2019-03-24
之前同朋友講想食下其他國家風味既食物,就朋友放工個頭,所以就揀左尖東呢間摩洛哥菜既餐廳,好近尖東出口,都幾就腳。坐低無耐,服務員幫我地點呢個,即刻覺得幾有feel。同朋友諗左好耐,因為好多野都想試,最後叫左兩款小食、兩個主菜同一個甜品share。先黎既係Grilled Chicken Wings 6Pc,係雞翼黎附上一個醬,一食仲係熱辣辣,肉質好鮮嫩好滑,而且非常惹味,有少少串燒咖喱既feel,但係唔辣的。有時點下個醬有啲啲酸既味夾埋係入面,個人覺得點唔點醬都好好食,值得一試。之後黎既係Chicken Panne,類似炸雞塊,同樣都唔錯,個皮唔算好脆但都好香,肉質都鮮嫩,同樣有啲串燒咖喱feel,可能係摩洛哥小食既特色。主菜先黎既係Malaysian Chicken Curry with rice (咖喱雞飯),飯都幾大個,個咖喱好掂,味道香濃,d辣係後面湧上黎既,唔算十分辣,撈飯食一流,不過唔食辣既未必食到成個飯,至於個雞既肉質相對小食既無咁嫩。之後黎既係Casablanca Pasta (煙三文魚忌廉奶油芝士意粉),份量都幾多,而且每啖意粉都比滿滿既忌廉包圍住,超級滿足!仲有煙三文
之後黎既係Casablanca Pasta (煙三文魚忌廉奶油芝士意粉),份量都幾多,而且每啖意粉都比滿滿既忌廉包圍住,超級滿足!仲有煙三文魚既份量都ok,味道亦都好好食,雖然有忌廉包住但都不失煙三文魚既原味,仍然有點咸味,所以係超級滿意呢個主菜。
最後到甜品Cream Caramel (雞蛋布丁),賣相幾靚,食落帶點甘甜,唔似平時食個d得個甜字,而且底個層係硬dd,令到食個時有d層次感。
偶然食下其他風味既野食會有種莫名既滿足,唔似得普遍香港人食野既口味,通常都係中日韓泰既食物,呢間店既環境同食物質素都好好,別有一番風味。除左佈置好有心思,餐廳好大,仲有一啲民族風既音樂聽,成個環境係幾舒適,食物種類都好多,仲要有埋中文翻譯呢樣真係好好,而服務員係外國人,普通英文已經可以溝通到。