2023-02-25 453 瀏覽
每一款食物都會寫明有乜嘢材料喺入邊,自己係好欣賞的!因為我有好多食物都麻麻鍾意食👅見到卡邦尼意粉有羊奶的成份所以就冇叫到🤪所以就叫咗一個沙律🥗好彩沙律嘅質素真的幾好食,雞肉好嫩滑🤩
2023-01-11 567 瀏覽
好記得我係2022年12月25號嚟呢間cafe食lunch,因為當日係我作為密切接觸者隔離後第一日放監🤣有趣嘅係,我坐喺呢間cafe呢個位對住鴉打街嘅檢測站,留意到當時都有唔少人做檢測喎🙈🍝辣茄汁蘑菇肉丸意粉 $88呢個茄汁意粉味道有啲似我媽咪煮嘅味道,都係酸得剛剛好。不過呢款意粉多咗層辣味,味道再豐富啲,同埋有好多蘑菇同四粒好有咬口嘅肉丸,唔錯唔錯😋☕️鮮奶咖啡 $38拉花幾靚,味道都好香醇。我呢杯係small size,但都幾大杯;如果large size就$45☺

🍝辣茄汁蘑菇肉丸意粉 $88

☕️鮮奶咖啡 $38
2022-12-25
2023-01-06 338 瀏覽
CASCARA油麻地水泥風cafe係我經常去做檢測時必經嘅街角位置之前只飲過咖啡所以專登搵咗一日坐低食lunch整體環境唔算好大,當日去到人多但位置少最後只剩低窗邊位置如果只係飲咖啡無問題但連食物就有啲唔夠位因為窗邊係貼牆窄身檯隻碟只放到一半,其實有啲危險食物份量OK,食材都新鮮咖啡試咗兩次真係唔錯但咖啡味相對較濃,偏nutty可可味重平常偏好fruity嘅朋友可能會覺得苦。All Day Breakfast $108。Dirty $45
CASCARA

油麻地水泥風cafe
係我經常去做檢測時必經嘅街角位置
之前只飲過咖啡
所以專登搵咗一日坐低食lunch
整體環境唔算好大,當日去到人多但位置少
最後只剩低窗邊位置
如果只係飲咖啡無問題
但連食物就有啲唔夠位
因為窗邊係貼牆窄身檯
隻碟只放到一半,其實有啲危險
食物份量OK,食材都新鮮
咖啡試咗兩次真係唔錯
但咖啡味相對較濃,偏nutty可可味重
平常偏好fruity嘅朋友可能會覺得苦

。All Day Breakfast $108
。Dirty $45
All  Day  Breakfast
2022-11-25 343 瀏覽
見open rice 入面d評價唔錯,自己又八卦諗住入去試一試。叫咗一杯朱古力咖啡同埋一碟蘑菇雞肉意粉。咦!杯咖啡好滑喎,賣相又靚。至於個蘑菇雞肉意粉幾清新,味道濃淡剛剛好。唯一要彈嘅就係蚊滋比較多。坐咗25分鐘已經比我咁㩒死五六隻。搞到我一路食意粉要用張紙巾冚住個杯朱古力咖啡,就係驚啲蚊滋飛落杯咖啡度。總括嚟講啲嘢食係幾好食嘅。如果可以減少蚊滋就更加好。由於座位不太多,我食完就快快脆脆走人。希望下次幫襯時冇晒啲蚊滋啦。

2022-11-25
2022-09-30 358 瀏覽
這個陽臺接收陽光特別燦爛溫暖如共你星期日被窩多懶🎶📍𝐂𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚呢間水泥風cafe喺油麻地一個街角嘅corner位俾兩邊窗口圍住嘅小店個陽光令我個腦一直loop呢首歌haha今次黎呢間cafe因為我朋友喺度做廚師架!(雖然佢已經冇做了🙈)不過今次只係路過去探班所以淨係飲左☕️Espresso Tonic💰$56佢有分espress tonic同iced drip tonic嘅Espresso會咖啡味濃啲
這個陽臺接收陽光特別燦爛
溫暖如共你星期日被窩多懶🎶
📍𝐂𝐚𝐬𝐜𝐚𝐫𝐚
呢間水泥風cafe喺油麻地一個街角嘅corner位

今次黎呢間cafe因為我朋友喺度做廚師架!
(雖然佢已經冇做了🙈)
不過今次只係路過去探班
所以淨係飲左☕️Espresso Tonic💰$56
Espresso會咖啡味濃啲

2022-08-14 380 瀏覽
喜歡這裡的安靜,不太多位置,所以播著輕音樂已好舒適我喜歡坐望住球場的位置,因為可以享受下陽光,又可觀察下途人食物質素好好…雖然我每次都食同一樣,食極都唔覺悶。試過一次朋友叫沙律,佢沒有相關的材料要轉,都會跟客人交代,欣賞
喜歡這裡的安靜,不太多位置,所以播著輕音樂已好舒適

我喜歡坐望住球場的位置,因為可以享受下陽光,又可觀察下途人

食物質素好好…雖然我每次都食同一樣,食極都唔覺悶。

2022-07-25 326 瀏覽
呢到裝修算幾靚 全黑+水泥風既裝修Weekend既11點幾嚟到 唔算好多人 可以慢慢坐慢慢飲啡野食叫左最多人推薦既 辣肉丸蕃茄意粉🍝 質素唔錯 意粉唔會煮得太淋 個汁小小辣幾開胃咖啡叫左熱Cappuccino 都唔差👍🏻👍🏻
呢到裝修算幾靚 全黑+水泥風既裝修
咖啡叫左熱Cappuccino 都唔差👍🏻👍🏻
  • 辣茄汁蘑菇肉丸意粉
2022-07-02 334 瀏覽
上班前的下午茶🥳走到廟街前的型格Cafe 🤩終於試到聞名已久嘅Half-Baked Cheese Cake , 點了Earl Grey 味🤤 Earl Grey 味好出,完全冇被芝士味掩蓋,每日手做嘅cheese cake , cheese 打得好滑 味道又唔會太甜🤭Perfect 🥳還試了一小杯 ice drip , 喺呢個天氣之下飲一杯ice drip 真係好舒服,下次多啲時間一定會試ice drip set ….慢慢試真啲同好好Enjoy 🥳
上班前的下午茶🥳
走到廟街前的型格Cafe 🤩

Half baked  Cheesecake
Half baked  Cheesecake
🍪【#油麻地】Cascara💥廟街水泥風日照Cafe 引入多款高質甜品💥.🍪重點推介甜品!Cascara定期同唔同IG shop合作,有好多高質甜品揀!🍰✧Desserts are the unmissable part here! Cascara offers a selection of desserts from popular instagram shops😆~~~~~~~~~~~~~🍋檸檬撻 Lemon Tart $42 (5/5)😍下次返嚟一定會encore呢個檸檬撻!餅底鬆脆,內餡酸甜,清新自然,口感幼滑!真係好好食!😚✧The lemon tart deserves a fair share of attention! It is a seemingly simple recipe but the citrus flavors are subtle and natural, with a crunchy crust that whets one’s appetite even more🤭.🧀伯爵茶半熟芝士蛋糕 Earl Grey Half-baked Cheesecak
🍪【#油麻地】Cascara
💥廟街水泥風日照Cafe 引入多款高質甜品💥
~~~~~~~~~~~~~
🍋檸檬撻 Lemon Tart $42 (5/5)
檸檬撻

🧀伯爵茶半熟芝士蛋糕 Earl Grey Half-baked Cheesecake $48 (5/5)
伯爵茶半熟芝士蛋糕

蛋糕中心係半流心香滑芝士,入口軟綿綿,配搭回甘☕伯爵茶香中和甜膩感,係最近食過最好味芝士蛋糕!💯
✧If cheesecake is your kind of thing, you will regret not trying this Earl Grey molten cheesecake😈! The tea’s fruity-floral accent offsets the heaviness of cheese, delivering the perfect balance of acidity and sweetness. The best cheesecake lately! 🤘🏻
🍅 辣茄汁蘑菇肉丸意粉 $88(2.5/5)
辣茄汁蘑菇肉丸意粉

意粉太乾身!蒜味和芝士味淡。磨菇大約有一兩粉,切成薄片。肉丸四粒,味道一般🥲
✧Say to say the mains are rather mediocre. The spaghetti is dry and the seasonings are bland.
🐔青醬蘑菇雞肉意粉 $98
Pesto Linguine with Mushroom and Chicken
青醬蘑菇雞肉意粉

我唔食青醬所以冇試喇~ Ordered by my friend.
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪🍪/5 (甜品!)
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$138 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:5/5
📍 Cascara
@cascara.hk
油麻地廟街56-58號地下C號舖 (油麻地站 C 出口)
Shop C, G/F, 56-58 Temple Street, Yau Ma Tei (Exit C, Yau Ma Tei station)
🍪#hungrycookie_favourite
更多分類︰
🔺【地區 District】#hungrycookie_yaumatei
🔺【菜式 Cuisine】#hungrycookie_cafe
🔺【消費 Spending】#hungrycookie_人均100
2022-04-09
檸檬撻
伯爵茶半熟芝士蛋糕
2022-06-06 360 瀏覽
同朋友出開油尖旺,想搵間cafe靜靜地傾下計hea下,剛好搵到呢間就試一試。地方雖然唔大但裝修好有風格,坐位間有充足距離,唔會覺得逼傾計亦好舒服,對面係天后廟,個日天氣好好望到木棉花飄過好寫意👵🏻我地叫左牛油果炒蛋多士、辣茄汁肉丸意粉、巴拿馬火腿無花果沙律、咖啡等,好耐未試過食物上枱面熱到出煙,牛油果份量充足,多士真係好好食,肉丸意粉亦好好味食到唔停口,無花果新鮮沙律好清新,通常cafe一係得咖啡好飲、一係得某食物好食,呢間都好好味好滿意,環境好chill好舒服,一定會再光顧!

辣茄汁肉丸意粉
辣茄汁肉丸意粉
  • 辣茄汁蘑菇肉丸意粉
  • Cappuccino
位於近佐敦嘅油麻地,Cafe相對比較分散,除咗有好多人排隊嘅小清新「不籽是咖啡」,有另一間喺附近嘅裝潢都好簡約、型格,就係以黑白同水泥顏色為設計嘅cascara。位於油麻地球場後面一條小巷,平日定假日,都唔多人排隊,低調嘅格局顯得特別吸引。環境唔算好大,大概得兩個4人枱左右,其他主要都係bar 枱位,同少量戶外座位。鮮茄汁肉丸意粉 $88鮮鮮汁滿滿的,肉丸都煮得啱啱好,意粉都煮得好,唔係驚喜款式,但可謂合格以上的選擇,亦是開胃之選。溫泉蛋卡邦尼意粉 $98溫泉蛋好靚,醬汁調得好,畀得足,啖啖意粉都可以沾到,煙肉都十分香口,而且係偏方柱形~比平時扁肩嘅煙肉更有「肉感」。
鮮茄汁肉丸意粉 $88
溫泉蛋卡邦尼意粉 $98
2022-05-16 193 瀏覽
Cafe比人感覺好舒適🙌🏻而cafe 嘅正對面係一個運動場但而家變咗驗測站🥲所以有一個位係正正望住對面個🤣🔺慢煮雞肉凱撒沙律🥗 $78可能慢煮嘅關係所以雞肉好嫩😚 而雞肉完全冇雪味再加上調味好正😆而凱撒沙律嘅生菜好新鮮好清新💦意外地好食🥰🔺卡邦尼温泉蛋意粉🍝$98見到卡邦尼有羊奶芝士本身驚好羶🤧點知完全唔會🥰每條意粉都掛住d汁😆再撈埋個温泉蛋真係好正🙌🏻而面頰肉比起煙肉更好食同埋好夾❣️

🔺慢煮雞肉凱撒沙律🥗 $78

🔺卡邦尼温泉蛋意粉🍝$98
2022-05-06 141 瀏覽
🍝辣茄汁蘑菇肉丸意粉$88意粉用左扁意粉,軟硬度適中,茄汁帶有微辣🌶️有好多蘑菇同埋幾粒大粒嘅肉丸肉丸味道唔會太咸,好好味🥰🍝青醬蘑菇雞肉意粉$98賣相唔錯勁足料,用左蒜同巴馬臣芝士製成味道香口唔會好鹹👍🏻雞肉係切左粒,食起黎好方便意粉軟硬度口感適中,整體味道都唔錯❤️🍰抹茶芝士蛋糕$58味道苦苦地,好smoothy抹茶味好濃郁💚食落好邪惡😜底層係竹炭餅底☕️dirty$45☕️手沖咖啡$80味道勁濃郁🥰飲得出油脂好豐富 微微帶少少酸味手沖揀咗隻有桃,茉莉,同蜂蜜香嘅飲落好濃果香,微酸,甜甜地又有層次👍🏻*・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。. .。.:*・゜゚・* *・゜゚・*:.。..。.:*・'・*:.。🍩總結喺油麻地天后廟隔離新開既文青cafe✨呢間cafe主打水泥風裝修設計比大玻璃窗圍住,令到自然光透入去cafe入邊 環境好舒服💗野食質素都好高✨推薦比大家👍🏻👍🏻
🍝辣茄汁蘑菇肉丸意粉$88
意粉用左扁意粉,軟硬度適中,茄汁帶有微辣🌶️
有好多蘑菇同埋幾粒大粒嘅肉丸
肉丸味道唔會太咸,好好味🥰

🍝青醬蘑菇雞肉意粉$98
賣相唔錯勁足料,用左蒜同巴馬臣芝士製成
味道香口唔會好鹹👍🏻雞肉係切左粒,食起黎好方便
意粉軟硬度口感適中,整體味道都唔錯❤️

🍰抹茶芝士蛋糕$58
味道苦苦地,好smoothy抹茶味好濃郁💚
食落好邪惡😜底層係竹炭餅底

☕️dirty$45
☕️手沖咖啡$80
味道勁濃郁🥰飲得出油脂好豐富
微微帶少少酸味
手沖揀咗隻有桃,茉莉,同蜂蜜香嘅
飲落好濃果香,微酸,甜甜地又有層次👍🏻

🍩總結
喺油麻地天后廟隔離新開既文青cafe✨
呢間cafe主打水泥風裝修設計
比大玻璃窗圍住,令到自然光透入去cafe入邊
環境好舒服💗野食質素都好高✨推薦比大家👍🏻👍🏻
⭐【油麻地】型格舒適咖啡店⭐來到復活節假期,真的要好好享受一下,今次去到鄰近油麻地廟街附近的〔Cascara〕咖啡店,光是看店舖門面,已經感覺有一種很酷很型格的感覺,進入店後, 店內以黑和灰色水泥工業風裝修為主調,咖啡店雖然燈光暗暗地,但另一邊有一大塊玻璃及高身的枱櫈,所以亦有自然光滲入店內,亦是店中一個打卡位。而店內相當寧靜,環境氣氛顯得輕鬆而舒適,餐廳雖然主打咖啡飲品,但亦提供不少菜式選擇,在店內一邊聽住輕快音樂一邊聞到咖啡香,這日假期感覺都幾Chill。【辣茄汁蘑菇肉丸意粉】Meatball and Mushroom Linguine in Spicy Tomato Sauce (HK$88)大大粒免治豬肉丸軟腍,扁意粉麵質軟硬度剛剛好,雖然醬汁不是很多,但每條意粉都有蒜香,加上帶有微辣茄汁,顯得非常入味,很開胃。【慢煮雞肉凱撒沙律】Slow Cook Chicken Caesar Salad(HK$78)慢煮方法煮出的雞肉肉質幼嫩,鎖得住雞肉汁,完全沒有粗嚡口感,沙律菜亦很新鮮,加上鋪了芝士碎及粒粒脆麵包,感覺清新又健康。【草莓冰沙】Strawberry Smoothie (H
⭐【油麻地】型格舒適咖啡店⭐

【草莓冰沙】Strawberry Smoothie (HK$42)
草莓酸酸甜甜感覺很清新,冰沙口感冰涼很適合夏天飲用。

【迷你鮮奶咖啡】Piccolo Latte (HK$34)
奶泡心型拉花很美,打卡一流,咖啡味道亦很香,不會偏苦澀,相對地很容易入口。

【半熟芝士蛋糕】Half-Baked Cheesecake (HK$46)
蛋糕中間有半熟芝士帶微微流心效果,質感軟滑,外層焦香位不會感覺太燶,味道亦不會太甜,忍不住一口接一口地吃。

〔Cascara〕 @cascara.hk
香港九龍油麻地廟街56-58號地下C號舖
Shop C, G/F, 56-58 Temple Street, Yau Ma Tei, Hong Kong
2022-04-03
  • 半熟芝士蛋糕
𝘦𝘯𝘫𝘰𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘲𝘶𝘢𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘮𝘦 𝘵𝘪𝘮𝘦 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘢 𝘴𝘢𝘵𝘪𝘴𝘧𝘺𝘪𝘯𝘨 𝘮𝘦𝘢𝘭 𝘢𝘭𝘰𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘪𝘯𝘥𝘰𝘸 𝘵𝘰 𝘸𝘢𝘳𝘮 𝘶𝘱 𝘮𝘺 𝘥𝘢𝘺𝘭𝘰𝘷𝘦 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘢𝘦𝘴𝘵𝘩𝘦𝘵𝘪𝘤𝘢𝘭𝘭𝘺 𝘱𝘭𝘦𝘢𝘴𝘪𝘯𝘨 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯𝘴𝘲𝘶𝘪𝘵𝘦 𝘤𝘶𝘵𝘦 𝘵𝘰 𝘴𝘦𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘰𝘯𝘵𝘳𝘢𝘴𝘵 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘳𝘶𝘴𝘵𝘺 𝘨𝘳𝘦𝘺 𝘵𝘰𝘯𝘦 𝘴𝘵𝘰𝘳𝘦𝘧𝘰𝘯𝘵 𝘷𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘰𝘭𝘥-𝘧𝘢𝘴𝘩𝘪𝘰𝘯𝘦𝘥 𝘩𝘶𝘴𝘵𝘭𝘦 𝘴𝘪𝘥𝘦𝘸𝘢𝘭𝘬𝘪𝘮𝘢𝘨𝘪𝘯𝘦 𝘴𝘪𝘱𝘱𝘪𝘯𝘨 𝘢 𝘤𝘶𝘱 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘧𝘧𝘦𝘦 𝘰𝘯 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘰𝘶𝘵𝘥𝘰𝘰𝘳 𝘸𝘰𝘰𝘥𝘦𝘯 𝘣𝘦𝘯𝘤𝘩𝘦𝘴 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳 𝘵𝘩𝘦 𝘸𝘢𝘳𝘮 𝘴𝘶𝘯𝘭𝘪𝘨𝘩𝘵

𝗦𝗺𝗼𝗸𝗲𝗱 𝘀𝗮𝗹𝗺𝗼𝗻 𝗮𝘃𝗼𝗰𝗮𝗱𝗼 𝗯𝗮𝗴𝗲𝗹

𝗔𝗺𝗲𝗿𝗶𝗰𝗮𝗻𝗼