以半生熟會開心d

有唔少種類 多樣性高 $20抵食
2015-09-07
$20 (早餐)
羅宋湯湯粉旱餐