2024-12-31 110 瀏覽
🥰 師姐 “羊羊” 相約食 “聖誕大餐”, 推介 鴨脷洲 工廠大廈 私房菜 Chef Studio by Eddy.🏘️ 餐廳 地理位置 偏遠, 由 海怡半島 地鐵站 行15分鐘, 天寒地凍, 條街黑鼆鼆, 又靜愔愔, 人影都冇隻, 幾經波折終於搵到大廈入口, 通過貨車上落區, 到達電梯大堂, 坐貨𨋢上樓, 全程充滿懸疑電影氣氛.🥢 Chef Studio by Eddy 入口唔算明顯, 感覺同層都有其他餐廳或者私竇. 樓面方正, 右邊係開放式廚房, 大廳設兩張長方枱及三張圓枱, 直望落地玻璃, 通往露天平台. 室內半工業風裝修, 環境座位舒適, 播住懷舊金曲.🤗 今晚食乜呢? 講得好聽就係 “廚師發辦”, 其實係冇得揀, 哈哈. 師父手寫餐單, 睇唔到價錢嘅, 又睇唔明手字, 估估下玩足一晚.Ap Lei Chau Seafood Platter by EddySalmon Confit, Krystal Caviar, Onsen TamagoDou Miao Cappuccino, Light GingerCrispy Ma Yau, Baby Spinach, Homemade

餐廳入口
🥖 Homemade Bread. 自家製作麵包, 夠熱喎, 配 “渴撻撻” 嘅醋, 味道濃郁, 非常出色!
Homemade Bread
🦐 Ap Lei Chau Seafood Platter by Eddy. 蝦, 螺, 蜆, 貝, 十分豐富, 鮮味超水準. 三款醬料, 特別推介 自家製辣椒醬, 少少麻辣, 提鮮又唔搶味, 十個讚!
Ap Lei Chau Seafood Platter by Eddy - 三款醬料
🐟 Salmon Confit, Krystal Caviar, Onsen Tamago. 三文魚, 魚子醬, 溫泉蛋, 全部撈埋一齊食, 超棒嘅一體感!
Salmon Confit
🍀 Dou Miao Cappuccino, Light Ginger. 草青味帶領, 有趣!
Dou Miao Cappuccino
🐟 Crispy Ma Yau, Baby Spinach, Homemade Chilli Sauce. 魚皮煎脆, 不過不失. 魚肉太鹹喎, 菠菜都拉唔低個鹹味, 搞唔掂, 扣分!
Crispy Ma Yau
🦀 Hairy Crab Risotto, Hokkaido Uni. 北海道海膽 夠鮮甜, 交足功課. 可惜我食唔到大閘蟹嘅蟹膏蟹黃味, 有點失望. 我諗起 “鮨定山” 嘅大閘蟹焗飯, 同埋 “Cin Cin” 嘅 大閘蟹意粉.
Hairy Crab Risotto
🐥 Roasted Yuen Long Farm Chicken, Ipomoea Potatos, Red Wine Jus. 雞唔夠嫩滑, 味道相當平凡, 合格, 但冇競爭力, 完!
🍒 Cherry Jubilee. 今餐 “羊羊” 最期待嘅菜式. 用上新鮮車厘子, 師傅即場烹煮. 個醬汁由迷人嘅燈味帶領, 配合雲呢拿雪糕. 車厘子外熱, 但裏層保留住新鮮生果嘅口感, 一流!
Cherry Jubilee
🤗 總結: 餐廳環境幾好氣氛, 用餐節奏舒適, 服務人手充足, 係上菜時唔識介紹菜式, 哈. 晚餐定價走中高檔路線, 食材交足功課, 可惜主菜嘅雞魚驚喜欠奉, 反而甜品 Cherry Julibee 十分難忘. Chef Studio by Eddy 係一間有誠意嘅餐廳, 值得再試.
Salmon Confit
Dou Miao Cappuccino
Hairy Crab Risotto
Cherry Jubilee
本身不太認識Chef Eddy, 但透過某電視飲食節目「拍檔廚房」,從而欣賞到這位廚師🧑‍🍳的美食!該集是Chef Eddy 與美女Kelly 合作。(我本身都喜歡Kelly).沒想到,這天晚上老公給我驚喜!帶我到這裡食生日晚餐!🫶🏻🤗未品嘗美食之先,我們也可以先讓眼睛👀「食先」。原來餐廳外面有一個很大的露天平台,能夠遠眺南丫島,海天一色,由於時間接近傍晚,所以仍能看到藍天白雲!景色怡人!好開心😊加上職員為我們送上一杯西瓜汁及哈蜜瓜汁,很是貼心!在外面平台,無意中,認識了一位「小朋友」🐶(小狗狗),佢好喜歡我們,圍著我們團團轉。很是可愛😍!距離開餐時間差不多,我們便返回座位,台面放了一張Menu ,而這Menu卻是大廚親手「寫✍️」的!十分之有誠意!很是窩心☺️好!已經準備好品嘗第一道菜啦!😃首先,不算是菜。。。而是「自家製麵包」,香噴噴的新鮮出爐麵包味,麵包外脆內軟,配上兩款橄欖油,立即令人食指大動!好👍🏻好食🤤!之後到「鴨脷洲海鮮拼盤」有不同類型的蛤,有大頭蝦,有琵琶蝦等等!嘩!好鮮甜!真係好好味😋!而且沒想到蛤,好爽口,又清甜!再配上大廚自製的醬汁,很好👍🏻食。不過,海鮮🦞類,我便比

沒想到,這天晚上老公給我驚喜!帶我到這裡食生日晚餐!🫶🏻🤗

好!已經準備好品嘗第一道菜啦!😃

之後到「鴨脷洲海鮮拼盤」有不同類型的蛤,有大頭蝦,有琵琶蝦等等!嘩!好鮮甜!真係好好味😋!而且沒想到蛤,好爽口,又清甜!再配上大廚自製的醬汁,很好👍🏻食。不過,海鮮🦞類,我便比較少沾類似沙律醬個汁,反而我比較喜歡辣根蕃茄醬,況且我個人並不能食太辣,所以我比較少沾大廚自家製的辣椒🌶️油。當然,後來知道係大廚招牌辣椒醬之後,我都有點咗少少試,雖然辣,但辣得係幾好味!食得很是過癮😃👍🏻

「青蘆筍,蘭王溫泉蛋,荷蘭汁」又是另一驚喜!我沒想到可以有如此組合!覺得幾新穎,拌勻一起食,口感好複雜!我沒想到,蛋黃同荷蘭醬會如此合拍!賣相十分之誘人!蘆筍好滑,加上魚子醬的鹹味,令整個菜色豐富起來!讚👍🏻!😍

「Wild Mushroom cappuccino」,其實是一道湯品,盛載的器皿用了「透明咖啡杯」,頓然令人真的覺得好像飲咖啡的感覺!而湯面上,鋪了一片薄薄的松茸!好有美感!好香!頓時間好像置身一個蘑菇樂園,好特別的感覺!後來,老公告訴我,原來大廚為了我,特意改了今日的湯變成「Wild Mushroom cappuccino」!😳😳😳

本來今日的湯是「西洋菜鮮蝦泡沫忌廉湯」,正因為我不能食「西洋菜」的關係,於是老公便向大廚提出更改湯的款式。大廚都欣然答應!可是,萬萬沒想到,原來因為我的關係,而令到今晚成間餐廳所有人的湯,都變成同我一樣!!!!😱😱😱😱

我都覺得不好意思!(不過,我都偷聽到隔籬枱的食客們,都大讚呢個蘑菇湯,這樣,好讓我個心安樂了些)🥂

再來「脆皮馬友一夜埕,用心梁廚秘制麻辣醬油」,馬友的魚皮,表面煎得脆脆的、金黃的,只是眼看,已經垂涎三尺!再用刀一切,已聽到清脆利落的魚皮裂開的聲音,已知道大廚花了很多心機去煎這一夜埕馬友!魚的下面鋪了一層菠菜!菠菜好滑!加上碟上塗了大廚的自行製辣椒油,跟煎魚配合得天衣無縫!很好食😋!

「果木煙燻白鴿胸,野菌意大利利梳多飯」又是另一驚喜!乳鴿胸生熟程度,恰到好處,好柔軟,充滿風味、口感嫩滑,肉很多汁,加上濃濃的煙燻配意大利飯,很美味😋!

主菜,「燒美國頂級西冷,洋蔥燒薯仔,紅酒汁」,肉有酥脆的表面,充滿焦香味道,牛肉軟嫩,一點油膩感都完全沒有!水準之作!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒薯仔🥔也很是喜歡💕

最後一道菜—-甜品。時令水果雪葩!有荔枝肉,芒果肉,百香果,以及用山楂做的雪葩!很新鮮的配搭,充滿夏日氣色!
為這一晚豐富的晚餐畫上完美句號。
🥂🥂✨✨🤗🤗

這一晚,謝謝老公的貼心安排,以及Chef Eddy 用心炮製的美食!在每一道菜都充份感受到廚師對食物的熱誠和用心的製作!

服務員態度也很有禮貌、親切!

這裡除了提供美味的食物外,也同時有著令人窩心的服務!令人帶著飽飽又暖暖的身驅離開!

這是一個Wonderful Night 🤗🤗🤗🥂🥂

Thank you so much ☺️!
生日
2022-08-24 4918 瀏覽
今年第一餐生日飯在充滿貴氣的環境下品嚐,第二餐為求味道,吃我最愛的海鮮。啟程鴨脷州到 Chef Studio by Eddy 嚐他的發辦,每位$1280,平凡中添心意,真心美味,性價比高! 白酒 House White $78白酒配海鮮,無懈可擊! 餐前麵包+自製醬汁唔知點樣形容,這款蕃茄香草意大利包非常好吃,是我的至愛,最喜歡它鬆軟中帶點濕潤,包內的車番茄子微酸微甜,停不了口。 不只配備意大利陳醋及橄欖油,並附上自製蒜油,向來蒜香與麵包皆合拍,想得出來真懂得吃。就只餐前麵包已令我有重臨之借口! 海鮮拼盤前菜嚟啫,使唔使咁大份呀? 記憶中,這是我在西餐廳吃海鮮盤最美味的一次,吃到海鮮的鮮甜,餘額留在口中,生熟度剛好,肉質有彈性,咬落有汁,海鮮之味完全保持。更配上特製醬汁三款,左起辣根混茄汁、麻辣豉油及龍蝦汁。同伴極欣賞麻辣豉油,認為極能提味。 豐富的海鮮包括大蜆、大蝦、中蝦、螺、鬼爪螺。我無高膽固醇的問題,所以蝦頭的膏一般逃不了我口。 蘆筍荷蘭汁松露溫泉蛋簡單卻不平凡的一道,天作之合,松露之幽香沒被其他食物蓋過。 海鮮湯奶白色的湯頭,濃郁味佳,配上幾粒傳統魚仔餅有心思。 香煎金目鲷.祕
前菜
白酒 House White $78

白酒配海鮮,無懈可擊!
白酒配海鮮

餐前麵包+自製醬汁

自製蒜油

海鮮拼盤

前菜嚟啫,使唔使咁大份呀?
海鮮拼盤 - 螺
豐富的海鮮包括大蜆、大蝦、中蝦、螺、鬼爪螺。
鬼爪螺
我無高膽固醇的問題,所以蝦頭的膏一般逃不了我口。
大蝦

蘆筍荷蘭汁松露溫泉蛋
簡單卻不平凡的一道,天作之合,松露之幽香沒被其他食物蓋過。

海鮮湯
奶白色的湯頭,濃郁味佳,配上幾粒傳統魚仔餅有心思。
香煎金目鲷.祕製四川麻辣汁
成功把金目鲷魚的魚皮燒至脆如蝦片並非新鮮事,但恰到好處沒有投訴,魚肉嫩滑。原來那四川麻辣汁真的可以畫龍點睛,非常合拍,這個汁就是配海鮮拼盤的麻辣汁,同伴果然有見地。

香煎鵝肝.雞樅菌意大利飯
這片鵝肝,賣相與別不同,四周皆金黃焦脆,疑似炸物,又看到三文治層次,入口初時酥脆,然後肥美肝汁爆出,完全是外脆內軟的代表!
香煎鵝肝.雞樅菌意大利飯
配時令雞樅菌一支及素意大利飯,亳無違和感。
美國牛扒.香脆牛骨髓
半熟牛扒煎至外焦粉嫩,豐腴味香,調以紅酒汁錯不了。

美國牛扒
最特色是牛骨髓烤至香脆,口感脆脆地,並非肥膏般另一抗拒,非常好的主意。

時令水果薄荷檸檬雪葩
清新鮮甜自然味道,主食的膩感,一掃而清。
時令水果薄荷檸檬雪葩

佈置簡約舒適,畢竟在工廠大廈內無需奢豪,本來有個廣濶露台可以欣賞日落海景,可惜天公不作美,暴雨下沒有出去。

2022-08-10
生日
前菜
白酒配海鮮
美國牛扒
2021-12-29 3379 瀏覽
🇭🇰Chef Studio by Eddy·Christmas Day 7-Course Tasting Menu $1200因為我地聖誕節個日去左海洋公園玩 所以我男朋友就搵左附近呢間係工廈入面既法國私房菜餐廳🥰🥰佢呢度裝修都幾靚 每檯仲有棵聖誕花 而且佢擺盤好精緻 一道一道菜慢慢上 所以我地食得幾開心🌺不過我覺得呢度雜費都幾多 因為佢preset個主菜係牛黎既 而我男朋友唔食牛 所以我地就要再加錢轉雞🤭之後佢連水都要$78一位 差唔多等於一杯酒lol 仲要計埋加一 所以我覺得真係偏貴少少 雖然佢係好味既 但係呢個價錢好似有好多選擇咁🤭🤣🤣·0. Sun-Dried Tomato FocacciaHouse White Wine $98/glass佢首先會有個自家製既focaccia 佢呢個都幾鬆軟既 不過我自己就覺得佢迷迭香既味比較淡 要點佢之後既seafood chowder味道先豐富啲😗😗之後佢杯白酒好易入口 而且幾重果香味 飲落好舒服 好適合女仔🥂·1. Hamachi Sashimi佢個油甘魚超級肥美 配埋佢個好鮮甜既海膽 同埋一個麻油底既醬汁 味道好豐富😋😋之後佢伴碟個啲
🇭🇰Chef Studio by Eddy
0. Sun-Dried Tomato Focaccia
House White Wine $98/glass
1. Hamachi Sashimi
Hamachi Sashimi

佢個油甘魚超級肥美 配埋佢個好鮮甜既海膽 同埋一個麻油底既醬汁 味道好豐富😋😋之後佢伴碟個啲炸蓮藕片同百合都好好味☺️
2. Seafood Platter
Seafood Platter

之後佢呢個都好有驚喜 雖然佢呢個擺盤比較隨性 但係佢份量好多 而且佢個三種醬汁樣樣都好夾 帶出到個鮮味得黎唔會太搶 尤其係佢個辣椒油同啲海鮮好夾😍😍佢每一款蜆都好鮮甜 好彈牙 完全無hea你 之後佢個青口係半個手板咁大 而且又係超鮮 啲花螺仔都好彈牙😌😌之後我男朋友話啲大蝦都好出色 佢係超級鮮甜 而且肉質好好 啲細蝦就正正常常咁🦐之後佢個龍蝦超級粉嫩 肉質好好 不過唔知係咪品種既問題 佢個龍蝦唔算話好甜 食落比較淡味 呢個就有啲可惜🦞🤭🤭
3. Seafood Chowder
Seafood Chowder

之後佢呢個湯都超濃郁 好似將啲海鮮打成蓉咁 每一啖都飲到曬海鮮既精華 而且佢入面超多海鮮粒🦞🦐最後留翻少少點麵包食 超正😌
4. 香煎馬友
香煎馬友

之後呢個都煎得超級出色 佢個魚皮好脆 而且魚油好香 之後佢成舊魚都超嫩 好入口即溶🐟之後佢下面既豆胚都索曬魚油 超級驚豔🤤🤤
5. 大閘蟹risotto配陳醋啫喱
大閘蟹risotto配陳醋啫喱

之後呢個risotto入面既蟹肉仲多過飯超誇張 不過我自己就覺得佢飯個比例其實可以多翻少少 而且我覺得佢個飯可以淋身啲啲 不過我男朋友就覺得ok🤣🤣之後佢個陳醋啫喱口感好夾 佢個香味係食完之後先散發出黎 好襯個大炸蟹蟹膏🦀
6. 黑松露鵝肝燒法國布烈士大雄雞盅 (+$280 each)
黑松露鵝肝燒法國布烈士大雄雞盅

之後佢呢個我自己就覺得有少少失望 佢係幾好味既 但係又好似唔值咁貴咁🤭🤭佢係將鵝肝同黑松露釀左落個雞度 佢個雞食落係滑既 而且鵝肝味好出 不過就唔係好食到個黑松露味 而且我覺得佢個雞皮比較肥膩 加埋個鵝肝醬汁對我黎講真係有啲太多🙊反而佢個薯蓉我就好中意 佢係好滑 超級creamy 而且完全唔會漏 唔洗點任何汁已經好好味😍😍
7. Dessert Platter
Dessert Platter

最後呢個甜品拼盤都幾豐富 而且好聖誕🎄佢個tiramisu整得唔錯既 不過我覺得太少lady finger啦 所以口感差啲 而且佢咖啡粉有啲多🤭之後佢個流心朱古力撻真係好流心 不過個朱古力醬就偏甜少少既🍫之後個肉桂曲奇同提子乾麵包都唔錯 係個拖肥macaron同熱情果朱古力cone偏甜少少😗😗
#rbyeat
#rby西餐