2022-10-28
好多朋友同於 Kebab 呢樣野有好大嘅誤解,以為用 flatbread 捲住果樣野叫做Kebab,其實Kebab 本身係「烤肉」嘅意思,佢可以以好多唔同嘅方式呈現出嚟,同埋其實係可以來自好多唔同地方。 喺灣仔出席活動之前想食個快lunch,諗起呢間以土耳奇名景點 卡帕多奇亞(Cappadocia)命名嘅 Kebab 新開未試過,啱啱過左 peak hour 又無乜人,一於試試佢。 佢 lunch 都算好多選擇,有卷、包、沙律或者飯可以揀,價錢都合理,又夠光猛,食 lunch 唔錯,不過唔好講笑啤啤佢先,佢地有嚟自土耳奇酒廠 Anadolu Efes 嘅啤酒,Anadolu Efes 係全球第11大嘅啤酒廠,來頭相當勁~ 不過見到佢個頂有塊好似益力多咁嘅錫紙,唔同係揭開張錫紙就咁飲?! 非也,想太多了,其實只係裝飾,都係一個正常嘅啤酒罐嚟嘅。野食叫左一個羊肉串wrap 同一個羊肉串沙律,兩個都幾好食,完全對得住個價,基本上兩個嘅味道係一樣, 分別只係一個係菜底, 一個係跟 flatbread包住少啲菜.. 佢地嘅將嘅比例同配合都幾好, 我自己下次就會叫佢加辣,除此以外無乜投訴喇
Efes 啤酒
野食叫左一個羊肉串wrap 同一個羊肉串沙律,兩個都幾好食,完全對得住個價,基本上兩個嘅味道係一樣, 分別只係一個係菜底, 一個係跟 flatbread包住少啲菜.. 佢地嘅將嘅比例同配合都幾好, 我自己下次就會叫佢加辣,除此以外無乜投訴喇~
羊肉串沙律
羊肉串包
佢地點又超近港鐵站,下次想試下佢個包,睇想好似好正。