2018-06-16 357 瀏覽
今日經過買左3個包照燒雞包, 長條形, 有沙律醬同雞粒, 沙律醬多左少少 因為一食就好飽 , 雞粒冇太除餅店咁好食。 屬普通水平日式吉士包($10), 由紙袋包住, 但個袋比包大d,令個包望落偏細 , 食落都好多吉士同幾軟熟, 算好味腸仔包, 有兩款, 我揀左芥末腸仔包, 有竹籤吉住, 係雞肉腸 芥末唔辣既係甜甜地, 幾好味加5.5有得跟飲品, 我揀左蜜桃味, 唔會死甜, okay既呢間包唔算平 又長期好多人排隊。。店內設計太迫。。 唔好行麵包上有d牌冇哂。。唔個係咩包但總結而言, 包落左幾多麵粉, 食完幾飽, 材料唔錯
今日經過買左3個包

呢間包唔算平 又長期好多人排隊。。
店內設計太迫。。 唔好行

麵包上有d牌冇哂。。唔個係咩包

但總結而言, 包落左幾多麵粉, 食完幾飽, 材料唔錯

10 分鐘 (外賣自取)
2018-04-21 626 瀏覽
見到麵包架上的紅豆麵包有一隻大烏繩飛來飛去,好聲好氣同職員講,叫她們處理果隻烏繩,一聲唔該都無,一手拿走其中一個提子麵包,返回收銀枱大大力掉入垃圾桶,態度很差!
烏繩提子包

烏繩包
2018-03-31 670 瀏覽
好耐無黎到太古呢邊今日黎到見好多野都唔同左咁啱見到呢間麵包店咁就買黎食下啦款式都幾多,地方都好乾淨揀左個1/2 四味芝士圓法包,都要$12 1個一食,法包黎講,唔係好硬既法包芝士味香濃,有仲有好多芝士粒添但包就唔係好大個,用黎過下口癮都得既~~
好耐無黎到太古呢邊
今日黎到見好多野都唔同左
咁啱見到呢間麵包店
咁就買黎食下啦
款式都幾多,地方都好乾淨
揀左個1/2 四味芝士圓法包,都要$12 1個
一食,法包黎講,唔係好硬既法包
芝士味香濃,有仲有好多芝士粒添
但包就唔係好大個,用黎過下口癮都得既~~
2018-03-26
2018-02-22 530 瀏覽
原味/提子味嘅Scone大家就食得多, 芝士味嘅你又有冇食過呢? 我就第一次食啦烤至焦糖色嘅Scone, 表面重滿佈芝士碎賣相相當吸引👏👏👏Scone一定係熱辣辣先好食, 買返去第一時間叮返熱先(為免叮後變乾, 入爐前記得噴少少水喺餅面呀!!) 叮緊都已經聞到陣陣嘅芝士味啦翻熱咗嘅Scone蓬鬆酥軟, 輕輕沿中間裂縫將佢一分為二, 再搽上酸酸甜甜嘅草莓果醬, 無得輸!!!如果有埋clotted cream就prefect啦小知識: clotted cream即係濃縮奶油, 脂肪含量達55%, 質感濃稠滑順, 而平時大家常用嘅 whipped cream 脂肪含量只有35%。清閑嘅上晝, 有咩寫意得過食住Scone, 飲返杯英式奶茶, 邊食邊發白日夢放鬆下啦香港人

烤至焦糖色嘅Scone, 表面重滿佈芝士碎
賣相相當吸引👏👏👏

Scone一定係熱辣辣先好食, 買返去第一時間叮返熱先(

如果有埋clotted cream就prefect啦

放鬆下啦香港人

2017-10-06 563 瀏覽
經過Aeon見到間麵包店人頭湧湧,麵包怪花師奶一定要望一望啦!成間店都幾大幾闊落,亦有好多選擇令人花多眼亂!最後揀左迷你牛角酥,迷你朱古力酥同黑朱古力包。<太肚餓關係,唔記得影相就食左>迷你牛角酥 - 有啲淋,但都香牛油味。迷你朱古力酥 - 都有唔少朱古力!依兩個包只係$3@,非常OK啦!黑朱古力包 - 麵包實在,唔係空氣包。睇個樣以為好重朱古力味,點知唔係⋯⋯ 而且麵包中間只有少量朱古力碎粒,有啲失望!見其他麵包都幾吸引,會再試!

最後揀左迷你牛角酥,迷你朱古力酥同黑朱古力包。

<太肚餓關係,唔記得影相就食左>
迷你牛角酥 - 有啲淋,但都香牛油味。
迷你朱古力酥 - 都有唔少朱古力!
依兩個包只係$3@,非常OK啦!

見其他麵包都幾吸引,會再試!

2017-07-22 1368 瀏覽
在眾多日式麵包店林立的今天, 有日資的亦有港資的, 大至集團式細至個體戶, 林林種種大家以各自各的方式打拚求存, 而這店背後是什麼資本我並唔清楚只知道佢的一兩款麵飽深得自己心而己, 前陣子工作關係被迫每星期都去AEON STORE, 而去的時間一般都攪到中午時段買個飽充下饑都好正常, 因為食堂人多而食套餐太貴時間上亦要趕去下一檔, 所以買飽食可能係比較切合自己嘅時間,無意發現呢隻叫馬來焦糖飽的, 售價好像是9蚊, 除咗這款外還有另一款是同一飽款但面不是焦糖面的, 兩款都食過但這款馬來焦糖稍勝一籌, 此款飽是中空飽但中空的原因是應該放咗一些(牛油之類)的東西在中心,在烤焙過程中氣化了, 好像挺高科技但又好似好簡單, 面的焦糖面雖甜但也可以接受中心的洞沒有任何餡料但就充滿牛油香氣再帶好輕微的濕潤感, 濕潤感形成一層內膜帶着飽的質地外層的焦糖實在相當魔鬼, 因為看不見咀嚼唔到的餡料但又明明是吃了進去,實在是鬼異到不得了, 這種在不知不覺間犯了罪的感覺, 完全滿足到那種犯禁的犯罪心理, 而另一款做得不錯的有日式芝士飽(おこだわりクリームパン)$10中心係吉士芝士流心餡, 飽質刻意做成有點好像發

無意發現呢隻叫馬來焦糖飽的, 售價好像是9蚊, 除咗這款外還有另一款是同一飽款但面不是焦糖面的, 兩款都食過但這款馬來焦糖稍勝一籌, 此款飽是中空飽但中空的原因是應該放咗一些(牛油之類)的東西在中心,在烤焙過程中氣化了, 好像挺高科技但又好似好簡單, 面的焦糖面雖甜但也可以接受中心的洞沒有任何餡料但就充滿牛油香氣再帶好輕微的濕潤感, 濕潤感形成一層內膜帶着飽的質地外層的焦糖實在相當魔鬼, 因為看不見咀嚼唔到的餡料但又明明是吃了進去,實在是鬼異到不得了, 這種在不知不覺間犯了罪的感覺, 完全滿足到那種犯禁的犯罪心理, 而另一款做得不錯的有日式芝士飽(おこだわりクリームパン)$10中心係吉士芝士流心餡, 飽質刻意做成有點好像發不太起的做型,主要應該是想給人一種復古感覺, 後來再試過牛角酥, 和可可飽, 可可飽有點鞇靱輕微甜味如果焗返熱應該會幾正, 而牛角酥造型全部好標準, 上色又靚, 論樣佢的確一流, 咬落去見個內部組織色偏深黃, 味道亦好重蛋
馬來焦糖飽&冬甩
題外話/補充資料: 如果能有塩漬櫻花在飽內就更好了
2017-04-07
馬來焦糖飽&冬甩
  • 馬來焦糖飽
2017-06-09 532 瀏覽
Got some pastries from here.I chose the spinach one and the cheese one.One of them was good because it had lots of spinach.The cheese was ok but therre was not mich filling inside so after tasting a bite it wss mostly dough.Definitely recommend the spinach as it was tasty.

Got some pastries from here.
2017-04-20 760 瀏覽
以前去太古城,都會買panash面包。但自從jusco改左做aeon.開了呢間新面包店,就唔再去太古城買。而且呢度有好好味,又平又大個的塩包,賣$8.有原味,黑芝麻同胚芽。一到5-6點就開始多人排隊買,每個人都一定會買一至兩個,好搶手。其他面包都食過,朱古力包都係多人買。下次去開,可以一試
2017-04-20
10 分鐘 (外賣自取)
2017-03-05 774 瀏覽
收工買咗麵包比肥髀做第二日早餐,呢間在日本超市旁嘅麵包店好光猛光鮮,麵包款式好多,都以日式為主,放在有木架嘅竹籃內,賣相好靚!揀好就攞去比錢,店員細心分類袋好,再比埋膠袋!八達通比錢方便第二日早上攞出來食!芝士麻糬球($10/3件)芝士好香,扁身麻糬球煙韌,好味朱古力麻糬球($10/3件)朱古力味香,有埋朱古力粒在面,好濃朱古力味,扁身麻糬球煙韌,好味日式紅豆包($10)麵包唔大個,包身鬆軟,紅豆餡甜糯,好味!玉桂核桃茶餅($8)細細個,餅鬆鬆地好似蛋榚,食唔出肉桂味,鬆脆核桃肉幾大塊,微甜好味!店員有禮斯文,我比錢仲同我有笑容講再見!麵包好食!

第二日早上攞出來食!
芝士麻糬球($10/3件)芝士好香,扁身麻糬球煙韌,好味

店員有禮斯文,我比錢仲同我有笑容講再見!

麵包好食!
2017-03-05
外賣自取
$19 (早餐)
2017-01-13 745 瀏覽
Aeon自從舊年7月翻新完之後呢間麵包鋪Cantevole就取代左山崎麵包款式多又靚麻糬波更加係必食之選呢度得朱古力同芝士兩隻味一定要係新鮮出爐先好買呀啱啱出爐既通常都比街買既大兩倍 甚至三倍個個都脹卜卜肥嘟嘟 好鬼吸引$4一個 $10三個 可以兩溝是日買左兩個朱古力 一個芝士 由於新鮮出爐 表面非常香脆裏面就非常煙韌 好有嚼勁用上濃度較高的黑朱古力 微苦 中意黑朱古力既朋友一定啱食表面仲有唔少既朱古力粒真係好正呀!!!!芝士味都唔差架同樣外脆內煙韌鹹香撲鼻 食完唔會話膩大愛!!!!
Aeon自從舊年7月翻新完之後
裏面就非常煙韌 好有嚼勁
用上濃度較高的黑朱古力 微苦
中意黑朱古力既朋友一定啱食
表面仲有唔少既朱古力粒
真係好正呀!!!!
芝士味都唔差架
同樣外脆內煙韌
鹹香撲鼻 食完唔會話膩
大愛!!!!
2016-07-31 1795 瀏覽
康怡AEON翻新之後搖新一變成為全港首間AEON Style,不少美食紛紛進駐,而當中最吸引麵包蛋糕控如我的就當然是日本AEON自家麵包店Cantevole以及東京果撻專門店Fari-Burre。當日與朋友相約太古,AEON Style第一站當然不能錯過一輪下午茶麵包廝殺。對於麵包控而言,最幸福莫過於看到林林總總的麵包排列成行! 日式紅芋忌廉燒餅 ($12)驟眼看來與一般吞拿魚燒餅麵包無異,其實裡面充滿紫薯忌廉,麵包鬆軟,而忌廉香滑但是味道偏甜,中間更有一顆忌廉芝士。 迷你芝士麻糬波 ($4)因為迷你麵包三件只需$10,所以便要了兩件芝士麻糬波及一件朱古力麻糬波。這裡的麻糬波其實絕不迷你,與普通餐包大小相差無幾,比山崎或A1出品大約兩倍,吃得更加滿足,煙煙韌韌。 迷你朱古力麻糬波 ($4)朱古力麻糬波同樣十分煙韌,裡面比芝士味更為濕潤,更有朱古力粒在內,朱古力味十足。 迷你水蜜桃酥 ($4)同樣是迷你系列的丹麥酥有水蜜桃味、無花果味、朱古力酥及牛角酥。雖然放涼的丹麥酥腍身不脆,但是香甜的果醬與丹麥酥配搭得宜,份量更是相當充足。 迷你無花果酥 ($4)無花果醬在坊間較為罕見,但是
對於麵包控而言,最幸福莫過於看到林林總總的麵包排列成行!

日式紅芋忌廉燒餅 ($12)
日式紅芋忌廉燒餅

迷你芝士麻糬波 ($4)
迷你芝士麻糬波

迷你朱古力麻糬波 ($4)
迷你朱古力麻糬波

迷你水蜜桃酥 ($4)
迷你水蜜桃酥

迷你無花果酥 ($4)
迷你無花果醬酥
迷你無花果酥
無花果醬在坊間較為罕見,但是味道不太特別,都是一般以甜作主的果醬,與水蜜桃酥如出一轍。

迷你朱古力酥 ($4)
迷你朱古力酥
朱古力酥相對於果醬丹麥酥就更為鬆脆,或者是因為沒有受到果醬的水分所影響,中間朱古力粒呈半溶狀態,但是酥皮本身牛油味不夠濃郁,吃了一半才發現忘了給它拍特寫。LOL

本來只打算吃一輪麵包,看到新鮮出爐的招牌日式吉士麵包又按捺不住,夾了以後又發現有新款式麵包上架,於是又多吃了兩個。

日式吉士包 ($10)
日式吉士包
暖暖的包身非常鬆軟綿密,用紙袋包著方便食用。
日式吉士包
一咬開甜蜜滑溜的吉士醬立即湧出,雲尼拿味濃郁香醇,更能看到點點黑色的雲尼拿籽藏於中間,真材實料。
日式吉士包
而且最重要的是的的確確有入口即融的感覺,幸福滿瀉,更不感膩滯,給朋友試了一口她們亦大讚美味呢。

朱古力麻糬棒 ($9)
朱古力麻糬棒
烏卒卒的朱古力麻糬條另有一款香橙朱古力口味,較麻糬波體積大約一倍。
朱古力麻糬棒
而味道方面這款朱古力麻糬條味道貼近黑朱古力,比朱古力麻糬波多一點甘味,甜度較低,而且更有曲奇碎增加口感。
最後發現我選的所有包點都是甜味麵包,但是朋友試了鹹味芝士酥之類的包點亦大讚不錯呢,相信麵包控在此定必能滿載而歸!其實店內還有非常多麵包款式想要一試,而且聽說每天供應的款式都不盡相同,若非地點離家偏遠,定必想要再試

另外店員態度很好,看到我雙手拿滿東西,拍照時不時提醒我小心拿穩個人物品,又著我先放低麵包盤才慢慢拍照,雖然實在不好意思麻煩到她們但還是感到滿滿的貼心呢

最後一點順帶一提的是店方可以在新鮮出爐的麵包前加上提示,若非親眼目睹日式吉士包上架我亦懵然不知呢,要知道「新鮮出爐」四字對麵包控的吸引力絕對更高!
迷你無花果醬酥
迷你無花果酥